Los Angeles - po stopách hviezd v meste anjelov

Prehliadka

Los Angeles - po stopách hviezd v meste anjelov

Mesto luxusu a neuveriteľného bohatstva, kde sa človek môže stať celebritou doslova za noc. Mesto, ktoré ste videli hrať ako jednu z ´postáv´ v mnohých filmov a seriáloch: prepychové vily, ktoré si pripomeniete nielen zo seriálu Beverly Hills 90210, drahé obchody na Rodeo Drive, v ktorých nakupovala Pretty Woman, slnečné pláže s palmami a uvoľnenou surferskou atmosférou, akoby ste sledovali Baywatch a jeho hrdinských záchranárov. Hlavné mesto filmového priemyslu a jednoznačné svetové centrum šoubiznisu. Veď každý šiesty obyvateľ LA pracuje v odvetví kreatívneho priemyslu, čím sa nemôže pochváliť žiadne iné mesto na svete!

Los Angeles Počasie

jasná obloha

jasná obloha

16°C

Predpoveď 29.Mar

Východ slnka 06:43

Západ slnka 19:11

2 minúty o Los Angeles

Vypočujte si dve minúty dôvodov pre návštevu Los Angeles.

No nablýskané a honosné mesto anjelov má aj svoju opačnú, tienistú stránku: žalostná chudoba, vysoká kriminalita, množstvo bezdomovcov, ktorí vytvárajú celkom iné scenérie ako luxusné butiky a hviezdne chodníky. Aj toto je Los Angeles – veľký kotol rozličných sociálnych aj etnických skupín, ktorý vám bude defilovať pred vaším zrakom počas úchvatnej prehliadky najväčšieho mesta Kalifornie, a druhého najväčšieho mesta USA.

Panoráma Los Angeles

Samotné City of Los Angeles alebo L.A., ako si ho skrátene celý svet nazýva, má približne štyri milióny obyvateľov. Celý okres Los Angeles County sa skladá z 88 miest a celková populácia tejto oblasti je vyše desať miliónov obyvateľov. Patrí tak k najľudnatejším okresom USA, býva tu viac ľudí ako v 41 jednotlivých štátoch USA.

Los Angeles, najkrajšie kaňony USA a oveľa viac vám ukážeme aj v unikátnom zájazde so špeciálnou zľavou: Zájazd do USA od pobrežia k pobrežiu.

Downtown Los Angeles. Video: Veronika Hulíková - BUBO

Downtown Los Angeles. Video: Veronika Hulíková - BUBO

Autá, autá, všade samé autá... #

Podľa štatistík, na jedného obyvateľa Los Angeles pripadajú až tri autá! A podľa toho to na rozsiahlej spleti diaľnic Los Angeles aj vyzerá. Je to jeden z najväčších diaľničných systémov na svete - 27 diaľnic minimálne dvoj- až päť-prúdoviek v jednom smere, ktoré vedia byť upchaté v akúkoľvek dennú hodinu, nezáleží na tom, či je víkend alebo pracovný týždeň. Ľudia sa presúvajú autom všade: do práce, z práce, na večeru, či víkendový piknik s rodinou. Priemerný čas na jedného vodiča strávený v zápche tunajších ciest sa odhaduje na 72 hodín za rok. V „EL EJ“ stačí naozaj odísť z domu do roboty o 5 minút neskôr ako zvyčajne, a čas cesty sa môže predĺžiť aj o pol hodinu (a to ešte stále v tom lepšom prípade, bežné je meškanie viac ako hodinu). Preto sa aj ako návštevník Los Angeles treba obdariť dávkou trpezlivosti a vydať sa na prieskum mesta čo najskôr.

Mesto našej Panej, kráľovnej anjelov Porciunkule - neuverili by ste, no aj to je jeden z názvov Los Angeles, ten pôvodný. Novovznikajúce osídlenie tak nazývali Španieli, keď sem v polovici 16. storočia dorazili na pobrežie Kalifornie ich lode. Úplne prvým Európanom, ktorý na toto územie vkročil, bol Juan Rodriguez Cabrillo - portugalský moreplavec v službách španielskeho kráľa Karola V. Ďalšie dve storočia toto územie zostávalo iba zásobovacou stanicou pre španielske galeóny pri ceste z Filipín do Mexika. V druhej polovici 18. storočia sem prišiel moreplavec Gaspar de Portola s františkánskym mníchom šíriť vieru a zakladať nové osídlenia.

V tom období tu žilo asi 30 000 Indiánov z kmeňov Los Tongva, Chumas, Ameridios, pre ktorých to nebolo šťastné obdobie. Podľahli buď chorobám, ktoré sem Európania priniesli, alebo ich agresii. Španielom sa zapáčilo miesto pri neďalekej rieke, kde sa rozhodli usadiť. Hoci prvé dve osídlenia, ktoré založili, im zmietli povodne, španielsky veliteľ Kalifornie Felipe de Nevesa sa nedal odradiť, a nechal vypracovať plán na výstavbu nového mesta, čiže Puebla. Nábor osadníkov trval niekoľko mesiacov. V roku 1781 dorazila do misie prvá skupina 12 mužov, 11 žien a 21 detí z Mexika a slávnostne založili nové mesto - El Pueblo de Nuestra Seňora de la Reina de Los Angeles de Porciuncula. Pôvodné pueblo je dnes známe ako Olvera Street, a nachádza sa v downtown - v úplnom centre Los Angeles.

Potulky po Downtowne #

Začíname prehliadku...

A práve sem vyrážame hneď po raňajkách o 8:00 z hotela, ktorý sa nachádza blízko losangelského letiska LAX. Pri ideálnej premávke cesta trvá tak pol hodinku, ale verte, v LA je ideálna aj hodina J. Treba skontrolovať dopravnú situáciu a najjednoduchšie je sa priamo v Inglewood /mestečko východne od letiska/ napojiť na diaľnicu. Keď sa budete približovať k Downtown, po pravej strane sa nachádza Staples Center - multifunkčná hala, ktorú otvorili v roku 1999. Je domovským štadiónom hviezdneho hokejového tímu LA KINGS, kde kedysi žiaril nielen legendárny Wayne Gretzky, ale aj mnohí naši hráči - Marián Gáborík, Žigo Pálffy, Paľo Demitra, či Ľubo Višňovský... Okrem hokeja je aj sídlom mega úspešných basketbalových družstiev NBA: LA Clippers a LA Lakers, za ktoré hrali takí giganti ako Magic Johnson, Shaquille O’Neil, či Kobe Briant. Slávna aréna s kapacitou do 19 000 ľudí hosťuje aj množstvo iných eventov, ako wrestling, box, futbal, rôzne koncerty a najprestížnejšiu hudobnú udalosť - odovzdávanie cien Grammy.

Zídeme na Main Street, kde sa nachádza vonkajšie parkovisko El Pueblo Parking. Našu prehliadku začíname priamosrdci Los Angeles, na námestí Old Plaza a priľahlej ulici Olvera Street, teda častiach, z ktorých sa dnešné L. A. postupne rozrastalo do súčasnej podoby. Olvera Street sa prebúdza okolo 9:00, takže aj prihliadnutím na dopravnú situáciu tam prídeme práve včas. Od parkoviska prejdeme na druhú stranu cesty, kde sa nachádza nádvorie s „mexickýmaltánkom Old Plaza. Dýcha to tu vznešenou históriou, ktorú dokresľujú budovy tunajšieho kostola, či hasičskej zbrojnice. „Plaza“, ako názov napovedá, je silno poznačená južanským dotykom mexických spoluobyvateľov mesta, ktorí neodmysliteľne patria ku koloritu „EL EJ“.   Presvedčiť sa o tom môžeme hneď na tunajšom pestrom, čulom mexickom trhu.

Hneď oproti je Olvera Street, ktorá sa začína veľkým dreveným krížom, na ktorom je napísaný celý názov prvého osídlenia, dnešného Los Angeles. V jej strede sa nachádza množstvo stánkov s mexickými suvenírmi. Ak sa dáme pravou stranou uličky, prídeme k Avila Adobe, čo je najstarší dom v Los Angeles z roku 1818. Patril bohatému rančerovi Franciscovi Avilovi, ktorý obchodoval s lojom a kožušinami. Kúsok za Avila Adobe sa ulička končí. Okrem nákupu suvenírov tu môžeme ochutnať pravé mexické špeciality: Jamaica- veľmi sladký ibištekový čaj, Horchata - vyvarená scedená ryža v mlieku dosladená alebo typické mexické „fánky“ Churros. Na občerstvenie si dáme rozchod na cca pol hodinku,a pokračujeme smerom k radnici.

Po Main Street sa vydáme smerom k výškovým budovám v Downtown. Prejdeme cez dva semafory (cez Arcadia Street a E Temple Street) a zastavíme sa pri vysokej bielej budove, postavenej v štýle Art Deco. Pred nami je losangeleská mestská radnica z roku 1928. Je vysoká 138 m (32 poschodí), do roku 1953 bola najvyššou budovou v Los Angeles, a kvôli nej sa nesmeli stavať vyššie. Potom zákaz z pragmatických dôvodov zrušili. Veď práve Downtown je sídlom mnohých obchodných, kancelárskych a administratívnych budov, a na relatívne malých pozemkoch potrebovali stavať budovy do výšky, aby sa sem doslova vmestilo všetko potrebné. V budove radnice sídli starosta mesta Los Angeles. Na 27. poschodí sa nachádza vyhliadka, ktorá je otvorená v pracovných dňoch od 8:00 do 17:00 a vstup je voľný. Radnica je jednou z najkrajších budov LA Downtown. V rokoch 1998-2001 prešla rozsiahlou rekonštrukciou, a je vybavená špeciálnym systémom proti zemetraseniu, vďaka ktorému budova odolá bez väčšieho poškodenia aj vyše 8 magnitúdy. Vedľajšie budovy sú prevažne súdy. Z veže radnice sa vám poskytne neopakovateľný výhľad na slávny nápis Hollywood, či koncertnú halu Disney, a ak sa vám zdá táto budova povedomá - áno, presne jej známa silueta si „zahrala“ v mnohých slávnych filmoch! Radnica je od r. 1976 zapísaná medzi historicko-kultúrne pamiatky mesta.

Od radnice pokračujeme ďalej po Main Street a na križovatke E 1st Street odbočíme doprava. Hneď za priechodom pre chodcov zastavíme pri parku, kde sa oproti cez ulicu nachádza budova Policajného riaditeľstva Los Angeles. LAPD alebo Los Angeles Police Department má približne 10 000 členov, plus 2700 civilistov. Po New Yorku a Chicagu ide o tretí najväčší policajný zbor Spojených štátov. Na jedného policajta spadá vyše štyristo obyvateľov. Losangelská polícia vznikla v roku 1869, o sedemnásť rokov neskôr najali prvý afroamerických policajtov, v roku 1910 prvú ženu. Prvenstvo majú aj v založení špeciálnej jednotky SWAT, ako vôbec v prvom meste USA.

Veľa muziky za 130 miliónov #

Od LAPD pokračujeme hore ulicou po E 1st Street až k N Grand Avenue k Walt Disney Concert Hall. Budova s moderným dizajnom zvláštneho aerodynamického tvaru je od známeho amerického architekta Franka Gehryho, ktorý je v našich zemepisných šírkach známy napríklad Tancujúcim domom v Prahe. Vdova po Waltovi Disney Lillian venovala mestu na jeho výstavbu päťdesiat miliónov $, s podmienkou, že budova sa bude volať po jej mužovi. Celý projekt však napokon stál oveľa viac, suma dosiahla až stotridsať miliónov $. Koncertnú halu otvorili v roku 2003, a sídli v nej Losangelský filharmonický orchester a zbor.

Presne oproti sa nachádza budova nazvaná Pavilón Dorothy Chandler a divadlAhmanson Theatre, ktoré sú aj s Koncertnou sálou Walta Disneyho súčasťou jedného z najväčších kultúrnych centier USA. Pozdĺž budovy prídeme až ku schodom za Ahnamson Theatre. Ak vyjdeme celkom hore, je odtiaľto pekný pohľad na radnicu. Vydáme sa smerom k nej, k fontáne v Grand parku. Práve pri nej sa nachádza obľúbená sieť kaviarní Starbucks a toalety. Po malej pauze na občerstvenie sa vydáme dolu parkom na Main Street a na parkovisko. Keďže je Los Angeles mesto roztiahnuté na všetky smery /z východu na západ zaberá 47 km a od severu na juh až 71 km!/, bez auta je pohyb v meste anjelov veľmi obmedzený a sťažený. Preto sa aj k ďalšej našej zastávke presúvame autom. Čaká nás ďalšia atrakcia mesta.

Siahnuť si na hviezdy... #

Za pol hodinu dorazíme na vrch hôr San Gabriel, na ktorom sa týči Griffithovo observatórium a planetárium – ikonická budova v štýle art deco, v ktorej útrobách sa dozviete plno zaujímavostí. Pred observatóriom sa rozprestiera park, v ktorom sa nachádza po ľavej strane Greek Theatre - jedno z prvých kín, ktoré tu otvorili v tridsiatych rokoch minulého storočia. Už len prejsť kľukaté serpentíny, a sme priamo pred observatórium. Parkovacie miesta sa nachádzajú popri ceste, ale aj priamo pred hvezdárňou. Parkovanie je platené, lístok si treba kúpiť v automate. Vstup do observatória je zadarmo, keďže pán Griffith sa nechal počuť, že dokým budú peniaze, obyvatelia LA , ako aj ostatní návštevníci majú pozorovanie hviezd na tomto mieste zadarmo.

Griffith J. Griffith bol boháčfilantrop, ktorý mal skutočné šťastie. V San Franciscukúpil pozemky, na ktorých objavil striebro. Neskôr sa presťahoval do Los Angeles, kdenašiel svoju láskuoženil sa. Mestujeho obyvateľom daroval pozemokvyše 1700 ha parkom a observatóriom, ktoré bolo vystavené z mramoruroku 1935.

Môžete sa tu pozrieť ďalekohľadom na slnko v aktuálnom čase, ale aj zistiť, koľko by ste vážili na inej planéte. Interiér planetária je zážitok sám o sebe, a rovnako dychvyrážajúci je úchvatný panoramatický výhľad na celé Los Angeles, centrum mesta s výškovými budovami, aj jeho históriu, ktorý sa vonku predobservatórium rozprestiera pred vami.  

(Otváracie hodiny observatória: pondelok- zatvorené, utorok-piatok 12:00- 10:00, sobota-nedeľa 10:00- 10:00).

Ako to bolo s hollywoodskym nápisom? #

Smerom od parkoviska ku hvezdárni uvidíte po ceste aj bustu Jamesa Deana. Herecký idol 50tych rokov zahynul, žiaľ, vo veku 24 rokov pri autonehode, no pre mesto zostáva večne živý aspoň vďaka svojej podobizni.  Z tohto miesta je tiež krásny výhľad na Hollywood Sign – Nápis Hollywood, jednu z najznámejších atrakcií mesta. Nápis bol osadený v roku 1923 ako reklama realitnej kancelárie Hollywood Lands a niesol celé jej meno. Pôvodné písmená boli vyše 15 metrov vysoké, z dreva. V roku 1940 však opitý správca reklamy havaroval a kompletne zdemoloval písmeno H. Hollywoodska obchodná komora začala po tomto incidente rokovať s mestom o rekonštrukcii. Spoločne rozhodli, že na kopci zostane iba prvé slovo ako názov lokality.

Ďalších 30 rokov však znak chátraldrevené písmená sa postupne začali rozpadať. Až v 80tych rokoch minulého storočia sa o nápis začal zaujímať Hugh Hefner, známy zakladateľ a vydavateľ magazínu Playboy. Zorganizoval verejnú kampaň, a vďaka výťažku bol Hollywood Sign postavený nanovo. Každé jedno písmeno stálo približne 28 000 dolárov. Sám Hugh Hefner zasponzoroval písmeno "Y", hudobné vydavateľstvo Warner Bros. Record si vzalo pod záštitu písmeno "O",  rockový spevák Alice Cooper daroval peniaze na druhé "O". Odvtedy sa znak stal nielen symbolom Hollywoodu, no aj jednou z najväčších atrakcií mesta Los Angeles.

Po asi hodinovej návšteve observatória a jeho okolia s krásnymi výhľadmi na centrum mesta odchádzame užiť si najväčší luxus mesta - priamo na Hollywood Boulevard.

Na hlavnej ulici filmového sveta #

Presun do centra filmového diania trvá asi pol hodinu. Najlepšie je zaparkovať priamo v podzemnej garáži nákupného centra Hollywood & Highlands (doprava z N Highland Ave, parkovanie 15$, platí sa v automate, ktorý nevydáva rozdiel peňazí). Z parkoviska pôjdete eskalátormi na druhé poschodie, zabočíte doprava, až prídete ku vstupu do Dolby Theatre - kina, kde sa odovzdávajú slávne Oscary.

Ocenenie Filmovej akadémie sa organizuje už od roku 1927. Prvýkrát sa udeľovanie konalo v hoteli Roosevelt, ktorý sa nachádza priamo na Hollywoodskom bulvári. Bolo to formou súkromnej večere s 270-timi hosťami. Na after party si každý okrem členov Akadémie musel kúpiť lístok za 5$. Držiteľov ceny v dvoch kategóriách oznámili už tri mesiace predtým, a v tej dobe sa médiá veľmi o udeľovanie Oscara nezaujímali. V roku 1930už bol galavečer veľkolepejší a vysielal sa aj v rozhlase, médiá dostali výsledky o jedenástej večer. O desať rokov neskôr sa stal lapsus, že noviny LA Times vydali zoznam víťazov už krátko pred 21:00, tesne pred zahájením ceremoniálu. Odvtedy mená držiteľov Oscara po hlasovaní Akadémie starostlivo zapečatené až do slávnostného udeľovania, a nikto okrem Ľudí v spoločnosti, ktorí hlasy spočítavajú, nevie, kto vyhral, až dokým sa v priamom prenose obálka veľkolepo neotvorí.

A prečo „OSCAR“? Existuje viacero príbehov ako tento názov vznikol. Jeden z nich hovorí, že soška sa podobala na strýka knihovníčky, ktorý sa volal Oscar. Ďalší, že prezývku vymyslela herečka a niekdajšia riaditeľka Akadémie Bette Davis: soška jej pripomínala manžela Harmona Oscara Nelsona. Prvýkrát tento názov použil losangelský novinár Sidney Skolsky v roku 1934, keď písal o úspechu Katharine Hepburn. Akadémia názov prijala o päť rokov neskôr.

Hollywood s jeho Chodníkom slávy

Od Dolby Theatre, ktoré má akadémia na udeľovanie Oscarov prenajaté, sa vydáme dolu schodmi smerom na ulicu Hollywood Boulevard. Po stranách schodiska sa nachádzajú stĺpy s rokmi a názvami filmov, ktoré získali Oscara. Prídeme až na známy Walk of Fame, alebo Chodník slávy, na ktorom sa v súčasnosti nachádza vyše 2500 hviezd. Na to, aby ste tu mohli mať svoju hviezdu, vás musí niekto nominovať a musíte fungovať vo filmovej brandži“ najmenej päť rokov. Ceremoniál osadenie a predstavenia novej hviezdy na chodníku stojí cca 30 tisíc dolárov, a približne toľko isto vás vyjde aj ak sa vám hviezdu ´podarí´ zničiť.  Chodník má skoro 3 kilometre a hviezdy sa nachádzajú po oboch stranách bulváru.  My v BUBO odporúčame fotiť hneď, akonáhle nájdete niekoho, koho máte aspoň trochu radi. Ak by ste totiž chceli nájsť svoju konkrétnu naj hviezdu, strávili by ste tu aj celý deň.

Na bulvári odbočíme doprava, a po chvíli prídeme k Grauman‘s Chinese Theatre- Čínskemu divadlu, kde sa Ceny Akadémie odovzdávali kedysi. Je to tiež jedno z prvých kín v meste, otvorených už v 30. rokoch. Pred budovou sa nachádza asi dvesto odtlačkov rúk a nôh s podpismi hviezd venované SIDovi (Graumanovi - priekopníkovi kín v Hollywoode). O tom, ako odtlačky na betónových platniach  vznikli, tiež koluje zopár zaujímavých príbehov. Jeden z nich hovorí o mladej herečke, ktorá tadiaľto prechádzala, nevšimla si čerstvý betón, zasekli sa jej v ňom lodičky, spadla a otlačila si aj ruky. Na dôvažok všetkého, aby urobila bodku za humornou situáciou, sa do betónu ešte aj podpísala.            

Keďže je práve čas obeda, my z BUBO odporúčame Buffalo Wild Wings - sieť typických amerických pubov s výbornými kuracími krídelkami (cena jedla je podľa veľkosti porcie od 10$-25$). Reštaurácia sa nachádza asi tri minúty pešo od Čínskeho divadla na križovatke Hollywood Bouleward a N Sycamore Avenu. Ak máte trochu iné chúťky, presne oproti divadlu sa zasa nachádza mexický gril Baja Fresh s výbornými tacos či quesadillas.

Kde býva luxus a hviezdy #

Po dobrom obede vyrážame do legendárneho Beverly Hills, ktoré preslávil najmä rovnomenný seriál z 90tych rokov /kto by nepoznal sympatických mladých hrdinov z Beverly Hills 90210?/ a pozrieme si aj luxusnú výkladnú skriňu Los Angeles - jednu z najdrahších nákupných ulíc na svete Rodeo Drive.

Z garáže zabočíme na N Highland Avenue, prejdeme križovatku s Hollywood Boulevard a zabočíme doprava na Sunset Boulevard, po ktorom prídeme až do Beverly Hills. Po ceste na pravej strane minieme luxusný hotel Chateau Marmont, postavený v roku 1929, v zlatých časoch, keď sa v Hollywoode vo veľkom rozbiehal filmový priemysel. Hovorí sa, že práve sem chodievali herecké celebrity užívať si svoje tajné romániky, no hotelový personál bol tak diskrétny, že sa to verejnosť ani médiá nikdy nedozvedeli.

Kúsok za ním sa nachádzajú dva hudobné bary: Whisky & GO GORoxy Club, ktoré dodnes dávajú šancu vystupovať začínajúcim kapelám, či spevákom. V jednom z nich takto objavili napríklad Cher, či kapelu Doors. Po Sunset Boulevard prídeme priamo do Beverly Hills, na križovatke s N BeverlyDrive. Tam sa nachádza prvý z hotelov mesta - Beverly Hills Hotel (postavený v 1912), do ktorého rád chodieval Jack Nicholson na kávu. Hovorí sa, že keď prišiel, celú kaviareň zatvorili, aby si mohol pokojne vychutnať svoju kávu s cigarou. Nuž, sladký život hviezd, ktorý tu cítiť na každom kroku... Na križovatke odbočíme doľava až k Beverly Gardens Park, kde sa dá zaparkovať na okraji parku. Odtiaľto sa môžeme vydať preskúmať bájne Beverly Hills.

Samotné Beverly Hills  má dnes 35 000 obyvateľov. Jeho prvými obyvateľmi boli Maria Rita Quinteros de Valdez s manželom, ktorí si tu postavili farmu. Začiatkom 20. storočia skupina deviatich naftárov z Veľkej Británie v tejto lokalite hľadala ropu. Tú aj našli, i keď len v malom množstve, ale oveľa hodnotnejší bol tunajší nález vody. Vďaka tomu tu ceny pozemkov rapídne stúpli, mesto sa začalo rozvíjať, luxusné vily vyrastali ako huby po daždi. Tie filmári spočiatku využívali na nakrúcanie, a postupne sa sem začali sťahovať aj herci. Beverly Hills sa tak čoskoro stalo vyhlásenou luxusnou  a drahou štvrťou, v ktorej už od roku 1919 bývali najväčšie hviezdy ako Douglas Fairbanks (predstaviteľ Robina Hooda či Zorra) s manželkou, alebo Mary Pickford (herečka, držiteľka druhého Oscara, jedna z veľkých hollywoodskych ikon). V polovici 20.storočia v BH postavili luxusný apartmánový komplex, v ktorom bývali Elvis Presley, jeho kamarát Frank Sinatra, ďalší slávni hudobníci Dean Martin, Ray Charles, ale aj Richard Nixon, ešte predtým, než sa stal 37. prezidentom USA. Aj dnes tu ešte býva mnoho celebrít, i keď veľa z nich sa už presťahovalo dopopulárneho Malibu, alebo oveľa pokojnejšej Santa Barbary.

Z parku, kde sa nachádza fontána s veľkým nápisom Beverly Hills (obľúbené miesto pre fotografie) sa vydáme pozdĺž cesty smerom doprava (ak stojíme chrbtom k BH znaku), až prídeme na križovatku s Rodeo Drive. Odbočíme doľava a vydáme sa dolu ulicou.

Rodeo Drive je ulica plná luxusných obchodov. Prvý tam otvoril Fred Hayman v roku 1968, o rok neskôr aj Aldo Gucci, čo udalo honosný charakter ulice, aký má dodnes.

Na ľavej strane prídeme k žltému butiku, ktorý v r. 1976 otvoril emigrant, iránsky módny návrhár a dizajnér Bijan Pakzad. Venoval sa najmä pánskej móde, vo výklade sa nachádzajú fotografie, pre ktoré svetové veličiny šil. Medzi mnohými obliekal aj päť amerických prezidentov - George Busha, jeho syna, Barracka Obamu, Ronalda Reagana aj Billa Clintona. Jeho obleky nosili aj Vladimir Putin, či Tony Blair, z hercov napríklad Anthony Hopkins,alebo Tom Cruise. Tomu sa hovorí hviezdna kariéra... Po smrti Bijana v r. 2011  butik prevzali jeho syn s dcérou. Na vyhradenom parkovacom mieste bolo vždy vidieť podľa auta, kto z nich je práve v predajni: ak tam stojí žlté Bugatti Veyron, butiku šéfuje syn, ak žlté Bentley kabriolet, to patrí dcére. Butik je považovaný za jeden z vôbec najdrahších na svete:  roku 2016 ho predali za neuveriteľných 122 miliónov $.

Uprostred tohto rozprávkového bohatstva pokračujeme až na koniec ulice až k hotelu Beverly Wilshire, ktorý je známy najmä z filmu Pretty Woman.

Tipy na prehliadky ďalších miest v USA:

1. Tipy na New York - hlavné mesto sveta očami našich sprievodcov, ktorí ho navštevujú už dve desaťročia

2. Tipy na Washington - hlavné mesto USA vás nadchne, keď viete kam ísť. My vám poradíme.

3. Tipy na Los Angeles - mesto hollywoodských celebrít si užijete aj vy

4. Tipy na Miami - Florida a jej pláže a k tomu mesto so silnou kubánskou komunitou

5. Tipy na Las Vegas - kasína a gýč alebo mesto, ktoré zaujme aj náročného návštevníka?

6. Tipy na Boston - najstarší maratón na svete

7. Tipy na Pittsburgh - Andy Warhol a tučniaci

8. Tipy na Chicago - mesto vetrov a maratónu

Odtiaľ sa vrátime k autu a pokračujeme na poslednú zástavku Bubo prehliadky, k pláži Santa Monica.

Santa Monica je miestom stretnutí a oddychu. video: Veronika HULÍKOVÁ - BUBO

Santa Monica je miestom stretnutí a oddychu. video: Veronika HULÍKOVÁ - BUBO

Na „konci sveta“ v Santa Monice #

Pláž, ako aj samotné mesto Santa Monica celosvetovo preslávil seriál o pobrežnej hliadke Baywatch. No mesto bolo obľúbeným letoviskom už na začiatku 20. storočia. Jeho najnavštevovanejším miestom je dnes práve drevené mólo, vybudované v roku 1909. Kedysi na ňom stála najväčšia tančiareň v USA. Dodnes turistov láka zábavný park PacifikPark s ruským kolesom, ktoré je známe z viacerých amerických filmov a seriálov. Presne oproti sa nachádza sieť reštaurácií Bubba Gump Shrimp (Krevety Bubba Gump), ktorá vznikla v kalifornskom pobrežnom meste Monterey. Jej názov je inšpirovaný filmom Forrest Gump. Jedna zo scén, ako sympatický blázon Gump bežal naprieč celými Spojenými štátmi, sa nakrúcala práve tu. Za ochutnanie BUBO určite odporúča Shrimper’s heaven, čo sú 4 druhy kreviet: grilované, v kokosovom cestíčku, trojobaletempure s hranolčekmi a dvomiomáčkami (cca 22$). No aj ostatné krevetové, či rybie špeciality, ktoré táto reštaurácia ponúka, sú skvelé!

Pri Bubba Gump Shrimp sa nachádza aj tabuľa s nápisom End of trail: 66, čo je koniec najznámejšej, 3940 km dlhej cesty v USARoute 66, ktorá vedie z Chicaga, Illinois cez ďalších šesť štátov, a končí sa tu, v Kalifornii. „Materská cesta“, ako ju tiež nazývajú, bola postavená v r. 1926, ale ešte predtým túto trasu z východu na západ využívala banka WellsFargo počas kalifornskej zlatej horúčky (1848-1855) na prevoz zlata a iného tovaru. V štyridsiatych rokoch 20. storočia Route 66 prestala vyhovov, a nahradila ju novučičká Interstate 40. V roku 1985 bola úplne vyškrtnutá zo zoznamu ciest. Po pár rokoch sa však legendárnu cestu zopár nadšencom podarilo zachrániť, a dodnes je zjazdných asi osemdesiat percent. Jej koniec sa nachádza práve tu, na móle v Santa Monica.

Pláž a mólo Santa Monica - koniec Route 66

My zaparkujeme na parkovisku na rohu ulice Colorado Avenue a 4th Street. Po Colorado Avenue prejdeme priamo až na legendárne mólo. Po pravej strane sa nachádza nákupné centrum Bloomingdales, z jeho bočného vchodu sa dostaneme priamo na 3th Street. Je to pešia zóna, plná obchodovreštaurácií. Príjemnú atmosféru dotvára aj množstvo pouličných umelcov.

Na Ocean Avenue, čo je ulica najbližšia k oceánu, sa nachádzajú ďalšie výborné reštaurácie, ako BOA Steakhouse alebo reštaurácia, kde ponúkajú úžasné jedlá zčerstvých morských plodov - Water Grill.

Kto má chuť, môže sa okúpať na 5,6 km dlhej pláži Santa Monica, prípadne si vychutnať tunajší romantický západ slnka.

Toto je naša posledná zástavka BUBO prehliadky Los Angeles - najväčšieho mesta štátu Kalifornia a druhého najväčšieho USA po New York City. Mesta anjelov, kde sa vám môže zatočiť hlava z toľkého luxusu, krásy, hviezdneho prachu, večných tlačeníc na širokých cestách a bulvároch, ale aj chudoby a bezdomovcov. Mesta, kde sa písala filmová a hudobná história, kde písali svoje víťazné aj smutné životné príbehy najznámejší umelci sveta – herci, speváci, hviezdičky.... S touto zvláštnou hviezdnou chuťou budete z Los Angeles odchádzať, a nikdy na ňu nezabudnete...

Čo vidieť navyše: #

1. Pláže

  • Venice Beach, ktorá sa nachádza hneď vedľa Santa Monica Beach, s uvoľnenouatmosférou na promenáde, množstvami obchodíkov, pouličných umelcov, street-artu, v reagge štýle. Nájdete tu aj známu posilňovňu Arnolda Schwarzeneggera MuscleBeach, ale aj miesto s vodnými kanálmi, podľa ktorých pláž nazvali - Venice (Benátky)
  • za zmienku určite stojí najkrajšia zo všetkých pláží v LA - Laguna Beach, ktorej názov dokonale vystihuje, ako pláž vyzerá - je akoby ukrytá v romantickej lagúne. Nachádza sa južne od Santa Monica, medzi nimi sú pláže Venice, Manhattan, Long Beach,HuntigtonNewport. Na všetkých sa môžete venovať najrôznejším letným aktivitám ako volejbal, surfovanie, paddle boarding, alebo si len tak zaplávať v oceáne.

2. Zábavné parky:

  • UNIVERSAL STUDIOS- park a filmové ateliéry, ktoré sa nachádzajú severne od Hollywoodu. Odporúčame si vyčleniť celý deň, aby ste si mohli prezrieť štúdiá, v ktorých sa nakrúcali najznámejšie americké filmy, či navštíviť všetky atrakcie. Vstup cca 100$.
  • Warner Bros. Studios- zábavný park a filmové ateliéry spoločnosti Warner Brothers, kde môžete navštíviť nielen známu kaviarieň Central Perk zo seriálu Priatelia. Vstup jecca 60$.
  • SIx Flags Magic Mountain- obrovský zábavný park, plný horských dráh, nachádza sa severne od Downtown Los Angeles, pri mestečku Santa Clarita. Vstup cca 60$.
  • Disneyland- známy zábavný park s postavičkami a atrakciami z Disneyho rozprávok, nachádza sa v meste Anaheim, vstup cca 100$. Keď už ste tu, nezabudnite na podvečerný 16-minútový ohňostroj nad Disney zámkom!

3. Galérie a múzeá:

V Los Angeles sa nachádza spolu 841 múzeí a galérií, čo je na počet obyvateľov najviac na svete. Stačí si len vybrať také, ktoré vás zaujíma.

  • Getty Museum- galéria, ktorú založil ropný magnát J. Paul Getty. Nachádza sa v ňom aj známa Berniniho busta pápeža Pavla V., ktorú francúzsky obchodník predal Gettymúzeu za 30 miliónov eur po tom, čo mu ju získal od slovenskej aukčnej spoločnostiza 24 tisíc eur ako kópiu.  
  • LACMA- najväčšia galéria umenia v západných Spojených štátoch, ktorá sa nachádzapriamo v Beverly Hills.
  • Prírodovedné múzeum- ktorá sa tiež pýši prívlastkom najväčšie na západe USA, nadchne vás svojou zbierkou s až 35 miliónom exponátov!  

4. Venice Beach kanály

Impozantný pozostatok štvrte, pomenovanej po talianskych Benátkach, kde sa vodné kanály kľukatia zaujímavo pomedzi kalifornské vilky.

5. Perch

Rooftop bar v Downtown LA, kde môžete ochutnať kúsok tunajšieho luxusu a bohémskeho života, či zazrieť nejakú celebritu?...

6. Grand Central Market

Stará tržnica so stánkami od výmyslu sveta a pochúťkami najrôznejších kuchýň sveta

7. Angel Flight Railway

Historická lanovka, premávajúca si veselo medzi ulicami centra Los Angeles

8. Art District

Umelecká štvrť, plná typického street artu, kde určite ulovíte mnoho krásnych záberov fotoaparátom

9. Little Tokyo

Village plaza – zaujímavá štvrť, srdce japonskej menšiny v meste  s cca 30 000 obyvateľmi. Nájdete tu skvelé reštaurácie, budhistické chrámy, pouličné umenie

10. Parník Queen Mary

Slávna loď na Long Beach, ktorá brázdila vody oceánu od 30tych do 60tych rokov minulého storočia, dnes slúži ako vyhľadávaný hotel, sídlo múzea a rôznych eventov mesta.

TOP 10 Los Angeles #

  1. Staples Center – slávna hala s kapacitou 19 tisíc ľudí, kde sa odohrávajú zápasy miláčikov mesta – hokejového klubu L. A. King, a basketbalových hviezd L. A. Lakers a L. A. Clippers. Takisto sa tu odovzdávajú najligotavejšie hudobné ceny sveta – prestížne gramofóniky Grammy.
  2. Townhall – mestská radnica v štýle art-deco je jednou z najelegantnejších a najvyšších stavieb downtownu, a ponúka aj pôsobivú vyhliadku na mesto.
  3. Walt Disney Concert Hall – budova s neprehliadnuteľným, priam čudesným dizajnom, ktorej výstavba stála až 130 miliónov dolárov. Jedno z najväčších kultúrnych centier nielen mesta, ale aj krajiny bolo otvorené v r. 2003, je sídlom Losangeleskej filharmónie.  
  4. Girffith´s Observatory – vstup do losangeleskej hvezdárne je zadarmo, možno preto, že pán Griffith, ktorý ju dal vybudovať, prišiel k svojmu bohatstvu veľkým šťastím: kúpil pozemky, na ktorých objavil zásoby striebra. Okrem hviezd môžete v parku observatória obdivovať aj najstaršie kino v meste – Greek Theatre.
  5. Hollywood Sign – vedeli ste, že známy nápis v hollywoodskych vŕškoch bol pôvodne reklamou realitnej kancelárie? No potom, čo opitý šofér jeho časť zdemoloval, a drevené písmená rokmi schátrali, vďaka verejnej kampani sa vyzbieralo na nové, drahšie písmená, ktoré sú dnes symbolom nielen Hollywoodu, ale celého L. A.
  6. Dolby Theatre – dejisko odovzdávania najslávnejších filmových cien Oscarov – ocenenia, ktorá funguje už neuveriteľných 92 rokov! Nachádza sa priamo na Hollywood Boulevard, z budovy na ulicu vyúsťuje legendárny Chodník slávy. Len netrvajte na tom, že chcete nájsť a odfotiť si práve tú svoju hviezdu, tu na chodníku ich totiž leží až 2500!
  7. Beverly Hills – priznajte sa, nechcete sa prechádzať ulicami, kde kráčali  a dodnes bývajú najväčšie hviezdy filmového sveta?... Mestečko, ktoré sa stalo synonymum luxusu vďaka vzácnym nálezom vody na jeho území  na začiatku 20. storočia.
  8. Rodeo Drive – prejsť sa ulicou svetového luxusu, kde nakupovala aj Pretty Woman, kde nájdete vôbec najdrahší butik na svete, kde sa môžete nadýchať toho pravého prepychu a´la Beverly Hills...
  9. Santa Monica – najznámejšie a najnavštevovanejšia pláž Kalifornie, kde svoje heroické činy predvádzali aj záchranári zo seriálu Baywatch. Môžete si tu zaplávať pri západe slnka, dosýta nakupovať, len tak sa prechádzať a pozorovať šum mesta, alebo sa výborne najesť v niektorej z pobrežných reštaurácií. My za BUBO odporúčame skvelé krevety v Bubba Gump Shrimp.
  10. Hneď pri našej obľúbenej reštaurácii si môžete vychutnať aj ďalší skvelý pocit – pri nápise „End of trail 66“ si môžete povedať, že ste sa ocitli na konci najdlhšej, legendárnej ceste Route 66, ktorá meria 3940 km, prechádza od východného pobrežia USA cez niekoľko štátov a končí práve tu, v Santa Monice.
Veronika Hulíková

Veronika Hulíková

Veronika Hulíková

Vyštudovaná novinárka vždy perfektne pripravená odsprevádzať poznávací zájazd do západných parkov USA, Kanady, na Aljašku i východné pobrežie USA. Venuje sa Novému Zélandu, a Austrálii. Kedže novinárčina je o hľadaní informácií, perfektne využíva svoju 12 ročnú prax pri sprevádzaní. Klienti na nej oceňujú jej neuveriteľnú ochotu, vždy je neustále nápomocná a je výbornou šoférkou. Veronika rada robí na zájazdoch klientom prekvapenia. Cestovanie jej dáva neuveriteľný pokoj, rozhľad a pokoru. Miluje hamburgery a ochutnáva ich všade po svete. Jej postava však tomu nezodpovedá.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Aljaška, Yukon - volanie divočiny

Zo zájazdu:

Veronika Hulíková

Posledná úprava článku | Prečítané: 4159

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.