TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký stromček i budovy okolo neho, množstvo ľudí okolo stánkov s rozvoniavajúcou kapustnicou, klobáskou či medovinou. Svoje čaro majú aj doma, ak však chcete skúmať vianočné trhy po celom starom kontinente, vedzte, že všade sú iné, unikátne. A je to dôvod navyše, prečo dovolenkovať aj v predvianočnom období. Ktoré sú tie naj vianočné trhy v Európe?

Tento blog pre vás načítala aj umelá inteligencia

Obsah

    V tomto blogu sme pre vás spísali 20 tipov na unikátne vianočné trhy, ktoré sú dlhodobo osvedčené a niečím výnimočné. A tipov je celkovo s tými bonusovými až 50, takže naozaj je z čoho vyberať.

    Poradie od 1. po 20. miesto neznamená od najlepšieho po najhorší, ide o rovnocenné tipy. Jednotlivé trhy sme zoradili regionálne - podľa svetových strán. Začnime tými najbližšími (našimi susedmi) a najznámejšími cezhraničnými vianočnými trhmi.

    Mohlo by vás zaujímať tiež: Nezvyčajné vianočné zvyky vo svete

    Najlepšie vianočné trhy v strednej Európe

    Vianočné trhy v strednej Európe #

    1. tip: Viedeň, Rakúsko #

    Iba 60 km od Bratislavy nájdete jedny z vôbec najkrajších vianočných trhov v Európe ako skutočnú vianočnú perlu. Od polovice novembra do Vianoc sa najkrajšie viedenské námestia premenia na čarovné vianočné trhy s vábivou vôňou horúceho punču. Nebudete si vedieť vybrať to top miesto, pre Slovákov je ním obvykle Viedenské kúzlo adventu na Radničnom námestí, kde počuť najmä slovenčinu a maďarčinu. Vyzdobené stromy okolo radničného parku aj dielničky pre deti sú skutočným zážitkom.

    Pre svoju romantickú atmosféru s cisárskym pozadím je populárny aj zámok Schönbrunn s tradičnými remeselnými výrobkami a ručne vyrobenými ozdobami. Tu je najväčšia šanca zažiť pravé vianočné koncerty. Najvianočnejšiu atmosféru Viedne má však ulička Spittelberg s menej turistami ako Radničné námestie. Na Námestí Márie Terézie sa zase môžete skvelo najesť a pri Karlskirche si zase dáte najlepší punč s dokonalou barokovou atmosférou.

    Oveľa viac o viedenských vianočných trhoch vrátane programu a otváracích časov sa dočítate aj v našom krátkom príspevku Vianočné trhy vo Viedni.

    2. tip: Salzburg, Rakúsko #

    Christkindlmarkt v centre Starého mesta (UNESCO) v rodisku W. A. Mozarta je to najlepšie miesto pre vianočné koledy a dávne tradície. Najznámejšiu koledu Tíchá noc po prvý raz napísali a zahrali práve v blízkosti Salzburgu. Vianočné stánky si tu držia svoj pôvodný vzhľad z 15. storočia a kvalita tu prevažuje nad kvantitou. Pod tým rozumejte ručne pletené ponožky ako pančuchy, do ktorých sa plnia darčeky.

    Úžasná panoráma zasneženého vianočného Salzburgu.

    Pred hlavnou katedrálou sa každý deň o 17.00 h spieva a zapojiť sa môžete aj vy. Veľké spevy, tzv. singalongy, tu však nájdete každý utorok od 18.00 h do 20.00 h. Slávny adventný trh na námestí disponuje viac ako 95 stánkami so sladkou vôňou plátkových jablkových závinov, ktoré zaplavujú námestie a trblietavé svetlá zvýrazňujú v sprievode hudby celé mesto.

    3. tip: Budapešť, Maďarsko #

    Adventný sviatok v Bazilike bol slogan, s ktorým Budapešť dva roky po sebe vyhrala titul najlepších vianočných trhov v Európe. Opäť jedny z top trhov len kúsok od hraníc so Slovenskom. Forbes dokonca píše, že pre Američanov ide o najlepšie vianočné trhy vôbec. A aj v Budapešti tradične prebieha bitka o najlepší trh - možno práve vďaka tomu sú tu najlepšie trhy, pretože oba sa snažia najviac. Pod pojmom oba myslím trhy pri Bazilike sv. Štefana a na námestí Vörösmarty. 

    3 fotografie

    Vianoce v Budapešti

    Krásna bazilika ponúka dynamické a ohromujúce vianočné laserové projekcie. Rovnako tak aj klzisko okolo veľkého vianočného stromčeka. Má tiež stovky stánkov lemujúcich námestie a konajú sa tu víkendové vystúpenia ľudových tanečníkov. Každú adventnú nedeľu sa na vianočnom venci zapáli jedna zo sviečok. Vörösmarty je zase starší z trhov v srdci mesta, stánkov a remeselných výrobkov je tu podstatne viac, rovnako tak živej hudby.

    4. tip: Praha, Česká republika #

    Miesto, kde pre Slovákov jazyková bariéra neexistuje. Ak teda nenatrafíte na tisíce turistov, ktorí zamieria na vianočné trhy v Prahe. V srdci Prahy na Staromestskom námestí nájdete tradičné české trhovisko, kde v desiatkach drevených stánkov ponúkajú obchodníci typický vianočný tovar ako české fúkané sklenené gule, výrobky zo sklenených perál či slamy, ručne vyšívané obrusy, drevené hračky a mnoho iného.

    Dospelí si pochutia na typickom varenom víne so silno škoricovým nádychom a všetci labužníci (malí aj veľkí) si pochutnajú na českých vianočných sušienkach, horúcich pečených gaštanoch, perníkoch či typických českých grilovaných klobáskach a špízoch. Nechýbajú tu tiež živé ovečky, kozy či somáre. Skutočné čaro vianočných trhov v Prahe však spočíva v ich lokalite - okolo stánkov vyčnieva vysvietený Týnsky chrám či Orloj.

    5. tip: Krakov, Poľsko #

    Fotogenický Krakov v sebe ukrýva nespočet zaujímavých miest aj počas Vianoc. Kde len začať? Najlepšie v hmlistom Rynek Glowny - najväčšom stredovekom mestskom námestí v Európe. O to úžasnejší s vôňou klobásy z vianočných stánkov. Dominantou je tu renesančná budova Sukiennice. V jej vnútri vidíte zdobené svietidlá ako secesné kotvy zo stropov s valenou klenbou. Na osvetlených stánkoch nájdete vianočné drevené ozdoby a prepracované malé postieľky ako dokonalé darčeky.

    Aj nádherná Bazilika Panny Márie a povestné stredoveké uličky Krakova sa ukázali ako ideálne pozadie pre rušný vianočný trh a predáva sa tu všetko od ručne vyrábanej bolesławiskej keramiky a sladkých varených cukríkov až po vence z čerstvej borovice. Jednou z hlavných atrakcií trhu je krakovská súťaž o jasličky, kde sa po námestí predvádzajú vyzdobené prerobené betlehemy a barokové kostoly. Spoznáme tu víťaza súťaže a uvidíme aj živé ťavy - dôkaz oddanosti Vianociam a prostrediu, v ktorom sa narodil Ježiš Kristus.

    6. tip: Gdansk, Poľsko #

    V historickom centre mesta je vianočný trh v Gdansku čarovnou zimnou krajinou zázrakov s romantikou vyžarujúcou z každého rohu. Romantiku je tu cítiť naozaj všade. Dokonca sa tu nachádza aj miesto, kde sa milenci môžu bozkávať pod imelom. Samozrejme, v nádeji, že spolu prežijú dlhý život. Očakávajte, že tu uvidíte sprievody elfov, hovoriaceho losa, snehovú kráľovnú a jej spievajúcich koledníkov a tiež rozprávkový kolotoč. Vianočné trhy v Gdansku majú svoje čaro.

    Nakúpiť tu môžete originálne šperky, keramiku a pletené veci. Ako jedlo si tu môžete vychutnať škálu lahôdok z celého sveta vrátane tradičnej poľskej kuchyne (skúste pierogi). Okrem toho sa tu dajú ochutnať alsaské palacinky, grécka bougatsa a španielske churros. Zahrejete sa tu hrnčekom horúcej čokolády, vareného piva alebo aromatického vareného vína.

    Bonusové tipy:

    • Brno, Česká republika - Nájdete tu tradičný drevený Halouzkov betlém na Dominikánskom námestí, vyfotíte sa pri vianočnom fotopointe vo forme hviezd na nádvorí Starej radnice a okúzlia vás vianočné stromy na Námestí Slobody a aj na Zelnom trhu.
    • Český Krumlov, Česká republika - Jedny z najatmosférickejších trhov Európy, ktoré vyzerajú ako od Disneyho - pod nedotknutým a krásne barokovým romantickým zámkom. Na radničnom námestí sa trblietajú rozprávkové svetlá a vianočné ozdoby, k tomu vôňa koláčikov a klobás.
    • Poznaň, Poľsko - Staré námestie v meste sa premení na dokonalý zimný únik so snehovými vločkami, zimnými pochúťkami a ručne vyrábanými drobnosťami. K tomu tu v tom čase prebieha aj Medzinárodný festival ľadových sôch.
    • Ľubľana, Slovinsko - Nájdete tu skutočne nezvyčajné vianočné výzdoby. O svetlá sa nestarajú len snehové vločky či Betlehemská hviezda, ale aj galaxie, planéty, ba dokonca DNA či spermie.
    • Záhreb, Chorvátsko - Jediné vianočné trhy, ktoré získali status najlepších v Európe trikrát po sebe (2016 až 2018). Koná sa tu aj gastronomické podujatie, kde si ľudia môžu pri tanci na ulici vychutnať rôzne varené vína a mazľavé "štrukle".
    • Sibiu, Rumunsko - Transylvánske mesto s radostným vianočným duchom. Pestrofarebný trh nájdete v srdci mesta na Piata Mare s úchvatnými ukážkami barokovej architektúry aj klziskom.
    • Craiova, Rumunsko - Rumunský festival svetiel. Námestie Mihai Viteazul, Staré centrum, Námestie Williama Shakespearea a fontána Doljana sú poprepájané viac ako milión LED svetlami.

    3 fotografie

    Vianoce v strednej Európe

    Najlepšie vianočné trhy v západnej Európe

    Vianočné trhy v západnej Európe #

    7. tip: Trier, Nemecko #

    Nemecko je asi najlepšia krajina v Európe, ktorú môžete navštíviť pri hľadaní top vianočných trhov. Tipov by tu bolo 20 na samostatný článok "Vianočné trhy v Nemecku", a tak túto tému mierne zužujem - na dva, čo bol nesmierne náročný výber. Vianočné trhy v Trieri sú výnimočné, dlhodobo sú najkrajšími v Nemecku a jednými z top celej Európy.

    Panoráma čarovného vianočného Trieru.

    Ide tiež o jeden z najromantickejších vianočných trhov na svete. Leží v stredovekom hlavnom námestí pred impozantným pozadím Trierskej katedrály. A 95 atraktívne vyzdobených stánkov tu ponúka vhodný rámec aktivít pre toto ročné obdobie. Program pre celú rodinu sa takmer denne mení – od historického bábkového divadla až po hviezdneho tenora a pesničkárov. Nájdete tu tiež veľký výber lahodných špecialít ako napríklad „Originálne varené víno Moselle Vintner“, ktoré láka návštevníkov z celého sveta.

    8. tip: Kolín nad Rýnom, Nemecko #

    Vianočné trhy v Kolíne na západe Nemecka patria k najkrajším v krajine a tamojší vianočný stromček patrí medzi najkrajšie vianočné stromčeky v Európe. Tunajšie vianočné trhy (Markt der Engel) vám ponúknu všetko od vybraných darčekov a individuálnych remeselných remeselných výrobkov až po kulinárske špeciality. Každoročne prilákajú milióny návštevníkov z celého sveta. Úžasná je najmä panoráma a pohľad zhora na Kolínsku katedrálu obkľúčenú červenými strieškami stánkov a množstvom svetiel.

    Tamojšia Nikolausdorf (dedina svätého Mikuláša) sa zase zameriava na deti a rozpráva príbeh skutočného sv. Mikuláša s bránou Hahnen z 13. storočia, ktorá sa majestátne týči v pozadí. Existujú dokonca trhy venované mýtickým škriatkom a námornej histórii, ktoré sú doplnené o morské chatrče a pirátov. Ak máte chuť na niečo trochu tradičnejšie, obujte si korčule a vydajte sa na vonkajšie klzisko na Heumarkt. Koná sa tu tiež viac ako 100 pódiových predstavení.

    9. tip: Bazilej, Švajčiarsko #

    Každoročne je Bazilejský vianočný trh medzi najobľúbenejšími vianočnými trhmi v Európe. Ide o autentický vianočný trh s neopakovateľnou atmosférou. Bazilej má totiž hlboko zakorenenú tradíciu najkrajšieho a najväčšieho vianočného mesta Švajčiarska. Nielenže zachovalé Staré Mesto žiari teplým vianočným svetlom, ale obchody a fasády mnohých budov sa trblietajú zlatou žiarou.

    Ulice lemuje asi stovka vysokých borovíc a stoja ako jasne osvetlené stráže, ktoré ukazujú cestu návštevníkom. Zvlášť odporúčaný je vianočný trh, ktorý sa koná priamo v centre mesta a v srdci sviatočne vyzdobeného Starého Mesta. Bazilejský vianočný trh nájdete na Barfüsserplatz a na Münsterplatz – jednom z najkrajších námestí v Bazileji. Na námestí Münsterplatz stojí veľkolepý vianočný stromček s ozdobami od známeho dekoratéra Johanna Wannera - patrí medzi najkrajšie vianočné stromčeky v Európe.

    Objavte krásy Rakúska, južného Nemecka a Švajčiarska v rámci zájazdu Alpská päťka.

    10. tip: Štrasburg, Francúzsko #

    Nie nadarmo si vyslúžilo toto mesto prezývku "francúzske hlavné mesto Vianoc“. V tomto období vyzerá ako skutočný Betlehem. Na centrálnych námestiach nájdete 300 tradičných trhových stánkov, ktoré tvoria líniu s ručne maľovanými drevenými vianočnými ozdobami. Hľadajte tu neporaziteľných malých alsaských výrobcov párkov a mandľové, ovocné, brioškové kugelhopfy.

    Ide dokonca o jeden z najstarších vianočných trhov v Európe, slávnosti konca roka sú tu prítomné už od roku 1570. Hostia si môžu prezrieť stánky s ručne fúkanými sklenenými ozdobami a vyrezávanými drevenými hračkami a vychutnať si pikantné perníčky a svieže alsaské víno. Trh tiež hostí "Dedinu zdieľania" - umožňuje ľuďom prispievať miestnym neziskovým organizáciám a charitatívnym organizáciám.

    11. tip: Méty, Francúzsko #

    Jediné francúzske mesto ohrozujúce status Štrasburgu sú Méty. Už 10 rokov patria medzi najlepšie vianočné trhy v Európe a mnohí považujú práve tieto trhy za najkrajšie vo Francúzsku. A to vďaka jedinečným aktivitám, ktoré sa dajú vidieť iba v meste Metz na Vianoce - konkrétne „lampiónový chodník“, ruské koleso a mnoho chát ponúkajúcich miestne produkty.

    Destinácia láka nielen cestovateľov, ktorí hľadajú najkrajšie vianočné trhy v Európe, ale aj tvorcov, dizajnérov (napríklad Philippe Starck), inovatívne koncepčné hotely, start-upy, umelcov a trendové podniky. Nájdete tu ručne vyrobené darčeky vo vianočnej pyramíde a ochutnáte tie najlepšie perníky v okolí. Korčuľujete sa po ľadovej ceste a užívate si prechádzku magickými „Sentiers des Lanternes“, ktoré ponúka oblasť Moselle.

    Mohli by vás zaujať:

    12. tip: Brusel, Belgicko #

    Obľúbeným vianočným trhom pre Belgičanov a ľudí zo zahraničia je ten v Bruseli nazývaný Winter Wonders, teda Zimné zázraky. So svojimi 2,5 miliónmi návštevníkmi je trh neprehliadnuteľným koncoročným podujatím v Bruseli, ktoré sa pri tejto príležitosti zahalí do svojho sviatočného kostýmu a vytiahne z širokú škálu možnosti na zábavu.

    Poďte na zájazd do Bruselu a Brúg a skombinujte ich s ďalšími veľkými mestami Európy.

    Vysvietený Brusel je zážitkom pre každého vianočného návštevníka.

    "Hlavné mesto Európy" Brusel je už niekoľko rokov aj jedným z vianočných hlavných miest spolu so Štrasburgom, Budapešťou a Viedňou. Tímy, ktoré majú toto podujatie na starosti, nastavujú každý rok latku vyššie, aby vám ponúkli chvíle čistej mágie. Čakajú na vás veľké klasiky: veľkolepá zvuková a svetelná show na Grand-Place, majestátny strom, jasle v životnej veľkosti, klzisko, magické svetlá a množstvo výstav, ktoré sú posiate podujatím. Samozrejme, nechýbajú úžasné vianočné trhy plné pokladov, ktoré potešia zvedavcov a dráždia chuťové poháriky labužníkov.

    Bonusové tipy: 

    • Drážďany, Nemecko - Dresden Striezelmarkt, založený ako jednodňový trh v roku 1434, je najstarším v Nemecku. Nájdete tu 45 stôp vysokú vianočnú pyramídu a plnený maslový ovocný koláč posypaný práškovým cukrom a označený špeciálnou pečaťou zobrazujúcou slávneho bývalého kráľa mesta, Augusta Silného.
    • Mníchov, Nemecko - Tiež populárne medzi Slovákmi sú trhy na Mariánskom námestí. Ich korene siahajú až do 14. storočia, čím prekonajú aj Salzburg. Nie je to len domov tradičných zvykov a starých remesiel, ale aj pravdepodobne najväčšia prehliadka betlehemov v Nemecku.
    • Lipsko, Nemecko - Vianočný trh v Lipsku, rozdelený do šiestich oblastí s viac ako 250 blikajúcimi stánkami harmonicky zasadenými do historického centra mesta, je jeden z najstarších a najväčších vianočných trhov v Nemecku. Vyniká tu 20-metrový saský vianočný stromček.
    • Norimberg, Nemecko - Topka v udržateľnosti. Všetci predajcovia vareného vína pracujú so systémom opakovane použiteľných pohárov, ktorý šetrí energiu a vďaka nemu sa vyhnú veľkému počtu jednorazových nádob.
    • Düsseldorf, Nemecko - Tento rok ponúkne Düsseldorf nové atrakcie vrátane klziska s rozlohou 1 700 m2 na námestí Corneliusplatz a stan s aktivitami pre deti na námestí Jan-Wellem-Platz s predstaveniami počas každého dňa.
    • Zürich, Švajčiarsko - Počas Vianoc daruje Swarowski stromček a spolu s ním predstavuje svoju najnovšiu kolekciu. V priebehu rokov sa toto rozrástlo do jednej z jedinečných a dlhoročných tradícií, vďaka ktorým je Zürich taký výnimočný.
    • Montbéliard, Francúzsko - Montbéliard oživuje tradíciu Württemberska a organizuje vianočný trh ako nik iný - so 140 krásnymi stánkami plnými autentických a vysoko kvalitných predmetov.
    • Colmar, Francúzsko - So svojimi zrubovými domami a ulicami lemovanými vodnými kanálmi je Colmar v podstate rozprávkou, ktorá ožíva po celý rok. Počas Vianoc je to pri svetelnej výzdobe ešte krajšie.
    • Bruggy, Belgicko - Fascinujúca cesta Light Experience Trail zapĺňa námestia Brúg a pamiatky živými farbami. Romantické vonkajšie klzisko v najkrajšom belgickom meste je zahalené trblietavými svetlami.
    • Deventer, Holandsko - V jednom z najstarších holandských miest sa približne 950 hercov a obyvateľov 2 dni prezlečie za postavy z príbehov Charlesa Dickensa - od Scroogea po Olivera Twista a od spevákov vianočných kolied až po kominárov.

    3 fotografie

    Vianoce v západnej Európe

    Najlepšie vianočné trhy Škandinávia a Pobaltie

    Vianočné trhy Škandinávia a Pobaltie #

    13. tip: Kodaň, Dánsko #

    Trhy v Kodani pulzujú skutočnou škandinávskou sviatočnou radosťou. A to najmä keď vidíte vianočné stromčeky, ozdoby a svetlá, ktoré pridávajú svoju mozaiku sezónnych farieb, popri trhových stánkoch s drevenými hračkami, keramikou, dekoráciami a mnohým pleteným tovarom. Centrum mesta je domovom niekoľkých trhov, ale je to vianočný trh v Tivoli Gardens, ktorý je bijúcim srdcom Kodane.

    Tivoli slúžil ako skutočná inšpirácia pre Disneyland, a tak nečudo, že sa tu zabavia aj najmenší. Vo večernej tme sa točí ruské koleso, na bezlistých stromoch visia rozprávkové svetlá, zatiaľ čo klzisko láka odvážlivcov. Pridajte k tomu toastové arómy karamelizovaných mandlí a voňavú vôňu škoricového vareného vína (známeho v Dánsku ako glogg) a ocitnete sa uprostred radosti z vianočných trhov. Zamieriť môžete aj do farebného Nyhavnu, ktorý niektorí označujú za vianočnú hviezdu mesta Kodaň

    14. tip: Tallinn, Estónsko #

    Tunajší trh pred 3 rokmi ocenili titulom najkrajšieho v Európe. Pre hľadačov najkrajších európskych vianočných trhov je Tallinn povinnou zastávkou. Hlavné mesto estónska poteší útulnosťou, historickou polohou, stáročnými budovami a dlhými tradíciami. Kúzla Vianoc tu hľadajú stovky tisíc ľudí, deti sa zamilujú do kolotočov a Santa Clausa, ktorý prichádza do svojej zimnej jaskyne na tradičných saniach rozdáva vianočné sladkosti dobre recitujúcim deťom.

    Hlavný trh tu leží v srdci krásneho stredovekého mesta, kde sa nachádzajú strechy a dlažobné kocky poprášené snehom. V zime je Radničné námestie plné – nielen vďaka viac ako 60 dreveným stánkom, kde sa predávajú ručne vyrábané vence, miestne umelecké remeslá, sladkosti, med a koberčeky z ovčej kože, ale aj pre dychové kapely, zvonárov a mnohé tanečné súbory. Najväčší vianočný stromček Estónska každý rok postavia pred radnicou od roku 1441, vďaka čomu je jedným z prvých, ktorý bol vystavený kdekoľvek v Európe.

    15. tip: Göteborg, Švédsko #

    Detská zábava sa tu roztočí na maximum a môžete tu navštíviť Santu v jeho drevenej dielni, jazdiť na nárazníkoch a nenechajte si tiež ujsť trblietavú polhodinovú ľadovú show.  Susedný prístav tiež predvádza parádnu šou s krásne ozdobenými stromami na lodiach plávajúcich po vode.

    Tu sa celá zábava sústredí v najobľúbenejšom zábavnom parku celého Švédska - Lisebergu. V decembri je to jeden z najklasickejších vianočných trhov pod holým nebom. Nie sú tu žiadne vŕzgajúce ruské kolesá, plastové vianočné stromčeky či opití škriatkovia. Tu sa môžete dokonale občerstviť údeným sobom a popíjať glogg. Pozor, platí sa tu vstupné, no stojí za to a môžete tu byť od 15.00 h až do 22.00 h.

    Bonusové tipy:

    • Vilnius, Litva - Vianočné trhy pre milovníkov dizajnu. Nájdete tu oslnivé rozprávkové svetelné displeje, ktoré môžete vidieť na vianočných trhoch. Takmer vždy sa zhodujú s úchvatnou výstavou stromov v centre starého mesta a nájdete tu aj iglu.
    • Riga, Lotyšsko - Z prieskumu Britov sa zistilo, že Riga je najlepšou hodnotou za peniaze v rámci vianočných trhov, čím porazila tvrdú konkurenciu ako Mníchov, Praha a Tallinn.
    • Štokholm, Švédsko - Navštívte skanzen na ostrove Djurgarden v centre Štokholmu, kde sú všetky historické domy a usadlosti zodpovedajúcim spôsobom vyzdobené. Zapojiť sa môžete do tradičných tancov okolo slávnostného stromu na námestí Bollnäs a vyrobiť si vlastné vianočné ozdoby v dielni.
    • Helsinki, Fínsko - Viac ako 120 chát a atrakcií zdobí mestské Senátne námestie. Tradičné trhové stánky a horúce varené víno tu nájdete na každom rohu a dokonca aj saunu vyhrievanú drevom.

    3 fotografie

    Vianoce na severe Európy

    Najlepšie vianočné trhy - Britské ostrovy

    Vianočné trhy na Britských ostrovoch #

    16. tip: Manchester, Anglicko #

    Možno by ste to nepovedali, ale tu leží jeden z najväčších a najkrajších vianočných trhov v Spojenom kráľovstve. Nájdete tu najoriginálnejšie, najväčšie a možno aj najlepšie vianočné trhy v krajine Manchester Christmas Markets, ktoré sú ideálnou destináciou pre slávnostný výlet.

    Bol to prvý vianočný trh v Spojenom kráľovstve, ktorý vypukol v meste v roku 1999. Každým rokom je väčší a teraz priťahuje viac ako deväť miliónov návštevníkov každý rok. Približne 300 krásne vytvorených stánkov rozmiestnených po celom meste ponúka lahodné medzinárodné jedlá, nápoje a jemne spracované vianočné darčeky v srdci rušného centra mesta. Vianočné trhy v Manchestri, ktoré sa rozprestierajú na 10 samostatných miestach, z ktorých každé má svoj osobitý charakter, majú čo ponúknuť každému sviatočnému návštevníkovi.

    Vyskúšajte:

    17. tip: Edinburgh, Škótsko #

    Edinburgh, nepopierateľne jedno z najkrajších miest na planéte, skutočne žiari v zimných mesiacoch a počas sviatkov, keď sa spájajú vianočné trhy a oslavy Hogmanay. Nájdete tu Santa’s Grotto - oválne klzisko, putujúce atrakcie ako napríklad 60 m vysoký Star Flyer, dielňu elfov ukrytú v bludisku vianočného stromčeka, stánky s drevenými hračkami, darčekmi s tematikou Harryho Pottera a vareným Irn Bru (národný nápoj Škótska).

    Historický Edinburgh je plný kolotočov.

    Po zotmení sa určite vydajte do Kráľovskej botanickej záhrady, popíjajte korenený mušt a žasnite nad vianočnými svetlami. Ak môžete navštíviť Edinburgh iba raz, určite príďte na konci decembra a pripojte sa k očarujúcemu sprievodu s pochodňou Hogmanay cez Staré mesto Edinburghu - 30. decembra. Zaobstarajte si lístok a môžete sa vybrať na pouličnú párty Hogmanay a vychutnať si ohromujúci ohňostroj 31. decembra.

    Bonusové tipy:

    • Londýn, Anglicko - Najznámejší vianočný trh, ktorý môžete navštíviť počas predvianočného obdobia, sa nachádza vo Winter Wonderland v Hyde Parku, veľkom festivale pod holým nebom s množstvom slávnostných atrakcií.
    • Nottingham, Anglicko - V tunajšom Winter Wonderland (vstup zadarmo) nájdete 70 tradičných stánkov v bavorskom štýle, ale aj ochutnávku lahodných domácich a remeselných syrov, chutney a čokolády v ponuke.
    • Bath, Anglicko - Široká škála hand-made darčekov na menej známom a málo navštevovanom meste Anglicka. Dozvedieť sa tu môžete o miestnych charitatívnych organizáciách. Mesto ich podporuje tým, že svoje stánky tu môžu mať zadarmo.

    Najlepšie vianočné trhy v južnej Európe

    Vianočné trhy v južnej Európe #

    18. tip: Trento, Taliansko #

    Každý rok sú dláždené ulice Trenta v severotalianskom regióne Trentino-Alto Adige plné vianočných stromčekov a 90 drevených chatrčí, ktoré tvoria kombináciu toho, čo Taliani nazývajú Città del Natale - „vianočné mesto“. Predavači ponúkajú svoje ovčie syry a sušené plátky pomaranča pod hradom Buonconsiglio z 13. storočia a Alpy v diaľke dodávajú neuveriteľnú kulisu celej scenérii.

    Trento je vianočným mestečkom s trblietavými stromami a tisíckami zlatých svetiel. Vianočný trh v Trente využíva so záväzkom k environmentálnej udržateľnosti iba čistú energiu a miestne produkty a papierové tašky s ekologickou certifikáciou.

    19. tip: Sevilla, Španielsko #

    Vianočný trh Nervion v Seville poskytuje umelecký, kultúrny a zábavný zážitok, ktorý návštevníkom navodí sviatočného ducha najlepšie v celom Španielsku. Tu by ste možno očakávali poskromnejšie Vianoce, opak je však pravdou. Očakávajte pri návšteve Sevilly počas Vianoc vyzdobené drevené stánky, pouličné výstavy a predstavenia v zadnej časti chatiek.

    Nájdete tu aj betlehemy, hudobné zbory a množstvo sladkých dobrôt. Zásobíte sa výplňami do pančúch a umeleckými andalúzskymi darčekmi – a zahrejte si studené ruky hrou churros.

    Pozrite si:

    20. tip: Funchal, Madeira (Portugalsko) #

    Ostrov večnej jari v Atlantiku by ste v rebríčku asi nečakali a je to netradičný vianočný tip. Subtropický ostrov a jeho hlavné mesto Funchal - to je trh plný vzácnych kvetov, lahodné portugalské predjedlá a množstvo vianočnej nálady. Nebudete sa tu vedieť nabažiť grilovaného mäsa marinovaného vo víne a miestneho madeirského punču. Každý večer sa tu tiež konajú vystúpenia od tradičných vianočných koledníkov až po folklórne skupiny.

    Vianoce na Madeire s jarnými teplotami a vysvietený Funchal.

    Slávnosti spojené s vianočnou náladou sa začínajú 1. decembra a končia sa 9. januára. Madeira je jedno z najlepších miest, kde sa vybrať na Silvestra - spolu s Azorskými ostrovmi tu hľadajte najteplejšie zimy. Nenechajte si ujsť tiež slávny silvestrovský ohňostroj - je jedným z najkrajších v Európe, zapísaný v Guinessovej knihe rekordov ako najväčšia svetová show. K tomu je samozrejmosťou možnosť pozorovať delfíny a veľryby.

    Bonusové tipy:

    • Tirana, Albánsko - Áno, aj Albánsko má v týchto časoch vianočné trhy. Tirana je okrem toho vždy krásne mesto na návštevu a veľmi nezvyčajné v porovnaní s inými európskymi hlavnými mestami.
    • Benátky, Taliansko - Vianočný trh v Benátkach ponúka remeselné výrobky, ako sú miestne muránske sklo, tradičné karnevalové masky a skvelé jedlá v štýle tapas.
    • Miláno, Taliansko - Ak chcete zimnú dovolenku vo veľkom meste s butikovými obchodmi, elegantným talianskym jedlom a obľúbenými podujatiami, Miláno má čo ponúknuť aj v rámci mestských vianočných trhov.
    • Florencia, Taliansko - Začiatkom decembra sa námestie pri Bazilike di Santa Croce premení na slávnostný trh v nemeckom štýle plný chutných pochúťok a darčekov z celého sveta. Už takmer 500 rokov je trh jednou z najcennejších tradícií Florencie so svojimi 50 stánkami s remeselnými pokladmi.
    • Bologna, Taliansko - Bologna je hlavným mestom gurmánov regiónu Emilia-Romagna a možno aj celého Talianska. Platí to aj počas Vianoc. Bolonský trh je historický trh v centre mesta s gastronomickými podujatiami počas celého zimného obdobia.
    • Madrid, Španielsko - V srdci Madridu na Plaza Mayor je uznávaný vianočný trh ako pripomienka kráľovskej minulosti Španielska. Jedinečné zbierky ručne maľovaných a zdobených betlehemov a hudobných nástrojov zaplavujú takmer 100 stánkov naprieč námestím.

    Mnohé fotografie v blogu pochádzajú z Depositphotos.

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


    Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

    Zo zájazdu:

    Viktor Háber

    Posledná úprava článku | Prečítané: 21119

    Mohlo by Vás zaujímať

    TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

    Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

    Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

    Viktor Háber 16 min. čítania
    Viedeň - pamiatky, bary, tipy s deťmi Viedeň

    Viedeň Viedeň - pamiatky, bary, tipy s deťmi

    Už 30 rokov spoznávame Viedeň. Mladí prechádzame trendy bary, s deťmi objavujeme ihriská a miesta na kúpanie, pohodu hľadáme v kaviarniach a…

    Jozef Zelizňák 33 min. čítania
    So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

    Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

    Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

    Ľuboš Fellner 39 min. čítania
    Na najväčšej demonštrácii vo Viedni. Prémiový blog

    Prémiový blog Na najväčšej demonštrácii vo Viedni.

    Tento aktuálny článok je z neskorej jesennej soboty vo Viedni. Je o zopár mojich zážitkoch z Viedne, ale hlavne o covide a ide o politické…

    Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

    Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

    Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

    Ľuboš Fellner 24 min. čítania
    10 najmenej navštevovaných krajín sveta Prémiový blog

    Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

    Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    Detské zľavy

    Dovolenka Paríž a Disneyland
    F

    Európa  

    Francúzsko


    náročnosť

    6 dní

    Trvanie

    1945
    K

    Európa  

    Andorra, Španielsko, Francúzsko


    náročnosť

    8 dní

    Trvanie

    2490
    K

    Európa  

    Francúzsko


    náročnosť

    8 dní

    Trvanie

    3048
    K

    Európa  

    Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


    náročnosť

    8 dní

    Trvanie

    2860

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.