Ktoré sú tie najkrajšie, najlepšie, najťažšie golfové ihriská? Najsevernejšie golfové ihrisko? Najjužnejšie? Najvyššie? Ktoré je to najexotickejšie golfové ihrisko sveta?

Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Našli ste chybu? Kontaktujte nás.

Obsah

    Ja sa vám dnes prihováram ako najhorší golfista sveta. Zároveň ako veľký nadšenec golfu. Každopádne, tak, ako hrám golf ja, ho určite viete zahrať aj vy. Golf vo svete vôbec nie je hrou najbohatších a ja som hral na mnohých ihriskách, kde bol vstup (green fee) okolo 20 eur, takže to vôbec nebolo drahé.

    Som z tenisovej rodiny - moje deti hrajú tenis, venovali sa mu aj môj otec a dedo... Keď sa mi v golfe nedarí, často sa na tenis vyhováram. A ešte na to, že nemám čas. No golf milujem, mám tento šport v kultivovanej krásnej prírode veľmi rád. Na Slovensku golf príliš nepestujem, nie som ten spoločenský typ. Hrám skôr vo svete, kde je pre mňa golf ďalším uloveným zážitkom.

    Každú krajinu sa snažím spoznať, vo všetkých z nich sa snažím vyjsť na najvyšší vrch, spať v najlepšom hoteli, jesť exotický street food, ale aj v Michelinke a aj zahrať si na golfovom ihrisku. Zbieram viac vecí - UNESCO pamiatky, majáky sveta, kaviarne sveta, čajovne sveta... No aj golfové ihriská. Chce to často o deň viac, je to ten „krok navyše“ a robím to už 15 rokov. Teraz vám predkladám krátky sumár.

    Ak máte známych, ktorí fanaticky hrávajú golf a cestujú za ním po celom svete, pošlite im tento blog. Pre golfistov môže ísť o poriadnu inšpiráciu.

    10. miesto: Európske golfové ihriská

    10. miesto: Európske golfové ihriská #

    Kam sa vybrať za golfom na starom kontinente? Pri európskych ihriskách musím spomenúť Staré ihrisko v škótskom St. Andrews. Golfový klub založený v roku 1764 je akýmsi ground zero golfu, ide o prvé golfové ihrisko sveta. Všetky ďalšie ihriská buď napodobňovali St. Andrews, alebo boli reakciou naň.

    Staré ihrisko bolo zmenené v rokoch 2014 a 2020, čo mnohí považujú za rúhanie. No ak chcel St. Andrews hostiť prestížne medzinárodné turnaje naďalej, musel to urobiť. Dnešní profesionálni golfisti odpaľujú so svojimi vesmírnymi palicami oveľa ďalej, než tomu bolo kedysi a ihrisko sa teda posunulo ďaleko za pôvodnú hranicu. Žiadne ihrisko na svete nehostilo viac veľkých golfových turnajov než St. Andrews, kde, mimochodom, dosť fúka.

    Golf v škótskej vysočine, kde tento národný šport hrá už každé malé dieťa.
    Foto: Pavol Tokár — BUBO

    Keď sme v Škótsku, odporúčam pozrieť sa aj na Trump Turnberry (Ailsa) - na druhej strane Škótska, juhozápadne od Glasgowa. Vášniví golfisti ho poznajú, ide o jedno z najznámejších ihrísk sveta s nádhernými výhľadmi na Atlantický oceán a vzdialený ostrov Ailsa Craig. Otvorili ho v roku 1906 a hostilo aj The Open Championship. V roku 2014 ho odkúpil Donald Trump a následne si prešlo modernizáciou.

    V Európe mám radšej severnejšie položené ihriská. Veď niet zlého počasia, iba zle oblečeného golfistu. Preto sa za najlepším ihriskom presunieme iba kúsok - do Severného Írska na Royal County Down Golf Club v Newcastle.

    Za jasného jarného dňa, s Dundrum Bay na východe, horami Morne na juhu a dunami pokrytými zlatými kvetmi, neexistuje krajšie miesto na golf. Dizajn sa pripisuje starému Tomovi Morrisovi, ale za posledných 120 rokov ho vylepšilo pol tucta architektov, naposledy Donald Steel. Aj keď sú greeny prekvapivo ploché, akoby kompenzovali členitý terén a početné slepé strely, jednoznačným vrcholom sú bunkre, väčšinou s klenutými obočiami hustých tráv a nepreniknuteľnými trsmi vresov.

    Jamka číslo 14 v Royal Dublin golf club.
    Foto: archív — BUBO

    Keď sme v Severnom Írsku, úžasným ihriskom je aj to v meste Portrush s názvom Royal Portrush Golf Club.

    Milujem však aj golf v španielskej Marbelle s výhľadom na skalu Gibraltáru. Slovenskí golfisti obľubujú Portugalsko a môžem sem zaradiť aj Turecko. Ja som tam naposledy býval v hoteli Kempinski a na ihrisko som chodil peši.

    3 fotografie

    Golf v Európe a blízkej Ázii

    9. miesto: Najvyššie položene golfové ihrisko sveta

    9. miesto: Najvyššie položené golfové ihrisko sveta #

    Ak píšem o najexotickejších golfových ihriskách sveta, tak medzi ne určite patrí aj najvyššie položené golfové ihrisko planéty. Našli by ste ho v hlavnom a najväčšom meste Bolívie, La Paz. Juhoamerická metropola je najvyššie položeným hlavným mestom sveta, a preto tento status nie je prekvapením.

    V La Paz Golf Clube, položenom vo výške 3 342 metrov nad morom, pravidelne hrávajú golf aj turisti, vrátane BUBO klientov. Golfový klub leží južne od La Pazu vo Valle de la Luna (Mesačné údolie) a vždy idete hore alebo dole a rovinu hľadáte na tomto golfovom ihrisku márne. Fairwaye prechádzajú cez mraky a na greenoch ležia fliačky snehu. V pozadí sa týči vrch Illimani a so svojou výškou 6 460 m n.m. je to neuveriteľná kulisa.

    3 fotografie

    Bolívia, hornatá krajina s vysoko položeným greenom

    Najväčšou exotikou sú bolívijské babičky v šatách s obrovskými sukňami a klobúčikmi, ktoré prekvapivo dobre odpaľujú driverom. Tieto babičky si kladú do úst listy koky a poriadne žujú. Je to ich tajomstvo úspechu? Ďalšou pikoškou je, že niekedy musíte z ihriska odháňať lamy, aby ste mohli pokračovať v hre.

    Pri tejto výške je fajn byť aklimatizovaný. Preto si buď prečítajte môj blog o aklimatizácii a výškovej chorobe, alebo vyrazte na jeden z našich ôsmich zájazdov do Bolívie, kde je BUBO sprievodca vychovaný v BCA (BUBO Cestovateľskej Akadémii) školený aj v tom, ako má v prípade výškovej choroby pomôcť.

    Hru na tomto ihrisku si viete spojiť poľahky s Machu Picchu. V peruánskom Cuzcu bývame v luxusných hoteloch, ktoré boli kedysi španielskymi kláštormi, a predtým palácmi Inkov. Alebo si doplňte ešte Galapágy, prípadne Čile s ochutnávkou skvelého vína. V tomto prípade absolvujete aj nezabudnuteľnú jazdu na najslávnejších soľných pláňach Bolívie – Salar de Uyuni.

    8. miesto: Najlepšie golfové ihriská USA

    8. miesto: Najlepšie golfové ihriská USA #

    V Spojených štátoch som lyžoval, bolo to hlboko priemerné a veľmi drahé. Naopak, keď som tu hral golf, bolo to úplne top a veľmi lacné. Golf je považovaný v USA za bežný šport a je dostupný naozaj pre každého.

    Najznámejším ihriskom spomedzi 16 000, na ktorých si viete v USA zahrať, je Pebble Beach v Monterey - kúsok (190 km) od San Francisca, dole krížom cez Silicon Valley. Je tu päť golfových ihrísk a ide o ideálne miesto pre golfových entuziastov. V prípade, že si chcete zahrať, odporúčam vám objednať si hotel a tea time minimálne 18 mesiacov vopred.

    Určite ste toto golfové ihrisko videli v zopár hollywoodskych filmoch. Ôsma jamka je veľmi známa a trafiť sa na ten polostrovček chce extrémnu zručnosť. Pebble Beach, to je drahé green fee, a potom čakačky v rade na tých pred vami, kde si všetci robia selfies.

    Ďalšie zaujímavé ihriská a pikošky:

    • Cypress Point California v Del Monte Forest - problém s týmto ihriskom je, že sa tam neviete dostať. Povráva sa, že raz odmietli vpustiť do clubhouse J.F. Kennedyho. O tomto ihrisku sa hovorí ako o najlepšom 17-jamkovom na svete, lebo 18. jamka príliš architektovi nevyšla a tvorí akýsi návrat do clubhouse.
    • Pine Walley Golf Club v New Jersey - čisto mužský golfový klub hlasoval a po prvý raz vo svojej histórii prijal ženu.
    • Shinnecock Hills Golf Club v Southamptone (New York) - mal prvý clubhouse v Spojených štátoch, už v 19. storočí (1892).

    Keď sme pri golfe v USA, musím spomenúť aj golfové ihrisko v Auguste – v štáte Georgia. Je to blízko Atlanty – raz som sem z Miami šoféroval. Bolo to 10 hodín krížom cez celú Floridu.

    Členstvo v tomto klube ukazuje, že všetko sa kúpiť nedá ani v USA, kde sa dá kúpiť všetko. Augusta má 300 členov a členské je 500 000 USD, ale získate ho len vtedy, ak niekto zomrie a iba ak vás príjmu ostatní členovia. Teraz o vás bude hlasovať aj Warren Buffett či Bill Gates. Veľa zdaru.

    Na Floride odporúčam pozrieť sa na Isleworth Golf & Country Club, ktoré dal Tiger Woods na 59 odpalov.

    4 fotografie

    Luxusný golf v USA

    BUBO je jednoznačne najväčším predajcom zájazdov do USA na Slovensku, máme tu vlastnú prepravnú firmu a budeme radi, ak sa na jeden z našich stoviek zájazdov pridáte a strávite výnimočný deň na unikátnom golfovom ihrisku.

    7. miesto: Najjužnejšie golfové ihrisko sveta

    7. miesto: Najjužnejšie golfové ihrisko sveta #

    Toto boli top ihriská USA, ale na americkom kontinente sa nachádzajú aj iné topky. Hral som aj na ihrisku v kanadskom Newfoundlande pri meste Deer Lake, lebo Amerika nie sú iba Spojené štáty.

    No keď mám povedať, ktoré ihrisko je tým najexotickejším, spomeniem najjužnejšie ihrisko našej planéty.

    Stanley Golf Club na Falklandských ostrovoch sa hrdí tým, že patrí k najjužnejším golfovým ihriskám sveta. Musíte tu dávať pozor, aby ste netrafili tučniaka. Falklandy sú super exotikou s bielučkými plážami a Stanley so svojimi britskými červenými búdkami je cestovateľskou pikoškou. No bol som ešte na južnejšom golfovom ihrisku.

    Najjužnejšie golfové ihrisko sveta sa nachádza v Ohňovej zemi, v najjužnejšom meste planéty, na kraji Zeme - vo Fin del Mundo v meste Ushuaia. Ja osobne som bol v tomto meste päť ráz a sme tu naozaj ako doma. Radi vám tento neuveriteľný golfový zážitok zariadime. Najjužnejšie golfové ihrisko sveta je iba jedno.

    Na tomto ihrisku si môžete spomenúť na Fernaa Magellana, ktorý pre nás Ohňovú zem pomenoval. A potom na to, že 79 rokov po tom, čo jeho výprava oboplávala našu Zem, cirkev upálila Giordana Bruna za myšlienku, že Zem je guľatá.

    6. miesto: Exotický golf v Austrálii a na Novom Zélande

    6. miesto: Exotický golf v Austrálii a na Novom Zélande #

    Na Novom Zélande, v prekrásnej prírode, nájdete v blízkosti Aucklandu Tara Iti Golf Club na severozápade Severného ostrova. Hneď vedľa oceánu tu bola púšť porastená borovicami a pretvorili ju na jedno nádherné ihrisko. Je tu veľa piesku, no ani jeden bunker. 

    Na Novom Zélande si tiež pozrite Cape Kidnappers Golf Course. Všetci golfisti, svetobežníci, vedia, že jamka číslo 15 je najťažšou v celom Tichomorí. Celkovo, udržať sa pri tých zrázoch na fairwayi je náramne ťažké.

    V Austrálii spomeniem Royal Melbourne Golf Club (West). Západné ihrisko je považované za najlepšie v celej Austrálii a doktorovi Alisterovi MacKenziemu sa jednoducho podarilo.

    Na Australian Open sa šesť jamôk na tomto ihrisku preskakuje (tie s číslom 8, 9 a 13 až 16) a týchto šesť jamiek sa odohrá na East - východnom ihrisku. Každopádne, kvalitou ide o jedno z najlepších ihrísk na svete. West je dnes lepší než East. Golfový klub v Melbourne bol založený v roku 1891 a toto ihrisko bolo nadizajnované v roku 1926.

    NSW Golf Club. Austrália má byť na čo pyšná, sem sa hrnú najlepší golfisti sveta!
    Foto: archív — BUBO

    Okrem Austrálie a Nového Zélandu som hral golf na Fidži, Havaji, ba dokonca v štáte Samoa (hotel, ktorý využívame na ostrove Upolu, leží priamo na golfovom ihrisku).

    No ak mám vybrať to najexotickejšie ihrisko v tejto oblasti, bol by to golf na ostrove Nová Británia, ktorý je na opačnej strane zemegule a patrí Papue-Novej Guinei. Cez deň som si zahral golf, vybehol sopku, lovil žraloky a s náčelníkom počítal peniaze – platilo sa tu mušličkami. A večer sme s domorodcami preskakovali ohne. Ak ste skutočný cestovateľ a kmene Papuy sú pre vás blízko, tak sa vydajte ďalej - na Novú Britániu.

    Keď budete nabudúce u protinožcov, zahrajte si golf. My tu máme zájazd so slovenským sprievodcom aj dnes (viď zájazdy do Austrálie).

    3 fotografie

    Golf na ostrove Nová Británia

    Čo sa nedostalo?

    Hral som golf v Severnej Kórei. Zorganizoval som zároveň expedíciu na najvyšší vrch KĽDR. Podarilo sa to ešte niekomu po nás? Ak niekoho poznáte, dajte vedieť... tá cesta bola šokujúca, trénoval som tu na maratón v New York City. No hrali sme tu aj golf, priamo v Pchjongjangu. To by ste asi nepovedali.

    Taktiež som sem nedal ihriská na Slovensku. Hral som v Sedíne (pri Galante) a ihrisko je veľmi fajn. Mojím domovským ihriskom je Penati na Záhorí, kde hrávam asi 12 rokov. Teda raz za rok sa tu na víkend zastavím. Som rád, že tu ihriská máme, však sú už aj v Severnej Kórei a v Číne ich rapídne pribúda.

    Vy, čo ste golf doteraz nehrali, vyskúšajte to! Naozaj ide o úžasný šport v prekrásne upravenej prírode.

    5. miesto: Najsevernejšie golfové ihrisko sveta

    5. miesto: Najsevernejšie golfové ihrisko sveta #

    Určiť ho vôbec nie je ľahké. Farebné loptičky som dostal na severnom póle. No odpal do neznáma nemožno považovať za golfové ihrisko. Pri odpale nás strážil chlapík s puškou a bránil nás pred ľadovými medveďmi, ktoré v tejto oblasti zrejme nikdy neboli.

    Hral som golf na Islande v Akureyri. Trávu tu príliš nestrihali. O najsevernejšom ihrisku sveta som počul aj v nórskom Tromsö. V lete tu môžete hrať o polnoci za úplného svetla.

    V Kanade za najsevernejšie ihrisko považujú to v Dawson City. Tu na rieke Klondike Jack London ryžoval zlato. Ihrisko je hneď za riekou Yukon, chodí tam kompa a keď sme sa sem preplavili, našli sme ceduľu „najsevernejšie ihrisko sveta“. No keď danou (často prašnou) cestou pokračujete ďalej, prídete na hranice s Aljaškou. Raz som sa touto hranicou dostal do USA bez víz, prosto ma nekontrolovali. A keď idete ešte ďalej, aj v meste Fairbanks tvrdia, že majú najsevernejšie ozajstne kvalitné ihrisko sveta.

    Ja by som sa priklonil k ihrisku v grónskom hlavnom meste Nuuk. Ihrisko je kvalitné, oproti letisku a my máme v našich programoch zájazdov do Grónska na toto ihrisko vyčlenený celý deň.

    Ak ste však lovec unikátností, tak ako ja,  musíte z Nuuku odletieť do mesta s nevysloviteľným názvom Kangerlussuaq. Ihrisko tu je otrasné, ale má 18 jamiek a ak hovoríme o najexotickejších ihriskách sveta, toto je určite jedným z nich.

    4. miesto: Golfové ihriská v Karibiku

    4. miesto: Golfové ihriská v Karibiku #

    Slovenskí golfisti smerujú do Španielska, Turecka, do USA... a potom zrejme do Karibiku. Ktoré ihriská stoja za to? Kvôli tomuto blogu som hral v dvoch tuctoch golfových ihrísk v Karibiku a okolí.

    Prvé bolo zrejme v Barbadose, kde sme mali golfové ihrisko priamo v hoteli Royal Westmoreland. Nehnuteľnosti tu v okolí stoja aj 10 miliónov USD a každá z jamiek golfového ihriska ponúka fantastické výhľady na Karibské more.

    Potom to boli Bermudy s hlavným mestom Hamilton, ktoré je najdrahším mestom sveta. Za najlepšie ihrisko sa tu považuje Port Royal, jedno z najlepších svetových verejných ihrísk. Jeho zhotoviteľ Robert Trent Jones ho postavil na vyvýšenom mieste s výhľadom na Atlantik v roku 1970. Každoročne sa tu koná Bermuda Open Championship, greeny sú tu jemne zvlnené.

    5 fotografií

    Golf na Anguille

    Golf si ľudia chodievajú zahrať aj na ostrov Svätý Martin s tým známym letiskom, kde vám lietadlá pristávajú nad hlavami. Avšak podľa mňa je tu golfové ihrisko extrémne slabé.

    Na ostrove Montserrat bolo ihrisko tiež slabučké. Aruba na juhu má jedno z najlepších. Na opačnom konci ostrova, presnejšie severozápade, nájdete aj Tierra del Sol, považované za top green na Arube. Pre mňa je ale ešte lepšia Anguilla – odporúčam hotel Aurora so skvelým greenom, pripravte sa však na to, že Anguilla je extrémne drahá. Ihrisko sa tu sprvu volalo Temenos a ide o akúsi odpoveď na Pebble Beach. Výnimočná je tu jamka číslo 7, celkovo až 327-yardová.

    Varadero - tu hrajú naši klienti golf na Kube.
    Foto: archív — BUBO

    Mnoho našich klientov hrá golf na Kube. Ak hráte golf, vyberte si hotel Meliá Las Americas, ktorý je priamo spojený s týmto golfovým ihriskom. Ide o adults only hotel (teda iba pre dospelých). Ak máte deti, odporúčam Melia Varadero. Ide o základný hotel na našich zájazdoch na Kubu – Cuba, sí – Kuba luxusne.

    Veľa slušných ihrísk nájdete na našich zájazdoch do Panamy – pri mori, aj pri Tichom oceáne. Naše all inclusive hotely sú hneď vedľa golfového ihriska. Ďalším dobrým tipom na hotel pri skvelom golfe je Kostarika a Four Seasons v Guanacaste.

    Najviac klientov BUBO hrá v Karibiku golf v mexickom Cancúne. Konkrétne v Mayakoba Golf Club južne od Cancúnu na slávnej Playa del Carmen. Toto 18-jamkové ihrisko El Camaleon dizajnoval legendárny austrálsky golfista Greg Norman. Vyšlo mu to perfektne. Obkľúčené je džungľou, mangrovým lesom a Karibským morom. Viete si predstaviť krajšiu polohu ihriska?

    4 fotografie

    Golf v mexickom Cancúne

    Ďalšie top ihriská v Karibiku podľa profesionálnych golfistov:

    • Casa de Campo, Dominikánska republika - Architekti Pete a Alice spolu s 300 miestnymi pomocníkmi v priebehu dvoch rokov premenili zarastenú skalnatú pustatinu na super ihrisko so siedmimi jamkami. Dnes je extrémne vyhľadávané. Úžasnými ihriskami v Dominikánskej republike sú aj Punta Espada či Puntacana Resort.
    • Royal Blue - Baha Mar, Bahamy - Prepychové a obrovské karibské letovisko Baha Mar v hodnote 4,2 miliardy dolárov musí mať golfové ihrisko. Otvorili ho v roku 2017, no prvý golf sa tu hral už po druhej svetovej vojne a pôvodná deviatka jamiek využíva originálny pozemok, kde bolo prvotné ihrisko.
    • Tryall, Jamajka - Plantáž, na ktorej sprvu kvitli kokosy, sa v roku 1958 zmenila na golfové ihrisko. Prvých šesť jamiek odohráte na úplnej rovinke, od sedmičky vyššie už nasledujú zvlnené kopce.

    3. miesto: Najnedostupnejšie golfové ihriská sveta

    3. miesto: Najnedostupnejšie golfové ihriská sveta #

    Viete, čo je najťažšie na golfových ihriskách na ostrovoch Tristan da Cunha, Ascension a Svätá Helena? Dostať sa sem. O útrapách, ktorým som čelil pri plavbách na tieto ostrovy, som napísal zopár blogov. Bol som na všetkých ihriskách.

    Na Ascensione vidíte skôr brown ako green. To ihrisko je strašné. Na Tristan da Cunha som bol, keď predseda golfového klubu zomrel, no to ihrisko nemôže nikto považovať za relevantné. Najlepšie ihrisko z týchto troch je jednoznačne na ostrove Svätá Helena. Tento ostrov vlastní oficiálne najvzdialenejšie golfové ihrisko sveta.

    Hral som tu pre tento blog, aby som mal doklad o najvzdialenejšom golfovom ihrisku sveta. Oproti iným turistom si musíte nechať na golf o deň navyše, ale, poviem vám, je to zážitok.

    Tu zomrel Napoleon Bonaparte (ihrisko je vedľa Longwood House, kde žil a zomrel) a teraz ste tu vy a počet Slovákov, ktorí tu hrali golf, aj keď sa sem vyberiete, stále narátate na prstoch jednej ruky. Ide o excelentný kombinovaný cestovateľsko-golfový zážitok.

    Viac o golfe v tomto kúte sveta som spísal v blogu:

    Hral som golf na najizolovanejšom ihrisku sveta

    Ihrisko na Svätej Helene je trávnaté, s normálnymi jamkami a má funkčný golfový klub (1902) so slušnou členskou základňou. Videl som tu veľa detí, a tak verím, že má aj budúcnosť. Samozrejme, klub je jednoduchý, nehrajú sa tu na niečo luxusné. Ide najmä o to rozhýbať si kosti. Viete sa tu poprechádzať nad letiskom a užívať si výhľady na Diana’s Peak (najvyšší vrch ostrova).

    Ihrisko je podľa vlastnej definície 18-jamkové, no reálne má 9 jamiek. Deväťkrát sa začína z iného miesta. Bunkre tu nemajú biely, ale červený piesok. Dá sa tu však hrať dobre.

    4 fotografie

    Z golfu na Svätej Helene

    2. miesto: Golfové ihriská v Afrike

    2. miesto: Golfové ihriská v Afrike #

    Afrika je prehliadaný kontinent. Vie tu vášnivý golfista zažiť výnimočné chvíle? Kde vám kradnú golfové loptičky opice a jedia ich slony? Málokto tu hral.

    Golfové ihrisko v Chobe nesie názov Mowana Golf Course a je naozaj výnimočným miestom. Golf si tak viete zahrať v exotickej Botswane pri jej dominantnej rieke Chobe. Sem chodievame na výlety od nádherných Viktóriiných vodopádov. Naši klienti pozorujú najviac slonov na svete či plávajúce hrochy. Keď sa prechádzate po greene, musíte si dávať pozor na zvieratá naokolo.

    Naši klienti bežne hrávajú golf na zájazdoch v Juhoafrickej republike. Skukuza Golf Course leží priamo v najstaršom národnom parku Afriky Kruger National Park. Tadiaľto sme previezli vyše tisíc Slovákov.

    Raz som jedol v luxusnej reštaurácii, ktorá patrila Erniemu Elsovi. Je to juhoafrický golfista, ktorého uctievajú v domovine tak, ako si slovenskí športoví fanúšikovia vážia Petra Sagana. Odporúčam od neho vynikajúce vínko Pinotage.

    3 fotografie

    Golf v Rovníkovej Guinei

    Golf som si zahral aj v extrémne exotickej Rovníkovej Guinei, kde sa nedalo desaťročia dostať.

    V Afrike si viete golf zahrať aj na Seychelách a na Mauríciu. Na druhom spomenutom ostrove dlhé roky bývame v hoteli Constance, ku ktorému prislúcha nádherné golfové ihrisko. Náš hotel je podľa mňa na najkrajšej pláži celého ostrova a green fee je zdarma – v cene hotela.

    3 fotografie

    Golf na Mauríciu

    1. miesto: Golfové ihriská v Ázii

    1. miesto: Golfové ihriská v Ázii #

    Najviac našich klientov hrá golf na zájazdoch do Ázie a ich počet každoročne stúpa exponenciálne. Thajsko, Vietnam, Kambodža, Srí Lanka, Japonsko... Všetky tieto krajiny ponúkajú neuveriteľné množstvo zážitkov spojených s najluxusnejším športom sveta. Tu som spojil viac zážitkov a rád do víťazného bodu.

    Golf na Srí Lanke

    Srí Lanka má päť 18-jamkových ihrísk. Kriket je najpopulárnejším športom a golf je tu považovaný ako luxusný šport. Pri ihriskách nájdete pristávacie plochy pre privátne lietadlá, jazdí sa tu na koňoch, všetko je trošku tak „top of the notch“. No ceny sú prijateľné a Srí Lanka je celkovo extrémne lacná krajina.

    Mám rád golf vo Victorii pri Kandy, ale aj Nuwara Elya medzi čajovými plantážami. Do hlavnej pozornosti by som však dal Shangri-La's Hambantota.

    Hral som golf v Indii aj na Srí Lanke – nemáte vozík, ale caddyho. Ten vám nesie palice a radí: „madam/sir, odporúčam zahrať deviatkou“ a podobne. Od caddyho sa dozviete šplechy a novinky zo šoubiznisu aj politiky.

    Golf v Bhutáne

    Čo takto zahrať si golf na kráľovskom golfovom ihrisku v Bhutáne? Royal Thimphu Golf Course považujú za jedno z najvzdialenejších golfových ihrísk na svete. Leží v miernom záhybe Himalájí, hneď vedľa hlavného mesta krajiny Thimphu a má deväť jamiek. Nadchne vás aj jeho poloha priamo pri paláci a úrade kráľa, Tashicho Dzong zo 17. storočia.

    Golf na Bali

    Mnoho našich klientov hrá na Bali. Najlepšie ihrisko pre tento šport je tu podľa mňa jednoznačne Bali National Golf Club na Nusa Dua. Práve tu máme svoje hotely.

    Bali a jeho luxusný golfový rezort.
    Foto: archív — BUBO

    Golf v juhovýchodnej Ázii

    • Vietnam – tu odporúčam golfové ihriská v meste Da Nang a najlepším je BRG Danang Golf Resort. Pre ihrisko Dune Course sú dominantnými 16. jamka s parom 3 a výhľadom na Východné more a 10. jamka s parom 5 obklopená impozantnými piesočnými dunami.
    • Kambodža – luxusný hotel Sofitel disponuje najväčším bazénom Kambodže a blízkym golfovým ihriskom Angkor Wat Golf Course pri jednej z najkrajších pamiatok sveta.
    • Thajsko – poznám golfové ihriská na okraji Bangkoku, krásne je v Ayutthayi, zopár ich nájdete na Phukete a v okolí a dve golfové ihriská sú aj blízko prímorského Krabi. Odporúčam Pakasai či Hula Hula. Služby caddyho sú tu prakticky zadarmo.

    Určite ste lepší v golfe ako ja #

    Veľmi ľahko vám do našich ciest po svete vložíme aj chvíle strávené na golfovom ihrisku. Golf je krásna hra a ak sa reinkarnujem, v ďalšom živote ho budem hrávať viac. Je pre mňa ďalším uloveným zážitkom na našich cestách svetom. Prečo nespojiť dve záľuby v jedno?

    Určite hráte golf lepšie než ja, no ja mám zase náskok v cestovaní a rád vám poradím. Môžeme spojiť to, čo máme radi, a ja rád pre vás pripravím vašu najlepšiu dovolenku. Veľkú cestu spojenú s ešte väčšími golfovými zážitkami. Šťastné cesty prajem.

    Hmm, tak to teda hej. Poklona autorovi. Neviem ako to v tom BUBO robia. Teda robíme, však ja som teraz už súčasťou BUBO a nahral som svojim neurálnym hlasom stovky blogov sprievodcov BUBO. Nikomu to nehovorte, ale tu v BUBO je to ťažké. Ťažká práca. Ten Fellner bazíruje, aby som mal dobré zafarbenie hlasu, aby som nerobil chyby vo výslovnosti. Kašlem na to, robím. Naschvál. No musím sa priznať, obdivujem ich všetkých. Neuveriteľná scestovanosť. Neuveriteľné skúsenosti a know how. A snaha o dokonalosť. Ja by som už na vašom mieste nič iné ako BUBO nečítal. Či nepočúval. Politika privádza depresie, BUBO blogy pocit šťastia. Vyberte si! Sľubujem, budem sa zlepšovať, lebo takto sa to tu u nás v BUBO vyžaduje. Do skorého počutia priatelia a šťastné cesty prajem.

    Ľuboš Fellner

    Ľuboš Fellner

    Ľuboš Fellner

    Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

    Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

    Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

    Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
    Posledný raj (expedícia)

    Zo zájazdu:

    Ľuboš Fellner

    Posledná úprava článku | Prečítané: 277

    Odporúčame tieto zájazdy

    E

    Ázia  

    India


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    2643 4405€
    E

    Ázia  

    Tibet, Nepál, India, Čína


    náročnosť

    25 dní

    Trvanie

    4388 6750€
    K

    Ázia  

    Vietnam, Kambodža


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    3704 4939€
    K

    Amerika  

    Karibik, Mexiko


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    3209 4279€

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.