Normandia a jej príbehy

Prehliadka

Normandia a jej príbehy

Nachádzame sa v historickom meste Normanov, Caen. Spoločne sa presunieme v čase, prejdeme malebnou krajinou Normandie, uctíme si životy mladých bojovníkov druhej svetovej vojny a budeme kráčať po zemi, ktorá si pamätá hrôzostrašné krviprelievanie. Pripravili sme pre Vás ďalšie špeciálne dobrodružstvo, poďte s nami - bienvenue!

Caen Počasie

zamračené

zamračené

17°C

Predpoveď 19.Mar

Východ slnka 07:05

Západ slnka 19:12

Je skoré ráno a BUBO už v celej zostave čaká na recepcii. Sme lovci zážitkov a ten dnešný je o čosi silnejší, o čosi významnejší. Slnko ešte neprinieslo deň a my sa presúvame z Caen späť do roku 1944. Do udalosti, ktorá významne zmenila priebeh druhej svetovej vojny. 

Druhá svetová vojna, ktorá trvala od 1. septembra 1939 do 2. septembra 1945, oficiálnou kapituláciou Japonska, bola najväčším konfliktom v dejinách ľudstva, ktorý si vyžiadal 45 - 60 miliónov obetí. Operácia Overlord bola najodvážnejšou a najdlhšie plánovanou akciou, ktorá mala otvoriť západný front. Prvé prípravy sa začali už začiatkom roka 1943 v Londýne s pôvodným plánom vylodenia prvého mája 1944. Neskôr sa termín posunul na 5. mája a v skutočnosti k vylodeniu došlo až o mesiac neskôr. Plán sa totiž do poslednej chvíle upravoval, rozširoval a vyžadoval viac vojakov a transportných jednotiek, ktoré bolo treba potajomky pripraviť. Jednou z veľmi dôležitých častí tohto plánu bola operácia FUSAG (First United States Army Group), ktorá bola fiktívnou armádnou zložkou a mala zmiasť nemeckú obranu na celkom iné miesta, než sa plánoval útok. Keďže prvotný útok mal prichádzať z mora, Lamanšského prielivu, odliv a ideálne počasie boli kľúčové k úspešnému štartu. A možno práve búrka 5. júna pomohla spojencom vzbudiť v Nemcoch presvedčenie, že sa určite nič veľké nechystá.. 

Písal sa deň 6. júna 1944 a 06:30 ráno začalo dlho plánované vylodenie v Normandii. Päť pláží pozdĺž normandského pobrežia - Utah, Omaha, Gold, Juno, Sword. Nebo zatienilo 1200 lietadiel, z ktorých povyskakovalo 23 tisíc výsadkárov a more posialo 5000 plavidiel s vyše 156 tisíc vojakmi, väčšinou mladými chlapcami, ktorí nemali skúsenosti v boji. Začali sa boje, ktoré mali doraziť už i tak oslabené nemecké vojsko (Červená armáda na východnom fronte oslobodzovala ZSSR a zaslúžila sa o zničenie 80% nemeckých síl) a do augusta 1944 bolo na území Francúzska vyše dvoch miliónov spojencov. 

Pláž Omaha bola najlepšie chránená nemeckým vojskom, preto bola i najkrvavejšia - vyše 2000 amerických a 1200 nemeckých vojakov položilo svoje životy na tomto mieste. Pri východe slnka, šľahaní silným vetrom a so zvukom tancujúcich vlajok všetkých spojencov, ktoré dnes lemujú pláž, máme pred očami všetkých tých premočených hrdinov. Mnohí sa z vody nikdy nedostali. Ich vyše 36 kilová výstroj sa v mori premenila na kotvu, ktorú porazili len najsilnejší. Prechádzame sa po piesku a na každom z nás vidieť celú spleť emócií. Takéto rána sa nedajú opísať, treba ich prežiť 
a naplno precítiť. 

Aj keď bol deň D a vylodenie v Normandii začiatkom otvorenia druhého západného frontu a významne prispel ku kapitulácií Nemecka 5. mája 1945, vyžiadal si vyše 220 tisíc obetí v spojeneckých zložkách a odhaduje sa, že až 530 tisíc obetí na nemeckej strane. 

Boje na pláži Omaha boli zo všetkých najkrvavejšie
Foto: Patrícia Mrázková — BUBO

Tak, ako tisíce vojakov, aj my sa z Omaha beach presúvame na cintorín - našťastie celý a zdraví. Tento cintorín bol zriadený už 8. júna 1944 ako prvý americký cintorín na európskej pôde z 2. svetovej vojny. Nachádza sa tu vyše 9380 náhrobkov amerických vojakov, ktorí padli počas D-dňa. Prichádzame na toto miesto a v tichosti sa prechádzame jeho terénom. Pôda v týchto častiach sveta bývala premočená krvou. Veríme, že i takto si ľudstvo bude vždy pripomínať chyby minulosti a neodváži sa ich opakovať. 

Našou poslednou zastávkou v udalostiach druhej svetovej vojny je Pointe du Hoc. Toto opevnenie malo byť súčasťou plánovaného Atlantického valu, kde, z výšky 30 metrov vysokého útesu, mali Nemci dve francúzske pláže - Utah a Omaha - ako na dlani. Pre úspešné vylodenie na týchto plážach museli spojenci najskôr obkľúčiť Pointe du Hoc, na ktorý po menšom zdržaní vyšplhali, aby zistili, že sa na ňom nenachádzajú zbrane - Nemci ich pár dní pred vylodením presunuli. 

Pláž Utah z Pointe du Hoc, Americký cintorín a Omaha beach

Atlantický val mala byť pobrežná obrana a opevnenie, siahajúce od územia severného Nórska až po Španielsko. Začal sa stavať na žiadosť Hitlera od roku 1942 a jeho prvé časti sa nachádzali práve na území Francúzska, kde hrozil vpád Angličanov a Američanov. Dodnes sa zachovali časti tohto opevnenia - Pointe du Hoc, St. Malo, Todt Battery... 

Omámení udalosťami, ktoré poznačili celý svet sa poberieme na hranice Normandie a Bretónska, do magickej krajiny, kde si nejeden človek pripadá ako v stredovekej rozprávke. 

Majestátny Le Mont Saint Michel
Foto: Patrícia Mrázková — BUBO

Le Mont Saint Michel #

Tento magický, 80 metrov vysoký, prílivový ostrov je posiaty legendami od samotného začiatku. Podľa normandskej legendy sa v roku 708 biskupovi Aubertovi z Avranches sníval sen s Archanjelom Michalom. Ten mu prikázal postaviť kostol na kamennom ostrove Mont Tombe v ústí rieky Couesnon. Keďže Aubert tento sen ignoroval, Michal sa mu zjavil druhýkrát, čo zase biskup pripisoval démonickým silám. Keď mu v sne Archanjel Michal kázal postaviť kostol po tretí raz, palcom ho štuchol do hlavy. Lebka biskupa Auberta je dnes aj s dierou, údajne po spomínanom dotknutí Archanjelom Michalom, uložená v Saint-Gervais bazilike v Avranches. Koncom roku 709 však kostol venovaný Archanjelovi Michalovi už stál na ostrove. 

Aubertovi sa dokonca podarilo dostať kus červenej látky z oltáru, ktorej sa dotkol a kameň s odtlačkom, ktorý zanechal Michal v Monte Gargano - miesta, kde sa údajne Archanjel zjavil ešte v roku 490. 

Ešte pred vyššie spomínaným príbehom, miestni verili, že tento ostrov je bránou do posmrtného života. Mŕtvych z okolia privážali práve sem, aby ich duše mohli prejsť do neba. Keďže Archanjel Michal bol považovaný za sprievodcu duše zo sveta pred Boží súd a do neba, bolo úplne prirodzené, že sa celý ostrov premenoval z Mont Tombe na Mont Saint Michel. Práve preto ho na tomto ostrove môžete často vidieť s váhami a s mečom - zobrazeného v súboji s drakom, kedy porazí Satana. 

Tisíc rokov bol tento prílivový ostrov synonymom sily, mágie a lákadlom množstva pútnikov. Spolu s Rímom a Santiago de Compostela je dodnes jedným z najnavštevovanejších pútnických miest (3 milióny turistov ročne). Do 19. storočia však na tento ostrov neexistoval most, a tak sa samotná cesta stala otázkou šťastia a požehnania. Ostrov obklopuje plytké piesočnaté morské dno a nastáva tu najväčší rozdiel medzi prílivom a odlivom v Európe - až 15 metrov výškového rozdielu, čím sa pri odlive odhalí do 15 kilometrov pobrežia. Keďže príliv nastáva skutočne rýchlo a v okolí ostrova sa nachádza nebezpečný tekutý piesok, nie každému sa podarilo dostať na ostrov alebo z neho. 

Od 1979 Mont Saint Michel patrí do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO

Mont St. Michel je počas odlivu spojený s pevninou

Blížime sa k pobrežiu a už z diaľky vidieť hrdo stojace opátstvo Mont Saint Michel so žiarivou zlatou sochou Archanjela Michala na samom vrchu. Keďže k ústiu rieky Couesnon vedie už len trávou a ovečkami posiata nížina, máme možnosť obdivovať túto “bránu do druhého sveta” celú cestu. Pobrežie a okolie ostrova je chránené pred zmenami a len nedávno sa dokončili práce na správnom odvodňovaní zálivu a prístupu na ostrov - malo sa zabrániť vodnej erózii ostrova a zmenám v tvare pobrežia, ktoré spôsobuje prílivová voda. Aj preto sa vieme s naším autobusom dostať len na parkovisko a na samotný ostrov nás dostane dedikovaný shuttle bus. Kto chce, vie si cestu späť spríjemniť prechádzkou, ale pozor - len samotný most má 760 metrov a celá trasa má tri kilometre. 

Úrodná pôda v jemne slanom morskom vánku, zvuk zvončekov, ktoré majú na krku miestne ovečky a tajuplná krása tohto miesta, vám vyrazí dych. Opátstvo, také ako ho vidíte dnes, sa stavalo 500 rokov. Slúžilo ako kláštor, ale istý čas aj ako väznica. Jeho najzaujímavejšou časťou sú podzemné chodby a miestnosti - všeobecne je považovaný za div západného sveta. Je poludnie, a teda najvyšší čas dovoliť si zamilovať sa do tohto miesta - láska ide cez žalúdok a Mont Saint Michel má čo ponúknuť! 

Opátstvo Mont St. Michel je považované za div západného sveta

Jahňacie či mušle? #

Určite ste neprehliadli ovečky pasúce sa na jemne slanej pôde pri pobreží Mont Saint Michel. Práve jahňacie mäso je považované za špeciálny kulinársky zážitok v tejto oblasti. Ak však máte radi exotickejšie prímorské jedlá, miestne mušle Mont St. Michel Moule de Bouchot AOP sú chované vo vodách okolo ostrova už vyše 50 rokov a sú jediné mušle, ktoré získali ochrannú známku. Majú totiž jedinečnú chuť a kvalitu - potvrdzujú pravidlo “Si to, čo ješ.” 

Francúzi jedia celosvetovo najviac mušlí na osobu, zároveň sú druhým najväčším producentom mušlí v EÚ (hneď po Španielsku) - takmer všetky mušle, na ktorých si pochutnáte vo Francúzsku, boli chované lokálne. 

Moules Crues - sú surové mušle, podávané s citrónom.  

Moules Frites - najpopulárnejšie, podávané s vínom alebo bylinkovým vývarom, v ktorom sa varili.

Závan z Bretónska #

Nachádzame sa na hraniciach Normandie a Bretónska, preto niet divu, že si tu môžeme pochutnať na veľkom množstve bretónskych koláčov, palaciniek, či morských plodov. Odporúčam však ostať pri miestnych produktoch, či vyskúšať lákavú omeletu v reštaurácii La Mere Poulard hneď pri vstupe na ostrov. Tá je otvorená od roku 1888 a stala sa symbolom francúzskej lásky k vareniu. 

Po výdatnom obede sa môžeme prejsť stredovekými hradbami opátstva, navštíviť kostol a interiérové priestory (vstupné 10€/dospelý) alebo len v tichosti sedieť na jednom z mnohých múrov a sledovať pohyb vody v okolí ostrova. 

Čaká nás už iba hodinová cesta do St. Malo, ďalšieho pobrežného hradného mesta, tentokrát však s históriou, ktorá zahŕňa pirátov, korzárov a objaviteľov. Ubytujeme sa v malebnom hoteli pri mori a hladení morským vánkom sa vyberáme do starovekých uličiek tohto krásneho miesta. Premyslený prístav, mohutné hradby, príbehmi a legendami posiate cesty a výhľad na šíre more. Vitajte v Bretónsku.

Romantický večer v St. Malo

TOP 10

  1. Počas návštevy Normandie nevynechajte pláže vylodenia spojencov. V tento známy deň je Omaha Beach lemovaná vlajkami všetkých spojencov. 
  2. Prvý americký cintorín z druhej svetovej vojny na území Európy sa nachádza v blízkosti pláže Omaha. Nachádza sa tam 9 380 náhrobkov a niekoľko pamätníkov. 
  3. Voľne prístupný je i Pointe du Hoc - opevnenie, ktoré malo byť súčasťou Atlantického valu a slúžilo Nemcom na kontrolu pláží Utah a Omaha. 
  4. Nádherný prílivový ostrov ako z rozprávky, Le Mont Saint Michel a jeho stredoveké opátstvo je plné legiend, tajomstiev a zároveň tretím najnavštevovanejším pútnickým miestom v Európe. 
  5. V Normandii sa schováva množstvo gurmánskych zážitkov, no Le Mont Saint Michel je známe pre svoje skvelé jahňacie mäso alebo jediné mušle s ochrannou známkou, ktoré sa chovajú vo vodách okolo ostrova. 
  6. Opátstvo, na samom vrchu ostrova, Le Mont Saint Michel je považované za západný div sveta. Stavalo sa vyše 500 rokov a ukrýva nádherné a majestátne miestnosti, chodby a komnaty. 
  7. La Mère Poulard je reštaurácia z roku 1888. Nájdeme ju priamo pri vstupe na ostrov. Je známa svojou jedinečnou omeletou a považovaná za symbol francúzskej lásky k vareniu. 
  8. Prechádzka z ostrova Le Mont Saint Michel späť na pevninu je príjemným spestrením dňa a oddychom. Morský vánok, zvončeky pasúcich sa ovečiek a atmosféra toho miesta vás nadchne natoľko, že si ani nevšimnete, že táto trasa má tri kilometre. 
  9. Prímorské mesto Malo vás zavedie späť do čias pirátov a korzárov. Za jeho mohutným opevnením sa skrýva jedinečný duch objaviteľov a dobrodruhov. 
  10. Malo má, rovnako ako Le Mont Saint Michel, veľký rozdiel medzi prílivom a odlivom. Nevynechajte preto prechádzku popri pláži a vychutnajte si tancujúcu vodu a meniace sa pobrežie. 

Čo vidieť navyše? #

  1. Pláže pozdĺž normandského pobrežia - Utah, Omaha, Gold, Juno, Sword - všetky rozprávajú príbeh vylodenia v Normandii a vtiahnu vás späť v čase. 
  2. Overlord múzeum pri pláži Omaha je otvorené od marca do decembra a rozpovie vám príbeh od začiatku plánovania vylodenia, cez jej priebeh až po výsledky a dopady druhej svetovej vojny v Európe. 
  3. V okolí Le Mont Saint Michel sa nachádza piesočnatá pláž, ktorá siaha až hlboko do mora a tancuje na nej morská voda - v čase odlivu odkryje až do 15km! V sprievode miestneho sprievodcu, ktorý terén výborne pozná, sa môžete prejsť za ostrov až na miesta, kde o pár hodín neskôr bude more. Nechoďte však bez doprovodu - nachádzajú sa tu i tekuté piesky, ktoré sú životu nebezpečné. 
  4. Okolo ostrova Le Mont Saint Michel je stredoveké opevnenie, z ktorého sa vám naskytne nádherný výhľad na okolie, prítok rieky Couesnon a tancujúcu prílivovú vodu. 
  5. Pred hradbami St. Malo sa nachádza zaujímavý prístav, zložený zo štyroch častí pomenovaných po známych osobnostiach mesta. Večerná prechádzka bude rozhodne stáť zato. 
Patrícia Mrázková

Patrícia Mrázková

Patrícia Mrázková

Od detstva ju lákalo dobrodružstvo a svet. V 16-tich odišla na letnú brigádu do Grécka a odvtedy je cestovanie jej neoddeliteľnou súčasťou. Po maturite sa presťahovala do Anglicka, o tri roky neskôr do Poľska a nejaký čas strávila i v susednom Maďarsku. Precestovala polovicu starého kontinentu, od nádherných pláži Cypru cez prírodne bohatú Čiernu Horu, rušné mestá Beneluxu až na “koniec sveta” do Finisterre, kde ukončila svoju 800km pešiu púť naprieč Španielskom. Niekoľko mesiacov strávila pracovne v Paríži, kde ju francúzska krása a gurmánske špeciality vytiahli z kancelárskej stoličky. S batohom na chrbte a fotoaparátom v ruke sa cíti najšťastnejšie.

Juhovýchodná Ázia sa jej dostala pod kožu. Obdivuje iné kultúry, zvyky a náboženstvá a do hlbokých rozhovorov vás vtiahne i v budhistickom Thajsku, ktoré jej prirástlo k srdcu svojou energiou. Na malajskej strane ostrova Borneo jej učarovala divoká príroda, zvieratá a všetky odrody fantastického manga. Preskúmala sultánove ulice Bruneja ale najradšej sa túla fascinujúcim a podmanivým Singapurom. S láskou pre maľbu a umenie je práve Singapur pastvou pre jej oči. Vie si vychutnať drink na streche Marina Bay Sands rovnako, ako dobrý obed od miestnej babičky na Sri Lanke. Verí, že práve poznávanie neznámych krajín človeka nesmierne rozvíja a otvára jeho myseľ i srdce. So zvedavosťou dieťaťa je vždy pripravená uloviť ďalší zážitok a premeniť každú situáciu na obohacujúcu skúsenosť. 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Malajzia, Singapur a ostrov bohov Bali

Zo zájazdu:

Patrícia Mrázková

Posledná úprava článku | Prečítané: 2707

Mohlo by Vás zaujímať

TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
10 najmenej navštevovaných krajín sveta Prémiový blog

Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

Nice – Francúzska riviéra a najkrajšie odtiene azúrovej Nice

Nice Nice – Francúzska riviéra a najkrajšie odtiene azúrovej

Čo si predstavíte, keď sa spomenie francúzske mesto Nice? Azúrové more, luxusné jachty bohatých, stopy svetových celebrít či ruskej menšiny? Nech…

Viktor Háber 16 min. čítania
KVÍZ: Desať otázok o Paríži, ktoré vás potrápia Blog

Blog KVÍZ: Desať otázok o Paríži, ktoré vás potrápia

Paríž je jedným z klasických, dostupných a blízkych cestovateľských snov. O tomto meste viete určite mnohé, poznáte ho však do detailov? Viete, aká…

Viktor Háber 13 min. čítania
Tour de France 2023 – najkrajšie miesta, ktoré sa oplatí vidieť Blog

Blog Tour de France 2023 – najkrajšie miesta, ktoré sa oplatí vidieť

Cyklistická Tour de France je tradičným lákadlom pre turistov. Nielen preto, že môžu vidieť najlepších športovcov sveta, ale zočiť aj krásy úžasnej…

Viktor Háber 11 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

3328 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2512 3140€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek