Sydney - čo vidieť okrem opery a Bondi Beach

Prehliadka

Sydney - čo vidieť okrem opery a Bondi Beach

V Austrálii neobíďte Sydney! Prístavné mesto, hlavné mesto austrálskeho štátu Nový Južný Wales, najstaršie a druhé najväčšie mesto na červenom kontinente. Je unikátnym spojením rušného veľkomesta a prírody. Toto splynutie sa odráža aj na životnom štýle obyvateľov: biznismeni v značkových oblekoch v centre mesta, ktorých je často krát počas obednej pauzy vidieť sediacich na tráve v parku alebo pohodový štýl voľných tielok a žabiek spolu so širokým úsmevom a životným heslom „no worries“. Turistov láka práve táto dobrosrdečnosť a optimizmus miestnych, ktoré vždy človeku vykúzlia úsmev na tvári.

Sydney Počasie

oblačno

oblačno

21°C

Predpoveď 16.Apr

Východ slnka 06:18

Západ slnka 17:31

Založenie tohto krásneho mesta sa datuje do roku 1788 - konkrétne do 26. januára, kedy sa po celej krajine slávi Deň Austrálie. Keď Anglické kráľovstvo prestalo vyvážať väzňov alebo politických zajatcov z vojny s Írskom a Škótskom do ich zámorských kolónií v Amerike, po vyhlásení nezávislosti hľadali nové miesto. To objavil legendárny britský moreplavec kapitán James Cook a o 8 rokov neskôr na brehu zálivu zakotvilo 11 lodí pod velením kapitána Arthura Phillipa s 850 väzňami.

Phillip sa stal prvým guvernérom novej britskej trestaneckej kolónie a začala sa písať aj história Sydney. V priebehu nasledujúcich rokov a stáročí došlo k obrovskému kultúrnemu, hospodárskemu a ekonomickému rozmachu, vďaka čomu sa Sydney stalo jednou zo svetových metropol a rovnako jedným z najkrajších miest na svete.

Toto tvrdenie len podčiarkuje rebríček miest s najlepšou kvalitou života, ktorý každoročne vypracúva spoločnosť Mercer, jedna z najväčších poradenských firiem na svete. Sydney sa každoročne z približne 450 miest umiestňuje v prvej desiatke.

2 minúty o Sydney

Vypočujte si 2 minúty dôvodov pre návštevu Sydney.

Royal Botanic Gardens #

Keď sa povie Sydney, zrejme prvé, čo človeku napadne, je symbol mesta Sydney Opera House. Ale než sa k nej dostaneme, začneme prehliadku tohto nádherného mesta v Royal Botanic Gardens- Kráľovských botanických záhradách.  Začíname presne na opačnej strane záhrad, ako stojí opera. Do záhrad vojdeme vstupnou bránou od Mrs. Macquaries Road, aby  sme sa mohli prejsť krížom až k opere.

Hneď pri vstupnej bráne si vysvetlíme vznik kráľovskej botanickej záhrady, ktorá vznikla v roku 1816. Vtedy nikto nedúfal, keď tu guvernér Phillip zakladal prvú farmu, že by tu mohla byť najstaršia vedecká inštitúcia v Austrálii a jedna z najdôležitejších historických botanických inštitúcii na svete. Phillipova farma sa totiž potýkala s vážnym problémom: pôda na tomto mieste bola neúrodná a tak skrachovala. Pokúšali sa ju kultivovať a napokon sa to podarilo.

Botanickú záhradu založil 5. guvernér Nového Južného Walesu Lachlan Macquarie, ktorý sa výrazne zapríčinil v období  11tich rokov jeho vlády nad kolóniou o spoločenský, hospodársky a hlavne architektonický vývoj mesta. Dnes sa Kráľovská botanická záhrada rozprestiera na 30 ha a je rozdelená do 4 tzv. okrskov. My od vstupnej brány pokračujeme po značkách, ktoré ukazujú smer Sydney opera. Prejdeme krásnou palmovou záhradou, kde rastie 180 druhov paliem a na konci tejto sekcie sa napravo nachádza malá kaviareň, kde sa dá nielen „si odskočiť“, ale si dať aj malé občerstvenie.

V palmovej sekcii stretávame prvých obyvateľov botanickej záhrady a to Austrálskeho bieleho Ibisa, ktorého je možné vidieť kdekoľvek v meste, či už pijúceho z fontány alebo sa len tak prechádzajúceho po parku alebo rôznych papagájov od pestrofarebných Rosel alebo Lori, až po bielych Kakadu. 

Postupne sa chodníčkom krížom cez záhrady po značkách vedúcich k opere dostávame ku Government House - Dom Vlády, ktorý vyzerá ako anglický zámoček. Bol domovom 27mych guvernérov od roku 1846-1996. Táto budova je považovaná za jeden z najkrajších príkladov neo-gotickej architektúry v Sydney.

Od roku 2001 do 2014 tam mala kanceláriu prvá žena v tejto pozícii, v poradí 37. guvernérka NSW profesorka Marie Bashir. Jej pozíciu vystriedal na päť rokov muž a od roku 2019 jeho stoličku vystriedala znovu žena, jej excelencia Margaret Beazley, 39. guvernérka Nového Južného Walesu.      

Sydney sme v BUBO zaradili aj medzi najkrajšie veľkomestá sveta.

Sydney Opera House #

Obria plachetnica kotviaca v prístave, veľký exotický vták, milujúce sa korytnačky, vlny, lastúry- toľko rôznych názvov prirovnaní má symbol Sydney - opera. Z botanickej záhrady sme k nej prišli z východnej strany. Plán postaviť túto ikonu vznikol ešte v roku 1940. Vtedy bola jediná koncertná sieň v Town Hall (v radnici mesta).

Pre nedostačujúcu kapacitu prišla iniciatíva od riaditeľa hudobného konzervatória Nového Južného Walesu. Vláda vypísala dizajnovú súťaž, do ktorej sa prihlásili architekti z 32 krajín s 233 návrhmi. Z posledných tridsať vybrali dánskeho architekta Jorna Utzona, ktorý sa inšpiroval listami paliem a motívmi zo sveta prírody a histórie architektúry.

V roku 1957 sa začalo stavať. Niekoľkokrát sa uvažovalo o prerušení stavby, predovšetkým kvôli slávnym strešným oblúkom, s ktorých náročnou konštrukciou si projektanti nevedeli poradiť. A taktiež z dôvodu financií, pretože sa veľdielo štrnásťnásobne predražilo. Práve preto, architekta Jorna Utzona z projektu vyhodili a po dlhých 16 rokoch sa operu podarilo dostavať a otvoriť (teda rok 1973).

Svoje majstrovské dielo nikdy nevidel, nepozvali ho ani na slávnostné otvorenie za prítomnosti britskej kráľovnej Alžbety II. AŽ  v roku 2003 sa mu dostalo pocty. Získal Pritzkerovu cenu - najprestížnejšie ocenenie za architektúru.     

Každoročne sa v piatich koncertných sálach odohrá cez 2000 predstavení, lístky na ne sa dajú dostať online na stránke alebo priamo pri pokladni. Najväčším ťahákom je Vivid Sydney, ktorý sa koná v mesiacoch máj a jún.

Je to festival hudby, svetla a myšlienok, ktorý odštartoval svoj prvý ročník v 2009 a jeden z hlavných zakladateľov je Brian Eno- producent, hudobník a umelec, ktorého „rukami“ prešlo viacero svetových umelcov ako David Bowie, U2, Phill Collins či Coldplay. 

4 fotografie

Opera v Sydney

Harbour Bridge #

Návšteva opery prináša ešte jeden zážitok v podobe skvostného výhľadu na Harbour bridge, známeho najmä zo Silvestrovských osláv. Postavili ho v rokoch 1923 až 1932 a je najznámejším v Sydney, premosťuje prístav Port Jackson. Predovšetkým v podvečerných hodinách, keď zapadne slnko sa pred vami otvorí fantastická scéna rozsvieteného mosta a opery.

Prvé plány premostiť záliv sa objavili už začiatkom 19. Storočia, ale k realizácii došlo takmer o storočie neskôr. Väčšinu ocele na stavbu priviezli z Veľkej Británie a po kope ho drží 6 miliónov ručne vyrábaných nitov z Melbourne. Postupovali z oboch brehov naraz a v strede „vešiak“, ako ho prezývajú, spojili. Nosnosť testovalo 96 lokomotív.

V ľavom z dvoch 89m žulových pilierov sa nachádza vyhliadka. Na ňu, ako aj na peší chodník na druhú stranu mostu sa dá dostať zo štvrte The Rocks z ulice Cumberland, kde sa nachádzajú Bridge stairs - schody vedúce aj k ďalšej atrakcii- prechádzka po „vešiaku“ do najvyššieho bodu mosta 134 m (výstup na most trvá cca 2,5-3 hodiny - špeciálne školenie, oblečenie- kombinézy, slúchadlá. Cena sa začína na 250 AUD, výstup je každých 15 min, je na časenky, ktoré sa nedajú prehodiť ani v prípade zlého počasia) .

ZAUJÍMAVÉ FAKTY O HARBOUR BRIDGE

  • pri stavbe mosta pracovalo 1400 robotníkov, okrem 6 miliónov ručne vyrobených nitov spotrebovali 53 000 ton ocele a 272 000 litrov farby,
  • most sa každý deň natiera. V momente ako sa donatiera posledná vrstva, nastáva čas maľovať ďalšiu a môže sa začať odznova. Medzi takýmito natieračmi pracoval než sa stal slávny aj Paul Hogan, známy ako Krokodíl Dundee.
  • štyri obrovské žulové pilóny na oboch koncoch Harbour Bridge nehrajú žiadnu úlohu pri podpore mosta, ale sú tam čisto z estetických dôvodov,
  • oblúk mosta môže stúpať a klesať až o 18 cm v dôsledku zahrievania sa a ochladzovania spôsobeného meniacimi sa teplotami ovzdušia,
  • Bridge Climb alebo výstup na úplný vrchol absolvovalo množstvo známych tvárí ako kuchár Jamie Oliver, speváčka Kylie Minoque, herec Robert de Niro, či britský princ Harry.  

Od opery sa prejdeme na Circular Quay okolo terminálu „ferry“- malých lodičiek, ktoré slúžia ako mestská doprava do rôznych častí zálivu. Circular Quay je miestom, kde sa premelie veľké množstvo ľudí a aj turistov. Po ceste od opery sme míňali niekoľko predajných galérií s aborigénskym umením. A práve pôvodných obyvateľov Austrálie, ktorí na územie najmenšieho kontinentu prišli už pred  49 000 rokmi, stretávame aj tu so svojimi tradičnými výrobkami- maľbami, bumerangmi pomaľovanými ich štýlom bodkovania.  Keď sa pri nich na chvíľku zastavíme, predvedú nám aj majstrovské hranie na ich tradičný dychový nástroj Didgeridoo. 

Po rytmickom vystúpení obchádzame Ferry terminál a zabočíme doprava. Prejdeme okolo Galérie moderného umenia - Museum Of Contemporary Art. Na 4. poschodí sa nachádza reštaurácia a kaviareň s krásnym výhľadom na záliv s Operou. Na tejto promenáde okolo Circular Quay sa dá tiež veľmi príjemne zrelaxovať, na tráve pre galériou s počúvaním pouličných hudobníkov.

Pokračujeme ďalej a po pravej strane míňame terminál zámorských lodí, ktoré prichádzajú práve do zálivu a parkujú presne oproti opere. Hneď za terminálom naľavo sa nachádza malý domček, najstarší v Sydney- Cadmans Cottage z roku 1816. V ňom býval zlodej koní, ktorý si prišiel odpykať trest do novovzniknutej trestaneckej kolónie a po prepustení sa stal správcom prístavu. Pri Cadmanovej chalúpke si vysvetlíme aj vznik najstaršej štvrte v Sydney- The Rocks, v ktorej sa už nachádzame.

Tú vybudovali tesaním do pieskovcových skál práve privezení väzni, preto sa nazýva The Rocks- Skaly. Napravo od Cadmans cottage sú schody, po nich vyjdeme na George street a zabočíme doprava, kde môžeme obdivovať nielen tehlovú architektúru, ale aj tzv. Viktoriánske domčeky, ktoré sa nachádzajú nielen v tejto lokalite. Viktoriánske preto, pretože štýl stavania týchto domov pomenovali na počesť vtedy vládnucej britskej kráľovnej Viktórie.

Na najbližšej odbočke zabočíme doľava, kde prídeme k pamätníku, ktorí ukazuje prvých európskych osadníkov novovzniknutej britskej kolónie - väzňov, ktorí stavali mesto, dozorcov, či ľudí s rodinami, ktorí prišli za lepším životom. Pokračujeme ďalej a dostávame sa do „centra“ štvrte The Rocks. Naľavo (oproti Visitor centru- návštevnícke a informačné centrum) sa nachádza reštaurácia Mníchovská viecha. Kto by chcel ponúkajú nemecké pivo, bavorské koleno, pri ktorom vám bude hrať typická bavorská hudba. Pokračujeme späť na terminál Ferry a loďkou sa prevezieme do Darling Harbour. 

Darling Harbour #

Darling Harbour/Barangaroo- loďka premáva z nástupištia číslo 5 a má 4 zástavky. Prvou je Milsons point Wharf. Hneď oproti mólu je vstup do historického lunaparku z roku 1935. Podobný sa nachádza v najväčšom meste Austrálie Melbourne, v štáte Viktória. Napravo od lunaparku je bazén - North Sydney Olympic Pool so slanou vodou. Aj napriek svojmu názvu „olympijský“ bazén na Olympiáde, ktorá sa konala v Sydney v roku 2000 tento bazén nepoužili.

Darling Harbour je prístav v susedstve centra Sydney. Je to tiež veľká rekreačná a pešia zóna, ktorá sa rozkladá severne od Čínskej štvrte, po oboch stranách Cockle Bay na King street Wharf 3 na východe a na predmestí Pyrmont na západe. Ak chcete navštíviť Darling Harbour, treba vystúpiť z loďky na móle Barangaroo- štvrtá zástavka. Odporúčame ísť práve miestnou „ferry“, pretože počas plavby si môžete nafotiť krásne zábery Sydney opery v popredí s mostom Harbour Bridge. 

Darling Harbour ponúka množstvo atrakcií a výborných reštaurácií. Sydney Aquarium- SEA LIFE sa nachádza kúsok od móla, kde vystúpite z loďky smerom doprava. Návšteva naozaj stojí za to a môžete v ňom vidieť viac než 700 druhov austrálskeho morského života, ktorý je naozaj bohatý, keďže na severe kontinentu sa nachádza Veľká Koralová Bariéra (UNESCO).

Ide o najväčšiu sústavu koralových útesov a ostrovčekov na Zemi s dĺžkou 2 300 km. Akvárium je domovom vyše 13 000 rýb a iných morských živočíchov. 

Hneď vedľa akvária sa nachádza aj mini Zoo- WILD LIFE Sydney ZOO - s typickými endemickými austrálskymi zvieratami. V tom istom komplexe budov sa nachádza aj Madame Tussauds Sydney- múzeum voskových figurín.  

BUBO Tip: #

  • V prípade návštevy atrakcií v Sydney sa dajú kúpiť lístky na viacero z nich naraz a ušetriť na vstupoch- Aquarium + Wild Life Zoo + Madame Tussauds + vyhliadka Sydney Tower Eye za výhodnejšiu cenu, to isté sa dá skombinovať s 3 alebo 2 atrakciami.
  • Oproti cez záliv sa nachádza pre milovníkov lodí Austrálske Národné Námorné múzeum s množstvom atrakcií ako 3D kino alebo špeciálna výstava kanadského filmára Jamesa Camerona, ktorý sa venuje podmorskému nakrúcaniu a samozrejme známeho ako tvorcu filmov Titanic alebo Avatar.

Reštaurácie v Darling Harbour. Tých je v tejto lokalite neúrekom, ale odporúčame I'm Angus steakhouse s výborným výberom nielen steakov (cena cca 400 g od 50 AUD), nachádza sa neďaleko akvária napravo. Hneď vedľa nájdete Nick's Seafood Reastaurant s výborným výberom jedál z morských plodov, či rýb. Odporúčame grilovaného lososa alebo rybu Baramundi. Ak by ste mali chuť vyskúšať filet z klokana, ten tiež ponúkajú v tejto reštaurácii. 

BUBO tip ako cestovať loďkou:  

Na každom nástupišti je rozpis a časový harmonogram kedy a kam loďka vyráža. Oproti sú automaty, kde sa dajú kúpiť lístky na jednu jazdu alebo oproti nim v predajni kúpite OPAL kartičku s kreditom. Tú treba pri vchádzaní na terminál priložiť na čítačku, aby sa vám kredit odrátal a nezabudnúť priložiť rovnako aj pri vystupovaní. Rovnako ako Opal viete použiť svoju bankomatovú kartu pri nástupe aj výstupe.

CHINATOWN

S Darling Harbour susedí Čínska štvrť. Stačí ísť na koniec zálivu, pokračovať stále rovno až prídeme k múrom Čínskej záhrady priateľstva (otvorená 9:30-17:00). Pred ňou treba zabočiť doprava, prejsť cez most ponad Harbour street a z Liverpool street zabočiť hneď doprava na Dixon street. Tá nás dovedie priamo pred brány Chinatown. Na konci sa nachádza Paddys market, veľká tržnica, kde sa v prízemí dajú kúpiť lacné suveníry.

TOWN HALL 

My však pokračujeme od akvária doľava cez most smerom po Park street. Ulica nás dovedie k Sydney Town hall, v ktorej sa nachádzala, ešte pred postavením opery, jediná koncertná sieň v meste. A v nej najväčší pneumatický orgán na svete. Ešte predtým než radnicu postavili, v týchto miestach končilo mesto.

Pre budovu si vybrali pozemok najstaršieho cintorína, kde bolo pochovaných asi 2000 prvých obyvateľov Sydney. Nie vždy sa dá ísť pozrieť dovnútra do radnice, pretože je stále úradom mesta. Treba to vyskúšať a nazrieť aj do koncertnej siene s orgánom, ktorá sa nachádza hneď oproti vstupu do budovy.

QUEEN VICTORIA BUILDING

Naľavo od radnice je anglikánska katedrála Svätého Andreja. A napravo QVB- Queen Victoria Building - Budova Kráľovnej Viktórie. Prejdeme cez priechod pre chodcov cez Druitt street, okolo sochy kráľovnej Viktórie, ktorá bola zhotovená 1908 a originálne umiestnená v írskom Dubline. Vojdeme dovnútra vchodom za sochou, aby sme si mohli prezrieť pôvodné mestské trhy z konca 19. storočia a dostaneme sa k východu uprostred budovy.

Tam sa počas Vianoc nachádza obrovský Vianočný stromček zo Swarovského krištáľov. Z QVB vyjdeme pravým východom, tam, kde cez ulicu stojí hotel Hilton (George street). Ešte než sa vydáme ďalej si povieme o teroristickom útoku z roku 1978, ktorý sa tu odohral. V odpadkovom koši vybuchla nálož, práve v čase keď ho prišli vyniesť smetiari. Vtedy hotel hostil predsedov vlád Spoločenstva národov. Pri útoku zomreli dvaja smetiari a policajt, ktorý stál pri vchode. Páchateľa nezistili.

SYDNEY TOWER EYE

Pokračujeme po George street a odbočíme doľava na Market street. Na Pitt street zabočíme doľava a dostaneme sa na pešiu nákupnú zónu. Zastavíme pred nákupným centrom Westfield, z ktorého kancelárskej časti vyčnieva Sydney Tower Eye- observatórium a telekomunikačná veža s výškou 309 m.

Veža je druhou najvyššou na Južnej pologuli po Aucklandskej Sky Tower (Nový Zéland), ktorá  ju prevyšuje o 50 metrov. Ak sa chcete ísť pozrieť na Sydney z vtáčej perspektívy, musíte sa eskalátormi nákupného centra vyviezť na najvyššie poschodie. Okrem vyhliadky si môžete užiť adrenalínovú atrakciu SKY Walk, prejsť sa zvonku po obvode veže.

HYDE PARK 

Od Sydney Tower Eye sa vydáme hore po Market street a prídeme do Hyde Parku. Nie toho v Londýne, ale práve po ňom bol pomenovaný. Rozkladá sa na ploche vyše 16 hektárov a bol založený guvernérom Lachlanom Macquairom v 1878 ako verejné cvičisko.

Kedysi sa tu nachádzala aj dostihová dráha, hralo sa tu rugby a každý, kto sem prišiel cvičiť sa musel o park deliť nielen s vojakmi, ale aj túlavými psami, ovcami či kozami. My prichádzame k Archibaldovej fontáne. Ale ešte predtým sa občerstvíme v miestne kaviarni, v príjemnom prostredí buď kávou alebo čapovaným pivom. 

MARY´S CATHEDRAL

My pokračujeme v prehliadke centra mesta. Od Archibaldovej fontány prejdeme cez College street ku krásnej rímsko-katolíckej katedrále Svätej Márie a pôjdeme sa pozrieť aj do vnútra. Vysvetlíme si rozdiely medzi katedrálami anglikánskej a rímskokatolíckej cirkvi a pokračujeme ďalej smerom na Macquaire Street, ktorá sa nachádza doprava, keď vyjdeme z katedrály. 

BUBO Tip: #

  • Presne pod kaviarňou na Elisabeth street sa nachádzajú autobusové zástavky, z ktorých odchádza aj autobus na najznámejšiu surferskú pláž v Sydney- Bondi Beach. (autobusom číslo 333, expresná linka s málo zástavkami, na platenia cestovného lístka sa dá použiť bankomatová karta, ktorú si pri vstupe len prednými dverami priložíte na čítačku v autobuse a pri vystupovaní urobíte to isté, aby sa vám odrátal kredit. Vystúpite priamo pri pláži.) 

1 fotografia

HYDE PARK BARRACKS 


Zastavíme sa pri tehlovej budove Hyde Park Barracks, ktorú postavili začiatkom 19. storočia mladí trestanci ako svoje ubytovne. Neskôr plnila funkciu emigračného depa alebo ako azylové domy pre slúžky čakajúce na prácu. Teraz sa v nich nachádza zaujímavé múzeum, kde sa dozviete o celej histórii trestaneckej kolónie. 

3 fotografie

THE MINT, RUM HOSPITAL, PARLIAMENT BUILDING


Hneď vedľajšou budovou je stará mincovňa, ktorá bola súčasťou komplexu budov nemocnice. Fungovala do roku 1927 a bola prvou kráľovskou mincovňou postavenou mimo územia Anglicka.

Vedľa stojí nemocnica mesta Sydney, v ktorej sídli jedna z najlepších oftalmologických (očných) kliník v štáte spolu s chirurgiou ruky. Jej prezývka je Rum hospital (Rumová nemocnica) a to nie preto, že by v nej kedysi podávali pacientom rum. Nechal ju postaviť už spomínaný guvernér Macquaire potom, ako sa dohol s pašerákmi rumu, ktorí získali na je stavbu peniaze práve pašovaním tohto alkoholu.

Pokračujeme po Macquairovej ulici k budove parlamentu, kde sídlil najstarší parlament v Austrálií, keďže Nový Južný Wales bol jej prvou kolóniou. Svoje fungovanie začal ako malá legislatívna rada, aby mohli radiť guvernérovi. Dnes v tejto budove parlament štátu NSW stále sídli s počtom kresiel 135.

STATE LIBRARY OF NSW


Blížime sa pomaly k predposlednej zaujímavej budove a to k Štátnej knižnici Nového Južného Walesu. Jej 1. zbierku kníh začali bohatí obyvatelia Sydney v roku 1826. S pár desiatkami austrálskych výtlačkov  sa rozrástla do dnešnej podoby. Má 5 miliónov položiek a je najstaršou knižnicou v krajine. Jej návšteva určite stojí za to. 

ART GALLERY OF NSW


Za knižnicou zabočíme doprava, prejdeme cez park k poslednej našej zástavke- Galérii Nového Južného Walesu. Tá svoju činnosť začala 1. verejnou výstavou v roku 1874. 1. dielo, ktoré zakúpili bolo samozrejme od miestneho umelca  Conrada Martensa. Galéria sa niekoľkokrát presťahovala. Jedna z budov, v ktorej sídlila, bola drevená prístavba Záhradného paláca, ktorý vyhorel. Zbierku diel sa však podarilo zachrániť a presťahovali ju do súčasnej budovy na Art Gallery road. Najdrahšie dielo, ktoré kedy kúpili, je od francúzskeho maliara Paula Cézanna za neuveriteľných 16 200 000 dolárov. Ak by ste ju chceli navštíviť, odporúčame aj krásnu zbierku aborigénskeho umenia. (vstup: voľný, príplatok len na dočasné výstavy, otváracie hodiny: 10:00-17:00, v stredu do 22:00) 

Galériou sme ukončili našu prehliadku príjemného mesta Sydney a vrátili sme sa do východzej pozície. Zopár desiatok metrov sa totiž nachádza vstupná brána do botanickej záhrady, kde sme prehliadku začínali. Pozrieť si všetky zákutia, prípadne okolie alebo všetky atrakcie, ktoré Sydney ponúka, nestihneme za jeden deň. Aj tento okruh sa dá zvládnuť za jeden, ale odporúčame v Sydney ostať dlhšie a dôkladne sa nadýchať jeho atmosféry, stojí to za to. 

BUBO Tipy: #

  • Od opery stačí prejsť nie viac ako 15 minút po Mrs. Macquaries road smerom k zálivu na miesto, ktoré sa volá MRS. MACQUARIE'S CHAIR - odtiaľ viete krásne nafotografovať operu v pozadí s Harbour Bridge a spojiť to s krásnou prechádzkou cez botanickú záhradu popri zálive.
  • Blízko Katedrály Svätej Márie (keď z nej vyjdete bočným vchodom zabočíte smerom doľava po College street) sa nachádza Austrálske múzeum - AUSTRALIAN MUSEUM, najstaršie múzeum v krajine s veľkou zoologickou a antropologickou zbierkou.
  • Keď už budete pri múzeu, oproti cez cestu v Hyde Parku zbadáte sochu kapitána Jamesa Cooka, britského moreplavca, ktorý objavil Austráliu. Za ním sa nachádza pamätník ANZAC (Australian ans New Zealand Army Corps) - austrálsko-novozélandské vojenské jednotky, ktoré bojovali pod britskou vlajkou nielen v 1. svetovej vojne, kedy vznikli. Anzac Day - Deň Anzac sa oslavuje 25.4. v oboch krajinách.
  • Ak navštívite Sydney začiatkom marca, pripravte sa ne veľkú dúhovú mestskú párty - MARDI GRAS. Pochod LGBTIQA+ sa začína v Hyde parku a smeruje z Liverpool street po Oxford street. Určite stojí za to vidieť to a ešte sa aj zabavíte. 
  • TARONGA ZOO - loďkou sa viete dostať aj do zoologickej záhrady v Sydney, ktorá bola založená v roku 1916. V ZOO sa nachádza 4000 zvierat 350tich druhov. Z Circular Quay trvá plavba 12 minút. 
  • Pre nadšencov šporu: miestnou ferry si viete ísť pozrieť aj OLYMPIC PARK, kde sa konali Olympijské hry 2000. Je to krásna asi hodinová plavba po rieke Parramatta okolo zálivou mesta.
  • MANLY je štvrť severne od centra mesta Sydney s príjemnou s obchodnou promenádou The Corso a krásnou plážou Manly beach- menej známa ako Bondi, ale oveľa pokojnejšia. Hneď vedľa sa nachádza ďalšia krásna pláž maličká Shelly beach. Príjemné miesto, kde sa dá ísť nielen okúpať, ale aj nakupovať, prípadne si dať nejaké dobré jedlo. Na promenáde je často veľa pouličných hudobných umelcov a veľmi príjemná atmosféra.

    Na Manly sa dá dostať s „ferry“ z nástupištia číslo 3. Cesta trvá loďkou cca 30 min a budete mať  z nej krásne pohľady na Operu, Harbour bridge ako aj celé CBD- mrakodrapové centrum mesta.

    BONDI BEACH #

    Najznámejšia pláž v Sydney, nielen na kúpenie, ale samozrejme surfovanie. Okrem toho, že bola už v minulosti obľúbenou plážou surferov, stala sa aj centrom „boja za rozmery plaviek- bikiny“. Po druhej svetovej vojne sa po pláži prechádzali komisári a merali rozmery plaviek, ak boli nevyhovujúce, vykázali dámy z pláže. O 40 rokov neskôr si „vybojovali“ až topless (hore bez) kúpanie. Z Bondi sa dá prejsť okolo bazéna Icebergs pool, ktorý sa nachádza čelom k oceánu napravo po krásnych útesoch na maličkú Tamarama beach. Práve toto miesto- chodník okolo útesov a priľahlý Marks Park každoročne na prelome októbra a novembra hostí medzinárodnú sochársku výstavu Sculpture By the Sea, ktorú stojí za to navštíviť. Nečudujte sa, keď tam započujete slovenčinu. Už od roku 2015 tam každoročne totiž vybrali medzi 100 vystavujúcich umelcov z celého sveta aj slovenského sochára z Bratislavy Luba Mikle, ktorý tam odvtedy vystavuje svoje monumentálne diela. Jedna z jeho sôch sa nachádza aj v tzv. Sculpture Parku v Snowy Valley ako reakciu na ničivé požiare v decembri 2019 a januári 2020 v Novom Južnom Walese. Dokonca ročník sochárskej výstavy, ktorý sa konal 2019 sa niesol v duchu Nežnej revolúcie, keďže riaditeľ tohoto prestížneho medzinárodného podujatia David Handley navštívil Československo.    

    Chodníkom po útesoch viete navštíviť aj ďalšie krásne pláže ako Bronte Beach, či Coogee beach. 

    Medzinárodná sochárska výstava Sculpture by the sea na Bondi beach

    Kam na výlet mimo mesta: #

    Ak túžite vymeniť ruch veľkomesta za prírodu, najobľúbenejšou destináciou je Blue Mountains (Modré hory), ktoré sú od centra Sydney vzdialené autom necelé dve hodinky. (My v BUBO tento výlet ponúkame ako fakultatívny na tretí deň strávený v Sydney- určite si ho nenechajte ujsť.) Celodenný výlet strávime vo Wildlife centre, centre pre austrálske zvieratá, kde si budete môcť pohladkať aj odfotiť s klokanom alebo koalou a spoznáte bohatú endemickú faunu červeného kontinentu. Odtiaľ pokračujeme do samotných Modrých hôr pozrieť si ich najznámejšiu atrakciu- Tri sestry, kde si povieme aborigénsku legendu, ako tieto skalné útvary vznikli. Po obede smerujeme do Scenic World- atrakcie s lanovkami a 2. najstrmšia železnica na svete, ktoré nás zavezú na dno Modrých hôr poprechádzať sa v krásnom eukalyptovom pralese. Celodenný výlet ukončíme jazdu v tretej lanovke s výhľadmi na Katoomba vodopády. 

    Tip na január:

    V januári mesto hostí od roku 1977 Sydney Festival. Začína sa druhý týždeň mesiaca po dobu 3 týždňov a môžete sa tešiť až na 100 rôznych akcií a podujatí lokálnych aj  medzinárodných hudobných, divadelných, cirkusových umelcov, drámu, vizuálne umenie alebo umeleckých prednášok. 

    Veronika Hulíková

    Veronika Hulíková

    Veronika Hulíková

    Vyštudovaná novinárka vždy perfektne pripravená odsprevádzať poznávací zájazd do západných parkov USA, Kanady, na Aljašku i východné pobrežie USA. Venuje sa Novému Zélandu, a Austrálii. Kedže novinárčina je o hľadaní informácií, perfektne využíva svoju 12 ročnú prax pri sprevádzaní. Klienti na nej oceňujú jej neuveriteľnú ochotu, vždy je neustále nápomocná a je výbornou šoférkou. Veronika rada robí na zájazdoch klientom prekvapenia. Cestovanie jej dáva neuveriteľný pokoj, rozhľad a pokoru. Miluje hamburgery a ochutnáva ich všade po svete. Jej postava však tomu nezodpovedá.

    Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
    Aljaška, Yukon - volanie divočiny

    Zo zájazdu:

    Veronika Hulíková

    Posledná úprava článku | Prečítané: 2525

    Mohlo by Vás zaujímať

    Kam cestovať za športom? Prémiový blog

    Prémiový blog Kam cestovať za športom?

    Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

    Ľuboš Fellner 18 min. čítania
    Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

    Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

    Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

    Martin Karniš 48 min. čítania
    Sydney - čo vidieť okrem opery a Bondi Beach Sydney

    Sydney Sydney - čo vidieť okrem opery a Bondi Beach

    V Austrálii neobíďte Sydney! Prístavné mesto, hlavné mesto austrálskeho štátu Nový Južný Wales, najstaršie a druhé najväčšie mesto na červenom…

    Veronika Hulíková 17 min. čítania
    Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

    Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

    Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

    Ľuboš Fellner 24 min. čítania
    Melbourne - najkrajšie mesto Austrálie Melbourne

    Melbourne Melbourne - najkrajšie mesto Austrálie

    Mark Twain opísal Melbourne ako jedno z najkrajších miest na svete. A naozaj, keď sem prídete osobne, dáte mu za pravdu… Melbourne je príjemne…

    Robert Taraba 12 min. čítania
    Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta Blog

    Blog Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta

    Prečo sa nám tučniaky tak páčia? Podľa čoho si vyberajú partnera a sú si verné? Viete, že ich vcelku ľahko viete na svojich cestách zazrieť aj vy?…

    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    K

    Austrália a Oceánia  

    Nový Zéland, Austrália


    náročnosť

    15 dní

    Trvanie

    4645 5665€
    K

    Austrália a Oceánia  

    Nový Zéland


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    4796 5995€
    K

    Austrália a Oceánia   Amerika  

    Havajské ostrovy, Spojené štáty americké (USA)


    náročnosť

    13 dní

    Trvanie

    4359
    K

    Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

    Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


    náročnosť

    17 dní

    Trvanie

    8027

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.