Cairns - kde sa Veľká koralová bariéra spája s pralesom

Prehliadka

Cairns - kde sa Veľká koralová bariéra spája s pralesom

Dva ekosystémy, dva rôzne svety, oba úžasne komplexné, plné života, no zároveň nesmierne krehké a zraniteľné. Pre negatívny vplyv človeka a globálne otepľovanie im však hrozí koniec. Reč je o dvoch prírodných fenoménoch, ktorými sú Veľká koralová bariéra a najstarší prales na svete - 110 miliónov rokov starý Daintree Rainforest v Austrálii. A mesto Cairns v Queenslande je dokonalou vstupnou bránou k obidvom divom našej planéty.

Cairns Počasie

mierny dážď

mierny dážď

24°C

Predpoveď 29.Mar

Východ slnka 06:23

Západ slnka 18:21

Dážď 7.53mm

V BUBO na našich zájazdoch v Austrálii pristávame v Cairns, na severovýchode kontinentu, ktorý je zároveň suverénnym štátom a každý z nás sa pozerá von z malého okna lietadla. S úžasom sleduje, aká je Veľká koralová bariéra skutočne rozľahlá a dôstojná svojmu menu. Nevieme sa už dočkať potápania a šnorchlovania.

Nie je to však „len“ koralová bariéra, čo dotvára magickosť tohto kúta austrálskeho štátu Queensland. Nachádza sa tu aj najstarší prales na svete, a preto využijeme čas naplno a okrem teplého mora objavíme aj nepoznané krásy tropického pralesa.

Podmorský svet Veľkej koralovej bariéry. VIDEO: BUBO archív

Podmorský svet Veľkej koralovej bariéry. VIDEO: BUBO archív

Čo vidieť v Cairns #

Po prílete do Cairns sa ubytujeme v blízkosti mestských pláží ako Trinity alebo Palm Cove a večer trávime relaxom pri šumiacom mori. Samotné mesto Cairns, hoci patrí medzi známejšie v Austrálii, nie je priveľké, veď má len niečo vyše 150 000 obyvateľov a príjemnú nerušnú atmosféru. A to aj napriek tomu, že je vstupnou bránou k prírodným divom Austrálie.

Pokiaľ však chcete vidieť z Cairns viac, v BUBO vám dáme odporúčania na mesto a jeho okolie, ktoré má tiež čo ponúknuť. Potom už len hor sa na nezabudnuteľné potápanie sa pri top výtvore Zeme!

Cairns Esplanade Lagoon

Nesmierne obľúbené kúpalisko sa nachádza v centre mesta a ponúka návštevníkom Cairnsu možnosť bezpečného a bezplatného kúpania sa. Lagúnu obklopujú parky, promenády a mnohé miesta na piknik, vďaka čomu je ideálnym miestom na oddych. Zaujmú vás aj takzvané rybie fontány, čo sú akési ryby na vrchu kovových stĺpov, z ktorých strieka voda. Toto miesto si obľúbia aj vaše deti.

Botanické záhrady Cairns

Tieto austrálske botanické záhrady sa nachádzajú len zopár kilometrov od centra mesta a ponúknu vám ideálnu možnosť preskúmať rozmanitú zbierku tropických rastlín a voľne žijúcich živočíchov. V záhradách nájdete okrem iného aj promenádu dažďového pralesa, palmovú záhradu a ovocný sad. Všetko na jednom úžasnom zelenom mieste.

Nočné trhy v Cairns

V Cairns nechoďte spať, ale vychutnajte si tunajší nočný život. Tieto lokálne nočné trhy sú otvorené každý večer v týždni a ponúkajú živú atmosféru a množstvo stánkov predávajúcich všetko od miestnych suvenírov až po pouličné jedlo. Cairns Night Markets sú skvelé miesto na nasávanie miestnej kultúry a dočkáte sa tu aj živej hudby.

Aborigénsky Kultúrny park Tjapukai

Kultúrne centrum, ktoré vám umožní spoznať bohatú históriu a tradície Aborigénov, teda pôvodných obyvateľov Austrálie. Tu vám predvedú tradičné tance a hudobné vystúpenia, zúčastniť sa môžete na rôynzch interaktívnych aktivitách a dozvedieť sa tak o príbehoch Dreamtime, ktoré sú dôležitou súčasťou miestnej kultúry.

Kuranda Village

Už nie priamo v Cairns, avšak očarujúca dedinka, ktorú sa oplatí navštíviť, sa nachádza v dažďovom pralese neďaleko tohto mesta (cca 30 km). Môžete sa tam dostať scénickou dráhou Skyrail alebo historickou scénickou železnicou Kuranda.

Keď dorazíte, môžete preskúmať miestne trhy, navštíviť Butterfly Sanctuary alebo sa prejsť po sviežich tropických záhradách. Motýlia voliéra je tunajšou topkou a zoologická záhrada s kazuárom a koalami v dedinke vám umožní spoznať tieto úžasné stvorenia.

Cairns a blízke okolie už poznáme, teraz sa však poďme pozrieť na to, kvôli čomu sme sem v BUBO prišli.

Luxus v Cairns: Ak si chcete dopriať kus luxusu, Kewarra Beach resort je skvelou voľbou. Ubytovanie je v priestranných bungalovoch, ktoré sa nachádzajú v príjemnom prostredí tropických záhrad priamo susediacich s plážou. Rovnako tu nájdete aj vynikajúcu reštauráciu Paperback, bar na pláži a spa.

3 fotografie

Luxusné Cairns

Veľká koralová bariéra - potápanie sa v raji #

Hneď ráno odchádzame na plavbu k Veľkej koralovej bariére. Jednou z najpopulárnejších vstupných brán je nepochybne práve Cairns, kde každodenne vyplávajú desiatky lodí smerujúce k jednému z množstva koralových útesov.

Keďže je dlhá 2 300 kilometrov a skladá sa z viac ako 900 ostrovov a 2 900 útesov, šanca, že by ste pri plavbe alebo potápaní stretli iné lode, je naozaj malá. Až po celodennom potápaní sa si v prístave môžete porovnať zážitky.

My v BUBO pravidelne využívame služby menšej rodinnej firmy, ktorá zaručene poskytuje najlepšie a overené služby len pre menšie skupiny, ako sú tie naše.

BUBO tipy:

  • Pre zachytenie najlepších okamihov pri potápaní a šnorchlovaní môžete použiť akčné kamery, ktoré je možné za poplatok 50 AUD požičať na palube lode, pokiaľ nemáte vlastnú. Pravidelne sa s nami plaví aj profesionálny fotograf, ktorý každého odfotí a pri ceste do prístavu si môžete fotku kúpiť v digitálnej podobe.
  • Na lodi strávite takmer celý deň, nenechajte si ho pokaziť. Ak Vám býva na lodiach alebo počas dlhých ciest nevoľno, odporúčame vziať kinedryl, ktorý môžete kúpiť aj priamo na lodi.
  • Ak ste certifikovaný potápač, platíte iba za výstroj, nesmiete si však zabudnúť svoj preukaz. Aj bez licencie máte možnosť ušetriť, ak si kúpite balíček viacerých ponorov. Pred potápaním si overte čas odletu. Zo zdravotných dôvodov sa odporúča plánovať odlet najskôr 24 hodín po poslednom ponore.
  • Pláže v okolí Cairns bývajú nádherné, no kúpanie je možné len na vyhradených miesta kde je natiahnutá sieť proti medúzam štvorhrankám. Odporúčame preto sledovať informačné tabule a riadiť sa pokynmi plavčíka. V prípade popŕhlenia je prvou pomocou ocot, ktorý často nájdete v okolí pláže.

Na našej plavbe najskôr zavítame na jeden z koralových ostrovov vzdialený 30 minút od prístavu. Budeme tu môcť obdivovať vtáctvo tejto prírodnej rezervácie. Celkovo sa tu nachádza 215 druhov vtákov, z ktorých tu časť žije celoročne a niektoré druhy sem prilietajú z Novej Guiney, Japonska, ba dokonca z pevninskej Ázie.

Každoročne tu hniezdi približne jeden a pol milióna vtákov, z ktorých sú tri druhy endemické. Po krátkej prechádzke okolo ostrova sa opäť vraciame na loď a pokračujeme v plavbe ďalších približne 45 minút k prvému miestu potápania.

3 fotografie

Veľká koralová bariéra a jej krásy

Pokým sa dostaneme k samotnému šnorchlovaniu a potápaniu, miestny morský biológ nám prezradí, s akými živočíchmi prídeme do kontaktu, ako vlastne taký koral rastie, ako sa rozmnožuje a čo ho najviac ohrozuje.

Samozrejme, že po chvíli aj zabudneme, aké ryby dnes budeme vidieť. Predsa len, ide o približne 1 500 druhov a v pamäti nám možno ostane Klaun očkatý „Nemo“ či jedna z kariet - morských korytnačiek, ktoré by sme chceli vidieť.

Predtým, ako sa dostaneme do vody, je potrebné obliecť si ochranný oblek proti medúzam, ktoré sa v tejto lokalite môžu nachádzať. Dostaneme tiež plutvy a šnorchel. Ak by ste však chceli ísť až na dno, môžete sa ísť aj potápať. Nie je potrebný ani žiadny predchádzajúci tréning, ani vlastná výstroj. Všetko potrebné vám vysvetlia ochotní potápači na našej lodi. Po bezpečnostnom školení vstupujeme do mora. 

Aj vaša loď tu môže zakotviť.
Foto: Martin Karniš — BUBO

Výborný obed na lodi #

Po približne hodine potápania sa vraciame na loď, kde nás čaká chutný obed. V Austrálii sa griluje všade, aj na lodi, a preto býva zvykom, že vás z lode láka práve vôňa čerstvého barbecue.

Hlavné jedlo býva každý deň iné, no vždy môžete očakávať výber zo šalátov, pečivo, a mäsité jedlo s prílohou. Počas plavby, ako aj teraz, máte možnosť zakúpiť si nealkoholické nápoje, pivo alebo víno a samozrejmosťou je pitná voda zdarma.

Po výbornom obede sa plavíme len zopár minút k ďalšej časti koralovej bariéry. Posádka lode pozná okolie velmi dôkladne a chce nám ukázať krásu aj krehkosť tohto jedinečného ekosystému. Máme tak možnosť vidieť aj nádherný zdravý koral plný života a v niektorých prípadoch, žiaľ, aj odumretý.

Sedem zaujímavých faktov o Veľkej koralovej bariére:

  1. Ide o najväčší systém koralových útesov na svete, ktorý sa tiahne v dĺžke viac ako 2 300 kilometrov pozdĺž severovýchodného pobrežia Austrálie.
  2. Tvorí ho viac ako 2 900 jednotlivých útesov a 900 ostrovov a pokrýva plochu viac ako 344 400 kilometrov štvorcových.
  3. Veľká koralová bariéra je domovom obrovského množstva morského života vrátane viac ako 1 500 druhov rýb, 30 druhov veľrýb a delfínov, šiestich druhov morských korytnačiek a viac ako 130 druhov žralokov a rají.
  4. Útes je tiež domovom veľkého počtu morských vtákov vrátane 22 druhov morských vtákov, ktoré sa rozmnožujú na jednotlivých ostrovoch.
  5. Ide o neuveriteľne starý ekosystém, ktorého vek sa odhaduje na desiatky až stovky tisíc rokov.
  6. V roku 1981 vyhlásili Veľkú koralovú bariéru za svetové dedičstvo UNESCO a uznali jej výnimočnú prírodnú krásu a biodiverzitu. Ide tiež o jeden zo siedmich prírodných divov sveta.
  7. Pre Austráliu ide o dôležitú súčasť ekonomiky, ktorý každoročne generuje miliardy AUD z cestovného ruchu a rybolovu.

Stav Veľkej koralovej bariéry - je ohrozená? #

Vek vzniku Veľkej koralovej bariéry sa odhaduje na 600 000 rokov, pričom dnešná žijúca štruktúra začala vznikať približne pred 20 000 rokmi. Dnes sú už, žiaľ, viac ako dve tretiny koralových útesov odumretých. Hoci do ich záchrany investuje Austrália a mnohé organizácie milióny dolárov, nikto popravde nevie povedať, či bude možné toto unikátne dedičstvo zachrániť.

Stav Veľkej koralovej bariéry je pravidelne monitorovaný a hoci v roku 2022 vydali ochrancovia report o tom, že bariére sa darí v zotavovaní sa, prognózy sú naďalej viac-menej negatívne. Súčasný stav je spôsobovaný blednutím koralov, ktoré nastáva, keď koraly stratia farebné riasy. Práve tie im dodávajú výživné látky.

Ide o dôsledok otepľovania morskej vody a tiež znečistenej vody od poľnohospodárskej chémie. Ďalším z nepriateľom sú premnožené hviezdice, ktoré požierajú koraly rychlejšie, ako sa dokážu regenerovať. Priemerne dokáže jedna hviezdica pohltiť viac ako 10 metrov štvorcových koralu ročne. 

Našťastie, časy, keď bol priamo nad koralmi „vytýčený“ napríklad, hotel, prípadne sa tu bezhlavo lovili ryby, sú už za nami a okrem ochranárov aj samotné spoločnosti, ktoré prevádzkujú plavby, robia všetko pre to, aby koralová bariéra nevymrela.

Aj počas pandémie COVID-19, keď nebolo možné prevádzkovať výletné plavby, využívajú inštruktori potápania čas na záchranu a vysádzajú koral pomocou špeciálnej úchytky a malého úlomku koralu, ktorý by mal začať opäť rásť.

Mohli by vás zaujímať aj blogy:

Esplanade a gurmánstvo v Cairns #

Po príchode spať do Cairns si rekapitulujeme deň, porovnávame si podmorské fotky a rozprávame o tých neuveriteľných množstvách rýb, s ktorými sme si mohli zaplávať a stať sa tak na zopár hodín súčasťou najväčšieho žijúceho organizmu na svete.

V blízkosti prístavu sa nachádza ulica Esplanade, kde sa nachádza aj vyššie spomenutá lagúna, no okrem nej je tiež plná barov, reštaurácií, kaviarničiek a, samozrejme, obchodov so suvenírmi. Jeden z obchodov s dobrým výberom tradičných aj moderných suvenírov sa nachádza na rohu Spence a Abbott Street.

Pre pravý gurmánsky zážitok odporúčame reštauráciu Dundee’s na Abbot Street, ktorá ponúka modernú austrálsku kuchyňu v podmorskom svete akvária. My v BUBO odporúčame steak z kengury alebo môžete ochutnať koralového pstruha. Ak máte chuť na burger, skvelou voľbou bude Grill´d, ktorý ponúka hovadzie, kuracie, jahňacie, ale aj wagyu, vegetariánske a vegánske burgre.

Na spomínanom nočnom trhu si na svoje prídu milovníci ázijskej, ale aj európskej kuchyne. Okrem toho tu tiež nájdete viacero obchodíkov so suvenírmi a môžete tak nakúpiť pre svojich blízkych pamätné darčeky zo severovýchodného kúta Austrálie.

Cesta do praveku #

Nový deň, nová kapitola. Po podmorskom dobrodružstve sa dnes vyberieme opačným smerom, teda do vnútrozemia. Nemusíme ísť ďaleko, len niekoľko stoviek metrov od pláže sa začínajú husté zelené porasty, ktoré sa tiahnu do výšky viac ako tisíc metrov.

V blízkosti Cairns sa nachádza viacero národných parkov, ktoré patria do územia zapísaného do dedičstva UNESCO. Ide o takzvané Vlhké trópy Queenslandu, teda asi 450 kilometrov dlhý pás, ktorý sa tiahne pri pobreží a má rozlohu takmer 9 000 kilometrov štvorcových. 

Tip BUBO: Vstup do severnej časti národného parku Daintree je možný len s pomocou trajektu cez rieku Daintree. Cena je 30 austrálskych dolárov za spiatočný lístok pre auto. Odporúčame vyhnúť sa špičke medzi deviatou a dvanástou v smere do parku a medzi treťou a piatou v smere naspäť.

Územie tvoria prevažne tropické dažďové pralesy, ktoré sú bohaté na unikátnu faunu a flóru. Nachádza sa tu najvyššia koncentrácia kvitnúcich rastlín na svete a žije tu až 60 % všetkých motýľov v Austrálii, hoci zaberá len plochu 0,26 % v pomere k celému kontinentu.

Zároveň sú tieto pralesy jedným z najstarších na svete a tvoria tak živé múzeum ilustrujúce, ako sa rastliny vyvíjali už pred 40 miliónmi rokov až dodnes. Nachádza sa tu napríklad aj Potkanokengura pižmová, ktorá je jedinečná pre túto lokalitu, spolu s ďalšími desiatkami endemických zvierat a rastlín.

3 fotografie

Daintree Rainforest

Daintree Rainforest alebo Jurský park? #

Podľa kondície, počasia a chuti sa dá vyberať z množstva rôznych chodníkov, a to od krátkych 10-minútových prechádzok až po niekoľkohodinové túry. Ak ste niekedy túžili vidieť, ako to vyzeralo, keď na Zemi žili dinosaury, my v BUBO jednoznačne odporúčame navštíviť Daintree Rainforest, ktorý sa nachádza 120 kilometrov severne od Cairns.

Je to jedno z tých magických miest, kde sa medzi bujnou vegetáciou budete cítiť ako v Jurskom parku. V Daintree Discovery Centre nájdete aj chodník v korunách stromov a tiež 23-metrovú vyhliadkovú vežu. Je tu aj chodník Jindalba, ked si môžete zvoliť 45-minútový alebo 1,5-hodninový okruh.

V tropických pralesoch môžete stretnúť aj vzácnych kazuárov, nelietavých vtákov príbuzných kiwi alebo emu. Tieto takmer dvojmetrové zvieratá dokážu aj v hustom lese dosiahnuť rýchlosť až 50 km/h a nemajú problém vyskočiť do výšky až jedného metra. V médiách však majú povesť najnebezpečnejšieho vtáka na Zemi, no netreba sa ničoho obávať, pokiaľ ich budete rešpektovať a nevyprovokujete ich, nič vám nehrozí. 

V oblasti Cape Tribulation nájdete aj malú farmu s exotickym ovocím, kde môžete ochutnať ovocie, o ktorom ste možno ani nepočuli. V sadoch nájdete viac ako 50 druhov vzácnych exotických stromov, ktoré sú pestované filozofiou permakultúry, teda dlhodobo udržateľného poľnohospodárstva. Ochutnávky sa konajú každý deň o druhej, odporúčame však dopredu zavolať a overiť aktuálnu situáciu. 

3 fotografie

Rôznorodá fauna Daintree Rainforest

Niekoľko minút autom od farmy sa nachádza aj chodník Kulki, ktorý vás zavedie na pláže Cape Tribulation. Plávanie v tejto lokalite pre jedovaté medúzy štvorhranky a výskyt krokodílov nie je povolené. Napriek tomu je to jedno z najkrajších miest národného parku, kde sa stretávajú nádherné pláže a nedotknutá príroda dažďového pralesa Daintree.

Výbornou alternatívou je tiež kombinácia 7,5 kilometra dlhej lanovky a historického vlaku, ktoré prechádzajú cez časť národného parku Kuranda. Nástupná stanica lanovky je blízko mestskej časti Smithfield, odkial tiež premáva kyvadlová doprava k vlakovej stanici Freshwater.

Ranné odchody vlaku sú o 8.55 a 9.55 h, odkiaľ vás vláčik odvezie do mestečka Kuranda. Cesta trvá približne 90 minút, počas ktorých vlak vystúpa viac ako 300 výškových metrov cez ekosystém národného parku.

Zájazdy do Austrálie, ktoré odporúčame:

Miestne trhy #

Po vystúpení z vlaku v Kurande, centre kmeňa Djabugay, sa môžete poprechádzať na miestnom trhovisku, kde sa nachádza množstvo tradičných výrobkov. Hneď oproti sú tri zoologické centrá, kde sa nachádzajú, koaly, viac ako 1 500 motýľov a tiež vzácne kazuáre. Na ulici Coondo sa nachádza galéria s tradičným aborigénskym umením z rôznych lokalít Austrálie, ktoré si tu môžete kúpiť. 

Cestou späť odporúčame zvoliť lanovku, ktorá má aj dve medzistanice, kde sa dá vystúpiť a prejsť si dva náučné chodníky. Z prvej medzistanice môžete ísť na približne 10-minútovú prechádzku k viac ako 100 metrov vysokému vodopádu Barron, na ktorý budete mať výbornú vyhliadku.

Druhá stanica je na Red Peak, kde sa môžete prejsť po nenáročnom 175 metrov dlhom chodníku. Tu budete môcť spoznať mnohé fakty a zaujímavosti národného parku.

TOP 10 Cairns a okolia: #

  1. Potápanie sa vo Veľkej koralovej bariére je zážitkom na celý život – zažijete tak ten jedinečný pocit, kedy sa na chvíľu „stanete rybou“.
  2. Šnorchlovanie je dobrou alternatívou, ak si na potápanie netrúfnete.
  3. Prechádzka tropickým pralesom Daintree. Buďte obklopení hustým porastom a neustálym šumom lesa a vody, budete na to spomínať celý život. 
  4. Relax na pláži a kúpanie sa v mori sú skvelým zakončením dňa.
  5. Výborná večera v jednej z reštaurácií v Cairns bude gurmánskym zážitkom.
  6. Lanovka ponad prales je skvelou alternatívou k dlhším turistickým chodníkom, pričom spoznáte väčšiu časť národného parku. 
  7. Obed na lodi počas obdivovania krás Veľkej koralovej bariéry.
  8. Ranná prechádzka po pláži s pozorovaním východu slnka a raňajkami v miestnej kaviarni. 
  9. Návšteva botanickej záhrady v Cairns, kde môžete stráviť niekoľko hodín spoznávaním rastlín a stromov.   
  10. Motýlia voliéra a zoologická záhrada s kazuárom a koalami v dedinke Kuranda poteší malých aj veľkých.

V Cairns si viete zahrať aj golf.
Foto: archív — BUBO

Čo vidieť navyše: #

  1. Let vrtuľníkom ponad Veľkú koralovú bariéru vám ponúkne ešte lepší výhľad a šancu pochopiť rozsiahlosť celého ekosystému. 
  2. Využite trajekt na Fitzroy Island, kde sa môžete prejsť k majáku, navštíviť záchrannú stanicu korytnačiek, prípadne šnorchlovať pri pobreží.
  3. Vybrať si jeden turistický chodník môže byť pri toľkých možnostiach náročné, ak ste v Cairns len jeden deň. V blízkosti botanickej záhrady začína niekoľko chodníkov, ktoré vedú až na Mt. Whitfield, najkratší má len hodinu.
  4. Naopak, ak chcete stráviť v tejto časti Austrálie viac dní, južne od Cairns je Mt. Bartle Frere, najvyšší vrch štátu Queensland. Cesta do nadmorskej výšky 1 611 metrov začína pri Josephine falls a odporúča sa rozdeliť do dvoch dní. (kempovať v národnom parku je možné len s dopredu kúpeným povolením)
  5. Pre milovníkov adrenalínu odporúčame bungee jumping z výšky 50 metrov od presláveného AJ Hacketa. Centrum sa nachádza 20 minút z centra Cairns na okraji pralesa s výhľadom na oceán.
  6. Objavte lokálne suroviny na farmárskom trhovisku Rusty's Markets na Grafton St. – otvorené je vždy od piatku do nedele. Pochutnajte si na čerstvom mangu alebo melónoch.
Juraj Lošonský

Juraj Lošonský

Juraj Lošonský

Najlepšie ho vystihuje klišé “cestovateľ telom i dušou“. Keďže má aj srdce dopraváka, rád skúša rozličné druhy dopravy, najmä letecké spoločnosti. Ako early adopter dychtivo skúša všetky technologické novinky, najlepšie také, o ktorých na Slovensku ešte nikto nepočul. Fandí trvalo udržateľnému rozvoju, a tak si užíva prepojenie moderného veľkomesta s parkami a pravou prírodou. Stihol už vycestovať nielen do Európy, ale aj Severnej Ameriky, Ázie či Austrálie. Viacgeneračná vinárska tradícia jeho rodiny sa podpísala aj na ňom. Každoročne ho stretnete vo vinárskej pivnici. Chvíle, kedy nie je na cestách, si spríjemňuje kvalitným filmom či seriálom.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Víno Louis Vuitton 3 dni

Zo zájazdu:

Juraj Lošonský

Posledná úprava článku | Prečítané: 269

Mohlo by Vás zaujímať

Svetové zážitky na koľajniciach Prémiový blog

Prémiový blog Svetové zážitky na koľajniciach

Cestovateľský sen ísť na dovolenku vlakom má vraj iba promile Slovákov. No možno vás po tomto blogu pribudne. Spoločne s mojimi destinačnými…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Sydney - čo vidieť okrem opery a Bondi Beach Sydney

Sydney Sydney - čo vidieť okrem opery a Bondi Beach

V Austrálii neobíďte Sydney! Prístavné mesto, hlavné mesto austrálskeho štátu Nový Južný Wales, najstaršie a druhé najväčšie mesto na červenom…

Veronika Hulíková 17 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Melbourne - najkrajšie mesto Austrálie Melbourne

Melbourne Melbourne - najkrajšie mesto Austrálie

Mark Twain opísal Melbourne ako jedno z najkrajších miest na svete. A naozaj, keď sem prídete osobne, dáte mu za pravdu… Melbourne je príjemne…

Robert Taraba 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

15 dní

Trvanie

6653
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland


náročnosť

16 dní

Trvanie

5995
K

Austrália a Oceánia   Amerika  

Havajské ostrovy, Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

13 dní

Trvanie

4359
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.