Aké lokality si predstavíte, keď zatúžite vidieť najkrajšie pláže sveta? Karibik, Oceánia či Andamanské more? Všetky odpovede sú správne, avšak mnohé top svetové pláže nájdete aj tu v Európe. A to doslova na skok od Slovenska. Dostať sa k nim viete skutočne lacno a následne si už len naplno užívať relax a exotiku. Vybrali sme pre vás najkrajšie európske pláže zo všetkých kútov starého kontinentu.

Tento blog pre vás načítala aj umelá inteligencia

Vybrali sme pre vás 23 najkrajších európskych pláží pre rok 2023. Na rozdiel od iných BUBO rebríčkov TOP 10 sme ich nezoradili podľa stupňa atraktivity. Ide o 23 rovnocenných skvelých tipov rozdelených do piatich špecifických európskych plážových regiónov.

Najkrajšie pláže:

    severu Európy

    TOP PLÁŽE SEVERU EURÓPY

    Refvik - pláž, akú by ste tu na severe nečakali.
    Foto: Robert Taraba — BUBO

    1. tip: Refvik, Nórsko #

    Aj na severe Európy nájdete skutočné plážové skvosty starého kontinentu. Absolútnym topom celého Nórska je pláž Refvik v blízkosti malého mesta Maloy (cca 330 km od Bergenu). Leží na jednom z najzápadnejších bodov krajiny Vikingov. Prechádzate úzkymi cestami a z borovicového lesíka sa zrazu vynorí voľné priestranstvo.

    Panenský piesok vo farbe škandinávskej blondínky, svieži vzduch a pomaly plynúci život v nórskych dedinkách. Jozef Zelizňák, BUBO

    Prejdete malým kopčekom a pred vami leží nádherná pláž. Absolútne biela, akoby vystrihnutá z katalógu a obkľúčená drsnou severskou prírodou - zelenými horami, a tiež malými domčekmi typickými pre tento región. V lete tu slnko nezapadá, no voda sa neoteplí. Má 13 stupňov a okúpu sa tu len naozajstní otužilci. Na každom BUBO zájazde Nórsko - zlatý trojuholník sa však nájde zopár odvážlivcov, ktorí si tu aspoň omočia nohy. Veď ide o pláž, o ktorej aj Nóri tvrdia, že je najkrajšia.

    3 fotografie

    Nórska pláž Refvik

    2. tip: Grenen, Dánsko #

    Pokiaľ chcete reálne spoznať Dánsko, musíte ísť aj mimo Kodane. Vyberte sa na sever do Aalborgu a ešte ďalej. A pri rybárskom meste Skagen nájdete pláže Grenen - najkrajšie v Dánsku a jedny z top severu Európy. Jutský polostrov sa na tomto mieste zužuje a vytvára úzky piesočný cíp.

    Pri prechádzke po krásnej pláží sa vám navyše odhalí pohľad na miesto, kde sa stretávajú dve moria - Kattegat (Baltské more) a spenený Skagerrak (Severné more). Vyzujte sa a vyskúšajte si, aké to je stáť v dvoch moriach naraz - unikátny ulovený zážitok.

    3 fotografie

    Grenen, Dánsko

    Na pláži si môžete všimnúť aj viacero bunkrov, ktoré postavili Nemci počas 2. svetovej vojny ako súčasť Atlantického valu - systému opevnení, ktorý mal zabrániť invázii Spojencov. Po dokončení sa tiahol od Nórska až po Francúzsko. Ako bonus tu viete pozorovať tulene či dravé vtáky (najmä počas jarnej migrácie) a schladiť sa tu v lete v rámci zájazdu Dánsko z rozprávky.

    3. tip: Reynisfjara, Island #

    Čierne pláže juhu Islandu patria k tomu naj, čím "ostrov ohňa a ľadu" disponuje. Najkrajšia a najobľúbenejšia je aj pre BUBO pláž Reynisfjara. Jej krásu si uvedomujú však aj vo svete dlhodobo, ešte v roku 1991 ju Islands Magazine zaradil medzi top pláže sveta mimo tropických oblastí. Mäkký čierny sopečný piesok (dielo sopky Katla) kontrastuje s penovými vlnami a sem-tam narazíte na ohlodanú rybu, ktorú už skonzumoval mníšik bielobradý.

    Atmosférické čierne pláže Islandu a nekonečný Atlantik.

    Atmosférické čierne pláže Islandu a nekonečný Atlantik.

    Z pláže Reynisfjara veľmi jasne vidno aj tri čierne skaly. Islanďania by vás však opravili - nie sú to skaly, ale skamenelí trollovia! Tí podľa legendy skameneli pri tom, ako sa snažili dostať na breh materiál a drevo zo stroskotaných lodí. Pracovali tvrdo a úporne, nevšimli si vychádzajúce slnko a lúče našej hviezdy ich premenili na kameň. V najvyššom mieste dosahujú tieto "ihly" až 66 metrov a vidieť ich nielen z pláže, ale aj z blízkej dediny Vík.

    Aby tu fotogenických miest nebolo málo, narazíte aj na čadičové skalné útvary patriace pláži. Možno vám pripomenú píšťaly organu. Čadič (resp. bazalt) je vlastne hornina sopečného pôvodu. Pri zvetrávaní utvorí päť- alebo šesťuholníkové bloky. Dôvodov, prečo je Reynisfjara najkrajšou plážou Islandu, je mnoho.

    4 fotografie

    Pláž Reynisfjara, Island

    Viac o pláži, juhu Islandu a legendách a dočítate v blogoch:

    Pláž Reynisfjara uvidíte na šesťdňovom zájazde na Island, ale aj na dlhšom veľkom okruhu Islandom.

    Čierna pláž Tjørnuvík Video: Robert Taraba, BUBO

    Čierna pláž Tjørnuvík Video: Robert Taraba, BUBO

    4. tip: Pláž Tjörnuvík, Streymoy, Faerské ostrovy #

    Najsevernejšia osada najväčšieho z Faerských ostrovov - Streymoy. Tak začíname rozprávanie o dedinke Tjörnuvík, ktorá má podľa rôznych údajov len zhruba 50 obyvateľov. Okrem malebnej a drsnej severskej atmosféry tu nájdete aj ďalší skvost - rovnomennú pláž, ktorá je jednou z mála pieskových pláží Faerských ostrovov.

    Tjörnuvík často označujú za raj surferov na Faeroch. Ak sú dostatočné vlny, dá sa tu celkom vyblázniť. Všimnite si dva skalné útvary za severným cípom Streymoyu. Podľa legendy sú to skamenelé postavy - obor a čarodejnica, ktorí mali spolu dotiahnuť Faerské ostrovy k Islandu a spojiť ich do jednej krajiny. Pri nesplniteľnej úlohe ich zasiahli slnečné lúče, a tak sa premenili na skaly. Severské historky skrátka majú niečo do seba.

    5 fotografií

    Tjörnuvík, Faerské ostrovy

    Balkánu

    TOP PLÁŽE BALKÁNU

    5. tip: Zlatni rat, Brač, Chorvátsko #

    Chorvátsko je dlhodobo najobľúbenejšou destináciou Slovákov vyhľadávajúcich relax v blízkosti hraníc. Vybrať tu len jednu najkrajšiu pláž je takmer nemožná úloha, avšak nás si získala pláž Zlatni rat na ostrove Brač. Inak ju nazývajú napríklad aj Zlatý roh či Zlatý mys. Vhodná je najmä pre windsurferov a očakávajte tu silnejšie prúdy, v dôsledku ktorých zvykne každých zopár rokov zmeniť tvar, no viete sa tu aj okúpať.

    Podľa štatistík ide o najfotografovanejšiu chorvátsku pláž a je to akýsi biely výbežok v tvare prsta v obkľúčení krásneho tyrkysového mora, pri ktorom by ste na prvý pohľad povedali, že sú to Maldivy (ak si odmyslíte okolité kopce). V skutočnosti je táto pláž hnedšia, než sa zdá na fotkách, no je skutočným rajom. Radíme vám vyjsť na Vidovu goru, teda najvyšší bod ostrovov Jadranu a tu si vychutnáte najkrajší pohľad na top pláž Chorvátska a rovnako tak aj na blízke mesto Bol.

    6. tip: Sveti Stefan, Čierna Hora #

    Čierna Hora vás pri vašej návšteve neveľkého mladého štátu viackrát pozitívne prekvapí. Sprvu vás šokujú veľmi nízke ceny. Dá sa tu vôbec nájsť luxus? Samozrejme, dokonca jeden z najväčších v celom Balkáne! Vyberte sa na polostrov Sveti Stefan obkľúčený nádhernými plážami. S pevninou spája Sv. Stefana len malý násyp a z bývalej rybárskej osady je dnes luxusný 5-hviezdičkový rezort.

    Svätý Štefan - luxus v Čiernej Hore.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Na krásnej pláži pri tomto malom kúsku luxusného raja sa kúpali hollywoodske hviezdy ako Elizabeth Taylor, Sophia Loren, Ingemar Stenmark, Sylvester Stallone a svadbu tu mal Novak Djokovic. Na samotný polostrov a jeho priľahlé pláže sa dostanú len tí, čo sú ubytovaní v luxusných hoteloch. Pláže Sveti Stefan a Miločer, ktoré majú jemnú ružovú farbu, sú však dostatočným dôvodom, prečo sem zamieriť.

    7. tip: Pláž Gjipe, Albánsko #

    Nádherná pláž, ktorá je začiatočným (či koncovým) bodom kaňona Gjipe, bola už viackrát turistami vyhlásená za najkrajšiu v Albánsku. Obkľúčená je jaskyňami a útesmi. Hľadať ju musíte severne od mesta Borsh a ide o pláž, ktorú si treba zaslúžiť. Auto totiž odparkujete hore a následne vás čaká 20 min mierne náročnejšej prechádzky, ktorá ale bude stáť za to.

    Bonusový BUBO tip: Nám sa páči aj pláž Shëngjin v rovnomennom meste, ktoré je populárnym letoviskom, no netrpí vyslovene overtourizmom. Albánsko je stále neobjavený poklad Balkánu. Malebné prímorské mesto s dlhou promenádou medzi krásnymi horami má mnoho luxusných hotelov a rezortov. My vám ho spolu so Svetim Stefanom ukážeme na zájazde Balkán na jeden vrz.

    kontinentálneho juhu

    TOP PLÁŽE JUHU - KONTINENTÁLNA EURÓPA

    8. tip: Barceloneta, Španielsko #

    Možno najkrajšia veľkomestská pláž v celej Európe - nájdete ju v žiadanej a milovanej Barcelone. Platja de la Barceloneta, ako znie jej názov v katalánčine, má sypký oranžový piesok, výborný prístup do čistej vody a hoci je rušnejšia, veľmi dobre si tu oddýchnete. Stačí vystúpiť na metro zastávke Barceloneta a po krátkej prechádzke sa už uležíte a kúpete.

    To, čo robí pláž nádhernou, sú výhľady, ktoré ponúka. Pokiaľ sa prejdete po dlhej promenáde, ocitnete sa na dosah ruky Sagrady Família a odfotíte si panorámu Hotela W - luxusného päťhviezdičkového hotela, kde sa schádzajú všetky celebrity a z ktorého vrchných poschodí sa vám naskytne krásny výhľad na Barcelonu. Čo vidieť v meste okrem pláží? To sme spísali v blogu tipy na Barcelonu.

    9. tip: Playa de Bolonia, Španielsko #

    Za najkrajšie španielske pláže sa vo všeobecnosti pokladajú tie na 150 km dlhom pobreží Costa del Sol. Nečudo, veď prísun slnka majú pláže okolo Malagy neustále, mesto má až 300 slnečných dní v roku. Najkrajšie a menej turisticky populárne pláže však treba hľadať okolo Tarify - najjužnejšieho mesta kontinentálneho Španielska. 

    Tunajšia Tarifa Beach je poriadne dlhá a je rajom pre surferov a paraglajdistov. Skrytým pokladom je však severnejšie (smerom na Cádiz) umiestnená Playa de Bolonia. Má divoký, no zároveň veľmi jemný biely piesok, ktorý sa formuje do piesočných dún uprostred zelene. A vyzerá to vskutku nádherne! Táto pláž síce nie je prioritne určená na kúpanie, avšak keď sa hodíte do vody, kúpete sa v Gibraltárskom prielive.

    Playa de Bolonia - opustené duny v Andalúzii.
    Foto: archív — BUBO

    10. tip: Praia da Rainha, Portugalsko #

    Maličká pláž v obkľúčení farebných útesov a typických portugalských domovov v Cascais - okrajovej časti Lisabonu. Nasadnete na vlak, odveziete sa na stanicu Cascais a za päť minút chôdze vystúpite na skutočne skromnej, no o to krajšej sýtooranžovej pláži, kde nebýva nával turistov príliš častý.

    Voda je naozaj čistá a keď sa do nej vrhnete, kúpete sa už v Atlantickom oceáne. Avšak tým, že útesy pláž mierne zatvárajú do pomysleného písmena U, je tu voda viac vyhriata ako na okolitých plážach. Takže sa tu okúpete dobre už začiatkom júna - aj neotužilci.

    11. tip: Praia de Benagil, Portugalsko #

    Pokiaľ sa vyberiete na úplný juh Portugalska, vaším cieľom určite bude vyhliadka Ponta da Piedade na okolité útesy či farebné pobrežie Portimaa. Určite však nevynechajte prírodne najkrajšiu pamiatku kontinentálneho Portugalska - Algar de Benagil. Ide o prímorskú jaskyňu s veľkou dierou v "strope" a skutočný pohľadnicový raj pre instagramerov.

    Do vnútra jaskyne sa dostanete len loďkou, kam vás dovezú miestni. Po tom, čo sa pokocháte, sa môžete "vylehniť" na pláži Benagil, o ktorej platí v podstate to isté ako o tej v Cascais. Nádherné okolité útesy a čistá, hoci studenšia voda. Návšteva Benagilu (a juhu Portugalska celkovo) však stojí za to.

    Jaskyňa Benagil - najkrajšia prírodná pamiatka Portugalska?
    Foto: archív — BUBO

    12. tip: Lama Monachile, Taliansko #

    Cesta talianskou Apúliou z Bari do Brindisi vás čaká mnoho prímorských stredísk, z ktorých odporúčame zastaviť sa v Polignano a Mare. Slávne mesto zvečnené v piesni Domenica Modugna Volare, je posadené na útese. Výhľady na pobrežie budú preto celkom odlišné v porovnaní so širokou a plochou promenádou pozdĺž Jadranského mora, ktorú nájdete v susednom Monopoli (ako tá známa spoločenská hra).

    Najpopulárnejším turistickým spotom je tu Lama Monachile - malinká plážička medzi útesmi. Kamienková pláž má priezračnú, čistú vodu a dych vám vyrazí okolie. Hlavne domy postavené na úplnom okraji útesov, pri ktorých sa zamýšľate, ako je možné, že ešte nespadli do mora. Z tohto pohľadu môže byť kúpanie aj trochu adrenalín.

    13. tip: Kalamitsi, Grécko #

    Grécky Solún nie je len mestom, ktoré nám v minulosti poslalo Cyrila a Metoda, ale aj nádhernou vtupnou bránou na Chalkidiki. Pri Egejskom mori sa nachádza mnoho nádherných pláží, avšak odporúčame Kalamitsi Beach na druhom (strednom) spomedzi "prstov".

    Biela pláž v obkľúčení zelenej prírody je vhodná ako výlet na pláž s deťmi, ale je tiež výborná pre šnorchlovanie, opaľovanie sa či ochutnávanie gréckej kuchyne v dobrých prislúchajúcich reštauráciách.

    stredomorských ostrovov

    TOP PLÁŽE STREDOMORSKÝCH OSTROVOV

    14. tip: Porto Katsiki, Lefkada, Grécko #

    Pláž, ktorá je taká nádherná, že sme ju zvolili aj ako titulné foto blogu. V preklade znamená "kozí prístav" a dnes je absolútnou ikonou a topom ostrovu Lefkada, ktorý je cestne prepojený s kontinentálnym Gréckom. Vrch vysokých vápencových útesov je pokrytý zeleňou a práve vápenec je to, čo sfarbuje morskú vodu na absolútne smaragdovú modrú.

    Pláž je biela ako z katalógu a je veľmi vyhľadávaná. Ak tu chcete byť bez iných turistov, príďte o 9.00 h. Navyše, pre prvých 30 áut tu je parkovanie úplne zadarmo. Hoci je tu kvôli vápencu ťažšie viditeľné dno, a teda horšie šnorchlovanie, krajšie more v Európe len ťažko nájdete. Porto Katsiki v Lefkade je skvostom, pri ktorom vám pomaly ale isto dôjdu superlatívy.

    Zakynthos Vás prekvapí farbami svojich pláži. VIDEO: Martin Šimko, BUBO

    Zakynthos Vás prekvapí farbami svojich pláži. VIDEO: Martin Šimko, BUBO

    15. tip: Navagio Beach, Zakynthos, Grécko #

    Ostrov korytnačiek Zakynthos má mnoho nádherných pláží, žiadna z nich však neprekonáva slávu Navagio Beach. Dôvod je jasný - vrak lofe v jej strede. Ide o pašerácku loď Panagiotis, ktorá sa tu ocitla v roku 1980. Vraj prevážala pašované cigarety z Turecka do Talianska.

    Plážovú kulisu, ktorá je priam dokonalá, dotvárajú vysoké biele útesy so žiarivo tyrkysovým morom. Voda je tu taká modrá, až vám vypáli oči. Môžu za to minerálne ložiská v neďalekých jaskyniach. A nad touto plážou sa nachádza najznámejšia vyhliadka, ku ktorej sa dostanete krátkou päťminútovou prechádzkou od parkoviska smerom na sever s označením Shipwreck View Point.

    Pozor - takéto výhľady, aké sa podarilo nafilmovať BUBO (bez iných turistov), nie sú samozrejmosťou. Musíte prísť veľmi skoro ráno. Viac dobrých rád sa dočítate v blogu tipy na Zakynthos.

    Karibik láka len plážami, ale kto videl grécke pláže, ťažko sa nechá ohúriť. Harry Mitsidis, najscestovanejší človek na svete v rozhovore pre BUBO

    16. tip: Balos Beach, Kréta, Grécko #

    Stredomorský ostrov Kréta by mohol mať svoju vlastnú plážovú kategóriu. Klenotov má skutočne veľa, ten najväčší však nájdete na jej severozápade. Lagúna Balos a tamojšia pláž je miestom s bielym pieskom, tyrkysovou vodou, ikonickou skalou a okolitou zeleňou.

    Snehobiely piesok sa tu vlieva do úžasne zafarbenej vody, ktorú ešte viac zosvetlí a po najkrajšom piesku pláže Balos sa dá prejsť až na mys Cape Tigani. Samozrejme, veľmi dobre si tu zaplávate.

    Bonusový tip v rámci gréckych ostrovov: Červená pláž, Santorini

    Výstižne pomenovaná Červená pláž je obľúbenou destináciou kvôli jej červenému piesku. Je to bez pochýb unikát ostrova Santorini označovaného za najkrajší spomedzi gréckych. Táto pláž sa nachádza len 20 minút jazdy južne od Firy a je ohromujúca, pretože červený piesok kontrastuje s modrým morom a oblohou. Prečítajte si blog o Santorini - rady a tipy.

    17. tip: San Vito lo Capo, Sicília, Taliansko #

    Sicília je úžasná svojou divokou sopečnou a útesovou prírodou na východe ostrova. Ten má predovšetkým kamenné (rozumej až skalnaté) pláže a tú najkrajšiu treba preto hľadať na severozápade Sicílie. Najlepšie hodnotená a recenzovaná pláž prestížnymi zahraničnými cestovateľskými stránkami je San Vito lo Capo.

    Dohora týčiaca sa skala pri bielej pláži vám pripomenie Gibraltár, avšak s bielym pieskom a tyrkysovou vodou dotvárajúcou nádhery plážovej Sicílie. Najbližšie to budete mať k pláži z letiska v Trapani, avšak ani Palermo nie je úplne ďaleko.

    Bonusový tip na Sicíliu: La Isola Bella

    Pláž La Isola Bella patrí ku krásnemu ostrovu (doslovný preklad) v Taormine. Východ Sicílie síce nemá mnoho pekných pláží, ale táto vyhráva aj v rámci ostrovných celkovo. Ostrovček je s hlavným ostrovom spojený tenkým bielym plážovým výbežkom prechádzajúcim do pekného a čistého mora. Skutočne vynikajúce kúpanie sa. Prečítajte si viac tipov na Sicíliu z dielne BUBO.

    18. tip: Lu Impostu, Sardínia, Taliansko #

    Naozajstný klenot severovýchodu Sardínie pri meste Olbia. Kilometrová pláž s jemným bielym pieskom posiata borievkami, mimózami, bodliakmi a morskými ľaliami. Lu Impostu znamená v historickom preklade špedičné miesto a špekuluje sa, že išlo o veľkoobchodnú stanicu. Dnes slúži vyslovene ako umelecké dielo prírody.

    Voda tejto pláže je naozaj priezračná a pri slnečnom svite naberá všetky odtiene modrej a zelenej. Morské dno je nízke, preto je vhodná aj pre deti, ale i šnorchlovacie aktivity a oddych. Nie nadarmo sa o Sardínii hovorí ako o európskom Karibiku a my sme pre vás spísali mnoho tipov na Sardíniu aj s ďalšími top plážami.

    19. tip: Playa Formentor, Malorka, Španielsko #

    Na nádhernej pláži na severovýchode Malorky svojho času oddychovali aj svetoznáme osobnosti ako Agatha Christie či Winston Churchill. Po ceste na pláž si užijete naozaj veľkolepé prírodné scenérie. Následne vás čaká dlhá úzka pláž lemovaná stromami s jedinečným výhľadom na záliv.

    Počká si tu na vás osviežujúci chládok v tieni borovíc. Nie nadarmo túto pláž prezývajú aj európske Bahamy. Síce nie je taká široká ako väčšina pláží na Malorke, čo však nie je na škodu. Pri opaľovaní si totiž môžete užívať nikým nerušený výhľad na trblietavé more a záliv Pollensa, skutočný klenot najkrajšieho španielskeho ostrova - Malorka.

    3 fotografie

    Pláže Malorky

    20. tip: Aiya Napa, Cyprus #

    Ayia Napa, to sú najkrajšie pláže Cypru. Či už Glyki Nero Beach, Pantachou Beach alebo Loukkos Tou Mandi. Ide o dlhé pláže, ktorých piesok sa až belie, a tak viac pripomína Karibik, alebo aspoň už spomenutú Sardíniu. Ayia Napa má najviac úžasných pláží na celom Cypre a rovnako tak luxusné rezorty, ktoré splnia očakávania náročných turistov.

    Ak hľadáte peknú pláž a veľa turistickej zábavy na Cypre, určite si urobte výlet po južnom pobreží do Aiya Napy.
    Foto: Jozef Zelizňák — BUBO

    Bonusový tip na Cyprus: Pláž Kafizis

    Ukrytý raj na opačnom konci (západe) Cypru, ku ktorému sa dostanete z Paphosu. Umelo vytvorená pláž v obkľúčení rôzne sformovaných útesov, krásny piesok a dokonalý luxusný oddych, kde za lehátko neplatíte. Samozrejme, ak si objednate drink.

    Najkrajšia pláž západného Cypru - Kafizis Beach.
    Foto: Viktor Háber — BUBO

    21. tip: Blue Lagoon, Malta #

    Absolútnou európskou topkou je pre mnohých milovníkov pláží Blue Lagoon na Malte. Ide o kúsok raja v zálive na ostrovčeku Comino. Najmenšom spomedzi troch hlavných ostrovov krajiny, ktorý sa nachádza medzi hlavným ostrovom Malta a ostrovom Gozo.

    Dá sa sem dostať trajektom alebo výletnou loďou z Cirkewwy či Mgarr. Keď Blue Lagoon uvidíte, rýchlo porozumiete faktu, že ide o najfotografovanejšie miesto celej Malty. Niet divu, že táto pláž sa ako jediná dostala do exkluzívneho výberu Ľuboša Fellnera - dvadsať najlepších pláží sveta.

    európskeho Atlantiku

    TOP PLÁŽE EURÓPSKEHO ATLANTIKU

    22. tip: Seixal, Madeira #

    Pláž Seixal je absolútnym topom nádhernej Madeiry v Atlantickom oceáne. Ostrov patriaci Portugalsku je exotickým kusom Európy pripomínajúcim Havaj či Réunion a výborne to pripomenie práve z pláže Seixal.

    Dôvodov je mnoho. Tmavší piesok, na ktorý narážajú vysoké vlny oceánu, ale, hlavne, okolité zelené útesy, kde pojem zelená farba naberá nové rozmery. K tomu malé vodopády padajúce do Atlantiku, ktoré vidíte už z pláže. Kombinácia, ktorá tvorí z Madeiry jedno z najkrajších miest sveta. Pri dovolenke na Madeire môžete hľadať aj ďalšie nádherné pláže, avšak Seixal vám zaimponuje najviac.

    23. tip: Playa de Cofete, Fuerteventura, Španielsko #

    Kanárske ostrovy sú jeden z najvzdialenejších kútov Európy (neberúc do úvahy francúzske a britské zámorské územia). Stále patria Španielsku, a tak sa o ich plážach môže hovoriť ako o najkrajších španielskych. A ostrov, ktorý kraľuje plážam v rámci Kanárov, je Fuerteventura, predovšetkým vďaka pláži Cofete.

    Táto pláž na juhovýchode ostrova sa už niekoľkokrát objavila v rebríčkoch top pláží sveta. Vďaka nedotknutému a dramatickému pobrežiu je poľahky jedným z najfascinujúcejších miest na ostrove - odľahlá, panenská a divoká. Komplikovaná je aj cesta sem (buď organizovaný výlet alebo autobus 111 z Morro Jable), a tak si ju musíte zaslúžiť. No vychutnáte si tu najkrajšie západy slnka, aké ste kedy videli. Pozor - pláž nie je vhodná na kúpanie, je skôr fotografickým rajom a pri priložených foto pochopíte prečo.

    3 fotografie

    Pláž Cofete - Fuerteventura

    Bonusový BUBO tip: Bertha's Beach, Falklandské ostrovy (Veľká Británia)

    Južný Atlantik skrýva exotickú perlu - Falklandské ostrovy. Tie sú síce geograficky súčasťou Južnej Ameriky, ale politicky sú stále Európa, keďže spadajú pod Spojené kráľovstvo. Na belostných plážach ako Bertha's Beach nájdete gigantické kolónie nádherných tučniakov v prostredí, v akom ste ich dosiaľ nikdy nevideli.

    O Falklandoch, ktoré navštívilo len minimum slovenských (i svetových) turistov sme napísali exkluzívny blog s top fotografiami - čo vidieť na Falklandských ostrovoch).

    Niektoré fotografie v blogu sú zo Shutterstock.

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


    Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

    Zo zájazdu:

    Viktor Háber

    Posledná úprava článku | Prečítané: 1258

    Odporúčame tieto zájazdy

    K

    Európa  

    Škandinávia, Nórsko, Island


    náročnosť

    13 dní

    Trvanie

    3328 4160€
    K

    Európa  

    Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


    náročnosť

    8 dní

    Trvanie

    2556 3195€
    K

    Ázia   Európa  

    Sibír, Mongolsko, Rusko

    01.06. → 08.06.

    náročnosť

    8 dní

    Trvanie

    9999
    K

    Ázia   Európa  

    Mongolsko, Rusko, Čína

    01.06. → 14.06.

    náročnosť

    14 dní

    Trvanie

    9999

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.