Šanghaj – tipy na návštevu mesta

Prehliadka

Šanghaj – tipy na návštevu mesta

Perla Orientu, Atény ríše stredu alebo Paríž východu. Za všetkými týmito prezývkami sa skrýva najslávnejšie mesto Číny – Šanghaj. Nájdeme tu posledné spomienky na čínske cisárstvo, malebné koloniálne štvrte, ale aj budovu prvého zjazdu komunistickej strany a modernú panorámu Číny, ktorá nemá páru v celej krajine. Šanghaj je v skratke čínskym unikátom a cestovatelia by ho určite pri svojich potulkách po krajine stredu nemali obísť.

Shanghai Počasie

jasná obloha

jasná obloha

26°C

Predpoveď 29.Mar

Východ slnka 05:46

Západ slnka 18:10

Mesto na mori #

Spomenuli sme niekoľko prezývok mesta, ktoré sú spojené s veľkou mierou kultúrnej výmeny, s jeho šarmom a jedinečnou atmosférou. Reálne meno mesta –Šanghaj je zložené z dvojice čínskych slov, ktoré znamenajú dokopy „na mori“ – pripomienka dávnej histórie, kedy územie dnešného mesta malo byť priamo na pobreží. Dnes už ale srdce mesta leží od mora niekoľko desiatok kilometrov a skôr by sme ho mohli nazvať „na rieke“. Leží totiž na rieke Huangpu a tá rozdeľuje mesto na moderný Pudong, s jeho legendárnou panorámou mrakodrapov, a historický Bund, lemovaný historickými budovami. Tu „na rieke“ si hľadí tvárou tvár pohnutá história Číny s modernými úspechmi ríše stredu a stretáva sa tu tradícia a pokrok. Táto kombinácia vytvára úžasnú atmosféru a spôsobuje, že Šanghaj je jedným z najpopulárnejších turistických miest krajiny.

Megalopolis #

Keď sa bavíme o Šanghaji, tak musíme si trochu upraviť naše bežné zmýšľanie o mestách a štátoch. Rozloha mesta je vyše 7000 kilometrov štvorcových, čo je viac ako Košický kraj.  Čo sa týka počtu obyvateľov, je to jedno z najväčších miest na svete – žije tu 24 miliónov ľudí. Tieto čísla nám naznačujú, že to je obrovské mesto, hotový megalopolis, a to sme ani nevideli jeho infraštruktúru. Dve letiská, na ktorých pristávajú stovky letov denne sú prepojené so srdcom mesta tisícmi kilometrov železníc, rýchlovlakov a ciest. Celý Šanghaj je obohnaný sieťou diaľnic, ktoré majú 6 – 10 pruhov a sú neustále plné. Uviaznuť v Šanghaji v doprave nie je nič mimoriadne a pokojne tu viete v zápche stráviť aj niekoľko hodín denne. Na sledovanie dopravy majú špeciálne aplikácie a informácie o doprave nájdete aj na digitálnych tabuliach na hlavných ťahoch. Metro v meste je jedno z najväčších na svete – tvrdo súťaží s Pekingom o prvé miesto v celkovej dĺžke tratí a v čase písania tohto článku (apríl 2021) bolo postavených 743 kilometrov tratí. To ale už o rok nebude aktuálne a určite niekoľko desiatok kilometrov pribudne. Denne metro využije vyše 10 miliónov pasažierov a na jednej linke sa pokojne z konečnej na konečnú preveziete aj hodinu a pol. V skratke, Šanghaj je mesto na aké nie sme zvyknutí. Je to akoby štát v štáte s kolosálnou infraštruktúrou, obrovským množstvom obyvateľov a samotné jeho fungovanie vie byť pre našinca jedinečným zážitkom.

3 fotografie

Potulky šanghajským Bundom v modernom meste

Vlajková loď #

Šanghaj je v skratke pomyselnou vlajkovou loďou modernej Číny – je to výstavné a reprezentatívne mesto a tomu je prispôsobená aj vyššie spomínaná infraštruktúra. Je to mesto, kde viete stráviť celé dni, či už na výstavách, potulkami po okolí, ochutnávaním bohatej gastronómie, alebo návštevami moderných technologických vymožeností alebo obchodov. Každý si tu niečo nájde a nikto sa tu nebude nudiť. Na koľko sem teda prísť? Ak chcete navštíviť Šanghaj, tak to najznámejšie z mesta si viete prejsť za dva dni. Ak sa zaujímate o niečo špeciálne, tak pokojne tu viete stráviť aj viac času. Dva dni stačia naozaj na pozretie úplne všetkých hlavných atrakcií a dokonca aj na nákup. Ako to urobiť? Jeden deň si vieme urobiť detailnú prehliadku mesta a jeden deň sa vieme venovať tomu, čo nás individuálne zaujíma, či už je to úžasné múzeum čínskej histórie a kultúry, alebo obchodné domy na najslávnejšej nákupnej ulici Číny. V tomto článku navrhnem, ako to celé skĺbiť a hlavne ako naplno využiť jeden deň na to, aby sme si v „Perle Orientu“ pozreli všetko, čo by mal človek vidieť, keď sem príde.

Najlepší pomer „cena-výkon“ na svete #

Prvá vec, ktorú návštevník pri príchode do Šanghaja vníma je už spomínaná infraštruktúra. Na tak obrovské mesto funguje prekvapivo kvalitne, a preto sa po meste relatívne dobre presúva. Výnimkou je, samozrejme, ak uviaznete v zápche, čomu sa ale dá rozumieť v meste, kde je podľa niektorých zdrojov rovnako veľa áut ako má Slovensko obyvateľov. Najslávnejším zástupcom infraštruktúry v Šanghaji nie sú preplnené cesty, ani obrie metro, ale najrýchlejší komerčne využívaný vlak na svete – Maglev. Jeho stanicu nájdeme na hranici modernej štvrte Pudong a vieme sa z nej dostať na rovnomenné moderné letisko – hlavnú bránu do Šanghaja zo zahraničia. Preto je tento „supervlak“ výborným miestom, kde sa začať zoznamovať s mestom, či už cestou z letiska, alebo pri bežnej prehliadke. Ak sem ideme z centra mesta, tak nám cesta potrvá asi 20-30 minút autobusom. Stanica stojí na Longyang road a je spojená s rovnomennou zastávkou metra, ktorým sa sem tiež šikovne vieme dostať. Maglev treba nie len vidieť, ale hlavne sa ním aj odviesť – pomer cena výkon (doslova) je tu asi najlepší na svete, keď za 50 yuanov dosiahnete rýchlosť 431 kilometrov za hodinu. Síce len na pol minúty, lebo celá cesta 30,5 kilometra trvá necelých 8 minút, ale aj tak to určite za zážitok stojí. Za 80 yuanov sa dokonca môžete odviezť na letisko a späť, a tak si vyskúšať najrýchlejšiu jazdu vlakom kdekoľvek na svete rovno dvakrát. Stanica Maglevu je pritom moderná a prehľadná, lístky sa dajú kúpiť hneď pri vstupe a vlak odchádza každých 15 minút. Jediný rozdiel oproti Európe je bezpečnosť – na perón idete cez bezpečnostnú kontrolu ako u nás na letisku. Nezhabú vám síce vodu, ale je zakázaný alkohol, horľaviny, zbrane, ako nožíky a zapaľovače. Po kontrole iba vyjdeme hore schodmi a už tu vidíme vlaky. Cesta je veľmi jednoduchá, vlaky premávajú kyvadlovo – necelých 8 minút cesta a 7-8 minút na stanici na nástup, aby mohli odchádzať každých 15 minút. Nastúpime do vlaku a už sa len odviezť a urobiť si jedinečnú snímku s displejom rýchlosti, na ktorom svieti najvyššia rýchlosť, akú tento špeciálny vlak dokáže dosiahnuť – 431 kilometrov za hodinu.

Pozor: Maglev premáva celý deň, ale najvyššiu rýchlosť nedosahuje počas celej premávky. Garantovanú maximálnu rýchlosť dosahuje počas jázd doobeda medzi 9:00 a 10:45 a poobede od 13:00 do 16:47. Mimo tohto intervalu jazdí „iba“ 300 kilometrov za hodinu.

Strecha Šanghaja #

Keď sme v modernej štvrti Pudong, aj keď na jej okraji pri Magleve, tak ďalším logickým krokom prehliadky je návšteva mrakodrapov, ktoré dominujú tejto štvrti. Odporúčam návštevu jedinej trojice supervysokých mrakodrapov na svete – tri budovy s výškou nad 400 metrov, ktoré tvoria trojuholník, naozaj nikde inde nenájdete. Sú to veže Jin Mao, Svetové finančné centrum (WFC) a druhý najvyšší mrakodrap planéty Shanghai Tower. Z Longyang road nám sem potrvá cesta asi 20 minút, a keď vystúpime pri ktoromkoľvek z týchto mrakodrapov, tak máme pocit, že sme zrazu na modernejšej verzii Manhattanu. Odporúčam určite navštíviť najvyšší – Shanghai Tower s jeho najvyššou vyhliadkou na svete, vo výške 562 metrov. Táto vyhliadka je situovaná na 118. poschodí a je otvorená od roku 2017. My s našimi BUBO skupinami sme tu boli prvý raz, dokonca keď ani nebola otvorená pre širokú verejnosť v 2016 a odporúčame ju ako jednu z najlepších vyhliadok kdekoľvek na našej planéte. Celý mrakodrap je urobený supermoderne a s použitím ekologických postupov a najnovších technológií. Nájdeme v ňom veternú elektráreň a unikátne systémy na šetrenie energie. Zároveň je budova aj esteticky uspokojujúca a využíva kvalitné materiály a čisté tvary. Nie je ale krásna a luxusne vyzerajúca len zvonku. Hneď po vstupe do vestibulu vidíme, že sa nešetrilo ani na interiéri. Prejdeme cez bezpečnostnú kontrolu (opäť nemáme so sebou alkohol, nože a zapaľovače) a vstupujeme do interaktívneho miniatúrneho múzea najvyšších budov planéty. Vidíme tu aj výstavku o samotnej Šanghajskej veži, ale aj pekné porovnanie a obrázky iných najvyšších budov. Na jej konci nás už čaká najrýchlejší výťah na svete, ktorý nás rýchlosťou 18 metrov za sekundu dovezie na vyhliadkové 118te poschodie. Samotná vyhliadka je veľká a priestranná, zaberá dokonca dve poschodia, medzi ktorými sa vieme presúvať schodiskom. Vieme prejsť okolo celej budovy a vychutnať si výhľad zo strechy Šanghaja, či už na moderné susedné mrakodrapy, historickú štvrť Bund na opačnej strane rieky Huang pu, alebo ak je dobrá viditeľnosť až na deltu slávnej rieky Yangtze vzdialenú 40 kilometrov. K tejto jedinečnej vyhliadke si môžete dať na vrchnom poschodí vyhliadkovej plošiny aj kávu alebo pivo, a vychutnať si skutočne luxusné chvíle najvyššie ako sa v akejkoľvek budove na svete viete ako turista dostať. Tomu vravím zážitok, aký inde nenájdete!

3 fotografie

Šanghaj má ešte stále svoju unikátnu atmosféru, ktorej podľahnete

Späť na zemi #

Po doobedí plnom modernej Číny a jej prvenstiev padne dobre obed. Na ten je najlepšie sa presunúť na druhú stranu rieky Hunagpu, či už autobusom alebo metrom, slávny Bund. Tu oproti panoráme mrakodrapov nájdeme niekoľko reštaurácii a kaviarní, kde si vieme dať jedlo a vychutnať si vyhliadku na najmodernejšiu panorámu krajiny stredu. Dobré miesto je pri pamätníku hrdinov na severe nábrežia. Je to pripomienka vojakov, ktorí položili život vo vojnách Číny, či už s Európanmi, s Japonskom alebo v občianskej vojne a od neho máme výborný výhľad na opačnú stranu rieky. Nájdeme tu slušnú reštauráciu „Z Dragon“, kde vieme vyskúšať tradičné spoločné stolovanie a ľudovú čínsku kuchyňu. Prípadne sa môžeme prejsť asi 10 minút po nábreží a vychutnať si atmosféru jeho koloniálnych budov na ulicu Fuzhou. Tu nájdeme po pravej strane veľmi príjemnú reštauráciu Shanghai Grandmother, ktorá síce nemá také pekné okolie, ale oplýva výbornou šanghajskou kuchyňou. Šanghaj má vlastnú kuchyňu a bohatú gastroscénu. Nájdeme tu všetko od pouličných stánkov po luxusné európske michelinovské reštaurácie. Je z čoho vyberať a každý si tu niečo nájde. Dobrý obed je základ a pri našej prehliadke aj malým medzerníkom medzi modernou Čínou, akú vidíme ráno a tradičnejším imidžom krajiny stredu, ktorý nás čaká poobede.

Unikátny kontrast #

Po výdatnom obede sa vydáme na cestu za poslednými pamiatkami obdobia cisárov v Šanghaji. Zlatá doba mesta nebola totižto až v tak dávnej histórii a väčšina mesta bola postavená až v 19. - 20. storočí. To ale neznamená, že čínska tradícia by tu bola čo i len o chlp slabšia ako v Pekingu alebo iných tradičných mestách. Najlepšie to pocítime v najznámejších záhradách Šanghaja – Yuyuan. Nájdeme ich asi 10 minút cesty od Bundu na rovnomennej zastávke metra. Priamo k záhrade sa však nedá dostať ani mestskou hromadnou dopravou ani autobusom. Najbližšie sa dostanete na stanicu metra alebo parkovisko asi 10 minút pešo od vstupu do záhrad. Posledný úsek vedie cez obchodnú štvrť v historickom čínskom štýle, kde nájdete všetko, čo ste ani nevedeli, že potrebujete, či už je to lacný porcelán, tradičné pouličné jedlo alebo káva zo Starbucksu. Okolo záhrad je doslova labyrint uličiek, a keď sa chcete dostať k vstupu bez nakúpu vecí, ktoré ste ani nechceli, tak odporúčam pozorne sledovať šípky na orientačných ceduľkách, ktoré sú v angličtine a šikovne vás prevedú k vstupu najkratšou cestou. Yuyuan znamená doslova záhrady Yu alebo záhrada šťastia. Je to úradnícka záhrada, ktorá podľa tradície prináša šťastie mestu takmer 500 rokov. Nájdeme tu niekoľko nádvorí s krásnymi šindľovými strieškami, malebnými výstavami, jazierkami s červenými kaprami a tradičnými dierkovanými kameňmi. V skratke je tu všetko, čo by v čínskej záhrade malo byť a skoro by ste zabudli, že ste v jednom z najmodernejších miest Číny. Záhrada je ale situovaná relatívne v centre, preto miestami vidíte medzi tradičnými strechami Shanghajskú vežu. A tá, spolu s davmi návštevníkov, vám pripomenie, že ste v srdci jedného z najľudnatejších moderných miest sveta. Vchod a východ sú situované na iných koncoch záhrady, a keď vyjdeme von, tak sme opäť vo víre suvenírových obchodov. Rovno pred nami bude tabuľa Starbucks, ak by niekto chcel kávu (dobré kaviarne naozaj nie sú v Číne na každom kroku a Starbucks je niekedy lepší ako nič). Ak vás skôr zaujíma čaj, tak 30 metrov po pravej strane východu zo záhrady je na poschodí malá čajovňa, ktorá predáva čaje a robí ochutnávky. Môžete sa tu zoznámiť s niektorými z najznámejších druhov čínskych čajov, ako je Longjin alebo jazmínový čaj, a dokonca aj nakúpiť balíčky na domov. Všeobecne, obchodné uličky okolo záhrad sú dobrým miestom na suveníry a po prehliadke tu viete stráviť pol hodinu alebo hodinu hľadaním toho pravého, čo by ste chceli vziať domov. Ak by sa niekomu zachcelo, tak uličkou asi 50 metrov vľavo od východu zo záhrady sa dá ísť pozrieť ešte aj chrám mestského boha, čo je malý novozrekonštruovaný chrám venovaný taoistickým patrónom mesta.

Chrám, ktorý sa posunul #

Ak ale nie ste nadšencom chrámov, tak nemusíte to siliť pri záhradách Yu. Odporúčam radšej presunúť sa asi 30 minút autobusom alebo metrom od záhrad k najznámejšiemu komplexu Šanghaja – Chrámu jadeitového Budhu. Tento chrám z konca 19. storočia nie je síce najstarším chrámom Číny, ale sú v ňom uložené posvätné sochy donesené do krajiny z Myanmaru a je to pútnické miesto, ktoré navštívi 2 milióny ľudí ročne. Je zaujímavý aj z technologického hľadiska, lebo v roku 2016 sa presunul. Čo to znamená? Dostal sa do povedomie svetových médií, keď celú jeho hlavnú budovu vážiacu 2200 ton zdvihli a v priebehu dvoch týždňov na koľajniciach presunuli o 30 metrov, aby zväčšili jeho nádvorie. Pôvodne bol totiž chrám trochu stiesnený a pri veľkých množstvách návštevníkov hrozila tlačenica. Osobne si pamätám ako vyzeral chrám vtedy a teraz, naše BUBO skupiny sem chodili aj pred, aj po posune a v súčasnej podobe je na návštevu určite príjemnejší. Povedzme, že sa tu lepšie dýcha. Budovu, ktorú presúvali je hlavná chrámová sieň, ktorú uvidíme pred sebou hneď, keď prídeme na nádvorie. Odporúčam pozrieť aj hlavnú vstupnú bránu, cez ktorú sa neprechádza a máme ju po pravej ruke po vstupe. Nájdeme tu pekné sochy ochranných božstiev. Nevynechajte ani zadné nádvorie, ktoré je vľavo vzadu za centrálnou sieňou – musíte prejsť za hlavnú sieň a dať sa doľava. Na zadnom nádvorí nájdeme síce novšie oltáre, ale je to miesto, kde každý deň prichádza najviac veriacich na rituály a kde si aj Vy môžete kúpiť a zapáliť vonné tyčinky. Tu na desiatkach až stovkách návštevníkoch hneď vidíme, že aj keď je Čína oficiálne komunistická a ateistická, tak historicko-kultúrny odkaz jej bohatej histórie dodnes žije. Samotné slávne sochy Budhu, podľa ktorých je chrám pomenovaný sú situované pri hlavnej sieni chrámu – keď vyjdeme z hlavnej siene na jej zadnej strane, tak po pravej ruke v susednej budove. Chrám jadeitového Budhu je osobitý ako Šanghaj celý – je odkazom na čínsku tradíciu, ale samotný fakt, že ho pred pár rokmi presúvali je zároveň pripomienkou modernity. Dokopy je to milá symbolika tohto úžasného mesta. Ak máte pri potulkách Šanghajom navštíviť len jeden chrám, tak je to práve tento.

Video ako chrám presúvali nájdeme aj na youtube:

Najkrajšia plavba Číny #

S Chrámom jadeitového Budhu skončíme v podvečerných hodinách a niekto môže byť už aj unavený. Je to dosť zážitkov a kontrastov na jeden deň. Bola by ale škoda čas v meste efektívne nevyužiť a nenavštíviť ešte niečo, keď je priestor. Najlepšie na večer je pozrieť si večernú panorámu mesta. Šanghaj je pravým veľkomestom, a tak v noci vyzerá plne inak ako cez deň. Pre mňa osobne je to pritom najkrajšia a najlepšie vysvietená panoráma v Ázii, ktorá sa pokojne môže rovnať s Hong Kongom alebo Singapurom. Nejde len o moderné mrakodrapy, ale opäť o kontrast s historickými budovami. Preto je najlepšie ísť večer opäť navštíviť promenádu Bund. Tentoraz ale nepôjdeme po vlastných, ale na večernú plavbu. Dôležité je zistiť si, kedy sa stmieva a ísť keď bude tma, čo by malo byť najneskôr o 19tej nezávisle od ročného obdobia. Plavby po rieke Huangpu odchádzajú z prístavu v južnej časti Bundu, zvaného Shiliupu. Dá sa sem dostať autobusom alebo pešo, nie je tu ale nikde blízko zastávka metra. Lode odtiaľto odchádzajú v intervaloch 20-25 minút. Sú to rôzne, viac poschodové plavidlá, ktoré vlastnia rôzne spoločnosti, ale lístky na všetky sa kupujú vo vnútri terminálu. Najskôr prejdeme cez bezpečnostnú kontrolu (opäť bez alkoholu, nožov a zapaľovačov) a následne zídeme dole schodmi do čakárne, kde sa predávaj lístky. Tu si vieme za 200 yuanov kúpiť lístok na 50 minútovú okružnú plavbu. Loď ide hore a dolu po rieke medzi starým a novým Šanghajom a vyloží nás v tom istom prístave. Na večer je to výborný zážitok a odporúčam ho každému. Moderný Pudong je nádherne vysvietený a kontrast oproti koloniálnemu Bundu na druhej strane rieky je obrovský. Zároveň takto z lode človek vidí obe strany trochu inak ako z brehu a je to veľmi príjemné. Pre mňa osobne je toto jedna najkrajších plavieb, aké som kedy absolvoval a číslo 1 v Číne. Vždy ju rád absolvujem a to som na nej bol už určite aj 20 krát.

Pozor: Lode na plavbu po Hung pu sú rôzne a nedá sa vybrať akou pôjdete. Všetky majú viac poschodí, ale nie všetky majú priestor na sedenie. Respektíve, na mnohých si človek musí na mieste priplatiť za stoličku. Dopredu sa to nedá objednať ani kúpiť. Iba žeby ste si objednali súkromnú plavbu, čo je potom rádovo mnohonásobne drahšie. Státie na palube je ale k dispozícii pre každého v cene a z paluby je vždy výborne vidieť aj keď si na nej neposedíte. Zároveň pozor na chlad, Šanghaj je neďaleko od mora a na rieke zvykne prefukovať. Odporúčam mať so sebou vždy bundu alebo sveter.

Čo s načatým večerom? #

Aj s plavbou skončíme prehliadku naozaj večer a bude za nami skutočne plný deň, ktorý nám poskytne dobrú predstavu o „Paríži východu“. Ak máme ešte energiu určite, neodporúčam len tak ísť spať. Šanghaj nezatvára o 20:00 a tak ak je chuť, tak sa dá ešte niečo vidieť a zažiť. Máme niekoľko alternatív. Prvá a najjednoduchšia je navštíviť Francúzsku štvrť, známu pod čínskym názvom Xin Tian Di Bei Li. Tu nájdeme budovu, kde sa uskutočnil prvý kongres komunistickej strany Číny na rohu ulíc Huangpi a Xingye. Môžeme si ju odfotiť, ale je to pre nás hlavne orientačný bod – je totižto vedľa najznámejšej barovej štvrte mesta. Sem môžeme zájsť na dobrú večeru a čapované pivo alebo kvalitný kokteil. Nájdeme tu čo by sme len chceli, od slušnej čínskej kuchyne v Ye Shanghai alebo Crystal Jade, cez japonskú Shinmachi až po európsku vlajkovú loď Paulener alebo slušné kokteily v TMSK. Dá sa tu stráviť veľmi príjemný večer. V nákupnom centre na konci zóny je na vrchnom poschodí ukrytá dokonca aj diskotéka, za akú by sa nehanbil ani Londýn alebo Berlín, a tak keď na to príde, tak tu vieme stráviť aj celú noc.

Ak by ste mali chuť na pokojnejší večer na úrovni, tak odporúčam vyskúšať niektorý zo šanghajských rooftop barov. Niektoré sú veľmi príjemné a výhľady vedia byť úžasné. Najkvalitnejší je luxusný bar Rouge priamo na Bunde. Viete tu pochlipkávať kokteil, za ktorý by sa nehanbili ani bary v New Yorku a vychutnávať si najznámejšiu panorámu Číny. Odporúčam urobiť si rezerváciu, alebo sem prísť skôr v rámci večera – niekedy medzi 20:00-21:00, stoly bývajú obsadené. Odporúčam sa tiež vhodne obliecť – nie je tu síce povinný dress code, ale páni bez košele alebo v krátkych nohaviciach by sa mohli cítiť, že nezapadajú.

Ak by ste chceli pokojný večer na hlavnej triede, tak sa dá navštíviť Nanjing road a vybrať sa na nákupy, alebo sa len prejsť touto vysvietenou najstaršou nákupnou tepnou Číny. Práve tu otvorili prvý obchodný dom ríše stredu v roku 1921. Okrem nákupov tu nájdete aj prvý mrakodrap v meste, Park Hotel, ktorý tu vyrástol v 30. rokoch a jeho architektom bol slovenský rodák Ladislav Hudec. Dá sa nazrieť na recepciu, ale je to stále hotel, tak sa v ňom prejsť, žiaľ, nie je možné. Dá sa ale prejsť si celú promenádu a vychutnať si Park Hotel a obchodné domy okolo, ktoré nám prezentujú Šanghaj skôr ako súčasníka New Yorku než ako tradičné čínske mesto

Au revoir Shanghai! #

V Šanghaji viete stráviť čas rôznymi spôsobmi. Či už vyhľadávate pamiatky, nočný život, moderné technológie alebo nákupy prídete si na svoje. Dalo by sa tu stráviť oveľa viac času, ale tu Vám predstavujem ochutnávku, ktorá nám ponúka z každej stránky Šanghaja niečo, aby sme si vedeli urobiť predstavu o meste a bližšie sa zoznámili s Parížom východu. Keď sa prejdete jeho ulicami, ochutnáte jeho kuchyňu a nadýchate sa atmosféry, tak mi iste dáte za pravdu, že si túto prezývku plne zaslúži a je to skutočné centrum života, kultúry, ale aj tradície a zároveň aj vlajková loď Číny ako modernej a progresívnej krajiny.

Šanghajská kuchyňa #

Čína ako krajina má jednu z najbohatších gastronomických tradícii našej planéty. Šanghaj je zástupcom takzvanej východnej kuchyne. Je známy bohatými chuťami a množstvom surovín. V Šanghaji je tradičné hlavne kombinovanie sladkej a kyslej chuti a bohaté využívanie kuraciny, bravčoviny a morských plodov.

5 najznámejších jedál Šanghaja:

  • Xiaolongbao – knedličky z tenkého nekysnutého cesta plnené bravčovým mäsom, veľmi známe aj mimo Číny
  • Shengjiang mantou – kysnuté knedličky plnené bravčovým mäsom, najznámejšie medzi miestnymi obyvateľmi
  • Sladkokyslé rebierka – bravčové rebierka so sladkokyslou omáčkou a ananásom
  • Žobrácke kura – kúsky kuraťa pečené v lotosovom liste zabalené v hline
  • Shanghajské kraby – kraby dusené so zázvorom a podávané s omáčkou z octu, cukru a zázvoru

Kam sa oplatí ísť jesť alebo nakupovať? #

  • Nanjing Road – najslávnejšia nákupná trieda Číny, prvý obchodný dom tu otvorili už v roku 1921 a dodnes tu nájdete všetky známe značky. Okrem nákupov na tejto ulici nájdete aj prvý mrakodrap v meste – Park Hotel, ktorý projektoval slovenský rodák Ladislav Hudec. Okolo priľahlej Tianjing road nájdeme večer trhy s pouličným jedlom.
  • Yuyuan – nákupné centrum okolo záhrad Yu, veľmi dobré na nákup suvenírov, zároveň tu nájdeme úžasné množstvo pouličných občerstvení.
  • Francúzska štvrť – komplex Xin Tian Di Bei Li je skvelý na reštaurácie a bary, ale jeho druhá časť je nákupné centrum, kde nájdeme značkové oblečenie a príslušenstvo. V okolí komplexu nájdeme luxusné obchody od oblečenia, po predajňu Bentley.
  • Bar Rouge – luxusný kokteil bar priamo na promenáde Bund, otvárajú o 20:00 a odporúčam vstup v košeli a s dlhými nohavicami.

TOP, čo nezmeškať v Šanghaji

1. Cesta najrýchlejším vlakom na svete Maglev

2. Vyhliadka z najvyššej vyhliadky na svete v Shanghai Tower

3. Vychutnať si tradičné záhrady Yu

4. Zapáliť vonnú tyčinku v Chráme jadeitového Budhu

5. Večernú panorámu moderného Pudongu

6. Prechádzka pri rieke Huangpu v štvrti Bund

7. Ochutnať knedličky Mantou alebo Xialongbao

8. Posedieť si vo Francúzskej štvrti

9. Prejsť sa obrovskou nákupnou triedou Nanjing Road

10. Vychutnať si drink v luxusnom bare Rouge

Čo môžem ešte robiť v Šanghaji a na okolí? #

Ak máte iné priority, samozrejme, v Šanghaji si viete nájsť aj iné zaujímavosti ako spomíname. Ak sa zaujímate o históriu a kultúru, tak je tu jedno z najlepších múzeí v Číne – Šanghaiské múzeum s exponátmi z 5000 rokov čínskej histórie. Ak ste nadšencom architektúry, tak je to zas Múzeum mestského plánovania s veľkým modelom mesta. Tieto dve múzeá sa nachádzajú veľmi blízko seba na jednom obrovskom námestí – Námestí ľudu. Zaujímavé je aj Šanghajské Expo, postavené pri príležitosti svetovej výstavy 2010. Niektorí tvrdia, že jeho najznámejšia budova je inšpirovaná budovou Slovenského rozhlasu. Ak sa Vám Šanghaj máli, alebo máte dosť času navyše, oplatí sa určite navštíviť Hangzhou – historické mesto asi hodinu cesty rýchlovlakom od Šanghaja. Aj tu by sa dalo stráviť si pár dní, ale hlavne je domovom jednej z najslávnejších pamiatok v rámci Číny – Západného jazera a zároveň najbližším centrom pestovania čaju od Šanghaju. Neďaleko Paríža východu nájdeme aj mesto záhrad Suzhou. Cesta sem trvá len pol hodinu rýchlovlakom a nájdeme tu niekoľko UNESCO záhrad a úžasnú atmosféru takzvaného riečneho mesta.

Zlákal ťa Šanghaj? Vyber sa na dovolenku do Číny a tento sen sa môže premeniť na skutočnosť na našom BUBO zájazde. 

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Vyštudovaný politológ a presvedčený multikulturalista. Sama v 14-tich posadili rodičia samého na lietadlo do USA s tým, že to sám zvládne a odvtedy to zvláda. Navštívil rôzne zapadnuté kúty od subsaharskej Afriky, cez odľahlé ostrovy tichomoria po neznáme provincie Číny. Jeho srdcovkou je Ázia, ktorú prešiel od Iránu po Severnú Kóreu, ale sústavne sa sem vracia či ako sprievodca, alebo ako turista. Čína je jednou z jeho najobľúbenejších destinácii. Jej histórii a kultúre sa venuje od 17tich a už roky sem chodieva každoročne aj na dovolenky.

Zo zájazdu:

Samuel Kĺč

Posledná úprava článku | Prečítané: 829

Mohlo by Vás zaujímať

Svetové zážitky na koľajniciach Prémiový blog

Prémiový blog Svetové zážitky na koľajniciach

Cestovateľský sen ísť na dovolenku vlakom má vraj iba promile Slovákov. No možno vás po tomto blogu pribudne. Spoločne s mojimi destinačnými…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania
Šanghaj - Perla Orientu Shanghai

Shanghai Šanghaj - Perla Orientu

Nech prídete do Číny s akýmikoľvek očakávaniami a predstavami, Šanghaj vás ohromí. Najväčšie a najbohatšie čínske mesto si vás získa hneď od…

Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta Prémiový blog

Prémiový blog Himaláje – rady na cestu do najkrajších hôr sveta

Hima – sneh a alaya domov - dve slová označujúce najvyššie pohorie sveta sa stali globálnym synonymom majestátnosti. Ako ich vnímajú ľudia, ktorí…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Veľkonočný ostrov, Francúzska Polynézia, Tahiti, Nový Zéland, Japonsko, India, Chile, Čína


náročnosť

23 dní

Trvanie

12395
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999
K

Ázia  

Čína


náročnosť

12 dní

Trvanie

4260
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.