Najväčší kanadský Národný park Jasper s rozlohou vyše 11 000 km2 je jednou zo štyroch rozľahlých prírodných rezervácií kanadských Skalnatých vrchov. Ide o jednu z najväčších prírodných rezervácií na svete, ktorú ročne navštívi takmer 2,5 milióna turistov. Trblietavé ľadovce, bohatá divoká zver, krištáľovo čisté jazerá, búrlivé vodopády, hlboké kaňony a vždy zelený les – to všetko obklopené týčiacimi sa horami. Aj to sú dôvody, prečo park zaradili do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Jasper Počasie

oblačno

oblačno

24°C

Predpoveď 29.Mar

Východ slnka 07:23

Západ slnka 19:48

Vznik Národného parku Jasper #

Jasper bol pôvodne malá usadlosť, ktorá vznikla ako železničné mesto uprostred jednej z najkrajších chránených divočín na svete. Nachádza sa pozdĺž rieky Athabasca a založili a spravovali ho dvaja kanadskí obchodníci s kožušinami: Hudson's Bay Company a North West Company. Mesto a park nakoniec dostali svoje meno od jedného z manažérov a cestovateľov - Jaspera Hawsa.

Začiatkom 19. storočia sem prichádzali prví pionieri pod vedením Davida Thompsona s cieľom vybudovať cestu, ktorá by spájala východ Kanady s pobrežím Tichého oceánu. Cesta, ktorá viedla cez Národný park Jasper, bola ďalších 50 rokov významnou obchodnou cestou pre spomínané spoločnosti. V 1813 postavila Severozápadná spoločnosť zásobovacie sklady na jazere Brule. Sklad sa čoskoro stal známym ako Jasper House kvôli jeho úradníkovi Jasperovi Hawesovi. Už v roku 1859 túto oblasť navštívil prvý zaznamenaný „turista“ - gróf zo Southesku.

V roku 1884 dôsledkom hospodárskej krízy stanicu Jasper House zatvorili a mnohí jej obyvatelia sa odsťahovali inam. Krása okolitej prírody však donútila kanadskú vládu vyčleniť oblasť s rozlohou 13 000 km2 na zriadenie lesoparku Jasper. Lesopark bol založený 14. septembra 1907.

3 fotografie

Cesta v národnom parku Jasper

Prvá usadlosť, ktorá vznikla na území parku v roku 1911, sa volala Fitzhugh a začala prekvitať okolo novej železničnej stanice Grand Trunk Pacific Railway. V tom istom roku sa začal prieskum celej provincie, ktorého výsledkom bolo pomenovanie mnohých miest v okolí.

Budova informačného turistického centra je pôvodnou stavbou z roku 1913, kedy bola domovom prvého správcu parku. Fitzhugh sa premenoval na Jasper a o rok neskôr tu otvorili prvú školu. Mesto sa rozrástlo a začalo vítať turistov hľadajúcich dobrodružstvo a nedotknutú horskú prírodu.

v roku 1930 sa Jasper stal národným parkom a mestečko Jasper je dnes najväčším ľudským sídlom na jeho území.

Park leží v juhozápadnej časti kanadskej provincie Alberta a je plný vody. Rozmanitosť a krása tohto parku je výsledkom činnosti ľadovcov - široké údolia, horské toky, jazerá, vodopády a hlboké a kľukaté kaňony, ktoré vyhĺbili pred tisíckami rokov rieky vytekajúce z ľadovcov. Územie je bohaté aj na podzemné vodné toky, ktoré privádzajú vodu do jazier v údoliach s nižšou nadmorskou výškou. V údolí Maligne sa nachádza najväčšia sústava podzemných tokov v Kanade s dĺžkou 17 kilometrov.

Na našom BUBO zájazde Kanada - západ venujeme Jasperu dve noci, aby sme si divokú kanadskú prírodu užili naplno. Poďte s nami na najkrajšie miesta, aké tento národný park ponúka!

Údolie piatich jazier neďaleko mestečka Jasper.

Údolie piatich jazier neďaleko mestečka Jasper.

Valley of the Five Lakes #

Údolie piatich jazier ponúka presne to, čo sľubuje - päť jazier v údolí. Ich názvy sú dokonca aj "očíslované", a teda Prvé, Druhé, Tretie, Štvrté a Piate jazero.

Cesta z mestečka Jasper trvá autom asi 20 minút a stráviť tu viete aj dve hodiny. Turistická trasa, ktorá prechádza okolo piatich rôznofarebných jazier, je vhodná pre každého. Môžete si vybrať medzi 3 až 9 km dlhým okruhom a počas príjemnej prechádzky vás čaká minimálne prevýšenie (okolo 100 m).

Nezabudnite na dobrú turistickú obuv, niektoré úseky sú celkom náročné a plné skál. Farby, vône a zvuky prírody v tomto údolí vás však určite nadchnú. Nemusíte sa báť, že sa stratíte - celá trasa je výborne označená. Určite si ale dávajte pozor na medvede a iné divoké zvieratá. V tomto parku je ich mnoho!

7 fotografií

Valley of the Five Lakes

Územie parku sa pýši neuveriteľnou rozmanitosťou zvierat - žije tu 53 druhov cicavcov a viac ako 250 druhov vtákov. Medzi zaujímavé zvieratá patrí napríklad ovca hruborohá, kamzík belák, medveď grizzly, los, karibu, kojot, puma či jeleň wapiti. Divoká zver pri cestách je v Jasperi taká bežná ako parkovacie automaty v meste. Zvyčajne stačí pomalá jazda a bystrý zrak. Najpopulárnejšie koridory divokej zveri sú údolia Maligne, Pyramid Lake Road, Highway 16 alebo Icefields Parkway.

Možnosť vidieť tieto divoké zvieratá na vlastné oči je, nepochybne, jedným z najvzrušujúcejších zážitkov parku. O to dôležitejšie je nezabúdať na to, že práve tieto zvieratá sú tu doma. V národnom parku je zákaz vyhadzovania odpadkov a všade sa nachádzajú špeciálne kontajnery, ktoré zvedavé medvede neotvoria.

Miest na romantický piknik je tu neúrekom, avšak potraviny nesmiete nechávať bez dozoru a nezjedené zvyšky musíte patrične zabaliť a schovať. Všade platí prísny zákaz približovania, dotýkania sa a kŕmenia divokých zvierat. Keď si divoká zver zvykne na prítomnosť ľudí, hrozí im nebezpečenstvo, že stratia práve to, čo ich robí výnimočnými – svoju divokosť.

Vo všeobecnosti platí pravidlo: od bylinožravých zvierat sa držte na dĺžku troch autobusov, od mäsožravých na dĺžku 10 autobusov.

Najmagickejšie miesto v parku - Maligne Canyon #

Vodopády, skameneliny, výmoly, vyvierajúca podzemná voda, hniezda havranov a vzácnych sadziarov čiernych, bujný život rastlín a fascinujúce účinky mrazu – to sú len niektoré z divov kaňonu Maligne. Víriaca voda vyryla kaňon, ktorý má na niektorých miestach len dva metre, až do hĺbky viac ako 50 metrov. Žiarivo modrá voda, hlboká sivá roklina a milión odtieňov zelenej pôsobí tak magicky, že by vás už neprekvapila ani lesná víla.

9 fotografií

Magický Maligne Canyon

Náučný chodník vedie pozdĺž kaňonu z oboch strán a cez roklinu je spojený štyrmi mostami. Z každého sa vám naskytne unikátny pohľad na divokú vodu tancujúcu v útrobách mohutných skál. Od prvého mosta, kde sa viete pred prechádzkou výborne najesť v reštaurácii, je prechádzka kaňonom celý čas dole kopcom. Za štvrtým mostom sa otvára dlhšia lesná cestička, ktorá vas dovedie do rovnako magického lesa. V tejto časti sa nachádzajú ešte dva mosty.

V BUBO odporúčame prechádzku od prvého k piatemu mostu (cca 2 km trasa), kde sa nachádza aj parkovisko a ak máte vlastného (BUBO) šoféra, získate viac času na objavovanie ďalších nádherných častí tohto krásneho údolia.

Národný park Jasper je spolu s národnými parkmi Banff, Yoho, Kootenay a provinčnými parkmi Mount Robson, Hamber a Mount Assiniboine súčasťou obrovského systému rezervácií, ktoré chránia kanadskú prírodu Skalnatých vrchov. V roku 1984 sa celý región stal súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

Maligne Lake a Spirit Island #

Jedným z najkrajších jazier národného parku Jasper je jazero Maligne, ktoré leží medzi siedmimi horami s výškou vyše 3 000 metrov. Najvyššia z nich je Mount Brazeau s výškou 3 470 metrov, ktorá sa pýši priamo pred nami. Cesta z Jasperu dlhá 50 km končí pri jazere a okrem niekoľkých parkovísk sa tu nachádza aj reštaurácia, obchod so suvenírmi a najobľúbenejšia turistická atrakcia - prístav, odkiaľ sa môžete plaviť po jazere až na známy Spirit Island.

Nádherné jazero tyrkysovej farby, ktorá je typická pre vodné plochy napájané z ľadovcových riek, je dlhé 22 kilometrov a hlboké až 97 metrov. Vzniklo dôsledkom obrovského zosuvu pôdy v neďalekom pohorí Opal, po ktorom asi 500 miliónov m3 sutín prehradilo koryto rieky. Táto prírodná hrádza spôsobila, že sa v priehlbine začala zhromažďovať voda a vytvorila jazero, ktorému domorodci hovoria aj Bobrie jazero.

Keď sa umelkyňa a prieskumníčka Mary Schafferová stala v roku 1908 prvou Európankou, ktorá videla jazero Maligne, nazvala ho „Sieňou bohov“ a dodala, že „ak je jazero Louise perlou, Maligne je celý perlový náhrdelník“. Náčelník kmeňa Nakoda, Samson Beaver, nakreslil Mary mapu s cestou ku Bobriemu jazeru.

5 fotografií

Maligne Lake

Mary sa tak stala prvou bielou ženou, ktorá sa k jazeru dostala a pomenovala ho Maligne - podľa rieky, ktorá vytvorila aj Maligne kaňon. Maligne je slovo prevzaté z francúzštiny a znamená „strašný“ - taká bola aj cesta, ktorá ku jazeru viedla. Dnešná cesta k jazeru vôbec nie je strašná, práve naopak. Údolie Maligne je však jedným z hlavných koridorov divokej zveri, preto tu jazdite opatrne.

Najkrajším miestom na jazere je, pre miestny kmeň Nakodov posvätný, polostrov Spirit Island. Fotka Ostrova duchov od fotografa Petra Galea visela v auguste a septembri 1960 vo vitríne spoločnosti Kodak Colorama na Grand Central Terminal v New Yorku. Spirit Island sa tak pre mnohých stal symbolom kanadských Skalnatých hôr. Fotka ostrova sa objavila aj na mnohých iných miestach - ako pozadie na počítači vo filme The Internship z roku 2013 ale i na úvádzaní iPadu v roku 2014, kedy spoločnosť Apple predstavovala jeho fotografické schopnosti.

Edith Lake počas západu slnka.
Foto: Patrícia Mrázková — BUBO

V polovici cesty medzi jazerom Maligne a Jasperom sa nachádza výnimočné miznúce jazero s názvom Medicine Lake. Ak ste v tomto údolí na jeseň či v zime, je veľká šanca, že ste ho prehliadli - jazero sa v týchto mesiacoch vytráca a ostáva po ňom len akási veľká bahenná mláka. Nad záhadou miznúceho jazera, z ktorého neústí žiadna rieka, si lámali hlavu už pôvodní obyvatelia. Asi 7 kilometrov dlhé jazero, ktoré patrí k jedným z najkrajších miest na turistiku, zásobuje voda z ľadovcov.

Keď sa prítok vody na jeseň a v zime spomalí, jazero sa mení na veľkú prírodnú vaňu. Pod jeho povrchom sa totiž nachádza najväčší systém podzemných vodných tokov v Kanade. Približne 24 000 litrov vody odteká do štrbín každú sekundu a jazero tak pomaly a nenápadne ustupuje. Voda sa vracia späť na zemský povrch až 17 kilometrov ďalej za Maligne kaňonom. Ide skutočne o fenomenálny úkaz divokej prírody.

3 fotografie

Jazerá v okolí mesta Jasper

V celom národnom parku Jasper sa nachádza veľké množstvo jazier, ktoré sú pozostatkami obrovských ľadovcových krýh. Ľad zostal mnoho rokov ukrytý v údolí pokrytý vrstvou sedimentov. Keď sa teplota začala zvyšovať, roztopený ľad vytvoril plytké jazerá. Na všetkých svetových stranách mestečka Jasper nájdete jazero.

V lete sú dostatočne teplé pre plavcov, čo je v inak drsnom prostredí Skalnatých vrchov nezvyčajný úkaz. V parku si tak viete okrem kajakovania, člnkovania, kanoe, raftingu, rybolovu a potápaniu aj zaplávať. Nachádzajú sa tu aj horúce pramene Miette, ktorých voda dosahuje teplotu 40 °C.

Počas druhej svetovej vojny podnikli spojenci tajný projekt pri jazere Patricia s názvom Habbakuk.

Aby Briti získali prevahu proti smrtiacim nemeckým ponorkám, prišli so zvláštnym nápadom: vyrobiť lietadlové lode z obrovských ľadovcov. Koniec koncov, bolo ich dosť, boli zadarmo a tiež verili, že sa nedajú potopiť. Projekt schválil samotný britský premiér Winston Churchill a ľadovec našli práve v Kanade.

Navrhovaná vojnová loď by bola najväčšia, akú kedy postavili - 600 metrov dlhá a 60 metrov široká, teda viac ako 2x väčšia než Titanic. Vážila by viac ako 2 milióny ton a mala by dostatok priestoru pre 300 lietadiel.

Prototyp postavili v roku 1943 s dĺžkou necelých 20 metrov a testovali ho na jazere počas štyroch mesiacov. Keď sa Habbakuk začal doslova roztápať, projekt ukončili v júni toho istého roku a zvyšky prototypu čakal nemilý osud. Habbakuk leží na dne jazera Patricia dodnes.

Jasper SkyTram #

Jasper SkyTram je zážitok, ktorý si v tomto prekrásnom národnom parku nenechajte ujsť. Lanovka sa nachádza kúsok od mesta a za sedem minút vás vyvezie na horu Whistlers do nadmorskej výšky 2 263 metrov.

Jasper SkyTram je najdlhšia a najvyššie položená lanová dráha v Kanade, vďaka ktorej sa vám ukážu výhľady na pohoria siahajúce až do vzdialenosti 80 kilometrov. Za jasného dňa môžete dokonca vidieť bielu pyramídu Mount Robson v neďalekej Britskej Kolumbii. Pripravte sa na úplne inú prírodu, akú ste videli pri jazerách a v kaňone.

Výhľad z vrcholu je neuveriteľný.

Výhľad z vrcholu je neuveriteľný.

Z vrchnej stanice vedie náučný chodník dlhý 1,5 kilometra na Whistlers peak, kde budete mať z výšky 2 470 metrov celý Národný park Jasper ako na dlani.

4 fotografie

NP Jasper na dlani

Nezabudnite sa porozhliadnuť aj v mestečku Jasper. Malebná hlavná ulica je lemovaná množstvom reštaurácii a obchodov. V meste žije celoročne okolo 5 000 ľudí avšak počas sezóny sem prichádza až 12 000 pracovníkov ročne. Preto tu nájdete množstvo ubytovacích zariadení nielen pre turistov.

Niektoré štvrte mesta sú posiate nádhernými drevenými zrubmi, ktoré perfektne ladia s okolitou divokou prírodou. Pozor však na prechádzky neskoro v noci - ste v srdci divokej prírody s významne nízkym svetelným smogom. Jasper je druhým najväčším parkom tmavej oblohy na svete - dokonalým miestom na pozorovanie nočnej oblohy.

Mohli by vás zaujímať tiež blogy:

Patrícia Mrázková

Patrícia Mrázková

Patrícia Mrázková

Od detstva ju lákalo dobrodružstvo a svet. V 16-tich odišla na letnú brigádu do Grécka a odvtedy je cestovanie jej neoddeliteľnou súčasťou. Po maturite sa presťahovala do Anglicka, o tri roky neskôr do Poľska a nejaký čas strávila i v susednom Maďarsku. Precestovala polovicu starého kontinentu, od nádherných pláži Cypru cez prírodne bohatú Čiernu Horu, rušné mestá Beneluxu až na “koniec sveta” do Finisterre, kde ukončila svoju 800km pešiu púť naprieč Španielskom. Niekoľko mesiacov strávila pracovne v Paríži, kde ju francúzska krása a gurmánske špeciality vytiahli z kancelárskej stoličky. S batohom na chrbte a fotoaparátom v ruke sa cíti najšťastnejšie.

Juhovýchodná Ázia sa jej dostala pod kožu. Obdivuje iné kultúry, zvyky a náboženstvá a do hlbokých rozhovorov vás vtiahne i v budhistickom Thajsku, ktoré jej prirástlo k srdcu svojou energiou. Na malajskej strane ostrova Borneo jej učarovala divoká príroda, zvieratá a všetky odrody fantastického manga. Preskúmala sultánove ulice Bruneja ale najradšej sa túla fascinujúcim a podmanivým Singapurom. S láskou pre maľbu a umenie je práve Singapur pastvou pre jej oči. Vie si vychutnať drink na streche Marina Bay Sands rovnako, ako dobrý obed od miestnej babičky na Sri Lanke. Verí, že práve poznávanie neznámych krajín človeka nesmierne rozvíja a otvára jeho myseľ i srdce. So zvedavosťou dieťaťa je vždy pripravená uloviť ďalší zážitok a premeniť každú situáciu na obohacujúcu skúsenosť. 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Malajzia, Singapur a ostrov bohov Bali

Zo zájazdu:

Patrícia Mrázková

Posledná úprava článku | Prečítané: 251

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Montreal - čo vidieť v hlavnom meste francúzskej Kanady Montreal

Montreal Montreal - čo vidieť v hlavnom meste francúzskej Kanady

Juraj Slafkovský hráva v jednom z najhokejovejších miest na svete. Poďme si ho spolu prejsť. O Montreale miestni obyvatelia hovoria: "Starý v duši,…

Veronika Hulíková 19 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Zvieratá za polárnym kruhom Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá za polárnym kruhom

Safari za polárnym kruhom? Na safari predsa zvykneme chodiť do Afriky, unikátnu faunu pozorujeme v Austrálii... No čím ďalej, tým viac dobrodružne…

Martin Karniš 29 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Karibik, Spojené štáty americké (USA), Kanada, Kajmanie ostrovy


náročnosť

12 dní

Trvanie

3738
K

Amerika  

Kanada


náročnosť

13 dní

Trvanie

4590
K

Amerika  

Kanada

27.09. → 15.10.

náročnosť

19 dní

Trvanie

5950
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.