San Francisco - mesto s dušou slobody

Prehliadka

San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a najslávnejšieho mosta na svete - Golden Gate Bridge. Jeho fotogenické a malebné scenérie poznáte z množstva filmov. Poďte s nami zistiť, čo vidieť v San Franciscu.

San Francisco Počasie

jasná obloha

jasná obloha

17°C

Predpoveď 16.Apr

Východ slnka 06:32

Západ slnka 19:46

Jedno z najslobodnejších miest sveta čaká aj vás. video: archív BUBO

Jedno z najslobodnejších miest sveta čaká aj vás. video: archív BUBO

Pôvabné San Francisco je s takmer 885 tisíc obyvateľmi štvrtým najľudnatejším mestom v štáte Kalifornia, nachádza sa v najsevernejšej časti sanfranciského polostrova. Keď sa obzrieme do histórie, založili ho Španieli v r. 1776, keď tu postavili prvú misiu a pevnosť. Po nich územie obsadili Mexičania, a vpečatili mu meno po Svätom Františkovi z Assisi, ktoré mu zostalo dodnes. Američania definitívne získali späť svoje územie, a s ním aj San Francisco, po americko-mexickej vojne v roku 1847. Najväčší rozkvet mesto zažívalo v 2. polovici 19. storočia, keď v Kalifornii vypukla zlatá horúčka.

Mesto priťahovalo umelcov odjakživa ako magnet.

2 minúty o San Franciscu

Dve minúty dôvodov pre návštevu San Francisca.

Na prelome storočí čelilo hroznému zemetraseniu a následnému požiaru, ktorý zničil 80% mesta. V rekordnom čase sa ho však podarilo vystavať znovu do krásy, a dnes je jedným z najnavštevovanejších miest sveta. A to aj vďaka svojmu liberálnemu duchu a všeobecnej tolerancii, ktorá tu tradične vládne, a prilákala do San Francisca menšiny a etniká z celého sveta. Nájdete tu autentickú čínsku štvrť, latinsko-americkú, taliansku, silné hnutia za práva homosexuálov, od päťdesiatych rokov bolo centrom spisovateľov uvoľnenej beatnickej generácie, neskôr zasa legendárneho hnutia hippies. Umelcov, spisovateľov a muzikantov skrátka vždy priťahovalo ako magnet. Zároveň je významným finančným, kultúrnym a dopravným centrom. No San Francisco so šarmom sebe vlastným zvláda byť veľkomestom tak, aby sa mu vyhol povestný americký zhon

Komplexné informácie o USA nájdete tu.

Očarujúce pomaľované dámy #

Začíname prehliadku: #

Našu BUBO prehliadku tohto svojského mesta začíname o 8.00, hneď po raňajkách. Náš hotel sa zvyčajne nachádza na Market Street, z nej odbočíme na Hayes Street, ktorá nás dovedie priamo na Alamo Square

Tu už nás čakajú Painted Ladies, teda Maľované dámy. Je to názov viktoriánskych a edwardiánskych domčekov, tisnúcich sa v rade k sebe  a pomaľovaných rôznymi farbami, čo vo výsledku núka priam rozprávkový dúhový pohľad. Toto poetické pomenovanie prvýkrát použili spisovatelia Elisabeth Pomada a Michael Larsen v r. 1978 v rovnomennej knihe Painted Ladies. Domy tohto architektonického štýlu sa stavali v rokoch 1849-1915. V San Franciscu ich bolo okolo 48 000, množstvo z nich však zhorelo po zemetrasení r. 1906. Tie, ktoré zostali, premaľovali počas druhej svetovej vojny na šedú, podľa vtedajších vojenských lodí. Mnoho z nich padlo za obeť aj novej výstavbe a neľútostne ich zbúrali, alebo odstránili viktoriánske dekorácie, ktoré vymenili za iný stavebný materiál a obklady. Až v 60-tych rokoch prvý odvážlivec - sanfranciský umelec Butch Kardum prerušil túto šeď, strohosť, a premaľoval svoj domček do pôvabného modro-zeleného odtieňa. Vtedy si za to odniesol od ľudí ostrú kritiku, no postupne ho stále viac susedov nasledovalo, domčeky menili tvár, ulice dostávali typický romantický nádych San Francisca. Jednou z najkrajších a najznámejších ukážok tohto farebného zvyku a štýlu sú práve „Maľované dámy“ na spodnej strane parku na Steiner Street. Pre ten pohľad určite stojí za to prejsť sa obvodom celého pôvabného námestia Alamo Square.

San Francisco sme v BUBO zaradili aj medzi najkrajšie veľkomestá sveta.

"Farebná prechádzka" nám zaberie približne 20 minút, a potom už z Alamo Square vyrážame priamo k najslávnejšej ikone San Francisca, stokrát videnej v mnohých filmoch : Golden Gate Bridge!

Zlatá brána do mesta #

Tento jediný pohľad by stačil ako dôvod pre návštevu San Francisca. Dôvodov je však oveľa viac. video: archív BUBO

Tento jediný pohľad by stačil ako dôvod pre návštevu San Francisca. Dôvodov je však oveľa viac. video: archív BUBO

Po Steiner Street vyrazíme na sever a prídeme až na križovatku s Lombard Street/US 101, na ktorej zabočíme doľava. Tesne pred mostom zídeme z diaľnice k návštevníckemu centru. Z tohto miesta vám BUBO odporúča urobiť si nádherné zábery celého mostu. Zozadu Welcome Center vedie chodník priamo na most. Určite sa oplatí prejsť si po ňom a vychutnávať si ten zvláštny šteklivý pocit z toho, na akom výnimočnom mieste stojíte.

Golden Gate Bridge drží pokope vyše milióna nitov.

Keď sa rozmýšľalo o spojení dvoch brehov medzi mestami San Francisco a Sausalito, experti tvrdili, že postaviť most v tejto časti zálivu je takmer nemožné pre silné prúdy, vietor a príliv. Dovtedy sa ľudia aj tovar prepravoval medzi mestami kompou, ktorá bola veľmi dôležitá pre ekonomiku oboch miest. Napokon však padlo rozhodnutie, že most tu predsa len postavia. Na návrhoch a projektoch pracoval desať rokov Joseph Strauss Keď sa však most začal stavať, prerušili s ním spoluprácu. Výstavba ani po iných stránkach vôbec nebola jednoduchá. Miestami aj tragická, to keď sa jeden z pilierov zrútil a zabil desať robotníkov. Aj napriek tomusa veľdielo napokon podarilo dokončiť. Most s veľkou slávou otvorili v roku 1937. Až do 60-tych rokov bol s dĺžkou 2,7 km najdlhším zaveseným mostom na svete. Ďalšie prvenstvo zasa držal do roku 1998, keď bol s výškou viac ako 227 metrov najvyšším mostom na svete, šesťdesiat sedem metrov nad hladinou. Po kope ho drží 130 000 km káblov a 1,2 milióna nitov. Farebný odtieň sa napokon vybral International Orange teda Medzinárodná oranžová, aby bola dobre vidieťv hmle, ktorá v zálive vôbec nie je výnimkou, skôr naopak.

Prechádzka po moste trvá asi hodinku, na druhej strane sa nachádza ďalšia vyhliadka Golden Gate Bridge View/Vista point, s čarokrásnym pohľadom na mesto. V peknom počasí určite stojí za to navštíviť aj vyhliadky na protiľahlom kopci (Conzelman Road-Ridge Battery, Battery Spencer, Golden Gate View Point), na ktorý sa dá zísť priamo z cesty, keď sa budeme vracať späť.

Ak sa rozhodnete pre tento výlet, pri vstupe do mesta sa na diaľnici platí mýto, výstup je bezplatný. Cena za dvojnápravové auto je 7/8 $, závisí od spôsobu platby. Autá z požičovne majú tzv. palubnú jednotku, čiže s takýmto autom sa dá prejsť cez FastTrak pruh a suma sa automaticky odráta z kreditnej karty, ktorá sa nechávala autopožičovni na zábezpeku.

3 tipy na neamerické reštaurácie:

1. JAPONSKO: Ebisu - top japonská reštaurácia, ktorá funguje v meste už 35 rokov ako rodinný podnik. Po príchode sa zapíšte do knihy, vyberte si, či chcete sedieť pri sushi bare alebo mať vlastný stôl (odporúčame bar), počkajte, kým vás zavolajú, a potom si už užívajte čerstvosť rýb, ktoré do reštaurácie vozia priamo z rybieho trhu v Tokiu a z americkej Aljašky. Z centra mesta sa sem ľahko dostanete metrom. (1283 9th Ave)

2. NEMECKO: Radhaus - dizajnový podnik v nemeckom štýle, ktorý o sebe tvrdí, že je ešte podobnejší minulosti ako samotná minulosť. Veľký výber čapovaných nemeckých pív, klobás, praclíkov a nemeckých špecialít v prostredí niekdajšej vojenskej pevnosti, odkiaľ americkí námorníci vyrážali na boje v Pacifiku. (2 Marina Blvd BUILDING A).

3. KÓREA: Purple Rice - pre milovníkov ázijskej kuchyne, kinchi a menej známych ázijských špecialít. Keď zamierite do štvrte hippies Haight-Ashbury, určite vám odporúčame zastaviť sa. (509 Haight St).

3 fotografie

Medzinárodná kuchyňa v San Franciscu

Najkľukatejšia ulička na svete #

Po prechádzke po moste Golden Gate sa presunieme do mesta. Prejdeme aj okolo časti ulice Lombard, ktorá je považovaná za jednu z najkľukatejších a najstrmších na svete. Začiatkom 20. storočia ju nechal vydláždiť obyvateľ bloku v časti Russian Hill (Ruský kopec) Karl Henry. Chcel, aby sa časť ulice s 27 % sklonom dala zísť autom. Táto časť sa tak stala atrakciou pre všetkých, ktorí navštívia San Francisco. Ulicou sa dá zísť nie väčším autom ako osobným rýchlosťou 8 km/h, prípadne na segway, alebo na malom elektro- autíčku, ktorá sa dá v meste požičať. Kľukatý úsek Lombard Street sa nachádza medzi ulicami Hyde, Chestnut, Leavenworth a Filbert.

Pier 39 – sladký život na móle #

Ďalšou zástavkou je Pier 39 (Mólo 39), ktorý je populárnou turistickou atrakciou a nákupným centrom v jednom. Okrem výberu z množstva obchodov nielen so suvenírmi, kaviarní a reštaurácií, vás tu zabavia aj desiatky originálnych pouličných umelcov (napokon, veď sme v meste umenia). Veľkým lákadlom móla aj uškatce. Tie sa v okolí San Francisca nachádzali odjakživa. Predtým sa zdržiavali na Seal Rock - skale v zálive, na pontóny k Pier 39 začali prvýkrát prichádzať v septembri v roku 1989. Množstvo vedcov špekulovalo, prečo sa časť z nich presunula práve sem. Jedna z hypotéz vraví, že prišli po zemetrasení Loma Prieta v r. 1989, ale to sa udialo až niekoľko mesiacov potom, ako na pontóny prišli prvé uškatce. V súčasnosti ich tu stabilne žije až okolo 1700, a či už sa len tak vyvaľujú, alebo hrajú, stali sa jednou z najkrajších atrakcií Pier 39.

Slávny Pier je jedným zo symbolov tohto sympatického mesta. video: archív BUBO

Slávny Pier je jedným zo symbolov tohto sympatického mesta. video: archív BUBO

My v BUBO odporúčame zaparkovať práve na Big Triangle Parking Lot (cena za celodenná parkovanie cca 25 $), ktoré je na úrovni Pier 35. Ak sa to nepodarí na tomto parkovisku, s veľkým autom (12 seater) sa dá zaparkovať aj v garáži nákupného centra North Point Centre (blok ohraničený ulicami North Point, Mason, BayPowell Street). Keďže sem zvyčajne prídeme v čase obeda, určite odporúčam vyskúšať špecialitu Clam cowder (biela hustá polievka s mušľami v bochníku, cca 8 $) v Boudin Bakery & Café, ktorá sa nachádza hneď na začiatku Pier 39 (za akváriom). Samozrejme, okrem nej je v ponuke množstvo iných chutných jedál. Ak tu bude plno, je tu kopec ďalších dobrých reštaurácií (Hard Rock Cafe, Bubba Gump Shrimp...), stačí si vybrať!

Na móle si po obede dávame cca 1-2 hodinový rozchod, ktorý môžete okrem nakupovania suvenírov využiť rôzne:

  • Návšteva Aquarium of the Bay, ktoré sa nachádza priamo na Pier 39, je domovom viac než 20 000 morských živočíchov vrátane žralokov dlhoplutvých , rají, medúz, chobotníc, riečnych vydier a mnohých ďalších. (Otváracie hodiny: 10:00 – 18:00, vstupné: cca 28$).
  • V okolí móla sa nachádza množstvo spoločností, ktoré robia vyhliadkové plavby po zálive okolo väznice Alcatrazpopod most Golden Gate Bridge. (Trvanie cca 90 minút, cena: cca 35 $).
  • Na konci móla naľavo (ak stojíme tvárou k Alcatraz) sa nachádza miesto, odkiaľ sa dajú dobre pozorovať uškatce.
  • Koniec móla je aj výborným miestom na fotografovanie ostrova s najznámejšou väznicou Alcatraz.

Za tajomstvami Alcatrazu #

Na toto legendami opradené miesto sa pozrieme viac zblízka aj my. Je to skalnatý ostrov, ležiaci uprostred sanfranciského zálivu približne 2 km od pobrežia. Pôvodní obyvatelia ho navštevovali už pred 10 000 rokmi. Historici sa domnievajú, že slúžil pre nich ako vhodná oblasť zberu potravín, najmä vajec morských vtákov, a na lovenie rýb. Podľa starých legiend práve sem posielali Indiánov do vyhnanstva, keď sa vzopreli kmeňovým zákonom.

V druhej polovici 18. storočia ho objavili Španieli. Prvý z Európanov, ktorého noha sem vstúpila, bol námorný dôstojník Juan Manuel de Ayala. Vtedy ostrov obývali iba kŕdle vtákov, a tak ho pomenoval - Isla de los Alcatraces (Teda Ostrov pelikánov, resp. súl. Sula biela je druh vtáka, ktorý na ostrove žil).

Po vypuknutí zlatej horúčky 1849, ako San Francisco bohatlo, museli zabezpečovať aj jeho stále lepšiu ochranu. Postupne sa stalo dokonca jedným z najbohatších miest na svete, a tak sa rozhodli práve na ostrove vybudovať jednu z dvoch obranných pevností. Výstavba sazačala v polovici 19. storočia, pre skalnatý terén bola náročná a veľmi nákladná, trvala 6 rokov.

Za 20 rokov fungovania sa pokúsilo o útek z Alcatrazu 36 mužov.

Neskôr sa usúdilo, že ostrov bude vhodný pre väznicu, a to práve pre veľkú vzdialenosť od pobrežia a studenú vodu so silnými prúdmi. Najskôr sa z pevnosti stala vojenská väznica, a od roku 1934 ju prerobili na väzenie s maximálnym strážením, v ktorej si odsedelo tresty množstvo mimoriadne nebezpečných trestancov. Medzi inými aj slávny mafiánsky boss a americký gangster Al Capone, či George „Machine GunKelly, ktorý tu strávil sedemnásť rokov za únos, alebo Robert Stroud, známy pod prezývkou Birdman (Vtáčí muž), ornitológ, ktorého zavreli za napadnutie, zabitie a vraždu. Počas 20-tich rokov fungovania väznice sa o útek pokúsilo 36 mužov, 23 z nich chytili, šiestich zastrelili a dvaja pri úteku zomreli. Najznámejší je práve príbeh troch väzňov, ktorým sa odtiaľto podarilo utie. Najprv ich vyhlásili za nezvestných, potom za mŕtvych. Telá sa však nikdy nenašli. Neskôr jeden z dozorcov dostal pohľadnicu z Brazílie, ktorá bola prázdna. Špekuluje sa, či to nebol pozdrav od týchto záhadne zmiznutých väzňov, ktorým by sa tak útek cez studené vody sanfranciského zálivu podarilo zázračne prežiť.

Pier 39 a Alcatraz

Príbeh tak priťahoval verejnosť, že bol dokonca sfilmovaný ( film Útek z AlcatrazuClintom Eastwoodom bol nakrútený v r. 1979). V roku 1963 väznicu zatvorili. Dnes je to historická pamiatka a turistická atrakcia. Ostrov aj väznicu sa dá navštíviť práve z móla Pier 33. V plnej letnej sezóne však lístky na mieste len tak ľahko nekúpite, pretože o Alcatraz je veľký záujem. Treba si ich objednať dopredu, najlepšie cez internet na daný deň. (Cena cca 100$, dajú sa zakúpiť aj tzv. Combo tickets- kombinované s inou atrakciu).

Po návšteve Pier 39 pokračujeme v prehliadke, a z móla sa vydávame pešo doľava po ulici The Embarcadero, ktorá sa napája na Jefferson street. Na 3tej ulici Taylor street odbočíme doľava, ideme až po križovatku s Bay street. Dostaneme sa k točni sanfranciských„električiek“ - Cable Car. Kúpime si jednosmerný lístok (cena: 7 $), a vydávame sa na nezabudnuteľnú jazdu mestom. 

Zvezte sa starou dobrou „Cable Car“ #

San Francisco je známe práve svojimi klasickými „električkami“, ktoré dodnes brázdia strmé ulice mesta, a tento čarovný výjav ste mohli vidieť aj v mnohých amerických filmoch. Cable car (pozemná lanovka) tu začala premávať v roku 1878 a patrí medzi posledné manuálne ovládané električky na svete. Tento systém vymyslel Andrew Smith Hallidie po tom, ako bol svedkom nehody vozu ťahaného koňmi, ktoré sa na mokrej strmej ceste pošmykli. Incident, ktorému San Francisko vďačí za typické neodmysliteľné štýlové električky, šinúce si to hrdo po uliciach mesta. I keď z 23 liniek existujú dnes už len 3, ktoré sa podarilo zachrániť po ničivom zemetrasení a požiari v roku 1906, a samozrejme, celkovej modernizácii mesta. Cable car odvezú denne 20 000 turistov, takže sa môže stať, že si na tú svoju električku aj postojíme v rade. Aspoň budeme môcť sledovať, ako sa električky na konečnej manuálne otáčajú. Kapacita jednej je až 60 ľudí, takže to pôjde rýchlo. Vo vozni sa dá sedieť v prípade nepriaznivého počasia vnútri, ale najväčší zážitok – a tak to robíme aj my v BUBO, je postaviť sa na schodíky a tak si užiť pravú jazdu sanfranciskou Cable Car.

Električky tu neriadia stroje.

BUBO Tip: #

Ďalšie nástupište Cable Car je aj na konci promenády ulice Jefferson Street v parku, no zvyknú tam bývať oveľa väčšie rady na električku. V parku sa však nachádza zaujímavé Maritime Museum- Námorné múzeum (otváracie hodiny 10:00 - 16:00).

Čarovnú jazdu staručkou električkou s výhľadmi na krásne scenérie centra mesta máme za sebou. Vystúpime na California Street, po nej zbehneme až po križovatku s Grant Ave a sme v Chinatown.

Najstaršia čínska štvrť v Severnej Amerike #

Sanfranciská Čínska štvrť vznikla počas zlatej horúčky, keď sem z južnej časti Číny smerovalo množstvo ľudí. Väčšina z nich si tu otvorila obchody, reštaurácie, alebo pracovali ako robotníci pri výstavbe mesta. Niektorým sa podarilo dostať sa aj priamo do zlatých baní. Neprišli len muži, ale aj ženy. Pár z nich začalo práve v čínskej štvrti ponúkať svoje telá. Vznikol tu gang „Tong“, ktorý sem postupne začal voziť slobodné Číňanky, a populácia prostitútok vzrástla natoľko, že tvorili až 70% obyvateľov Chinatownu. Postupne však začali nielen prostitúciu, ale aj príval migrantov obmedzovať zákonmi. V súčasnosti ide o najstaršiu čínsku štvrť v Severnej Amerike s počtom obyvateľov cca 100 000.

Odbočíme doprava a ideme až na koniec ulice k Dragon’s Gate (Dračej bráne). Grant Avenue je hlavná nákupná ulica v čínskej štvrti s množstvom obchodíkov a reštaurácií.

Nákupný raj - Union Square #

Po Grant Avenue budeme pokračovať ďalej až po križovatku s Post Street, na ktorej odbočíme doprava. Po tejto ulici sa dostaneme až na Union Square (križovatka Post StreetStockton Street), námestiu ležiacom v srdci modernej časti San Franciska. Má rozlohu vyše 1 hektára, a ohraničujú ho ulice Geary, Powell, Post a Stockton. Spolu s priľahlými ulicami je to jedna z najväčších obchodných štvrtí v USA s obchodnými domami, luxusnými butikmi, suvenírovými obchodíkmi... Uprostred námestia sa nachádza Dewey Monument - 26 metrov vysoký stĺp, na ktorého vrchole sa týči 2,7 metrov vysoká socha Niké, grécka bohyňa víťazstva.

Atmosféra v uličkách mesta vás rýchlo vtiahne. video: archív BUBO

Atmosféra v uličkách mesta vás rýchlo vtiahne. video: archív BUBO

Námestie sa počas posledných rokov stalo cieľom všetkých, čo tiahnu za dobrými nákupmi. Priamo na Geary Street, ktoré Union Square ohraničuje, sa nachádza 5- poschodový Macy’s (obľúbená sieť nákupných centier). Na najvrchnejšom 5. poschodí BUBO odporúča americkú reštauráciu Cheesecake Factory, ktorá okrem skvelých steakov, hamburgerov, pizze, šalátov či cestovín ponúka pravé, veľmi chutné cheesecake rôznych druhov. Celé tri bloky okolo Union Square sa nachádzajú aj ďalšie siete obľúbených nákupných centier, a množstvo reštaurácií. Jednoducho, miesto ako stvorené na ukončenie dňa nákupmi alebo dobrou večerou. 

Tipy na prehliadky ďalších miest v USA:

1. Tipy na New York - hlavné mesto sveta očami našich sprievodcov, ktorí ho navštevujú už dve desaťročia

2. Tipy na Washington - hlavné mesto USA vás nadchne, keď viete kam ísť. My vám poradíme.

3. Tipy na Los Angeles - mesto hollywoodských celebrít si užijete aj vy

4. Tipy na Miami - Florida a jej pláže a k tomu mesto so silnou kubánskou komunitou

5. Tipy na Las Vegas - kasína a gýč alebo mesto, ktoré zaujme aj náročného návštevníka?

6. Tipy na Boston - najstarší maratón na svete

7. Tipy na Pittsburgh - Andy Warhol a tučniaci

8. Tipy na Chicago - mesto vetrov a maratónu

Čo vidieť navyše.. #

5 fotografií

Po stopách beatnikov

Vesuvio Cafe - ak ste fanúšikom beatnickej generácie amerických spisovateľov, treba sa ísť pozrieť do tohto historického kokteil baru, ktorý sa nachádza na okraji čínskej štvrte, na 255 Columbus Avenue. San Francisco bolo hlavným mestom beatnickej generácie spisovateľov. Častými návštevníkmi boli práve beatnici, medzi nimi i Jack Kerouac, jeho spisovateľský kolega Alan Ginsberg a ďalšie celebrity - spevák Bob Dylan, či režisér filmov Krstný otec Francis Ford Coppola. Určite navštívte aj kníhkupectvo, ktoré založil autor Lawrence Ferlinghetti: City Lights Booksellers & Publishers, ktoré sa nachádza hneď vedľa Vesuvio Cafe.

Štvrť Haight-Ashbury #

Koncom šesťdesiatych rokov centrum hnutia hippies si dodnes zachováva neuveriteľný šarm. Okolo ulice Upper Haight Street sa pred 50 rokmi točil svet generácie ľudí, ktorá verila na lásku a zmenila svet. Bývala tu Janis Joplin, Grateful Dead, Sid Vicious tu zažil jeden zo svojich prvých záchvatov a kvety boli silnejšie než zbrane. Prejdite sa obchodíkmi s vintage dizajnovým oblečením, nazrite do barov, aké inde v meste už dávno zanikli. A k tomu vás potešia aj zachované farebné viktoriánske domčeky, aké inde v meste po zemetrasení v roku 1906 zanikli.

6 fotografií

Haight-Ashbury - srdce hippies hnutia

Twin Peaks, San Francisco #

Dva najvyššie kopčeky s výhľadom na San Francisco vysoké 282 metrov tvoria strechu tohto magického mesta. Zaujímavé je, že tvoria akúsi stenu pre hmlu prichádzajúcu od Tichého oceánu, pred nimi je hmla a vlhko, za nimi teplo a slnečno. Španieli ich volali Indiánkine prsia a pri pohľade na ne v správnom uhle pochopíte prečo. San Francisco máte z nich ako na dlani 

Výhľad z Twin Peaks na San Francisco

Výhľad z Twin Peaks na San Francisco

Coit Tower - 64 m vysoká vyhliadková veža, ktorá sa nachádza na 1 Telegraph Hill Blvd. Postavili ju v roku 1933 v Art Deco štýle. Otváracie hodiny sú od 10:00 do 17:00, vstupné je 8 $. 

Castro – „dúhová“ štvrť s dúhovými priechodmi pre chodcov, ktorá sa nachádza na Castro Street, medzi ulicami Market a 18th Street. Určite odporúčame navštíviť pekáreň Hot Cookie, aby ste mohli vidieť, v akých rôznych neuveriteľných tvaroch sa dajú koláčiky napiecť.

3 fotografie

Castro - štvrť LGBT v San Franciscu

Radnica na Civic Center Plaza, kde sa vydávala v roku 1954 Marilyn Monroe za baseballového hráča newyorských Yankees Joa DiMaggia, preto sa toto miesto stalo obľúbené práve pre svatobčanov. Pôvodnú radnicu z roku 1899 úplne zničilo zemetrasenie začiatkom 20. storočia. Potom postavili túto a môže sa pýšiť s najvyššou kupolou v USA, dokonca vyššou ako sídlo Kongresu Capitol v hlavnom meste Washington DC.  

Cable Car Museum - múzeum sanfranciských „električiek“, ktoré sa nachádza na Mason Street, kde sa dozviete, ako celý systém funguje (otváracie hodiny 10:00- 17:00, vstup zadarmo) a mnoho ďalších atrakcií, galérií alebo múzeí.  

TOP 10 San Francisca #

  1. Jazda na tunajších legendárnych električkách. Cable cars v San Francisku sú dnes najstaršie manuálne ovládané stroje svojho druhu na svete, a napriek tomu, že na jazdu v nich si niekedy treba počkať, určite táto prehliadka stojí za to! Ak je pekné počasie, neseďte zbytočne vnútri, ale vychutnajte si jazdu električkou pekne dobrodružne, na štýl San Franciska – na schodíkoch!
  2. Maľované dámy.  Nejde o názov žiadneho kabaretu, ani špeciálneho druhu sanfranciských žien, ale o domy! Painted Ladies sú malebné viktoriánske a edwardiánske domčeky, pomaľovné rôznymi farbami a vytvárajúce typickú scenériu mesta. Prvé začali vznikať v r. 1849, najkrajšie pomaľované dámičky dnes nájdete pravdepodobne na Alamo Square.
  3. Golden Gate Bridge. Zrejme najslávnejšia atrakcia mesta bola oficiálne otvorená v r. 1939. Most, známy po celom svete a preslávený v mnohých filmoch, drží pokope až 1,2 milióna nitov, a svoju prenikavú farbu si vyslúžil vďaka častým hmlám, ktoré na záliv sadajú.
  4. Pier 39 Vychýrené sanfranciské mólo, na ktorom si môžete užiť zábavný deň, plný atrakcií. Skvelé reštaurácie s výhľadom na more, šou roztomilých uškatcov, pouliční umelci, či návšteva akvária, to všetko robí z móla jedno z najvyhľadávanejších miest San Franciska.
  5. Alcatraz miesto opradené legendami. Väzenie, z ktorého sa nedá ujsť, no predsa odtiaľto traja muži nenávratne zmizli... Skalnatý ostrov vzdialený 2 km od pobrežia je nielen sídlom bývalej najslávnejšej väznice, ale aj súl bielych – vtákov, podľa ktorých dostal ostrov meno. Pozor, ak si sem chcete urobiť výlet, lístky si radšej zabezpečte dopredu, záujem je enormný!
  6. Maritime Museum v parku na Jefferson Street je pre všetkých milovníkov a obdivovateľov mora, námorníkov, plavieb, morského života.  Týmto tematikám, spätým so životom a históriou mesta, sú venované tunajšie atraktívne expozície. Múzeum je otvorené denne od 10tej do 16tej.
  7. Čínska štvrť. Začala vznikať v čase zlatej horúčky, keď sa sem vo veľkom hrnuli ľudia z južnej Číny. Dodnes je jednou z najväčších a najstaršou čínskou štrvťou Severnej Ameriky, s mnohými obchodmi, reštauráciami, rušným životom, aj vykričanými oblasťami.
  8. Oblasť okolo Union Square je vyhláseným rajom pre všetkých shoppaholikov, ale aj pre turistov, ktorí si chcú doniesť z ciest nejaký vzácny suvenír. Nájdete tu aj mimoriadne obľúbenú nákupnú sieť Macy´s.  No, pozor, z toľkých obchodov, luxusu, butikov, výberu tovaru, sa vám môže až hlava zakrútiť!
  9. Tržnica v prístavnej budove /Ferry Building Market Place/ je tým pravým miesto pre gurmánov, milovníkov jedla, chutí, pôžitkov, vôní. Tržnica je domov množstva stánkov, reštaurácií, rýchleho občerstvenia, kuchýň celého sveta.
  10. Fisherman´s Wharf, čiže mólo rybárov. Ďalšie čarovné miesto na pobreží s kúzelným historickým nádychom. Čulý ruch mesta, turisti z celého sveta, výhľady na more, vône, vrava, dobré jedlo, atrakcie, obchody, hotely... Nájdete tu skrátka všetko dobré, čo San Francisco dokáže ponúknuť.

    47 Pier, Suite 2

Veronika Hulíková

Veronika Hulíková

Veronika Hulíková

Vyštudovaná novinárka vždy perfektne pripravená odsprevádzať poznávací zájazd do západných parkov USA, Kanady, na Aljašku i východné pobrežie USA. Venuje sa Novému Zélandu, a Austrálii. Kedže novinárčina je o hľadaní informácií, perfektne využíva svoju 12 ročnú prax pri sprevádzaní. Klienti na nej oceňujú jej neuveriteľnú ochotu, vždy je neustále nápomocná a je výbornou šoférkou. Veronika rada robí na zájazdoch klientom prekvapenia. Cestovanie jej dáva neuveriteľný pokoj, rozhľad a pokoru. Miluje hamburgery a ochutnáva ich všade po svete. Jej postava však tomu nezodpovedá.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Aljaška, Yukon - volanie divočiny

Zo zájazdu:

Veronika Hulíková

Posledná úprava článku | Prečítané: 2427

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3138 3692€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.