Jerevan - poklad južného Kaukazu

Prehliadka

Jerevan - poklad južného Kaukazu

Arménsko patrí k najznámejším a určite aj najatraktívnejším krajinám Kaukazu. Zláka vás svojou prírodou, bohatstvom historických a religióznych pamiatok, veľkolepých kláštorov, ale aj chuťou výnimočného koňaku, či pohodovou atmosférou Jerevanu. Poďte spolu s nami objavovať pôvaby hlavného mesta Arménska a spoznať ho na spôsob BUBO cez jedinečné zážitky!

Jerevan Počasie

mierny dážď

mierny dážď

8°C

Predpoveď 19.Mar

Východ slnka 07:06

Západ slnka 19:12

Dážď 18.91mm

Medzinárodné letisko v Jerevane sa nachádza cca štrnásť kilometrov od centra mesta a tak vaša cesta sem po pristátí nebude trvať dlho. Taxík vás vyjde na cca 10-15 euro, ak nepotrebujete privátny odvoz, z letiska do centra mesta chodí aj shuttle bus č. 201, ktorý vás lacno a pohodlne odvezie, kam potrebujete.

Peniaze, teda arménske dramy si môžete zameniť priamo na letisku, ale nemeňte tu veľa peňazí, pretože v meste natrafíte na lepší kurz. Zmenárne nájdete buď v hoteli, alebo v okolí Námestia Republiky, kde sú vždy výhodnejšie kurzy. Arménske dramy si viete vybrať aj z bankomatu, ale veľmi sa na ne nespoliehajte – môže sa veľmi ľahko stať, že nejaký bankomat práve nebude fungovať a vy zostanete bez hotovosti.

Dnes už do Arménska nepotrebujete žiadne vízum, ale nezabudnite na platný cestovný pas, ktorý bude platiť aj šesť mesiacov od vášho návratu domov. Pri kontrole dostanete len pečiatku a môžete pokračovať ďalej. Vitajte v Arménsku!

Perla kaukazského regiónu #

My s BUBO vstupujeme do Arménska a Jerevanu najčastejšie po zemi, zo severu, teda z Gruzínska. Keď prekročíte hraničný prechod, ocitnete sa v arménskom meste Alaverdi a odtiaľ sa okolo Sevanského jazera dostanete za nejakých šesť hodín do Jerevanu. Cestou však budete môcť obdivovať krásnu prírodu, majestátne kopce, pahorky a za pekného počasia si priamo nad Jerevanom môžete všimnúť aj zasnežený kužeľ bájneho vrchu Ararat.

Jerevan – jedno z najstarobylejších miest sveta (vraj existovalo už pred šesťtisíc rokmi), patrí bez pochyby k najzaujímavejším miestam, doslova perlám kaukazského regiónu. Hoci si pod Kaukazom cestovatelia hneď vybavia najmä krásne kaukazské štíty, Jerevan vás veľmi rýchlo presvedčí, že ho v rámci Kaukazu a Arménska určite treba navštíviť. My s BUBO sa do Jerevanu vraciame radi už roky, a vždy tu objavíme niečo nové, čo nás nadchne...

Na prehliadku mesta z nášho hotela v centre mesta vyrážame zvyčajne medzi 8:30 – 9:00. Doprajeme si výborné raňajky, ochutnáme arménsky syr, zeleninu, ktorá tu skrátka chutí akosi lepšie a čerstvejšie, a plní sily sa môžeme vybrať do ulíc Jerevanu. Začínať prehliadku skôr podľa mňa zmysel nemá, čaro je najmä v tom, keď sa mesto pred vaším zrakom pomaličky otvára a ožíva. A Jerevan je práve o tom – o živote a jedinečnej atmosfére jeho ulíc...

Krajina, ktorá chutí po koňaku #

Prvou zastávkou na našej obhliadke arménskej metropoly je továrnička menom Ararat, kde vzniká ten najlepší arménsky koňak. Nachádza sa na periférii Jerevanu, neďaleko rieky Hrazdan. Preto je dobre začať práve tu, aby sme sa po ochutnávke koňaku mohli ponoriť do centra mesta, kam trvá odtiaľto cesta v závislosti od dopravy nejakých 20-25 minút.

Ararat - to je pre Arménsko neodmysliteľný pojem. Nepredstavuje len biblickú horu, ležiacu v dnešnom Turecku, na ktorú máte z Jerevanu za krásneho počasie dokonalý výhľad. Ararat je aj meno mimoriadne kvalitného koňaku, ktorý sa stal priam synonymom Arménska. A my ho počas našej návštevy metropoly nemôžeme neochutnať!

Ešte predtým, než spoznáme chuť delikátneho koňaku na jazyku, spravíme si spoločnú prehliadku zaujímavej továrne. Koňak bez príbehu je ´len´ koňakom. No ak si najprv vypočujete niečo o jeho vzniku,  hneď pre vás ochutnávka Araratu dostáva akýsi iný rozmer. Vždy tu máme k dispozícii špeciálnu sprievodkyňu, ktorá nám porozpráva o histórii, upozorní na zaujímavosti a netušené súvislosti o tomto nápoji, príbeh koňaku prežijem aj cez poučné videá a obrázky. Pri prechádzke továrňou vidíme sudy, kde koňak odpočíva, prídeme aj k slávnemu Sudu mieru, ktorý sa vraj otvorí vtedy, keď bude mier v Karabachu. Navštívime tiež miestnosť so sudmi, patriacimi slávnym osobám a prezidentom, ktorí sa tu zastavili. V druhej uličke zasa môžete obdivovať tie najstaršie koňaky - niečo ako menšie koňakové múzeum s jeho najrôznejšími typmi.

A po prehliadke sa už ide na toľko očakávanú ochutnávku. Bežne sa ochutnávajú dva druhy koňakov - jeden 3-ročný a druhý 10-ročný, pričom k nim máme vodu a malé kúsky čokolády. Konečne máme možnosť okúsiť vraj jeden z najlepších, ak nie najlepší koňak na svete! V Arménsku sa takýmto spôsobom dorába od roku 1887 a za jeho jedinečnou chuťou sa skrýva suché, slnečné horské podnebie tunajšej krajiny. Hrozno urodené v takejto klíme v kombinácii s tunajšou pramenitou vodou a spolu s dobre stráženým a pestovaným know-how výroby koňaku vo výsledku dávajú unikátny nápoj. Arménske koňaky dokonca vždy radi popíjali aj Churchill, či Stalin...

Po ochutnávke si aj my môžeme kúpiť tento jedinečný koňak domov. Cenovo je to tu skutočne výhodné, ceny priamo v predajni sa rovnajú cenám v obchodoch, alebo sú  dokonca aj o kúsok nižšie. Určite nespravíte chybu, ak svoj koňak kúpite priamo tu. Môžete si k nim zakúpiť aj originálne poháre na koňak, čokoládu či iné drobnosti. Na mieste môžete platiť aj platobnou kartou.  No pozor, do EÚ sa na osobu môže dovážať len 1 liter alkoholu nad 22 % !

Celá návšteva továrne nám zaberie cca hodinku, hodinku a štvrť, a potom už smerujeme do mesta...

„Hovorí sa, že arménsky koňak je vďaka tunajšej klíme a výrobnému know-how najlepší na svete!“

Najkrajšie vyhliadky Jerevanu #

Nasleduje krátky presun do starobylého, čarovného centra Jerevanu, kde nás už čaká prehliadka najväčších pamätihodností a atrakcií metropoly. Našou prvou zastávkou v centrálnom Jerevane je socha Matky Arménska, stojaca vysoko nad zvyškom mesta, dotvárajúca kolorit Jerevanu. Autobus nás dovezie až k nej, na okraj Parku víťazstva, a potom už stačí len pár desiatok metrov a sme na námestí, ktorého súčasťou je aj malé múzeum pod šírym nebom. Nájdete tu niekoľko vojenských áut, vojenskú techniku, zbrane a podobné artefakty. Samotná socha Matky Arménska za večným ohňom má úctyhodných dvadsaťdva metrov (s podstavcom dokonca päťdesiatjeden metrov) a slávnostne ju odhalili v roku 1967. Matka národa tak nahradila Stalinovu sochu, ktorá dlhé roky hľadela na mesto. Z námestia pod sochou je krásny výhľad na celý Jerevan. Ak je výborné počasie, uvidíte odtiaľto aj bájny Ararat. V Parku víťazstva strávime zvyčajne 20-30 minút.

Námestie pod sochou Matky Arménska však nie je jediné, kde sa vám núka krásna vyhliadka na mesto. My s BUBO okrem nej radi chodíme aj k slávnej Kaskáde. Nielenže ponúka úchvatnú panorámu hlavného mesta, ale patrí tiež k ikonickým stavbám, ktoré Jerevan preslávili. Je príjemné nechať sa vyložiť hore na vrchu na vyhliadke, odkiaľ sa už vieme peši vybrať po kaskádových schodiskách do útrob objektu (alebo ak nemáte energiu, odvezú vás moderné eskalátory, premávajúce vo vnútri stavby). No verte, práve fakt, že si stavbu vychutnáme po svojich umocňuje tento úžasný zážitok, a nedá sa porovnať s tým, ak sa sem necháte vyviezť autobusom, len si návštevu Kaskády odčiarknete a odveziete sa späť. Stavba bola postavená v 70. rokoch, ide v podstate o impozantné obrovské schodisko s viacstupňovými terasami. Kaskáda ústi do námestia, ktoré je priamo posiate moderným pouličným umením – sochami od takých mien, ako  Fernando Botero, Lynn Chadwick alebo Barry Flanagan. Tu pod Kaskádou začína pešia prehliadka centrálneho Jerevanu, kde už nepotrebujeme autobus a ideme si vychutnávať po svojich autentickú atmosféru mesta...

Naša pešia prehliadka centrálneho Jerevanu sa začína pri Kaskáde, odkiaľ kráčame cez park na konci námestia až k budove Opery. Práve Kaskáda s Operou patria k najznámejším pamiatkam tejto časti Jerevanu. Kráčame cca desať minút, kým sa ocitneme priamo v tieni Opery. Operu otvorili po prvýkrát v roku 1933, a hoci bola odvtedy niekoľkokrát rekonštruovaná (naposledy v 2002), stále dýcha vznešenou históriou. Podľa mnohých ide o najkrajšiu stavbu mesta. Posúdite sami. Vo vnútri sa nachádzajú dve obrovské sály. Tá väčšia nesie meno geniálneho arménskeho hudobného skladateľa Arama Chačaturjana a zmestí sa do nej cca 1400 divákov, do druhej, menšej môže vojsť „len“ cca 1200 divákov.

Na námestí pred Operou je niekoľko kaviarničiek, môžete si tu dať malé občerstvenie, kávu, niečo sladké, kúpiť fľašku vody. Priamo z námestia vystreľuje bulvár, ktorý nás dovedie až na vznešené Námestie republiky. Prejdeme cez cestu a hneď nás pohltia butiky, reštaurácie, luxusné obchody, nápadná čistota. Táto štvrť dýcha novotou a ak budete mať čas a chuť, po prehliadke je zaujímavé vrátiť sa sem a nadýchnuť sa takéhoto arménskeho života. Z Opery k námestiu trvá peší presun cca 15-20 minút.

Na pravom arménskom obede #

Najznámejšie námestie celého Arménska nás určite pohltí na dlhšie. V čase nášho príchodu podľa programu bude na hodinkách okolo 13:00 – 13:30, a tak je čas odpočinúť si a dať si skvelý, pravý arménsky obed. Možností je tu viac. Ak máte chuť na niečo menšie, nájdete tu fastfood alebo polievku, no ak si chcete dopriať pravé arménske jedlá, ktoré my v BUBO milujeme, potom si spoločne sadnime do podniku menom Sherep restaurant. Táto skvelá reštaurácia je súčasťou luxusnej siete hotelov Marriott, čo samo o sebe je zárukou slušnej kvality. Za jedlo tu zaplatíte v priemere 10-20 € podľa vášho výberu. My určite odporúčame ochutnať arménske zeleninové šaláty, kde zelenina chutí tak, ako si ju pamätáte z detstva. Šaláty s arménskym syrom sú malým zosobnením neba. Ochutnajte tu aj vyhlásené arménske „barbecue“, teda arménsky chorovac - kúsky perfektne ugrilovaného mäsa, ktoré sa podáva so zeleninou alebo tenučkým lavašom. Na zapitie si dajte fľašku arménskeho vína alebo pohárik kvalitného koňaku Ararat. Takto chutí Arménsko!

Po obede sa ideme prejsť peknými zákutiami Jerevanu. Námestie republiky, alebo ako hovoria Arméni - „Hraparak“, je ikonickým miestom, obklopeným niekoľkými zaujímavosťami. Pozrieme si Hodinovú vežu, po vašej ľavej ruke môžeme obdivovať Národnú galériu a Historické múzeum, pred ktorým stojí veľkolepá fontána. Ak ste nočný vtáčik, fontánu uvidíte v noci krásne svietiť a môžete tu zažiť aj fascinujúce predstavenie s hudbou.

Národná galéria je miesto bohaté na umenie, v ktorom nájdete desiatky obrazov arménskych, ruských, ale aj iných európskych umelcov. Venuje sa najmä maliarstvu, a ak ste milovníkmi obrazov, tak potom je toto miesto niečo, čo musíte v Jerevane zažiť. V pracovnom týždni od utorku je galéria otvorená od 11:00 do 17:30, v nedeľu medzi 11:00 a 16:30 . V pondelok je celý priestor zatvorený. Vstupné je 1500 dramov,  teda necelé tri eurá.

Rýchla prehliadka múzea vám zaberie 1 hodinu, ak sa jej chcete kvalitnejšie venovať, tak počítajte s 2h a 2h30min.

Symbolom námestia je Hodinová veža, ktorá je súčasťou monumentálnej vládnej budovy. Celý priestor má vďaka použitému kameňu atraktívny červenkastý nádych. Zaujímavosťou veže je, že ju zhotovili v Petrohrade a priviezli až sem do Jerevanu, kde ju zasadili. Pamätá si ešte aj časy, kedy námestie pred ciferníkom nosilo meno Lenina a jeho socha „zdobila“ celý priestor. 

Jerevanské Námestie republiky a Národná galéria

V útrobách obrovskej katedrály #

Cesta z Námestia Republiky ku Katedrále sv. Gregora Osvietiteľa bude trvať peši cca 20 minút a je veľmi jednoduchá. Keď stojíme na námestí a pozeráme sa smerom k Hodinovej veži, vyberieme sa priamo k nej. Prejdeme cez cestu, a kráčame ulicou tak, aby sme mali vládnu budovu po ľavej ruke. Kráčame po chodníku pred nami, ktorý pokračuje stále rovno. Na jeho konci sa odrazu ocitneme na mieste, odkiaľ už vidíme po ľavej strane veľkolepú katedrálu.

Ikonická katedrála, ktorú zasvätili Gregorovi Osvietiteľovi, sa pôsobivo objaví na konci veľkého, prázdneho priestoru. V okolí si všimnete ešte trhovisko, ale inak tu veľa zaujímavostí nenájdete. Stačí kráčať priamo ku katedrále a tá sama o sebe je takou atraktívnou dominantou, že vás sama pritiahne.

Katedrálu dokončili a otvorili len v roku 2001 a spoločne s Chrámom svätej trojice v Tbilisi (ktorú v rámci nášho zájazdu južným Kaukazom chodíme navštevovať takisto) patrí k najväčším sakrálnym stavbám celého južného Kaukazu. Vo vnútri chrámu sa nachádzajú relikvie svätého Gregora Osvietiteľa a počas svojho pontifikátu ho navštívil aj pápež Ján Pavol II. Prehliadka tohto obrovského sakrálneho priestoru nám zaberie cca 20 minút času.

Ak by ste potrebovali skočiť do obchodu, kúpiť si vodu, drobnosť, alebo niečo malé pod zub, tak hneď vedľa katedrály (na jej opačnej strane ako ste do nej vošli) stojí supermarket s celkom zaujímavým výberom. Súčasťou supermarketu je aj zmenáreň, tak ak si potrebujete zameniť arménske dramy, nájdete tu výhodné kurzy. Ak z Arménska odchádzate a ešte vám priveľa dramov zostalo, práve toto je miesto, kde sa ich viete pohodlne zbaviť.

Prehliadku čarovného Jerevanu končíme okolo 17:00 – 17:30, kedy na mesto pomaličky začína padať tma a odhaľuje svoju ďalšiu pôvabnú tvár. Kto má ešte energiu, môže sa vrátiť na Námestie republiky, sadnúť si na dobrý drink a počkať si, ako sa budovy a fontány námestia začnú rozsvecovať. Kto si chce oddýchnuť, vracia sa na hotel a vstrebáva očarujúce zážitky z pestrého dňa, stráveného v kaukazskej perle - Jerevane.

TOP 10 Jerevanu #

1. Samotným zážitkom návštevy Jerevanu je už len to, že ste v jednom z najstarších miest sveta, plnom starobylých pamiatok, legiend, stôp po slávnej histórii.

2.Námestie Republiky
Srdce aj duša centrálneho Jerevanu v podobe okázalého námestia, okolo ktorého nájdete niekoľko ikonických stavieb, od múzeí cez Hodinovú vežu, slávnu fontánu až po Hotel Mariott s perfektným arménskym jedlom a koňakom.

3.Výhľad na bájny Ararat
Jerevan leží v tieni bájnej hory Ararat, na ktorej mal podľa legendy pristáť Noe so svojou archou. Ak sa vyberiete na vyhliadku na Kaskádu alebo k soche Matke Arménska, čaká vás nielen úžasná panoráma hlavného mesta, ale za pekného počasia uvidíte aj ikonický tvar slávnej hory. Oboma nohami stojí v Turecku, no Arméni ju stále považujú za svoj symbol.

4.Posedenie pri Opere
Opera v centrálnom Jerevane je pamiatkou, ktorá si získala srdcia domácich aj turistov. Príjemné námestie ozdobené stromami a kaviarničkami je miesto, kde si skvele odpočiniete po celom dni chodenia a spoznávania Jerevanu. 

5.Koňak Ararat
Ste v Arménsku, tak kde inde by ste mali ochutnávať slávny koňak Ararat ak nie práve tu - na mieste jeho vzniku? Skvelo vám bude chutiť v bare, no ak sa vyberiete do továrne Ararat, dostanete k nápoju aj príbeh a zážitok. Uvidíte na vlastné oči proces výroby, dozviete sa pikošky z histórie, chytíte si slávne sudy a môžete na koštovke spoznávať rozdiel medzi jednotlivými koňakmi. To už za to stojí, nie? 

6.Katedrála Gregora Osvietiteľa.
Veľkolepý chrám patrí k najväčším sakrálnym stavbám južného Kaukazu. Očarí vás zvonka aj zvnútra.

7.Lokálne trhoviská
Jerevan ako arménska metropola má niekoľko trhovísk, a tak počas svojho pobytu v meste určite niektoré navštívte. Jedno z tých známejších nesie meno GUM podobne ako najslávnejšie obchodné centrum Moskvy. Arménsky GUM je však zaujímavejší. Nájdete tu domáce syry, drobnosti, ovocie, zeleninu a nazriete do života bežných ľudí.

8.Sherep restaurant
Arménsko znamená aj skvelú gastronómiu, keď ju ochutnáte, presvedčíte sa, že to nie sú iba fámy! My v BUBO máme obľúbenú reštauráciu Sherep, kde dostanete poctivé arménske jedlo, chutné mäsá, zeleninu, syry, k tomu pohárik najlepšieho koňaku, a ste v gurmánskom nebi!

9.Národná Galéria
Medzi TOP múzea Jerevanu patrí aj Národná galéria na hlavnom námestí, ktorá v sebe ukrýva stovky výnimočných obrazov od arménskych, ruských aj európskych umelcov. Z európskej školy tu nájdete obrazy talianskej, holandskej, flámskej či francúzskej školy. Určite neobíďte Tintorettov obraz Apollón a Pan.

10.Vychutnajte si pravé arménske ráno
Ak máte chuť na arménske raňajky, vyberte sa do obľúbeného podniku Guoroo a vychutnajte si skvelé syry, vajcia, omeletu, zeleninu a dokonalý čerstvý chlieb lavaš. K tomu pohár arménskej kávy, a takto naladení sa vydajte na potulky jerevanskými ulicami. Teraz už nie ste obyčajný turisti, ale budete sa cítiť tak trochu ako domáci.

Čo vidieť navyše? #

1. Múzeum Matenadaran
Unikátne miesto v centrálnom Jerevane má možno krkolomný názov, ale vo svojich útrobách skrýva jedno z najzaujímavejších múzeí celého hlavného mesta. Múzeum uchováva cez 23 000 vzácnych manuskriptov či listín, čím ide o najväčšiu zbierku arménskych dejín na celom svete. Milovníci histórie, umenia, kultúry a vzdelanosti budú toto miesto považovať za absolútny unikát. V pondelok aj v nedeľu je Matenadaran zatvorený, od utorku do soboty ho môžete navštíviť medzi 10:00 a 17:00. Vstupné je cca 1000 AMD (cca dve eurá).

2. Blší market Vernissage
Jerevan má viacero skvelých trhovísk, no ak hľadáte miesto so zážitkami, tak potom sa vyberte na blší trh menom Vernissage. Nájdete ho na ulici Aram každý jeden deň, prví obchodníci prichádzajú už okolo siedmej ráno a zatvárajú ho okolo šiestej podvečer. Blší trh je miestom, kde nájdete výber originálnych suvenírov, rôznych krásnych drobností, predstavujúcich históriu a kultúru Arménska. Kúpite si tu koberec?

3. Modrá mešita
Aj napriek tomu, že je Arménsko považované za prvú krajinu sveta, kde sa kresťanstvo stalo oficiálnym náboženstvom, nájdete tu krásnu Modrú mešitu. Postavili ju v 18.storočí a je unikátnym miestom a je uprostred Jerevanu úchvatným príkladom perzskej architektúry. Je jedinou mešitou celého Jerevanu a jedinou v celom celučičkom Arménsku. Môžete vojsť dnu, neplatí sa tu žiadne vstupné, ale pozor na odhalené kolená a ramená. Dnes je mešita súčasťou iránskeho kultúrneho centra a patrí naozaj k ojedinelým miestam metropoly i krajiny.

4. Čerstvé ovocie, zelenina a syry
Medzi najchutnejšie miesta arménskeho Jerevanu patrí starý trh, ktorý dnes poznáme pod menom GUM market. Je to presne typ trhoviska, aký si predstavíme, keď sa povie Kaukaz. Desiatky predajcov, košíky plné voňavého ovocia, zeleniny, babičky predávajúce bylinky, čerstvé syry, vynikajúce syry, na ktoré sú Arméni hrdí, tvaroh, ale aj sušené ovocie, oriešky či čerstvý chlieb. Toto miesto budete milovať a verte, že nebudete chcieť odisť až do momentu, keď už nebudete vládať ochutnávať.

5. Jerevanské metro
Vedeli ste, že Jerevan má metro? Teraz to už viete! Čo by ste povedali na jeho preskúmanie? Stavalo sa v sovietskej ére a do plnej prevádzky ho spustili v roku 1981. Dnes má len jednu jedinú líniu s desiatimi zastávkami. Jerevanské stanice nie sú tak krásne, ako tie v Moskve, ale stále stojí za to ísť sa odviesť, zastaviť sa a pokochať sa socialistickou architektúrou, ktorá je pre toto metro typická.

6. Arménsky Vatikán
Ak ste v Jerevane dlhšie ako deň, vyberte sa na výlet do mestečka menom Ečmiadzin. Leží cca hodinu cesty od hlavného mesta, no jeho prezývka „arménsky Vatikán“ hovorí za všetko a ukáže vám najdôležitejší chrám celého Arménska, opradený legendami a príbehmi.

7. Katedrála Žvarnoc
Stačí vyjsť pár kilometrov za Jerevan a objavíte ruiny historickej katedrály Žvarnoc, ktorú postavili v 10. storočí. Je unikátnym príkladom lokálnej architektúry, kde sa prelínalo niekoľko štýlov. Miesto tvoria pôsobivé ruiny, ktoré sú dnes na zozname svetového dedičstva UNESCO. Na návštevu areálu si vyhraďte cca 30 minút, za ten čas si stihnete pozrieť aj malé múzeum. 

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 3654

Mohlo by Vás zaujímať

Ararat – výstup na legendárnu horu Prémiový blog

Prémiový blog Ararat – výstup na legendárnu horu

Poďte v lete 2022 na Ararat. Ararat nie je obyčajným kopcom. Vystupuje vysoko z náhornej plošiny a jednoznačne dominuje svojmu okoliu. Je tak…

Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty

V druhej časti môjho blogu o veľkom cestovateľovi nejde samozrejme iba o sex na cestách. Mladý Marco Polo prechádzal Arménskom, kde pod nedostupným…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Jerevan - poklad južného Kaukazu Jerevan

Jerevan Jerevan - poklad južného Kaukazu

Arménsko patrí k najznámejším a určite aj najatraktívnejším krajinám Kaukazu. Zláka vás svojou prírodou, bohatstvom historických a religióznych…

Ararat - výstroj, tréning, FAQ Blog

Blog Ararat - výstroj, tréning, FAQ

Ararat (5 137 m) je nádherný vrch opradený legendami. Ide o spiacu sopku, kde každým metrom výstupu vchádzate hlbšie do dejín ľudstva. Kedy je…

Ľuboš Fellner 11 min. čítania
Ako kresťanstvo menilo Arménsko Blog

Blog Ako kresťanstvo menilo Arménsko

Sú miesta, ktoré každý chceme raz navštíviť, či pre to, čo predstavujú alebo čo tam nájdeme. A práve pre toto by každý mal mať v svojom…

Katarína Matejková 9 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

2133 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

3861 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4353

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek