Cestovateľ Ed: Prežil som haváriu lietadla. V každej krajine musím stráviť aspoň týždeň

Cestovateľ Ed: Prežil som haváriu lietadla. V každej krajine musím stráviť aspoň týždeň

Jeho vášeň k cestovaniu rozprúdil najväčší syseľ sveta, ktorý ho sklamal. Nech to znie akokoľvek bizarne, americký cestovateľ Edward Hotchkiss je dnes na dobrej ceste k tomu navštíviť všetky krajiny našej planéty. A nezastaví ho skutočne nič. V Afrike ho prenasledoval muž s kopijou, v Oregone sa zase rýchlo pozviechal po páde malého lietadla. Je vášnivým fotografom a v exkluzívnom BUBO rozhovore tiež tvrdí, že návšteva krajiny sa mu neráta, kým v nej nestrávi aspoň týždeň. Má to jasný dôvod.

Američan Edward Hotchkiss, prezývaný aj ExploringEd (Objavovateľ Ed), sa narodil v Denveri, hlavnom meste Colorada. Má bakalársky titul z politológie na University of Colorado a rovnako tak aj titul MBA z eokonomiky a účtovníctva na Kolumbijskej univerzite v New Yorku. Tri desaťročia pracoval pre nadnárodné banky a poisťovne.

Keďže jeho otec vždy pracoval v dvoch zamestnaniach a mal veľmi málo dní dovolenky, jeho rodina takmer vôbec necestovala mimo Colorada. Keď však vyrastal, začal na bicykli objavovať ďalšie štvrte a priemyselné oblasti v Denveri.

Jeho prvá cesta bola s rodičmi do Kansas City, Missouri (asi 1 000 km od Denveru) za starou mamou z otcovej strany. Viedla cez Veľké planiny popri pšeničných a kukuričných farmách, pastvinách a vetrom ošľahaných prériách.

Ed v exotickej Sýrii - Mir Musa.
Foto: Archív Eda Hotchkissa

Ako si spomínaš na túto svoju prvú cestu do „neznáma“? #

Okrem toho, že sa mi zdalo, že cesta do cieľa trvá večnosť, pamätám si navigáciu k „najväčšiemu sysľovi na svete“ približne každých 20 až 30 km. Keď sme konečne odbočili z cesty, aby sme ho uvideli na vlastné oči, výsledok ma úplne zdeprimoval. Bola to iba obyčajná trojmetrová betónová socha a nie skutočné zviera.

Cestovanie som si ale napriek tomu zamiloval. Počas štúdia na univerzite, ale aj pred ním či po, som niekoľkokrát do roka stopoval a krížom krážom prešiel USA a tiež kúsok Kanady. Keď som mal 21 rokov, mohol som sa pochváliť tým, že som navštívil 48 z 50 štátov USA.

Nezostal som však len vo vlasti. Moje prvé cesty po nástupe do práce smerovali na Bahamy a do Strednej Ameriky. Potom som veľa cestoval za prácou v rámci USA, ale aj do zahraničia, pričom som sa vždy, keď to bolo možné, vydal poriadne ďaleko.

Prezradím, že postupne si navštívil 135 krajín OSN a toto číslo stále rastie. Je tvojím cieľom navštíviť ich všetky? #

Prestal som pracovať ešte pred dosiahnutím normálneho dôchodkového veku (dnes má Ed 67 rokov, pozn. BUBO), aby som zrenovoval starší dom - pôvodná konštrukcia pochádza z roku 1890. Trvalo mi to asi tri roky. Potom som premýšľal, kam by som chcel vložiť svoju energiu. Vtedy mi to došlo - mal by som navštíviť každú jednu krajinu sveta!

Nevedel som a nečítal som o nikom, komu sa to podarilo. Takže nápad vznikol suverénne v mojej hlave. Keďže som veľa cestoval a plánoval som toho ešte veľa urobiť a zažiť, spustil som svoju webovú stránku www.exploringed.com, kde sa delím s čitateľmi o poznatky zo svojich ciest a tiež rôzne fotomomenty, keďže som vášnivým fotografom. O tieto momenty sa však delím aj na svojom instagrame Exploring_Ed_Travel.

Už si prezradil, že si vášnivý fotograf a tvoje fotografie sú skutočne kvalitné. Čím fotíš? #

Svojzrkadlový fotoaparát Nikon Digital D7000 používam už viac ako desať rokov. Prostredníctvom neho som vyhotovil veľa kvalitných fotografií. Uvažujem však o kúpe bezzrkadlovky - buď Sony, alebo Leica. Hoci som spokojný, má to jasný dôvod - tieto fotoaparáty sú tichšie, majú aktualizovanú technológiu a k tomu sú celkovo menšie, čiže praktickejšie na výlet.

Pochváľ sa niektorými svojimi najlepšími výtvormi... #

Počas pandémie som až 15 mesiacov nemohol cestovať do zahraničia, a tak som jazdil na bicykli po piatich štvrtiach New Yorku. Viaceré z nich som poznal skutočne len povrchne a takto som mal možnosť dokonale spoznať celé mesto a využil som to.

Vydal som aj čiernobielu fotoknihu o newyorskom metre s názvom Station to Station – Exploring the New York City Subway. Fotografie sú dokumentáciou tohto tisícročia v metre. Nasnímal som viac ako 4 000 obrázkov a mnohokrát som prešiel každú jednu metro líniu v meste od jedného konca po druhý. Kto pozná newyorské metro, vie, aký je to zaberák.

Unikátny prístup máš nielen k fotografiovaniu, ale aj cestovaniu samotnému. Aj na stránke NomadMania píšeš, že v každej navštívenej krajine chceš stráviť aspoň týždeň. Prečo? #

Som presvedčený o tom, že nemôžem vkročiť do krajiny na zopár hodín a nadobudnúť pocit, že som ju naozaj navštívil a odškrtnúť si ju. Každá krajina Zeme je pre mňa fascinujúca. A zvyčajne trvá aspoň týždeň, kým získam predstavu o kultúre, histórii a politickej situácii na mieste, kde práve trávim čas.

Prejsť rozlohou skutočne gigantické krajiny typu USA, Kanada či Čína, to trvá ešte oveľa dlhšie a vyžaduje si to oveľa viac času. A zvyčajne aj viaceré opakované návštevy. Vždy sa dozviem niečo nové, a preto ma nemrzí vracať sa na miesta, kde som už bol, spoznám ich lepšie.

Vieš aj na základe času stráveného v jednotlivých krajinách vymenovať svojich päť najobľúbenejších? #

India – pre mňa je to stelesnenie raja pre fotografov. Vždy je pre mňa záhadou a prekvapením to, čo sa deje okolo mňa. Na Indiu vás, reálne, nič nedokáže pripraviť.

Mjanmarsko – podmanivá história, rozmanitá krajina a mnoho etnických skupín, navyše, nie je to príliš často navštevovaný štát, a tak som tu v mnohých oblastiach jediným turistom.

Etiópia – neuveriteľná etnická rozmanitosť a silné väzby na tri abrahámovské náboženstvá. Veľa pôvodných afrických kmeňov a pritom dostupná exotika.

Island – žiadna iná krajina nie je taká úžasná ako práve Island. Sú tu obrovské vodopády, pláže s čiernym pieskom a veľkolepé ľadovce. To všetko na takom malom kúsku zeme.

Japonsko – sofistikovaná a jedinečná krajina s mojou obľúbenou kuchyňou.

Je japonská kuchyňa tvojou najobľúbenejšou? Aké gurmánske zážitky ešte preferuješ? #

Áno, najradšej mám práve japonskú kuchyňu, keďže je veľmi zdravá a nie je "prehnane spracovaná" - tým myslím nejaké vyprážanie alebo pridlhá príprava, ktorá chuť jedla de facto pokazí. Doma ale často jedávam aj rôzne variácie stredomorskej stravy. Veľmi mi chutí aj vietnamské jedlo.

10 najväčších cestovateľských dobrodružstiev Eda Hotchkissa v kocke:

  1. Víkendové stopovanie do San Francisca z Boulderu - jeden z mojich prvých výletov s kamarátom Philom. Do auta nás nabrali dve opité mladé dievčatá, auto zastavila polícia a my sme ich z toho museli vysekať.
  2. V Oregone po raftingu na Snake River nám havarovalo malé lietadlo. (podrobne spomenuté nižšie)
  3. Cestovanie Hodvábnou cestou po súši cez Pakistan, Čínu, Kirgizsko, Kazachstan, Uzbekistan a Irán - na čínsko-kirgizskej hranici sme sa zdržali dva dni a do Kirgizska nás napokon musel prepašovať kamionista. Potom sme zistili, že taxikár, ktorý nás čakál zopár miľ od hraníc, tam reálne tie dva dni čakal na náš príchod.
  4. Cestovanie po súši v údolí Omo v Etiópii – tu nás prenasledoval nebezpečný muž s kopijou.
  5. Takmer sme prišli o náš Land Rover v rieke v Keni.
  6. Skúmanie umenia Florencie po absolvovaní mnohých kurzov histórie umenia.
  7. Nočná jazda po jazere Čad z rovnomennej krajiny do Maiduguri v Nigérii. Dostali sme sa na miesto, kde bol prísny zákaz vychádzania a bez možnosti ubytovania.
  8. Poriadne nás zdržiavali aj na hraniciach pri vstupe do Nikaraguy a vojak nás tu strážil non-stop 24 hodín.
  9. Skúmanie pyramíd Sudánu, ktoré sú, jednoducho, úchvatné. Táto krajina ich má najviac na svete.
  10. Interakcia s etnickými skupinami v Sape vo Vietname, kde obdivujete úchvatné ryžové polia, a potom oslava Tetu (vietnamský nový rok) v Hanoji, ktorý je pre mňa jedno z najkrajších a najpríjemnejších miest sveta.

V rámci svojich dobrodružstiev si vymenoval veľa nebezpečných situácií. Bál si sa niekedy o život? #

Najmä počas mojich zájazdov do Afriky nastalo veľa riskantných situácií, ako som už spomenul vyššie. Z každej sa mi však, niekedy až zázrakom, podarilo vymotať.

Najnebezpečnejšou bola však havária lietadla v Oregone, v malom lietadle Cessna, v ktorom som sedel s celou rodinou. Pilotovi sa nepodarilo nabrať dostatočnú výšku pri vzlete (chýbalo asi 15 metrov) a tesne pred elektrickým vedením sa lietadlo zrútilo do priekopy na okraji poľnej cesty.

Keď dopadlo na zem a my sme sa spamätali, okamžite sme z neho vyskočili. Aj napriek tomu, že sme sa cítili poriadne „oťapení“. Báli sme sa totiž, že lietadlo by mohlo explodovať. Našťastie sa nikomu nič vážne nestalo a teraz je to len bláznivý cestovateľský príbeh.

Aj pri situáciách, ktoré si spomenul, treba mať po ruke sprievodcu, ktorý ťa vie usmerniť, pomôcť v náročných časoch či vybaviť nevybaviteľné. Pamätáš si na moment, kedy si bol naozaj vďačný za sprievodcu? #

Služby sprievodcov som využil mnohokrát, pretože existujú miesta, v ktorých je sa cudzinec len ťažko zorientuje. Dobrý sprievodca vám poskytne množstvo informácií, ktoré, ak by sa návštevníci mali naučiť sami, trvalo by im to niekoľko dní či ešte dlhšie. Sprievodca tiež vie všetko zorganizovať, aby ste si mohli užívať cestu do zahraničia a sústrediť sa na lovenie zážitkov. Preto ich určite každému cestovateľovi odporúčam.

Cestovateľské skalpy Edwarda Hotchkissa v roku 2023:

Džibutsko, Sudán, Samoa, Tuvalu, Tonga, Fidži, Svätá Lucia, Panama, Kanada, Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Slovensko, Moldavsko, Rakúsko a Maďarsko. A taktiež krajiny Strednej Ázie - Tadžikistan, Uzbekistan, Turkménsko, Irak... Do týchto kútov sveta v tomto roku zamieril cestovateľ ExploringEd.

"Moja žena Khadija Musa pochádza z Kene a jej neter Jihan sa vydáva na ostrove Lamu, najstaršom trvalo obývanom meste v Keni, ktoré sa nachádza v Indickom oceáne neďaleko Somálska. Na túto svadbu sa nesmierne teším," hovorí rodák z Colorada o svojich nadchádzajúcich cestovateľských plánoch.

3 fotografie

Ed s rodinou a známymi v exotike

Sprevádzaný si bol aj po Slovensku. Koľkokrát si navštívil našu krajinu a aké miesta si videl? #

Na Slovensku som bol dvakrát. Prvýkrát to bolo s manželkou Khadijou v roku 2021. Našu jazdu po krajine sme započali v obci Štrbské Pleso v Tatrách, prenocovali sme v Žiline. Na druhý deň sme navštívili obec Čičmany, kde nás uchvátili čierne drevenice zdobené zložitými bielymi geometrickými vzormi. Potom sme väčšinu ďalšieho dňa strávili prechádzkami po Bratislave. O tejto skúsenosti som napísal podrobný príspevok na mojej webovej stránke - potulky Slovenskom.

Druhýkrát som sa v roku 2023 dostal na Slovensko vďaka vám z BUBO, keďže ste zorganizovali v rámci Trans Danube Swim program pre NomadManiu - vrátane splavovania Dunaja, postkomunistickej prehliadky, ochutnávky vín vo Svätom Jure, kurzu varenia v Bratislava Flagship Restaurant, návštevy hradu Devín, trojhraničia s Maďarskom a Rakúskom a návštevy mesta Banská Štiavnica, ktoré je súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

Trans Danube Swim je skvelá akcia, takže určite sa na ňu treba prísť pozrieť. Dúfam, že Bratislava ju bude môcť v budúcnosti viac propagovať a vzniknú aj podobné podujatia.

Jedlo v reštaurácii UFO bolo jedným z najlepších, aké som tento rok mal. Každé jedlo bolo starostlivo pripravené na ochutnávku a naservírované na tanier priam umelecky, luxusne.

Som nesmierne rád, že sa ti páčil náš BUBO program. Stretol si sa aj s najscestovanejším Slovákom Ľubošom Fellnerom? #

BUBO odviedlo skvelú prácu pri organizovaní štyroch dní s účastníkmi patriacimi pod NomadManiu. Počas nášho pobytu som sa mohol porozprávať aj s Ľubošom a dozvedel som sa niečo o jeho ďalekých a fantastických dobrodružných cestách.

Strávil si tu viac ako týždeň, čo je pre teba normálka. Čo bolo na Slovensku a jeho ľuďoch najzaujímavejšie a čo všetko ti ukázal ten týždeň strávený na Slovensku. Odporučil by si návštevu krajiny známym? #

Slovensko sa nachádza na križovatke európskych dejín, preto sú tu miesta, ktoré treba vidieť, pretože boli významnými v priebehu ostatných storočí. Táto dlhá a rôznorodá história sa odráža aj v architektúre budov – či už v Bratislave alebo inde.

Určite odporúčam stráviť týždeň a viac na Slovensku. Mnohé americké štáty túto krajinu nepoznajú, takže cestovatelia by boli určite pozitívne prekvapení. Keby prišli na Slovensko, objavili by krajinu, po ktorej sa dá ľahko cestovať, disponuje živou zábavou a mnohými malebnými oblasťami na rekreáciu a oddych.

Ako si už povedal, vo Svätom Jure sa ochutnávali vína, ja však viem, že si prísny abstinent. Nie je pre teba ťažké navštíviť krajiny, kde sa vyrába veľa piva/vína alebo iného alkoholu ako súčasť kultúrnej identity a nič z toho neochutnať? #

Žiaden problém. Okrem alkoholu sa totiž vždy nájde veľa dobrého jedla a iných nápojov. Vždy sa teším, keď som súčasťou skupiny, ktorá na danom mieste oslavuje a pitie alkoholu mi počas poznávania naozaj nechýba.

Trúfol by si si preplávať Dunaj, ak by si sem prišiel opäť? #

Neviem tak dobre plávať, aby som to skúsil. (smiech)

Keďže si zo Spojených štátov, obľúbenej krajiny BUBO klientov, povedz nám, ktoré miesta odporúčaš navštíviť vášnivým cestovateľom? #

Určite navštívte západné štáty od Montany na severe po Arizonu a Nové Mexiko na juhu, aby ste videli ikonické miesta ako napríklad Národný park Yellowstone, ale aj Yosemite či Grand Canyon alebo biele piesošné duny spomenutého Nového Mexika.

Keď prídete do New Yorku, strávte aspoň polovicu svojho času účasťou na živej hudobnej zábave a na tanečných podujatiach v uliciach mesta, divadlách či na iných umeleckých predstaveniach. New York je hlavné mesto živej zábavy vo svete a nikdy sa tu nebudete nudiť.

Čo si si pripravil na cestovateľský rok 2024? #

V roku 2024 sú v mojom predbežnom cestovateľskom itinerári africké Mali a okolité krajiny v januári. Ale taktiež dostupnejšie Azorské ostrovy v máji, kde dôjde ku stretnutiu klubu Travellers’ Century Club. Chystám sa aj na svadbu v Singapure v júni a cestovanie v tomto regióne (juhovýchodnej Ázii) a mimoriadny cestovateľský festival sa bude konať aj v Bangkoku v novembri. Tu tiež nebudem chýbať.

Ak by si mal dať radu ľuďom, ktorí chcú začať cestovať a spoznávať svet, čo by to bolo? #

To, čo je najdôležitejšie, je - nečakajte a vyrazte ihneď. Ďalej by som povedal, že takmer všade po svete je bezpečné cestovať, ak používate zdravý sedliacky rozum a predvídate. A, na záver, cestujte len s príručnou batožinou. Ušetrí vám to veľa času a zároveň poskytne flexibilitu pri preprave.

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 88

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

10 dní

Trvanie

2630 3094€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.