Šimkent - v treťom najväčšom meste Kazachstanu

Prehliadka

Šimkent - v treťom najväčšom meste Kazachstanu

Po tom ako si človek užije Almaty, ukrytú pod horami, zaujímavé je ísť aj pozrieť iné časti tejto obrovskej krajiny. Nasadnime do kazašského vlaku a vyberme sa do 700-kilometrov vzdialeného Šimkentu, odkiaľ je to už na skok k uzbeckým hraniciam.

Z moderného a kultúrneho Almaty sem vedie skvelá vlaková trať spájajúca južný Kazachstan. Ešte pred niekoľkými rokmi trvalo vlaku cca 17 hodín času, kým sa z Almaty do Šimkentu dostal. Dnes je to už len okolo 11 alebo 12 hodín, podľa druhu vlaku, akým sa vyberiete. Človek by ani nechcel veriť, ale aj v Kazachstane sa veci hýbu dobrým smerom a infraštruktúra sa rozvíja, modernizuje.

Kazašský vlak je skvelým dopravným prostriedkom. Nebavíme sa tu o japonských šinkanzenoch. Tie by tu boli zbytočné. Kazaši majú stále na koľajniciach svoje staručké, mohutné, sovietske vlaky,  ale prekvapia aj modernými súpravami. Presne také odchádzajú do Šimkentu. Vlak má svoje kupé pre 4 osoby, dve lehátka v spodnej časti kupé, dve vyššie a všetko má moderný nádych. Súčasťou vagóna je aj malá kúpeľňa, toaleta a dokonca aj samovar, kde si viete nabrať vriacu vodu, aby ste si ňou mohli zaliať čaj alebo kávu. Súčasťou vlaku je aj reštauračný vozeň s drobnosťami od nápojov až po typické ruské raňajky. Sadnite si do vlaku, hoci je už tma, keď sa z Almaty pohne, ale aj tak sledujte tú tichú krajinu strácajúcu sa za oknom. Ráno, keď sa prebudíte už uvidíte krásnu step, rozľahlé roviny, no napokon sa zrazia s kopcami a dostanete tak nádhernú, rannú scenériu, ktorú by ste v Kazachstane nečakali.

Vitajte v Šimkente #

Po príchode na železničnú stanicu v Šimkente (nočné vlaky prichádzajú z Almaty ráno okolo 7-9 hodiny) sa zorientujete veľmi rýchlo, pretože si stačí všimnúť prúd ľudí a idete za nimi, aby ste sa ocitli pred stanicou na neveľkom námestí. Máte so sebou batožinu, a tak je na mieste, nechať ju tu, aby ste sa s ňou nemuseli trepať do centra mesta. Ak sa pozriete na vstupný portál do stanice, vyberte sa do pravej strany a nájdete tu malú miestnosť s označením „kamera chranenia“, samozrejme, v azbuke, a tak si ju treba oprášiť alebo sa naučiť. Naučiť sa azbuku patrí k ďalším zážitkom, ktoré môžete v Kazachstane uloviť. Za batoh zaplatíte „pár“ tenge a môžete vyraziť.

Na prvý pohľad sa nezdá, že by malo v meste žiť viac než pol milióna ľudí. Je akési beztvaré, bez výškových budov, ktoré by sa mohli považovať za dominanty, a tak sa život rozlieva v jeho uliciach či bazárových štvrtiach. Železničná stanica dýcha starobylosťou a závanom sovietskeho staviteľstva. Kazachstan, podobne ako ostatné krajiny strednej Ázie, sa totiž nedobrovoľne ocitol na niekoľko dlhých desaťročí v obrovskom, besnom monštre, menom Sovietsky zväz a na mnohých miestach je sovietska minulosť poriadne cítiť. Odbijete prvé ponuky taxikárov a kráčajte ulicou, ktorá vystreľuje zo stanice. V strede kruhového objazdu stojí zapichnutý betónový pomník s hodinovým ciferníkom. Krajším, než v skutočnosti je, ho robia farebné kvety a sochy zvierat na podstavci. Idete okolo neho a už len kráčate do centra.

Kazachstan, podobne ako ostatné krajiny strednej Ázie, sa totiž nedobrovoľne ocitol na niekoľko dlhých desaťročí v obrovskom, besnom monštre, menom Sovietsky zväz

Nádych zabudnutého Sovietskeho Zväzu #

Nevábne sídliská plné nízkych panelákov vedú do starého i moderného centra mesta. Pod panelákmi sa krčia obchody, kadernícke salóny, predavači kvetov či hrajúce sa deti. Ešte viac ako samotná architektúra dokáže zaujať výzdoba domov. Na mnohých zostali ešte dodnes relikty minulosti, v podobe mozaík zachytávajúcich farmárov s obilnými klasmi, traktoristov a dokonca sa tu objaví aj tvár samotného Lenina. Prešli ste od stanice len necelých 10 minút a už stojíte na svoje prvé fotografie. Ešte ďalších 10 minút chôdze a odrazu sa vám pred očami otvorí pohľad na park s „víťazným“ oblúkom.

Park Nezávislosti pôsobí neskutočne umelo a takmer bez života. Na oblúku nezávislosti svietia dva roky. Ten prvý predstavuje rok 1991, kedy Kazachstan získal nezávislosť po rozpade Sovietskeho zväzu a druhý rok ospevuje 20. výročie tejto udalosti. Pri tejto príležitosti sa rozhodli postaviť výstavný park. To sa im svojim spôsobom aj podarilo, avšak život sa z mesta do neho akosi neprelial. Takmer vždy, keď sa tu objavíte, budete tu sami. Vojdite do parku oblúkom, kráčajte až do jeho stredu, kde sa dvíha pamätník podobajúci sa na pochodeň. Nájdete na ňom niekoľko reliéfov tradičných povolaní a dokonca aj prvého kazašského kozmonauta. Vyberte sa do pravej strany a tam objavíte veľkú mapu Kazachstanu. Priamo od nej sa vám otvorí pekný výhľad na centrum Šimkentu. Na ľavej strane je stará časť mesta posiata rozpadávajúcimi sa domami, na pravej sa zaleskne kupola mešity a v diaľke stojí bazárový svet.

V Parku nezávislosti nájdete niekoľko monumentov

V centre mesta #

Centrum kazašského Šimkentu je pokojné a chaos typický pre Strednú Áziu tu takmer úplne absentuje. Z námestia Ordabasi, kde parkuje niekoľko limuzín rastie kamenný obelisk ozdobený sochou, no väčšiu pozornosť pritiahne veľká mešita. Kanál Koškor-Ata oddeľuje centrum od starej štvrte plnej nízkych, polorozpadnutých domov. Tie tu stáli ešte koncom 19. storočia a mnohé pôsobia tak, akoby sa od tej doby vôbec nezmenili. Vyberte sa k mešite a kráčajte ďalej ulicou až na križovatku. Keď ju dosiahnete, presne oproti vám sa ukrýva za bránou bazárový svet. Všimnete si aj to, že je tu akosi viac ľudí, ktorí sa strácajú v útrobách bazáru a ďalší, ktorí ho opúšťajú s taškami a nákupmi.

Svet pretkaný bazárom #

Vojdime spoločne do šimkentského bazáru, ktorý patrí k najzaujímavejším miestam Šimkentu. Niektoré uličky patria kuchynským potrebám, oblečeniu, topánkam, náradiu, ale tie najkrajšie a najfarebnejšie miesta ako vždy ovládli potraviny, ovocie či zelenina. Obchodníci sa usmievajú, srší z nich dobrá nálada a radi sa pozhovárajú s potenciálnym nákupcom. Na pultoch nechýbajú ani sušené ryby, losos, kúsky mäsa a kto hľadá, ten nájde aj konské mäso, ktoré je pre Kazachstan typické. Nielen to, dostať tu aj tradičné špeciality, akými je kobylie mlieko kumys, či dokonca nápoj zvaný šubat, ktorý predstavuje ťavie mlieko. Kazašskí nomádi ho pili od narodenia a našťastie sa z krajiny nevytratilo ani dnes. Ovocie tu chutí fantasticky. Moruše, jablká, granátové jablká sú ako z raja a rovnako dobre človek spraví, ak ochutná nakladanú zeleninu alebo kvasené uhorky. Malé podniky sa na obed zaplnia a praskajú vo švíkoch. Chcete ulovť zážitok? Kúpte si somsu tak čerstvú, že ju priamo pred vami vyberú z pece, vezmite ju do rúk a pohadzujte si ju ako horúci zemiak! Po minúte, dvoch sa aspoň trošku ochladí, zahryznite sa do nej a toto je ten luxusný moment gastronomického zážitku, kedy viete, že už nikdy nebudete jesť lepšiu somsu. To sa jedoducho nedá!

Nadýchnite sa bazárového sveta

Z bazáru sa vymotáte jednoducho a stále ste v centre mesta. Kráčajte nazad k námestiu Ordabasi, kde ste už predtým boli, no tentokrát sa vyberte do tepny Qazybek Bi. Je to presne tá ulica, ktorá vystreľuje z námestia. Tejto ulici už venujte len prechádzku, pretože Šimkent nie je o prechádzkach. Kráčajte po nej iba rovno, zhruba kilometer a následne sa vráťte smerom k námestiu. Sovietska architektúra dominuje mestu, no aj tak sa tu sem tam objaví krásna budova pripomínajúca palác. Medzi tie najkrajšie patrí regionálne múzeum zachytávajúce obdobie Hodvábnej cesty a divadlo neďaleko parku. Teraz je čas sadnúť si na kazašské pivo Šimkentskoje do našej malej BUBO pivárne na hlavnej ulici. Pivárne nájdete na pravej strane ulice (pri pohľade k námestiu) a okrem nich si tu viete zahryznúť aj typické somsy, boršč alebo plov. Pivární je tu niekoľko, no umeníe je vybrať si. Zážitky sa dostávajú do tela každým glgom!

V centre Šimkentu

Teraz je čas sadnúť si na kazašské pivo Šimkentskoje

Hoci Šimkent nie je najkrajšie miesto na svete, čo sa týka pamiatok, vyžaruje atmosféru kvôli ktorej sa tu oplatí prerušiť cestu z Almaty do uzbeckého Taškentu a stráviť tu niekoľko chvíľ. S našimi BUBO skupinkami tu zastavíme vždy a vieme oceniť jeho atmosféru.

TOP 10 Šimkentu #

1. Bazár

Srdce aj duša Šimkentu je miestny bazár, ktorý nájdete v centre mesta a spĺňa predstavu orientálnych zákutí, kde nájdete chaos, tváre, tovar, skvelo jedlo aj kopec ďalších drobností.

2. Námestie Ordabasi

Námestie v centre mesta, ktoré spája Park Nezávislosti s hlavnou ulicou je miesto, odkiaľ sa dvíha vysoký obelisk ozdobený sochou. Z námestia sa veľmi ľahko dostanete k mešite, do centra mesta, parku, ale aj k bazáru.

3. Veľká mešita

Najzaujímavejšia mešita v centrálnom Šimkente leží na námestí Ordabasi. Zaujme vás svojou kupolou, ktorá má zlatý lesk. Pri vstup dnu sa treba vyzuť a môžete sa pozrieť na to, ako to vyzerá vo vnútri.

4. Park nezávislosti

Najväčší park v centrálnom Šimkente, kde síce nestretnete veľa ľudí, ale nájdete tu zaujímavý pamätník, ktorý vyzerá ako obrovitánska fakľa. Pohľadajte na ňom reliéf prvého kazašského kozmonauta či obrovskú mapu Kazachstanu.

5. Mozaika Lenina

Na hlavnej ulici, ktorá vystreľuje zo železničnej stanice si všímajte mozaiky na starých panelákoch a nájdete tu dokonca aj portrét Lenina.

6. Pivo Šimkentskoje

Najlepšie pivo Kazachstanu pochádza priamo z tohto mesta, a tak ho nechcete zmeškať. Posaďte sa do jednej z krčiem na hlavnej ulice, objednajte svoj orosený krígeľ a sledujte život okolo seba.

7. Hlavná ulica Qazybek Bi

Hlavná tepna starého Šimkentu začína na námestí Ordabasi a spája v sebe niekoľko najkrajších budov mesta od múzea po divadlo. Ulica je živá, nájdete tu malé podniky, sem tam reštauráciu, obchodíky a je to pekné miesto, aby ste sa pozreli na to, ako sa Šimkentom prelieva život.

8. Somsa z tradičnej pece

Priamo na ulici Qazybek Bi nájdete krátko po jej začatí na ľavej strane malú pekárničku s tradičnou pecou, kde pripravujú typické, čerstvé somsy, teda „buchtičky“ plnené mletým mäsom a cibuľkou.

9. Historické múzeum

Ak vás zaujíma história regiónu južného Kazachstanu, Hodvábnej cesty aj samotného Šimkentu a okolia, tak potom nevynechajte ani toto múzeum ležiace na hlavnej ulici Qazybek Bi.

10. Železničná stanica s námestím

Pozrieť sa na to, ako vyzerá rušný život Šimkentu môžete aj na železničnej stanici. Predstaničné námestie vás zaujme svojim monumentom, neďaleko neho nájdete aj poštu, piváreň, a tak sa tu viete zamotať.

Čo vidieť navyše? #

1. Abay park

Na okraji starého mesta nájdete Abay park, zaujímavé a obľúbené oddychové miesto v centre, kam prichádzajú domáci. Nájdete tu ruské kolo, pamätníky a dokonca aj vystavenú vojenskú techniku. Miesto stvorené na oddych.

2. Tulipánová fontána

Kazachstan, podobne ako aj všetky ostatné turkické krajiny, miluje tulipány. Šimkent sa dokonca rád pasuje do role „mesta tulipánov“ a túto svoju snahu korunuje nová, moderná fontána, ktorú nájdete na rohu ulíc Tauke Xana a Mamashuli.

3. Turkestán

Nie je to síce úplne blízko, ale keď už sa do Šimkentu dostanete, prejdite ďalších 100 kilometrov na sever a objavíte tu nádherné, historické mesto zvané Turkestán, ktoré kedysi stálo na slávnej Hodvábnej ceste a dodnes tu nájdete fantastickú hrobku pre svätca Ahmada Yassawího, ktorá sa bude nápadne podobať na skvosty uzbeckého Samarkandu!

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 422

Mohlo by Vás zaujímať

Šimkent - v treťom najväčšom meste Kazachstanu Šimkent

Šimkent Šimkent - v treťom najväčšom meste Kazachstanu

Po tom ako si človek užije Almaty, ukrytú pod horami, zaujímavé je ísť aj pozrieť iné časti tejto obrovskej krajiny. Nasadnime do kazašského vlaku…

Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Aralské jazero - čo spôsobilo ekologickú tragédiu storočia? Blog

Blog Aralské jazero - čo spôsobilo ekologickú tragédiu storočia?

Aralské jazero je podľa OSN miestom, kde sa odohrala najväčšia ekologická katastrofa 20. storočia. Plocha slanej vody, ktorá leží v srdci strednej…

Martin Lipinský 9 min. čítania
Umelo vytvorené hlavné mestá Blog

Blog Umelo vytvorené hlavné mestá

Keď cestujete, tak je veľká pravdepodobnosť, že sa stanete milovníkmi architektúry. Chodíme po mestách ako Jeruzalem, Damask, Váránasí či Arbíl,…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Šimbulak - v horách nad Almaty Almaty, Šimbulak

Almaty, Šimbulak Šimbulak - v horách nad Almaty

Kam vyraziť na výlet z niekdajšieho hlavného mesta Kazachstanu? Stačí sa pozrieť na mapu a hneď si všimnete, že tých nápadov je tu niekoľko!…

Almaty - mesto jabĺk pod zasneženými horami Almaty

Almaty Almaty - mesto jabĺk pod zasneženými horami

Almaty - mesto, ktoré sa dlhé roky na mapách objavovalo ako Alma Ata. No tie časy sú už preč, rovnako ako časy, keď bolo Almaty hlavným mestom…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4158 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2381 3968€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.