Nevídaná krása Milford Sound

Prehliadka

Nevídaná krása Milford Sound

Najznámejší prírodný unikát a jedno z najkrajších miest na Novom Zélande. Keď ho navštívil britský spisovateľ Rudyard Kipling, označil ho za ôsmy div sveta. Milford Sound je najsevernejší fjord zo štrnástich v najväčšom národnom parku Nového Zélandu Fiordland. Jediný z nich je prístupný po ceste a už len tá je veľkým zážitkom. Krásne ľadovcové údolia, zrkadliace sa jazerá, vodopády, hustý neprístupný pabukový les, zasnežené, ľadom pokryté vrcholy hôr a nezbední papagáji Nestor Kea. Fjord sa nachádza v úžasnej nedotknutej divočine jedného z najdaždivejších miest na svete. Plavba po tejto nevídanej kráse vás určite očarí.

Na Milford Sound vyrážame z krásneho mestečka ležiaceho uprostred hôr Queenstown. Vzdušnou čiarou je fjord vzdialený len asi osemdesiat kilometrov, ale po ceste je to oveľa dlhšie. Preto treba vyraziť skoro ráno. Už hneď za mestom vás očaria krásne pohľady na jazero Wakatipu, na brehu ktorého Queenstown leží. Je obklopené približne dvetisíc metrov vysokými kopcami, ktoré sú takto skoro zrána zahalené do oblakov a vytvárajú spolu s jazerom nádherné scenérie.    

...ôsmy div sveta. Rudyard Kipling

Cesta na najbližšiu zástavku v mestečku Te Anau trvá približne dve hodiny. Ale stále je sa na čo pozerať: farmy s tisíckami oviec, či jeleňov, maličké mestečká sa striedajú s nádhernou prírodou s pohľadmi na krásne kopce.

Legenda o Milford Sound hovorí: maorský boh Tu Te RakiWhanoa začal na úplnom juhu ostrova pomocou sekery vyrobenej zo zeleného polodrahokamu Pounamu tesať fjordy. Ako postupoval pozdĺž pobrežia na sever až k Piopiotahi mal techniku vysekávania tak dokonale v rukách, že práve ten posledný, jedinečný sa mu vydaril najviac. Na jeho impozantnú prácu sa prišla pozrieť bohyňa smrti Hine Nui Te Po. Bola ňou tak očarená, že sa zľakla. Myslela si, že ľudia budú chcieť na tu krásu vstúpiť a zabudnú na to, že sú smrteľníkmi. A tak vymyslela Te Namu, čierne štípajúce mušky, aby ľudia nezabudli, že nie sú nesmrteľní.

Brána do Národného parku Fiordland #

Te Anau je mestečko, ktoré je bránou do Národného Parku Fiordland. Leží v krásnom prostredí rovnomenného jazera. Rozlohou je druhým najväčším na Novom Zélande (po jazere Taupo na Severnom ostrove) a s maximálnou hĺbkou 417 metrov sa radí medzi najväčšie so sladkou vodou v Australazii. Obyvatelia tu žijú najmä z turizmu a farmárčenia.

Pomenovanie „Te Anau“ pochádza z maorčiny. Najprv si mysleli, že vzniklo z mena vnučky miestneho maorského náčelníka. Európski bádatelia však na brehu jazera objavili jaskyne a vtedy pochopili odkiaľ názov pochádza. Te Anau- jaskyňa s vírivou vodou.

Kúsok za mestečkom Te Anau sa začína krásna scénerická cesta až na Milford Sound. Musíme prejsť ešte niečo vyše dvesto kilometrov, ale okolitá príroda bude čoraz zaujímavejšia. Pasienky s ovcami vystrieda krásny pabukový les a tabuľa s nápisom: Fiordland National Park.

              

Najväčší národný park na Novom Zélande #

Národný park Fiordland sa rozprestiera na juhozápadnej časti Južného ostrova. Bol založený v roku 1952 a je súčasťou prírodnej rezervácie Te Wahiponamu, ktorá patrí do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO. Je najväčším zo štrnástich parkov Nového Zélandu s rozlohou 12 607 kilometrov štvorcových. Pokrýva ho neprístupná divočina. Flóru tvoria husté pabukové lesy (stále zelený strom rodu pabuk Nothofagus, rastúci vo viacerých krajinách južnej pologule) a množstvo druhov endemického papradia. Západné vetry sem od Tasmanovho mora prinášajú vzduch do hôr, kde sa vlhkosť mení na zrážky. Preto je to jedno z najdaždivejších miest na svete mimo tropickej oblasti a miestne lesy sa nazývajú dažďovými.

V Národnom parku Fiordland je skôr raritou, keď neprší. Nie nadarmo sa nazýva jedným z najdaždivejších miest nielen na Novom Zélande, ale aj na svete. Častokrát sa stáva, že počas týždňa je len jediný deň, keď nič z neba nepadá. Aj táto predpoveď sa môže rýchlo zmeniť, keďže o novozélandskom počasí sa hovorí, že počas jedného dňa sa vedia vystriedať všetky štyri ročné obdobia. A tu to platí niekoľkonásobne. Ročný úhrn zrážok sa udáva na vyše 6800 mm a prší tu 182 dní. Naozaj tu môže liať 24 hodín, aj niekoľko dní za sebou. Ale aj v daždivom počasí má toto krásne miesto svoje čaro, pretože sa objavia doslova tisícky vodopádov, ktoré v suchom počasí miznú.

Eglington Valley #

Po vstupe do národného parku sa začína jazda úžasnou scenériou hlbokého ľadovcového údolia lemovaného vysokými štítmi so zasneženými vrcholmi, po svahoch ktorých stekajú desiatky vodopádov. Eglington Valley (Eglingtonove údolie) vzniklo pred tisíckami rokov, keď ho pokrýval ľadovec. Ako ustupoval, zanechal tu rozsiahlu dolinu. Preteká ňou rieka Eglington a je pokrytá zlatistými trsmi trávy.

Mirror Lakes #

Po krátkej fotopauze v ľadovcovom údolí Eglington pokračujeme na ďalšiu zaujímavú zástavku. Znovu prechádzame hustým pralesom a zastavujeme popri ceste, kde sa začína drevený chodník. Ten nás dovedie k Mirror Lakes (Zrkadlové jazerá). Je to prechádzka na desať minút s vyhliadkami na krásne jazierka, v ktorých sa, ak nie je zvlnená hladina, úžasne zrkadlia okolité kopce.
Krásne zrkadlenie si pri krásnom počasí pozrieme aj pri jazere Gunn. Z neho vyteká rieka, ktorá prechádza ľadovcovým údolím Eglinton a ústi v jazere Te Anau. Je to pokojné miesto, na ktoré sa od hlavnej cesty dá dostať cez les až na breh jazera. Na konci chodníka sa vám naskytnú krásne pohľady okolitých hôr odrážajúcich sa na pokojnej hladine.

Od jazera to máme ešte asi necelú hodinku jazdy na Milford Sound. Zastavíme sa však ešte na krásnych miestach. Cesta sa bude postupne dvíhať do horského priesmyku The Divide.

TIP: Ak máte na návštevu Národného parku Fiordland viac času, v horskom priesmyku The Divide sa začína časť známeho turistického chodníka Routeburn Track. Môžete ísť na krátku prechádzku s krásnymi panoramatickými výhľadmi na okolité hory a alpské jazierka. Turistický chodník po Key Summit má dĺžku 3,4 km (cesta tam, návrat po tej istej ceste späť) a trvá približne 3 hodiny.

Nestor Kea, jediný horský papagáj na svete #

Za horským priesmykom The Divide sa cesta bude zvažovať. Po pravej strane je krásna vyhliadka na údolie a zasnežené kopce. Pokračujeme ďalej a zastavíme dolu v údolí na mieste pri potoku, ktoré sa volá Monkey Creek (Opičí potok). Je to jedna zo zástaviek, kde si nielenže urobíme nádherné fotografie okolitej prírody, ale tu môžeme stretnúť jedného z obyvateľov národného parku, horského papagája Nestor Kea.

Pozdĺž cesty na Milford Sound je hustý neprístupný pabukový les, ktorý je domovom nielen symbolu Nového Zélandu vtáka Kiwiho, ale rovnako ohrozeného endemického druhu najväčšieho nelietavého papagája Kakapo. Oba sú aktívne najmä v noci. Miestne lesy a vrcholy hôr však obýva aj ďalší zástupca vtáčej ríše. Nestor Kea je jediný horský papagáj na svete, ktorý žije iba na Južnom ostrove Nového Zélandu v alpských regiónoch na severe a juhu. Nikde inde na zemi ho nenájdete. Sú veľmi inteligentní a dokážu rozobrať všetko, čo im príde „pod zobák“. Nezbedné papagáje majú najradšej najmä gumy na stieračoch zaparkovaných áut, vedia si otvoriť fľašu alebo použiť rôzne nástroje, aby sa dostali k potrave.

Z Monkey Creek cesta začína pomaly stúpať a na prírodné scenérie okolo nás sa nevieme vynadívať. Strmé svahy s pokrývkami snehu a ľadu a z nich stekajúce vodopády. Prichádzame k 1200 metrov dlhému tunelu Homer Tunnel, ktorým prevŕtali horu pre nami. Tunel je jednosmerný, takže si chvíľočku počkáme na semafóre. Po pár minútach jazdy, na opačnej strane to vyzerá úplne inak. Zjavia sa nám dychberúce pohľady na kolmé steny skál a cesta s takmer stoosemdesiat stupňovými serpentínami. Počas ďažďov alebo po nich sú skaly posiate stovkami vodopádov.

The Chasm #

Predtým, než dorazíme do cieľa, sa ešte zastavíme na jednom peknom mieste. Volá sa The Chasm, čo v preklade znamená roklina či priepasť. Je to krátka prechádzka krásnym miestnym lesom na mostíky s výhľadmi na rieku a vodopády na nej. Hučiaca voda stekajúca po skalách tu vyhĺbila do kameňov zaujímavé tvary.

The Chasm

Milford Sound #

Už len kúsok a sme na mieste. Pokračujeme cestou ďalej a pred nami otvára nezabudnuteľná panoráma Piopiotahi so svojou dominantou kopcom Mitre Peak. Smerujeme priamo na lodný terminál, kde autobus vymeníme za loď. Čaká nás takmer dvojhodinová plavba po krásnom fjorde Milford Sound.

Po maorsky sa toto nádherné miesto nazýva Piopiotahi. A prečo Piopiotahi? Keď sa maorský poloboh Maui snažil získať pre ľudstvo nesmrteľnosť, pri pokuse zomrel. Drozd Piopio zostal veľmi smutný a odletel trúchliť na Milford Sound. Možno je to práve pre jeho plač najdaždivejšie miesto na Novom Zélande. To ho však robí jedinečným, čo Piopio v preklade znamená.

Tento fjord je zo štrnástich ten najsevernejší, ku ktorému ako jedinému vybudovali v 30tych rokoch cestu. Má šestnásť kilometrov a jeho priemerná hĺbka je tristotridsať metrov, takže do neho vedia vplávať aj obrovské zaoceánske lode. Najvyššie kopce okolo neho majú výšku približne dva kilometre.

História:

Maorské kmene na Milford Sound chodievali dlhé generácie, než ho Európania objavili. Bol akýmsi „detským ihriskom“, kde získavali znalosti o mori, prílive a odlive, či o rybách pri ich kŕmení. Keď kapitán James Cook oboplávaval ostrovy a objavoval na svojich výpravách krásy Nového Zélandu, práve túto si nevšimol. A to prechádzal okolo fjordu dvakrát. Z otvoreného oceánu je totiž fjord úplne ukrytý. Našiel ho až ďalší moreplavec John Grono v roku 1823 a pomenoval ho Milford Haven, po mieste vo Walese, kde sa narodil. Prvým osadníkom bol Donald Sutherland pôvodom zo Škótska, ktorý sem dorazil v roku 1877. Vybudoval troj-chatové „mesto Milfordu“. Napriek tomu, že bol prezývaný pustovníkom, vzal si za ženu Elisabeth Samuel. Postavili tu dvanásť izbové ubytovanie, čím vznikol prvý hotel. Pri svojich potulkách krásnou prírodou objavil svetovo piate najvyššie vodopády (580 m), ktoré sú pomenované po ňom. Na Milford Sound žil štyridsaťdva rokov a zomrel v 1919. Tu ho aj pochovali.

Loď nás vezme po celej dĺžke fjordu až ku otvorenému Tasmanovmu moru. Ako prvé budeme obdivovať krásne stošesťdesiat metrové vodopády Bowen, ktoré sú pomenované po Lady Bowen, manželke jedného z prvých novozélandských guvernérov. Uvidíme zblízka aj najvyšší kopec fjordu Mitre Peach, ktorá sa týči do výšky 1692 metrov. Takmer pri konci stekajú so svahov ďalšie dva krásne vodopády Fairy a Bridalveil. Akonáhle sa loď dostane k oceánu, otočí sa naspäť.

Pri vstupe do fjordu sa nachádza Seal Rock, alebo skala, na ktorej sa obľubujú vyhrievať uškatce. Vodopády Stirling padajú z výšky stoštyridsať metrov a sú naozaj prekrásne. Kapitán lode nás vezme úplne pod ne tak, že nás voda ofŕka. Sú jedným z dvoch stálych vodopádov. Ostatné totiž môžu pri suchšom počasí zmiznúť, ale naopak pri daždi sa objavia stovky ďalších.

Uvidíme aj 2000 m vysoký kopec Pembroke, ktorý pokrýva cez milión rokov starý ľadovec. Je to jeden z tých, ktoré počas viacerých fáz dôb ľadových, fjord vyhĺbil. Keď ľadovce ustúpili, vyplnil ho vodou oceán. Počas plavby môžete stretnúť aj ďalších obyvateľov fjordu, delfíny, ktoré cestou späť našu loď vyprevádzali. 

Krásnou plavbou po fjorde Milford Sound sme ukončili prehliadku tohoto úžasného miesta. Teraz už nás čaká len cesta späť do Queenstown. Rudyard Kipling mal pravdu, naozaj „ôsmy div sveta“.

TOP 10

  1. Milford Sound je fjord, ktorý vyhĺbili ľadovce počas dôb ľadových pred miliónmi rokov. Aj prechádzky po „základni“ fjordu ponúkajú krásne výhľady na najvyšší kopec Mitre Peak a celý záliv. Aj v daždi.
  2. Eglingtom Valley je úžasne fotogenické ľadovcové údolie so zlatistými trsmi trávy a v pozadí zasneženými štítmi hôr.   
  3. Mirror Lakes a krátka prechádzka po drevenom chodníku vás očarí. Zrkadliace sa kopce na pokojnej hladine jazierok.
  4. Zástavka pri Monkey Creek na dne údolia, pri ktorej sa budete kochať krásnou prírodnou scenériou hôr, strmých stien so stekajúcimi vodopádmi.
  5. Stretnutie s Nestor Kea je obrovským zážitkom. Tento nezbedný papagáj, je jediným na svete žijúcim vo vysokých nadmorských výškach. Pozor však na gumičky na stieračoch vášho auta.
  6. Príjemná prechádzka hustým dažďovým pralesom so stromovými papradiami k vodopádom The Chasm, kde hučiace prúdy vody vytvorili na skalách zaujímavé tvary.  
  7. Plavba po fjorde Milford Sound je naozaj veľkým zážitkom. Uvidíte krásne vodopády, či milión rokov starý ľadovec.
  8. Pozorovanie „obyvateľov“ Milford Sound počas plavby sa vám vryje do pamäte. Uškatce vyhrievajúce sa na slnku na Seal Rock alebo pri šťastí delfíny vyprevádzajúce a šantiace pri lodi.
  9. Samotná cesta nielen po Národnom parku Fiordland je krásna na výhľady. Pabukové husté lesy, pasienky s tisíckami oviec, či jeleňov, snehom pokryté štíty Južných Álp.
  10. Queenstown, z ktorého sme na náš výlet vyrazili, sa vám zapáči svojou príjemnou atmosférou. Mesto zasadené v údolí na brehu krásneho jazera Wakatipu, oblkopené krásnymi horami.

Čo vidieť navyše:

  1. Mestečko Te Anau ponúka množstvo aktivít pre svojich návštevníkov. Jednou je krásna plavba po jazere do jaskýň Glow Worm Caves. Glow Worms sú svietiace larvy druhu Arachnocampa Luminosa. Je ich možné pozorovať na Novom Zélande v 30 miliónov rokov starých jaskyniach alebo pralesoch, na niekoľkých miestach v Austrálii a iba v jednej lokalite Severnej Ameriky v Alabame. Larvy na svetlo lákajú svoju potravu, čím viac sú hladné, tým viac svietia. Zo svojich hniezd spúšťajú vlákna obalené slizom, na ktoré sa ich obeť prilepí.
  2. Z Te Anau sa môžete vybrať do krásnej prírody aj na okruh zvaný Keplerov Track. Je to turistická trasa o dĺžke šesťdesiat kilometrov Národným parkom Fiordland cez hrebene hôr, lesy, brehy jazier, hlboké rokliny a rieky.  
  3. V horskom priesmyku The Divide cestou na Milford Sound sa začína turistický chodník Routeburn Track. Cez Národný park Fiordland a Mount Aspiring prejdete tridsaťdva kilometrov až k severnej časti jazera Wakatipu k mestečku Glenorchy. Po ceste je niekoľko útulní, v ktorých môžete prespať.
  4. Asi najznámejším je Milford Track. V prvom vydaní Lonely Planet ho označili ako miesto „must see“ (musíte vidieť). Preto je najobľúbenejším a najviac navštevovaným turistickým chodníkom na Novom Zélande. Vstupenky na trek a miesto na nocľah v útulniach si treba objednať s veľkým predstihom. Začína sa v Te Anau a po vyše päťdesiatichtroch kilometroch prídete až na Milford Sound. Tam vás vezmú loďkou na pevninu. Uvidíte na ňom krásnu prírodu, ktorá inšpirovala aj novozelándskeho režiséra Petra Jacksona pri výbere lokalít nakrúcania trilógie Pán prsťeňov. Na túru máte štyri dni a tri noci. Všetky informácie o týchto turistických trasách dostanete v informačných kanceláriách v Queenstown alebo v Te Anau.
  5. Ak máte radi výhľady z vtáčej perspektívy, určite odporúčame vyhliadkové lety ponad Milford Sound a okolité ľadovcami pokryté končiare Južných Álp. Letisko za nachádza priamo na začiatku fjordu.

Luxusný tip v Queenstown:

° Najluxusnejšie ubytovanie uprostred mestečka ponúka historický hotel Eichardt’s Private Hotel stojaci len pár krokov od brehu jazera Wakatipu. Vznikol ešte za čias, keď v roku 1862 vypukla zlatá horúčka. Vtedy prvý osadník William Gilbert Rees namiesto farmy postavil hotel pre zlatokopov, ktorý tu stojí dodnes. V úplnom srdci Queenstown.

° Kúsok od hotela sa nachádza reštaurácia Roaring Megs Restaurant, kde sa výborne najete. Odporúčame špeciality z hovädzieho a jahňacieho mäsa, za ktoré získala aj množstvo ocenení.   

Veronika Hulíková

Veronika Hulíková

Veronika Hulíková

Vyštudovaná novinárka vždy perfektne pripravená odsprevádzať poznávací zájazd do západných parkov USA, Kanady, na Aljašku i východné pobrežie USA. Venuje sa Novému Zélandu, a Austrálii. Kedže novinárčina je o hľadaní informácií, perfektne využíva svoju 12 ročnú prax pri sprevádzaní. Klienti na nej oceňujú jej neuveriteľnú ochotu, vždy je neustále nápomocná a je výbornou šoférkou. Veronika rada robí na zájazdoch klientom prekvapenia. Cestovanie jej dáva neuveriteľný pokoj, rozhľad a pokoru. Miluje hamburgery a ochutnáva ich všade po svete. Jej postava však tomu nezodpovedá.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Aljaška, Yukon - volanie divočiny

Zo zájazdu:

Veronika Hulíková

Posledná úprava článku | Prečítané: 401

Mohlo by Vás zaujímať

Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrajšia časť Nového Zélandu Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšia časť Nového Zélandu

Južný ostrov Nového Zélandu patrí k najkrajším prírodným miestam na svete. A jeho západné pobrežie je známe nádhernou prírodou, dažďovými pralesmi,…

Veronika Hulíková 10 min. čítania
Auckland - mesto plachiet Auckland

Auckland Auckland - mesto plachiet

Auckland - najväčšie mesto Nového Zélandu. Vďaka svojmu medzinárodnému letisku, ktoré sa nachádza len 25 km od centra mesta, je pre návštevníkov…

Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta Blog

Blog Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta

Prečo sa nám tučniaky tak páčia? Podľa čoho si vyberajú partnera a sú si verné? Viete, že ich vcelku ľahko viete na svojich cestách zazrieť aj vy?…

Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III. Blog

Blog Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III.

Ktoré krajiny patria do Commonwealth Realm? Kde je hlavou štátu korunovaný kráľ Karol III., aké má právomoci a čo všetko môžeme aj my vidieť v…

Viktor Háber 16 min. čítania
Novozélandské topky alebo 50 odtieňov zelenej Blog

Blog Novozélandské topky alebo 50 odtieňov zelenej

Nový Zéland je ostrovný štát, ktorý ponúka na svojich dvoch hlavných ostrovoch možnosti zážitkov sprostredkovaných panenskou prírodou i ruchom…

Alex Niroda 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

15 dní

Trvanie

4645 5665€
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland


náročnosť

16 dní

Trvanie

4796 5995€
K

Austrália a Oceánia   Amerika  

Havajské ostrovy, Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

13 dní

Trvanie

5013
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.