Vancouver je právom považovaný za najkrajšie mesto Kanady. Najväčšie mesto Britskej Kolumbie spája nádhernú prírodu a hory s pobrežným životom a oceánom. Pulzujúce centrum mesta je jedným z najobľúbenejších miest na život. Výborná gastronómia, skvelý nočný život a prechádzky v dažďovom pralese. Vancouver má čo ponúknuť a je príjemnou zastávkou na cestách po západnej Kanade.

Vancouver leží na juhozápadnom pobreží Kanady v provincii Britská Kolumbia. Je tretím najväčším metropolitným mestom a zároveň najhustejšie osídleným mestom Kanady s vyše 2,6 mil. obyvateľov. Ak by ste si však chceli pozrieť hlavné mesto Britskej Kolumbie, musíte sa vybrať na juh Vancouverovho ostrova - do mesta Viktória.

Napriek tomu, že ide o druhý najosídlenejší ostrov Kanady, Vancouver ležiaci na pevninskej strane je oveľa zaujímavejším miestom na život. Už roky dostáva prívlastky ako najlepšie, najživšie, najdrahšie, ale aj najčistejšie mesto Kanady. Takmer 50 % obyvateľov Vancouveru pochádza z iných krajín a jeho etnické a jazykové zloženie je skutočne pestré.

Víta vás Vancouver.
Foto: Jakub Kopča — BUBO

Multikulturálnu atmosféru mesta dopĺňa skutočne nádherné prostredie z oboch svetových strán. Mesto, ktorého nadmorská výška je len 2 m.n.m., je z troch strán obklopené vodou a na východe susedí s náhornou plošinou, ktorá sa dvíha do výšky 1 500 m.n.m. Počas jedného dňa si tu môžete užiť ruch veľkomesta, pokojnú prechádzku na pláži a zároveň výbornú lyžovačku s výhľadom na mesto.

Pokiaľ ste fanúšikom veľrýb, určite navštívte ostrov Vancouver. Severozápad Kanady je domovom vráskavca ozrutného, vráskavca dlhoplutvého a kosatiek. Ideálnou lokalitou na sledovanie veľrýb je Johnstonova úžina nachádzajúca sa na severovýchode ostrova. Každoročne tadiaľto migruje okolo 20 000 veľrýb, takže istota, že nejakú uvidíte, je takmer 100 %!

Hlavnou sezónou na whale watching je prakticky celá jar a ponuky na túto aktivitu nájdete pozdĺž celého pobrežia ostrova. Najkrajšou bránou na Vancouver Island je Horseshoe Bay. Odtiaľto odchádza každú hodinu obrovský moderný trajekt do mesta s nádherným menom Nanaimo, ktoré je hlavným kanadským mestom každého pozorovateľa veľrýb. Cena whale watchingu sa pohybuje okolo 130 USD na osobu.

Náš BUBO zájazd Kanada - západ začíname práve vo Vancouveri. Oddýchnutí po dlhej ceste sa ako prvé vyberáme spoznať preslávenú a magickú kanadskú prírodu. Britská Kolumbia je právom označovaná za miesto, kde zažijete tú najkrajšiu a najferebnejšiu jeseň, preto vám vrelo odporúčame vybrať sa sem aj mimo letnej sezóny. Z hotela sa nikam neponáhľame, keďže naše prvé zastávky otvárajú o deviatej ráno a nachádzajú sa len kúsok za mestom.

Grouse Mountain je ideálny na návštevu počas pekného jasného počasia, kedy si viete vychutnať tie najkrajšie výhľady na Vancouver. V objatí lesa v Capilano parku vás mraky nemusia trápiť. V akom poradí tieto atrakcie navštívite - to je na vás. My v BUBO vždy prihliadame na počasie a prípadné akcie či podujatia. V každom prípade nás čaká veľmi príjemné dopoludnie.

4 fotografie

Grouse Mountain

Grouse Mountain #

Asi 10 km severne od mesta sa vo výške 1 231 metrov nachádza jedna z najobľúbenejších oddychových destinácií - Grouse Mountain. Obľúbená destinácia všetkých obyvateľov Vancouveru ponúka panoramatickú lanovku, z ktorej je nádherný pohľad na celé mesto a Pacifik.

Na vrchole je množstvo atrakcií: každodenná drevorubačská show, zipline v korunách stromov, výborná Observatory reštaurácia a množstvo turistických chodníčkov. V zime sa toto miesto mení na lyžiarske stredisko, kde si viete odskočiť na lyžovačku aj večer. Nočný Vancouver je z tejto perspektívy nádherný.

Vyskúšajte niečo z lokálnej gastronómie, odporúčame Beaver Tails. Ak sa vyberiete po hlavnej cestičke za medveďmi grizzly Grinderom a Coolou, oproti pódiu, kde sa koná show drevorubačov, sa po ľavej strane nachádza maličký stánok.

Podávajú tu výborné Beaver Tails v sladkej i slanej verzii. V skutočnosti nejde o bobrie chvosty, ale pochúťku podobnú nášmu langošu. Ak vám raňajky nestačili, toto vám dodá energiu na celé dopoludnie.

Grinder & Coola

Príjemným prekvapením na vrchole Grouse Mountain je pozorovanie medveďov grizzly - Grinder a Coola sú už roky miláčikmi mesta. Obaja sa našli v júni 2001 ako opustené a zmätené medvedíky. Grinder vážil iba 4,5 kg a bol podvýživený a slabý. Nikto nevie, čo sa stalo s jeho mamou.

Naopak, Coola bol jedným z troch mládať pobehujúcich pri diaľnici, ktorým mamu zrazilo auto. Oba medvede sa dostali do Grouse Mountain záchranného centra pre ohrozené divoké zvieratá a dodnes ich môžete pozorovať pri hre v jazierku či dokonca v ich brlohu. Grizzly je ohrozeným druhom, ktorý dnes obýva územia Aljašky a Britskej Kolumbie.

Visutý most Capilano - najstarší zábavný park v Kanade #

Najstaršia turistická atrakcia Kanady je visutý most Capilano, ktorý sa s dĺžkou 137 metrov tiahne ponad rieku Capilano. Ak vám táto dĺžka veľa nehovorí, predstavte si dva Boeingy 747 stojace vedľa seba. Z výšky 70 metrov ponúka nádherný výhľad na kanadské lesy a prírodu. Po moste sa neustále prechádza na oboch stranách, no nemajte obavy - konštrukcia udrží až 90 000 kilogramov, čo je približne 1 300 ľudí alebo 96 slonov.

Originálny most z roku 1889 však nemal tieto vlastnosti. Postavili ho z dreva a konopného lana a dokázal uniesť iba takú váhu, ktorú zvládli udržať stromy duglasky tisolistej nachádzajúce sa na jeho koncoch. Okolité pozemky kúpil George Grant Mackay, ktorý nechal postaviť most za účelom prilákania turistov do tejto oblasti. Pôvodná myšlienka bola predstaviť návštevníkom parku, ako žijú a pracujú traperi v kanadskej divočine, ktorí na prekonanie riek v ceste za šťastím museli prekonať obrovské množstvo podobných úsekov.

Prvý most prezývali pôvodní obyvatelia aj "smejúci sa most" - zvuk, ktorý prechádzal mostom počas vetra, im pripomínal smiech. V 1903 vylepšil most Villiam Farrell a konopné laná nahradili železné drôty. Most bol však rovnako nestabilný ako pôvodný a zakrátko dostal novú - prezývku "nervózny most".

Adrenalínový nadšenci sa sem začali hrnúť z každého kúta krajiny, a tak sa v roku 1914 most opäť spevňoval. V 1956 odkúpil most Douglas McRae Mitchell a postavil v poradí štvrtý, pevnejší most, ktorý bol zasadený do 13-tonovej betónovej konštrukcie na oboch stranách a dokázal uniesť 45 000 kg. V priebehu ďalších desaťročí sa stal vyhľadávanou svetovou atrakciou.

V novembri 2006 bol most vážne poškodený 46-tonovým stromom duglasky tisolistej, ktorý padol v dôsledku zlého počasia. Rekonštrukcia trvala mesiace, no priniesla pozitívnu zmenu. Až 28-tonová betónová konštrukcia dnes pevne drží atrakciu, ktorá zvláda uniesť tisíce turistov denne. Netreba však zabúdať, že ide stále o visutý most tancujúci zo strany na stranu nad kaňonom, a tak i napriek bezpečnosti je prechádzka po moste naďalej skutočným zážitkom.

S dĺžkou 137 metrov a vo výške 70 metrov unesie most bez problémov až 1 300 ľudí - alebo 96 slonov.

4 fotografie

Visutý most Capilano

Park však nie je iba o visutom moste, ale aj o ďalších atrakciách. Celý park tvorí 8 atrakcií a pred vstupom na každú z nich je „pečiatkáreň“, kde si môžete označiť každé navštívené miesto v tzv. pase, ktorý dostanete pri vstupe. Na všetky budete potrebovať približne dve hodiny. Prvou zastávkou je „Storycentre“, kde sa dozviete, aká je história parku. Sú tam vystavené starodávne zariadenia/náradia, ktoré použili na vybudovanie parku koncom 19. storočia.

Druhou zastávkou na ceste je Kia'Palano. Táto zastávka vám predstaví históriu domorodých kmeňov, ktoré žili na tomto území. Ide najmä o kmeň Squamishov, ktorý sa pôvodne nazývali Kia'Palano, čo v preklade znamená „nádherná rieka“ a po ktorých je park, rieka, ako aj okolité územie, pomenované. Predtým, ako sa vyberiete na druhú stranu rieky Capilano, sa môžete posilniť dobrým jedlom alebo kávou v nádhernej drevenej reštaurácii. "Cliffwalk" vám ponúkne prvý adrenalínový zážitok a, samozrejme, aj krásne výhľady na okolitú prírodu.

Na druhej strane visutého mostu na vás čaká hneď niekoľko krásnych miest. Obrovské množstvo informácií o lokálnom vtáctve, lesoch i ekosystéme nájdete na každom kroku. A nezabudnite na chodník v korunách stromov, ktorý postavili s prirodzenou kanadskou láskou k prírode. Konštrukcia nemá ani jeden klinec a je celá dômyselne zavesená na stromoch tak, aby ich nepoškodila - práve naopak, tesné obruče s premyslene rozloženým tlakom sú ako cvičenie, ktoré robí stromy ešte silnejšími.

8 fotografií

Capilano park

Po niekoľkých hodinách v prírode nám všetkým dobre vytrávilo a niet lepšieho miesta na vyskúšanie lokálnej gastronómie ako ostrov Granville. K ostrovu vedie diaľnica, ktorá vedie aj cez krásny most Lions Gate s dĺžkou 1,8 kilometra.

Ostrov Granville má rozlohu približne 1 km², preto tu môže byť problém s parkovaním - miest je však na každom rohu dosť. Ak by ste náhodou nemali to šťastie, parkovať môžete aj na druhej strane pri Beach Avenue neďaleko aquacentra. Nájdete tu prístav Aquatic Centre, odkiaľ sa viete preplaviť za 3,5 CAD (6 CAD spiatočne) na Granville.

Granville Island #

Kúsok za Stanleyho parkom sa nachádza Granville Island, nákupný ostrov plný života, obchodov a potravín. Na tomto trhovisku nájdete fantastické syry, mäso, pečivo a množstvo reštaurácií. Po prechádzke je práve táto zastávka s príjemnou atmosférou ideálna na zahnanie hladu.

Aj keď názov napovedá, že ide o ostrov, v skutočnosti je to polostrov, ktorého srdce tvorí veľké trhovisko postavené v roku 1979. Obklopujú ho drobné kaviarne, ale aj najlepšie reštaurácie, ktorým kulisu tvoria fantastické výhľady na osobný prístav, šíry oceán alebo pohľad na mesto Vancouver.

Čo ochutnať v Granville:

  1. The Stock Market: oproti prístavu vo vnútorných priestoroch trhoviska nájdete stánok Stock Market. Špecializuje sa na omáčky, polievky a vývary. Od 11.30 h má v ponuke čerstvé lokálne polievky. Ochutnajte tradičný chowder - hustú polievku s mliekom alebo smotanou plnú zeleniny a pripravovanú najčastejšie s morskými plodmi alebo rybami. K polievke podávajú aj kúsok výborného pečiva.

  2. A la monde: Vedľa The Stock Market nájdete jednu z najobľúbenejších reštaurácií domácich. Ak nemáte chuť na polievku alebo hľadáte niečo viac sýte, rozhodne odporúčme chowder pot pie - koláč plnený hustým krémom, morskými plodmi alebo mäsom a zeleninou. Na výber máte z množstva druhov slaných i sladkých koláčov, ktoré zaručene potešia nejedného gurmána.

  3. Longliner Seafoods: Stánok rodiny Moorehead tu stojí od otvorenia Granville trhoviska v roku 1979. Už tretia generácia pokračuje v rodinnom biznise a ponúka tie najlepšie morské plody a ryby, aké tu môžete nájsť. Vyskúšajte candied salmon - kandizovaný losos s príjemnou sladko/slano/údenou chuťou.

  4. Lee’s Donuts: Ďalšia ikona trhoviska, ktorá tu predáva od roku 1979. Nevynechajte dezert a skúste si vybrať z množstva domácich donutov, ktoré rozhodne zaženú chuť na sladké.

  5. The Liberty Distillery: Nie je také náročné prejesť sa na Granville ostrove a vraví sa, že panáčik dobrého alkoholu pomáha tráveniu. Nahliadnite do lokálnej pálenice, ktorá dostala ocenenie za gin, vodku a kanadskú whisky vyrábanú z organického miestneho obilia.

  6. Sunlight Farms: Lokálne ovocie a zelenina taká čerstvá a voňavá, ako sa len dá. Hviezdami trhoviska sú jednoznačne sladké čerešne, ktoré tu miestni počas sezóny kupujú na kilá.

3 fotografie

Granville Island

Ak ste si "vodný autobus" vo Vancouveri ešte nevyskúšali, odporúčame sa z Granville ostrova preplaviť k Aquatic Centre a z prístavu si dopriať príjemnú prechádzku pri pláži. Aj to ponúka toto malebné mesto. Prejdite sa popri Sunset Beach a Barge Chilling Beach až k soche Inukshuka. Asi 15-minútová prechádzka rozhodne padne vhod po výdatnom obede a odvďačí sa vám krásnymi výhľadmi na English Bay Beach a okolie.

Inukshuk je kamenná socha pripominajúca človeka, ktorú stavali pôvodní obyvatelia z kmeňa Inuitov. V arktických dobách, kedy hlavné cesty zasypávala v zime hrubá vrstva snehu, potrebovali kmene označenie ciest. Aj to bol význam týchto veľkých kamenných stavieb, ktoré bolo z diaľky dobre vidieť. Označovali tiež dobré miesta na lov či rybolov.

Vancouver sa premenil na veľkomesto vďaka bezpečnému prirodzenému prístavu pri ústi rieky vlievajúcej sa do mora. Dodnes ostáva jedným z najvýznamnejších prístavov na západnom pobreží - každoročne tu prechádza 70 miliónov ton tovaru.

Výhľad z Prospect Point Lookout.
Foto: Patrícia Mrázková — BUBO

Stanley Park #

Najstarší a najväčší park v Kanade, ktorý je dokonca väčší než Central Park v New Yorku, obdivuje 8 miliónov návštevníkov ročne. S rozlohou 4 km² prekypuje zaujímavými miestami. Deväť totemov vám rozpovie príbehy pobrežného kmeňa Squamishov.

Nájdete tu aj najväčšie kanadské akvárium, krásne vyhliadky na centrum mesta, množstvo cyklistických, ale aj turistických chodníčkov a romantickú dušu nakŕmite na pláži Third Beach, kam chodia miestni pozorovať západ slnka. Aj keď o prírodu nie je v Kanade núdza, tento park je ideálnym miestom na oddych.

4 fotografie

Stanley Park z každej strany

Vancouver je obklopený z jednej strany oceánom, z druhej riekou a z tretej vrchmi. Mesto preto nemá veľa priestoru na výstavbu nových budov a už začiatkom 21. storočia tu stálo vyše 500 výškových budov s viac ako 12 poschodiami. Rozvoj mesta je však usporiadaný a využíva metódu tzv. optických koridorov pomocou striedania blokov nízkych a vysokých budov. Táto metóda urbanistického plánovania je tiež známa ako vancouverizmus.

Indiánske totemy #

Totem bol erb indiánov Britskej Kolumbie. Vyskytovali sa na severozápadnom pobreží Britskej Kolumbie a dolnej Aljašky, ale nájdete ich aj v Afrike, Austrálii a iných častiach sveta. Vyrezávali ich z tuje riasnatej (v Amerike známa ako western red cedar) a každý reprezentuje skutočnú alebo mýtickú udalosť.

Neboli to modly ani posvetné miesta, ale ide skôr o symbolické príbehy daného kmeňa. Orol predstavuje kráľovstvo vzduchu, veľryba reprezentuje vládcu mora. Vlk je pánom pevniny a žaba symbolizuje prechodné spojenie medzi pevninou a morom. V Stanleyho parku nájdete tieto krásne repliky aj s informačnými tabuľami, kde si môžete prečítať príbeh každej z nich a bližšie pochopiť jednotlivé symboly.

Vancouver je tiež nazývaný ako Severný Hollywood - po Los Angeles a New Yorku tu vzniká v poradí tretí najvyšší počet filmov v Severnej Amerike.

Gastown a Canada Place #

Centrum mesta ukrýva množstvo zaujímavých miest, ktoré sa oplatí vidieť. Od nákupných ulíc cez konferenčné centrum v tvare lode, vyhliadkovú vežu, kde si spravíte pekný prehľad o meste a okolitých horách, až po čínsku štvrť.

Gasstown s jeho viktoriánskymi budovami je najstaršou časťou Vancouveru. Podľa legendy založil Vancouver obchodník John Deighton, ktorý prišiel do tejto drevorubačskej osady so 6 CAD, indiánskou manželkou a psom. Svojpomocne postavil prvú väčšinu budov v osade a otvoril si vlastný bar. Je tiež známy ako Gassy Jack (utáraný Jack) pre jeho rečnícke schopnosti.

Mohli by vás zaujímať tiež blogy:

Jeho príbehy si chodievali vypočuť ľudia zo širokého okolia a vďaka rozrastajúcim sa príležitostiam sem prišlo čoraz viac nových prisťahovalcov. Dnes už, žiaľ, Johnova krčma neexistuje, ale ani to nič neuberá jedinečnosti starého mesta, ktoré je priam posiate štýlovými krčmičkami, ktoré tu vzdávajú hold zakladateľovi tohto jedinečného mesta.

Prejdeme sa po Water Street - najstaršej ulici, kde zoženiete suveníry, môžete sa tu najesť alebo navštíviť obchody či umelecké galérie. Vašu pozornosť určite upútajú aj prané hodiny na rohu ulíc Water a Cambie. Postavili ich v roku 1977 horológ Raymond Saunders a špecialista na kovovýrobu Doug Smith. Tieto hodiny sú pravdepodobne len druhými parnými hodinami, ktoré kedy postavili.

Prvé skonštruoval Angličan John Inshaw v roku 1859 v Birminghame. Každú štvrťhodinu sú dvojtonové parné hodiny atrakciou pre okoloidúcich - pískajú a vypúšťajú paru zo svojich piatich píšťal vo verzii Westminsterského gongu. Pískaním z každej píšťaly oznamujú každú celú hodinu. Parné hodiny však po istom čase neukazovali správny čas, preto sú od roku 1986 poháňané elektrickým motorom a parný motor oživuje iba píšťaly.

5 fotografií

Canada Place a Gastown

Pokračujte na koniec ulice a pred vami sa ukáže v plnej kráse jedno z najfotografovanejších miest Vancouveru - Hotel Europe. Takzvaná "žehličková" budova je ikonou Gastownu a najmä počas zlatej hodiny sa postará o krásne fotky.

Nechajte minulosť za sebou a vyberte sa do moderného Canada Place. Okrem kongresového centra, hotela Pan Pacific, je Vancouver tiež domovom svetového obchodného centra a virtuálnej leteckej jazdy FlyOver Canada. Ukončite nabitý deň vo Vancouveri unikátnym zážitkom v 4D kine, ktoré vás prevedie najkrajšími časťami Kanady. Spoločne s pohybovými a špeciálnymi efektami si užijete ľadovcový chladný vánok, utriete z čela kvapky majestátnych vodopádov či pocítite vôňu nekonečných kanadských prérií.

Čo vidieť navyše: #

  1. Vancouver Lookout: Užite si mesto ako na dlani a pozrite sa na spomínané miesta z výšky. Vancouver Lookout vám z výšky 168 metrov ponúka 360° výhľad na všetko, čo ste stihli objaviť.
  2. Fly Over Canada: Atrakcia FlyOver Canada otvorila svoje brány v roku 2013 v prístave Vancouver Harbour, v konferenčnom centre Canada Place. Od otvorenia ju navštívili viac ako 2 milióny ľudí z viac ako 40 krajín sveta. Unikátny simulátor letu, ktorý kombinuje virtuálnu realitu s pohyblivou konštrukciou, dodáva skutočne realistický pocit lietania. Preletíte nad najkrajšími časťami Kanady, užijete si unikátne výhľady, pocítite chlad kanadských ľadovcov, ale i vôňu kanadských prérií. Perfektný zážitok, ktorý v BUBO odporúčame.
  3. Pláže: Ak máte už prechádzok dosť, vyberte si jednu z deviatich pláží a ponorte sa do života mesta pri pobreží oceánu. Pláže majú príjemný zlatý piesok s krásnym výhľadom na hory a prírodu.
  4. Pozorovanie veľrýb: Severozápad Kanady je výnimočný ešte jednou atrakciou, ktorá každoročne láka milióny ľudí. Johnstonova úžina je ideálnym miestom na pozorovanie veľrýb. Každoročne tadiaľto migruje okolo 20 000 jedincov, takže vaše šance vidieť vráskavca ozrutného, vráskavca dlhoplutvého alebo kosatky je takmer 100 %. Pozorovanie týchto nádherných a majestátnych tvorov z bezprostrednej blízkosti je rozhodne zážitkom na celý život.
Patrícia Mrázková

Patrícia Mrázková

Patrícia Mrázková

Od detstva ju lákalo dobrodružstvo a svet. V 16-tich odišla na letnú brigádu do Grécka a odvtedy je cestovanie jej neoddeliteľnou súčasťou. Po maturite sa presťahovala do Anglicka, o tri roky neskôr do Poľska a nejaký čas strávila i v susednom Maďarsku. Precestovala polovicu starého kontinentu, od nádherných pláži Cypru cez prírodne bohatú Čiernu Horu, rušné mestá Beneluxu až na “koniec sveta” do Finisterre, kde ukončila svoju 800km pešiu púť naprieč Španielskom. Niekoľko mesiacov strávila pracovne v Paríži, kde ju francúzska krása a gurmánske špeciality vytiahli z kancelárskej stoličky. S batohom na chrbte a fotoaparátom v ruke sa cíti najšťastnejšie.

Juhovýchodná Ázia sa jej dostala pod kožu. Obdivuje iné kultúry, zvyky a náboženstvá a do hlbokých rozhovorov vás vtiahne i v budhistickom Thajsku, ktoré jej prirástlo k srdcu svojou energiou. Na malajskej strane ostrova Borneo jej učarovala divoká príroda, zvieratá a všetky odrody fantastického manga. Preskúmala sultánove ulice Bruneja ale najradšej sa túla fascinujúcim a podmanivým Singapurom. S láskou pre maľbu a umenie je práve Singapur pastvou pre jej oči. Vie si vychutnať drink na streche Marina Bay Sands rovnako, ako dobrý obed od miestnej babičky na Sri Lanke. Verí, že práve poznávanie neznámych krajín človeka nesmierne rozvíja a otvára jeho myseľ i srdce. So zvedavosťou dieťaťa je vždy pripravená uloviť ďalší zážitok a premeniť každú situáciu na obohacujúcu skúsenosť. 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Malajzia, Singapur a ostrov bohov Bali

Zo zájazdu:

Patrícia Mrázková

Posledná úprava článku | Prečítané: 595

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Montreal - čo vidieť v hlavnom meste francúzskej Kanady Montreal

Montreal Montreal - čo vidieť v hlavnom meste francúzskej Kanady

Juraj Slafkovský hráva v jednom z najhokejovejších miest na svete. Poďme si ho spolu prejsť. O Montreale miestni obyvatelia hovoria: "Starý v duši,…

Veronika Hulíková 19 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Zvieratá za polárnym kruhom Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá za polárnym kruhom

Safari za polárnym kruhom? Na safari predsa zvykneme chodiť do Afriky, unikátnu faunu pozorujeme v Austrálii... No čím ďalej, tým viac dobrodružne…

Martin Karniš 29 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Karibik, Spojené štáty americké (USA), Kanada, Kajmanie ostrovy


náročnosť

12 dní

Trvanie

3364 3738€
K

Amerika  

Kanada


náročnosť

13 dní

Trvanie

4039 4590€
K

Amerika  

Kanada

27.09. → 15.10.

náročnosť

19 dní

Trvanie

4463 5950€
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3138 3692€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.