Talianska kuchyňa, bez akýchkoľvek pochýb, patrí medzi najlepšie aj najznámejšie na celom svete. Svojou jednoduchosťou, rafinovanosťou, čerstvými surovinami, ktoré dokážu vytvoriť divy sa talianska gastronómia stala symbolom nielen celej krajiny, ale aj dedičstvom, ktoré je v Taliansku veľmi silne zakorenené. Má svoje vlastné prvky, no opiera sa o zdravú stredomorskú kuchyňu, podobne ako Francúzsko či Španielsko alebo Grécko. Pizza alebo cestoviny? Poznajú ich na celom svete, ale buďte si istí, že táto gastronomická krajina skrýva rozhodne viac. Talianska kuchyňa sa líši z regiónu na región, a tak má obrovské množstvo variácii. Veď pozná viac než štyri stovky jedál z cestovín. Čo však stojí za to ochutnať? Určite si dajte pravé, talianske cestoviny a medzi tie najznámejšie patria Tagliatelle al Ragú s geniálnou boloňskou omáčkou s mletým mäsom, Spaghetti alla Carbonara s pancettou, vajcami a syrom, Bucatini all´Amatricana s chuťou mäsa, cibuľky a rajčín alebo jednoduché, no fantastické Spaghetti Aglio e Olio, kde sa na prípravu použije iba kvalitný olivový olej a cesnak. Cestoviny tu nájdete aj s rybami, mušľami, darmi mora, so zeleninou, s mäsom, jednoducho s čímkoľvek si viete predstaviť. Aj napriek tomu, že pizza môže znieť ako klišé, dajte si ju v Taliansku aspoň raz (ak nie viackrát). Keď sa pizza pripravuje v tradičnej peci na drevo (forno a legna), tak je dokonalá, tenučká, skvelá a skúste si dať klasickú pizzu so základným surovinami a vyvarujte sa novým fantáziám. Klasika jednoducho stále chutí najlepšie. Výborným talianskym jedlom sú Lasagne poprekladané syrom, mäsom aj zeleninou, Osso Buco z lahodného jahňacieho mäsa so špikovou kosťou, Saltimbocca z jahňacieho mäsa naplneného bylinkami a skvelou šunkou, no nesklame vás ani Rissoto Milanese, teda talianske rizoto podfarbené šafranom či plnené Ravioli.  Z polievok vám zachutí zeleninová Minestrone alebo skvelá polievka Ribollita, ktorá je typická pre Toskánsko a reprezentuje tzv. cucina povera. Vo Florencii ochutnajte miestne špeciality, medzi ktoré patrí slávny biftek Bistecca alla Fiorentina, ikonické držky Lampredotto alebo vynikajúce cestoviny Tagliatelle Funghi Porcini e Tartufo, teda tagliatelle s hubami a hľuzovkami. Rím pre vás zase pripraví špeciality ako Suppli, ryža s mozarellou (ale aj mäsom či hráškom) v cestičku, ktorá sa vhodí do rozpáleného oleja, Carciofo alla Romana, teda artičoky s bylinkami, korením a citrónom a v neposlednom rade vás zaujmú aj slávne cestoviny Cacio e Pepe s čiernym korením a syrom pecorino.

Národným nápojom Talianska je víno, ktoré tu už poznajú od staroveku. Taliansko je krajinou, ktoré víno preslávilo natoľko, že tu nebudete chcieť piť nič iného. Na výber máte z desiatok regiónov od severných Álp až po lávové svahy sicílskej Etny. Nechajte si poradiť v reštauráciách lokálne vína a budete si vínnu cestu užívať. S Talianskom sa spája aj kávová kultúra, a tak si tu dosýta vychutnáte pravé Espresso, Cappuccino aj ďalšie chuťovky. Čakajú vás tu aj drinky ako Aperol, Campari či Negroni, ktoré čoskoro oslávi svoju storočnicu.

 

Reštaurácie, ktoré odporúčame v Taliansku:

Enoteca Pinchiorri (Florencia)  – Via Ghibellina 87, Florence, Italy – Ak vás vo Florencii čaká niečo unikátne, čo by ste chceli osláviť alebo by ste sa len na chvíľku chceli odviezť do gastronomického neba, tak potom je to miesto, akým je Enoteca Pinchiorii. Je to luxusné miesto s najvyššou gastronómiou, čo dokazuje aj fakt, že má reštaurácia nielen jednu, ale hneď tri michelinské hviezdy! Šéfkuchárkou je Annie Feolde, prvá žena, ktorej sa takejto pocty v Taliansku dostalo. Zvoľte si ochutnávkové menu so šiestimi alebo ôsmimi chodmi a nechajte si k tomu poradiť víno. Nebude to lacná záležitosť, ale bude to „raz za život“. O víno sa tu nebojte, vo svojej pivnici ukrývajú cez 12 000 fliaš.

Trattoria Nerone (Florencia)  – Via Faenza, 95/97r Florence, Italy – Ak milujete pizzu a chcete ochutnať skutočne typickú a tradičnú pizzu priamo v Taliansku, tak toto miesto sa často považuje za jedno z najlepších miest na ochutnávku pizze v celej krajine. Pizzu dostanete čerstvú a majstrovsky pripravenú a po tom ako ju vyberú z pece na drevo, pristane na vašom stole. Samozrejme, nájdete tu aj viacero iných, toskánskych špecialít, ale pizza je tým ťahákom, prečo by ste sem mali merať cestu. Málokde sa dá ochutnať lepšia.

La Loggia (Florencia)  – Piazzale Michelangiolo 1, 50125, Florence, Italy – Reštaurácia La Loggia neleží priamo v srdci Florencie, ale je to miesto, odkiaľ budete mať na mesto krásny výhľad. V lete sa sedí vonku na terase a pri jedle či pohári vína si môžete vychutnávať panorámu Florencie. Ako predjedlo si dajte čerstvú burratu a hneď po nej si nenechajte ujsť grilovanú jahňacinu na lesných hubách s hľuzovkami. Víno je povinnosťou a neodíďte bez neho.  

Nerbone (Florencia)  – Mercato Centrale, 50123, Florence, Italy – Jedno z najkultovejších miest Florencie, kde môžete ochutnať lokálnu špecialitu zvanú Lampredotto, je malý podnik Da Nerbone na centrálnom trhovisku Mercato Centrale. Otvorený je už od roku 1872 a špecializuje sa na Lampredotto, teda na slávne, florentské držky, ktoré vám naservírujú do žemle. Ak milujete podobné chute, toto miesto neobíďte. Nájdete tu aj iné sendviče či drobnosti, ktoré vás výborne zasýtia.

La Taverna di San Giuseppe (Siena)  – Via Giovanni Dupre 132, 53100, Siena, Italy – Príjemná taverna patrí právom medzi najlepšie podniky talianskej Sieny. Ocitnete sa tu v tradičnom prostredí, kde vás omámi vôňa pripravovaného jedla. San Giuseppe dáva dôraz na čerstvé suroviny a lokálne chute. Výbornou voľbou sú domáce tagliatelle s rôznymi omáčkami, ale medzi najväčšie lákadlá patrí aj lahodná hovädzina a lokálne stejky.

← Strava, jedlo a reštaurácie (zoznam krajín)

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

24500
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1868 2395€
Najfantastickejšie festivaly sveta
Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť
Florencia

Florencia Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť

Florencia - perla Talianska – krajiny výnimočných dejín, romantických miest, čarovných pláží a nezabudnuteľnej gastronómie. Práve z tejto…

Štefan Bielik 53 min. čítania
Najväčší európsky cestovateľ
Prémiový blog

Prémiový blog Najväčší európsky cestovateľ

Bol, či nebol v Číne? Priniesol Marco Polo špagety do Číny, papierové peniaze a okuliare z Mongolska a vyspal sa so stovkou Tibeťaniek? Do konca…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec
Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 46 min. čítania