Merv. Fantastické ruiny plné príbehov

Prehliadka

Merv. Fantastické ruiny plné príbehov

Turkménsky Merv patrí k takmer neznámym mestám. Je to však zvláštne, pretože Merv patrí k najdôležitejším oázam celej Hodvábnej cesty, poznal ho už Kýros Veľký, Abbásovci si tu zriadili hlavné mesto, Seldžukovci kráčali v ich šľapajách až ho zničili Mongoli na svojich výbojoch. Máloktoré mesto sa môže popýšiť históriou tak fantastickou ako práve Merv. Presne preto do neho pravidelne chodíme a snažíme sa ho v BUBO ukázať ľuďom, pretože aj príbehy zapadnuté prachom, môžu byť zážitkom!

Tam za púšťou leží Merv #

Ak sa do Mervu vyberiete z Buchary alebo teda z Uzbekistanu, budete stopovať starobylé karavany Hodvábnej cesty. Prekročíte mohutnú rieku Amu Daryu, teda bájny Oxus, ktorý si ešte pamätá tvár Alexandra Veľkého a pokračujete cez nehostinnú púšť Karakum, jednu z dvoch veľkých púští strednej Ázie. Bude to trvať štyri, možno päť hodín kým sa sem dostanete, ale užijete si výhľady na opustenú, prázdnu krajinu, kde môžete občas zazrieť stádo turkménskych tiav. Až keď sa objavia domy dedinky Bayramaly, ste na mieste. Presne tu. Za dedinkou sa dvíha prvé memento miestnej histórie. Tam kedysi ležal legendárny Merv s ktorým sa svojho času mohol porovnať jedine Bagdad. Všetko je dnes preč. Prespite v mestečku Mary (cca 45min odtiaľto), aby ste do Mervu vyrazili čerstvý a unikli spaľujúcej horúčave. Najlepšie je prísť sem ráno okolo ôsmej hodiny. My v BUBO bývame v Mary v najlepšom hoteli mesta. Hotel Mary dokonca pred pár rokmi otváral aj prezident a devízou hotela je aj krásny panoramatický výhľad na celé centrum mesta ozdobené zlatou sochou bývalého prezidenta či mramorovými stavbami a okázalou mešitou.

Prvé stopy Mervu #

Ráno sa vydajte na cestu z Mary už okolo siedmej, nanajvýš okolo pol ôsmej, aby ste dorazili do starovekého Mervu okolo ôsmej a teda v čase, kedy ešte nebudete cítiť silné, turkménske slnko. Ak ste tu na jar, v Merve môže byť na pravé poludnie tridsať stupňov, ak v lete, počítajte aj so štyridsiatkami. Ak odídete z Mary cca 7:30, tak prvé múry Mervu spozorujete na horizonte okolo 8:15. Oplatí sa tu zastaviť, pretože je to celkom fotogenické miesto. Prvým bodom prehliadky sú tak hradby pevnosti Abdulchánkala z 15.storočia. Aj napriek svojmu veku sú najnovšími ruinami Mervu. Postavili už dávno po mongolskej pohrome a tak si hlinené múry pevnosti nepamätajú jatky, ktoré sa tu v 13.storočí odohrali. Stačí tu 10 minút, aby ste sa prešli k miestu, odkiaľ si pevnosť odfotíte a vyrazte ďalej na miesto, kde je oficiálne vstup. Merv nemá oplotenie, je otvorené zo všetkých strán, ale na jeho začiatku je checkpoint, kde predávajú lístky či suveníry.

Chcete turkménske suveníry? #

Po zaplatení vstupného si môžete pozrieť aj malé múzeum, ktoré tu je, ale nepočítajte s ničím veľkým, keď píšeme, malé, je skutočne malé a teda jedna jediná miestnosť. Najzaujímavejším bodom je mapa dnešného Mervu, kde si možno prvý krát uvedomíte aké je toto miesto obrovské. Je výhodou mať so sebou auto, taxík alebo mikrobus, pretože inak tu strávite celý deň kráčaním prázdnou krajinou z ktorej sa kde tu vynoria ruiny pevnosti, múrov alebo hrobky. Ak si radi nosíte z návštev suveníry, tak toto miesto je takmer jediné, kde si viete kúpiť magnetu, pohľadnicu, brožúrku alebo prospekty o Merve. Turkmenistan a jeho turizmus je v plienkach a preto to tu rozhodne využite. Všetko hotové? Vyrážame!

Mauzóleum sultána Sandžara #

Reč bola dosiaľ len o ruinách, ale nie všetko čo v Merve zostalo je len limitované na prach, hlinené múry či základy. Najkrajšou a najikonickejšou stavbou celého dnešného Mervu je mauzóleum seldžuckého sultána Sandžara. Seldžukovia boli poslednými veľkými vládcami Mervu a celej oblasti pred tým, než sem dorazil krvilačný Toluj, syn samotného Džingischána. Seldžukovia Merv milovali, vytvorili z neho jedno zo svojich hlavných miest a mauzóleum sultána Sandžara je korunou krásy na ich hlave. Stojí na rovine v strede ničoho a vidno ho už z poriadnej diaľky. Nielen preto, že je vysoké 27-metrov vysoké, ale aj preto, že široko ďaleko na okolo už nič nie je. Dnes tu hrdo stojí so svojou obrovskou tehlovou kupolou, no tú zrekonštruovali až v 20.storočí. Pri vstup natrafíte na malú búdku, kde zvyknú kontrolovať lístky a ak ste so suvenírom zaváhali na začiatku, toto je posledné miesto, ktoré tu nájdete. Na návštevu mauzólea si vyhraďte 20 minút. Nie preto, že by bolo obrovské, ale preto, aby ste sa ho mohli v pokoji nadýchnuť, posedieť si tu, obísť ho dookola a spraviť si niekoľko krásnych záberov. V strede mauzólea leží na zemi Sandžarov kenotaf ozdobený kaligrafiou. Steny sú dnes prázdne, ale jemná rekonštrukcia ukáže ako mohlo toto miesto vyzerať pred tým, než ho nahlodal zub času.

4 fotografie

Mauzóleum sultána Sandžara je symbolom Mervu

Sultánove mesto #

Ďalšou zastávkou na ceste starobylým Mervom je miesto, kde sa z rovnej krajiny dvíhajú zničené, hlinené hradby niekdajšieho opevnenia. Vyrazte zo Sandžarovho mauzólea po ceste a o 5-6 minút ste na mieste. Za týmito hradbami kedysi stálo mesto zvané Soltangala, teda Sultánove mesto. Dnes pripomína množstvo vecí, ale mesto si tu predstavíte veľmi ťažko. V Merve je dôležité mať so sebou sprievodcu, ktorý tieto miesta pozná a miluje, pretože ak ste tu bez neho, vidíte ruiny, hlinené násypy, prázdnu krajinu. Sprievodca týmto miestam vdýchne dušu, príbehmi vám z hliny vymodeluje paláce, vetami doplní ľudí a odrazu cestujete v čase a pochopíte prečo je Merv tak dôležitý. V BUBO Merv milujeme, chodíme sem roky a fascinuje nás. Tu na mieste dnešnej Soltangaly stálo centrum obrovského mesta, pretože v polovici 12.storočia sa odhaduje, že Merv patril najľudnatejším miestam sveta, ktorý strčil Paríž aj s Londýnom do vrecka. Kráčajte k hradbám vyšliapanou cestičkou a tam, kde hradby chýbajú sa pomyselnou bránou ocitnete v bývalom meste. V týchto miestach Toluj a mongolské hordy utopili obyvateľov Mervu v krvi. Tej tu bolo toľko, že piesok ju nedokázal vsakovať a rieka Murgab sa sfarbila do červena. Rok 1221 sa tu stal katastrofou. Pozerajte sa pod nohy, pretože ešte stále tu ležia tisíce črepov. Malých, veľkých, obyčajných aj krásnych farebných, sem tam objavíte tyrkysové úlomky arabskej keramiky, inde si všimnete aj písmo. Pokochajte sa nimi, no nechajte ich na mieste, sem patria, sú skladačkou príbehu zničeného Mervu. Najdokonalejšou stavbou mesta je Kepderihana. Netreba ju hľadať, je to takmer jediná stavba za hradbami a za pár minút ste pri nej. Má prezývku „holubí dom“ a hoci je v ruinách, je to paradoxne jedna z najlepšie zachovalých stavieb Mervu. Prezývka vychádza z toho, že si mnohí myslia, že práve tu chovali v palácovom meste holuby, no niektorí sa domnievajú, že Kepderihana mohla byť pokladnicou či knižnicou. Má krásne rebrované telo a vo vnútri uvidíte nepálené tehly naukladané jedna na druhej. Palác dnes pripomína hlinená ruina s oblúkom stojaca asi 300 metrov od Kepderihany. Celá Soltangala vás zaberie menej než polhodinu času.

5 fotografií

Pahorok Kýra Veľkého #

Zo Soltangaly sa vyberte ďalej do prázdnej krajiny z ktorej sa dvíha takmer jediný vyšší pahorok široko ďaleko. Peši by ste to zvládli za 30-40 minút, autom ste na mieste za menej než 10 minút. Tento „obyčajný“ pahorok je neobyčajným miestom, pretože predstavuje ruiny pevnosti zvanej Erg Kala, ktorú nechal v 6.storočí pr.Kr. založiť perzský panovník Kýros Veľký. Pod pevnosťou je maličké parkovisko a odtiaľ šliapete do jemne ostrého kopca, ale za 4-5 minút ste na vrchole a Merv vám leží pod nohami. Teda to, čo z mesta zostalo. Kedysi by ste odtiaľto videli fantastické mesto so záhradami či palácmi, ale dnes je tu ticho, riečka Murgab, ktorá prinášala život už vyschla a len sa tu prevaľuje prach. Zdržíte sa tu dvadsať minút, prejdete okraj pevnosti a dlho budete hľadieť na Merv. Jedinou stopou, ktorú spoznáte je mauzóleum sultána Sandžara v diaľke.

Hrobka Jusúfa Hamadániho #

Merv je naplnený starobylými ruinami, ale našťastie v sebe neukrýva len nemé svedectvá niekdajšej slávy. Dá sa tu nájsť aj život a nie hocijaký, pretože svätyňa pri hrobke Jusúfa Hamadániho je široko ďaleko najživším miestom aké tu leží. Z Erg Kaly ste tu za necelých 10 minút a miesto prezradí z diaľky aj parkovisko, kde nájdete niekoľko áut, pretože práve sem prichádzajú aj domáci. Ich beztvaré ruiny veľmi nezaujímajú, ale k hrobke svätca prídu radi. Pre miestnych je to posvätné miesto a preto sem prichádzajú na púť. Z parkoviska kráčajte k schodisku smerom k neveľkému minaretu a o pár desiatok krokov ste na mieste. Areál hrobky nie je veľký, zaplní jedno menšie námestie, ktoré ohraničuje minaret a pár ďalších stavieb. Sledujte ľudí ako podídu k hrobke, pomodlia sa, priložia k múrom čelo a potom ju tri krát obídu v protismere hodinových ručičiek. Pri každom kole sa zastavia, pomodlia a niektorí dokonca po celý čas majú ruku vystretú tak, aby sa končekmi prstov dotýkali stavby. Chvíľku ich sledujte a napokon sa pridajte k nim, spravte si tri kolieska a kto vie, možno sa práve vám splní to, čo si želáte. Za ten pokus to stojí, nie?

Kuchyňa plná života #

Ak sa ocitnete pri hrobke Jusúfa Hamadániho musíte sa pozrieť aj na najživšie miesto celého Mervu. Tu pochopíte, že Merv to nie sú len ruiny, spomienky na zničené mesto, hlinené múry, rozbité pevnosti a vše obsiahla prázdnota. Hneď vedľa celého areálu ju fascinujúce miesto. Stojí tu komunálna kuchyňa pre pútnikov. Niekoľko podlhovastých stavieb slúžiacich ako jedálne a potom priestor s kotlami a kuchyňou. Počet vyzutých topánok pred domami ukazuje že tu bude pokojne sto, stopäťdesiat ľudí. Pútnická tradícia hovorí o tom, že sa tu zastavíte, ak vykonáte púť k hrobke svätca. Veľmi mi to pripomína tradičné kuchyne indických Sikhov. Tiež stoja pri svätyniach, tiež tam pracujú dobrovoľníci a tiež dostane každý najesť či napiť, kto sa v nich zastaví. Ocitnem sa medzi miestnymi a cítim desiatky pohľadov a vidím rovnaký počet úsmevov. Mnohí sa zdravia, turkménsky, niektorí po rusky a vítajú ma. Dostaneme sa až do kuchyne. V obrovskom kotle sa pripravuje tradičný plov. Vo vedľajšom sa varí polievka šorpa a tretí kotol patrí vývaru v ktorom plávajú veľké, neforemné kusy mäsa, ktoré sú natrhané tak akoby sa stretli s granátom. Bezprostrednosť, milé stretnutia, pohľady, rozhovory, to všetko sa tu mieša do unikátnej zmesi. Ak sa zatúlate až sem do kuchyne, neodídete bez toho, aby ste sa tu najedli alebo aspoň niečo neochutnali. Turkméni by si to neodpustili. Radi vás pozvú, ukážu kam si sadnúť a odrazu ste v miestnosti s pár desiatkami ľudí a na stole pristane plov, polievka, hrozienka, sušené marhule, čerstvý melón, voda, čaj, nahrubo nasekaný cukor a ešte pár menších misiek. Hygienik by to tu zavrel, ak by predtým nedostal infarkt, ale mne tu chutí viac ako kdekoľvek inde.

4 fotografie

Pevnosti na rozlúčku #

Cesta Mervom sa po niekoľkých hodinách takmer končí, ale to sa ešte na obzore zjaví posledná dvojica zaujímavých ruín. Ešte sme sa totiž nezastavili pri Dievčenskej pevnosti Kyz Kala. Aby som bol presnejší, pevnosti sú tu dve, len sa rovnako volajú a tak sa rozlišujú ako malá a veľká. Svojim výzorom pripomína Veľká pevnosť Holubičí dom zo Sultánovho mesta, ale pevnosť je väčšia a má aj výraznejšie rebrovanie. Pevnosť je vo vnútri prázdna, ale v 11.storočí ju poznal každý kto sa tu zastavil. Dnes v nej prebieha niekoľko ročná rekonštrukcia a tak sa dnu nepozriete, ale svojou impozantnosťou si vás získa. Vyberte sa aj do ľavej strany, kde si všimnete vyšliapanú cestičku. Tá vedia k ruine menšej pevnosti na pahorku a práve odtiaľ budete mať najkrajšie fotografie. V BUBO vždy hľadáme miesta, odkiaľ si viete odniesť krásnu fotografickú spomienku. Pod vami je Dievčenská pevnosť a horizont zaplnila prázdnota Mervu. Po dvadsiatich minútach je čas vyraziť zase ďalej. Smer Mary, smer Ašchabad, za ďalšími miestami, za ďalšími zážitkami, ktorých je v Turkmenistane viac, než dosť

4 fotografie

Čo vidieť navyše? #


1.,Cintorín na okraji Mervu

Pár kilometrov od Sandžarovej hrobky nájdete len tak v krajine položený starý aj moderný cintorín plný hrobov. Prichádzajú za nimi domáci a tak máte možnosť chvíľku sledovať ako vyzerá takéto miesto. Na niektorých hroboch sú amulety, kúsky ťavej srsti, na iné sa zabudlo, ale je to rozhodne zaujímavé miesto

2.,Hrobka Mohammeda ibn Zajída

Zaujímavým miestom je hrobka Mohammeda ibn Zajída, to pre prípad, že by ste stále nemali po najdôležitejších pamiatkach Mervu dosť a chcete z miesta vytlačiť maximum. Ide o krásnu islamskú stavbu s hrobkou svätca ku ktorému prichádzajú mladé rodiny s vierou, že im pomôže s narodením potomka. To preto tu nájdete uviazané desiatky stužiek.

3.,Hrobky svätcov al Husejni a al-Gifari

Áno, môže sa zdať že je tých hrobiek v Merve akosi priveľa, ale tieto sú unikátne, pretože muži, ktorí tu našli svoj posledný odpočinok sú ľudia, ktorí boli spoločníkmi proroka Mohammeda. Preto ich majú domáci v mimoriadnej úcte. Sú zaujímavé aj z architektonického hľadiska, pretože keď tieto oblasti získal Timur Veľký, nechal ich obnoviť a preto nesú rukopis timurovskej architektúry, čím sú v týchto končinách unikátne.

TOP 10 Mervu #


1.,Sandžarove mauzóleum

Ikonická stavba starého Mervu je jedna z mála stavieb, ktoré dnes stoja a ktoré môžete naozaj navštíviť. Prešla rekonštrukciou a dnes pod jej kupolou môžete vidieť hrobku slávneho seldžuckého sultána Sandžara.

2.,Lokálna kuchyňa pri hrobke Hamadániho

Merv nie je len o ruinách a histórii, ale stretnete tu aj krásny záchvev človečiny. Určite musíte vidieť lokálnu, komunitnú kuchyňu pre pútnikov neďaleko hrobky Jusúfa Hamadániho. Vojdite dnu, nazrite do kuchyne a zažijete v Turkmenistane niečo, čo ste dosiaľ ešte nevideli.

3.,Kepderihana

Medzi najkrajšie stavby starého Mervu patrí Kepderihana uložené v sultánovom meste Soltangala. Má tradičné rebrovanie a dodnes nie je úplne isté, či to bolo miesto, kde sa chovali holuby alebo išlo o knižnicu či pokladnicu. Ide o mimoriadne fotogenickú stavbu, ktorú treba vidieť

4.,Soltangala

Soltangala predstavuje ruiny sultánovho mesta, teda miesta, ktoré povýšili Seldžukovci na hlavné mesto severnej časti ríše. Ostali tu ruiny medzi ktorými dominuje spomínaná Kepderihana, ale nájdete tu aj ruiny palácových stavieb a pod nohami si všimnete tisíce črepov, ktoré tu bez slova ležia ako memento slávnych dejí.

5.,Erg Kala

Erg Kala bola kedysi pevnosťou, ktorá ležala vedľa neveľkého mesta. Je staršia než čokoľvek iné v Merve, pretože jej korene siahajú do doby starovekých Peržanov a meno Erg Kaly sa preplietlo s Kýrom Veľkým. Ruiny, ktoré tu nájdete sú staré cca 2600 rokov a dnes trónia na hlinenom pahorku s krásnym výhľadom na rozľahlosť Mervu.

6.,Hrobka Jusúfa Hamadániho

Hrobka svätca patrí medzi najobľúbenejšie miesta domácich turistov. Prídu k nej, dotknú sa jej, pomodlia sa a rituálne ju tri krát obtočia, aby sa im splnilo želanie alebo prosba s ktorou sem prišli. Pozorujte miestnych a skúste to presne tak ako oni.

7.,Kyz Kala

Dievčenská pevnosť Kyz Kala sa podobá na Kepderihanu zo sultánovho mesta, ale je monumentálnejšia a impozantnejšia. Leží na okraji Mervu a hoci je dnes už roky v rekonštrukcii, stále je to miesto, ktoré stojí za to vidieť. Hneď vedľa nej nájdete aj menšiu z dvojice pevností, odkiaľ si spravíte krásne fotky a budete mať krásny výhľad na okolie.

8.,Prázdnota Mervu

Medzi TOP zážitky Mervu nepatria len pamiatky, ale aj to, že tam tie pamiatky, stavby, paláce alebo čokoľvek hmatateľné jednoducho nie je. Kedysi patrilo k najväčším mestám sveta a dnes je prázdnou krajinou. Merv je mementom pominuteľnosti a tu sa človek ponorí do svojich myšlienok a uvidí na vlastné oči čo sa môže stať z mesta, ktoré je na absolútnom svetovom vrchole!

9.,Pevnosť Abdulchánkala

Pevnosť so svojimi zničenými múrmi patrí medzi najmladšie pamiatky starého Mervu. Jej múry zo 15.storočia si nepamätajú Mongolov a tak dodnes stoja na okraji starého mesta. Sú fotogenické, obrovské a keď pôjdete okolo nich, je škoda sa nezastaviť aspoň na fotografiu.

10.,Malé múzeum pri vstupe

Merv má pri vstupnej bráne aj maličké múzeum, kde si viete kúpiť vzácny suvenír a nájdete tu aj zopár starých fotografií a zaujímavú mapu Mervu, kde pochopíte aký je obrovský a čo tu môžete vidieť. Oproti múzeu sú aj toalety.

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 446

Mohlo by Vás zaujímať

Merv. Fantastické ruiny plné príbehov Merv

Merv Merv. Fantastické ruiny plné príbehov

Turkménsky Merv patrí k takmer neznámym mestám. Je to však zvláštne, pretože Merv patrí k najdôležitejším oázam celej Hodvábnej cesty, poznal ho už…

Ašchabad - mramorové mesto lásky Ašchabad

Ašchabad Ašchabad - mramorové mesto lásky

Turkmenistan – 5-miliónová krajina približne desaťkrát väčšia ako Slovensko, je spomedzi všetkých stredoázijských zemí asi najväčšou neznámou. No…

10 najmenej navštevovaných krajín sveta Prémiový blog

Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

20 top UNESCO pamiatok Orientu Blog

Blog 20 top UNESCO pamiatok Orientu

Orientálny svet patrí medzi najpríťažlivejšie oblasti našej planéty. Nájdete tu stovky krásnych miest, prírodných zaujímavostí, historických…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

2133 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

3861 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4353

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek