Ktoré sú tie najväčšie ostrovy sveta podľa rozlohy? Prv, než odpoviem, budem konštatovať, že ostrovy sú často unikátnejšie než samotná krajina. Sú izolovanejšie, a preto ostali svojské. Mnohé ostrovy určite poznáte, no nenapadlo vám sem vyraziť. Verím, že v tomto blogu získate nové cestovateľské inšpirácie.

Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Našli ste chybu? Kontaktujte nás.

V BUBO cestovateľskom magazíne prezentujem originálne rebríčky. Vždy ide o extrakt skúsenosti najscestovanejších Slovákov a je za tým veľa „hádok“ s mojimi destinačnými manažérmi, najlepšími sprievodcami a zostaviť zmysluplnú tabuľku dá veľa práce... Každopádne, o každom rebríčku TOP 10 sa dá polemizovať. 

Čo sa týka toho aktuálneho, sú preň význačné dva rozdiely. Jednak ide o TOP 20, ale zároveň je výber od posledného po prvé miesto jasný. Veď rozloha je neodškriepiteľnou definíciou. Napriek tomu verím, že tento blog nebude pre vás nudný a, naopak, bude pre vás inšpiratívny. Napísal som sem zopár vtipných príhod, faktov a pod každým ostrovom krátku charakteristiku pre rýchlu orientáciu a ďalšie informácie.

Obsah

    20. najväčší ostrov: Írsko

    20. najväčší ostrov: ÍRSKO #

    (rozloha 84 421 km2)

    Nie je to ten mediteránsky ostrov, kam chodievame často na dovolenku, no ak ste tu neboli, mohli by ste návštevu zvážiť. O Íroch hovoríme, že sa na nás Slovákov podobajú. Pestujú zemiaky, ľúbia si vypiť, sú to dobrí veselí katolíci. K tomu varia výborné pivo a tvrdia, že nie v Škótsku, ale tu vznikla whiskey.

    Prečo sa oplatí navštíviť Írsko?

    Prečo sa oplatí navštíviť Írsko?

    Ostrov Írsko je rozdelený medzi dve krajiny a my navštevujeme obidve časti. V Belfaste som spal v najbombovejšom hoteli (Hotel Europa), vybuchol 33-krát. Severné Írsko je už bezpečné a musím povedať, že sa mi veľmi páčilo. V Belfaste je okrem super pubov aj moderné múzeum Titanicu, lebo práve tu túto známu loď postavili.

    Írsko má krásne útesy, úžasné golfové ihriská a všade sú roztrúsené žlté kvety. Ako keby ste tu chodili po chodníku obrov.

    • Cenová náročnosť: stredná až vysoká
    • Bezpečnosť: veľmi bezpečné
    • História našich ciest do Írska: prvý zájazd sme zrealizovali v roku 1996
    • Negatívum: ide o drahú západnú Európu a ostrov nie je až tak exotický ako ostatné v tomto rebríčku
    • Odporúčaný zájazd do Írska: Írsko a Severné Írsko
    Čo sa oplatí vidieť v Írsku.

    Čo sa oplatí vidieť v Írsku.

    19. najväčší ostrov: Mindanao

    19. najväčší ostrov: MINDANAO #

    (rozloha 97 530 km2)

    Mindanao je druhým najväčším ostrovom Filipín, pre väčšinu cestovateľov je však neznámy. Nachádza sa na juhu kresťanských Filipín a je známy silným islamom a najväčšou mešitou krajiny. Tento stret náboženstiev tvorí pnutie a Mindanao je považované za nebezpečnú zónu.

    Keď sa hovorí o Filipínach, každý si spomenie na krásne pláže na ostrove Boracay, Cebu či prírodne krásnom Palawane. Mindanao je však úžasné – hory vyššie než u nás, nájdete tu obrovské jazerá a aj druhú najväčšiu rieku Filipín: Rio Grande de Mindanao. Sme iba osem stupňov severne od rovníka a všade sú kokosové palmy.

    Výnimočný filipínsky ostrov Mindanao.

    Výnimočný filipínsky ostrov Mindanao.

    Tu nájdete najlacnejší durian na svete – ovocie božskej chute a pekelnej vône. Filipíny sú pre nás Slovákov ďalej, no vyše 7 600 ostrovov na rozhraní Ázie a Oceánie má prekrásne pláže a dohovoríte sa tu po anglicky.

    • Cenová náročnosť: lacná destinácia
    • Bezpečnosť: trošku nebezpečný kvôli stretu kresťanstva a islamu
    • História našich ciest na Filipíny: prvý zájazd s klientami som viedol v neuveriteľnom roku 1998
    • Negatívum: riziko prírodných katastrof a spomenutých ozbrojených konfliktov
    • Odporúčaný zájazd: Filipíny - more a pláže
    Mindanao - druhý najväčší ostrov Filipín.

    Mindanao - druhý najväčší ostrov Filipín.

    18. najväčší ostrov: Island

    18. najväčší ostrov: ISLAND #

    (rozloha 101 826 km2)

    Keď sme na ostrov ohňa a ľadu začali organizovať zájazdy bezmála pred 30 rokmi, väčšinové Slovensko si klepalo na čelo. Boli sme tam vtedy, doslova, jediní turisti. Island má malú populáciu a každý každého pozná – my tu za tie roky poznáme majiteľov najväčších hotelov a naši klienti naše kontakty a know-how využívajú. Sme jednoznačne najväčším organizátorom zájazdov na Island – máme silný tím škandinavistov.

    Termálne pramene v kempe Landmannalaugar sú alternatívou, ako príjemne stráviť voľný čas v Dúhových horách. Namočíte sa do horúcej vody a vychutnáte si tento unikátny zážitok?
    Foto: Robert Taraba — BUBO

    Island mal v časoch rozvíjajúceho sa turizmu auru nedotknuteľnej exotickej krajiny v štýle Zeme Františka Jozefa. Sprvu naň chodilo len máličko turistov, nič tu nebolo vybudované a aj Modrá lagúna bola úplne prázdna, čo dnes už nehrozí. V baroch hlavného mesta Reykjavík obsluhovali Islanďania a nie Poliaci, ako je tomu teraz.

    „Ceny však boli šialené. Hoci som sem prišiel z drahého Nórska, Island bol v celkom inej lige a po návrate do Oslo mi Nórsko zrazu pripadalo cenovo celkom v pohode. Najprv sme sem organizovali cesty v stanoch, chodilo sa trajektom z Dánska cez Faerské ostrovy, nulový komfort a veľa zážitkov,“ spomína môj kolega a šéf marketingu BUBO Jožo Zelizňák.

    Samozrejme, dnes už spíme v top hoteloch Islandu so super polohou aj počas najvyťaženejšej letnej sezóny.

    Neopakovateľné výhľady na drsnú islandskú prírodu a samotný terén vás uchvátia. Veď kedy ste naposledy stáli na stuhnutej láve?
    Foto: Zuzana Hábeková — BUBO

    • Cenová náročnosť: vysoká
    • Bezpečnosť: absolútne bezpečný
    • História našich ciest na Island: Pavel Fellner tu bol s klientmi (loďou) už v roku 1998
    • Negatívum: naozaj vysoké ceny jedla a služieb celkovo
    • Odporúčané zájazdy na Island: Island, polárna žiara/Ohnivý okruh Islandom

    Najznámejší islandský gejzír Strokkur. Takéto divadlo si užijeme každých 6 až 8 minút.
    Foto: Robert Taraba — BUBO

    17. najväčší ostrov: Kuba

    17. najväčší ostrov: KUBA #

    (rozloha 105 806 km2)

    Najväčší a podľa mňa aj najzaujímavejší ostrov Karibiku. Mnohé karibské ostrovy sú príliš malé na to, aby tu vznikla unikátna kultúra. Na Kube autenticitu nájdete. Kuba je stále sama sebou a odporúčam sem vycestovať. 

    V BUBO vlastníme diplomy z kubánskej ambasády, ktoré dokladajú to, že sme najväčším predajcom Kuby na Slovensku. No, hlavne, máme super sprievodcov. Tí si tu našli frajerky, ba dokonca sa tu oženili a vydali. Naši klienti si na skvelých BUBO sprievodcov spomenú aj po dlhých rokoch.

    Najväčší ostrov Karibiku je až neuveriteľne lacný. Na Kubu som sa po 17 rokoch vrátil a na tému neuveriteľne lacnej krajiny som napísal blog Kuba pred a po Fidelovi. Hľadal som tu zároveň najlepšie hotely Kuby, najlepšie cigary, reštaurácie a bary.

    Na Kube na našich zájazdoch chodíme po malých mestečkách, ale aj krásnej prírode, jazdíme tu na koňoch, starých veteránoch a užívame si rôzne pláže juhu aj severu ostrova. Na Kubu máme teraz ročne vyše 70 termínov a všetkým je jasné, že ak chcete zažiť Kubu naozaj dobre treba ísť jednoznačne s BUBO!

    Pozrite sa na zájazd Cuba sí a hlavne čo cena zahŕňa!
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    • Cenová náročnosť: veľmi nízka
    • Bezpečnosť: najbezpečnejší Karibik
    • História našich ciest na Kubu: od roku 2000 a od roku 2002 sme najväčším predajcom Kuby
    • Negatívum: ak nedáte na Varadere úplatok 30 centov denne, nedostanete poriadny drink, socializmus je o šedej ekonomike
    • Odporúčané zájazdy: Kuba luxusne/Kuba, all inclusive/Kuba absolut total

    Aj sprievodca Ľubor má za manželku Kubánku.
    Foto: Ľubor Kučera — BUBO

    16. najväčší ostrov: Newfoundland

    16. najväčší ostrov: NEWFOUNDLAND #

    (rozloha 108 860 km2)

    Ide o prekvapujúci tip, ktorí slovenskí cestovatelia ešte neobjavili. Cítil som sa tu ako na Islande v roku 1999. Newfoundland patrí dnes Kanade, ale ide o unikát. Hlavné mesto St. John‘s je najstarším anglickým mestom v severnej Amerike. Až do roku 1949 bol Newfoundland samostatný (v tomto roku sa pridal ku Kanade) a, musím povedať, že to cítiť.

    Newfoundland je krásna príroda, losy, lososy, a nedozerné lesy. Čo ma však uchvátilo, je miesto pod patronátom UNESCO na severe Newfoundlandu, kde je dokázané, že tu na 100 % žili Vikingovia (L’Anse aux Meadows). Leif Eriksson, syn Erika Čereného, objavil Ameriku 500 rokov pred Krištofom Kolumbom. Tiež sa tu nachádza najvýchodnejší bod Ameriky - Cape Spear.

    Newfoundland je neznámy, ale ide o zaujímavú a zmysluplnú cestovateľskú inšpiráciu.

    • Cenová náročnosť: vysoká, najmä počas turistickej sezóny
    • Bezpečnosť: úplne bezpečný
    • História našich ciest na Newfoundland: ostrov som prešiel s jediným klientom v roku 2022
    • Negatívum: nedostatok turistických služieb - ak aj máte prenajaté auto, na mieste vám povedia, že nie je
    • Zájazd na Newfoundland: Newfoundland a Labrador, Toronto, Niagara, New York
    Prechádzky Newfoundlandom - miestom, kde sa usídlili Vikingovia.

    Prechádzky Newfoundlandom - miestom, kde sa usídlili Vikingovia.

    15. najväčší ostrov: Luzon

    15. najväčší ostrov: LUZON #

    (rozloha 109 965 km2)

    Ide o najväčší a hlavný ostrov Filipín. Mindanao bolo na juhu a Luzon je na severe. Tu sa nachádza hlavné mesto Manila a ak niekedy stretnete Filipínca, na 90 % bude práve odtiaľto. Luzončania sú akosi kozmopolitnejší a ich výjazdy za prácou (aj na Slovensko) sú akosi bežnejšie.

    Ja som prešiel komplet Luzon už v roku 1998, čo je neuveriteľné. V tom roku sa dostať tak ďaleko naozaj nebolo bežné. Potom som sa ešte na Filipíny zopár ráz vrátil. Zájazdy na Luzon poriadame pravidelne.

    Najkrajšie pohľady na ryžové políčka. VIDEO: Kristína Silná, BUBO

    Najkrajšie pohľady na ryžové políčka. VIDEO: Kristína Silná, BUBO

    My v BUBO sem chodievame vyše desaťročia pozorovať na Veľkú noc ukrižovanie Ježiša Krista – možno to je pre niekoho z vás zaujímavý tip?

    Okrem toho sa tu na ostrove Luzon vo Filipínskych Kordillerách nachádzajú ryžové terasy Batad, ktoré sú pod patronátom UNESCO. Poviete si: „Ryžové polia, to poznám.“ No tu ide o ôsmy div sveta. Kmeň Ifugao ich tu budoval v strmých svahoch stovky rokov. Dokonca sa hovorí, že až 2 000 rokov. Sú naozaj krásne sýtozelené a prechádzky tunajšími ryžovými poľami odporúčam. Ide o svetový unikát.

    Batad je považovaný za ôsmy div sveta. VIDEO: Ladislav Vöntszemü, BUBO

    Batad je považovaný za ôsmy div sveta. VIDEO: Ladislav Vöntszemü, BUBO

    • Cenová náročnosť: ide o lacný ostrov
    • Bezpečnosť: bezpečný, až na niektoré časti Manily
    • História našich ciest: na Luzone sme prvýkrát boli v roku 1998
    • Negatívum: treba sa vyhnúť obdobiu dažďov a tajfúnov
    • Odporúčaný zájazd: Borneo, Brunej, Filipíny

    Existujú vôbec pompéznejšie ryžové políčka?
    Foto: Kristína Silná — BUBO

    14. najväčší ostrov: Nový Zéland - Severný ostrov

    14. najväčší ostrov: NOVÝ ZÉLAND - SEVERNÝ OSTROV #

    (rozloha 113 729 km2)

    Nový Zéland či Stredozem. Hovorí sa, že tu má svoj domov najkrajšia príroda sveta. Musím povedať, že mnohí naši klienti si myslia, že Nový Zéland sa veľmi podobá na Slovensko. No pridajte k tomu skvelé služby, rieky, jazerá, maorské zvyky či ragby. Nový Zéland je naozaj neskutočne krásny, čistý a udržiavaný.

    Prechádzky severným ostrovom Nového Zélandu. VIDEO: Dominika Ďurišová

    Prechádzky severným ostrovom Nového Zélandu. VIDEO: Dominika Ďurišová

    My prejdeme z hlavného mesta Wellington do najväčšieho Aucklandu krížom-krážom celým severným ostrovom. V národnom parku Tongariro sa budete cítiť ako v Pánovi prsteňov - budete poznať sopky a všetko naokolo. Jazero Taupo, vodopády Huka či jet boating v tunajšej prírode, to sú úžasné zážitky.

    Spojte si návštevu Nového Zélandu s cestou do Austrálie, dovolenkou na Cookových ostrovoch, Moorea či na Bora Bora. Budete nadšení. Nahral som pre vás video: Ako si vybrať hotel na Bora Bora.

    Hobbiton si zamiluje každý. Aj tí, ktorí nie sú fanúšikmi Pána prsteňov.
    Foto: Dominika Ďurišová — BUBO

    • Cenová náročnosť: jedna z najdrahších destinácií
    • Bezpečnosť: jedna z TOP 5 najbezpečnejších krajín na svete
    • História našich ciest na Nový Zéland: na prelome storočí som prvý zájazd viedol s Vladimírom Pajkošom, ktorý na Novom Zélande žil
    • Negatívum: vysoké ceny všetkého
    • Odporúčaný zájazd: Nový Zéland a veľké mestá Austrálie

    Jednou z najväčších turistických atrakcií je aj geotermálna oblasť Waiotapu.
    Foto: Dominika Ďurišová — BUBO

    13. najväčší ostrov: Jáva

    13. najväčší ostrov: JÁVA #

    (rozloha 138 794 km2)

    Na Jáve som bol po prvý raz v roku 1995, čo je taktiež neuveriteľné. Väčšina Slovákov vtedy došla maximálne po Bibione. Ten musí byť šibnutý, keď toľko riskuje a toľko na cestovanie míňa, myslelo si 99,99 % ľudí.

    Čím je Jáva unikátna? Jáva je najkultúrnejším ostrovom najväčšej ostrovnej krajiny sveta. Indonézia má až 18 000 ostrovov a aj keď Švédsko ich má ešte viac, tak Indonézia ich má rozložené na väčšej ploche a má ich viacej, čo sa týka obývanosti.

    To najlepšie z ostrova Jáva.

    To najlepšie z ostrova Jáva.

    Na Jáve sa okrem Jakarty, bývalej Batávie, nachádzajú nádherné pamiatky - hinduistický Prambanan a budhistický Borobudur. Ide o prekrásne chrámy, ktoré konkurujú Angkor Watu v Kambodži, sú naozaj fascinujúce. Na jednom mieste vidíte pamiatky hinduizmu a budhizmu.

    Na výhľady na sopku Bromo takisto nikdy nezabudnete.

    My z Jávy pokračujeme na ostrov bohov Bali, kde máme zaslúžený oddych alebo pokračujeme na ostrovy Komodo, Lombok, Flores či do exotickej krajinky - Východný Timor.

    Príbeh Rámajána je jedným z najznámejších v hinduistickej kultúre a jeho výjavy nechýbajú ani tu, v Prambanane.
    Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

    • Cenová náročnosť: veľmi lacný ostrov
    • Bezpečnosť: bezpečný
    • História našich ciest na Jávu: prvýkrát v roku 1995
    • Negatívum: ide o veľmi husto zaľudnený ostrov, má viac obyvateľov ako celé Rusko
    • Odporúčaný zájazd na Jávu: Jáva, Bali, Bromo
    Borobudur je najväčší budhistický chrám na svete. VIDEO: Martin Šimko, BUBO

    Borobudur je najväčší budhistický chrám na svete. VIDEO: Martin Šimko, BUBO

    12. najväčší ostrov: Nový Zéland - Južný ostrov

    12. najväčší ostrov: NOVÝ ZÉLAND - JUŽNÝ OSTROV #

    (rozloha 150 437 km2)

    Ktorý ostrov je z nich krajší Severný či tento Južný? Južný je krajší. No zároveň tu viac prší, je tu chladnejšie. Severný ostrov má dlhšiu sezónu je kultúrnejší, no Južný ostrov má krajšie fjordy, jeho príroda vám možno pripomenie Vysoké Tatry, celkovo má Južný ostrov prekrásnu prírodu.

    Odporúčam tu návštevu hlavného mesta adrenalínových športov, Queenstownu. Tu z mosta sa skončil prvý komerčný bungee jumping sveta.

    Neďaleko Queenstownu je most Kawarau, z ktorého sa v roku 1988 skočil prvý komerčný bungee jumping na svete.
    Foto: archív — BUBO

    V Milford Sound si budete pripadať ako v nórskych fjordoch. Nadšený som bol v Kaikoure, kde chodievame pozorovať vorvaních starých mládencov.

    Vrtuľníkom lietame k Mt. Cook - najvyššiemu vrchu a prechádzame sa po ľadovcoch ako Fox Glacier.

    Samozrejmosťou je, že na Južnom ostrove navštevujeme najlepšie vinice, kde vínko rastie na severných svahoch - sme predsa na južnej pologuli a mnohé je tu akosi naopak. S Južným ostrovom sa lúčime s pohárikom voňavého Sauvignon Blanc a trajekt nás za 3,5 hodiny prevezie na Severný ostrov.

    S najvyšším vrchom Nového Zélandu - Mt. Cook (3 724 m n. m.).
    Foto: Dominika Ďurišová — BUBO

    • Cenová náročnosť: veľmi vysoká, ako aj na severe
    • Bezpečnosť: absolútne bezpečný, rovnako ako sever
    • Negatívum: na Nový Zéland sa plíži akýsi socializmus a rovnostárstvo a protekcionizmus zabíja pokrok
    • Odporúčaný zájazd: Nový Zéland, Stredozem

    Nebudete sa vedieť nasýtiť pohľadom na najvyššiu horu krajiny. Vaše pocity bude znásobovať aj dokonalonalé ľadovcové jazero Matheson.
    Foto: Veronika Hulíková — BUBO

    11. najväčší ostrov: Sulawesi

    11. najväčší ostrov: SULAWESI #

    (rozloha 180 681 km2)

    Sulawesi je 3,5x väčšie než Slovensko a žije tu vyše 20 miliónov obyvateľov. Ostrov nachádzajúci sa severne od Jávy má zvláštny tvar medúzy. Ako som písal na začiatku blogu, ostrovy sú často unikátne a, napríklad, aj keď je Indonézia známa ako najľudnatejšia moslimská krajina sveta, tak na Bali žijú hinduisti a tu na Sulawesi sú členovia kmeňa Toraja väčšinou protestanti.

    Na Sulawesi sa vôbec necítite ako v Indonézii. Ľudia v oblasti Tana Toraja majú svoje zvyky – ideálne ich vidíme na svadbách, ale, hlavne, pohreboch. Raz pri jednej svadbe sa mi stalo, že ma indonézske mamy a babky, prosto staršie ženy v rodine vzali a doniesli ma na mladomanželskú posteľ...

    Fakt som nevedel, čo sa bude diať. Skončilo sa to fotografovaním. Nevesta, ženích a ja v ich „letisku.“ Prinieslo im to šťastie a dobrý sexuálny život? Neviem, lebo toto sa stalo pred 30 rokmi, ale snáď áno.

    Sulawesi je výnimočné nielen pohrebnými rituálmi.

    Sulawesi je výnimočné nielen pohrebnými rituálmi.

    Zaujímavosti o pohreboch na Sulawesi

    • Mŕtvi nie sú pochovávaní do bežných hrobov, ale do skalných útesov a jaskýň, často v podobe hrobov vytesaných priamo do skaly.
    • Pohrebné obrady môžu trvať celé týždne, mesiace, ba dokonca roky (kvôli financiám a dbaniu na veľkoleposť pohrebu).
    • Telo mŕtveho je, až do pohrebu, uložené v dome, kde sa považuje skôr za chorého než za zosnulého, a rodina sa o neho stará, akoby ešte žil.
    • Hroby sa stavajú vysoko nad zemou, čo symbolizuje cestu duše k bohom.
    • Pri hroboch sú uložené aj drevené sochy Tau Tau sledujúce okolie z útesov, čo značí, že mŕtvy je prítomný aj po smrti.
    • Akonáhle zomrie dieťa, ktoré ešte nemá zuby, jeho telo sa umiestni do výklenku v strome, aby jeho duch „vyrastal“ spolu so stromom.
    • Pohrebné obrady sprevádza aj obetovanie byvolov – čím viac byvolov sa obetuje, tým väčšia je šanca, že sa duša zosnulého dostane rýchlejšie do neba.

    Celá Indonézia je magická. Určite si ju zamilujete.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Keď som bol zasa v Indonézii na pohrebe, všetci boli v bielom. Bolo tu asi 300 ľudí a nebožtíka práve nakladali na kraj dreva a prišli s veľkou plynovou bombou a vtedy sa jeden člen rodiny pri tejto smutnej príležitosti ku mne obrátil a potmehúdsky sa spýtal: „Do you like barbecue?“ V tej sekunde pod nebožtíkom zapálili obrovitánsky oheň.

    Barbecue nemám až tak rád, no pochopil som, že tu sa všetko smrťou nekončí a smútok sa preráža oslavami. Celkovo Indonézania viac veria vo svojich predkov. Na Sulawesi je to však zrejme vyšpičkované. V oblasti Tana Toraja majú špeciálne hroby, ľudia na Sulawesi chodia inak oblečení, dostanete tu iné jedlo – ako keby ste boli v inej krajne. A to je iba iný ostrov. Určite sa sem nabudúce oplatí z Jávy či Bali odletieť. Vôbec to nie je ďaleko.

    Bývali by ste v historickom indonézskom domčeku?
    Foto: Martin Šimko — BUBO

    • Cenová náročnosť: vyššia ako v turistickejších častiach Indonézie
    • Bezpečnosť: bezpečný, no pre cestovateľov - začiatočníkov odporúčame mať po ruke fixera
    • História našich ciest na Sulawesi: prvá návšteva pred tromi desaťročiami
    • Negatívum: treba tu počítať s častejšími zrážkami a horšími službami

    Indonézia patrí medzi najväčších spotrebiteľov ryže na svete. Vyššiu spotrebu ryže na hlavu mali iba Mjanmarsko, Vietnam a Bangladéš.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    10. najväčší ostrov: Ellesmere Island

    10. najväčší ostrov: ELLESMERE ISLAND #

    (rozloha 196 236 km2)

    Ellesmerov ostrov sa nachádza sa v severovýchodnej Kanade a patrí exotickému teritóriu Nunavut. Ide o najsevernejší kanadský ostrov plný snehu a ľadu, ktorým pretekajú nádherné modré rieky. Sprvu vám tento ostrov pripomenie nórske Špicbergy, prípadne Grónsko, ktoré je už naozaj na skok.

    Ellesmere Island poznajú tí cestovatelia, ktorí sa vybrali na expedičnej lodi na cestu Severozápadným prieplavom. Ako prvý prešiel tento kút sveta nórsky polárnik Roald Amundsen. To sa udialo v rokoch 1903 až 1906. Mnoho storočí pred ním však pre nás Európanov objavili Ellesmere Island Vikingovia. Našli sa tu totižto veci z 13. storočia. Nie je to však isté, že tu Vikingovia boli.

    Čo je však isté, je, že tu pižmoňov s hustou srsťou lovili už 4 500 rokov Inuiti, a to kultúry Saqaq, Dorset a aj dnešná Thule. Dnes na ostrove, ktorý je štyrikrát väčší než Slovensko, žije iba 144 obyvateľov, ktorí v krutej zime pozorujú nádhernú polárnu žiaru.

    Neznámy Ellesmere Island je zasneženým rajom a 10. najväčším ostrovom sveta.

    Neznámy Ellesmere Island je zasneženým rajom a 10. najväčším ostrovom sveta.

    Tunajší park s krkolomným názvom Quttinirpaaq je druhým najväčším národným parkom celej Kanady a úlovkom pravých cestovateľov. Z inuitského jazyka znamená jeho názov  „vrchol sveta“. Drsné podmienky tu však lákajú aj vedcov. Výskumná stanica Alert na severe ostrova je najsevernejšie trvalo obývané miesto na svete.

    Vidieť sa tu oplatí aj Ayles Ice Shelf ako obrovskú ľadovú pokrývku či prekrásne fjordy Eureka Sound a Tanquary Fjord. Ostrov má tiež viacero naj. Pohorie United States Range je najsevernejším horským reťazcom sveta najvyšší vrch ostrova Ellesmere, Barbeau Peak (2 616 m n. m.), je zároveň najvyšším bodom východnej Arktídy.

    Vaším obľúbeným dopravným prostriedkom sa stanú zodiaky.
    Foto: archív — BUBO

    • Cenová náročnosť: veľmi drahý kvôli nedostupnosti
    • Bezpečnosť: bezpečný, pozor si musíte dať iba na ľadové medvede a krutú zimu
    • Negatívum: ide o naozaj chladnú a nedostupnú destináciu, kvôli počasiu sa rušia lety aj možnosť vylodenia
    • Odporúčam zájazd: Severný pól s BUBO

    Ľadovce Arktídy sú omnoho krajšie, než si myslíte.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    9. najväčší ostrov: Veľká Británia

    9. najväčší ostrov: VEĽKÁ BRITÁNIA #

    (rozloha 229 848 km2)

    Určite nie som najväčší odborník na tento ostrov, aj keď som ho prebrázdil od najnižšieho po najvyšší bod. A, poviem vám, výstup na Ben Nevis, ktorý je iba 1 390 metrov vysoký, mi dal zabrať. Taký malý kopček? Išli sme v lete, na zákrute stál chlapík v škótskej sukni a hral na gajdy. Bola hustá hmla a pršalo a znelo to veľmi romanticky. No pršalo stále a hore bol sneh. Taktiež mi bola ukrutná zima a môj syn mal vtedy zhruba 10 rokov. Drkotal zubami, a tak som mu dal všetky suché veci, ktoré som mal a ja som išiel v mokrom.

    Môj švagor, keď chcel urobiť malú potrebu, poprosil môjho syna, aby mu rozopol zips na gatiach. Až také skrehnuté prsty mal. A to sme všetko ľudia, ktorí skialpujú na Chopku a prešli sme zopár päťtisícok.

    S Veľkou Britániou sa spája množstvo zážitkov. VIDEO: Pavol Tokár

    S Veľkou Britániou sa spája množstvo zážitkov. VIDEO: Pavol Tokár

    Touto príhodou chcem povedať, že Veľká Británia nie je iba Londýn. Najväčší ostrov Európy má mnoho zákutí a ak prejdete Anglicko, Škótsko aj Wales, viete sa pustiť do väčších detailov.

    Apropo, viete, ktoré zviera je národným zvieraťom Škótska? Je to jednorožec. To podľa mňa mnohé vysvetľuje. Taktiež to, že národným jedlom dnešného Anglicka nie je fish and chips, ale chicken tikka masala.

    Ostrov Veľká Británia však má svoju starú históriu, veď Stonehenge je starší než egyptské pyramídy. Britskí monarchovia zvyknú veľa cestovať, ale ani jeden z nich nikdy nemal pas. Nie je tomu dávno, kedy Veľká Británia vlastnila mohutnú dávku našej planéty.

    V BUBO nájdete viacero milovníkov Británie, a tak sa viete k nám na naše zájazdy pridať. Ak ste už prešli všetky krajiny sveta, tak vás bude zaujímať môj blog Britské zámorské územia. Je ich trinásť (napríklad karibská Anguilla, izolovaný Tristan da Cunha či najvzdialenejšie Pitcairnove ostrovy v Pacifiku) a sú pre mňa veľkou cestovateľskou výzvou.

    Vedeli ste, že Stonehenge je starší než pyramídy v Egypte?
    Foto: archív — BUBO

    • Cenová náročnosť: blízka, ale drahšia Európa
    • Bezpečnosť: bezpečný, pozor však na futbalových chuligánov
    • Negatívum: typické anglické počasie, čo už ale dobre poznáme + horšia strava, o britskej kuchyni sa hovorí ako o najhoršej na svete
    • Zájazdy, ktoré odporúčam: zájazd v Škótsku/originálne Anglicko
    Victoria Street v Edinburghu. VIDEO: Pavol Tokár, BUBO

    Victoria Street v Edinburghu. VIDEO: Pavol Tokár, BUBO

    8. najväčší ostrov: Victoria Island

    8. najväčší ostrov: VICTORIA ISLAND #

    (rozloha 217 291 km2)

    Nepomýľte si ho s Vancouver Island, na ktorom sa nachádza Victoria, hlavné mesto Britskej Kolumbie (nie je to Vancouver, ako si myslia mnohí). 

    Victoria Island je položený na severe a má extrémne klimatické podmienky. Inuiti tu lovia tulene, narvaly a veľryby. My tu veľryby medzi ľadovými kryhami radšej pozorujeme.

    Pozorovanie veľrýb za polárnym kruhom má svoje čaro.

    Pozorovanie veľrýb za polárnym kruhom má svoje čaro.

    Na pohľad vyzerá Viktóriin ostrov menšie ako Ellesmere, je to však preto, že Ellesmere je bližšie k severnému pólu, a tak sa opticky rozťahuje. Keby sme ho položili k rovníku, bol by oveľa menší.

    Viktóriin ostrov je domovom viacerých druhov arktických zvierat, vrátane pižmoňa severského, karibu, arktických líšok a polárnych medveďov. Najväčšou osadou je Cambridge Bay, kde okrem Inuitov nájdete aj základne pre vedecký výskum.

    Ľadový medveď - najväčší zabijak.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    • Cenová náročnosť: drahý, avšak lacnejší ako Ellesmere
    • Bezpečnosť: bezpečný, až na nízke teploty a, samozrejme, pozor na ľadové medvede!
    • Negatívum: veľmi ťažko dostupný ostrov
    Viktóriin ostrov si môžete spojiť aj s návštevou Toronta. VIDEO: Angelika Machová, BUBO

    Viktóriin ostrov si môžete spojiť aj s návštevou Toronta. VIDEO: Angelika Machová, BUBO

    7. najväčší ostrov sveta: Honšú

    7. najväčší ostrov sveta: HONŠÚ #

    (rozloha 227 960 km2)

    Tokio, Kjóto, Hirošima, Nara, Nikkó, Kamakura či Osaka. Na hlavnom ostrove Honšú sa nachádza všetko, čo v Japonsku hľadáte. Jeho dominantou je svätá hora Fuji a som rád, že sa mi podarilo stáť na jej vrchole.

    Honšú, to je sumo, ale aj bambusové lesy, ktorými sa prechádzame my ale aj Japonky v kimone, tradície, ale aj hypermoderné zážitky. Tu môžete ochutnať najlepšie suši a sašimi, nájdete tu najstaršiu čajovňu sveta a môžete tu ochutnať ako čaj mača, tak aj kobe steak priamo v meste Kobe. Tokio má najviac michelinských reštaurácií na svete a odporúčam sa tu ubytovať v tradičných hoteloch tipu rjókan.

    Honšú má všetko, čo od Japonska očakávate.

    Honšú má všetko, čo od Japonska očakávate.

    Ak budete od svojich kamarátov počuť na Japonsko s BUBO dobré referencie, vedzte, že je za tým veľa práce – v zmysle teórie kaizen (postupné zlepšovanie sa), ktorú praktizujeme.

    Všetko sedí na sekundu presne a naši klienti vidia dva- až trikrát toľko vďaka sprievodcom vyškoleným v BUBO Cestovateľskej Akadémii. Naše zájazdy Japonskom sú dotiahnuté aj čo sa týka dramaturgie jedla. A, hlavne, tu naši klienti ulovia množstvo zážitkov.

    Návšteva ostrova Honšú je veľmi inšpiratívna a rýchlo zistíte, že Japonsko je úplne iné než zvyšok sveta. Nielen na jar, kedy kvitnú sakury, nielen na jeseň, kedy sa príroda oblieka do krásnych pestrých farieb, ale aj na Vianoce či Silvestra.

    Zlatý pavilón Kinkakudži, respektíve Rokuondži v Kjóto.
    Foto: Martin Šimko — BUBO

    • Cenová náročnosť: práve teraz prekvapivo nízke ceny. Pýtajte si u nás let triedou biznis - ponúkame taktiež za výhodnejších podmienok
    • Bezpečnosť: jedna z najbezpečnejších krajín sveta
    • História našich ciest do Japonska: po prvý raz som sprevádzal zájazd Japonskom s japanologičkou Katarínou Mikulovou v roku 2004
    • Negatívum: vyššie náklady na ubytovanie a služby. Japonci nevedia po anglicky aj na miestach, kde by ste to očakávali
    • Odporúčam zájazdy: Exkluzívne Japonsko (štyri hlavné ostrovy)/Japonsko, zlatá cesta

    Jedno z najkrajších miest na svete. Kjóto a jeho svätyňa Fushimi Inari.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    6. najväčší ostrov: Sumatra

    6. najväčší ostrov: SUMATRA #

    (rozloha 473 481 km2)

    Pred 30 rokmi ma divoká Sumatra nadchla. Návšteva goríl v Rwande je extrémne drahá, no tu na Sumatre bolo pozorovanie orangutanov, čo sú taktiež primáty, úplne zadarmo. Vždy sme pri nich úplne blízko. Ide o orangutanie centrum a ak pytliaci zabijú matku, tak sa mláďa dostane práve do tohto centra, kde ho vychovajú a opäť vypustia do džungle.

    Orangutany žijú úplne voľne, nie sú tu žiadne klietky či ploty. Ide o najväčšieho ázijského primáta a najväčšieho vôbec, ktorý väčšinu života trávi na stromoch.

    Moje spomienky na Sumatru:

    Po prvý raz som tento ostrov prešiel v roku 1995, následne som sa sem viackrát vrátil. Sprvu som sa sem plavil loďou z malajského Penangu a cez Sumatru po Tran-Sumatra Highway, ktorá žiadnou diaľnicou teda nebola, som sa terigal autobusom. Zobral som svoju novomanželku, v autobusoch prevážali smradľavý durian a na lodiach fajčili hnusné klinčekové cigarety. Bolo jej neustále zle. Mňa rozbolel zub a skončil som u miestneho zubára. Jeden veľký horor. No bola to práve Sumatra, vďaka ktorej som sa odklonil od biblie cestovateľov Lonely Planet, našiel si lokálneho partnera a vydal sa vlastným smerom. Hotely, ktoré odporúčala Lonely Planet, boli plné západných turistov, ktorí poberali doma nezamestnanecké a tu pili pivo. Ja som vždy hľadal originálnu atmosféru a odklon od overtourizmu. Vždy som túžil krajinu, ostrov spoznať hlbšie a cez zážitky mu porozumieť.

    Stretnutie s orangutanmi na Sumatre.

    Stretnutie s orangutanmi na Sumatre.

    Keď orangutanie centrum v Bukit Lawang asi pred 25 rokmi vytopilo, poslali sme charitu - materiál aj peniaze. V tej dobe ešte charita a ekológia neboli populárne a aj vo firme mi nadávali, lebo v tej dobe sme aj my potrebovali charitu, no pre mňa to bola principiálna záležitosť. Som rád, že sme vždy pomáhali ešte predtým než sa stala charita v slovenských firmách populárna. Verím, že aj keď vraj žijeme v posfaktickej dobe, majú jasné činy zmysel. Odvtedy sme postavili nemocnicu v Kambodži a vysadili cestovateľský les. Viď naša sekcia Ekológia.

    Musím vyzdvihnúť zážitky na jazere Toba a ostrove Samosir, kde žili dlho ľudožrúti. Tu môžete stále kúpiť jedny z najlepších masiek v Indonézii, ktoré sú neporovnateľne lepšie než tie z Bali či Lomboku. V okolí mesta Padang viete ochutnať najštipľavejšiu stravu sveta, ktorej konkuruje iba čínsky Sečuan. Tu na Sumatre sa stretnete s kultúrou Minakabaou, ktorá je matriarchálna a muž si tu ani necekne. O rovnoprávnosti žien vo svete som napísal blog.

    Pridajte k tomu tradičné oblečenie, výrobky, rituály, tance či hudbu. A džungľu, kde kúpeme slony a pozorujeme zvláštnu rafléziu, najväčší kvet sveta, ktorý smrdí ako zhnité mäso.

    Sumatra je ešte tá stará ozajstná Indonézia - ostrov, kde sa cítite ako objaviteľ, a nie ako turista.

    Trekovanie po Sumatre vás odmení nádhernými výhľadmi.
    Foto: Tomáš Horňák — BUBO

    • Cenová náročnosť: veľmi lacný ostrov
    • Bezpečnosť: bezpečná, pozor však na hady v pralese
    • História našich ciest na Sumatru: po prvý raz som tu bol v roku 1995
    • Negatívum: vysoká vlhkosť, zlé cesty
    • Odporúčam zájazdy: Sumatra, Jáva, Bali/Sumatra - nespútaná Indonézia

    Krásna sumatrianska príroda.
    Foto: Tomáš Horňák — BUBO

    5. najväčší ostrov: Baffin Island

    5. najväčší ostrov: BAFFIN ISLAND #

    (507 451 km2)

    Baffinov ostrov je pomenovaný po polárnikovi Williamovi Baffinovi, ktorý hľadal už vyššie spomínaný Severozápadný prieplav. Nenašiel ho, ale objavil obrovitánsky ostrov. Baffin Island je ideálny pre treking v absolútnej divočine. Východiskovým bodom do nej je mesto Iqaluit, hlavné mesto Nunavutu.

    Je to najväčší ostrov Kanady, celkovo vyše desaťkrát väčší než Slovensko. Jazdíme tu na snežných skútroch a Baffin je jedným z TOP miest sveta, kde vieme pozorovať polárne medvede v ich prirodzenom prostredí.

    Baffinov ostrov je najväčší v Kanade.

    Baffinov ostrov je najväčší v Kanade.

    Najväčšia mäsožravá suchozemská šelma má aj svoju krajšiu stránku, aspoň na fotografiách a videách. V skutočnosti ide o nemilosrdného zabijaka – samec, má tri metre a bezmála 700 kíl.

    Populárnou turistickou atrakciou je tu národný park Auyuittuq, v preklade z jazyka Inuitov „krajina, ktorá sa nikdy neroztopí“. Aj preto ponúka ostrov krásne arktické skvosty ako fjordy Cumberland Sound či Pangnirtung Fjord.

    Horolezci zase obdivujú hory nesúce mená z nórskej mytológie - Mount Thor so svojím strmým zvislým útesom a Mount Asgard s dvoma plochými vrcholmi.

    Baffinov ostrov vás prekvapí nádhernou prírodou.
    Foto: archív — BUBO

    • Cenová náročnosť: opäť veľmi vysoká, ako v celej arktickej Kanade
    • Bezpečnosť: bezpečný ostrov, až na ľadových predátorov
    • Negatívum: náročný prístup
    • Odporúčam zájazdy: Kanada - západ/Kanada - veľký okruh

    Baffinov ostrov je pomerne málo navštevovaná destinácia.
    Foto: archív

    4. najväčší ostrov: Madagaskar

    4. najväčší ostrov: MADAGASKAR #

    (rozloha 587 041 km2)

    My Slováci si tento ostrov spájame s Móricom Beňovským, rodákom z Vrbového, ktorého voláme kráľ Madagaskaru“. Ja som sa na tomto ostrove stretol so spolkom Mórica Beňovského, ktorý robí vskutku záslužnú činnosť v propagácii tohoto dobrodruha. Samozrejme, išiel som pozrieť aj ulicu slávneho Slováka. Našiel som tu nápisy v poľštine a maďarčine. Aj tieto národy si Mórica prisvojujú.

    Prešiel som Madagaskar zo severu na juh vrátane ostrova Ile Sainte-Marie (Nosy Boraha). Na Madagaskar sme začali realizovať zájazdy ako prví, nie je to ľahká destinácia, ale teraz sa vieme k lemurom dostať bližšie, poznáme ho a máme tu svojich priateľov. Využívame tu rôzne druhy dopravy: neuveriteľné mosty, jazdíme tu aj na rikšiach, na kárach ťahaných volmi, po turistike sa kúpeme v malých jazierkach, plavíme sa po krásnom mori na našich plachetniciach...

    Antananarivo, hlavné mesto Madagaskaru, leží vo výške vyše 2 800 metrov nad morom.
    Foto: Robert Taraba — BUBO

    Madagaskar, to je Noemova archa Indického oceánu a mnoho vecí je tu unikátnych. Lemury som spomínal, no nachádza sa tu najväčší aj najmenší chameleón sveta, oboch tu uvidíme. Cestovateľská palma ravenala, ktorá je naozaj skvostná, je endemická taktiež. Spomenúť musím aj to, že 6 z 8/9 druhov baobabov sveta nájdeme práve tu, robí sa z nich aj džús či džem.

    Madagaskar je obrovský a veľmi zaujímavý. Je to náročnejšie cestovanie, ale my sme za tie roky už našli hotely s francúzskym šarmom a náš program je fajn.

    • Cenová náročnosť: stredná až nízka, odporúčame však investovať do kvalitných guidov
    • Bezpečnosť: bezpečná a exotická Afrika (ak idete s BUBO). Madagaskar má mnoho politických problémov, ktoré my však monitorujeme.
    • História našich ciest na Madagaskar: prvú cestu v tejto oblasti absolvoval náš sprievodca už v roku 1988, terajší šéf produkcie BUBO Tomáš Hušek tu mal v roku 2008 svadobnú cestu
    • Negatívum: chudoba a veľké vzdialenosti medzi hlavným mestom a populárnymi atrakciami (napríklad Alej baobabov)
    • Odporúčam zájazdy: Madagaskar - veľký okruh/Madagaskar a Nosy Be

    Architektúra malgašov je jedinečná a počas našej cesty sa neustále mení.
    Foto: Martin Karniš — BUBO

    3. najväčší ostrov: Borneo

    3. najväčší ostrov: BORNEO #

    (rozloha 748 168 km2)

    Keď som v roku 1998 navštívil Borneo po prvý raz, bolo to ako letieť na Mesiac. Leteli sme zvláštnym letom Bali – Brunej, ja a traja klienti obrovským Boeingom Jumbo. V lietadle okrem nás veľa cestujúcich nebolo a sultán tento let evidentne poriadne dotoval.

    Ide o jediný ostrov sveta, na ktorom ležia tri štáty. Južnú časť ostrova (73 %) zaberá Kalimantan patriaci Indonézii a dnes tu rozvíjajú jej nové hlavné mesto Nusantara.

    Ešte exotickejším úlovkom je však malý štátik Brunej. Antonio Pigafetta sa plavil okolo sveta s Fernaom Magellanom a opísal Brunej ako Benátky Tichého oceánu (1521). Vidíte tu mešity, ženy v tradičnom islamskom, ale farebnom oblečení. Sultán tu má svoj vlastný Disneyland a je úplne zadarmo.

    Nájdete tu aj najväčší kvet na svete - rafléziu arnoldovu.
    Foto: Tomáš Horňák — BUBO

    Na severe sa tiež nachádzajú malajské časti Sabah a Sarawak a práve túto časť ostrova odporúčam navštíviť. Borneo je hustou džungľou, kde prechádzame visutými mostami. Čím hlbšie ideme, tým exotickejšie sú tunajšie kmene. Stúpame aj na Mt. Kinabalu vysoký 4 095 metrov, ktorý je najvyšším vrchom ostrova.

    Keď sa prechádzam tunajším prostredím, všetko mi príde viac animistické. Dievčatá majú akési čierne kapucne či kroje (tiež viac dočierna), hrá sa tu na zvláštne hudobné nástroje a muži na lov používajú fúkačky. Samozrejmosťou sú obrovské paprade a zvláštne živočíchy. Brodíme tu rieky plné rýb a všetkého je tu akosi viac. Práve tu rastú tiež najväčšie kvety sveta, raflézie. Kvitnú iba zopár dní v roku a smrdia ako pokazené mäso, ide totiž o mäsožravú rastlinu.

    Plavil som sa riekami na Borneu a videl som opicu s veľkým nosom – kahau nosatý, ktorý výborne pláva. Chodíme tu tiež pozorovať bornejských medveďov a plavíme sa na ostrovček, kde každý deň v roku chodia karety a kladú tu vajíčka.

    Náš cestovateľský fanatizmus nás hnal na tieto ostrovy príliš skoro. Od roku 1998, kedy som tu bol po prvý raz, sem chodíme každoročne.

    Kahau nosatý patrí medzi ohrozené druhy.

    Kahau nosatý patrí medzi ohrozené druhy.

    • Cenová náročnosť: stredná až nízka
    • Bezpečnosť: bezpečný ostrov s unikátnymi a občas nebezpečnými zvieratami
    • História našich ciest na Borneo: prvú cestu na ostrov som absolvoval v roku 1998
    • Negatívum: riziko častých zrážok, odporúčam sem cestu medzi októbrom a marcom
    • Odporúčam zájazd: Veľký letecký okruh Áziou
    Tetovanie v Sabahu. VIDEO: Ladislav Vontszemü

    Tetovanie v Sabahu. VIDEO: Ladislav Vontszemü

    2. najväčší ostrov: Nová Guinea

    2. najväčší ostrov: NOVÁ GUINEA #

    (rozloha 785 753 km2)

    Absolútna špecialita pre fajnšmekrov (ako aj nasledujúce prvé miesto). Na ostrov Nová Guinea sa väčšina ľudí bojí cestovať kvôli ľudožrútom. Tých sa už v súčasnosti netreba obávať, strach by som mal skôr z vyšších cien. Ide však o svetovú topku a absolútny unikát, do ktorého sa oplatí investovať.

    Nová Guinea je najväčší tropický ostrov sveta. Nepreniknuteľný zelený závoj pralesa skrýva aj pred satelitmi množstvo kmeňov, zem tajomstiev, povier... V nedostupných údoliach sa rozpráva vyše tisíc jazykmi.

    Navštívili sme lovcov hmyzu a ochutnali pavúkov. Pridali by ste sa? VIDEO: Dominika Ďurišová

    Navštívili sme lovcov hmyzu a ochutnali pavúkov. Pridali by ste sa? VIDEO: Dominika Ďurišová

    Nová Guinea je rozdelená medzi Indonéziu – Západná Guinea (kedysi Irian Jaya) a nezávislý štát Papua-Nová Guinea. V západnej časti nájdete jedny z najkrajších pláží sveta, napríklad Raja Ampat, ktorá podmorským životom konkuruje Palau.

    Rozlohou je ostrov ako celok čosi obrovské, a keď k tomu pridáme minimum ciest, je jasné, že ide o unikát. Mne sa ešte podarilo prejsť ostrov krížom z územia kmeňa Huli až do Lae k moru. Posledné roky to už nejde, lebo kmeňové boje prechod zastavili.

    Papua-Nová Guinea pod záštitou profesionálnych cestovateľov je však azda najväčší cestovateľský úlovok na svete. Má najviac kmeňov, najviac rečí, neuveriteľný svet a najkrajšie fotografie.

    Bezpečné stretnutie s papuánskymi kmeňmi. VIDEO: Ľuboš Fellner

    Bezpečné stretnutie s papuánskymi kmeňmi. VIDEO: Ľuboš Fellner

    S týmto ostrovom a Papuou sa spájajú unikátne zážitky. Naše dievčatá tu prezliekali za nevesty, chlapcov namaľovali podľa svojich tradičných zvykov ako kostlivcov a ukázali nám aj to, ako stolovali, keď boli ešte ľudožrútmi. Niektoré kmene Papuy nosia piecky na hlavách a keď nájdu chrobáčika – či obrovského chrobáka, šup ho do piecky. Ich deti takéto mňamky milujú.

    Tu sa žije život ako v praveku a výlet sem je akýmsi strojom času.

    My si Novú Guineu spájame s Austráliou či luxusným Singapurom. Môžem vám však povedať, že Nová Guinea je dobrým tipom a my sem realizujeme zájazdy mnoho ráz do roka a máme teda náš servis zabehnutý.

    • Cenová náročnosť: veľmi vysoká
    • Bezpečnosť: bezpečná s BUBO. Inak veľmi nebezpečná oblasť s veľkým rizikom prepadnutia
    • História našich ciest na Papuu: prvú cestu na ostrov sme absolvovali v roku 1998 v rámci expedície Oceánia
    • Negatívum: na viacerých miestach dodnes absentujúca infraštruktúra
    • Odporúčam zájazdy: Papua-Nová Guinea a Austrália / Papua a Singapur

    Bahenní muži. Nahé telá majú potreté blatom, ktoré zaschnuté zanecháva biely odtieň na tmavom tele.
    Foto: Martin Šimko — BUBO

    1. najväčší ostrov: Grónsko

    1. najväčší ostrov: GRÓNSKO #

    (rozloha 2 166 086 km2)

    Grónsko je jasné prvé. Víťaz tohto rebríčka má rozlohu takmer               2,2 milióna km2 a je tak skoro trikrát väčší než Nová Guinea. Grónsko je najväčším ostrovom sveta, ktorý nie je kontinentom a možno by mu mal skôr prináležať tento status.

    Hoci Grónsko patrí európskej krajine (Dánsku) a je pre nás relatívne blízko, ide o absolútne unikátny ostrov so zvláštnymi ľuďmi, unikátnou prírodou a zážitky, ktoré tu ulovíte, budú výnimočné taktiež.

    Už bežný let je tu unikátom, ako aj každá hodina tu strávená. Počas svojho pobytu v Grónsku uvidíte padajúce ľadovce, potulujúce sa ľadové medvede a môžete si vyskúšať trekking či kajaking, ktorý vymysleli Inuiti.

    Na kajakovanie medzi ľadovcami v našom kempe nikdy nezabudnete. Je to naozaj krása.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Čo majú spoločné Grónsko a Papua-Nová Guinea? Do oboch destinácií by som pokojne zobral svoju manželku aj svoje deti. Na Papue sa musíte uskromniť, čo sa týka hotelov a reštaurácii, no v Grónsku ani v tomto nie.

    Grónsko je typickou ukážkou unikátnosti ostrovov ako takých. Svedčia o tom aj jeho hotely. Spal som v hoteloch posadených na skale či v presklených kabaňách, odkiaľ bolo ideálne pozorovať polárnu žiaru. V zime zase v luxusnom iglu.

    Reštaurácie tu pochytili škandinávsky zmysel pre severskú kuchyňu a jedlo je tu naozaj bezkonkurenčné. Tu sa nachádza najizolovanejšia michelinka sveta Koks, kde vám 21-chodové menu naservírujú za 700 eur a vám nebude ľúto jediného eura.

    Prešiel som pre vás Grónsko krížom-krážom a môžem konštatovať, že ho tak, ako som ho pre našich klientov pripravil, zvládnete. O Grónsku som napísal zopár aktuálnych blogov a pripravil štyri zájazdy. Unikátom je BUBO grónska garancia, kde v prípade meškania letu (alebo ak neletí) berieme vzniknuté náklady na seba.

    • Cenová náročnosť: veľmi vysoká
    • Bezpečnosť: bezpečný s výbornými službami
    • História našich ciest do Grónska: od roku 2011 sme najväčším predajcom Grónska
    • Negatívum: meškajúce a zrušené lety (pozri BUBO Grónsklu garanciu)
    • Odporúčam zájazd: Grónsko luxusne

    Architektúra Ilulissatu je svojská, aj keď silne ovplyvnená škandinávskou.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Vyrazte na najväčšie ostrovy sveta #

    Rozlohou najväčšie ostrovy sveta sú obrovitánske, exotické a sú samy sebou. Oplatí sa ich preskúmať. Väčšinu ostrovov, o ktorých som písal, navštívilo minimum Slovákov a tak môžete byť jedni z prvých práve vy. Vybrať sa na ne je dobrým tipom! A je to zároveň boj proti overtourizmu. Prajem vám šťastné cesty.

    Tak ako sa to počúvalo? Urobil som príliš veľa chýb? Ak áno nahlás nám to prosím. No ak sa ti naša práca v BUBO páči daj vedieť svojim známym. Toto čítanie o svete je veľmi pozitívne, rozvíja človeka a ja by som na tvojom mieste už nič iné nečítal. Inak práve mi napadlo, včera som načítaval dva skvelé blogy, to je až neuveriteľné čo tí sprievodcovia BUBO vedia. Fakt super! Čítajte náš cestovateľsky magazín na bubo.sk lomené blog a budete šťastnejší. Alebo aspoň budete vedieť viac o šírom svete. Do skorého počutia priatelia.

    Ľuboš Fellner

    Ľuboš Fellner

    Ľuboš Fellner

    Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

    Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

    Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

    Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
    Posledný raj (expedícia)

    Zo zájazdu:

    Ľuboš Fellner

    Posledná úprava článku | Prečítané: 218

    Odporúčame tieto zájazdy

    E

    Ázia  

    India


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    2643 4405€
    E

    Ázia  

    Tibet, Nepál, India, Čína


    náročnosť

    25 dní

    Trvanie

    4388 6750€
    K

    Ázia  

    Vietnam, Kambodža


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    3704 4939€
    K

    Amerika  

    Karibik, Mexiko


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    3209 4279€

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.