Ako sa dostať do Národného parku Jasper?

Ako sa dostať do Národného parku Jasper?

Kanada je skutočne povinnou zastávkou každého milovníka prírody. Vyberáme sa zo západu na východ krajiny cez nádherné Skalnaté vrchy do Národného parku Jasper. Nedotknutá panenská príroda, to je Kanada. Čisté rieky, smaragdové jazerá, alpínske lúky, zasnežené vrcholky hôr, ľadovce, vodopády, divá zver. Budeme sa vyhýbať jeleňom wapiti a vždy zastavíme na tých najlepších vyhliadkách.

BUBO zájazd Kanada - západ je ideálny pre tých, ktorí túžia po nespútanej divokej prírode. Začali sme v nádhernom Vancouveri odkiaľ sme sa presunuli viac na východ do mestečka Kamloops. Tu dnes začíname našu cestu a naším cieľom je krásny a divoký Národný park Jasper - klenot kanadských Skalnatých vrchov.

Vstúpime do hôr a prejdeme okolo najvyššieho vrchu kanadských Skalnatých vrchov Mount Robson. Za Mount Robson Provincial Park prekročíme hranice Britskej Kolumbie a vkročíme do Alberty, štvrtej najväčšej a najľudnatejšej provincie Kanady. Kúsok od hraníc sa rozprestiera Jasper, malebné mestečko a hlavné centrum NP Jasper, ktoré sa stane našim domovom na najbližšie dva dni.

Cesta z Kamloops do mestečka Jasper je dlhá približne 450 kilometrov. Cesta je však veľmi príjemná, a to nielen vďaka nádherným výhľadom z okna, ale i množstvu zaujímavých miest, kde sa oplatí zastaviť minimálne na fotku. Našou prvou fotozastávkou je sútok riek North Thompson River a Clearwater, kde môžete vidieť, ako sa stretáva ľadovcová rieka s tou klasickou.

Farebný rozdiel týchto dvoch riek spôsobuje ľadovcový prach, ktorý tancuje v hlbinách rieky North Thompson. Tá totiž začína pri ľadovci s rovnakým názvom Thompson. Ľadovec so svojou veľkosťou a váhou, obrusuje kamene pod sebou ako brúsny papier. Malé častice obrúsených skál, nazývané tiež silt alebo kamenná múka, sú na jar a v lete zmývané spolu s roztápajúcim sa ľadovcom do okolitých riek a jazier.

Práve vďaka týmto mikročasticiam, ktoré sa neusádzajú na dne, ale plávajú voľne vo vode, sa ľadovcové rieky a jazerá pýšia nádhernými farbami modrej až tyrkysovej.

Kanadské životom prekypujúce vodopády Rearguard Falls.

Kanadské životom prekypujúce vodopády Rearguard Falls.

Rearguard Falls - vodopády plné lososov #

Nádhernou zastávkou, ktorú odporúčame nevynechať, sú Rearguard Falls - vodopády na rieke Fraser. Z parkoviska vedie cestička až k vyhliadke, ktorá je v druhej polovici septembra obzvlášť výnimočná - práve tu sa končí viac ako 1 200 kilometrov dlhá cesta najväčšieho z tichomorských lososov, Chinooku.

Tieto lososy sa v rieke pária a hľadajú bezpečné miesto pre svoje ikry, ktoré tu majú najvyššie šance na prežitie. Mladé ryby sa potom po prúde dostávajú až do mora, aby sa po niekoľkých rokoch vrátili späť.

Terry Fox - kanadský národný hrdina #

Kúsok od vodopádov leží park s pamätnou tabuľou Terryho Foxa. Toto je jedno z viacerých pamätných miest kanadského národného hrdinu.

Terry Fox bol mladý kanadský chlapec z Britskej Kolumbie, ktorý mal iba 18 rokov, keď mu lekári v roku 1977 diagnostikovali rakovinu kostí. Mladému športovcovi amputovali pravú nohu nad kolenom. Dlhé dni v nemocniciach s ďalšími onkologickými pacientmi Terryho poznačili a cítil, že na túto zákernú chorobu je skutočne dôležité nájsť liek.

Jeho plánom bolo zabehnúť z jedného kanadského pobrežia k druhému a po ceste vyzbierať od ľudí po 1 kanadskom doláre (CAD) - nazval ho maratón nádeje. Na tento maratón trénoval 15 mesiacov a ešte pred štartom nabehal vyše 4 800 kilometrov.

12. apríla 1980 namočil svoju umelú nohu do Atalntického oceána v Newfoundland a rozbehol sa smerom na západ. Ďalších 143 dní ubehol jeden maratón denne - 42 kilometrov. Avšak 1. septembra - po 5 373 kilometroch - už za polovicou cesty do Britskej Kolumbie, bol v Ontáriu prinútený ukončiť svoj beh. Rakovina sa mu rozšírila i do pľúc a celá Kanada súcitila spolu s národným hrdinom. Isadore Sharp, prezident Four Seasons Hotelov, poslal na druhý deň rodine správu, v ktorej prisľúbil organizáciu každoročnej zbierky na výskum rakoviny v Terryho mene.

Vo februári 1981 sa uskutočnila Terryho zbierka 1 CAD - maratón nádeje tak vyzbieral 24,17 milióna dolárov.

V roku 2002 sa po 22. ročníku Terry Fox Run vyzbieralo na výskum liečby rakoviny celkovo už takmer 360 miliónov CAD.

Terry zomrel 28. júna 1981, mesiac pred svojimi 23. narodeninami. Za svoj krátky život sa však stihol stať symbolom nádeje, odvahy a sily. V Skalnatých vrchoch po ňom pomenovali 2 639 metrov vysoký vrch a 83 kilometrov dlhý úsek transkanadskej diaľnice nesie tiež názov Diaľnica odvahy Terryho Foxa. V tom istom roku zriadila kanadská vláda 5-miliónový študenstký grant - humanitárne ocenenie Terryho Foxa.

Terry Fox Run sa od 13. septembra 1981 koná každý rok po celej Kanade i vo svete. V roku 2002 sa po 22. ročníku vyzbieralo celkovo už takmer 360 miliónov CAD. Na vyše 500 behov v 53 krajinách sveta sa dodnes zbierajú peniaze na výskum liečby rakoviny.

3 fotografie

Vrch Terryho Foxa v Skalnatých vrchoch

Mount Robson #

Sme oficiálne v Skalnatých vrchoch a každý meter cesty prináša nové a jedinečné výhľady. V turistickom centre Mt. Robson sa oplatí zastaviť hneď z niekoľkých dôvodov. Okrem občerstvenia, suvenírov a množstva užitočných informácií o okolí tu máte jedinečnú možnosť len tak ticho sedieť a obdivovať tento 3 954 metrov vysoký majestátny vrch - najvyšší v kanadksých Skalnatých vrchoch.

Ak sa nikam neponáhľate, odporúčame v BUBO turistiku na Kinney Lake. Zhruba 1,5-hodinová prechádzka v kanadksej prírode sa vám odvďačí krásnou vyhliadkou na Mt. Robson, ktorý za ideálnych svetelných podmienok tancuje aj na hladine jazera. Toto je Kanada!

Vitajte v národnom parku Jasper #

Národný park Jasper s rozlohou vyše 11 000 km2 je jednou zo štyroch rozľahlých prírodných rezervácií kanadských Skalnatých vrchov. Ide o jednu z najväčších prírodných rezervácií na svete. Na území parku, ktorý tvoria prevažne ihličnaté lesy a lúky, žije 53 druhov cicavcov a viac ako 250 druhov vtákov. Medzi zaujímavé zvieratá patrí napríklad ovca hruborohá, medveď grizzly, los, kojot, puma či jeleň wapiti.

Park založili 14. septembra 1907. Začiatkom 19. storočia sem prichádzali prví kolonisti s cieľom vybudovať cestu, ktorá by spájala východ Kanady s pobrežím Tichého oceánu. Cesta, ktorá viedla cez národný park Jasper, bola ďalších 50 rokov významnou obchodnou cestou. Jedna z obchodných staníc Jasper House sa stala jadrom mesta Jasper, ktoré je dnes najväčším ľudským sídlom na území parku.

Národný park Jasper je spolu s národnými parkmi Banff, Yoho, Kootenay a provinčnými parkmi Mount Robson, Hamber a Mount Assiniboine súčasťou obrovského systému rezervácií, ktoré chránia kanadskú prírodu Skalnatých vrchov. V roku 1984 sa celý región stal súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

4 fotografie

Národný park Jasper

Jeleň wapiti (známy aj ako jeleň americký) je v Skalnatých vrchoch doma a len v národnom parku Jasper žije okolo 375 jedincov. Napriek svojmu veľmi milému vzhľadu môže byť pre človeka veľmi nebezpečný, a to najmä na jar a jeseň. Na jeseň počas jelenej ruje je agresívnejší samec a v období jari samica, ktorá si chráni svoje mláďatá.

Dospelý jeleň môže mať výšku po ramená až 1,5 metra a vážiť do 500 kilogramov. Wapiti môžete stretnúť na okraji cesty, ale i na turistike či priamo pred vašim hotelom. Neodporúča sa približovať k nemu bližšie ako na 30 metrov. Vo všeobecnosti platí pravidlo - od bylinožravých zvierat sa držte na dĺžku troch autobusov, od mäsožravých na dĺžku 10 autobusov.

Na území parku každoročne umiera na následky zrážky s automobilom viac ako 100 veľkých chránených zvierat - najčastejšie jeleňov, vlkov a medveďov.

3 fotografie

Pyramid Lake a Pyramid Island

Preskúmajte okolie mestečka Jasper a vyberte sa k neďalekým jazerám Patricia a Pyramid. V celom parku sa nachádza veľké množstvo jazier, ktoré sú pozostatkami obrovských ľadovcových krýh. Ľad zostal mnoho rokov ukrytý v údolí pokrytý vrstvou sedimentov. Keď sa teplota začala zvyšovať, roztopený ľad vytvoril plytké jazerá. V lete sú tieto jazerá dostatočne teplé pre plavcov, čo je v inak drsnom prostredí Skalnatých vrchov nezvyčajný úkaz.

Edith Lake v národnom parku Jasper počas zlatej hodiny.
Foto: Patrícia Mrázková — BUBO

Na opačnej strane hlavnej cesty sa nachádzajú jazerá Annette a Edith. Obe ponúkajú množstvo aktivít na celý deň - môžete si vychutnať piknik pri rieke, turistiku po mnohých cestičkách parkom alebo vodné športy. Pohľad na jazero Edith je skutočne výnimočný počas západu slnka.

3 fotografie

Jazerá Edith a Annette sa nachádzajú hneď pri mestečku Jasper.

Na záver dňa sa nezabudnite porozhliadnuť aj v mestečku Jasper. Malebná hlavná ulica je lemovaná množstvom reštaurácií a obchodov. V meste žije celoročne okolo 5 000 ľudí, avšak počas sezóny sem prichádza až 12 000 pracovníkov ročne. Preto tu nájdete množstvo ubytovacích zariadení nielen pre turistov.

Niektoré štvrte mesta sú posiate nádhernými drevenými zrubmi, ktoré perfektne ladia s okolitou divokou prírodou. Pozor však na prechádzky neskoro v noci - ste v srdci divokej prírody s významne nízkym svetelným smogom. Jasper je druhým najväčším parkom tmavej oblohy na svete - dokonalým miestom na pozorovanie nočnej oblohy.

Mohli by vás zaujímať tiež blogy:

Patrícia Mrázková

Patrícia Mrázková

Patrícia Mrázková

Od detstva ju lákalo dobrodružstvo a svet. V 16-tich odišla na letnú brigádu do Grécka a odvtedy je cestovanie jej neoddeliteľnou súčasťou. Po maturite sa presťahovala do Anglicka, o tri roky neskôr do Poľska a nejaký čas strávila i v susednom Maďarsku. Precestovala polovicu starého kontinentu, od nádherných pláži Cypru cez prírodne bohatú Čiernu Horu, rušné mestá Beneluxu až na “koniec sveta” do Finisterre, kde ukončila svoju 800km pešiu púť naprieč Španielskom. Niekoľko mesiacov strávila pracovne v Paríži, kde ju francúzska krása a gurmánske špeciality vytiahli z kancelárskej stoličky. S batohom na chrbte a fotoaparátom v ruke sa cíti najšťastnejšie.

Juhovýchodná Ázia sa jej dostala pod kožu. Obdivuje iné kultúry, zvyky a náboženstvá a do hlbokých rozhovorov vás vtiahne i v budhistickom Thajsku, ktoré jej prirástlo k srdcu svojou energiou. Na malajskej strane ostrova Borneo jej učarovala divoká príroda, zvieratá a všetky odrody fantastického manga. Preskúmala sultánove ulice Bruneja ale najradšej sa túla fascinujúcim a podmanivým Singapurom. S láskou pre maľbu a umenie je práve Singapur pastvou pre jej oči. Vie si vychutnať drink na streche Marina Bay Sands rovnako, ako dobrý obed od miestnej babičky na Sri Lanke. Verí, že práve poznávanie neznámych krajín človeka nesmierne rozvíja a otvára jeho myseľ i srdce. So zvedavosťou dieťaťa je vždy pripravená uloviť ďalší zážitok a premeniť každú situáciu na obohacujúcu skúsenosť. 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Malajzia, Singapur a ostrov bohov Bali

Zo zájazdu:

Patrícia Mrázková

Posledná úprava článku | Prečítané: 144

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Montreal - čo vidieť v hlavnom meste francúzskej Kanady Montreal

Montreal Montreal - čo vidieť v hlavnom meste francúzskej Kanady

Juraj Slafkovský hráva v jednom z najhokejovejších miest na svete. Poďme si ho spolu prejsť. O Montreale miestni obyvatelia hovoria: "Starý v duši,…

Veronika Hulíková 19 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Zvieratá za polárnym kruhom Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá za polárnym kruhom

Safari za polárnym kruhom? Na safari predsa zvykneme chodiť do Afriky, unikátnu faunu pozorujeme v Austrálii... No čím ďalej, tým viac dobrodružne…

Martin Karniš 29 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Karibik, Spojené štáty americké (USA), Kanada, Kajmanie ostrovy


náročnosť

12 dní

Trvanie

3738
K

Amerika  

Kanada


náročnosť

13 dní

Trvanie

4590
K

Amerika  

Kanada

27.09. → 15.10.

náročnosť

19 dní

Trvanie

5950
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.