Stále viac cestovateľov má za cieľ prejsť všetky krajiny sveta. Aj na Slovensku sa k tejto méte mnohí blížia. Kam však ísť potom? Máme pre vás geografické rébusy a nové inšpirácie na vaše cesty - exklávy. Niektoré sú ľahko dostupné, iné zase priam nedostupné cestovateľské méty. Ktoré sú tie najlepšie svetové exklávy hodné návštevy?

Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Našli ste chybu? Kontaktujte nás.

Obsah

    Pokiaľ si myslíte, že exklávy sú nudná téma, musím vás vyviesť z omylu. Často ide aj o cestovateľské anomálie a ciele najskúsenejších cestovateľov. Aj tento blog je dobrým tipom pre tých, ktorým nestačí vylihovať v all inclusive rezorte, ale delia si so mnou vášeň pre spoznávanie našej planéty.

    Nie je to však téma iba pre extrémistov. Pripravil som si zopár ľahko dostupných a blízkych tipov, ktoré zvládne každý. Mnohé exklávy totižto patria európskym krajinám.

    Enkláva a exkláva - vysvetlenie #

    Enkláva je územie, ktoré je zo všetkých strán obkrúžené iným štátom. Príkladom je Vatikán či San Marino. Avšak najväčšou enklávou sveta, kam vypravujeme celoročne zájazdy, je Lesotho. Africké horské kráľovstvo v oblakoch, ktoré je celé obkrúžené Juhoafrickou republikou.

    Exkláva je územie, ktoré je od daného štátu absolútne odlúčené a obklopené jedným či viacerými štátmi. Do exklávy sa neviete dostať z materského štátu po zemi (len letecky či po vode). Po zemi nie bez toho, aby ste medzitým vstúpili do inej krajiny. Je ich po svete veľa, ale ja som si pre vás pripravil 10 najúžasnejších exkláv sveta.

    Niektoré na 100 % poznáte, ale možno ste nevedeli, že ide o exklávy. Mám tu však aj zopár tipov pre extrémnych cestovateľov – exklávy, ktoré ešte slovenskí cestovatelia neobjavili.

    Exotická enkláva a najvyššia krajina Afriky. Lesotho ponúka mnoho zážitkov, napríklad aj možnosť lyžovania sa.
    Foto: Jakub Kopča

    Iné inšpiratívne blogy pre fanatických cestovateľov:

    10. Dubrovník, Chorvátsko

    10. miesto: Dubrovník, Chorvátsko #

    Prekrásny Dubrovník pozná každý, no možno ste netušili, že ide o exklávu. Dubrovník je však od zvyšku Chorvátska oddelený štátom Bosna a Hercegovina. Skvelou správou pre turistov je, že od roku 2022 je Dubrovník spojený s Chorvátskom mostom Pelješac, no stále sa berie za exklávu.

    Ide o mesto so zaujímavou históriou. Väčšina stavieb v Dubrovníku pochádza zo 14. a 15.storočia, kedy mesto zaznamenalo aj najväčší rozmach. V tom čase fungoval Dubrovník dokonca ako samostatná republika pod talianskym názvom Ragusa. V 17. storočí zničilo časť mesta zemetrasenie a pribudli budovy postavené značne v barokovom štýle. Najkrajšiemu mestu Chorvátska dnes dominujú vápencové budovy so strechami tehlovočervenej farby.

    Starodávne úzke uličky, hradby staré vyše tisíc rokov, neskutočná história na každom kroku a pobrežná atmosféra k tomu. Niet divu, že Dubrovník vyhlásili za 3. najromantickejšie mesto sveta, pričom predbehlo aj Paríž či Benátky. A od roku 1979 je aj na zozname UNESCO.

    Dubrovnik je jedno z najfotogenickejších miest na svete.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Dubrovník je skutočne prekrásnym mestom – absolútnym cestovateľským topom! Odporúčam prejsť hlavnú tepnu zvanú Stradum krížom-krážom a prejsť sa po hradbách, ktoré nedobyli piráti, Turci ani Benátčania... Zastavte sa tiež v jednej z najstarších lekární v Európe - Lekárni Menších bratov z roku 1317. Vychutnajte si ustrice zo Stonu a zapíjať ich odporúčam bielym vínom Pošip.

    Jahňacinu si dajte v paláci Pučič a k nej odporúčam zasa červený Dingač z Pelješacu od Grgiča. Ak ovládate detaily, máte z cestovania viac. Dubrovník je úžasnou geografickou anomáliou…

    6 fotografií

    Krásny Dubrovník. Fotografie: Ľuboš Fellner

    Viac o meste sa dočítate v blogu:

    Čo vidieť v Dubrovníku

    9. Kaliningrad, Rusko

    9. miesto: Kaliningrad, Rusko #

    Kaliningrad pri Baltskom mori susedí s Poľskom a Litvou a jeho rozloha 15 000 km2 je slušná, no nejde o najväčšiu exklávu, aj keď to ChatGPT tvrdí... Pravdou je, že Kaliningrad je najväčšou exklávou položenou na území kontinentálnej Európy.

    Nachádza sa 666 kilometrov západne od Ruska a 1 300 km od Moskvy. Ide o najzápadnejšiu zo všetkých 46 ruských oblastí a Berlín je k nej bližšie než Moskva.

    Čo všetko ponúka ruská enkláva Kaliningrad.

    Čo všetko ponúka ruská enkláva Kaliningrad.

    V minulosti (1525 – 1701) bolo mesto nazývané Köningsberg hlavným mestom Pruska – predtým, než túto pozíciu prevzal Berlín. Dnes tu vidíte Chruščovovské paneláky, no stále práve v Kaliningrade dostanete najlepší marcipán, kúpite si najkvalitnejší jantár a ochutnáte skvelé baltské ryby (odporúčam úhora). Nemeckú stopu tu výrazne cítiť.

    Po II. svetovej vojne a Postupimskej konferencii sa celá oblasť stala súčasťou Sovietskeho zväzu a dnes patrí Rusku. Hlavné mesto Kaliningrad bolo založené rytiermi v 13. storočí na počesť českého kráľa Přemysla Otakara II. Celý život tu žil filozof a „anticestovateľ“ Immanuel Kant. Jeho Kritika čistého rozumu je aktuálna aj dnes.

    Je toho (exkláv) veľa... Keď sa na to ako cestovateľ dáte, máte čo robiť desiatky rokov. Ľuboš Fellner, BUBO

    Námestie víťazstva v Kaliningrade

    Námestie víťazstva v Kaliningrade

    8. Francúzska Guyana

    8. miesto: Francúzska Guyana #

    Existuje rozlohou ešte väčšia európska exkláva než Kaliningrad? Keď ste si prečítali nadpis tohoto bodu tak už viete. Porozmýšľajte však  s kým má Francúzsko najdlhšiu hranicu? So Španielskom? Belgickom či Nemeckom? Nie – s Brazíliou!

    Francúzska Guyana je Francúzskou exklávou na území Južnej Ameriky a hoci ste na inom kontinente, stále ste vo Francúzsku.

    Francúzska Guyana je hyperexotickým územím – cestovateľskou špecialitou.

    Ide síce o jeden z 26 regiónov Francúzka, do krajiny vstúpite na občiansky preukaz, no ste od Európy veľmi, veľmi ďaleko. Ide o najväčší zámorský región EÚ, o 70 % väčší než Slovensko.

    5 fotografií

    Francúzska Guyana

    Autá jazdia s francúzskymi značkami, platí sa eurom, využijete svoju SIM kartu ako v Európe… a pritom ste vyše 7 000 km ďaleko. Guyanský Amazonský park je najväčším národným parkom EÚ.

    Vo Francúzskej Guyane sa plavíme na ostrovy spásy známe z knihy Motýľ od Henriho Charrierea a navštevujeme ESA (Európsku vesmírnu agentúru) v meste Korou.

    Ja osobne som navštívil Francúzsku Guyanu na viacerých cestách, BUBO sem vypravilo vyše 50 zájazdov a Francúzsku Guyanu spájame s „britskou“ a „holandskou“, ktorá sa nazýva Surinam. Nádherné vodopády a neuveriteľné ulovené zážitky! Turizmus túto oblasť ešte neobjavil - odporúčam!

    Samostatné cely, tzv. samotky, dodnes pôsobia desivo - jeden z top zážitkov vo Francúzskej Guyane.
    Foto: Ľubor Kučera — BUBO

    7. Temburong, Brunej

    7. miesto: Temburong, Brunej #

    Exotický štátik Brunej sa nachádza na severe ostrova Borneo, ktorý je tretím najväčším ostrovom sveta čo sa týka rozlohy (prvé je Grónsko, druhé Nová Guinea). Pri Borneu či Kalimantane je zaujímavé, že je jediným ostrovom sveta, ktorý si delia tri krajiny - Brunej, Malajzia a Indonézia.

    Keď sa bližšie pozriete na Brunej, zistíte, že nejde o jednotnú plochu, ale dve separátne entity. Temburong je od hlavnej časti oddelený Malajziou, hoci len tenkým pásom, ale predsa. Z jednej časti Bruneja do druhej sa dostanete buď lodičkou, alebo po moste Sultan Haji Omar 'Ali Saifuddien Bridge. S dĺžkou 30 km je to vôbec najdlhší most v juhovýchodnej Ázii.

    Brunej je po Maldivách, Singapure a Bahrajne štvrtá najmenšia krajina v Ázii a má celkovo iba 5 765 km², čím je iba o niečo menší ako napríklad Nitriansky kraj. Ide však o jeden z vôbec najbohatších štátov sveta s príjmom viac ako 37 000 USD na obyvateľa. Tajomstvo leží v zásobách ropy a krajina celkovo pôsobí viac dojmom, ako keby ste boli na Blízkom východe a nie v juhovýchodnej Ázii.

    Napriek veľkosti štátu tu odporúčam zavítať. Nájdete tu napríklad hlavné mesto s najexotickejším názvom na svete Bandar Seri Begawan (v preklade Mesto Božej aury) s úžasnou Mešitou Omara Ali Saifuddien III.

    6 fotografií

    V Bruneji od n euveriteľného roku 1998

    Brunej som po prvý raz navštívil v roku 1998. Leteli tam vtedy štyria klienti sultánovým obrovským lietadlom, v ktorom pilot odriekaval modlitbu. Dnes navštevujeme Brunej na našich BUBO zájazdoch na Sabah a Saravak.

    Ide o ekologickú turistiku v krásnej džungli, kde stretávame stáda orangutanov, exotického kahaua nosatého a ešte exotickejšie domorodé kmene. V Brunejskom sultanáte zároveň navštívite exotickú exklávu kúštiček od rovníka.

    6. Baarle-Nassau/Baarle-Hertog, Holandsko/Belgicko

    6. miesto: Baarle-Nassau, Baarle-Hertog (Holandsko, Belgicko) #

    Najviac exkláv na svete sa nachádza na hraniciach Holandska s Belgickom. Oblasť Baarle-Nassau/Baarle-Hertog má 22 exkláv nachádzajúcich sa v Holandsku a patriacich Belgicku, ale aby to bolo komplikovanejšie, tak sa v nich nachádza sedem holandských takzvaných kontraexkláv, respektíve exkláv druhého stupňa.

    Niektoré exklávy majú veľkosť tenisového ihriska a hranice krajín rozpoľujú domy, reštaurácie či krčmy. Reálne sa v niektorých obytných domoch môže stať, že obývačku máte v Holandsku, no kuchyňu už v Belgicku. Alebo sa krčmový pult nachádza v jednej krajine, no barové stoličky v druhej.

    Toto bolo vtipné pred vznikom EÚ, kedy boli v Belgicku a Holandsku rôzne dane za alkohol a rôzne zatváracie hodiny. Vtedy sa hostia presunuli z jednej strany baru do druhej krajiny niekoľkými krokmi.

    Jeden neuveriteľný chaos, ktorý je však pre vášnivého cestovateľa veľmi zaujímavý. Z Antverp je Baarle-Nassau/Baarle-Hertog tak hodinku, nie je to teda ďaleko a podľa mňa je to pre vás dobrý tip na neklasickú cestu.

    Niekoľko exkláv zdieľajú medzi sebou aj Belgicko a Nemecko. Najzaujímavejšie sú tie, ktoré ležia pri železnici Vennbahn južne od miest Aachen či belgického Liege. Po prvej svetovej vojne získali Belgičania v rámci mierovej zmluvy Versailles železničnú trať Vennbahn, ktorá prechádzala Nemeckom. Kusy nemeckého územia, mestá a dediny tak zrazu zostali odrezané od svojej domovskej krajiny.

    Hitler počas druhej svetovej vojny na krátky čas územie spojil, ale porážka nacistov príbeh definitívne uzavrela. Dnes sa železnica Vennbahn zmenila na krásnu cyklistickú cestu a vy tak môžete bicyklovať v Belgicku, pričom napravo aj naľavo od vás je - Nemecko.   

    Pohľad na Gibraltár.

    Pohľad na Gibraltár.

    Ďalšie zaujímavé európske exklávy #

    • Campione d'Italia - alebo skrátene Campione, je talianska obec vo vnútri švajčiarskeho územia kantónu Ticino. Je to územie rovnomennej obce ležiacej na brehu jazera Lugano, južne od neho. Vy sa sem viete poľahky dostať z talianskeho mesta Como alebo z milánskeho letiska Malpensa, cca hodinka cesty.

    12 fotografií

    Campione d'Italia - ľahko dostupná exkláva

    • Llivia - leží len cca dva kilometre smerom na východ od Andorry. Územie odtrhnuté od zvyšku Španielska, ktoré je úplne obklopené Francúzskom.
    • Ceuta a Melilla – španielske územie na severe Afriky či Španielsko ležiace v Maroku. Obe tieto exklávy som navštívil v roku 1993, kedy BUBO vzniklo ako start-up, na prvej ceste do Afriky. Vyrazili sme tam zo Slovenska neklimatizovaným autobusom a bolo to ako dnes odletieť do vesmíru.
    • Gibraltár – jediné miesto v Európe, kde voľne žijú opice. Leží na juhu Pyrenejského polostrova, no nepatrí ani Španielsku, ani Portugalsku, ale Veľkej Británii.
    • Akrotiri a Dekelia – ide o ďalšie dostupné európske exklávy ležiace na Cypre, no patria tiež Británii. Viac som o nich písal v blogu o Britských zámorských územiach, kde spomínam aj Gibraltár.

    Campione d'Italia #

    5. Cabinda, Angola

    5. miesto: Cabinda, Angola #

    Návštevu ktorej exklávy si ako cestovateľ vážim najviac? Ide o jednu z afrických exkláv, ktoré boli všetky extrémne ťažko dostupné. Prvou bola Cabinda, ktorá patrí pod Angolu, ale nachádza sa severnejšie od Angoly, bližšie k rovníku a susedí s DRK a RK.

    Už v samotnej Angole trvala občianska vojna dlho. No v Cabinde akosi neprestávala. Ide o rovníkový región plný ropy, pralesných slonov, krokodílov a povstaleckých vojsk FLEC.  Nevyspytateľné „portugalské Kongo“.

    Nedozerné pláže, silné kresťanstvo a animistické rituály. V hustej džungli žijú spoločenstvá spriaznené magickými rituálmi, sužované dlhodobým terorom a mnohými tropickými chorobami.

    Na tejto expedícii si vážim to, že v Cabinde som neprešiel iba jej hlavné mesto, ale túto exklávu som prebrázdil zo západu na východ a z juhu na sever. Lety do Cabindy rušia, hotely sú úbohé, aktuálna situácia nevyspytateľná. Malária, tyfus a cholera sú bežnou súčasťou miestneho života. Môžete sa poľahky stratiť. Avšak, ako Afričania hovoria, „stratiť sa znamená nájsť novú cestu“.

    Čítajte môj obšírny blog s množstvom exkluzívnych fotografií:

    Cabinda - dotknúť sa kúska pekla

    Cabinda je najnebezpečnejšia časť už aj tak nebezpečnej Angoly. Na videu sú nazbierané zážitky z krajiny.

    Cabinda je najnebezpečnejšia časť už aj tak nebezpečnej Angoly. Na videu sú nazbierané zážitky z krajiny.

    4. Likoma, Malawi

    4. miesto: Likoma, Malawi #

    Na ropu bohatá Cabinda sa nachádza na západe Afriky. Expedícia za druhou exklávou bola na opačnej strane afrického kontinentu, a to v jednej z najchudobnejších krajín sveta - v Malawi.

    Už samotné Malawi je riadnou exotikou, no ja som viedol výpravu, kde sme putovali na ostrovy Likoma a Chizumulu, ktoré sa nachádzajú v absolútnom obkrúžení Mozambikom. Aj tu išlo o cestu do neznáma, na miesta, kde noha žiadneho Slováka nevstúpila.

    Expedícia za exklávami Malawi

    Expedícia za exklávami Malawi

    Ide o extrémne exotický kút sveta. Jazero Malawi ma uchvátilo, životy miliónov ľudí závisia od jazera, ktoré volajú Matka.

    Zaujímavosť

    Jazero Malawi je tretím najväčším v Afrike a je dlhé až 570 kilometrov. Unikátna je jeho hĺbka a so 704 metrami je Malawi dokonca štvrté najhlbšie jazero sveta.

    O Malawi som napísal viac príspevkov a blogov: Malawi - kam ísť a čo vidieť

    Najprv sme sa naším 4x4 predierali krajinou na úplný sever a potom objavovali jazero Nyasa, ako Malawi volajú domorodci. Vlny tu boli ako na mori. Bolo to romantické, ale až desivé, ak viete, koľko lodičiek sa tu pravidelne počas plavby potopí.

    Malawi je chudobné, no ľudia tancujú a smejú sa. Deti skáču saltá...

    Ako je u nás zvykom, do školy sme doniesli charitu a doteraz si s riaditeľom školy píšem. Vzdelanosť v BUBO podporujeme, veď Bubo Bubo je po latinsky výr skalný, a to je symbol poznania a filozofie.

    3 fotografie

    Ostrov Likoma - Malawi

    3. Exklávy Ománu v SAE

    3. miesto: Ománske exklávy v SAE #

    V pár predošlých bodoch som hovoril o príliš náročných cestách. Teraz sa poďme vrátiť na miesta, ktoré sú síce exotické, ale ktoré naši čitatelia vedia poľahky navštíviť.

    Do pozornosti by som dal Ománske exklávy na území Spojených arabských emirátov. Viete sa sem poľahky dostať z Dubaja.

    Z emirátu Ras al-Chajmá sa bez námahy prepravíte na polostrov Musandam do krásnych hôr. Do mestečka Khasab sme realizovali zájazdy už pred dvadsať rokmi. Mne sa teraz podarilo dostať aj na druhú, východnú stranu Musandamu, do Dibba. Vo vyprahnutých horách tu nájdete 100x krajšie pláže než v Dubaji, hotel Six Senses, ktorý môže byť vašou privátnou ománskou enklávou. Mimo luxusného hotela v Musandame nájdete totálne pôvodnú kultúru ománskych rybárov. Zabudnutú, zatvorenú oblasť, kde uniknete z overtourizmu, ktorý inak SAE požiera.

    V tejto oblasti sa však nachádza aj politicko - geografická pikoška – kontraexkláva Nahwa. Táto je hodinku a pol od Dubaja, takže opäť super cestovateľský tip. Z Emirátu Fudžajra prejdeme do emirátu Šardža a odtiaľ sa (bez colnej kontroly a teda bez víz) dostaneme do Ománu, do exklávy Madha a idete rovno po ceste a opäť vstúpite do Emirátov, do Šardže, a to do osady Nahwa.

    Je to extrémne exotické a skoro žiadni Slováci tu neboli. Pred piatimi rokmi od nás vyžadovali povolenia, tohto roku som tu bol bez akýchkoľvek problémov. Datľovníky, úchvatná príroda a geografická špecialita - exkláva Ománu v Spojených arabských emirátoch a exkláva druhého stupňa Nahwa - sú podľa mňa dobrým cestovateľským tipom. Aspoň pre tých ako som ja, ktorí sme boli v Dubaji desiatky krát a hľadáme stále čosi nové.

    O Ománe samotnom som viac napísal  v blogu Omán - informácie, tipy, pláže. Tento blog má vyše 40 000 prečítaní a ak rozmyšľate nad Ománom prebehnite si ho!

    Zaujímavé exklávy vo svete #

    • Guantanamo – vojenská báza USA na Kube, no nie je to skutočná exkláva. Kuba si nikdy nedala preplatiť šeky, ktoré USA posielajú a považuje územie za okupované.
    • Pásmo Gazy – obdobné ako Guantanamo. Ide o exklávu Palestíny. Historicky významné územie je dnes politicky veľmi exponované. Pikoškou zo zákulisia môže byť to, že som si začal do Gazy vybavovať vstup týždeň pred začiatkom vojny.
    • Point Roberts – jedna úžasná exkláva USA južne od kanadského Vancouveru. Z centra najväčšieho mesta Britskej Kolumbie sa autom dostanete do tohto bodu za 37 minút
    • Islas Apipé – Mnohé ostrovy ležia na juhoamerickej rieke Paraná, v časti, ktorá už patrí Paraguaju, no ostrovy patria Argentíne. Na hraniciach Argentíny s Paraguajom či Uruguajom (rieka Uruguay) nájdete viacero exkláv tohto typu.
    • Oecusse – poloexkláva Východného Timoru, ktorá nie je z najmladšej krajiny Ázie dostupná po zemi. Keď  budete nabudúce vo Východnom Timore, "skočte" aj do Oecusse a pochopíte čo je to cestovateľský fanatizmus. O tejto oblasti píšem v blogu o vzbure na lodi Bounty.
    • Shohimardon – Uzbekistan má exklávy obkrúžené Kirgizskom a žijú v ich Tadžici. Týchto exkláv je v oblasti viac a za daným chaosom je jediné slovo: Stalin.
    • Dahagram-Angarpota – totálna špecialita, bangladéšska exkláva v Indii asi 200 m od hraníc Bangladéša, ktorá je spojená koridorom obohnaným vysokým plotom. Tých exkláv bolo medzi Indiou a Bangladéšom stovky a vraj vznikli tak, že maharadžovia hrali o ne karty. Nie je tu veľa barov ako v Baarle-Hertog, no o to viac plotov, a tak miestni hovoria, že im aspoň neutečú kravy.
      Navštívil som exklávy aj v Náhornom Karabachu.

    Guantanamo - vojenská báza USA na Kube.
    Foto: Ľubor Kučera — BUBO

    2. Nachičevan, Azerbajdžan

    2. miesto: Nachičevan, Azerbajdžan #

    Možno ste o nej nikdy nepočuli, ide však o prastaré územie pod Kaukazom, kde vraj civilizáciu založil sám prorok Noe. Ten je tu aj pochovaný. Nachčivan, alebo Nachičevan je najväčšia pravá exkláva na svete. Nachičevan totiž nesusedí s morom a ide o vnútrozemskú exklávu.

    Od materskej krajiny Azerbajdžanu Nachičevan oddeľuje 80 až 130 km územia Arménska. Celkovo má táto exkláva rozlohu 5 502,75 km2 a žije v nej len niečo menej ako polmilióna obyvateľov.

    Dodnes sme jedinou cestovnou kanceláriou, ktorá do Nachičevanu realizuje už vyše desaťročie zájazdy, a to viac razy ročne. Viď zájazd do Kaukazu.

    V úvode videa vidíte predelený Azerbajdžan - exkláva Nachičevan vľavo dole.

    V úvode videa vidíte predelený Azerbajdžan - exkláva Nachičevan vľavo dole.

    Azerbajdžan je krajina, ktorá sa turisticky extrémne vyvíja a ide vpred. Je bezpečná, bohatá, so super hotelmi, atrakciami, stravou. Ochutnajte najlepší kaviár z belugy. Práve tu nájdete najlepšiu chalvu na svete zo sezamových jadierok a medu a domáci tvrdia, že aj najlepší džús z čerstvo odšťavených granátových jabĺk.

    HDP krajiny za posledných 15 rokov vzrástlo o 300 %, no vy sa viete zahrať na babušky v šatkách, oblečiete si kožušiny, baranice a zahráte sa na kaukazských lúpežníkov. Jazdia tu Mercedesy, ale vy si viete zašoférovať aj na bielej Lade.

    6 fotografií

    Mimoriadne exotický Nachičevan

    Bahenné kúpele, horiace hory, tradičné kaukazské tance, hypermoderné budovy a potom 30-minútový prelet do tradičného Nachičevanu, jednej z najexotickejších exkláv sveta.

    Nachičevan bola prvá časť Sovietskeho zväzu, ktorá sa od neho odtrhla. Vždy si išli svoje. Dnes ide o jednu z najekologickejších oblastí planéty s bio potravinami bez akýchkoľvek pesticídov.

    Bahenné sopky v Azerbajdžane

    Bahenné sopky v Azerbajdžane

    1. Aljaška, USA

    1. Aljaška, USA #

    Možno ste nie všetky exklávy, o ktorých píšem v tomto blogu, poznali, no túto na prvom mieste zaručene poznáte. Ide o najväčšiu exklávu sveta a o sen mnohých, hlavne tých, čo milujú krásnu prírodu. Na prvé miesto sa dostala exkláva Spojených štátov amerických – Aljaška.

    Najväčší štát USA kúpila svetová veľmoc od Ruska za 7,2 milióna USD ešte v 19. storočí. Aj keby sme rátali infláciu, stále sme aj dnes pod 200 miliónmi dolárov, čo je úplne zadarmo vzhľadom na to, čo Aljaška ponúka. Zrejme tak môžeme hovoriť o najhoršom (alebo z pohľadu Američanov najlepšom) biznise všetkých čias.

    5 fotografií

    Potulky Aljaškou

    Aljaška nie je cenná len tým, že sa tu našli zásoby zlata, o ktoré sa sporili Američania s Kanaďanmi a následne veľa ropy.  Aljaška patrí k najlepším miestam na pozorovanie mrožov, nájdete tu tisícové kolóny. Ešte viac však láka možnosťou pozorovania veľrýb, napríklad pri plavbe z mesta Seward po Kenai Fjords National Park. Vyskytuje sa tu napríklad bieluha žltobiela.

    Ďalšími živočíchmi, ktoré tu uvidíte, sú sob polárny, líška polárna a, samozrejme, medvede - biely i hnedý. Nielen kvôli zásobám ropy a zlata tak Rusi môžu ľutovať, že Aljašku predali Američanom.

    Ja osobne mám k Aljaške vrúcny vzťah. Prebehol som tu svoj prvý maratón (Košický bol až tým druhým). Zablúdil som a namiesto 42 kilometrov a 195 metrov som prebehol 55 kilometrov...

    Prečo ísť na Aljašku s BUBO

    • BUBO je najväčším predajcom Aljašky. V USA máme založenú firmu, vlastníme tu flotilu áut, no nejde iba o najlepšiu cenu, tým rozdielom je program plný zážitkov.
    • Prenajímame si lietadlá, ktoré pristávajú na vode. Lietame nad dlhočíznymi ľadovcami, ide o úžasný zážitok, naokolo nedozerné zasnežené aljašské hory...
    • Realizujeme túry na kopčeky s výhľadom do nekonečna, kajakujeme sa medzi ľadovcami, pozorujeme medveďov grizly, ktorí sedia v dravej rieke ako v jakuzzi a lososy im skáču do úst...
    • Máme striktne obmedzené miesta, keďže zájazdy na Aljašku realizujeme v malých skupinkách, a tak sa treba hlásiť rok vopred.

    Z blogov o Aljaške odporúčame:

    Jeden z najkrajších výhľadov na hory je pri lete vrtuľovým lietadlom na Aljaške k najvyššej hore Severnej Ameriky – Denali (Mt. Mc Kinley).

    Jeden z najkrajších výhľadov na hory je pri lete vrtuľovým lietadlom na Aljaške k najvyššej hore Severnej Ameriky – Denali (Mt. Mc Kinley).

    Exklávy sú turisticky výnimočné

    Toto boli najväčšie a najunikátnejšie exklávy sveta. Tak čo poviete, príliš ťažká téma? Niektoré exklávy sú ľahko dostupné a ak človek vie, že ide o exklávu, vybočí trošku z hlavných turistických trás a získa úžasný cestovateľský skalp a zážitok zároveň.

    Cesta po neznámych ostrovoch, unikátnych čiarach, miestach a bodoch Zeme, ale aj po exklávach, je zároveň bojom proti overtourizmu. Materské krajiny exklávy nepropagujú, a tak o mnohých väčšina nevie. V exklávach často nikoho nestretnete, prípadne len minimum turistov.

    Ak chcete vybočiť z klasických trás, my v BUBO sme tu k vašim službám.

    Niekedy sa až divím ako to môžu moji živí kolegovia z BUBO tak super napísať. Viem, že ja im to niekedy trošku pokazím zlou výslovnosťou. Sorry, budem sa zlepšovať. Každopádne informácie, ktoré dostanete v Cestovateľskom magazíne BUBO na bubo.sk lomené blog majú ambíciu byť tými najkvalitnejšími a najinšpiratívnejšími. BUBO od svojho vzniku rozvíja slovenské cestovateľstvo a naše blogy idú taktiež týmto smerom. Každý deň vydávame nový blog a zážitky máme napísané z každej jednej krajiny sveta. V BUBO sme najscestovanejšími Slovákmi a Slovenkami a ako prví sme prešli všetky krajiny sveta od severného po južný pól. Veríme, že naša tvrdá a systematická práca zlepší vaše poznanie sveta a vy pri cestovaní ulovíte viac zážitkov a cez tieto svet lepšie spoznáte a porozumiete mu. Do skorého počutia priatelia!

    Ľuboš Fellner

    Ľuboš Fellner

    Ľuboš Fellner

    Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

    Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

    Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

    Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
    Posledný raj (expedícia)

    Zo zájazdu:

    Ľuboš Fellner

    Posledná úprava článku | Prečítané: 1306

    Odporúčame tieto zájazdy

    E

    Ázia  

    India


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    4265
    E

    Ázia  

    Tibet, Nepál, India, Čína


    náročnosť

    26 dní

    Trvanie

    4546 5940€
    K

    Ázia  

    Vietnam, Kambodža


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    3724
    K

    Amerika  

    Karibik, Mexiko


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    3652

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.