Vianočné trhy, Viedeň 2023

Vianočné trhy, Viedeň 2023 Kam na vianočné trhy v Rakúsku

V novembri 2023 sa vo Viedni opäť otvoria vianočné trhy. Opatrenia v súvislosti s pandémiou sú minulosťou. Kde si môžete najlepšie vianočné trhy v Európe užiť tento rok? 

Viedeň je perla medzi vianočnými mestami a je si z čoho vyberať. My vám odporúčame tieto miesta:

1. Spittelberg - asi najvianočnejšia atmosféra vládne práve v tejto viedenskej štvrti, presnejšie v troch úzkych uličkách (Schrankgasse, Spittelberggasse a Gutenberggasse) v obvode Neubau. Krátka prechádzka z mesta, no o poznanie menej turistov ako na Radničnom námestí. Odporúčame ochutnať spätzle. Otvárajú sa 10. novembra, trvajú do 23.12. Otvorené sú do 21.00, cez víkend o trochu dlhšie.

2. Zámok Belvedere - vianočné trhy otvárajú 18. novembra a budú mať otvorené aj 25. a 26. decembra. Vždy do 21.00. Kulisa jedného z najkrajších barokových zámkov Európy. Top.

3. Altes AKH - nádvorie starej viedenskej nemocnice láka od 11. novembra na dlhé otváracie hodiny (23.00) a uzatvorený priestor pred okolitým svetom. Romantický ohník štajerskej reštaurácie, drobný kolotoč, zabavia sa tu aj deti. Náš tajný tip. 

4. Námestie Márie Terézie - trhy tu otvárajú 16. novembra a budú mať otvorené každý deň do 21.00 až do 26. decembra, v piatok a v sobotu do 22.00. Námestie pod najznámejšou viedenskou sochou zaplnia stánky, kde sa okrem klasickej stánkovej ponuky môžete aj slušne najesť. Viedeň bez tohto námestia by nebola Viedeň. 

4. Freyung - malé, ale veľmi milé námestie a trhy s množstvom ručne vyrábaných vecí. A nám tu chutí aj varená čokoláda a medovina. Od 18. novembra až do Vianoc každý deň do 21.00. 

5. Karlskirche - tu sa zvyknú Viedenčania zastaviť na punč po práci. Majú na to čas od 18. novembra každý deň do 20.00. Kulisa barokovej perly Rakúska tvorí dokonalú atmosféru. K tomu stánky roztrúsené v parku, domáce kolotoče a skvelá uvoľnená atmosféra. 

6. Námestie Am Hof - obľúbené živé trhy v starej Viedni sponzorované popovým rádiom Radio Wien. Veľa stánkov, veľa vianočných ozdôb. Fajn miesto. Od 11. novembra až do Vianoc vždy do 21.00. 

8. Stephansdom - do srdca Viedne zrejme pôjdete aj tak a stánky na najturistickejšom mieste hlavného mesta Rakúska vás len utvrdia v tom, že Viedeň to s Vianocami vie. Každý deň do 21.00. 

9. Zámok Schönbrunn - autobusy zaparkované pred zámkom vám potvrdia, že tu nejde o tajný tip. Nič to nemení na tom, že popíjať varené víno s panorámou Schönbrunnu je magické. Menej turistov by potešilo, ale plusové body za prostredie. Od 19. novembra až do 4. januára každý deň do 21.00 (po Vianociach do 18.00)

10. Museumsquartier - atmosféra na hranici Vianoc a barovej kultúry. Výborné miesto, ak chcete popíjať varené víno, ale si potrebujete oddýchnuť od vianočného moodu. Každý deň do 23.00. 

11. Radničné námestie - asi najznámejšie vianočné trhy pre Slovákov, Čechov a Maďarov. Preto tu budete práve tieto tri jazyky počuť od 19. novembra do 26. decembra častejšie než nemčinu. Máme tu najviac pocit turistickej pasce, ale zasa vianočný stromček a vysvietená radnica patria k viedenským Vianociam. Cez víkend majú otvorené do 22.00, ale vtedy sa námestiu vyhnite. Odporúčame navštíviť tieto trhy popoludní cez pracovný deň. 

12. Vianočné trhy v Pratri - pekne osvietené ruské kolo, punč a k tomu od stredy do nedele po 19.00 zábava pri živej hudbe na gratis koncertoch z veľkého pódia. Menej romantična, viac zábavy. Od 19. novembra do 8. januára.

Chystáš sa do hlavného mesta Rakúska? Tu nájdete všetky informácie o Viedni.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

24.08. → 01.09. +1 termín

náročnosť

9 dní

Trvanie

2039 2265€
TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
Viedeň - pamiatky, bary, tipy s deťmi Viedeň

Viedeň Viedeň - pamiatky, bary, tipy s deťmi

Už 30 rokov spoznávame Viedeň. Mladí prechádzame trendy bary, s deťmi objavujeme ihriská a miesta na kúpanie, pohodu hľadáme v kaviarniach a…

Jozef Zelizňák 33 min. čítania
Na najväčšej demonštrácii vo Viedni. Prémiový blog

Prémiový blog Na najväčšej demonštrácii vo Viedni.

Tento aktuálny článok je z neskorej jesennej soboty vo Viedni. Je o zopár mojich zážitkoch z Viedne, ale hlavne o covide a ide o politické…

Ďalšie dovolenky do krajiny: