TOP 10 Argentíny

TOP 10 Argentíny

Futbal, pápež, tango, maté, víno či argentínske romantické telenovely z predmestia Buenos Aires. S týmto si Slovenky a Slováci spájajú Argentínu a majú pravdu. Tým všetkým Argentína skutočne je. Ponúka toho však ešte omnoho viac. Snívate o Argentíne ? Poďte sa s BUBO zamilovať do jej rozmanitej krásy a naučte sa o nej čosi viac.

Argentína, to sú aj rozsiahle pampy, po ktorých sa preháňajú gaučovia a vzduch vonia grilovaným asadom. Argentína má nádhernú prírodu, ktorá sa vinie od soľných pláni na severe cez drsné Andy a exkluzívne vinice do nespútanej Patagónie, ktorej hory bičuje ľadový vietor a jej drsná krásna sa ukazuje spod roztápajúcich sa ľadovcov a berie ľudom dych stále rovnako ako pred mnohými rokmi Charlesovi Darwinovi.

Argentína sú však aj jej ľudia a prisťahovalci. Priateľskí, ale aj vášniví. Srdeční, ale aj súťaživí. Keď sa hrá futbal, tancuje tango či servíruje prvotriedny steak s vínom Mendozy, ide o veľa! Argentínčania vám týmto ukazujú svoju dušu.

Farebné hory v severnom regióne Argentíny
Foto: BUBO archív

Vedeli ste, že v dejinách sťahovania Slovákov a Čechov do Ameriky sa mnoho našich predkov (30-40 000) odsťahovalo práve do Argentíny?

Poďme sa spoločne pozrieť do tejto krajiny a predstavme si TOP 10 Argentíny - miesta, ktoré sa tu oplatí vidieť a zážitky, ktoré tu viete uloviť.

1. Buenos Aires #

Samotnému hlavnému mestu priaznivých vetrov, mestu elegancie, širokých bulvárov a zašlej slávy - Buenos Aires - venujte aspoň tri dni počas dovolenky v Argentíne. Najznámejšia operná scéna Južnej Ameriky, neprehliadnuteľný obelisk, prezidentský palác, nádherné záhrady, staré San Telmo, tango v La Boce, energia Bombonery, luxusné hotely, top reštaurácie Latinskej Ameriky...

5 fotografií

Potulky Buenos Aires

Buenos Aires vám predostrie tie najkrajšie gurmánske a luxusné zážitky, ktoré dokážu konkurovať hociktorému populárnemu európskemu veľkomestu. Ako stráviť deň v Buenos Aires si prečítajte v našom populárnom blogu - prehliadka mesta Buenos Aires.

2. Vodopády Iguazú #

Vodopády Foz do Iguazu sú TOP ťahákom Argentíny a Brazílie. Nachádzajú sa presne na hraniciach týchto dvoch krajín. Na výlet k vodopádom odporúčame BUBO klientom pohodlné oblečenie, pevnejšiu obuv a určite niečo na ochranu pred „sprchou“, ktorú zažije každý, kto príde až pod vodopády. Samozrejmosťou je vodotesné puzdro na mobil.

Je to skvelý zážitok! Náš tajný tip - je možnosť zakúpenia si jednorazových pršiplášťov, prípadne si zoberiete jeden z tých na zábradlí, ktorý tam nechali turisti pred vami.

Božské Iguazu.

Božské Iguazu.

Z celkovej rozlohy vodopádov má Brazília „len“ 20 %, ale ponúka komplexný pohľad a práve z tejto strany si uvedomíte ich veľkoleposť. Lom v dĺžke 2,7 km vytvára ohromnú sústavu až 275 vodopádov v období kulminácie vodnej hladiny, čo ich radí do kategórie najväčšie na svete.

Prichádzame k areálu, odkiaľ sa vstupuje do Národného parku (vyhlásený v roku 1939). Pri areáli je možnosť exkluzívneho letu helikoptérou, aby ste toto dielo prírody mohli obdivovať aj z výšky. BUBO vám vie tento let sprostredkovať a vy využijete jedinečnú možnosť zvečniť si úchvatné vodopády z výšky.

4 fotografie

Pri Foz do Iguazu

Scenéria, ktorá akoby nemala konca. Za každým ďalším rohom nájdete minimálne 10 uhlov, ako zachytiť vodopády znovu, znovu a znovu, a ešte z tejto strany. Človek nevychádza z úžasu. Klientom vysvetľujeme kvantum faktov a, samozrejme, aj faunu a flóru, a preto vodopádom venujeme dostatok času na našej prehliadke. Cestu nám pretínajú quati - miestne nosále, ktoré sa rozhodli, že práve to vaše jedlo je najlepšie a kúsok si chcú uchmatnúť.

3. El Calafate a ľadovec Perito Moreno #

Mestečko El Calafate na juhu Argentíny - v Patagónii, oblasti známej prekrásnou prírodou, láka už dlhé roky mnohých turistov a aj nás z BUBO. Do Patagónie sme zaviedli už tisíce nadšených klientov, ktorých vábi príroda viac ako mestá. Do El Calafate sa v dnešných časoch dostanete pohodlne - priamym letom z Buenos Aires. 

El Calafate je mesto, ktoré sa rozprestiera na južnej strane jazera Lago Argentino. Mesto dostalo meno podľa pichľavej rastlinky s modrým bobuľovitým ovocím. Toto ovocie rastie na hojnej časti tejto oblasti a môžete ho ochutnať v zmrzline či inom dezerte v priamo v mestečku. Hovorí sa, že ak ho raz ochutnáte, tak sa do Calafate určite ešte vrátite.

Žije tu okolo 18 000 stálych obyvateľov. V sezóne je tu však aj niekoľko tisíc návštevníkov. V meste sú hojné možnosti ubytovania od krásnych lodge popri jazeru Argentino až po ekonomické hotely a hostely. Nenechajte si ujsť ľadovec Perito Moreno, kvôli ktorému tu my v BUBO cestujeme. 

Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta - prečítajte si náš blog a skúsenosti

4. El Chaltén #

Ak ste aktívny turista a hľadáte treky v Argentíne, tak príďte do mestečka El Chaltén. Dostanete sa tam jednoducho - letecky z Buenos Aires do El Calafate a odtiaľ sú to ešte tri hodiny cesty autobusovým spojom.

Odporúčam vám stráviť v El Chaltén aspoň tri noci a uvidíte, že stále nebudete mať dosť. Jedna noc je príliš málo na takýto krásny kus zeme. Dajte si čas. Laguna de los Tres, Laguna Torre a výhľad Loma del Pliegue Tumbado - to všetko je to, čo chcete vidieť v El Chaltén.

Celodenná turistika si vyžaduje dôkladnú prípravu. Dajte na naše rady a odporúčania v blogu venovanom iba El Chaltén.

Ak nie ste veľký turista, ale chcete vidieť krásne hory v regióne, odporúčam vám skôr navštíviť Chile a národný park Torres del Paine, ktorý sa dá spraviť za jeden deň z El Calafate. Inšpirujte sa BUBO príbehmi v rozsiahlom blogu zážitky z Patagónie. V El Chaltén totižto musíte za najkrajšími výhľadmi trekovať, v Torres del Paine chcete na druhej strane každú minútu fotiť.

Patagónia je región, o ktorý sa delí Argentína s Chile. DANIELA MIHALDOVÁ

5. Ushuaia #

Hlavné mesto pôvabného súostrovia Ohňová zem s počtom obyvateľov okolo 80 000 sa teší vysokej úrovni života. A to ste sa ocitli na najjužnejších cípoch nielen amerického kontinentu, ale aj našej planéty. Ushuaiu výstižne volajú Fin del Mundo, Principio de Todo - koniec sveta, začiatok všetkého.

Každopádne, južnejšie je už len Antarktída. Táto horská kráska sa pýši nesmiernou atraktivitou scenérií zasnežených vrcholov Ánd aj ohromného sveta morských živočíchov Beaglovho prielivu, ktorým do diaľky odchádzajú lode na Antarktídu či do Ohňovej zeme. Ktorým smerom sa vyberiete vy?

Všade naokolo vás len zasnežené Andy a svieži horský vzduch.
Foto: Daniela Snováková — BUBO

Beaglov prieliv sa tiahne 240 km od západu na východ a je to jedna z troch najvýznamnejších námorných trás spájajúca Tichý oceán s Atlantikom. Všetky tri nájdete práve tu, na juhu amerického kontinentu. Ďalšiu z nich objavil už v roku 1520 počas vôbec prvej plavby okolo sveta portugalský moreplavec Fernão Magalhães: 570-kilometrový Magalienšov prieliv oddeľuje juhoamerickú pevninu práve od súostrovia Tierra del Fuego.

Anglický korzár Sir Francis Drake preslávil tretiu trasu - najhlbší a najširší prieliv na Zemi, keď sa mu podarilo preplaviť v roku 1578 nebezpečné vody medzi Hornovým mysom a Antarktídou. V Drakeovom prielive sme už počas nejednej z našich BUBO ciest mali za silnej búrky aj 10-metrové vlny, je to TOP zážitok na celý život.

6. Bariloche #

Odraz mesta a hôr v okolí Bariloche v jazera Nahuel Huapi je hypnotizujúci. Je to azda tá najkrajšia turistika v severnej Patagónii. Malé rozvinuté mestečko pripomínajúce švajčiarsku dedinku plnú malých obchodíkov, podnikov, barov a čokoládovní splní potreby každého nadšeného návštevníka.

Bariloche takmer po celý rok odoláva náporu studeného vetra. Aj keď v Buenos Aires či v San Juan hlási predpoveď počasia 35 °C a viac, tak v Bariloche budete potrebovať už čiapku a jarnú bundu. Bariloche = nádherná scenéria patagónskej prírody, ktorá vyráža dych z každého uhla.

7. Mendoza #

Zažiť Mendozu aspoň na jeden plný deň a budete nadšení. Mnohí ľudia si ju vyberajú ako mesto, kde sa rozhodnú stráviť svoj dôchodok. Keď sa prejdete jeho pokojným centrom a zelenými parkami, pochopíte prečo Mendoza ľudí tak vábi. Určite však musíte navštíviť nejaký jej vinohrad.

K argentínskemu poľnohospodárstvu patrí pestovanie hrozna. Asi 90 % hrozna sa pestuje v severozápadných provinciách Mendoza a San Juan, väčšina hrozna ide na výrobu vína. San Juan je málo známy, no kto fandí cyklistike, bude vedieť, že sa tu vždy v januári konajú cyklistické preteky, na ktoré rád chodieval aj náš Peťo Sagan.

Vráťme sa však k vínu. O argentínskom víne najväčší odborníci tvrdia, že je pôsobivé, zaujímavé, ale najmä vzrušujúce ako Argentína samotná. Pije sa s vášňou a spotreba je tu naozaj vysoká. Argentínčania sú najväčšími konzumentmi vína v Južnej Amerike (24 litrov na hlavu ročne), druhý je Uruguaj (23,8), tretie Chile (21,8). V iných juhoamerických krajinách sa víno v podstate nepije.

Argentína je piatym najväčším výrobcom vína na svete, ale len siedmym exportérom. Chile je deviatym najväčším výrobcom, ale štvrtým exportérom. Čiľania víno vyvážajú, Argentínčania ho pijú a BUBO mu taktiež nevie odolať - viď najlepšie vína sveta.

8. Aconcagua #

Argentínska provincia Mendoza je so svojou drsnou a majestátnou prírodou domovom najkvalitnejších a najvyššie položených vinohradov sveta a zároveň sa tu nachádza aj najvyššia hora Ameriky, najvyššia hora západnej a južnej pologule - Cerro Aconcagua (6 961 m n.m.). Práve tu, v náručí Ánd, francúzsky režisér Jean-Jaquese Annaud natočil kulisy k svetoznámemu filmu Sedem rokov v Tibete (1997). Až tak mu toto miesto dokázalo učarovať.

Mnohí sa zastavia iba na vyhliadke pri ceste z Chile do Argentíny, alebo sa posadia k oknu na prelete medzi Santiagom a Mendozou/Buenos Aires, aby ju snáď v diaľke uvideli. Avšak len hŕstka sa pokúsi dostať sa na jej vrchol. V roku 2024 sa o to pokúsi BUBO pod vedením Ľuboša Fellnera

Trasa našej expedície nie je technicky náročná, zvládne ju každý, kto trénuje a vyliezol už aj na iné hory (ako napr. Kilimandžáro). To, čo robí problém, je výšková choroba a na tú vás my v BUBO starostlivo pripravíme. Na týchto miestach sa vyskytuje aj „Viento bianco“, tzv. biely vietor, a preto sme do nášho itinerára zapojili rezervné dni, aby sme sa v prípade zlého počasia pokúsili horu zdolať na ďalší deň. Záleží nám na tom, aby ste boli úspešní a domov odlietali nadšení, že ste dosiahli tento cieľ.

Spravili sme všetko pre to, aby ste sa postavili na strechu Ameriky. Program výstupu musí byť vypracovaný s ohľadom na dostatočnú aklimatizáciu a úspech výstupu každého zúčastneného. Každý, kto sa v živote dostal do výšky nad 5 000 m n.m., vie, aká je dôležitá aklimatizácia. Vaše telo, vaša myseľ, vaša nálada sa dotknú svojich mantinelov. Nechce sa vám piť, ale musíte, nechce sa vám kráčať, ale napriek tomu napredujete, nechce sa vám rozprávať, ale v mysli vytrvalo vyjednávate s vyššou mocou, nech sa vám výstup vydarí. Aconcagua je životná výzva a sen, ktorý je možné splniť. 

9. Falklandy #

Všetci ich poznáme, no takmer nikto tu nebol. Ich osud sa „spečatil“ relatívne iba nedávno. Argentína si nárokovala na Falklandy od Británie začiatkom 19. storočia. V čase vlády vojenskej junty, ktorá čelila ekonomickej kríze, videla vláda východisko v povzbudení národného cítenia a zjednotení národa v boji s vonkajším nepriateľom.

Dňa 2.4.1982 argentínske jednotky vstúpili na Falklandy, kde žilo azda 2 000 ľudí. Britský guvernér sa rýchlo vzdal a britskú vlajku nahradila argentínska. Nikto však nepočítal s tým, že britská premiérka Margaret Thatcherová zareaguje rýchlo a 5. apríla sa britské lode vydali smerom na Falklandské ostrovy. Keď 2. mája potopila britská ponorka ťažký argentínsky krížnik, Argentína odpovedala zostrelením britských bojových lietadiel. Spustila sa skutočná vojna.

Dňa 14.6. Argentína kapitulovala a na Falklandy sa opäť vrátila britská vlajka. Vo vojne zahynulo 255 britských a 649 argentínskych vojakov. Slávny argentínsky spisovateľ Jorge Luis Borges nezmyselnosť vojny o toto nehostinné súostrovie opísal ako boj dvoch holohlavých mužov o hrebeň.

Falklandy, to sú tisíce tučniakov na malej ploche.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Falklandy sú blízko Argentíny, sú plné tučniakov a dá sa sem relatívne ľahko cestovať. BUBO vie ako na to. Každopádne, Falklandy sú dnes 1 zo 14 britských zámorských území, ktoré sa nachádza v Južnom Atlantiku. Ich najbližší sused je Patagónia. Majú vyše 700 ostrovov. Najlepšia doba pre návštevu je od októbra do apríla. Dvakrát ich navštívil Charles Darwin.

Vedeli ste, že Falklandy sú prírodný raj, kde nenájdete ani jedného hada?

Cestopis Falklandy - cestovanie pre náročných

10. Salta #

Kto pozná svet pod Andami, na ďalekom severe Argentíny, kde zavíta len zlomok turistov? Každý Gringo, ktorého tu stretnete, je minimálne tak uchvátený touto krajinou rovnako ako vy. Prichádzať do kontaktu s obyvateľmi Ánd, vidieť ich koloniálne domy či ruiny ešte spred čias príchodu Španielov... Zazrieť tie hory, kaňony, lamy, kaktusy a do toho 2. najvyššie položené vinohrady sveta.

Víno z údolia Uco a golf v nadmorskej výške nad 2 000 metrov s panorámou viníc a hôr. Len vy a tajomný duch stále neznámej Argentíny. Odporúčam okruh - koloniálne mesto Cachi, Salta, skalné formácie Quebrada de La Conchas, soľná púšť Salinas Grandes a vinohradnícky región Cafayate. Tie odlišnosti v regiónoch Argentíny sú také obrovské!

TOP 10 Argentíny - súhrn

  1. Buenos Aires - "Mesto priaznivých vetrov", je hlavné mesto a vstupná brána do Argentíny. 
  2. Vodopády Iguazú - legendárne vodopády na severe krajiny, o ktoré sa delí so svojim gigantickým susedom, Brazíliou.
  3. El Calafate - najznámejšie turistické centrum v Južnej Argentíne a vstupná brána k ľadovcu Perito Moreno
  4. El Chalten - ak sa Chile bude chváliť s Torres del Paine, tak El Chaltén má svoj Fitz Roy.
  5. Ushuaia - najjužnejšie mesto sveta a vstupná brána do Antarktídy. 
  6. Bariloche - centrum turistiky v severnej Patagónii a skvelá čokoláda. 
  7. Mendoza - vysoko oceňovaná vinohradnícka oblasť. 
  8. Aconcagua -  druhá najvyššia hora z World Seven Summits hneď po Evereste, resp. Prvá dáma a najvyššia hora Ameriky.
  9. Falklandy - prírodný raj, o ktorý sa pobili s Britmi. Každopádne sú blízko a dá sa sem cestovať z Argentíny. 
  10. Salta -  hlboké tradície, soľné púšte aj zelené údolia. 
Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 85

Mohlo by Vás zaujímať

El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii Prémiový blog

Prémiový blog El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii

El Chaltén je malé mestečko v južnej Argentíne, ktoré žije v tieni známejšieho mesta El Calafate. Obe však ťažia zo svojej skvelej polohy, a to v…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta Prémiový blog

Prémiový blog Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta

Keď som po prvý raz videl Perito Moreno, bol som nadšený. Tento ľadovec je mojim prírodným divom sveta, je skutočne prekrásny a krajší než na…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta Prémiový blog

Prémiový blog Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta

Najkrajšou prírodou sa hrdí Nový Zéland či Nóri, ale asi preto, lebo ešte neboli v Patagónii. Patagónia nie je žiadny štát, je to oblasť ako…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Argentína - čo ochutnať, najlepšie jedlá Blog

Blog Argentína - čo ochutnať, najlepšie jedlá

Gastronómia v Latinskej Amerike je výsledkom miešania vplyvov európskych prisťahovalcov a pôvodnej tradičnej kuchyne. Práve argentínska kuchyňa sa…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4135 4865€
K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

5695 5995€
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

19 dní

Trvanie

5147 6055€
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

3367 4209€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.