Najčítanejšie a najzaujímavejšie BUBO blogy v roku 2023

Najčítanejšie a najzaujímavejšie BUBO blogy v roku 2023

Cestovateľské tipy, zaujímavé miesta, zábavné kvízy a rozhovory, autentické zážitky aj fotografie. Skrátka výber toho najlepšieho zo sveta. To všetko vám sprostredkúvame pravidelne v našich BUBO blogoch, ktoré boli v roku 2023 úspešnejšie ako kedykoľvek predtým. Za to ďakujeme predovšetkým vám - čitateľom. Ktoré blogy vás zaujali najviac?

Počas roka 2023 dosiahli BUBO blogy métu 1 600 000 prečítaní, a to vôbec po prvý raz v histórii našej cestovnej kancelárie. V porovnaní s predošlým rokom, kedy mali naše blogy čítanosť 680 000, sme tak stúpli o viac ako dvojnásobok! Aby ste si ešte viac vedeli predstaviť význam tohto čísla, v predpandemickom období sa čítanosť blogov celoročne pohybovala na úrovni 100 000 - 300 000 klikov.

Na našich blogoch si dávame záležať. Píšu ich skúsení top sprievodcovia, používame v nich vlastné fotografie a videomateriály (až 95 % vizuálneho obsahu je náš materiál a toto číslo postupne zvyšujeme). Z prvej ruky sa dočítate o všetkých dôležitých destináciách sveta a pozriete si tie, ktoré vás zaujímajú najviac.

S užitočnými tipmi, radami či upozorneniami, na čo si dávať pozor, ale aj gurmánskymi tipmi a luxusom na danom mieste. Zadarmo vám zdeľujeme naše skúsenosti a vy si môžete na danom mieste urobiť najlepšiu prehliadku za čo najkratší čas.

Ďakujeme vám za to, že naše blogy čítate. Spomenutá vysoká čítanosť nás zaväzuje k tomu, aby sme na blogoch pracovali ešte viac a ešte lepšie ako doteraz. V blížiacom sa roku 2024 pribudne opäť množstvo nových blogov a neustále budeme pre vás vynovovať a zlepšovať tie staré. Dovtedy si poďme pozrieť rebríček TOP 10 - ktorých desať blogov ste počas roka 2023 čítali najviac?

Jedno z ramien Motlawy, ktoré prechádza centrom mesta Gdansk a je ideálnym miestom na prechádzky. Všimnite si aj legendárny čierny žeriav na ľavej strane.
Foto: Eva Andrejcová — BUBO

10. miesto: Tipy na Gdansk #

Začíname mestom pomerne neďaleko slovenských hraníc. V Gdansku sa môžete prejsť úzkymi dláždenými uličkami, obdivovať monumentálne tehlové kostoly a krásne historické budovy hlavného mesta. Prístavné mesto na severe Poľska je nesmierne čarovné. Či už sa zastavíte pri Hlavnej radnici, Mariánskej bazilike či prístave, kde sa môžete plaviť na ikonickej lodi Čierna perla, budete unesení.

Z blogu vyberáme:

„Zlatá brána je navonok len pozlátená svoj názov dostala omylom keď prvýkrát navštívil maďarský cestovateľ Gdansk a pomýlil sa v preklade medzi slovami zlatá a pozlátená."

„Podobne ako v iných mestách s flámskym pôvodom ste museli platiť dane podľa počtu okien, čím viac okien, tým vyššie dane a tým bohatší je majiteľ domu."

„Legenda hovorí, že Neptún vytvoril známy gdanský bylinný likér „Goldwasser“. Zrejme sa nahneval, pretože extrémne bohatí občania Gdanska (10 % obyvateľov v čase rozkvetu tvorili miliardári) neustále hádzali zlaté mince do fontány."

„Žeriav (Żuraw) veľmi jednoducho rozoznáte, je to najväčší drevený žeriav v Európe a niekedy slúžil na vykladanie a manipulovanie morského nákladu."

„Každý jeden dom na Mariackej ulici je nádhera sama o sebe, vchody sú terasovité, ale úzke a bohato zdobené priečelia domov svedčia o bohatstve ich bývalých majiteľov."

Mnoho nádherných vyhliadok či mlyn, ktorý bol v 14. storočí najväčší v Európe. Od BUBO sprievodkyne, ktorá roky žila v Poľsku, sa dočítate mnoho zaujímavých tipov na prehliadku Gdansku. Blog si za rok 2023 prečítalo 16 000 ľudí.

9. miesto: Tipy na Sardíniu #

Prvý z mnohých talianskych blogov v TOP 10 - ostrov Sardínia. V roku 2023 skončila na 9. mieste, čo je možno trochu sklamanie, keďže v roku 2022 sa stala víťazom. Aj teraz však dosiahla krásnych 16 300 prečítaní. Boli ste v lete na Sardínii a hľadali ste tipy na Alghero či iné zaujímavé miesta ostrova? Potom ste zrejme narazili na blog Ľuboša Fellnera o Sardínii. Je to skvelé čítanie a nečudo, že v rámci celkovej čítanosti (od vzniku projektu BUBO blog) je stále najčítanejším blogom vôbec.

Z blogu vyberáme:

„Večer sa mesto Alghero zmení a nevýrazné uličky sa premenia na stovky vysvietených a veľmi vkusných obchodíkov a zmrzlinární. Jednou z veľkých špecialít Alghera sú koraly - veď toto pobrežie prezývajú aj „Koralové pobrežie.“ Priznám sa koral som nikdy v živote nekúpil a ani tu som to neurobil, no keď som sa pýtal majiteľov obchodov, prečo to predávajú, nechápali mojej otázke."

„Airbnb funguje dobre aj v centre Alghera a tak viete bývať medzi hradbami. Keď zatvárate ťažké vonkajšie dvere na dome, opatrne, nebúchajte, domáci sú na to alergickí."

„Ak si dáte menu za cca 50 eur, dostanete dve predjedlá morských plodov, raju a šalát s chobotnicou."

„Vyskúšal som sekt priamo z oblasti Alghero, ale nemôžem odporučiť. Prosecco z Veneto je lepšie a nemalo to ani na Cavu z Katalánska a už vôbec nie na Champagne. Naopak, vínko odporúčam a mne chutí viac biele."

„Je zaujímavé, že na Sardínii sa vypije najviac piva zo všetkých 20 regiónov Talianska. Pivo s hrdou sardínskou vlajkou je takej „nijakej chuti“ a ak ho pijem, tak iba namiesto vody."

8. miesto: Tipy na Dubrovník #

Najkrajšie mesto Chorvátska, ktoré od momentu, ako sa tu nakrútil seriál Hra o tróny, zažil absolútny turistický boom. Historické centrum Dubrovníka je zapísané v UNESCO, prejsť sa po hradbách mesta patrí medzi top zážitky, rovnako ako hľadať miesta známe z populárneho seriálu. Podľa Daily Mail ide o jedno z najromantickejších miest sveta a my v BUBO súhlasíme.

Dubrovník je jedno z najfotogenickejších miest na svete.
Foto: Ivana Ďurčová — BUBO

Z blogu vyberáme:

„Dubrovník je skvelý východiskový bod, ak sa rozhodnete preskúmať južnejšiu časť Chorvátska, ale pokojne aj celý Balkán. Mesto je priam stvorené pre objavovanie starého mesta, pláží, výlety loďkami, bicyklovanie či na vodné športy."

„Názov mesta sa prvýkrát spomína v 12. storočí a pôvod vychádza z praslovanského slova Dubrava, čo v preklade znamená dub. Výraz „dubrovník" sa vzťahuje na dubové drevo alebo dubový lesy, ktoré v minulosti Dubrovník obklopovali."

„Dubrovník má viac ako 250 slnečných dní počas roka. V letných mesiacoch teploty atakujú aj 33 stupňov, a zimy patria medzi najmiernejšie zo všetkých chorvátskych miest, s dennými teplotami okolo 13 °C v najchladnejších mesiacoch."

„Za normálnych okolností treba ubytovanie riešiť v predstihu. Letné mesiace, hlavne júl – august, sú zvyčajne plne zarezervované aj mesiace dopredu."

„Miestni pridávajú kvalitný olivový olej snáď všade. Dubrovník disponuje aj čerstvým ovocím, zeleninou, mäsom a rybami a morskými plodmi. Miestni obyvatelia milujú kvalitné ingrediencie a chutné víno, ktoré pochádza často z polostrova Pelješac."

„Len pre porovnanie, v roku 2010 navštívilo Chorvátsko približne 9 miliónov turistov, teda rok predtým, ako sa začala natáčať sága Hra o tróny. V roku 2018 to číslo vzrástlo na neuveriteľných 18,4 milióna turistov, čo je nárast o viac ako 100 percent za osem rokov."

To, čo sa oplatí vidieť v Dubrovníku, kam si to namieriť a ako si mesto užiť naplno, zhrnula pre vás skúsená sprievodkyňa Ivana Ďurčová v blogu prehliadka Dubrovníka. Populárny blog si za tento rok získal 17 600 čitateľov.

7. miesto: Tipy na Florenciu #

Opäť veľmi populárne Taliansko. Ešte vyhľadávanejším ako Sardínia sa na našom webe stala Florencia - blog o meste má za rok 2023 viac ako 19 300 prečítaní. V porovnaní s minulým rokom však tiež klesla (predtým 3. miesto). Skvelé zhrnutie od skúseného sprievodcu Štefana Bielika, ktorý vám predstaví nielen najkrajšie výhľady na najikonickejšie Duomo, ale oveľa viac.

Z blogu vyberáme:

„Perla Toskánska má dve obrovské výhody, ktoré hrajú v prospech každého cestovateľa. Tou prvou je, že ako náhle sa z letiska dostanete do centra mesta priamym autobusovým spojom alebo taxíkom, všetky známe a dôležité miesta a pamiatky máte po ruke."

„Samotné Toskánsko sa vyznačuje vlastnou tradičnou kuchyňou, ktorá zahŕňa pochúťky ako polievku ribollitu, či sladké mandľové cantucci."

„Názov Chianti pozná každý Florenťan a pokiaľ si oň popýtate v reštaurácii, ihneď máte pred sebou fľašu v izbovej teplote jedného z najlepších toskánskych červených vín."

„Keď som kráčal prvýkrát na Piazza del Duomo, bolo to práve v smere od Paláca Mediciovcov. Úžasné na tom je, že výhľad, ktorý máte, vás vôbec nepripraví na to, že o malú chvíľu vám doslova spadne sánka."

Dejiny Toskánska majú veľké zastúpenie aj medzi počítačovými hrami. Dnes už slávna herná séria Assassin´s Creed sa vo svojom druhom príbehu môže pochváliť príbehom Ezia Auditore da Firenze, ktorý po boku Machiavelliho a Mediciovcov bojuje proti zákernému rodu Pazzi a Borgiovcom."

6. miesto: Najlepšie vianočné trhy v Európe #

Až 19 500 ľudí si tohto roku prečítalo blog, ktorý sme vám priniesli minulý rok. V ňom sme vybrali spoločnými silami 20 top miest v Európe, kde si viete vychutnať tie vôbec najlepšie vianočné trhy. Čím sú výnimočné a obľúbené trhy vo Viedni, Salzburgu či Prahe? Prečo má najlepšie trhy Nemecko a ktoré konkrétne sú tie najvýnimočnejšie? A prečo si to zamieriť na trhy aj do miest ako Bolzano, Méty, Manchester či Funchal (Madeira)?

Každý z týchto trhov je výnimočný z iných dôvodov. Medzi najlepšie v Európe však, samozrejme, patria aj tie, ktoré sú na skok od nás. Inšpirujte sa preto naším BUBO blogom a vychutnajte si vianočnú atmosféru naplno - Vianočné trhy v Európe, TOP 20.

Z blogu vyberáme:

„Najznámejšiu koledu Tíchá noc po prvý raz napísali a zahrali práve v blízkosti Salzburgu. Vianočné stánky si tu držia svoj pôvodný vzhľad z 15. storočia a kvalita tu prevažuje nad kvantitou."

„Tamojšia Nikolausdorf (dedina svätého Mikuláša v Trieri) sa zase zameriava na deti a rozpráva príbeh skutočného sv. Mikuláša s bránou Hahnen z 13. storočia, ktorá sa majestátne týči v pozadí. Existujú dokonca trhy venované mýtickým škriatkom a námornej histórii, ktoré sú doplnené o morské chatrče a pirátov."

„Čakajú na vás (v Bruseli) veľké klasiky: veľkolepá zvuková a svetelná show na Grand-Place, majestátny strom, jasle v životnej veľkosti, klzisko, magické svetlá a množstvo výstav, ktoré sú posiate podujatím."

„Tivoli (Kodaň) slúžil ako skutočná inšpirácia pre Disneyland, a tak nečudo, že sa tu zabavia aj najmenší. Vo večernej tme sa točí ruské koleso, na bezlistých stromoch visia rozprávkové svetlá, zatiaľ čo klzisko láka odvážlivcov."

„(Manchester) Bol to prvý vianočný trh v Spojenom kráľovstve, ktorý vypukol v meste v roku 1999. Každým rokom je väčší a teraz priťahuje viac ako deväť miliónov návštevníkov každý rok."

5. miesto: Tipy na Malorku #

Nádherný Baleársky ostrov plný pláží, útesov, jaskýň či zelene. Ostrov Stredomoria, ktorý vás prekvapí a všetky zaujímavé miesta a tipy na návštevu spísala sprievodkyňa Ivana Ďurčová v blogu Malorka. Úspešnosť blogu - 20 400 prečítaní za rok! A hovoríme o skokanovi, keďže vlani to Malorka dotiahla "len" na siedme miesto.

Z blogu vyberáme:

„Pitná voda sa draho dovážala z pevninského Španielska a dodnes, tak ako v celom Španielsku, si vody musíte kupovať v balených fľašiach."

„Takmer všetky pláže sa denne čistia a vďaka tomu nejedna pláž sa môže pýšiť vlajkou Európskej únie, teda označením "vzorná" pláž, ktorá splňuje náročné hygienické a návštevnícke požiadavky."

„Miestna legenda hovorí, že počas 17. storočia drak údajne v noci hltal obyvateľov Palmy, až kým naň nenarazil kapitán Coch, v tom čase guvernér Alcúdie, a zviera nezabil."

Cesta tam (na pláž Sa Calobra) autom je jedna z najpozoruhodnejších panoramatických ciest na planéte. Je radosť sledovať jej zložité a nebezpečné kľukaté zákruty."

„Na tejto nádhernej pláži (Formentor) na severovýchode Malorky oddychovali svojho času aj Agatha Christie alebo Winston Churchill."

4. miesto: Kvíz o tvaroch hraníc krajín #

V BUBO vám stále prinášame niečo nové. Nové zájazdy, vylepšené fungujúce dovolenky či kvalitné tipy na cesty. Tohto roku sme v rámci blogov priniesli aj rozhovory s najscestovanejšími ľuďmi sveta, avšak ešte populárnejšími sa stali naše BUBO kvízy. Či už dlhé 20-otázkové, alebo kratšie 10-otázkové. Naši klienti sú najscestovanejší Slováci a svoje vedomosti si radi testujú práve u nás.

Pozriete sa na mapu a viete, na ktorú krajinu sa pozeráte? A rozoznáte jednotlivé štáty sveta aj podľa tvaru hraníc? Náš obrázkový kvíz vás skutočne zaujal a tohto roku si ho zahralo až 21 500 používateľov. Otestujte si svoje cestovateľské znalosti tiež!

Poznáte krajiny podľa tvaru hraníc na priloženom obrázku? Dvadsať náročných otázok v obrázkovom kvíze - Uhádnete krajinu podľa tvaru hraníc?

3. miesto: Tipy na Miláno #

Minulý rok skončil tento blog na 4. mieste, teraz ešte poskočil. Lacné letenky, luxusné mesto, výborné jedlo a úžasné pamiatky či atmosféra. Populárne talianske Miláno je veľmi navštevovanou a vyhľadávanou destináciou. Svedčí o tom aj 23 500 prečítaní blogu Miláno - čo vidieť od Danky Mihaldovej z BUBO. Opäť výborné aj netradičnejšie tipy, autentická atmosféra Milána a presne budete vedieť, čo očakávať.

Z blogu vyberáme:

„Miláno je mesto, ktorého potenciál videl, vnímal a vedel aj vysoko ohodnotiť samotný majster Da Vinci a aj Napoleon! Ten, ak by mohol, tak by si tu celkom isto nahlásil prechodný pobyt."

„Vyfotografujte si Duomo počas rána alebo večer v čase zlatej hodinky, kedy mramor na katedrále sfarbia slnečné lúče do zlatista."

„Každý, kto miluje umenie, bude večerné predstavenie v La Scale patriť medzi najkrajšie zážitky, ktoré v živote absolvuje a na konci zatlieskate a zakričíte hlasno talianske „Bravo!“."

„Ak dostanete pri divadle ešte chuť na zmrzlinu, BUBO Vám odporúča zmrzlináreň Grom. Nejde o „nastajlovanú" zmrzlinu, akoby ste možno očakávali, ale na druhej strane ju dostanete v špeciálnej nádobe, ktorá udržuje nízku teplotu."

„Obed alebo večera v štýle hollywoodských hviezd? Veď prečo nie. Zájdite si do Nobu. Nachádza sa blízko nákupnej štvrte. Nobu je sieť reštaurácii, ktorú založil Nobu Matsuhisa a Robert de Niro."

2. miesto: Rím - pamiatky zadarmo #

Posledný taliansky tip, ten najklasickejší. A v rebríčku top 10 skokan roka, keďže vlani sa tešil z 8. miesta, dnes je rovno druhý a čo sa týka prehliadok miest, jasne zvíťazil. Opäť množstvo skvelých tipov na populárne a extrémne navštevované mesto.

Rím navštívil skutočne mnoho ráz Ľuboš Fellner, ktorý ako autor blogu spísal všetky úžasné pamiatky, ktoré môžete vidieť v Ríme zadarmo. Niektoré z tých najznámejších vás tu naozaj prekvapia. Za rok mal tento text viac ako 30 700 prečítaní. Inšpirujte sa našou prehliadkou Ríma. Odporúčame však prečítať si aj ďalší, zložitejší rímsky blog Rím pre pokročilých.

Slávne rímske Koloseum.
Foto: Robert Taraba — BUBO

Z blogu vyberáme:

„Rimania sú so svojou históriou zžití a berú si z nej príklady. Za tých tridsať rokov, čo Rím navštevujem, mám s Rimanmi iba tie najlepšie skúsenosti. Sú to elegantní ľudia bez toho, že by boli pozéri."

„Ak ste nezainvestovali do kvalitného osobného sprievodcu, prejdite popri Forum Romanum vpravo (viď mapka) po širokánskej ulici Via dei Fori Imperiali a na ľavej strane cesty budete mať na Forum Romanum pekné výhľady."

„Môj sused Giulio, ktorý sa v Ríme narodil, vždy hovorieva: „Na prehliadku Ríma potrebuješ dobré topánky a dobrú kreditku.“ Ak budete nasledovať rady tohoto blogu, tak vám stačia iba dobré topánky."

„Ak chcete fotografiu bez turistov, stačí vám privstať si a prísť pred siedmou ráno. Toto funguje všade, aj na Piazza Navona."

Ak chcete jesť skutočne rímsku stravu, risknite držky (tripa) a volský chvost. To už, samozrejme, nie je pre každého, ale naozaj aj túto stravu vedia Rímania výborne pripraviť."

Rím poznáme ako vlastnú dlaň a prevedieme vás ním na talianskom zájazde - Florencia, Siena, Rím.

1. miesto: Kvíz o hlavných mestách #

Ako sme už spomínali, projekt kvíz sa ujal. Zaujímavé a ťažké otázky či rozsiahle odpovede, pri ktorých sa dozviete mnoho zaujímavých informácií a rozšírite si svoje obzory. Hlavné mestá krajín sveta sú možno témou, ktorá znie ako jednoduchá záležitosť. My sa však nepýtame, či je hlavným mestom Francúzska Paríž alebo Rím, ale preverujeme vaše vedomosti o hlavných mestách Austrálie, Mjanmarska, Bolívie či Nigérie...

Veľmi náročný kvíz o metropolách sveta si tohto roku zahralo 40 500 používateľov, čím sa práve tento „test“ stal najčítanejším BUBO blogom za rok 2023. Budúci rok nepoľavíme – každý týždeň vychádza na našom webe nový kvíz a máte teda istotu, že s BUBO sa zabavíte nielen na zájazde, ale aj na našej stránke. Potrápte preto svoje mozgové bunky!

Zopár otázok, ktoré sa vás pýtame:

  • Označte správne hlavné mesto amerického štátu Aljaška.
  • Ktoré z uvedených miest je metropolou Laosu?
  • Rio de Janeiro nie je hlavným mestom Brazílie. Ktoré to je?
  • Mesto Managua je hlavným mestom ktorého stredoamerického štátu?

Čo by vás mohlo zaujať #

BUBO expedície

V roku 2023 sme opäť posunuli hranice cestovateľstva na Slovensku. Ľuboš Fellner sa ako najscestovanejší Slovák dostal na najťažšie dostupné miesta na svete. Expedície, na ktoré si trúfne málokto, absolútne unikátne fotografie z miest, na ktorých nestretnete iných turistov. Kvalitné a dlhé čítanie na skutočné zamyslenie sa. Čítajte naše unikátne blogy:

6 fotografií

Expedície, ktoré na Slovensku nemajú obdobu

Luxusné zážitky

BUBO je priekopníkom aj čo sa týka luxusného ubytovania, hľadania najkrajších pláží sveta či luxusu v podobe samoty na najkrajších neznámych miestach našej planéty. Opäť absolútne unikátne fotografie a reálny pohľad na luxusné cestovateľské značky:

5 fotografií

Luxus na cestách

Gurmánske zážitky

Na našich zájazdoch ochutnávame mnohé - kávy, čaje, vína, úžasné hlavné jedlá v michelinských reštauráciách, ale aj (pre väčšinu) negustiózne pochúťky. Náš výber je tak obohatený o skúsenosti z prvej ruky. Kde sa pestuje najlepšia káva či čaj sveta a naopak, čo by nedal do úst ani človek, ktorý tvrdí, že zje úplne všetko? Aj o tom sme spísali zaujímavé blogy:

V roku 2024... #

...chceme byť ešte lepší a čítanejší. Prinesieme vám viac nových zážitkov, tipov, zaujímavostí, kvízov i rozhovorov. Blogy neustále vylepšujeme, pribúdajú nové témy, medzi ktoré ich zaraďujeme a v inováciách textov nezaostaneme. Rovnako tak zlepšujeme aj naše podcasty Uchom po mape a rozbehneme aj náš kanál na YouTube, takže čakajte viaceré prekvapenia. Ostaňte nám verní!

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 370

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4455 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3968
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2725 3893€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.