TOP 10 najlepších cestovateľských blogov

TOP 10 najlepších cestovateľských blogov

Najčítanejšie blogy nášho cestovateľského magazínu nájdete v prehľadnej tabuľke pri každom blogu – najčítanejšie za týždeň, mesiac, rok. Niektoré blogy ostatného roka si však veľmi cením, hoci sú menej čítané, často preto, že sú dlhšie, náročnejšie, idú viac do hĺbky. Rád by som vám, našim cteným čitateľom, predstavil moje naj. Príjemné čítanie v roku 2022 prajem.

Unikátne svetové festivaly #

#

Ak máte slabší žalúdok, niektoré pasáže dajú zabrať. Ale otvorte si ho, do polovice to nie je až také zlé =) Je tu fotograficky zdokumentovaný festival Ašura a v priebehu roka som sem dodal ďalšie fotografie. Ak máte radi neuveriteľnú exotiku, alebo ste vášnivý fotograf je to blog pre vás. Ako prirodzene nafotiť rozvášnených ľudí s ostrou šabľou v ruke, ktorí ňom mávajú na všetky strany? Dokumentačné zábery fotím na zvláštny pevný objektív 24 mm a som k fotografovaným objektom často na menej než tri metre. Tento blog je aj filozofickým zamyslením sa na tému bolesť.

Odklik na blog: Unikátne festivaly sveta

Predsavzatie na najbližší rok? #

#

Odporúčam vám výstup na Kilimandžáro. Ide o zdravú, ekologickú dovolenku, na ktorej podporíte domorodé komunity – rodiny našich nosičov. A hlavne pre svoje zdravie urobíte veľmi veľa. Kilimandžáro – BUBO route je vhodná aj pre neturistov, pre ľudí, ktorí chcú zmeniť svoj život. Ponúkam vám k tomu podrobný blog s množstvom fotografii. Jedna veľká výzva!

Odklik na blog: Informácie o výstupe na Kilimandžáro

Martin Kukučín v Patagónii #

#

Blog vhodný pre každého hrdého Slováka. Ja som sa preň do domu, kde významný spisovateľ býval, dobyl. Tento blog odporúčam aj učiteľom slovenského jazyka. Ak takých máte vo svojom okolí, prepošlite im ho! Matej Bencúr si totiž za svoj domov vybral naozaj extrémne vzdialenú oblasť, ktorá je pre slovenských literárnych vedcov či historikov od ruky. Mal som tú možnosť tento Koniec sveta navštíviť viackrát a nakoniec som bol zrejme prvým Slovákom, ktorý navštívil osobne aj jeho byt. Poďte sa sem so mnou pozrieť.

Odklik na blog: Martin Kukučín

Cesty najúspešnejšieho Európana #

#

Alexander Macedónsky a podrobný popis jeho životnej cesty od hrdinovho rodiska až na trón v Babylone, kde skonal. Už množstvo videí v blogu vám ukáže prácu a snahu, ktorá za týmto textom je. Tento blog vám nahradí prečítanie celej knihy o Alexandrovi Veľkom. Vo fotografiách sa snažím zachytiť miesta, ktoré sa od Alexandrových čias priveľmi nezmenili.

Odklik na blog: Alexander Macedónsky

Abrahám – prekvapujúce putovanie po stopách proroka #

#

Tento blog si vážim, lebo som na ňom pracoval roky. Bol som na mieste a dokonca v dome, kde sa prorok narodil, a aj na mieste, kde zomrel. Téma vyzerá nudná, ale opak je pravdou. Ide o neuveriteľné putovanie po extrémne zaujímavých miestach. Mnohé viete ľahko navštíviť aj vy.

Odklik na blog: Prorok Abrahám

Je pravda, čo sa u nás píše o Afganistane? #

#

Tento blog vyšiel presne na 20. výročie teroristického útoku na dvojičky. Jednak ide o zážitky z troch návštev Afganistanu, ale zároveň o výrazne politický blog, ktorý poukazuje na nesprávne informovanie novinárov o 20 rokov trvajúcej vojne a o takzvanom boji proti terorizmu. Tvrdím, že ak si na ohýbanie pravdy zvykneme v opisovaní situácie v zahraničí, doplácame na to potom aj doma. Na príhodách v prvej časti blogu sa azda pobavíte.

Odklik na blog: Afganistan politická situácia

Najväčší cestovateľ #

#

Mnohým z vás meno Ibn Battuta nič nehovorí, hoci ide o cestovateľa, ktorý v mnohom prekonal aj kresťana Marca Pola. Fotografie z Líbye, Alžírska či Somálska som publikoval po prvýkrát práve v tomto blogu. Snažím sa postupne mapovať cesty veľkých cestovateľov s prehľadnými náčrtmi ich ciest. V blogu nájdete aj tip na návštevu najkrajšej ulice Káhiry. Na konci sedem rád pre lepšie cestovanie od samotného Ibn Battutu.

Odklik na blog: Najväčší cestovateľ islamu

Výšková choroba a aklimatizácia #

#

Tento blog si prečítajte, stiahnite a uložte. Môže vám zachrániť život. Ide o dôkladné vysvetlenie výškovej choroby, s miernymi prejavmi ktorej sa môžete stretnúť už na lyžovačke v Alpách. Píšem ho ako cestovateľ, ale aj ako lekár, ktorému cez ruky prešli tisíce turistov s problémami v horách od Tibetu po Andy. V niečom náročnejšie, pre bežné čítanie nudnejšie, ale ide o dôležité rady vychádzajúce z osobných skúseností.

Odklik na blog: Výšková choroba a aklimatizácia

Múdrosti Afriky #

#

Zrejme nikdy do tejto chudobnej krajiny nevyrazíte. Niekedy je však fajn prečítať si niečo o téme, ktorá je človeku taká vzdialená. Na faktoch a príbehoch sa vás snažím prekvapiť hlbokou múdrosťou zdanlivo jednoduchých ľudí Afriky. Typický stredoeurópsky rasizmus ma opustil aj vďaka hlbokej pravde, ktorú v Afrike nachádzam. Bez pozlátka a marketingu, no podané s láskou.

Odklik na blog: Malawi - chudoba a múdrosť

Zážitky z opačnej strany zemegule  #

#

Ide o ľahší, oddychový blog. Keď sa Oceánia opäť otvorí, opäť začne lákať cestovateľské duše. A toto čítanie vás na návštevu Oceánie presvedčí. Urobte si teda chuť už vopred. Príjemné čítanie.

Odklik na blog: Zážitky Tichý oceán a tipy kam ísť

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 845

Mohlo by Vás zaujímať

Najmladšie štáty sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najmladšie štáty sveta

Západná civilizácia a mnohí turisti zo všetkých kútov sveta sa naháňajú za tým naj. Ja nie som výnimkou. No čím som starší, tým sa viac zaujímam aj…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Najhorší rok v mojom biznise Prémiový blog

Prémiový blog Najhorší rok v mojom biznise

Ak sa práve nemáte dobre, ak vám niečo nevyšlo, ak vás škrie inflácia, nárast cien energií, vyššie úrokové sadzby, máte depresie... tak verte, že…

Ľuboš Fellner 29 min. čítania
Rieky sveta. Ktoré sú najunikátnejšie? Prémiový blog

Prémiový blog Rieky sveta. Ktoré sú najunikátnejšie?

Pohľad na rieku je čímsi rudimentárnym. My ľudia máme radi výhľad na more, ale akosi podvedome chápeme, že rieka je život. Rieka, to je pitná voda.…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Ako schudnúť? Prémiový blog

Prémiový blog Ako schudnúť?

Ako si udržiavajú váhu vo svete? A čo funguje mne? Nechcem vám predať žiadne lieky, mastičky, iba sa podeliť o svoje viacročné skúsenosti. Moja…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Na najväčšej demonštrácii vo Viedni. Prémiový blog

Prémiový blog Na najväčšej demonštrácii vo Viedni.

Tento aktuálny článok je z neskorej jesennej soboty vo Viedni. Je o zopár mojich zážitkoch z Viedne, ale hlavne o covide a ide o politické…

Blogov

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.