Las Vegas – hriešna perla uprostred púšte

Prehliadka

Las Vegas – hriešna perla uprostred púšte

Hovorí sa, že magické Las Vegas nikdy nespí. Naozaj, toto večne rozžiarené a rozblikané mesto – najviditeľnejšie osídlenie planéty z vesmíru, robí všetko pre to, aby svojich návštevníkov udržalo vo svojich uliciach, vo víre života aj uprostred najhlbšej noci. Ak sa chcete v jeden deň odfotiť pred Sochou slobody aj pred Eiffelovkou, previezť sa benátskymi gondolami, vzápätí zažiť výbuch sopky, a popri tom všetkom si užiť dynamickú atmosféru luxusných amerických kasín, nič ľahšie. Las Vegas - toto večne vysvietené, rušné a bohaté mesto vám so všetkými svojimi lákadlami otvára svoju hriešnu náruč...

 Počas našej atraktívnej BUBO prehliadky prídeme na to, prečo má Las Vegas tak veľa prezývok. Jedným z nich je aj označenie ´perla v púšti´. Mesto je totiž súčasťou Mohavskej púšte, no vďaka prameňom s podzemnou vodou je táto oblasť obývateľná. Las Vegas dostalo svoj názov zo španielskeho slova “lúky”, keďže vďaka prítomnosti vody sa tu darí aj subtropickej vegetácii. Veď Indiáni z kmeňov Pauite a Anasazi na tomto území pestovali plodiny už dvetisíc rokov pred naším letopočtom. Dnes tvoria pôvodní Indiáni menej než 1% zo všetkých obyvateľov. Tých je dohromady 640 000 (v celej metropolitnej oblasti žije 2,2 milióna ľudí). Hoci podľa číselného údaju je to len o niečo viac ako v Bratislave, v realite sú ulice a najmä kasína Las Vegas denno-denne preplnené najmä vďaka hazardnému priemyslu. Cez víkend sem príde skúsiť šťastie v hre až dvesto tisíc turistov. Na výber majú zo 130 000 hotelových izieb a viac než stovky kasín, ktoré sa v meste nachádzajú.  

Las Vegas a najkrajšie kaňony USA vám ukážeme aj v unikátnom zájazde so špeciálnou zľavou: Zájazd do USA od pobrežia k pobrežiu.

Z minulosti do dneška #

Španielski kolonizátori objavili toto územie v 20. rokoch 19. storočia, keď sa tadiaľto presúvali zo Santa Fe do Los Angeles. Budúce mesto hriechu sa začalo rozvíjať ako obranná pevnosť pre ochranu cestovateľov, ktorí sa tu zastavovali načerpať zásoby po ceste nehostinnou púšťou.  Postupný nárast obyvateľstva spôsobil, že v roku 1911 bolo Las Vegas uznané ako mesto. Rozmachu, ekonomickému a spoločenskému rastu mesta však najviac pomohli dve veci: Legalizácia gamblingu v Nevade v roku 1932 a výstavba monumentálnej vodnej priehrady Hoover Dam na blízkej rieke Colorado. Prílev robotníkov pracujúcich na priehrade a ich rodín spôsobil, že v meste sa udržala kúpyschopná sila aj počas hospodárskej krízy, vďaka čomu mesto prosperovalo.

A aké je Las Vegas dnes? Ešte skôr, než sa o tom presvedčíme na našej prehliadke, veľa nám o ňom napovedia už len jeho prívlastky - mesto hriechu, mesto hazardu, mesto, ktoré nikdy nespí. Počas našej prehliadky sa prejdeme po preslávenom sedem kilometrov dlhom bulvári Las Vegas Strip, ktorý je srdcom zábavného priemyslu nielen tohto mesta. Za všetko hovorí už len fakt, že sa tu nachádza až desať z pätnástich najväčších hotelov na svete. Hemží sa to tu kabaretmi, nočnými klubmi a svadobnými kaplnkami, ktorými je mesto taktiež preslávené. Každý z nás to videl v nejakom filme minimálne raz - dvojica to vo víre las-vegaskej zábavy preženie s alkoholom a ráno zistí, že sa počas noci zobrali... Ďaleko od reality to naozaj nemá. Svadbu vám za poplatok okolo šesťdesiat dolárov vystroja takmer v každom hoteli. A každý rok túto možnosť využije až neuveriteľných stošesťdesiat tisíc párov. Najväčší nátresk pred sobášnymi sálami je, pochopiteľne, počas sviatku sv. Valentína, kedy sa v jednej kaplnke stihne oddať aj šesť párov za hodinu.

Extravaganciu, luxus, hazard, to všetko tu nájdete.  No turistickú prehliadku v pravom slova zmysle v historickom centre nečakajte. Hotel vedľa hotela, kasíno vedľa kasína – to je Las Vegas.  Prejdeme sa hlavnou tepnou od hotela Excalibur, v ktorom sme prespali, až po hotel Venetian, ktorý vás ohúri svojou umelou oblohou a benátskymi gondolami. Držte si klobúky a peňaženky, vyrážame! :)

  

„Na bulvári Las Vegas Strip nájdete až desať z pätnástich najväčších hotelov sveta.“

Zo stredoveku do New Yorku #

Našu prehliadku Las Vegas začíname po zotmení, lebo práve vtedy sa tu toho najviac deje. Celý čas pôjdeme smerom na sever po hlavnej ulici, ktorá sa nazýva Las Vegas Boulevard, familiárne prezývaná The Strip. Ubytovaní sme v hoteli Excalibur, postavenom v štýle kráľa Artuša. Služby na úrovni stredoveku však rozhodne nečakajte, naopak! Tento, ale aj mnoho ďalších hotelov, ktoré dnes  večer navštívime, patrí pod prestížnu sieť MGM Resort International, funguje od roku 1990 a ponúka takmer štyritisíc izieb. Excalibur, ako aj ďalšie tematické hotely v meste, zamerané na rodiny boli obľúbené najmä v 90. rokoch, avšak v rámci modernizácie v roku 2006 bolo mnoho pôvodných atrakcií z hotela Excalibur odstránených. Napriek tomu sa tu stále budete cítiť priam rozprávkovo. Vežičky hotela, ktorý vás má preniesť do stredovekej Európy, vám možno budú pripomínať Disneyland.

Z nášho „hradu“, v ktorom sme ubytovaní, prejdeme podzemnou chodbou a následne nadchodom na druhú stranu rušnej ulice a pristavíme sa hneď na ďalšom ikonickom mieste Las Vegas. Hotel New York-New York sa počtom izieb radí skôr k tým menším, je ich “len” 2024. Ako napovedá už názov, architektúra hotela má pripomínať panorámu New York City  40. rokov minulého storočia. Asi najviac vám ´veľké jablko´ bude pripomínať práve slávny Empire State Building. Aby sa ten pravý dojem ešte umocnil, nachádza sa tu  pohromade hneď niekoľko replík chronicky známych pamiatok New Yorku. Za maketou Sochy slobody nájdete bielu vežu monumentu Soldiers and Sailors, svetloružové priečelie železničnej stanice Grand Central Terminal či dokonca repliku legendárneho mostu Brooklyn Bridge. Korunu tomu všetkému nasadí trasa červeného kolotoča, ktorá vedie nad hlavami návštevníkom ponad všetky spomínané atrakcie. Stačí si kúpiť lístok (15 $) a môžete sa na ňom prehnať rýchlosťou 108 km/hod. Najväčšími ťahúňom programu v Hoteli New York-New York je však určite permanentná show slávnych akrobatov z fenomenálneho súboru Cirque du Soleil, ktorých eroticky nabité vystúpenie Zumanity je prístupné len návštevníkom od 18 rokov.

„Na svätého Valentína tu v jednej kaplnke zosobášia aj šesť párov za hodinu.“

Cez slávne kasíno až do Paríža #

Opúšťame vyhliadku na New York-New York a už na druhej strane Las Vegas Boulevardu obdivujeme hotel, ktorý sa až do roku 2006 pýšil prvým miestom v rebríčku najväčších hotelov sveta (dnes by mu mala patriť tretia priečka). Nakrátko ho vystriedal hotel v Malajzii a v roku 2008 ho porazil hotel Venetian, ku ktorému sa dnes tiež ešte dostaneme.

Celý komplex MGM Grand má 6852 izieb, rozložených na 30-tich poschodiach. V hoteli je tretie najväčšie kasíno, aké v Las Vegas nájdete. Má rozlohu dvoch futbalových ihrísk. Ak sa vám budú zdať jeho art-deco interiéry povedomé, nemýlite sa. Toto kasíno si “zahralo” aj v slávnom filme Ocean's Eleven, keď ho partička okolo Georga Clooneyho a Brada Pitta šikovne vylúpila. Jedno z pódií hotelu je domovom predstavení populárneho iluzionistu Davida Copperfielda.

Pred hotelom si nemožno nevšimnúť obrovskú sochu leva z loga MGM Grand. S výškou štrnásť metrov a váhou päťdesiat ton sa jedná o najväčšiu sochu v USA. Je to pochopiteľné, hotely v Las Vegas sa jednoducho predbiehajú v tom, kto upúta svojich návštevníkov ohromujúcejšou atrakciou. Ktovie, čo si o tom mysleli živé levy, ktoré sa tu kedysi vystavovali v átriu hotela...

Pokračujeme ďalej asi jeden a pol kilometra severne po bulvári Strip. Našou ďalšou zastávkou je hlavné mesto Francúzska. Aspoň taký pocit sa snažia navodiť v Hoteli Paris. Ak ste niekedy na záberoch z Las Vegas videli trblietajúcu sa, priam gýčovú kópiu Eiffelovej veže, bolo to práve tu. Ak máte čas, vyjdite si na jej vrch na 46. poschodie, a budete mať mesto pod sebou ako na dlani. Vraj práve tu často muži na kolene často vyslovujú žiadosti o ruku. V Hoteli Paris otváral svoju reštauráciu Gordon Ramsay Steak aj známy blonďavý rozhnevaný chef. Fontána Bellagio oproti ponúka skvelý výhľad na bulvár aj na falošný Paríž, preto sa tu zastavíme uloviť atraktívne fotografie.

Oproti Hotelu Paris sa nachádza najluxusnejší hotel v Las Vegas - Hotel Bellagio. Tento elegantný hotel s 3950 izbami, patriaci tiež do siete MGM Resorts, bol inšpirovaný rovnomennou oblasťou v Taliansku, kde leží obľúbené jazero Como. Nečudujte sa preto, že   pred hotelom sa skvie efektné umelé jazero o veľkosti 3,2 hektára, aj s veľkolepou fontánou. Fontána vytvára pôsobivú show, sprevádzanú klasickou ale aj modernou hudbou (napríklad skladby od Presleyho, Sinatru, Bocelliho, Whitney Houston, ale aj americkou hymnou), do ktorej rytmu voda akoby ´tancuje´. Túto parádu môžete vidieť každý deň medzi 15:00 a 20:00 každú polhodinu a od 20:00 do polnoci každých pätnásť minút. Výnimkou je nedeľa, kedy je show každú polhodinu medzi 11:00 a 19:00. V útrobách hotela nájdete mnoho možností na zábavu, predstavení, ale aj reštaurácií. Medzi nimi aj vychýrený podnik Picasso, ktorý sa pýši dvomi hviezdami Michelinu (mimochodom, aj táto reštaurácia účinkovala vo filme Ocean´s Eleven). Súčasťou hotelového komplexu sú aj krásne botanické záhrady, galéria moderného umenia. Za celý lesk a slávu hotelu hovorí fakt, že nepretržite rokoch 2000-2015 získal najvyššie hotelové ocenenie (niečo ako mišelinka medzi reštaruáciami) – päť prestížnych diamantov...

„V priestoroch MGM Grand sa odohrávali slávne scény kultového filmu Ocean´s Eleven.“

Hotely s pohnutou minulosťou #

Od slávneho Bellagia prejdeme rušnou križovatkou, čo je mimochodom ďalšie obľúbené miesto pre fotografov, ktorí chcú zachytiť čo najviac z rušného Las Vegas Strip. Prichádzame pred hotel Flamingo, ktorý bol v roku 1946 postavený ako úplne prvý hotel na Stripe. Zaslúžil sa o to ho Benjamin Siegel, prezývaný aj Bugsy. Bol to židovsko-americký gangster, ktorý sa vďaka svojej charizme stal v tej dobe aj známou celebritou. Jeho vplyv siahal od židovskej komunity až po slávnu taliansko-americkú mafiu. Zomrel v dome svojej milenky - gangsterky Virginie Hill, známej “milenky mafiánov”. Ak vás jeho životný príbeh zaujíma, môžete si ho pozrieť sfilmovaný vo vintage gangsterke s názvom Bugsy z roku 1991.

Na opačnej strane ulice nás čaká obhliadka Caesar´s Palace. Ako napovedá už názov, tento hotel sa inšpiruje starovekým Rímom. Tento extrémne luxusný komplex bol inšpirovaný Pompejami a nájdete v ňom okrem iného päť súkromných bazénov. Práve tu si môžete pozrieť roky vyhľadávanú show Celine Dion, ktorá odohrá sedemdesiat exkluzívnych predstavení ročne v obrovskom rímskom koloseu, postavenom špeciálne len pre ňu. Ak by ste v ňom chceli zostať na noc, odporúčame nachystať si poriadne tučný balík peňazí. Ide totiž o jeden z najprestížnejších hotelov a kasín na svete. Tí najbohatší si môžu prenajať apartmán v tzv. Záhrade Bohov za štyridsať tisíc dolárov na noc. Alebo aspoň navštívte slávnu reštauráciu Gordona Ramsaya Hell´s Kitchen. 

S hotelom sa spája aj príbeh o slávnom spevákovi Frankovi Sinatrovi, ktorý sa v tunajšom kasíne v roku 1970 dostal do potýčky s manažérom kasína po tom, čo mu krupiér odmietol zdvihnúť limit v hre nad rámec pravidiel. Krupiér si na pomoc v hádke zavolal manažéra, ktorý na Sinatru vytiahol zbraň. Konflikt sa skončil Sinatrovým nahnevaným odchodom, počas ktorého sa dušoval, že do hotela sa už nikdy nevráti. V Caesar´s Palace si nakoniec ešte zahral, no jeho hnev trval ešte štyri roky, po ktorých sa tu objavil.  

„Celine Dion tu odohrá ročne sedemdesiat predstavení v replike rímskeho kolosea, špeciálne postaveného pre ňu.“

Vybuchujúce sopky na dennom poriadku #

Presúvame sa ulicou ďalej, až prídeme ku skupinke paliem, zatiaľ čo nám v ušiach šumí žblnkanie vody z rozľahlej kaskádovitej fontány. Prichádzame práve včas na to, aby sme videli, ako sa za chvíľu tento priestor stane dejiskom impozantnej The Vulcano Show. Hoci impozantné predstavenie s umelými explodujúcimi sopkami prebieha trikrát za večer (každý deň o 20:00, 21:00, 22:00) už od roku 1989, časom nestratilo nič zo svojej impozantnosti ani popularity. Ak si chcete túto show natočiť, odporúčame prísť aspoň pätnásť minút pred začiatkom.

Za vybuchujúcou fontánou sa týči hotel Mirage, ďalší z koncernu MGM Resort International. Vo svojej dobe bol najdrahšou hotelovou stavbou v histórii Las Vegas. Celá jeho výstavba v exotickom peloponézskom štýle stála v roku 1989 až 630 miliónov dolárov. Najdrahšou položkou na nákupnom zozname bol zlatý prach, ktorý je zmiešaný s vonkajším náterom okien. Od jeho otvorenia bola pravidelným a veľmi obľúbeným vystúpením show dvoch slávnych krotiteľov šeliem Siegfried & Roy. Ich vystúpenia ukončil až nebezpečný incident v roku 2003, keď jeden z bielych tigrov pred zrakom 1500 divákov napadol jedného z krotiteľov a v bezvedomí ho odvliekol z javiska. Šoumen tento hrozivý incident prežil, zostali mu však trvalé následky.

V starom meste Las Vegas #

Aj v ´downtowne´ mesta sa toho dá vidieť a zažiť veľa atraktívneho. Určite neobíďte Fremont Street, kde sa každodenne odohrávajú viaceré umelecké, svetelno-hudobné pouličné šou. Tu nájdete aj nákupné centrum Neonopolis.

Na Fremont Street si pozrieme aj najstarší a najmenší hotel Las Vegas – Golden Gate so 106 izbami. Bol postavený v roku 1906, zo začiatku sa volal Nevada, dnes je zariadený v štýle 30. rokov Ameriky. Práve tu údajne v roku 1959 podávali tzv. krevetový cocktail, ktorý je dnes typickou lahôdkou mesta. 

Takisto v starom meste sa nachádza jedna atraktívna reštaurácia, ktorá už vo svojom názve otvorene priznáva, čo môže ich menu hosťovi privodiť: Heart Attack Grill! Je to tak, výborné šťavnaté hamburgery môžu privodiť aj infarkt, či iné civilizačné choroby, ale čo už, keď sú tu také výborné! V podniku sú naozaj verní svojmu menu, interiéry majú pripomínať nemocnicu, namiesto čašníčok k vám prídu sestričky, a vybrať si môžete z jedál, ktoré vám spôsobia jeden, dva, tri, či až osem-násobný bypass. A ešte jedna perlička, ak máte viac ako 160 kilogramov, máte jedlo grátis.

To najlepšie na koniec - plavba umelými Benátkami #

Blížime sa k poslednej zastávke na našej vyčerpávajúcej ceste po svete luxusu a hazardu. Hotel Venetian sa spája s menom magnáta, investora a filantropa Sheldona Adelsona, ktorý okrem iného vlastní napríklad aj slávne prepojené veže Marina Bay Sands v Singapure. Je to priateľ Donalda Trumpa, ktorého počas kampane finančne podporil sumou stodvadsaťpäť miliónov dolárov. Nečudo, že cena za noc sa vo Venetian pohybuje od 169 až do 10 000 dolárov. Komplex hotelov Venetian a Pallazo má spolu 7117 izieb, čo ho radí na druhú priečku na celom svete.

Absolutným must-see je však vnútorné námestie hotela v štýle benátskeho Námestia Svätého Marka. Prichádza jeden z najžiarivejších highlightov našej prehliadky Las Vegas. Vo vnútorných priestoroch hotela nasadáme do gondoly, ktorú kormidluje skutočný gondolier a pod umelou oblohou si užijeme jazdu kanálom popod mosty, luxusné butiky a kaviarne. Akoby sme sa presunuli do akýchsi moderných, amerických Benátok. A to všetko bez toho, aby sme vyšli von z budovy...

Týmto fascinujúcim gýčom a´la Las Vegas sa naša BUBO prehliadka hriešneho mesta končí. Boli sme na stredovekom hrade, v Paríži, New Yorku, na jazere Como i v Benátkach, nechali sa nadchnúť tancujúcimi fontánami, vybuchujúcimi sopkami, aj gangsterskou tajomnou minulosťou niektorých hotelov. Videli najslávnejšie reštaurácie sveta, chodili po miestach, kde sa točili kultové filmy, kde sa podniky len tak trblietajú michelinovými a diamantovými oceneniami. Také je Las Vegas, hriešna kráska v púšti, najľudnatejšie mesto Nevady, svetové hniezdo hazardu, metropola luxusu a zábavy, kde každý návštevník prehrá v priemere 447 dolárov. Pridáte sa k nim, alebo budete mať šťastnejšiu ruku?... 

Do Údolia smrti #

Keď už budete v Las Vegas, nenechajte si ujsť aj výlet do Death Valley – vyprahnutého údolia, ktoré je dnes národným parkom, a ukrýva v sebe veľa tajomstiev a superlatívov. My z BUBO sem chodíme cez Amargosa Valley, kde sa nachádza zaujímavý obchod Area 51 Alien Center. Celá oblasť 51 (známa aj ako Dreamland, Area of secrets, The Farm atď. ) je odľahlý kus zeme na dnes vyschnutého jazera vo vlastníctve americkej vlády s vojenským letiskom, kde sa pravdepodobne vykonáva tajný vývoj vojnových lietadiel. Area 51 je tiež opradená konšpiračnými teóriami o UFO, vraj sa tu konajú pitvy mimozemšťanov a sú ľudia, skalopevne presvedčení, že tu malo údajne dôjsť k stretnutiam s obyvateľmi z iných kútov vesmíra. Obchod Area 51 Alien Center je plný suvenírov s UFO-tematikou, môžete sa tu tiež občerstviť pred ďalšou cestou do Death Valley. Tu tiež vždy zvykneme dotankovať pre prípad núdze v samotnom údolí.

Prechádzame z Nevady do Kalifornie, vstupujeme do národného parku (kto má celoročný vstup do národných parkov, má to zadarmo). Death Valley dostalo svoj názov od  Európanov, ktorí sa do Kalifornie hrnuli v čase zlatej horúčky. Keď si chceli skrátiť cestu práve tadiaľto, mnohí tu zablúdili, nemohli sa odtiaľto celé týždne vymotať, došli im zásoby vody a tu žiadnu nenašli... Napriek tomu dnes v národnom parku je život, žijú to kojoty, skunky, rysy, divoké kone, žije ti viac nočných tvorov, čo je vzhľadom k denným horúčavám pochopiteľné.

Death Valley dostalo meno od Európanov, ktorí sa sem hrnuli v čase zlatej horúčky. Zablúdii tu a došli im zásoby vody. Žiadnu tu nikdy nenašli.

Na tomto území žili ľudia celé tisícročia, dochované sú dôkazy osídlenia, siahajúce až di siedmeho tisícročia pred naším letopočtom. Dnes tu žije niekoľko rodín indiánskeho kmeňa Timbiša. Určite sa zastavte na krásnej vyhliadke Dante´s view, ponúkajúcej nádherné pohľady na magické okolie. Ďalšou must-do zastávkou je Zabriskie point, miesto pomenované po človeku, ktorý sa pričinil o to, že Death valley je od roku 1933 národným parkom. Potom už smerujeme k Bad water basin – najnižšiemu bodu celého údolia pod úrovňou mora.

Na ceste späť, smerom na sever, odbočíme kúsok doprava a dostaneme sa k ďalšej vyhliadke Artist palette, a ďalej až do Furnace creek, kde sa dajú kúpiť suveníry, či ´dotankovať´ jedlo a pitie. Údolie smrti je zážitok úchvatný, jedinečný a magický, no určite ešte pred výletom nezabudnite na to, že idete do extrémnych podmienok! Je to horúco, myslím naozaj horúco! Teploty 48 stupňov sú tu bežné, v roku 1913 tu dokonca namerali šialených 56,7 stupňov Celzia, čo bola najvyššia nameraná teplota vzduchu na planéte cez deň (ten istý rekord drží Death Valley aj v noci, keď tu bolo horúco až 43 stupňov. ) Takže určite nezabúdajte na opaľovacie krémy, veľa-veľa vody, pokrývku hlavy, natankovanú plnú nádrž a hore dlhými kopcami vypínajte klimatizáciu, aby sa neprehrial motor, a nezostali ste ´zaseknutí´ uprostred krásnej, no istým spôsobom nebezpečnej nebezpečnej krajiny. Viem o čom hovorím, sám som to zažil, a veru, začal som aj premýšľať o tom, že som uprostred zeme s prívlastkom smrti...

TOP 10 Las Vegas #

  1. Urobte si fotografiu pri kultovom nápise Welcome to Fabulous Las Vegas ako pamiatku, že ste navštívili mesto v púšti, najväčšiu herňu na svete, najviditeľnejšie mesto Zeme z vesmíru
  2. Svetelno-hudobná show na Fremont street - každý deň po zotmení o 20:00, 21:00; 22:00
  3. Najstarší hotel v Las Vegas - pôvodne hotel Nevada, dnes nazývaný Golden Gate
  4. Bizarná reštaurácia Heart attack grill, kde vás obslúžia sestričky a sľúbia vám po požití tunajších dobrôt až osemnásobný bypass!
  5. Navštívte hviezdny MGM Grand, jeden z najväčších hotelov sveta s 30-timi poschodiami, štrnásťmetrovou sochou leva a večernými šou slávneho Davida Copperfielda. V priestoroch hotela a jeho kasíne sa nakrúcala kultová gangsterka Ocean´s Eleven.
  6. Poldenný výlet do Údolia smrti
  7. Nenechajte si ujsť gurmánsky zážitok v reštaurácii šéfkuchára Gordona Ramseyho - Hell´s Kitchen
  8. Chcete uprostred americkej púšte zažiť New York, alebo Paríž? Nič ľahšie! Lasvegaský New York-New York ponúka repliku Empire State Buulding, Brooklyn Bridge, či Sochy slobody, ale aj fascinujúce predsavenia slávnych akrobatov z Cirque du Soleil, v Hoteli Paris si zas môžete vyjsť na vrchol falošnej eiffelovky a kochať sa nádherným výhľadom na známu tancujúcu fontánu Bellagia.
  9. Vychutnajte si, že ste v meste, kde sa nachádza až desať z pätnástich najväčších hotelov sveta! Ten celkovo druhý najväčší sa volá Venetian, má viac ako sedemtisíc izieb, a budete sa tu cítiť ako v moderných Benátkach, vrátane plavby gondolou po umelom kanáli pod umelou oblohou popri butikoch a kaviarňach...
  10. Odoláte pokušeniu zahrať si? Ste predsa v Las Vegas, tak naberte trochu dobrodružného riskantného ducha a majte šťastnú ruku!

Tipy na prehliadky ďalších miest v USA:

1. Tipy na New York - hlavné mesto sveta očami našich sprievodcov, ktorí ho navštevujú už dve desaťročia

2. Tipy na Washington - hlavné mesto USA vás nadchne, keď viete kam ísť. My vám poradíme.

3. Tipy na Los Angeles - mesto hollywoodských celebrít si užijete aj vy

4. Tipy na Miami - Florida a jej pláže a k tomu mesto so silnou kubánskou komunitou

5. Tipy na Las Vegas - kasína a gýč alebo mesto, ktoré zaujme aj náročného návštevníka?

6. Tipy na Boston - najstarší maratón na svete

7. Tipy na Pittsburgh - Andy Warhol a tučniaci

8. Tipy na Chicago - mesto vetrov a maratónu

Čo vidieť navyše: #

  1. Stratosphere tower – veža jedného z hotelov Las Vegas, postavená v rokoch 1994-96. Dnes 16. najvyššia veža sveta má aj s anténou 350 metrov, najvyššia vyhliadka sa nachádza vo výške 329 metrov. Veža má niekoľko atrakcií, vrátane zážitku SkyJump.
  2. Hoover Dam – zmeňte trochu tematiku luxusu a hazardu a urobte si výlet na vodnú priehradu, jeden z dôvodov, pre ktoré s Vegas stalo mestom. Stavba vyzerá úchvatne, pri jej monumentálnosti si uvedomíte, že poskytuje energiu štátom Nevada, Kalifornia a Arizona.
  3. Let helikoptérou ponad Las Vegas – vraj je to zážitok na celý život! Lety ponad mesto až do Death Valley tu organizuje viacero spoločností, najkrajšie sú vraj tie nočné.
  4. Lee Canyon – krásne miesto len hodinu jazdy z Las Vegas, v zime nádherný lyžiarsky rezort, v lete možnosti na atraktívne výlety
  5. Zápas NHL v púšti – Vegas Golden Knights je obľúbeným hokejovým tímom mesta, napriek tomu, že hrá v najlepšej lige sveta iba od roku 2017. Ich sídlom je štadión T-Mobile Arena priamo na Las Vegas Strip.
  6. Shark Reef Aquarium – v unikátnom akváriu v rezorte Mandala Bay nájdete okrem 15 druhov žralokov aj pirane, úhory, raje, korytnačky... Úchvatný pohľad do zákutí podmorského života. Skvelý program pre rodiny s deťmi!
  7. Mob Museum – podivné miesto, pripomínajúce mafiánsku a hriešnu príchuť mesta, ktorej sa skrátka nikdy nezbaví. Múzeum v starom Las Vegas rozpráva cez svoje exponáty a podujatia príbeh organizovaného zločinu mesta hriechu.
  8. Pool at Cosmpolitan – Las Vegas je známe pre svoje ´ bazénoví párty´, ktoré organizujú jednotlivé hotely. Vraj tie najlepšie večierky nielen pre hostí hotela okolo bazéna s drinkami v ruke, hudbou či filmami sa konajú v hoteli Cosmopolitan priamo na Las Vegas Strip.
  9. The Park. Ide o pomerne nový park, oázu zelene a relaxu medzi hotelmi New York-New York a Park MGM. Súčasťou parku sú aj príjemné pouličné bistrá, kaviarne, fontána, imitujúca biblický prechod cez Červené more, a ďalšie atrakcie.
  10. LINQ Promenade, príjemná ulica, ktorá sa ťahá od Strip po High Roller - dnes už legendárne veľké ruské kolo, spolutvoriace typickú panorámu Las Vegas, ktoré je vraj najvyššie na svete (vyššie ako London Eye).
Jakub Kopča

Jakub Kopča

Jakub Kopča

Jakub má rád dobré jedlo, hudbu a šport. Odmalička miluje cestovanie. Precestoval celú Európu, južnú Afriku a Severnú Ameriku, jeho obľúbenou destináciou je Kanada, kde viac ako rok žil a pracoval. Jeho vášňou sú autá a šoférovanie, takže ho stretnete hlavne na šoférovacích zájazdoch a môžete si byť istí, že ste v dobrých rukách. Je vždy pozitívne naladený a pripravený loviť jedinečné zážitky ako napríklad ryžovanie zlata v Yukone alebo rafting na rieke Zambezi. Jeho obľúbenou pochúťkou je chilli biltong z priamorožca a vždy rád ochutná lokálne pivo.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Aljaška, Yukon - volanie divočiny

Zo zájazdu:

Jakub Kopča

Posledná úprava článku | Prečítané: 2443

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.