ROZHOVOR: Na Island si neberte dáždnik. Kartou zaplatíte aj na WC

ROZHOVOR: Na Island si neberte dáždnik. Kartou zaplatíte aj na WC

Každé miesto je o ľuďoch a Islanďania sú skvelí ľudia. Island je tiež krajinou, ktorú môžeme zaradiť medzi najbezpečnejšie krajiny nielen v Európe, ale na celom svete. Čo sa týka Európy, neexistuje tu väčšia exotika, ako je práve Island - miesto, kde keď prídete, tak vaša myseľ si vie oddýchnuť. Viac o Islande povie sprievodca BUBO Štefan Bielik.

Reykjavik Počasie

mierny dážď

mierny dážď

8°C

Predpoveď 20.Apr

Východ slnka 05:36

Západ slnka 21:16

Dážď 14.97mm

Obsah

    Island je krajina, ktorú má na svojom zozname viacero začínajúcich, ale aj skúsených cestovateľov, lebo je známa svojou malebnou prírodou a naozaj krásnymi scenériami... Čo tebe napadne ako prvé, keď sa povie Island? #

    Absolútna jedinečnosť a individualita asi v každom zmysle týchto dvoch slov, pretože si myslím, že neexistuje krajina, alebo nazvime to tak velikášsky, že zem, ktorá by bola rovnaká ako Island. Môžeme navštíviť Grónsko, preskúmať Škandináviu, Faerské ostrovy... Ale Island vždy bude mať v sebe jedinečnosť vo svojej atmosfére, dejinách, ale, predovšetkým, v tom, aké prírodné krásy ponúka.

    Čo potrebuje cestovateľ zo SR a ČR na vycestovanie na Island? #

    Na vycestovanie vám stačí základný cestovný doklad, a to je občiansky preukaz, ktorý máme aj na Slovensku, aj v Čechách. Počas letu do tejto krajiny, ktorá veľmi úzko spolupracuje s Európskou úniou, čo sa odvíja teda aj na našich podmienkach cestovania do nej, sa nevyžadujú žiadne väčšie alebo podrobnejšie kontroly, žiadne iné cestovné doklady či víza.

    Letecké spojenia na Island

    A ako ľahko sa tam dostaneme? Povedz nám viac o nejakých leteckých spojeniach... #

    Na Island sa dá ísť aj autom, a teda využiť trajekt, čo tiež nesie v sebe určitý zážitok, ale pokiaľ chcete cestovať na Island komfortnejšie a rýchlejšie, tak určite odporúčame leteckú dopravu. Samozrejme, je tu možnosť priamych letov z Viedne a z Prahy. Ale, samozrejme, pokiaľ nebudete mať to šťastie, že by ste tento priamy let nevychytali, tak nie je problém s prestupovou zastávkou - či už v Kodani, v Zürichu alebo v ďalších európskych mestách sa do Keflavíku, kde je teda jediné medzinárodné letisko na Islande, bez problémov dostanete.

    Čas toho letu, pokiaľ hovoríme o nejakom európskom meste, trvá hodinku, hodinku a pol, maximálne do dvoch hodín, čo sa týka Kodane, a potom aktuálny prelet, tak rátame necelé štyri hodiny, čiže za veľmi rýchly čas sa tam viete ľahko dostať. Priamy let na Island trvá asi šesť hodín.

    Chcete si vypočuť tento rozhovor vo forme 30-minútového podcastu? K dispozícii je na Spotify.

    A spomínal si letisko Keflavík, to je teda letisko, kde pristávame. Aká je jeho úroveň? Pristáva sa na mokrej tráve? #

    Nie, nie, Island je civilizovanou krajinou v každom smere a netreba sa báť, že by runway bola nejaká piesková dráha alebo lávové pole, to v žiadnom prípade, je to medzinárodné letisko. Je vybudované maximálne, aj čo sa týka služieb, nestratíte sa tam. Práve tým, že je možno trošku menšie, ako sme my zvyknutí v Európe, o to viac je praktické.

    Pokiaľ vyjdete od vyzdvihnutia svojej batožiny, tak vlastne všetko, čo potrebujete, máte po ruke. Či už je to prenájom auta alebo autobusová doprava do Reykjavíku, ktorá je inak veľmi lacná a lístky sa dajú zakúpiť priamo na letisku. Prípadne, ak by ste chceli, hneď, ako vojdete do východnej haly, po ľavej strane si viete zameniť peniažky, takže naozaj všetko je po ruke, všetko je praktické. A, hlavne, Islanďania sú na vás ako na turistov absolútne pripravení.

    Ako sa prepravujeme na Islande

    Požičať auto sa tam, samozrejme, dá, ale skúsme si trošku priblížiť infraštruktúru a dopravu, ktorú my využijeme počas zájazdu. #

    S BUBO viete na Islande urobiť v podstate dva tipy, alebo dva druhy zájazdov. Ten prvý, základný – zájazd Island - sa týka práve okolia hlavného mesta a celkovo juhozápadného pobrežia. Ale taká naozaj ultimátna cesta po Islande je Ohnivý okruh Islandom a myslím si, že ten názov tak, ako znie, tak aj samotný zájazd je rovnako vystavaný. Je to veľmi zaujímavé, dobrodružné.

    A myslím si, že vtedy človek najlepšie príjme a absorbuje atmosféru, pochopí Islanďanov, pochopí ten život na ostrove za desať dní. Návštevník sa dozvie mnoho informácií a celý ostrov, ako ho máme, je svojou infraštruktúrou prispôsobený našej návšteve.

    Mierime tam, kam iní nie. Len my a mesačná krajina.
    Foto: Zuzana Hábeková — BUBO

    Pokiaľ vezmeme do úvahy hlavné mesto, tak určite je špecifické vo svojom výraze, v tom, ako vyzerá, ale doprava a jednotlivé cestné spojenia, hovorím naozaj o cestných, pretože nie je tu ani vlak a ani žiadne iné dopravné prostriedky, tak práve tieto cestné spojenia sú vybudované, sú tu kvalitné cesty.

    A, predovšetkým, keď už som spomenul ten ohnivý okruh, tak okolo celého ostrova sa viete dostať po asfaltovej ceste. Dobrodružstvo sa ale začína vtedy, akonáhle chcete vidieť niečo mimo hlavných turistických trás. Vtedy sa dostanete aj do takého off-road terénu, ak to tak môžem povedať. No a tam už, samozrejme, potrebujete aj na to uspôsobené vozidlá a na to sme my v BUBO pripravení. Dopravné prostriedky, ktoré využívame, tak spĺňajú predpoklady náročného terénu, do ktorého sa počas zájazdov s nami dostanete.

    Ďalšie variácie zájazdov na Island:

    Pokiaľ sa na Island rozhodnete cestovať počas letnej sezóny, tak práve my v BUBO ponúkame naozaj výnimočný jednodňový výlet do Dúhových hôr. To je taký náš slovenský jednoduchý názov. Musíme prebrodiť niekoľko riek, prejsť tzv. islandskou púšťou a na to potrebujeme prispôsobený dopravný prostriedok. Takže používame autobus, ktorý možno vyzerá trošku ako polotank, lebo má zdvihnutý podvozok a poriadne kolesá, aby zvládalo tento divoký terén.

    A, rovnako, všetky islandské dopravné prostriedky sú prispôsobené terénu práve tak, že vy z pozície šoféra viete spoza volantu ovládať tlak v pneumatikách. Čiže nastavíte si v tej jednotlivej pneumatike ten, by som povedal, aby ste dosiahli ten správny ťah, aby ste mohli vyžiť aj na prípadný kráter, kalderu a už byť trošku viac mobilní v teréne.

    Ubytovanie na Islande - zážitok na vidieku

    Aké druhy ubytovania využívame počas našich ciest na Islande? #

    V tomto smere sme absolútne pripravení na už pre nás taký známy luxus, ktorý sa snažíme z ubytovania vyťažiť. A je pravda, že keď pocestujete s nami na Island, tak, samozrejme, ubytovanie v troj- a až štvor- hviezdičkových hoteloch je samozrejmosťou. S tým, že pokiaľ ste naši klienti, tak pravdepodobne ste už zvyknutí aj na takzvané doplatkové hotely, ktoré ponúkajú ešte väčší luxus počas vášho ubytovania.

    Zaujímavé a dôležité je tiež povedať, že práve ubytovacie kapacity na Islande sú stále ešte trošku obmedzené. Ostrov sa stále otvára svetu, my v BUBO sme však na to pripravení, aj čo sa týka našich predčasných rezervácií. Lenže práve tieto hotely, ktoré sú veľmi moderné, luxusné, hovorím predovšetkým o väčších mestách ako Reykjavík, Egilsstaðir, Akureyri a ďalšie, tak oni možno majú na naše štandardy trošku menšie izby.

    Jednotlivé ubytovacie jednotky sú trošku menšie. To nemení nič na tom, že sú krásne, sú zariadené, sú čisté, sú veľmi praktické, ale možno si povieme, že trošku viac miesta by nezaškodilo. A treba to vnímať tak, že naozaj sú to reálie práve Islandu, patrí to k nim, rovnako sa s tým stretávame aj v Škandinávii, takže netreba byť z toho nejakým spôsobom vykoľajený.

    Keď sa dostaneme na „vidiek“, tak tam väčšina ubytovacích jednotiek je práve buď postavená už v rámci európskych a amerických štandardov, alebo prípadne sú rôzne farmy prerobené na ubytovacie jednotky, a to je práve to skutočné islandské ubytovacie dobrodružstvo. Spať naozaj v strede ničoho, okolo vás žiadna infraštruktúra, žiadne služby... Elektrina je, samozrejme, dovedená do hotela. Je to unikátny zážitok.

    Islandská strava - veľryby aj vtáčiky

    Je zážitkom aj islandská strava? #

    Jednoznačne. Napriek tomu, že ostrov je viacmenej izolovaný svojou polohou, tak je otvorený medzinárodnému obchodu. Netreba sa báť, že by nebol prísun tovaru, teda aj rovnako aj potravín na tento ostrov. Mimo toho si Islanďania veľmi dobre a prakticky dokážu poradiť aj s tým, čo sám ostrov ponúka.

    Pokiaľ prídete na Island, tak v prvom rade určite ochutnajte vynikajúcu jahňaciu polievku, prípadne aj jahňací guláš. Keď sa budete pohybovať po celom ostrove, všade budete vidieť ovečky, ktoré vám často zatarasia cestu, takže musíte na nie zatrúbiť, aby ušli. Tých ovečiek je tam nekonečne veľa, a tak, ako Islanďania vedia využiť ich mäsko, tak rovnako napríklad aj vlnu, aby ste sa mohli zahriať počas zimy.

    3 fotografie

    Islandská strava

    Je to práve ten typický život na vidieku, kedy si musia poradiť s tým, čo majú dostupné a práve potom z tých zvieratiek, samozrejme, sú aj nejaké produkty, v tomto prípade napríklad jahňacina alebo práve vlna na oblečenie na zahriatie.

    Mimo jahňaciny, keď prídete, tak treba ochutnať mäsko z mníšika bielobradého (väčšinou predjedlo, nie hlavné jedlo). Možno sa to niekomu nebude zdať košér, ale je to veľký gastronomický zážitok, za ochutnanie nič nedáte. Možno to zviera poznáte ako puffin alebo Česi tomu hovoria papuchálek. Je to veľmi pekný vták, čiže najskôr ho ochutnajte, potom si ho pozrite.

    Ale práve, keď je servírovaný ako predjedlo, tak, samozrejme, je to veľmi skromná porcia mäska. Práve tým, že Islanďania majú veľmi silný vzťah k prírode, nechcú ohroziť žiaden druh. Aj na toto oni berú ohľad, takže nemusíte sa báť, že by sme tým narúšali akýsi ekobiosystém.

    A to teraz hovoríš o fermentovaných vtáčikoch? #

    Práveže nie. Čo sa týka fermentácie, tak to je zase úplne iná vec. Tam vám odporúčam ochutnať žraloka. To je, doslova, zhnitý žralok, ktorého aj keď nedostanete v reštaurácii, tak naňho narazíte v obchode a ste z toho šťastní. Islanďania hovoria, že čím viac je zhnitý, tým je lepší. Je to naozaj jeden z highlightov islandskej gastronómie.

    Mimo zhnitého žraloka ešte odporúčam veľrybu. Rovnako, samozrejme, chápem, že veľryby sú ohrozený druh. A rovnako sa k tomu stavajú aj Islanďania. Majú absolútne obmedzený lov veľrýb. A, rovnako, pokiaľ ochutnáte mäso alebo steak z veľryby, tak je to skromná porcia, ale napriek tomu veľmi chutná delikatesa. Na prvý pohľad je to well done steak. Je taký tmavší, vyzretejší a keď ho ochutnáte, tak možno ani rybacinu necítite. O to je to mäsko zaujímavejšie. Možno trošku tuhšie, ale rozhodne stojí za to.

    Čo by mali na Islande ochutnať vegáni či vegetariáni? #

    Nemyslím si, že pokiaľ máme nejaké intolerancie v tele, alebo máme už naším príjmom potravy nejaké zameranie, tak že by vznikal nejaký problém. Súvisí to rovnako aj s tým, že na Islande sa dajú dopestovať mnohé plodiny, mnohé ovocie aj zelenina, dokonca aj banány. Ale, v každom prípade, pokiaľ ste vegetarián či vegán a prídete do reštaurácie, nie je problém si vybrať z jedálneho lístka.

    Mohli by vás zaujímať blogy:

    A zároveň platí, že pokiaľ by ste vy mali nejakú osobitú predstavu o vašom jedle, o obede, o večeri, tak častokrát práve už s čašníkom alebo nejakým servisom, ktorý je v tej stravovacej jednotke, si viete to jedlo ako keby aj vyskladať sami. Poviete si, čo si prajete mať na tanieri. Takže v tomto je Island veľmi vrúcny.

    No a mimo toho by som ešte spomenul významný dezert, ktorý sa volá skyr. Mnohí hovoria, že má taký jogurtový charakter. Dá sa s tým súhlasiť, samozrejme, záleží na spracovaní. Povedal by som, že to je taký tvarohový jogurt. Veľmi dobrý sladký dezertík, ktorým sa oni radí chvália. Môžu doňho pridať rôzne ovocie, aj také, ktoré je z dovozu - skyr s mangom alebo s papájou. Nie je to nič nezvyčajné. A v podstate vám to doladí menu, ktoré si viete na Islande vychutnať.

    Počasie na Islande - čo si zobrať? (nie dáždnik)

    5 fotografií

    Prírodné klenoty Islandu

    Počasie na Islande vyzerá byť z fotiek celkom nehostinné. Je Island celoročnou destináciou, prípadne kedy sa tam odporúča cestovať a ako tam to počasie vyzerá? #

    Island je celoročnou destináciou, no určite odporúčam cestovať počas letnej sezóny. Samozrejme, pokiaľ naozaj máte radi zimu, pokiaľ chcete vidieť tie krásne prírodné útvary v zime, v snehu, v mraze, v ľade... Alebo pokiaľ prichádzate vyslovene za pozorovaním polárnej žiary, tak príďte v zime.

    Ale práve letná sezóna je známa tým, že tam v podstate nezapadá slnko, keď tak na 4-5 hodín tam máte také šero, ale inak celý čas svieti slnko. Tak vidíte tu islandskú prírodu naozaj v celej tej svojej doslova až zelenej kráse, takže sa vám otvárajú výhľady na tie vodopády, na všetky tie krátery, na krásne pláže, ktoré sú vlastne popri pobreží Islandu. Takže letná sezóna je určite tou dobovou na navštívenie Islandu.

    S týmto určite súvisí aj batožina, ktorú si so sebou zoberať. Určite to záleží aj od obdobia, v ktorom tam človek cestuje, ale skúsme si spraviť taký prierez toho kufra. Čo si nemôžete zabudnúť doma? #

    Ak cestujete na Island, či už je to v lete alebo v zime, tak by som vám odporúčal pobaliť si čo najviac vrstiev. Na Islande je chladno, či už je leto alebo zima, tak jednoducho cítite naozaj, že aj tá pocitová teplota je nižšia ako reálna. Nie sú to ale tie mrazy, ktoré by sme možno čakali od Islandu, aké sú napríklad v Grónsku, a to práve preto, lebo celý Island sa nachádza v smere golfského prúdu, ktorý otepľuje podnebie. Takže práve letá sú veľmi sympatické a zároveň treba povedať, že v zime častokrát, predovšetkým na juhozápadnom pobreží, nejde teplota nižšie ako možno -5 stupňov. To znamená, že tam nie je chladnejšie ako na Slovensku počas zimy.

    Ale keď prídete k ľadovcovému jazeru, idete na pláž, začne fúkať silný vietor, rozprší sa, začne snežiť... Tak, samozrejme, cítiť to. Ale tým, že si dáte na seba jednu hrubú vrstvu, tak teplejšie vám nebude. Takže preto by som odporúčal naozaj sa zatepliť, trošku takým spôsobom, že si dáte tielko, tričko s krátkym rukávom, pulóver, sveter a na to niečo nepremokavé. A je veľmi dôležité myslieť na to, pokiaľ sa balíte na Island, vždy majte so sebou nepremokavé oblečenie, nohavice, pláštenku, pršiplášť... V žiadnom prípade nie dáždnik.

    Totižto keď sa vyberiete k nejakej atrakcii alebo na nejaké turistické miesto, cesta tam väčšinou nie je celkom rovná. Pointa je, že pokiaľ máte dáždnik, tak sa staráte sa buď oň, aby vám ho neprevrátilo, aby vám ho neodfúklo, aby ste neboli mokrí a nepozeráte sa pod nohy, a tým pádom sa vlastne trošku pripravujete o zážitok z prechádzky. A keď máte na sebe pršiplášť alebo nepremokavú bundu, tak voda z vás stečie a ide sa ďalej.

    Úžasná ľadovcová lagúna Jokulsarlon.
    Foto: Robert Taraba — BUBO

    A s tým súvisí rovnako aj veľmi dobrá obuv. Pokiaľ idete na Island, treková obuv je nevyhnutná, predovšetkým v zime treba byť pripravený práve aj v súvislosti s tým, že často máte v noci -2 stupne, cez deň +2, čiže vám vzniká námraza, na tej sa šmýka. Na to treba byť pripravený, aby ste nemali tenisky s hladkým povrchom, ale niečo, čo má, hovorovo povedané, drapáky. Niečo, čím sa viete pohybovať plynulo aj po takomto povrchu.

    Ak si to človek predsa len zabudne, sú tam nejaké predajne, kde sa tieto veci dajú celkom dobré nakúpiť? #

    Platí to aj o Islande. Keď sa dostanete na akékoľvek turistické miesto, prídete k vodopádu, k nejakému skalnému útvaru, ku kaňonu, tak väčšinou to miesto, odkiaľ vyrážate k tomuto útvaru, ktorý je prispôsobené práve nám turistom alebo návštevníkom. Väčšinou na takomto mieste nájdete štyri veci - parkovisko, toalety, restroom (kde si viete kúpiť prípadne nejaké malé občerstvenia a dať si kávu) a aj suvenírový obchod.

    Suvenírovým obchodom na Islande je aj obchod s oblečením braným ako suvenír, čo je dobre pre nás, lebo keď sa stane nejaká nehoda, začne sa vám párať sveter alebo je vám zima či potrebujete doplniť vrstvy zásoby odevné, tak vlastne viete si to kúpiť na mnohých miestach. Nehovorím, že všade, ale na mnohých miestach. A taká islandská značka, ktorá je naozaj všade, sa volá Icewear a práve tá ponúka najlepšie alebo najkvalitnejšie oblečenie do islandských podmienok.

    Ako vyzerajú na Islande elektrické zásuvky? Treba si so sebou brať adaptér? #

    Na Islande vám fungujú zástrčky, ktoré používame my tu v Európe. Platí to aj na Islande, keď prídete na hotelovú izbu alebo aj hoci kaviarne, kde by ste pracovali s notebookom alebo by ste si chceli nabiť mobil, všade sú naše zástrčky, na aké sme zvyknutí - európsky typ.

    A v mnohých hoteloch ešte aj nájdete vlastne taký panel na stene, by som to nazval. Tam je mnoho vstupov a mnoho zástrčiek, ale rovnako tam máte vstupy aj na USB. Čiže plán B je použiť USB.

    Ako na Islande zaplatíte kartou úplne všade

    Poďme si niečo povedať aj o peniazoch, platbách kartou, bankomatoch, miestnej mene... Skús nám trošku priblížiť platobný systém na Islande. #

    Keď klienti priletia na Island, my už čakáme v príletovej hale. A väčšinou, samozrejme, je prvý rozumný logický krok v cudzej krajine ísť si zameniť peniažky. Treba pripomenúť, že na Islande platí islandská koruna a v prepočte na euro nám to vychádza za 1 euro cca 140 korún. Kurz sa mení. A my povieme týmto našim cestovateľom: „Nie, nepotrebujete si zamieňať vôbec žiadne peniažky, nevyužijete ich.“ A je to naozaj pravda. Po celom Islande, kdekoľvek prídete, viete platiť kartou.

    S prepáčením, aj na tých posledných toaletách, niekde v strede ničoho, už máte terminál, cez ktorý keď prídete, tak jednoducho zaplatíte kartou a akýsi turniket vás pustí na toaletu. My sa zastavujeme kŕmiť islandské koníky, ktoré sú takým až symbolom tohto ostrova. A keď prichádzame k nim, k veľkej ohrade, tak pred nami je drevený domček. A tam si viete kúpiť krmivo pre koníky a platiť kartou.

    Keď otvoríte ten domček, máte tam QR kód, ktorý keď si naskenujete do mobilu, tak skrz neho viete zaplatiť cez mobil. Island je možno už v ďalšom storočí, všetci sú pripravení na nás a naozaj si nepotrebujete zamieňať peniažky.

    Dokonca by som povedal, že by ste boli o to viac stratoví, pretože zmenární na Islande nie je veľa. Sú na letisku v Keflaviku a potom, samozrejme, v tých väčších mestách. Ale tým, že si zameníte peniažky, je tam nejaký kurz, tak, samozrejme, môžete byť trošku stratoví, a tým pádom je to viac nevýhodné ako výhodné.

    Videl si ty už niekedy vôbec islandskú korunu? #

    Videl som (smiech)... Za starých čias.

    Prečo je Island jednou z najbezpečnejších krajín

    Povedzme si niečo o bezpečnosti, pretože viem, že Island je menej osídlená krajina a mnoho miest tam pôsobí pusto, ale v dobrom slova zmysle, že tam široko ďaleko nikoho nie je a môže to na niekoho pôsobiť aj nebezpečne... #

    Napriek tomu, že niektorí cestovatelia prichádzajú na Island s predstavou, že je tu určitá úroveň kriminality a ľudia sa tu možno zabíjajú, čo nás učia severské detektívky, ktoré si kupujeme v kníhkupectvách a pod... To ale vôbec nie je pravda. Island by som si dovolil zaradiť medzi najbezpečnejšie krajiny, nielen v Európe, ale na celom svete.

    A naozaj ľudia tu, priamo Islanďania, sú nesmierne prajní, sú dobrosrdeční, veľmi hlúpo a jednoducho povedané - v pohode.

    Tipy - čo vidieť na Islande?

    Ktoré sú tvoje najobľúbenejšie miesta, na ktoré sa na Islande môže návštevník tešiť? #

    Priznám sa, nechcem aby to vyznelo sebecky alebo príliš subjektívne, ale Ohnivý okruh Islandom je jedným z mojich najobľúbenejších zájazdov a ten program tak, ako je vystávaný, všetky tie miesta, ktoré spolu navštívime, to je jedno veľké dobrodružstvo a ja ti naozaj neviem povedať svoje obľúbené miesto.

    Milujem Reykjavík, pre atmosféru, ktorú má, milujem naše aktivity a milujem každý jeden vodopád, kráter, kam spolu kráčame, robíme si prechádzku, túru, predovšetkým nádherné Dúhové hory, kde nemáte signál, nádej, nič.

    Takže naozaj je to miesto, kde keď prídete, tak vaša myseľ si vie oddýchnuť, a to si myslím, že je veľmi dôležité v dnešných časoch.

    Pozorovanie veľrýb sa vám navždy vryje do pamäti.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Plavba po ľadovcovom jazere

    No a načo by som tak navnadil cestovateľov na Island? V prvom rade si myslím, že veľkým zážitkom pláva po jazere Jökulsárlón, ktoré sa nachádza bližšie k východnému pobrežiu. Je to ľadovcové jazero, po ktorom sa dá plaviť na obojživelníku. Tieto obojživelníky, tá pôvodná konštrukcia zostala ešte po armáde USA, ktorá ostrov opustila. A spoločnosť, ktorú aj s ktorou my spolupracujeme, tak prerobili tieto obojživelníky pre turistov na plavbu po jazere.

    Takže naozaj vy nasadnete ako keby do tanku, ktorý je na štyroch mohutných kolesách. Idete po islandskej púšti, až vlastne po čase vojdete do jazera a môžete sa plaviť medzi kryhami, vidíte tuleňov, vidíte jeden z najväčších ľadovcov, ktoré sa nachádzajú na ostrove Vatnajökull. Takže je to naozaj veľký, veľký zážitok.

    5 fotografií

    Vodopády Islandu

    Pozorovanie a kŕmenie veľrýb

    Druhé miesto, ktoré by som vám odporučil, je určite severské mesto Húsavík, kde aj my prichádzame, aby sme pozorovali veľryby. Je to trojhodinová plavba. Na lodi sa plavíme do fjordu, až postupne na otvorené more. A práve toto miesto je výnimočné, pretože veľryby sa chodia kŕmiť. Je to veľký zážitok, že máme priamo nášho sprievodcu, ktorý je miestny, ktorý je hore v kajute s kapitánom a do mikrofónu nás nejakým spôsobom orientuje: „Utekajte na pravú palubu, na druhej hodine máme veľrybu.“

    A teraz vidíte ten slowmotion, spomalený záber chvosta, ako krásne plesne po hladine. Sú to nádherné mohutné zvieratá, má to jedinečnú atmosféru. A zároveň si môžete povedať, že ste v podstate V Nórskom mori a je to jediná vodná plocha alebo jediný priestor, ktorý oddeľuje Island od Grónska.

    Vy už v podstate smerujete naozaj do toho najsevernejšieho severu. Takže je to veľký zážitok a pozor, je tam obrovská zima a treba mať pevnú obuv.

    Dúhové hory na Islande

    Spomínal som Dúhové hory. Dovolím si povedať, že sú aj trošku taká špecialita BUBO, lebo nie všetci sem chodia. Často majú mnohí predstavu, že je to až príliš nebezpečné. No nie je to nebezpečné, keď vieme ako, keď vieme sa tam správať, vieme sa tam pohybovať, poznáme tie cesty, tak je to veľký zážitok sa v podstate dostať do úplne iného sveta, aký poznáme, čo sa týka nášho okolia a prostredia.

    Reykjavík - vtipná metropola

    A, rovnako, aby sme sa vrátili aj trošku do civilizácie, tak Reykjavík ako hlavné mesto je veľmi jedinečné. Pozrite si Reykjavík na mape, možno na Google mapách a uvidíte vlastne tú zástavbu, tú infraštruktúru hlavného mesta. Mnohí sa zasmejú, keď o ňom hovoríme ako metropole, ale ja si myslím, že je to skôr na porozumenie Islanďanom, ako sa oni správajú k prírode a ako sa snažia korigovať výstavbu hlavného mesta.

    Aby ju, samozrejme, rozširovali, Island už vytvára akúsi aglomeráciu, ale zároveň svojimi nízkymi budovami, svojím ohľadom na to, keď sa niekde nachádza jazero alebo nejaký zaujímavý prírodný útvar, tak tá výstavba nezničí tú prírodnú krásu, ale snažia sa prispôsobiť výstavbu práve týmto podmienkam. Je to veľmi jedinečné a príjemné.

    Akí sú Islanďania? #

    Každé miesto je o ľuďoch a Islanďania sú skvelí ľudia. Keď tam prídete, tak sa vám bude zdať, že všetci sa tak na vás mračia, že sú nejakí mrzutí alebo že ich niečo nahnevalo. Ale to vôbec nie je pravda. Oslovte ich, pokojne majte nejakú požiadavku, informujte sa a oni sa rozosmejú, rozostrujú, všetky tie mračné pohľady jednoducho zmiznú a sú veľmi komunikatívni, priateľskí a, hlavne, sú takí, povedal by som, open-minded... V tejto krajine sa neodsudzuje, v tejto sa ľudia chápu.

    Dalo by sa veľa hovoriť o jednotlivých miestach, o tom množstve vodopádov, zelených kaňonov, o riekach, údoliach, ktoré navštevujeme, o príbehoch, ktoré si rozprávame... To je ale naozaj na hodiny a hodiny rozprávania, takže mne už len zostáva pozvať vás na tento krásny ostrov, na Island.

    Lepšie raz vidieť ako stokrát počuť... #

    Presne tak. A, rovnako, keď sa o Islande hovorí ako o exotike, tak ja si myslím, že neexistuje v Európe väčšia exotika, ako je Island. Pretože nám sa možno slovo exotika spája s nejakým tropickým podnebím, so stredomorskými ostrovmi a podobne, ale toto je úplne iná exotika.

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


    Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

    Zo zájazdu:

    Viktor Háber

    Posledná úprava článku | Prečítané: 305

    Mohlo by Vás zaujímať

    Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

    Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

    Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

    Ľuboš Fellner 15 min. čítania
    Islandský Zlatý okruh Prémiový blog

    Prémiový blog Islandský Zlatý okruh

    Island, ostrov ohňa a ľadu je bezpochyby jedným z najkrajších a najbezpečnejších miest na svete, kam môže milovník prírody zavítať. Chcete vidieť…

    Zuzana Hábeková 10 min. čítania
    Magický juh Islandu Prémiový blog

    Prémiový blog Magický juh Islandu

    Island sa zvyčajne delí do siedmich geografických regiónov vrátane oblasti hlavného mesta Reykjavík. Každý región sa mierne líši, pokiaľ ide o…

    Zuzana Hábeková 10 min. čítania
    Modrá lagúna – jedinečné kúpele, vytvorené vulkánom Prémiový blog

    Prémiový blog Modrá lagúna – jedinečné kúpele, vytvorené vulkánom

    Krajina ohňa a ľadu - magický Island vábi svojou prírodou a atrakciami každoročne už viac ako dva milióny návštevníkov. Jedným z jeho najväčších…

    Robert Taraba 8 min. čítania
    Reykjavík - najsevernejšia metropola sveta Reykjavik

    Reykjavik Reykjavík - najsevernejšia metropola sveta

    Mesto, ktoré vás očarí viacerými tvárami. Tou tradičnejšou, vpečatenou ešte vikingskými predkami, v ktorej stále prevláda idylický rybársky ráz…

    Robert Taraba 16 min. čítania
    Islandský Diamantový okruh Blog

    Blog Islandský Diamantový okruh

    Hádam každý, kto navštívil Island, sa stretol s názvom Zlatý okruh. Jedna z najpopulárnejších atrakcií Islandu v sebe ukrýva národný park…

    Robert Taraba 12 min. čítania
    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    Detské zľavy

    Dovolenka Island pre rodiny
    F

    Európa  

    Škandinávia, Island


    náročnosť

    6 dní

    Trvanie

    2295
    K

    Polárne oblasti   Európa  

    Škandinávia, Grónsko, Arktída, Island, Dánsko, Grónsko (Dánsko)


    náročnosť

    10 dní

    Trvanie

    4950
    K

    Európa  

    Škandinávia, Island

    03.05. → 08.05. +14 termínov

    náročnosť

    6 dní

    Trvanie

    1893 2524€
    K

    Európa  

    Škandinávia, Nórsko, Island


    náročnosť

    13 dní

    Trvanie

    2912 4160€

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.