Machu Picchu – nová mapa prehliadky

Machu Picchu – nová mapa prehliadky

Autorom blogu je Daniela Mihaldová

Tento text načítala umelá inteligencia. Cestovateľské príbehy a rady na cesty v podaní živých ľudí nájdete v našom podcaste Uchom po mape.

Legendárne Machu Picchu. Jeden a snáď aj ten najkrajší spomedzi 7 novodobých divov sveta, kde históriu, umenie a odvahu Inkov obdivuje denne 4500 návštevníkov. Návšteva Machu Picchu je rok čo rok komplikovanejšia.

Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Našli ste chybu? Kontaktujte nás.

Počas mája 2024 prebiehali v Peru rokovania o budúcnosti fungovania prehliadok na Machu Picchu.

Idú sa meniť okruhy, resp. trasy prehliadok, ku ktorým si idete kúpiť vstupenku. Dohodli sa 3 nové okruhy a 10 typov vstupeniek. Nový systém platí od 1.6.2024. Počet návštevníkov sa má takto v hlavnej sezóne zvýšiť na 5600 ľudí denne. 

V BUBO sme boli v roku 2023 pri Machu Picchu dokopy 30-krát a priviedli sme tadiaľto 406 klientov. V roku 2024 počet klientov v Peru, ktorí sa zverili do našej staroslivosti, stúpol na 633 a toto číslo stále rastie.

Top sezóna

Hlavná sezóna na Machu Picchu je od 1. júna do 15. októbra a 30+31. december.

Machu Picchu spĺňa všetky predstavy dobrodružstva lovcov zážitkov.

Machu Picchu spĺňa všetky predstavy dobrodružstva lovcov zážitkov.

Okruh 1: Poľnohospodrásky panoramatický okruh #

V rámci tohto okruhu budete mať prístup do horného a dolného, tzv. poľnohospodárskeho sektoru (terasy). Je to panoramatická trasa. Začína sa hneď za vstupom na Machu Picchu. Zahŕňa dve platformy, z ktorých si viete odfotiť Machu Picchu rovnako, ako ste to videli už na mnohých fotografiách.

Táto trasa je označená ako 1B a na mape ju vidíte červenou plnou čiarou. Tento okruh má ešte dodatočnú trasu 1A, a to je možnosť výstupu na horu Machupicchu “Montaña Machu Picchu”. Na mape ju vidíte červenou vybodkovanou čiarou.

Počas hlavnej sezóny, teda mesiacov, ktoré spomíname vyššie, budú ešte dve možnosti v rámci okruhu 1, a to je možnosť vystúpiť navyše k Slnečnej bráne, trasa 1C (na mape hľadajte značenie “A intipunku”) alebo možnosť prejsť sa k Inkovmu mostu, trasa 1D (na mape hľadajte značenie “A Puente Inka”).

Okruh 2: Klasický okruh #

Tento sektor je návštevníkmi najviac vyhľadávaný. Zahŕňa poľnohospodársky a mestský sektor ruin. Tento lístok bude mať dve verzie. Prvá verzia je trasa 2A – budete môcť ísť ešte navyše na panoramatickú vyhliadku od Domčeku strážcu a trasa 2B – tu túto možnosť mať nebudete.

Okruh 3: Kráľovský okruh #

Trasa 3B: Tento okruh zahŕňa spodný sektor ruín, kde je spodná časť poľnohospodárskych terás a spodná časť mestskej časti. Na mape to vidíte žltou plnou čiarou.

Trasa 3A: Vyššie uvedené s možnosťou vyjsť na horu Wayna Picchu. V mape to je označené ako “A Montaňa Waynapicchu”. Na mape vidíte túto trasu označenú žltými šípkami mimo hlavného okruhu 3B.

Počas hlavnej sezóny budú ešte dve ďalšie možnosti v rámci okruhu 3B, a to možnosť vystúpiť ku Grand Caverna (trasa 3C) alebo Huchuy Picchu, trasa 3D.

Turisti, ktorí si kúpili svoje lístky skôr, ako vstúpil do platnosti nový rozpis okruhov, budú mať na výber:

  1. Pri už zakúpenom lístku na starý okruh 1 + 2  alebo 1+2 + Inkov most si budú vyberať medzi novým okruhom 2 alebo okruhom 3 trasa 3B.
  2. Pri už zakúpenom lístku na okruh 3 Machu Picchu a Montaña Machu Picchu bude na výber nový okruh 1 a trasa 1 A a okruh 3 trasa 3B.
  3. Pri už zakúpenom lístku na okruh 4 Machu Picchu a Montaña Wayna Picchu bude vybraný okruh 3, trasa 3A Wayna Picchu.
  4. Pri už zakúpenom lístku na okruh 4 Machu Picchu a Montaña Huchuy Picchu bude na výber okruh 3 trasa 3B alebo okruh 3 trasa 3D Huchuy Picchu.

Kvôli veľkému počtu návštevníkov sa všeobecne odporúča zabezpečiť si lístok najneskôr 45 dní pred príchodom. BUBO však všetkým odporúča zabezpečiť si ho dopredu pokojne aj o 3-4 mesiace skôr. Lístky vo vami preferovanom dni návštevy sa môžu kedykoľvek vypredať.

Machu Picchu je považované za jedno z najdôležitejších a najkrajších archeologických nálezísk na svete.

Machu Picchu je považované za jedno z najdôležitejších a najkrajších archeologických nálezísk na svete.

Predaj lístkov na mieste #

Na mieste je aktuálne stále možný predaj lístkov. Konkrétne vždy tisíc kusov denne v kultúrnom centre. Musíte však prísť deň vopred a vystáť si radu. Toto my v BUBO neodporúčame.

Státie v rade trvá niekoľko hodín + nemáte istotu, že lístok dostanete.

Dokonca naši BUBO miestni partneri radia, že ak si chcete kúpiť lístok až na mieste, príďte do Aquas Calientes min. 2 dni pred vstupom na Machu Picchu a vystojte si radu. Kúpiť ho 2 dni vopred je väčšia šanca na úspech, než sa ho snažiť kúpiť 1 deň vopred. Nemusíte mať toľko šťastia.

Zároveň sa tento spôsob predaja na zopár týždňov zrušil, úplne bez ohlásenia, a potom sa opätovne rozbehol. Je to komplikovaný proces, určite sa nevyhnete stresu.

Z osobných skúsenosti vždy všetkým BUBO klientom radíme vyberať si zájazd do Peru minimálne tri mesiace vopred, kde po úhrade zálohovej platby obratom poskytnete aj detail pasových údajov. Lístok si tak zabezpečíte ihneď.

Pri zakúpení lístku na Machu Picchu je nutné disponovať osobnými údajmi, ako sú meno, priezvisko, dátum narodenia, číslo pasu, exspirácia pasu, národnosť a to, kde je pas vydaný. Bez týchto údajov sa lístok kúpiť nedá. V prípade nereagovania na výzvy na zaslanie týchto údajov sa pripravujete o možnosť vidieť Machu Picchu.

Lístky na Machu Picchu sú zároveň neprenosné. To znamená, že ak sa rozhodnete necestovať, lístok nie je možné nikomu predať a ani zmeniť na ňom meno.

V prípade, že má váš cestovný pas exspirovať, môžete si kúpiť lístok na ten doklad, ktorý vám exspiruje počas návštevy. Skôr, ako ho odovzdáte na polícii a požiadate o vybavenie nového pasu, spravte si papierovú kópiu starého pasu (stránka s pasovými údajmi) a cestujte s ňou do Peru.

Na bráne je nutné vysvetliť, že váš pas exspiroval, preukážete sa originálom nového cestovného pasu, kópiou starého pasu a vstupenkou.

Vstupenky obdržia BUBO klienti až na zájazde od BUBO sprievodcu. Povolená dĺžka návštevy Machu Picchu je aktuálne 2,5 hodiny. Výnimku majú tie vstupenky, ktoré zahŕňajú výšľap na hory Wayna Picchu, Machu Picchu a Huchuy Picchu.

Lístok je „single entry”, to znamená, že iba raz môžete naň vstúpiť. Nemôžete vyjsť von a opätovne sa vrátiť dnu.

Lokálny sprievodca nie je povinný pre samostatne cestujúcich. Avšak pri organizovanom zájazde od 10 ľudí je povinný. Na BUBO zájazdoch v Peru, samozrejme, tieto služby špecializovaných lokálnych sprievodcov využívame v zmysle pravidiel návštevy Machu Picchu.

Ak si kupujete lístok sami, na výber budete mať časové sloty na vstup. Mimo sezóny máte toleranciu +30 minút od začiatku vášho časového slotu, aby ste prešli turniketmi na vstupe.

Počas sezóny je tolerancia +45 minút. Na BUBO zájazdoch má tento časový rozpis sprievodca, ktorý vie, že ho musí dodržať, a preto je nutné jeho organizačné pokyny absolútne rešpekovať a brať vážne.

Obmedzenia pri návšteve #

Na Machu Picchu si neberte väčšie turistické vaky alebo kufre. Všetku batožinu si nechajte v poslednom hoteli, v ktorom ste spali, kde sa po ňu neskôr môžete vrátiť. Odporúčame malý ruksak. Nezabudnite si originál cestovného pasu a fotoaparát. Na Machu Picchu choďte naľahko.

Na Machu Picchu sa neodporúča brať jedlo a vodu v plastovej fľaši kvôli extrémnemu odpadu, ktorý majú problém odnášať. Pre pitný režim používajte svoju vlastnú turistickú fľašu, do ktorej si budete vodu počas celého zájazdu dopĺňať, napr. z raňajkového bufetu.

Machu Picchu leží nad dedinkou Aguas Calientes (v doslovnom preklade Horúce vody), do ktorej je prístup primárne iba vlakom. Odpad sa odnáša v týchto vlakoch, ktoré na to nemajú kapacitu. Čo si so sebou prinesiete, to si aj odneste so sebou preč.

Turistické paličky majú povolené ľudia, ktorí majú obmedzenú schopnosť pohybu + všetky staršie ročníky. Na turistických paličkách si však nechajte ochranu špičky, aby sa neustále nezabárali do pôdy.

Kopce nad Machu Picchu #

Mnoho fyzicky zdatných turistov túži okrem prehliadky Machu Picchu navštíviť jeden z okolitých vrchov nad ruinami, a to konkrétne Machu Picchu, Wayna Picchu alebo Huchuy Picchu. Tieto lístky je nutné si zabezpečiť s výrazným časovým predstihom, nakoľko je ich počet obmedzený.

BUBO vám počas zájazdu dostupnosť takýto lístok vie overiť. Ak sa však pýtate neskoro, dávno po poskytnutí pasových údajov a úhrade zálohovej platby, je možné, že už svoj lístok kúpený máte a riskujete vyšší doplatok za zmenu alebo to, že dané lístky už nebudú.

  • Machu Picchu – okruh 1, trasa 1A – počas celého roka je 100 lístkov na vstup o 7.00 h a 100 lístkov na vstup o 9.00 h
  • Wayna Picchu – okruh 3, trasa 3A – počas celého roka je 150 lístkov na vstup o 7.00 h a 150 lístkov na vstup o 9.00 h
  • Huchuy Picchu – okruh 3, trasa 3D – je dostupný iba počas vysokej sezóny, 25 lístkov na vstup o 10.00 h a 25 lístkov na vstup o 12.00 h

Wayna Picchu je kopec priamo nad ruinami a je vám známy zo všetkých panoramatických fotiek Machu Picchu. To ho robí tým najznámejším spomedzi všetkých troch kopcov. Ako vidíte na fotke, výstup je strmý, ide sa tam po veľmi úzkom chodníku a fyzicky zdatnému človeku to trvá vyšliapať 45-60 minút. Záleží aj na tom, koľko ľudí kráča pred vami.

Vrchol však môžu kedykoľvek z dôvodu zlého počasia uzatvoriť alebo môže byť hmla. Dostať sa hore a mať výhľad bez hmly bude viac-menej aj o dobrej karme. Ak idete na Machu Picchu s výstupom na Wayna Picchu, tak by celková dĺžka návštevy by nemala presiahnuť 5,5 hodiny.

Huchuy Picchu je nenápadný kopec pod Wayna Picchu. Tento menší kopec vyšliapete do 15 minút. Ak idete na Machu Picchu s výstupom na Huchuy Picchu, celková dĺžka vašej návštevy by nemala presiahnuť 3,5 hodiny.

Nad ruinami je ešte jeden vysoký kopec Montaña Machu Picchu. Ak idete na ruiny Machu Picchu s výstupom na horu Montaña Machu Picchu, tak celková dĺžka návštevy by nemala presiahnúť 7 hodín. Z kopca uvidíte vzdialné, ale stále pekné výhľady na ruiny, ktoré budú priamo pod vami.

Čo sa týka nadmorskej výšky, Montaña Machu Picchu leží 3 082 metrov nad morom. Kto nie je zvyknutý na pobyt vo vyššej nadmorskej výške, pri výšľape do kopca sa určite zadýcha a bude kráčať pomalšie.

Porovnanie:

Ruiny Machu Picchu ležia v nadmorskej výške 2 430 m n.m. Náš Gerlachovský štít je len o niečo vyšší, teda 2 655 m n.m. Mesto Cuzco, z ktorého k Machu Picchu budete cestovať, je v nadmorskej výške 3 400 m n.m.

V histórii BUBO sme ešte nemali klienta, ktorého by sme na Machu Picchu nepriviedli. Zverte sa do našej opatery. Aj keď sa rok čo rok prehliadka Machu Picchu komplikuje, skracuje, ceny vstupeniek idú vyššie, dôverujte naším skúsenostiam. Cestujte do Peru čím skôr.

Tak ako sa to počúvalo? Urobil som príliš veľa chýb? Ak áno nahlás nám to prosím. No ak sa ti naša práca v BUBO páči daj vedieť svojim známym. Toto čítanie o svete je veľmi pozitívne, rozvíja človeka a ja by som na tvojom mieste už nič iné nečítal. Inak práve mi napadlo, včera som načítaval dva skvelé blogy, to je až neuveriteľné čo tí sprievodcovia BUBO vedia. Fakt super! Čítajte náš cestovateľsky magazín na bubo.sk lomené blog a budete šťastnejší. Alebo aspoň budete vedieť viac o šírom svete. Do skorého počutia priatelia.

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 343

Mohlo by Vás zaujímať

Cuzco - peruánsky pupok sveta Cuzco

Cuzco Cuzco - peruánsky pupok sveta

Cuzco či Cusco. Vysoko v peruánskych Andách leží prekrásne mesto, kedysi slávne hlavné mesto ríše Inkov. Dnes je jednou z najobľúbenejších…

Ivana Tomášová 24 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Kaňon Colca - svet kondorov Prehliadka

Prehliadka Kaňon Colca - svet kondorov

V rozoklanom srdci andských hôr leží jeden z najväčších skvostov Južnej Ameriky. S bohatou históriou siahajúcou ešte do čias pred Inkami bol…

Peter Droba 15 min. čítania
Karavány - viac ako obchod na ceste Blog

Blog Karavány - viac ako obchod na ceste

Historické karavány boli väčšie či menšie skupiny skladajúce sa často z viacerých ľudí a nosných, alebo ťažných zvierat. Obvykle chodili za…

Martin Karniš 24 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

17 dní

Trvanie

5489
E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

5709
E

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Peru, Paraguaj, Chile, Brazília, Bolívia, Argentína


náročnosť

29 dní

Trvanie

5868 7335€
K

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Bolívia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4785

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.