Pohľad na rieku je čímsi rudimentárnym. My ľudia máme radi výhľad na more, ale akosi podvedome chápeme, že rieka je život. Rieka, to je pitná voda. Skutočne veľké rieky sú impresívne, v mnohých náboženstvách ich uznávajú ako svoju matku či otca a vždy sú veľkým obohatením každej cesty.

Možno pre vás nie je rieka dôvod na vycestovanie, môžem vám však povedať, že takýto prístup je chyba! Nielen flóra či fauna, ale aj unikátna kultúra a život okolo riek, sú ohromným ťahákom.

Rieka na svojich vodách prináša neuveriteľné príbehy, je to obchodná spojnica, ale aj spojnica iných názorov či filozofií. Akýsi pradávny internet. Obyvatelia pri veľkej rieke sú omnoho otvorenejší než zadubenci vo vnútrozemí. Rieka - to je život, ale rieka, to je aj bohatstvo.

Tento súbor pozitív je určite veľkým a vážnym dôvodom, prečo k riekam vzhliadať.

TOP rieky sveta, to je rebríček, v ktorom sa venujem veľmi zaujímavej téme, a to najkrajším, najväčším a najunikátnejším riekam našej planéty.

Pozn. BUBO:

Väčšinou robia obdobný výber novinári od svojho počítača bez toho, aby TAM boli. Ľuboš Fellner po svete cestuje vyše 30 rokov a všetky rieky, ktoré vybral do rebríčka, osobne navštívil. Niekto zbiera známky, iní vína, pohľadnice, Ľuboš zbiera kúpanie sa v exotických riekach. „Neriešim studenú vodu ani špinu a kožnú chorobu som nikdy nechytil,“ odpovedá na naše začudované otázky. Možno aj kvôli tejto záľube sa jeho výber líši od množstva iných rebríčkov na svete, ktoré sa, mimochodom, navzájom kopírujú.

Počas svojich ciest po celom svete narazil Ľuboš na skutočné unikáty. Na príbehy, ktoré sa mu vryli pod kožu. Príbehy, ktoré sú ťažko uveriteľné, keď nám ich rozpráva.

10. miesto: Ob (Sibír, Rusko) #

Ob je sibírska rieka, ktorá má najväčšie povodie v celom obrovskom Rusku, rozlohou najväčšej krajine sveta. Po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu, som zrušil viaceré lety, ktoré som sem plánoval uskutočniť. Dúfam, že vojna sa čoskoro skončí a aj v tomto smere sa turistický ruch opäť nasmeruje do starých, ba lepších koľají.

Väčšina turistov, keď zamieri do Ruska, idú za klasickými cárskymi pamiatkami do Moskvy či Petrohradu. Prípadne sa transsibírskou magistrálou prepravia do vzdialeného Vladivostoku popri Bajkalskom jazere. Ja som bol na menej navštevovanom mieste, kde rieka Ob vzniká sútokom riek Katuň a Bija v ruskom Altaji na juhu krajiny. Rovnako tak na opačnej strane Ruska - na úplnom severe pri ústi rieky do studeného Karského mora.

6 fotografií

Mohutná rieka Ob

S ľavostranným prítokom, riekou Irtyš, má Ob neuveriteľných 5 410 km. Dôvodom, prečo som vybral Ob do tohto rebríčka, však nie je len dĺžka a ohromné povodie, ale aj fakt, že som pri Obe zažil veľké dobrodružstvá. Nikdy nezabudnem na moment, keď sme tu s našou výpravou križovali úzke drevené mosty a rozbíjali ľad, aby voda odtiekla a my sme mohli našimi UAZ-mi prejsť cez rieku krížom. Toto miesto je oblasťou orlích lovcov.

Streli sme tu priam gigantických jeleňov akoby z rozprávok - parožie z Marala má 30 kg a Sibírčania tvrdia, že je najťažšie na svete. Vyrábajú z neho množstvo liekov a výživových doplnkov. A považujú ho dokonca za vesmírnu energiu.

Fakty o rieke Ob

  • Dĺžka toku (bez Irtyšu): 3 650 km
  • Veľkosť povodia: 2 990 000 km²
  • Začiatok vodného toku: Katuň
  • Ústie: Karské more
  • Prietok: priemerný 12 492 m³/s, maximálny 42 800 m³/s

To bol studený vznik rieky Ob, ale ústie rieky je ešte studenšie. Žije tu kmeň Nenetsov - Samojedov. Skutočne drsná oblasť. Ob bol úplne zamrznutý a vyzeral tak, ako si možno predstavujete Severný pól. No zima tu bola ešte väčšia. Vcelku to viem posúdiť. Po návrate som úplne vymenil svoju expedičnú garderóbu...

6 fotografií

Trekolmi (6x6) prechádzame po zamrznutom Obe. Takto to vyzerá v okolí.

Prechádzali sme vtedy Ob (šírka 2 km) po jeho povrchu. Bol totižto zamrznutý a udržal aj naše obrovské terénne autá Trekoly. Smerovali sme do jediného mesta sveta, ktoré leží priamo na polárnom kruhu - do Salekhardu, centra jamalo-neneckého okruhu, kde sme sirotám doniesli charitu, ktorú sme odovzdali s miestnym Mikulášom.

Ob, to sú neklasické expedičné zážitky a luxus tu úplne nečakajte. My sme spali v stanoch - čumoch spomenutého kmeňa Nenets. Aj gastronomické zážitky sú tu celkom unikátne, ak sa to tak dá klasifikovať. Jediná teplá vec bola krv sobov. Inak sme so Samojedmi jedli zmrznuté surové mäso sobov či zamrznutých rýb. Volali sme to „nanuk z ryby.“ Ak domorodé ženy išli navariť čaj, museli najprv riečku rozrúbať sekerou. Naozaj neuveriteľné zážitky, ktoré ulovíte len tu.

9. miesto: La Plata (Argentína, Uruguaj) #

Zimné dobrodružstvo pri rieke nemusí byť pre každého. Ak hľadáte teplo, odporúčam vám vydať sa do Argentíny a Uruguaja za Río de La Plata. Viacerí možno nebudú súhlasiť so zaradením do rebríčka riek, nie každý totiž považuje La Plata za rieku. Niektorí ju definujú skôr ako spoločné ústie riek Paraná a Uruguaj do oceánu, iní ako záliv či okrajové more. Pokiaľ ju ale klasifikujeme ako rieku, je najširšou na svete.

Ako prvý Európan priplával do La Plata 12. januára 1520 moreplavec Fernão Magalhães a ten si myslel, že našiel prieliv do "Južných morí", ale toto ešte prieliv nebol... Tri mesiace hľadali prieliv a nenašli nič. Bolo to ohromné sklamanie. Kapitán poslal ešte v januári loď Santiago na prieskumnú plavbu na juh. No loď v strašnej víchrici stroskotala.

Pri riekach sme väčšinou zvyknutí, že vidíme z jedného brehu na druhý. Tu to bude menší problém pri vzdialenosti 230 km, čo je maximálna šírka rieky s rozlohou 35 000 km2. S prítokom Paraná má dĺžku 4 880 km a unikátna je preto, že spája dve hlavné mestá dvoch spomenutých krajín. Buenos Aires a Montevideo sú od seba vzdialené taktiež 230 km.

La Plata je rieka a najlepšie to pochopíte z leteckých záberov, v rámci ktorých vidíte, ako sa kalná rieka, splavujúca okrem iného aj úrodné bahno z vnútrozemia, vlieva do nádherného modrého Atlantického oceánu. Vďaka bahnu a piesku, vznikajú v sútoku riek Paraná a Uruguaj ostrovy, kde si boháči budujú svoje vily a víkendové rezidencie – tým najznámejším mestom a ukážkou tohto je mesto Tigre, kam sa s nami dostanete na zájazde Argentína, Brazília.

Montevideo leží na najširšej rieke sveta - toto je La Plata.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Pokiaľ chcete preskúmať skôr Montevideo, plavbu sem organizuje viacero spoločností a trvá približne 2,5 hodiny. Plaviť sa po najširšej rieke sveta je zážitok, ktorý odporúčam. Rovnako ako návštevu Uruguaja, ktorý skrýva mnoho unikátov a oproti Argentíne je vo viacerých veciach vyspelejší. Napríklad je jednotkou v IT technológiách Južnej Ameriky, má výborné víno i dobré a lacné steaky. Uruguaj je vcelku drahý, drahší než Argentína či Brazília, no nikde som nejedol lacnejšie steaky ako práve tu.

Fakty o Río de La Plata

  • Dĺžka toku: 290 km (4 876 km vrátane Paraná)
  • Veľkosť povodia: 3 170 000 km²
  • Začiatok vodného toku: sútok riek Paraná a Uruguaj
  • Ústie: Atlantický oceán
  • Prietok: priemerný 27 225 m³/s, maximálny 50 000 m³/s

V Uruguaji vás možno prekvapí, že na diaľnici sú semafory, že tamojšia promenáda La Rambla (ako v Barcelone) má 27 km, mesto Punta del Este je akýmsi Monakom Južnej Ameriky, kde sa združuje argentínska smotánka a všetok luxus v krajine a kde môže byť problém zohnať soľničky. A to všetko stále pri brehu La Platy. O Uruguaji a zážitkoch z krajiny som spísal samostatný blog Uruguaj – štát, kde nemajú soľničky.

Río de La Plata je tiež zdrojom potravy oboch štátov a najvýznamnejším spoločným zdrojom pitnej vody. Španielski conquistadori ju považovali za vstupnú bránu do “zeme striebra” (terra argentina). Verili, že ich na miesto zaviali “dobré vetry” - Buenos Aires.

Horseshoe Bend - Svetoznámy ohyb rieky Colorado pri Page.
Foto: Ľubor Kučera — BUBO

8. miesto: Colorado (USA) #

Priznám sa, v rámci amerických riek som uvažoval, či do rebríčka nezaradiť skôr pre krajinu ikonickejšiu Mississippi. Vyrástol som na knižkách od Marka Tawaina o Tomovi Sawyerovi a Huckleberrym Finovi. Celý dej sa odvíja na Mississippi – je to jedna ohromná rieka, no do rebríčka top 10 riek som ju napokon nedal.

Colorado je scénickejšie a rieka Colorado má aj tie najkrajšie a najnavštevovanejšie prírodné klenoty USA - Grand Canyon a Horshoe Bend. Nikdy nezabudnem, ako som na toto miesto zobral svojho otca. Keď uvidel Grand Canyon, povedal, že je to to najkrajšie, čo v živote videl. A to zopár rokov predtým viedol vedecký kongres v San Franciscu.

Celkovo okolo rieky Colorado nájdete 11 národných parkov a kaňonov, napríklad aj extrémne fotogenický Antelope Canyon pri meste Page či najznámejšiu priehradu sveta Hoover Dam v blízkosti Las Vegas.

3 fotografie

Divy rieky Colorado

Pre Američanov je rieka Colorado nesmierne dôležitá, dlho bola hlavným zdrojom obživy pre juhozápad krajiny a aj dnes od nej závisí živobytie až 40 miliónov ľudí. Má dĺžku 2 330 km a pokiaľ vás zaujímalo, odkiaľ má svoj názov, ten pochádza zo španielčiny z označenia pre „farebné" červenkasté - kvôli veľkému zaťaženiu bahnom. Colorado ústi v majestnátnych Rocky Mountains, domove väčšiny amerických lyžiarov a nadšencov zimných športov. Ústi až do Kalifornského zálivu a tvorí prirodzenú hranicu medzi mexickými štátmi Baja California a Sonora.

Fakty o rieke Colorado:

  • Dĺžka toku: 2 330 km
  • Veľkosť povodia: 640 000 km²
  • Začiatok vodného toku: La Poudre Pass
  • Ústie: Kalifornský záliv
  • Prietok: priemerný 640 m³/s, maximálny 10 900 m³/s

Na Colorade môžete poľahky raftovať, radi vám tento zážitok zariadime, ak sa s nami vyberiete na zájazd USA - západ. Nad Grand Canyonom lietať vrtuľníkom a potom si zahrať v Las Vegas v kasíne, to je skvelá kombinácia a ak budete mať šťastie, vychytáte aj koncerty Céline Dion, Roda Stewarta, vystúpenie Davida Copperfielda, ale aj originálny Cirque du Soleil. Pravidelne tu býva box či NHL – Vegas Golden Knights ponúkajú najväčšiu predzápasovú šou, ktorá je ešte väčším zážitkom ako hokejový zápas.

Cestovateľský biznis v USA máme roky rozbehnutý naplno a neustále ho zlepšujeme. V Spojených štátoch vlastníme firmu, máme vlastné autá, skúsených šoférov, slovenských sprievodcov a vlastníme diplom pre najväčšieho predajcu USA priamo z Washingtonu.

Zaplávajte si na sútoku Eufratu a Tigrisu, medzi ktorými sa nachádza Mezopotámia.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

7. miesto: Eufrat a Tigris (Turecko, Sýria, Irak) #

Odmalička sme sa o nich učili v škole. Je teda samozrejmé, že Tigris a Eufrat všetci poznáme, no zároveň paradoxné, že tu nikto nebol. BUBO je pionierom v luxusných expedíciách a aj v Iraku sme boli o desaťročie skôr, než sa sem dovalia masy turistov. Tento rok sme do Iraku – bývalej Mezopotámie = Medziriečie, zrealizovali až štyri zájazdy.

Mezopotámia sa nachádza práve medzi Eufratom a Tigrisom a je snom každého cestovateľa a milovníka histórie. O tomto píšem detailne v blogu - Ktoré je najstaršie mesto sveta a kde vznikla literatúra? Tu som zhrnul aj 15 najzaujímavejších miest v Iraku spolu s krátkymi videami a, verte mi, keď to uvidíte, budete sa sem chcieť ísť pozrieť.

To, ktoré musím spomenúť osobitne, je mestečko Al-Qurnah. Práve tu sa totiž spájajú rieky Eufrat a Tigris. Spoločnými silami tak vyformujú rieku Šatt al-Arab. Krátka zastávka na tomto mieste sa určite oplatí. Keby tieto rieky neexistovali, táto púštna oblasť by sa kolískou civilizácie určite nestala. Obidve úžasné rieky sa tu spájajú a domáci tvrdia, že tu je biblický Raj a rastie tu Strom poznania - Adamov strom.

Ako rieky od seba rozoznáte? Tigris je tmavší, pramení v Tauruse a má 1 950 km, Eufrat zase zelenšia a svetlejšia. Má 2 800 km ako najväčšia rieka Blízkeho východu. Trúfol som si tu na veľkú výzvu a zážitok je nezabudnuteľný - z Tigrisu do Eufratu som na tomto mieste aj preplával a vy tak môžete na našom zájazde Irak – Mezopotámia učiniť tiež.

Fakty o rieke Eufrat

  • Dĺžka toku: 2 800 km
  • Veľkosť povodia: 500 000 km²
  • Začiatok vodného toku: Murat Su a Kara Su, Turecko
  • Ústie: Shatt al-Arab (Al-Qurnah, Irak), potom pokračuje do Perzského zálivu
  • Prietok: priemerný 356 m³/s, maximálny 2 514 m³/s

Fakty o rieke Tigris

  • Dĺžka toku: 1 950 km
  • Veľkosť povodia: 375 000 km²
  • Začiatok vodného toku: Jazero Hazar
  • Ústie: Shatt al-Arab (Al-Qurnah, Irak), potom pokračuje do Perzského zálivu
  • Prietok: priemerný 1 014 m³/s, maximálny 2 779 m³/s

V Hatre, Ašure – pamiatkach, ktoré sú pod patronátom UNESCO, sme boli prví belosi od roku 2003. Dnes náš zájazd prechádza zo severu z Mosulu dole okolo krásneho minaretu v Samare, prechádzame Bagdad, Babylon, Ur aj Uruk a stojíme, samozrejme, aj na sútoku Eufratu a Tigrisu. Nie je pravda, čo sa tvrdí, že je nebezpečné vycestovať do Iraku. Treba mať praktické skúsenosti a my sme aj ďalší rok zorganizovali do Iraku 4 zájazdy. Naše služby sú aj pri Iraku o úroveň vyššie, čo je jednak príjemné a, hlavne, bezpečnejšie. Ak si na to trúfnete, pod záštitou našich expertov tu budete medzi, doslova, hŕstkou turistov.

Rieka Kongo - iný a neznámy svet Afriky.
Foto: archív

6. miesto: Kongo, Niger a Zambezi (Afrika) #

Afrika je mojím milovaným kontinentom a priznám sa, neviem, ktorá zo spomenutých riek je na šiestom mieste. Preto som sem dal rovno všetky tri a každá má svoje špecifiká, v niečom je rozdielna a unikátna v porovnaní s ďalšou.

Kongo je jediná rieka sveta, ktorá dvakrát pretína rovník. Ukrýva v sebe takmer 4 700 km života, príbehov a histórie. Kongo pramení v Zambii a potom veľkým oblúkom prechádza cez Demokratickú republiku Kongo. Rozdeľuje dve najbližšie hlavné mestá sveta - nie sú nimi Bratislava a Viedeň, ale Brazzaville a Kinshasa. Obe mestá mám nesmierne rád pre tú ich ohromnú energiu.

Kompou cez rieku Niger.

Kompou cez rieku Niger.

Po 4 700 km obrovská unavená rieka naposledy vydýchne a ukončí svoj život tým, že sa vleje do Atlantického oceánu. Kongo je v týchto miestach hlboké až 220 metrov a je najhlbšou riekou na svete. Rieka nemá deltu a každú sekundu do oceánu  vypúšťa okolo 40 000 metrov kubických vody. Domorodci hovoria, že si s oceánom podáva ruku.

Niger som splavoval v Mali až do bájneho Timbuktu. Ak chce Brit povedať, že je to v Tramtárii, teda extrémne ďaleko, povie Timbuktu. Timbuktu a celé Mali však dnes patria k ťažkým expedíciam iba pre tých najskúsenejších cestovateľov. Prechádza cez menej navštevované krajiny západnej Afriky – Benin, Guinea (Konakry), Mali, Niger a Nigéria a má dĺžku 4 184 km.

Fakty o rieke Kongo

  • Dĺžka toku: 4 700 km
  • Veľkosť povodia: 4 014 500 km²
  • Začiatok vodného toku: rieka Lualaba
  • Ústie: Atlantický oceán
  • Prietok: priemerný 41 200 m³/s, maximálny 75 000 m³/s

Fakty o rieke Niger

  • Dĺžka toku: 4 184 km
  • Veľkosť povodia: 1 390 000 km²
  • Začiatok vodného toku: Guinea Highlands
  • Ústie: Guinejský záliv, Atlantický oceán
  • Prietok: priemerný 6 925 m³/s, maximálny 27 600 m³/s

Fakty o rieke Zambezi

  • Dĺžka toku: 2 574 km
  • Veľkosť povodia: 500 000 km²
  • Začiatok vodného toku: oblasť Ikelenge v Zambii
  • Ústie: provincia Sofala v Mozambiku, Indický oceán
  • Prietok: priemerný 3 424 m³/s, maximálny 18 600 m³/s

Zambezi a jej okolie je, čo sa týka bezpečnosti a navštevovanosti, presným opakom. Je to rieka, ktorú vidia stovky našich klientov ročne. Áno, uhádli ste, je to na Viktóriiných vodopádoch, ktoré patria medzi tri najkrajšie na našej planéte (čítajte blog Najkrajšie vodopády sveta). Zambia a Zimbabwe sú krajiny, ktoré sa o tieto vodopády delia a v rámci krajín vás prekvapí aj luxus a bezpečnosť, výborné hotely či úžasné safari. Rafting na Zambezi je tiež nezabudnuteľným zážitkom. Skúsil som to už začiatkom roku 2000 a stále to je môj najlepší rafting, aký som kedy zažil.

Nezabudnuteľný bungee jumping nad riekou Zambezi.

Nezabudnuteľný bungee jumping nad riekou Zambezi.

Fauna okolo rieky je tiež bohatá a nájdete tu mnohé zvieratá. Hojný počet hrochov, krokodílov, varanov i slonov či zebier a žiráf. Spomedzi vtákov sú tu vo veľkom zastúpené volavky, pelikány, plameniak malý a orol africký. Zambezi je najdôležitejšia rieka juhu Afriky a život dáva mnohým.

5. miesto: Brahmaputra a Ganga (India) #

Indiu som navštívil dohromady už 45 ráz a okrem iného sa mi podarilo si v tamojších riekach aj zaplávať. Nikdy nezabudnem na to, ako som plával s lekárom Jurajom Martinkom v Induse vysoko v Himalájach a on následne dostal zápal stredného ucha. To je však iný príbeh.

Brahmaputra (takmer 3 000 km) a hlavne Ganga (2 725 km) sú pre Indov svätými riekami, ktoré sa stretávajú v Bengálskej delte - v Assamskom údolí. Brahmaputra prameniaca pod horou Kailas je 3. najmohutnejšia rieka sveta. Splavoval som ju na prvej expedícii do Assamu, Nagalandu a Arunachal Pradeshu v severovýchodnej Indii. Vyskytujú sa tu plávajúce slony, najviac nosorožcov Ázie, bengálske tigre, ktoré sú (možno prekvapivo) aj výbornými plavcami. Nie všetky mačky sa teda boja vody.

Každý večer sa Indovia lúčia s Gangou rovnakým spôsobom.

Každý večer sa Indovia lúčia s Gangou rovnakým spôsobom.

Ganga je zase najsvätejšou riekou Indie - matka - rieka. Áno, ľudia sa tu kúpu vo veľkom, na tieto zábery ste z filmov určite zvyknutí. Rieka je však na pohľad na vlastné oči iná – majestátna a ani zďaleka nie taká špinavá, ako je vyobrazená.

Najposvätnejšia rieka Indie ukáže svoju tvár, keď tu na našich zájazdoch chodievame pozorovať rituály a obradné spaľovanie mŕtvych vo svätom meste Váránasí, o ktorom spisovateľ Mark Twain povedal, že je staršie než história. Podľa legendy ho založil boh Šiva pred 5 000 rokmi. Miestni hinduisti veria, že pokiaľ vás spália pri Manikarnika Ghat, najslávnejšom krematóriu sveta, pôjdete rovno do Nirvany.

Fakty o rieke Brahmaputra

  • Dĺžka toku: 2 900 km
  • Veľkosť povodia: 651 334 km²
  • Začiatok vodného toku: Ľadovec Chemayungdung, Manasarovar, Himaláje
  • Ústie: delta Gangy
  • Prietok: priemerný 19 824 m³/s, maximálny 100 000 m³/s

Fakty o rieke Ganga

  • Dĺžka toku: 2 725 km
  • Veľkosť povodia: 1 200 000 km²
  • Začiatok vodného toku: v Devprayagu, štáte Uttarakhand, zdrojový sútok riek Alaknanda a Bhagirathi
  • Ústie: Bengálsky záliv
  • Prietok: priemerný 18 691 m³/s, maximálny 70 000 m³/s

Ráno od 5.30 h sa v okolí Gangy precvičuje joga a nasleduje kúpanie sa, keď stovky ľudí stoja po pás vo vode a medzi dlaňami prelievajú vodu posvätnej rieky pre svoju duchovnú očistu. Rovnako tak aj za predkov, ktorí ich už opustili. V gháte Dashashwamedh sa zase každý večer odohráva spoločenská udalosť, ktorá láka tisíce ľudí zo všetkých kútov sveta - Ganga Aarti, posvätná ceremónia zatvárania rieky.

4 fotografie

Pri rieke Ganga

Bez prestávky sa uskutočňuje večer už vraj 3 000 rokov. Musím sa vám priznať, že ja takto otváram a zatváram teraz Dunaj. Neprelievam síce vodu cez prsty ale pozerám sa na tečúcu krásnu rieku. Pri Dunaji som mal svoj prvý byt a aj teraz tu bývam. Tento zvyk som si domov vzal od Gangy.

Necháte sa tu požehnať na čelo, miestni vás budú lákať na masáže či veštenie osudu. Nahí muži tu nosia jedine bradu a predbiehajú sa v tom, kto sa podobá viac na Šivu - boha smrti, tanca, ničenia, jogy a mužský princíp tantry.

4. miesto: Mekong (Juhovýchodná Ázia) #

Mekong je prekrásna rieka, ktorou prechádzame a pravidelne ju splavujeme pri zájazde Vietnam-Kambodža a tiež ďalšom zájazde - Najkrajšie pamiatky sveta. Matka riek, ako sa jej názov prekladá, je jednou z najznámejších riek na Zemi. Jej trasa vedie z Himalájí do delty južne od Saigonu a naberie celkovú dĺžku 4 350 km. Z Tibetskej náhornej plošiny prechádza z Číny cez Mjanmarsko (Horný Mekong) cez Laos, Kambodžu a Vietnam (Dolný Mekong).

V Ázii je napriek tejto neuveriteľnej dĺžke "len" 3. najdlhšou riekou a 12. na svete. Jej delta sa v závere rozvetvuje na 7 ramien a ústi do Juhočínskeho mora. Svoju rodičovskú úlohu realizuje na 100 %, keďže voda rieky Mekong zabezpečuje potravu pre 100 miliónov ľudí. Ročne z Mekongu vylovia rybári 1,3 miliardy ton rýb (vyše 1 300 druhov), čiže štvornásobok oproti Severnému moru.

3 fotografie

Dobrodružstvo na Mekongu

Povodie Mekongu je povodím rôznorodosti. Nenájdete tu len 800 druhov hadov, 1 200 druhov vtáctva či vyše 400 rôznych cicavcov, ale aj 100 rôznych etník.

Plavba Mekongom je jedinečným zážitkom a my sa tu plavíme dlhých 300 km. Prenajatá rodinná drevená loďka nám pri splavovaní Mekongu ponúka jedinečný celodenný zážitok. Scenéria pri prechode do Laosu je niečím, čo ste nikde inde doposiaľ nevideli – ako vystrihnuté z prírodopisného filmu.

Zrazu sa ocitnete v dokumente od Discovery Channel, a to je dôvod, prečo som dal Mekong tak vysoko v rebríčku, pre tie neuveriteľné pohľady. Realita alebo sen? Niekedy ja sám neviem, čo z toho práve prežívam.

Fakty o rieke Mekong

  • Dĺžka toku: 4 350 km
  • Veľkosť povodia: 795 000 km²
  • Začiatok vodného toku: Lasaigongma Spring, Mt. Guozongmucha (Čína)
  • Ústie: delta Mekongu (Vietnam)
  • Prietok: priemerný 16 000 m³/s, maximálny 39 000 m³/s

Aj tu sa dajú loviť unikátne gastrozážitky. Miestni nám ponúknu pálenku s naloženým škorpiónom a stonožkou, následne odporúčam rybacie kari či kura so zázvorom. Končíme pri meste Luang Prabang pri vodopáde Kuang Si, ktorý taktiež patrí medzi najkrajšie vodopády sveta.

3. miesto: Níl (Severovýchodná Afrika) #

Prameň Nílu, teda rieku Kagera, som hľadal v Burundi, Rwande a Ugande, kde oficiálne vyteká už ako Biely Níl z Viktóriinho jazera. Je to oblasť luxusného safari, kde môžete najlepšie na svete vidieť horské gorily, čo je obrovský zážitok sám o sebe. Hodinku s gorilami si musíte rezervovať dlho vopred – ja odporúčam tie gorilie rodinky, o ktoré sa starala Dian Fossey - pozrite si film Gorily v hmle. Uganda sa dá ľahko spojiť s Keňou a máte exkluzívne safari.

Pri Bielom Níle som bol taktiež v Južnom Sudáne, najmladšom štáte sveta, pri Modrom Níle v Etiópii, kde pramení a som hrdý na fotografiu na sútoku Bieleho a Modrého Nílu v hlavnom meste Sudánu - Chartúme a hlavne to, že som ju nafotil v roku 2008. Boli sme tu dlho pred ostatnými a odvtedy sem každoročne organizujeme zájazdy.

Fakty o rieke Níl

  • Dĺžka toku: 6 650 km
  • Veľkosť povodia: 3 349 000 km²
  • Začiatok vodného toku: Modrý Níl v jazere Tana (Etiópia) a Biely Níl vo Viktóriinom jazere (Uganda)
  • Ústie: delta Nílu (Egypt), Stredozemné more
  • Prietok: priemerný 2 000 m³/s, maximálny 7 620 m³/s

Sudán nie je pre každého, ale ak ste dobrodružná povaha a chcete v živote zažiť niečo výnimočné, tak Sudán je pre vás ideálny. Najviac našich klientov si na Níl, najdlhšiu rieku sveta, siahne na zájazdoch Egypt - maximálne poznanie kde ideme od najjužnejšieho mesta od Abú Simbel s prekrásnymi chrámami Ramsesa II. až po deltu Nílu v bielej civilizovanej Alexandrii, kde je pochovaný Alexander Macedónsky a kde sa Kleopatra stretávala so svojimi milencami -  Marcom Antoniom a Júliom Cézarom.

4 fotografie

Čo ponúka Níl

Na Níle si prenajímame tradičnú feluku a ako za čias faraónov brázdime najdlhšiu rieku sveta. Následne lietame na balónoch, spoznávame tu pyramídy, na ktoré sa dá vyliezť a na záver zájazdu sa potápame v Červenom mori. Egypt je lacný a jeho návšteva k všeobecnej vzdelanosti patrí.

2. miesto: Amazonka (Brazília) #

Ide o rieku, ktorá má najväčšie zásoby pitnej vody na svete a pred druhým Ruskom ich má prekvapujúco až 2x toľko - 8 200 km3 ku 4 508 km3. Pre porovnanie, EÚ má 2 000 km3. Amazonka je najmohutnejšou riekou sveta s najväčším svetovým povodím, prietokom a je to obrovský zážitok.

Manaus je hlavným mestom najväčšieho štátu Brazílie - štátu Amazonas. Približne 15 km nižšie po prúde od Manausu je miesto, kde rieka Amazonka vzniká spojením obrovskej tmavej rieky Río Negro a mútnej vody rieky Solimões.

V rieke plávajú pirane, ryby tambaqui či pirarucu (arapaina). Pirarucu, ktorú tu prezývajú aj „dinosauria ryba“, je jednou z najväčších sladkovodných rýb sveta a dosahuje bežne hmotnosť nad sto kilogramov. Má tvrdú kožu, ktorú pirane neprehryznú a silné čeľuste.

Pred sto rokmi bol Manaus najbohatším mestom v Južnej Amerike. Teraz odtiaľto vyrážame do džungle a spávame v najlepšom hoteli mesta. Poznávacie aktívne dovolenky sú vždy drahšie než vylihovanie na pláži. Svetová elita si však vyberá poznanie – lebo to človeka rozvíja.

Fakty o rieke Amazonka

  • Dĺžka toku: 6 500 km
  • Veľkosť povodia: 7 000 000 km²
  • Začiatok vodného toku: Río Apurimac, Mismi Peak
  • Ústie: Atlantický oceán
  • Prietok: priemerný 209 000 m³/s, maximálny 340 000 m³/s

Manaus je dobrým východiskom na vaše ďalšie dobrodružstvo v Amazonskej džungli, a tak si toto mesto, kde vzniká obrovská Amazonka, poznačte do svojich cestovateľských plánov. Dnes Amazonku zvládnete každý z vás. Dôkazom je moja expedícia na Pico da Neblina, o ktorej som spísal sedemdielnu sériu blogov. Mimochodom, vedeli ste, že náš úspech si všimol aj Leonardo DiCaprio? Takto sa má robiť podpora ekoturizmu!

4 fotografie

Amazonské dobrodružstvo

1. miesto: Dunaj (Európa) #

Nie je to trošku protekčné miesto? Ak by ste sa ma spýtali túto otázku, zrejme by som vám pritakal. Na druhej strane, Dunaj je najdôležitejšou riekou Európy, čo si možno málokto z nás uvedomuje. Volga je totižto ďaleko a Dunaj unikátne spája štyri hlavné mestá – Viedeň, Bratislavu, Budapešť aj Belehrad.

Trans Danube Swim 2022

Trans Danube Swim 2022

Keď si v závere zrekapitulujeme to, o čom v blogu píšem - plával som nielen v Eufrate a Tigrise, ale aj v Amazonke, Níle, v studenom Induse, Brahmapoutre, Kongu či Nigeri a prevrátilo nás aj na rafte na Zambezi... Všade sa do rieky hodím, aby som mal ten silný zážitok, no najradšej plávam v našom Dunaji. Najlepšiu rieku sveta teda podľa mňa nájdeme práve v našej domovine.

Fakty o rieke Dunaj

  • Dĺžka toku: 2 850 km
  • Veľkosť povodia: 801 463 km²
  • Začiatok vodného toku: Donaueschingen, Bádensko-Württembersko, Nemecko
  • Ústie: Čierne more
  • Prietok: priemerný 6 510 m³/s, maximálny 15 900 m³/s

Každoročne - prvú nedeľu v septembri - organizujem plávanie cez Dunaj – ak ste to ešte nezachytili, pozrite si stránku transdanubeswim.sk. Práve Trans Danube Swim je nádherná akcia, kde sa stretávajú plavci, ktorí tiež veria tomu, že Dunaj je veľkým pokladom, ktorý sme zatiaľ nedocenili.

Temža, Seina, Tiber, Douro, Labe, Vltava či Rýn... To sú všetko európske rieky, ktoré majú jednu vec spoločnú - nemajú na Dunaj žiadnu šancu. Dunaj a celkovo našu prírodu si pokojne môžeme vážiť viac.

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 2599

Mohlo by Vás zaujímať

Najmladšie štáty sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najmladšie štáty sveta

Západná civilizácia a mnohí turisti zo všetkých kútov sveta sa naháňajú za tým naj. Ja nie som výnimkou. No čím som starší, tým sa viac zaujímam aj…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Najhorší rok v mojom biznise Prémiový blog

Prémiový blog Najhorší rok v mojom biznise

Ak sa práve nemáte dobre, ak vám niečo nevyšlo, ak vás škrie inflácia, nárast cien energií, vyššie úrokové sadzby, máte depresie... tak verte, že…

Ľuboš Fellner 29 min. čítania
Rieky sveta. Ktoré sú najunikátnejšie? Prémiový blog

Prémiový blog Rieky sveta. Ktoré sú najunikátnejšie?

Pohľad na rieku je čímsi rudimentárnym. My ľudia máme radi výhľad na more, ale akosi podvedome chápeme, že rieka je život. Rieka, to je pitná voda.…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Ako schudnúť? Prémiový blog

Prémiový blog Ako schudnúť?

Ako si udržiavajú váhu vo svete? A čo funguje mne? Nechcem vám predať žiadne lieky, mastičky, iba sa podeliť o svoje viacročné skúsenosti. Moja…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Na najväčšej demonštrácii vo Viedni. Prémiový blog

Prémiový blog Na najväčšej demonštrácii vo Viedni.

Tento aktuálny článok je z neskorej jesennej soboty vo Viedni. Je o zopár mojich zážitkoch z Viedne, ale hlavne o covide a ide o politické…

Blogov

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.