TOP 10 Montrealu

TOP 10 Montrealu

Prehliadka Montrealu za päť minút? V reálnom živote nemožné, v tomto blogu však áno. Vedeli ste, že Montreal sú vlastne dve mestá na sebe? Podzemné mesto RESÓ je prepojené unikátnym metrom jazdiacim na kolesách s pneumatikami. Mesto má zároveň najväčšiu hokejovú halu sveta pre najúspešnejší klub v histórii NHL či vlastný Notre Dame.

Montreal Počasie

jasná obloha

jasná obloha

13°C

Predpoveď 26.Apr

Východ slnka 05:49

Západ slnka 19:54

Montreal nie je hlavným ani najväčším mestom Kanady, no je metropolou kanadského hokeja a tiež snom každého milovníka architektúry. Tu nájdete priam európsku architektúru, ktorú sem priniesli francúzski prisťahovalci. Mnoho prekrásnych katedrál, historických i moderných miest - to všetko sú jedny z mála dôvodov, prečo sa vybrať do Montrealu, ktorý vám určite učaruje.

Pokiaľ zamierite do Montrealu, určite si spolu s prehliadkou mesta vychutnajte typické kanadské jedlo poutine - hranolčeky s omáčkou gravy. Ochutnať tu však môžete aj mnohé ryby, steaky či burgre typické nielen pre americkú kuchyňu. Vybrali sme pre vás top 10 tipov Montrealu.

1. tip: Rue Sainte-Catharine, najkrajšia ulica Montrealu #

Najkrajšia prechádzka po centre mesta. Uvidíte tu všetky top miesta - umelecké centrum Kanady Place des Arts, súčasťou ktorého sú Múzeum moderného umenia, Opera Montrealu, balet Le Grands Ballets Canadiens či Symfonický orchester. Spomedzi najkrajších stavieb mesta sa tu vyníma tiež neogotický protestantský kostol St. James Church a rovnako vás neobíde ani katedrála Christ Church Cathedral, majetok anglikánskej diecézy. Okrem umeleckého je ulica Rue Sainte-Catharine aj liberálnym centrom mesta, lebo tu nájdete aj LGBT štvrť Le Village.

Ide aj o ideálnu zastávku na stravovanie - navštívte reštauráciu 3 Brasseurs McGill, ktorú založili ľudia z francúzskeho Lille. Tunajší pivovar patrí k najdôležitejším v Kanade. Objednané jedlá sa spájajú každé s unikátnym druhom piva, ktoré tu varia priamo na mieste. Výber jedla je bohatý a môžete si tu dať spomínané ryby, ale aj mušle či sendviče.

2. tip: RESÓ - mesto pod Montrealom #

Montreal je de facto mestom na meste. Má svoje podzemné mesto, ktoré sa volá RESÓ - v slovenčine sieť. Postavili ho tak, že do chodieb pospájali obchodné centrá a komerčné budovy, administratívne a rezidenčné komplexy, konferenčné centrá, univerzitu i divadlá. Prečo takýto počin vznikol? Zimy v Kanade sú skutočne tuhé (-30 °C) a usnežené, letá zase extrémne horúce (40 °C). Obyvatelia Montrealu sa môžu práve v RESÓ schovať v prípade núdze. Všetko je napojené na metro, a tak je tu preprava ozaj jednoduchá.

3. tip: Neprehliadnuteľný Sun Life Building #

Najkrajšia Art Deco stavba Montrealu, do ktorej sa zamiloval aj exprezident USA Harry Truman. Nájdete ju na Dorchester Square a určite ju neprehliadnete - s výškou 122 m je jednou z najvyšších stavieb celého mesta. Postavili ju po kríze v 30. rokoch a dnes v jej kanceláriách sídli poisťovňa Sun Life. Pod budovou sa tiež v minulosti nachádzali špeciálne upravené priestory strážené kanadskou Kráľovskou jazdnou políciou a prebiehala tu tajná Operácia fish - evakuácia britského bohatstva.

Pokiaľ chcete vedieť o Montreale viac a radi čítate dlhé texty, prečítajte si veľký, rozsiahly a detailný blog Čo vidieť v Montreale a zistíte oveľa viac. Ako bonus podstatne viac autentických fotografií a zážitkov z mesta.

4. tip: Montrealská verzia Vatikánu #

V originále Raine du Monde vám zrejme pripomenie Baziliku sv. Petra vo Vatikáne. Je totiž jej vernou kópiou, vybudovanou v roku 1894 v renesančnom a barokovom štýle, avšak v mierke 1:4. Slúži ako sídlo miestnej rímsko-katolíckej diecézy. Jej rozmery sú 101 x 46 x 77 m a vďaka tomu je 3. najväčším svätostánkom v Quebecu (provincia). Obdivovať tu môžete aj budovu 1 000 (mil) de la Gauchetier - najvyššiu v Montreale (205 m), ktorá je postavená v jame.

5. tip: Notre Dame Montrealu #

Pôsobivá rímsko-katolícka katedrála v Montreale v neogotickom štýle, kde nájdete mnoho náboženských sôch a krásnych drevených reliéfov. Najlepším zážitkom spojeným s budovou je svetelná šou Aura. Dych vám tu vyrazí akusticko-svetelné predstavenie laserov a video inštalácií, premieta sa na hlavný oltár a túto šou si môžete v Notre Dame vychutnať počas niektorých dní až dvakrát.

Mohli by vás zaujímať tiež blogy (na dlhšie čítanie):

6. tip: Vznikol tu Cirque du Soleil #

Možno ste to nevedeli, ale najslávnejší cirkusanti majú svoje sídlo práve tu v Montreale. Cirque de Soleil tu má svoje vlastné divadlo. Po svojej premiére v roku 1984 práve tu sa stali slávnymi až tak, že dnes nájdete ich predstavenia po celom svete. Divadlo sa nachádza na 2e Avenue, navštíviť ale môžete aj dočasné šapitó Cirque de Soleil v starom prístave.

7. tip: Olympijský štadión a jeho atrakcie #

V Montreale by ste možno očakávali skôr zimnú olympiádu, opak je však pravdou. Mesto bolo organizátorom letných OH v roku 1976 a pri tejto príležitosti postavilo Olympijský park. Dominuje mu štadión "Veľké O" s prezývkou donut, keďže vyzerá ako chutná "kobliha". Dnes je domovom pre futbalový, basketbalový a baseballový tím Montrealu. Nájdete tu aj ďalšie atrakcie ako Biodome, Botanickú záhradu, Insektárium, Planetárium či krásnu vyhliadku na mesto.

8. tip: Centre Bell - najväčší hokejový štadión sveta #

Domov tímu Montreal Canadiens - táto hokejová hala je vôbec najväčšou na svete, pojme viac ako 21 000 divákov. Montreal triumfoval v NHL 24-krát, čo je absolútny a priam neohroziteľný rekord. Atmosféra je tu parádna, veď počas zápasov NHL je štadión nonstop vypredaný a fanúšikovia "Habs" patria k najhlučnejším v profilige. Dres Montrealu si oblieka aj draftová jednotka zo SR Juraj Slafkovský, čo je o dôvod viac navštíviť toto miesto a zamieriť si to aj na hokej.

Zájazdy do Kanady, počas ktorých sa dostanete na prehliadku Montrealu:

  • Veľký okruh Kanadou - od Vancouveru cez národné parky západu Kanady až po Niagarské vodopády
  • Z Quebecu do New Yorku - Montreal je tu zastávkou č. 3, spoznajte východ Severnej Ameriky
  • Z Quebecu do Miami - predĺžte si vyššie spomenutý zájazd a zakončite ho v slnkom zaliatom Miami na Floride

9. tip: Metro v Montreale #

Na Montreale budete viackrát vidieť francúzsky vplyv. Aj preto, že 75 % ľudí tu hovorí po francúzsky a niektorí vôbec nevedia po anglicky. Paralel je ale viac aj s Parížom - tunajšie metro postavili rovnako, teda tak, že vozne premávajú na kolesách s pneumatikami. Metro fungujúce od roku 1966 je najvyužívanejšou mestskou dopravou so štyrmi linkami a dohromady 68 stanicami. Cena jednorazového lístka je 3,5 CAD, 24-hodinový lístok stojí 11 CAD. Celý cenník nájdete na tomto odkaze.

10. tip: Mount Royal - kráľovský kopec #

Mount Royal, Montreal. Znie vám to rovnako? Možno práve preto, že po tomto vulkanickom kopci (výška 233 m) dostalo mesto svoj názov. Určite sa sem oplatí zamieriť najmä kvôli výhľadu. Najkrajší výhľad na Montreal je pri chate Mt. Royal Chalet. Pod vrcholom sa tu tiež rozprestiera park s mnohými turistickými chodníkmi. Na vrchol vás teda čaká pekný turistický výšľap.

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 444

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Montreal - čo vidieť v hlavnom meste francúzskej Kanady Montreal

Montreal Montreal - čo vidieť v hlavnom meste francúzskej Kanady

Juraj Slafkovský hráva v jednom z najhokejovejších miest na svete. Poďme si ho spolu prejsť. O Montreale miestni obyvatelia hovoria: "Starý v duši,…

Veronika Hulíková 19 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Zvieratá za polárnym kruhom Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá za polárnym kruhom

Safari za polárnym kruhom? Na safari predsa zvykneme chodiť do Afriky, unikátnu faunu pozorujeme v Austrálii... No čím ďalej, tým viac dobrodružne…

Martin Karniš 29 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Karibik, Spojené štáty americké (USA), Kanada, Kajmanie ostrovy


náročnosť

12 dní

Trvanie

3869 4299€
K

Amerika  

Kanada


náročnosť

13 dní

Trvanie

4039 4590€
K

Amerika  

Kanada

27.09. → 15.10.

náročnosť

19 dní

Trvanie

4463 5950€
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3609 4246€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.