Sídlo a víno Stinga - toskánsky sen, ktorý (ne)vznikol podvodom

Sídlo a víno Stinga - toskánsky sen, ktorý (ne)vznikol podvodom

Taliansky vidiek. Juhovýchodne od Florencie. Vinári a miestni sa stretávajú a počas pokojného večera pri zatmení slnka popíjajú skvelé víno. Slnko zapadá nad kopcami Chianti. Zrazu sa ozve známy hlas a zaznejú prvé slová svetoznámeho hitu Every breath you take. Davy ľudí nerozumejú a sú vo vytržení. Nie je to nik iný ako Sting.

Florencia Počasie

slabý dážď

slabý dážď

18°C

Predpoveď 25.Apr

Východ slnka 06:15

Západ slnka 20:10

Dážď 0.86mm

Aj takto sa mohol začať príbeh odohrávajúci sa v toskánskej usadlosti Villa Il Palagio. Legenda, bývalý frontman kapely The Police a skvelý sólový spevák Sting si spolu so svojou manželkou Trudie Styler vychutnávajú zaslúženú pauzu po dlhom európskom turné. Deje sa to tak dlhé roky. Každé leto. Konkrétne od konca 90. rokov, kedy táto slávna dvojica odkúpila Il Palagio. Stingovo letné sídlo sa stalo ešte slávnejším. Hoci mu popularita pre dobre známe víno nechýbala, región sa tešil, že vstane z popola.

Talianske vinice v Toskánsku.
Foto: Tiuts Andráš — BUBO

Chianti, dominanta Toskánska #

Kým prejdeme k Stingovmu vínu, charakterizujme si Toskánsko ako taliansky vínny región. Samotná výroba vína prebieha v Taliansku v každom jednom regióne, no Toskánsko je tým najpreslávenejším. Pôvodné talianske hrozno, ktoré sa tu pestuje, a to rovno na 71 500 hektároch, sa volá Sangiovese (v preklade Jupiterova krv). Vznikajú z neho najlepšie talianske vína - Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano a Brunello di Montalcino.

Známe sú tu aj hrozná Montepulciano a Catarratto Bianco - najrozšírenejšie biele hrozno na 85 900 hektároch. Kolískou najznámejšieho talianskeho vína Chianti je stredné Toskánsko. Rozoznávame dva jeho štýly: ľahšie Chianti a Chianti Riserva - tá musí zrieť v dubových sudoch aspoň tri roky. Oblasť Chianti, kde víno zreje, je jednou z najkrajších na svete.

Ak sa chystáte navštíviť len jednu taliansku vinársku oblasť, Toskánsko je stávkou na istotu, pokiaľ ide o krásu. Ľuboš Fellner

Pre víno Chianti Classico DOCG (skratka pre top kvalitu) sú typickými príchuťami prezretá a koncentrovaná červená čerešňa, malina a čierna slivka, doplnená o tóny suchého ovocia a byliniek (suchých brusníc, mäty a rozmarínu). Rovnako tak aj náznaky bieleho korenia, espressa a kože.

V prípade Chianti Classico Ama DOCG ide o suché červené víno rubínovo-červenej farby. Na nose vám jeho aróma pristane dosť rýchlo, ovocnosť má po spomenutých bobuľových ovociach či pepperminte. Chutí elegantne, harmonicky a v závere aj jemne pikantne.

Oveľa viac píše Ľuboš Fellner v blogu Najlepšie talianske vína.

Pre ďalšie známe top kvalitné víno Brunello di Montalcino DOCG, ktoré taktiež pochádza z vína Sangiovese, sú typické príchute malina, jahoda, červená čerešňa, škorica, sušené slivky, sušené brusnice, tabak a koža. Očarí vás jeho bohatá a koncentrovaná chuť s dotykom balzamika, sladkastých malín a čerešní. Zrenie 3 roky vo veľkolitrážnych sudoch. Vínko je svieže, elegantné a energické. Toskánsko ponúka pre takáto vína ideálne zázemie a venujú sa mu najlepší profesionáli.

História Il Palagio #

Il Palagio postavili v 16. alebo 17. storočí a koncom nasledujúceho storočia ho odkúpila bohatá talianska rodina Martelliovcov. V roku 1819 ho predali grófke Carlotte Barbolani z Montauto, vdove po vojvodovi zo San Clemente. Vo vlastníctve tejto rodiny zostal asi 150 rokov. Začiatkom 20. storočia bol vojvoda Simone Vincenzo Velluti Zati di San Clemente zodpovedný za vybudovanie mlyna na olej a sklad obilia a začatie výroby vína vo svojich vinohradoch. V roku 1958 tu pribudla kaplnka.

Villa Il Palagio však časom začala chátrať. Tu sa objavil Sting - okrem presláveného umelca, speváka s nezameniteľným hlasom, aj milovník dobrého vína. Florenciu si zamiloval, nemožno sa mu čudovať. Ide predsa o jeden z najznámejších a najkrajších regiónov celého Talianska. Pamiatky, slnkom zaliate kopce, množstvo zelene a skvelé víno... To všetko tu nájdete. Dôležitejšie v tom momente bolo, že to všetko našiel aj on.

V krátkosti o Stingovi:

  • Celé meno: Gordon Matthew Thomas Sumner
  • Dátum narodenia: 2. 10. 1951
  • Miesto narodenia: Wallsend, Spojené kráľovstvo
  • Aktívne hudobné roky: 1971 až po súčasnosť (v rokoch 1977 až 1984 ako frontman kapely The Police, následne sa zameral na sólovú kariéru)
  • Vznik prezývky Sting: postaral sa o to jeho obľúbený čierno-žltý sveter s obručovými pruhmi, v ktorom vyzeral podľa kamarátov ako čmeliak/sršeň so žihadlom (sting = žihadlo)
  • Hudobný žáner: pop, rock, jazz, post-punk

Najväčšie hity:

  • Every Breath You Take (The Police)
  • Desert Rose
  • Fields of Gold
  • Englishman in New York
  • All For Love (ft. Rod Stewart, Bryan Adams)

Sting obdržal 17 cien Grammy, figuruje v Rokenrolovej sieni slávy a má svoju hviezdu na Chodníku slávy v Los Angeles.

Majetok v tomto regióne (vilu a pridružené vinice) odkúpil Sting s manželkou Trudie v roku 1999 a mohla sa začať revitalizácia.  Dala zabrať, keďže vila bola v havarijnom stave, no pár si najal šikovnú architektku Arabellu Lennox-Boyd, aby vykonala úplnú obnovu majetku. Trvalo to nesmierne dlhých sedem rokov, kým sa vila dostala do svojej pôvodnej krásy a naozaj top stavu.

Míľniky Stinga v Taliansku #

Dnes už 71-ročný rodák z anglického Wallsendu ešte v roku 2001 nahral vo Villa Il Palagio živý album All This Time spolu s ďalšími hudobníkmi. Dialo sa tak v čase, keď svet poznačil teroristický útok na dvojičky v New Yorku - 11. septembra. Obetiam tohto útoku venoval pieseň Fragile. Všetko sa nahrávalo v priestoroch vily.

Nebol to jediný z počinov, ako presláviť vilu a jej okolie. V čase, keď už bola plne zrekonštruovaná a nabrala krásne kontúry, sa región dostal aj na album. Konkrétne fotografia urobená na sídlisku, zasnežená zem a stromy pokryté snehom, figurovala na titulke albumu If on a Winter's Night. Album vznikol práve tu v roku 2009, rovnako tak aj ten z roku 2006 - Songs from the Labyrinth.

Nesmieme zabudnúť na ďalší z medzimíľnikov. Písal sa rok 2007, keď sa konal The Police Reunion Tour. Stretnutie členov slávnej kapely po dlhšom čase sa uskutočnilo v priebehu štyroch týždňov práve na tomto sídlisku počas jari. Dodnes tu Sting spolu s manželkou organizujú súkromné koncerty a večierky plné hudby pre priateľov a blízku rodinu. Šťastní to ľudia...

Víno je ako pieseň, musí rozprávať príbeh Sting

Mohli by vás zaujímať ďalšie talianske blogy:

  • Neapol a Capri - juh Talianska je tak odlišný od severu a tu to budete cítiť na vlastnej koži
  • Apúlia - poznáte opätok talianskej čižmy? Vyberte sa za miestami akými je Bari, Brindisi alebo Matera
  • Florencia - patrí medzi najznámejšie mestá krajina a my vám v nej ponúkneme viac!
  • Rím - kedysi hlavné mesto sveta, dnes fantastická spleť príbehov
  • Rím pre pokročilých - ak ste už v Ríme niekoľko krát boli, zaujmú vás tieto špecialitky
  • Bologna - vyberte sa na známe miesto v našej prehliadke
  • Alghero - perla Sardínie a miesto, kde viete stráviť niekoľko nádherných dní
  • Talianske tipy pre pokročilých - čo si v Taliansku pozrieť, ak ste už videli "všetko"
  • Catania, Sicília - čo vidieť (nielen) na východe ostrova + výstup na Etnu
  • Chrámy starovekej Sicílie - aké sú najkrajšie grécke chrámy na najkrajšom ostrove Európy?
  • Castel del Monte - prečítajte si o hrade, ktorý nájdete na talianskych eurominciach

Podvod či zlá reklama? #

Rocková hviezda má od roku 1997 svoj obľúbený a rozsiahly statok, veď má až 365 hektárov. O jeho kúpe nebol presvedčený hneď, zabralo to niekoľko výletov a návratov do Toskánska. Vojvoda Simone Vincenzo Velluti Zati di San Clemente ho však presvedčil, keď mu dal ochutnať svoje víno.

„Počas jednej z našich prvých návštev Il Palagio nám vojvoda ponúkol pohár červeného z karafy. Rokovali sme o kúpe, nehnuteľnosť sa nám veľmi páčila, aj keď bola v ruinách. Vojvoda sa ma spýtal, či chcem ochutnať víno z panstva a ja som povedal, že áno. Víno bolo vskutku vynikajúce, a to ma presvedčilo odkúpiť sídlo aj vinice,“ povedal dávnejšie Sting talianskemu magazínu Sette.

Dnes má Stingovo víno povesť jedného z najlepších v Taliansku. Nešlo to však bez kontroverzií – spevák najprv tvrdil, že vojvoda ho pri kúpe nehnuteľnosti napálil. Víno, ktoré ho presvedčilo o kúpe, nebolo z Il Palagio a vraj ani z Toskánska. Vojvoda mal použiť pohár Barola, aby Stinga uchvátil. To spevák zistil až neskôr a Talian sa medzitým v inom regióne mohol chichotať popod nos.

Aspoň to bola Stingova verzia. Rodina označila tieto slová za klamstvo. Vojvodov syn Simone San Clemente Jr. sa vo vyjadrení pre noviny Corriere della Sera poriadne rozohnil a obvinil Stinga z ohovárania. „Nič nemôže byť viac cudzie povahe, zvykom, správaniu môjho otca a jeho duchu, než aby sa správal ako podvodný krčmár,“ písal syn vtedy už zosnulého vojvodu (zomrel v roku 2012, Sting svoje tvrdenia priniesol v roku 2021).

„Môj otec žil do roku 2012, takže Sting mal čas, aby mu umožnil osobne oponovať svojim podozreniam, ale toto vyhlásenie bolo nielen v zlej viere, ale aj také absurdné... Navyše, Sting sa rozhodol urobiť to „babbo morto“ (hovorí sa v Toskánsku v narážke tvrdenie po smrti otca). Vycibrený vkus, ktorý Sting podľa vlastných slov nadobudol v priebehu rokov, sa neodráža v jeho slovách. Práve naopak. Dokonca na svojich vínnych etiketách používa erb mojej rodiny. Zdá sa, že to nie je rafinované, keď sa rozhodne verejne uraziť môjho otca,“ poznamenal ďalej. Hovoril aj o neznalosti Stinga a dodal, že žiaden Toskánec by sa nepokúsil o takýto lacný trik, keďže znalci ľahko rozoznajú rozdiel medzi Palagiom a Barolom.

Poukázal na to, že Stingova vila síce po prerábke vyzerá ako vystrihnutá z Palm Beach (čo tiež kritizoval, keďže má svoju posilňovňu či bazén a zapadala by skôr do Las Vegas ako do toskánskeho vidieku), avšak spevák sa chce podľa syna vojvodu stále nabaľovať a nemá dosť peňazí. Svoje vyjadrenia mal použiť len na to, aby bol zaujímavejší a mohol rozširovať predaj vína a pizze. Verejne vtedy kritizovali (nielen oni) aj tvrdú komercializáciu domáceho vína.

Sting reagoval tiež listom. V ňom ponúkol svoje „úprimné a jednoznačné ospravedlnenie“ a uznal, že príbeh „tak, ako bol uvedený, bol neúctou k pamiatke vášho váženého otca“. Vojvodu, ktorý mu mal predať pozemok, nazval dodatočne „čestným mužom, ktorý ma nikdy nepodviedol“ a že pred 25 rokmi nebol schopný „rozlíšiť Barolo od mydla“.

Odporúčame zájazd:

Chcete ochutnávku Stingovho vína v jeho letnom sídle a mať šancu stretnúť charizmatickú celebritu? Poďte na zájazd do Talianska, kde si s nami odskočíte do Chianti popri prehliadke Florencie, Sieny a Ríma.

Stingova pomsta #

Konštatovanie z medzititulku neznamená pomstu synovi vojvodu. Sting uznal, že príbeh trochu „prekreslil“ na iný obraz. K samotnej myšlienke ho však donútila jednu vec, ktorú nemohol prehliadnuť. „Keď sme víno z usadlosti podávali hosťom, videl som, že niekto vylial obsah pohára na kvety. Vtedy sme sa rozhodli pomstiť sa a ukázať, že je možné vyrobiť vynikajúce víno z viníc v Palagio,“ tvrdil Sting.

Zdá sa, že toto rozhodnutie sa Angličanovi vyplatilo. Podľa recenzenta vín Decanter teraz Il Palagio vyrába okolo 150 000 fliaš vína ročne - vrátane jedného šumivého vína, troch červených, ružového a bieleho. Hudobní nadšenci sa potešia, keď sa dozvedia, že tri vína pomenovali po Stingových piesňach vrátane "Message in a Bottle“ (v preklade správa vo fľaši, čiže veľmi príznačné).

Prostredie, v ktorom sa nachádza Stingova vila.
Foto: il-palagio.com

Pred niekoľkými rokmi označil iný recenzent Wine Spectator Il Palagio's Sister Moon – zmes hrozna Cabernet Sauvignon, Merlot a Sangiovese – ako jedno zo 101 najlepších vín v Taliansku. V júli otvoril Il Palagio svoju organickú pizzeriu a vináreň a ponúka aj toskánske remeselné pivo. Luxusné sídlo tiež produkuje ovocie, olivový olej a skvelý med. To všetko predávajú vo farmárskom obchode Tenuta Il Palagio.

Počas každého nádherného letného večera tu víno pravidelne tečie prúdom a čerstvé pizze sa servírujú z pece na drevo, keď slnko zapadá za kopce Chianti. Stingovi sa podarilo priviesť 365-hektárovú nehnuteľnosť späť k životu. Všetka produkcia prebieha organickým a bio spôsobom. Víno si tak zachováva prirodzenú a skvelú chuť.

Stingovo víno - druhy a chute #

Víno musí podľa Stinga rozprávať príbehy, čo je jeden z dôvodov, prečo dal jednotlivým vínam názvy aj podľa svojich piesní. Stingovo víno je dostupné v predajniach, e-shopoch aj na Slovensku a cenovo to taktiež nie je priveľká páka. Za kvalitu nezaplatíte veľa, hoci fľaša jeho najdrahšieho vína (1530 - pri príležitosti 490. výročia vínárstva stojí viac ako 80 eur). Pre milovníkov vína stále dostupné, to platí.

1530 Toscana Rosso IGT

Červené suché, odroda Merlot a Sangiovese. Výnimočná je jeho krásna tmavá rubínovočervená farba. Jeho vôňou je červené ovocie (čerešne či maliny) a stredne intenzívne nádych vanilky. Má stredný obsah tanínov a príjemnú kyselinovú štruktúru, je vyvážené. Hodí sa k jedlu s červeným mäsom či vyzretým syrom Pecorino.

Baci sulla Bocca IGT Vermentino

Venované piesni A California Kiss. Biele suché víno odrody Vermentino je vo vôni typické s presvedčivými a ovocnými arómami, tónmi exotického ovocia a korenia. Baci sulla Bocca vonia po broskyni, marhuli a jazmíne. V chuti vyniká harmonickou štruktúrou, zamatovými trieslovinami, má dlhú dochuť. Víno je certifikované ako ekologické, biodynamické a vhodné pre vegánov, ale aj k stredomorskej kuchyni, predjedlám a cestovinám.

Casino delle Vie IGT Sangiovese/Cabernet

V preklade "domček pri ceste". Červené suché víno odrody Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot. Unikátne víno červenej intenzívnej farby je to naozaj typické toskánske víno s množstvom ovocia, elegancie a jemnosti. Vo vôni prevládajú čerešne, kvety a sladké drievko. Hodí sa k bravčovému mäsu, cestovinám a pokrmom z morských plodov.

Chianti When We Dance DOCG Sangiovese

Červené suché víno (odrody Sangiovese 95 %, Canaiolo + Colorino 5 %) je rubínovočervenej farby a má vyváženú a hladkú paletu aróm. Vo vôni dominantne prevláda čerešňa a chuť je vyvážená a jemná, svieža. Fermentácia prebieha cca 1/2 roka v tankoch z nehrdzavejúcej ocele s regulovanou teplotou a finálne zrenie 3 mesiace vo fľaši. Je to príjemné víno s krásnymi kondenzovanými kyselinami a ovocnosťou. Vhodné jedlá sú k nemu dobre korenené jahňacie a hovädzie mäso, rôzne syry.

Dieci IGT Sangiovese

Červené suché víno (Sangiovese) má krásnu červenú farbu s vôňou malín, čučoriedok a citrónovej kôry. Toto víno je tiež certifikované ako ekologické. Odborná porota ohodnotila toto víno skóre 93. Celkovo vyrobili iba 2 000 fliaš tohto vína, ktoré sú distribuované do celého sveta, čo z neho robí skutočný zberateľský kúsok. Fľaše sú očíslované. Fermentácia a základné zrenie prebiehalo v dubových sudoch po dobu 15 mesiacov a finálne zrenie vo fľašiach počas ďalších 7 až 12 mesiacov. Hodí sa k stredomorskej kuchyni, cestovinám i predjedlu.

La Duchessa Chianti Riserva

Červené suché (Sangiovese) má škálu vôní jemne zvädnutých červených kvetov nasledovanú vôňou tmavého bobuľového ovocia (maliny, černice a čerešne). Korenené tóny škorice, muškátového orieška a mletého čierneho korenia tu tiež nechýbajú. Je zamatové, dobre vyvážené, svieže a s dobrou kyselinkou. Ideálna konzumácia s červeným mäsom či vyzretým syrom Pecorino.

Message in a Bottle IGT Sangiovese

Červené suché (Sangiovese 80 %, Syrah 10 %, Merlot 10 %) je vďaka zložitej aróme čerešní, divých černíc, čiernych ríbezlí a korenia vhodné k množstvu jedál. Víno je veľmi ovocné a vďaka Syrahu aj pikantné a má krásnu jemnú dochuť. Zrelo vo francúzskych dubových sudoch po dobu 12 mesiacov a finálne 6 mesiacov vo fľaši. Je to univerzálne a typické Toscana Indicazione Geografica Tipica, ktorú vytvorili odborní vinári Daniel O'Donnell a Paolo Caciorgna. Víno je ekologické.

Message in a Bottle Vermentino

Biele suché (Sauvignon Blanc, Vermentino) je dokonalá zmes vône bielych kvetov a hrušiek. V ústach je hladké a šťavnaté s krémovou príchuťou mandlí, grapefruitu a broskyne. Krásne zakončené slanou mineralitou. Hodí sa k rybám a je ekologické.

New Day Rosé IGT Sangiovese

Nový deň - ružové suché (Sangiovese). Je preň príznačná krásna perleťovoružová farba a kaleidoskop vôní a chutí, ktoré harmonizujú. Má noty žltého dužinového ovocia a aromatických korenín s dlhými a harmonickými príchuťami broskýň a čerešní, ktoré dokonale ladia s trieslovinami. Hodí sa k predjedlu, rybám a sushi.

Spumante Franciacorta Brut Millesimato

Biele brut (Cuvée) šumivé víno na záver. Farba vína je slamovožltá so zlatými odtieňmi, má jemné a pretrvávajúce šumenie, charakteristický buket kvasenia vo fľaši, náznaky chlebovej kôrky a kvasníc obohatené o jemné tóny citrusov a orechov (mandle, lieskové orechy, sušené figy). Pikantné, svieže, jemné a harmonické. Predáva sa najskôr 37 mesiacov po zbere. Tyúicky podávanými jedlami k nemu sú stredomorská kuchyňa, cestoviny a predjedlá.

Zdroj informácií: Wineexpert

Čo hovoria ľudia o Stingovom počine? #

Ako píše Wine Spectator, počin Stinga a jeho manželky chválil aj majiteľ veľmi uznávaného Fontodi -  Giovanni Manetti. "Majú všetko, čo potrebujú, aby sa im darilo. A tiež veľkú vášeň pre kvalitu a lásku k miestu." To isté platí aj o BUBO. Náhoda?

Vyjadrila sa aj fanúšička Stingovej práce Giulia Mugnai, ktorá je tiež starostkou obce Figline e Incisa Valdarno s 24 000 obyvateľmi. „Je pre nás veľmi dôležité, ako sa Sting stará o kúsok našej krajiny,“ skladá mu kompliment.

Pri Stingovi je jasné, že toto miesto miluje. „Il Palagio je ako vstúpiť do obrazu. A jedno z mojich obľúbených miest na Zemi. Dúfam, že si to zamiluješ rovnako ako ja," píše v popise svojej vily.

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 572

Mohlo by Vás zaujímať

Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania
Talianske regióny s najlepším vínom Prémiový blog

Prémiový blog Talianske regióny s najlepším vínom

Ako si vybrať najlepšie talianske víno? Kde nájdete vínko s Tre Bicchieri podľa prestížneho Gambero Rosso? Informácie priamo z vinohradov, rady na…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť Florencia

Florencia Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť

Florencia - perla Talianska – krajiny výnimočných dejín, romantických miest, čarovných pláží a nezabudnuteľnej gastronómie. Práve z tejto…

Štefan Bielik 37 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1802 2120€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.