Hyena škvrnitá, milujúca matka so zlou reputáciou

Hyena škvrnitá, milujúca matka so zlou reputáciou

Keď sa povie slovo hyena, asi každý ma asociáciu na rozprávku Leví kráľ a spomenie si na zlého a zákerného brata Mufasu - Scara, ktorý využíval hyeny na ceste k svojej sláve. V rozprávke, ktorá formuje naše deti, vytvára ich svet a vnímanie dobra a zla boli hyeny nešťastne zobrazené nielen ako tie zlé, ale aj hlúpe. Dokonca aj fráza hyenizmus ako ľudská vlastnosť podčiarkuje skutočnosť, že hyeny veru nie sú obľúbeným tvorom detskej ríše. Však povedzte sami, videli ste už v obchode s hračkami plyšovú hyenu? Poďťe však nazrieť na savanu a po stopách týchto nepopulárnych tvorov. Zmení sa váš názor alebo ostanú hyeny škvrnité navždy odsúdené a označené ako tie zlé?

Amboseli Počasie

takmer jasno

takmer jasno

30°C

Predpoveď 29.Mar

Východ slnka 06:32

Západ slnka 18:38

3 fotografie

Hyena škvrnitá

Záporné vnímanie tohto tvora, samozrejme, nie je rozšírené len v Európe, ale aj v Afrike. Zaujímavé je, že keď som sa počas safari v Keni a Tanzánii pýtal, či videli rozprávku Leví kráľ, nik nevedel, o čom je reč. Interesantné je aj to, že o hyenách sa šíria iné legendy. Skôr by som ich nazval strašidelné príbehy, ktoré hovoria africké mamy svojim deťom, keď neposluchajú. Zaujímavý je aj príbeh o baobabe - typickom africkom strome, ktorý vraj rastie koreňom hore, pretože hyena ho zasadila opačne so svojím zlovestným smiechom.

My v BUBO navštevujeme Afriku už roky, sme profesionáli a naši lokálni sprievodcovia a šoféri sú ľudia s vysokoškolským vzdelaním v odbore environmentalistiky a o zvieratách vedia naozaj všetko. Vždy sa mi smejú, keď ich prosím, aby sme išli stopovať hyeny, nech môžem aj našim klientom aspoň trocha priblížiť, aké úžasné zviera sa skrýva za všetkými tými predsudkami, ktoré si svet pred nimi vytvoril. Počas zájazdu Keňa, Tanzánia a Zanzibar navštevujeme prírodnú rezerváciu Maasai Mara, ktorá sa nachádza v Keni a v Tanzánii pokračuje do národného parku Serengeti známeho aj vďaka veľkej migrácii.

Počas nej sa milion a pól pakoní, šestotisíc zebier a štyristotisíc gaziel presúva za potravou zo Serengeti do Maasai Mara, pričom prekračujú rieku Maru - rieku smrti. Práve naše ubytovanie Figg tree, luxusná lodža situovaná priamo v Maasai Mara, je úžasným miestom, kde uvidieť hyeny. Jedna svorka hyen škvrnitých si spravila svoju noru pri nás a dáva nám o sebe vedieť celú noc, keď sa ich “zlovestný” smiech rozmáha po celej savane. Hyeny sú veľmi spoločenské tvory a na čele svorky stojí dominantná samica.

Hyena je zviera, ktoré vyzerá a loví ako pes, ale v skutočnosti je užšie príbuzné mačke.
Foto: Ladislav Vontszemu a BUBO, lovci zážitkov — BUBO

Spomedzi štyroch druhov hyen je najväčšia, najrozšírenejšia a najviac nesprávne chápaná hyena škvrnitá - Crocuta Crocuta. So svojou škvrnitou srsťou, zhrbeným chrbtom a širokým slintajúcim úsmevom. Táto takzvaná smejúca sa hyena nemusí byť najkrajšia zo zvierat, no niet pochýb o jej inteligencii, divokosti a neuveriteľne spoločenskej povahe.

Sú hyeny hermafroditi?

Hyena je zviera, ktoré vyzerá a loví ako pes, ale v skutočnosti patrí do čeľade hyaenidae, a preto je užšie príbuzné mačke. V priebehu niekoľkých vydaní svojej knihy klasifikoval zoológ Carl Linné hyenu najskôr ako mačku, neskôr ako psa. Hyeny sú ale behaviorálne a morfologicky podobné psovitým šelmám. Ešte zvláštnejšie ako to, aké zviera hyena je, bola otázka jej pohlavia. Fáma, že je hermafrodit, bola rozšírená v africkom folklóre a diskutoval o nej aj Aristoteles. No hoci moderná veda identifikovala viac ako 65 000 známych druhov hermafroditov, hyena medzi nich nepatrí.

Pravdepodobným podnetom pre tento mýtus sú nekonvenčné pohlavné orgány hyeny. Klitoris siaha takmer do impozantných dvadsiatich centimetrov a je tvarovaný a umiestnený presne tak ako penis u samca, preto je označovaný ako „pseudo-penis“. Môžu dokonca dosiahnuť erekciu. Na absolútne pomýlenie samice od samca má samica hyeny škvrnitej svoj vlastný pár semenníkov. Jej pysky ohanbia sa zlúčili do falošného miešku a sú plné opuchov tukového tkaniva, ktoré si, celkom pochopiteľne, mýlia s mužskými pohlavnými žľazami.

Samica hyeny škvrnitej je jediným známym cicavcom bez vonkajšieho vaginálneho otvoru. Namiesto toho musí močiť, kopulovať a rodiť prostredníctvom svojho viacúčelového pseudopenisu. Pôrod hyeny nie je vôbec jednoduchý. Približne desať percent prvorodičiek pri tom zomrie. Pohlavná odlišnosť samice nekončí jej falošným falusom. Hyeny škvrnité sú odlišné od všetkých ostatných cicavcov v tom, že samice sú podstatne väčšie ako samce a oveľa agresívnejšie.

Hyena patrí k nadpriemerne inteligentným mäsožravcom.
Foto: Ladislav Vontszemu a BUBO, lovci zážitkov — BUBO

Dokonca aj fráza hyenizmus ako ľudská vlastnosť podčiarkuje skutočnosť, že hyeny veru nie sú obľúbeným tvorom detskej ríše. Však povedzte sami, videli ste už v obchode s hračkami plyšovú hyenu?

Kto vládne medzi hyenami?

Každý klan hyen je matriarchát, ktorému vládne alfa samica. V prísnej štruktúre moci klanu prechádza dominancia po línii alfa samice na jej mláďatá. Potulní dospelí muži sú na poslednom mieste. Môžeme ich až označiť za submisívnych vyvrheľov prosiacich o prijatie, jedlo a sex. Na spoločnej zdochline, kde sa o svoje kilo mäsa môže uchádzať asi 30 hyen, tieto samce jedia ako posledné, samozrejme, ak im niečo zostane a vždy riskujú odplatu zo strany silného sesterstva.

Päť mýtov o hyenach

1. Myšlienka, že hyeny trávia čas plížením sa a kradnutím koristi od „ušľachtilejších“ zvierat, ako je lev.

Ďalšia mylná predstava. Štúdie v teréne zistili, že levy skutočne kradnú viac koristí od hyen škvrnitých ako naopak. Nevraživosť medzi levmi a hyenami je priam legendárna. Tieto dva druhy sú úhlavnými nepriateľmi, ktorí bojujú o územie a jedlo. Zatiaľ čo levy môžu mať výhodu veľkosti, hyena to kompenzuje inteligenciou. 

2. Hyena je hlúpa zviera

Nie, nie je. Hyena patrí k nadpriemerne inteligentným mäsožravcom. Pravdepodobne jej označenie hlúpa prischlo pre jej výzor, zhrbenú chôdzu a, úprimne, nie najkrajší a najsympatickejší výraz v tvári. Veľké mozgy hyen im umožňujú vybaviť si hlas a postavenie každého člena, čím zaisťujú, že majú politické znalosti na to, aby rozpoznali priateľa od nepriateľa a vyjednali si svoju prísnu sociálnu hierarchiu.

3. Hyeny nevedia loviť

Opäť mylná predstava. Napriek tomu, čomu by Simba veril, hyeny škvrnité nehľadajú len zvyšky po levoch. Hyeny škvrnité lovia a zabíjajú vo svorkách. Až 95 percent toho, čo hyena zje, pochádza z lovu. Skupina hyen dokáže zožrať celú zebru, pričom nezanechá žiadne zvyšky, dokonca ani kosti za menej ako pol hodiny. Toto kŕmiace šialenstvo je neuveriteľný zážitok. No čo? Pôjdete s BUBO do Kene hľadať tieto úžasné tvory?

4. Hyeny majú zákerný smiech

Hyeny sa nesmejú len tak pre zábavu. Vedci tvrdia, že výška tónu a frekvencia (alebo tón) smiechu hyeny môžu naznačovať jej vek a sociálne postavenie. Zložitosť ich sociálnych skupín je dokonca porovnateľná so skupinami niektorých primátov. Majú sociálnu hierarchiu s určitými hodnosťami a tieto hodnosti nie sú založené na tom, kto je najväčší alebo najsilnejší. Namiesto toho vytvárajú spojenecké siete alebo koalície, ktoré výrazne ovplyvňujú ich sociálne pozície. Hyeny škvrnité dokážu rozpoznať svoje pozície a to, či sú alebo nie sú súčasťou toho istého klanu.

5. Hyeny sú kruté, lebo zabíjajú mláďatá iných zvierat, najmä levov

Hyeny a levy často bojujú o rovnaké územia a lovia rovnakú korisť. To vedie k tvrdej konkurencii medzi týmito dvoma zvieratami. Navzájom si kradnú jedlo a zabíjajú mláďatá svojich nepriateľov.

 

 

Hyena a Baobab #

O hyenách je vo svete veľa známych aj neznámych príbehov. V Tanzánii a Indii sa hovorí, že čarodejnice jazdia na hyenách. Etiópske ľudové náboženstvo hovorí o ľuďoch, ktorí majú šedý zákal, že sa dokážu sa zmeniť na hyenu. Toto ochorenie by ste asi veru nechceli, a už tobôž nie na takom mieste, ako je Etiópia.

Jeden z mojich obľúbených príbehov je z tiež z Afriky. Je o strome baobab.

Baobaby sú listnaté stromy s výškou od 5 do 20 metrov. Baobab je zvláštne vyzerajúci strom, ktorý rastie v nízko položených oblastiach Afriky a Austrálie. Baobaby môžu dorásť do obrovských rozmerov a na našej Zemi sú exempláre, ktoré sú staré až 3 000 rokov.

Jeden prastarý dutý Baobab v Zimbabwe je taký veľký, že sa v jeho kmeni môže ukryť až 40 ľudí. Baobaby mali rôzne využitie. Napríklad slúžili ako priestor, ktorý ľudia využívali na obchod, väzenie, dom, skladovaciu stodolu či prístrešok. Baobaby sú veľmi odlišné od akéhokoľvek iného stromu. Kmeň je hladký a lesklý, vôbec sa nepodobá kôre iných stromov a je ružovosivej alebo niekedy medenej farby.

Keď vetvy stromu opadajú, vyzerá to tak, ako keby bol zasadený hore nohami. Baobaby je veľmi ťažké  „zabiť“, pretože aj keď ich zbavíme kôry či odsekneme nejakú ich časť, vždy dorastú. Môžu len zhniť a potom doslova odpadnú. Príkladom je aj 500 ročný-Baobab na Zanzibare, ktorý „odpadol“, no stále je živý a denne sa pri ňom odfotia stovky návštevníkov.

Legenda hovorí o tom, že Boh si predvolal z africkej savany na koberček zákernú hyenu, aby jej dohovoril. Nepáčilo sa mu, že sa všetkým posmieva, kradne levom korisť a myslí len na seba. Hyena sľúbila, že sa polepší, a tak jej Boh daroval semienko baobabu, no bláznivá hyena semienko schmatla a utiekla naspäť na africkú savanu a ponížila Boha tak, že semienko Baobabu zasiala opačne, odvtedy rastú Baobaby hore nohami.

Takže áno. Folklór sa podieľa na zlej reputácii hyeny!

Hyena je vzorovou matkou #

Zaujímavé je, že si hyeny ako mrchožrúti vyvinuli schopnosť kosti nielen rozdrviť a prehltnúť, ale ich aj úplne stráviť. Ich tráviaci systém dokáže extrahovať všetky organické zložky z kostí, nielen ich dreň. Na rozdiel od mačiek, psov či iných cicavcov sa mláďatá hyeny škvrnitej nerodia bezmocné a so zavretými očami. Pri narodení majú otvorené oči a už majú zúbky.

Tieto mláďatá už vo veku približne troch mesiacov dokážu spracovať pevnú potravu. Hyena vrhá dve mláďatá, no stane sa, že vrhne až 4 kusy. Ono by to nebol problém, no hyena má len dve bradavky, čiže v takomto prípade začína pre malé hyeny boj o prežitie.

U hyen škvrnitých slúžia spoločné brlohy ako ústredný bod ich spoločenského života. Môžu pravidelne meniť svoje stanovištia alebo používať to isté miesto niekoľko rokov. Inokedy môžu dokonca používať rôzne miesta brlohu súčasne. Napriek tomu, že majú spoločné brlohy, hyeny sa často starajú len o vlastné potomstvo a nezúčastňujú sa starostlivosti o ostatné mláďatá, čiže nepanuje medzi matkami kolektívne materstvo, ako to poznáme napríklad u žiráf, či slonoch.

Jedným z najneočakávanejších faktov hyen je, že môžu byť skvelými rodičmi. Mama hyena investuje značné množstvo energie do výchovy svojich mláďat. Tieto starostlivé matky naďalej dojčia svoje mláďatá až 16 mesiacov.

Verím, že tí, ktorí so mnou už absolvovali safari s BUBO, už zmenili názor na tieto impozantné tvory a šíria do sveta informácie o tvorovi, ktorý si svoju zlú reputáciu naozaj nezaslúžil. Máte radi zvieratá a vždy ste ich túžili vidieť v ich prirodzenom prostredí? Tak poďte s BUBO na zájazd Keňa, Tanzánia a Zanzibar a spoznajte nadherné prirodné rezervácie, či národné parky s profesionálmi.

Odporúčam vám obdobie od júna až do augusta, kedy budete môcť byť súčasťou veľkej migrácie zvierat z národneho parku Serengeti v Tanzánii do prírodnej rezervácie Maasai Mara.

Ladislav Vontszemü

Ladislav Vontszemü

Ladislav Vontszemü

Už ako študenta ho lákalo cestovanie a honba za dobrodružstvom. Sen sa mu splnil keď sa v 28. rokoch vrátil do školských lavíc, ale tentokrát do ďalekej Indonézie, cez projekt Indonézskej ambasády, Darmasiswa. Študoval indonéžštinu a kultúru na magickom ostrove Bali, kam sa dnes už vracia ako domov. Cestovanie pre neho znamená objavovanie nových kultúr, vytváranie hodnôt no najmä osobnostný rast. Zážitok je neprenosný, nedá sa ho počuť, či vidieť, dá sa len precítiť a prežiť a to prízvukuje i v práci pre BUBO. Každý zájazd berie ako výzvu, nové dobrodružstvo a možnosť, že práve to, že sme odlišní, modlíme sa k iným Bohom, či máme ine zvuky je kľúčom k tolerancii a rešpektu. Je pôžitkár, miluje ázijskú kuchyňu a rád ochutnáva tradične jedlá.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Jedinečné Bali

Zo zájazdu:

Ladislav Vontszemü

Posledná úprava článku | Prečítané: 919

Mohlo by Vás zaujímať

Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Turistický výstroj –  rady a tipy Prémiový blog

Prémiový blog Turistický výstroj – rady a tipy

Rozmýšľate o zimnej túre? Ako sa v tomto prípade vychystať, na čo nezabudnúť a kde neurobiť chybu? V tom množstve outdoorového výstroja sa strácate…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Kilimandžáro - neuveriteľné dobrodružstvo Prémiový blog

Prémiový blog Kilimandžáro - neuveriteľné dobrodružstvo

Džambo! Za 30 rokov, čo BUBO navštevuje Afriku, sme sa pokúšali dobyť Kilimandžáro mnoho ráz. Vyskúšali sme všetkých 7 oficiálnych ciest na vrchol.…

Ľuboš Fellner 48 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

8240
K

Afrika  

Maroko

29.04. → 08.05. +14 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2350
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

7340
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

5770

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.