Afriku milujem. Po prvý raz som sem prišiel v roku 1993 a odvtedy som sem zorganizoval desiatky expedícií. No zúčastnil som sa aj na mnohých príjemných zájazdoch, dokonca aj s mojimi deťmi. Najteplejší kontinent plný vojenských prevratov, chorôb, zlého či neexistujúceho servisu, lenivých domácich... To všetko sa mi stalo druhým domovom a zistil som, že všetko je trochu inak.

Keď si zoberieme Afriku v číslach, ide o kontinent, ktorý je rozlohou trikrát väčší než Európa, ktorý má dvojnásobok krajín oproti starému kontinentu a pritom je omnoho menej navštevovaný. Aj preto, že tu absentuje overtourizmus, Afriku skutočne milujem a pre mňa ide o srdcovku.

Nie som v BUBO sám. Tomáš Hušek, riaditeľ produkcie, žil v Botswane od svojich 11 rokov. Martin Karniš, náš destinačný manažér pre Afriku, je najväčším odborníkom na safari nielen na Slovensku.

Za tie roky máme vyškolených mnoho sprievodcov, ktorí od nás lásku k čiernemu kontinentu prevzali. Tento rebríček TOP 10 najväčších afrických zážitkov pochádza nielen odo mňa, ale môžem povedať, že od celého BUBO teamu.

V Národnom parku Virunga zažijete fantastické stretnutie zoči-voči horským gorilám.

V Národnom parku Virunga zažijete fantastické stretnutie zoči-voči horským gorilám.

10. miesto: Treking za horskými gorilami v Rwande #

Afrika má neprávom zlé meno a hlavnou myšlienkou tohto môjho blogu je vylepšiť ho vo vašom ponímaní. Mnoho ľudí sa bojí cestovať do Rwandy, ktorá sa nešťastne spája s genocídou. Tá sa však udiala v roku 1994 a je to ako keby ste sa dnes báli ísť do Chorvátska kvôli občianskej vojne v Juhoslávii.

Rwanda je pritom jedna z najbezpečnejších afrických krajín a vďaka pokroku, ktorý od nešťastnej udalosti podstúpila + skvelým službám, si vyslúžila prezývku „Švajčiarsko Afriky“. Sprvu ju pritom dostala kvôli hornatosti, dnes sa ale omnoho viac prihliada na ekonomické úspechy a prezident Rwandy Paul Kagame - pôvodom z kmeňa Tutsi - vedie celý národ (či ste Tutsi alebo Hutu) k prosperite.

Top zážitok spojený s touto krajinou je pozorovanie goríl horských v pohorí Virunga. Ide o jedny z najväčších goríl na svete, ktoré patria medzi najohrozenejšie živočíchy našej planéty. Nájdete ich iba na troch miestach na svete a Rwanda je jedným z nich. Ide o tmavších a chlpatejších jedincov, než sú ich príbuzní – nížinné gorily (východné a západné).

Najunikátnejšej gorile sveta sa pozriete do tváre, rozbúši sa vám srdce a onemiete. Zrazu sa pristihnete, ako sledujete gorilu vo svojom prirodzenom prostredí, zadržiavate dych a mení sa vám život pred očami. Všetko, čo ste doteraz zažili, bude oproti tomuto intenzívnemu zážitku priam zanedbateľné.

3 fotografie

Gorily v Rwande

Navyše, keď sa ku gorilám vyberiete, podporíte ich prežitie. Jedna gorila horská pripadá na sedem miliónov ľudí a populácia tohto druhu sa rapídne znížila oproti predošlým rokom. Je to kvôli ťažbe dreva a nerastných surovín, napríklad coltanu.

Pamätám si, keď permit za pozorovaním goríl stál 260 eur, dnes je to už takmer 1 500 eur, avšak za tú vysokú cenu dostanete v Rwande  exkluzívny servis, ktorý zabezpečí takmer 100 % úspešnosť a tiež si budete môcť povedať, že ste urobili veľký krok pre ochranu prírody a ochránili ste primáta, ktorý je nám ľuďom taký podobný.

Gorila horská je jeden z najohrozenejších druhov na svete.

Gorila horská je jeden z najohrozenejších druhov na svete.

Bonusový tip: Spojte si Rwandu s návštevou Konžskej demokratickej republiky, kde v NP Kahuzi Biega pozorujeme gorily nížinné východné, najväčšie gorily sveta, už v cene zájazdu Burundi, Rwanda a DR Kongo.

Námestie Jemaa el-Fnaa začína žiť po zotmení. Je to miesto, ktoré roztopí všetky predsudky a vtiahne vás do víru exotickej zábavy, neobjavených chutí a neodolateľných rytmov hudby Gnawa.

Námestie Jemaa el-Fnaa začína žiť po zotmení. Je to miesto, ktoré roztopí všetky predsudky a vtiahne vás do víru exotickej zábavy, neobjavených chutí a neodolateľných rytmov hudby Gnawa.

9. miesto: Nákupy v medinách Maroka #

Rozprávkové Maroko a najlacnejší zážitok z celého zoznamu. Maroko, to je múdry kráľ a kráľovské mestá s uzučkými uličkami, medzi ktorými sa predierate od obchodíka po obchodík a nakupujete.

V Maroku žil okrem iných aj génius módy Yves Saint Laurent, ktorý obdivoval vysokú úroveň ručnej výroby a v krajine ju nájdete aj dnes. Ak teda viete, kam treba ísť. Maroko je zároveň veľmi lacné a ak by kožené topánky od Yvesa Saint Laurenta v Paríži stáli 1 300 eur, tu budú veľmi podobné stáť 13 €. A možno menej, pokiaľ dokážete naozaj dobre zjednávať.

Nákupy v Maroku určite odporúčam na námestí Jemaa el-Fnaa v Marakéši. Námestie mŕtvych, ako sa nazýva, je poriadne živé. Na každých 10 metroch máte stánky s výborným jedlom, kde vás domáci lákajú a robia si hlasné promo. Rovnako tak zaklínači hadov a pouliční umelci, ktorí sa postarajú o úžasnú šou. A, samozrejme, nechýbajú obchodíky s kvalitnými látkami či surovinami ako arganový olej či mäta a med. Rovnako tak farebné poháre, lampáše či čajníky.

Osobitnou kapitolou je koža a nádherné koberce ako z rozprávky o Aladinovi. Tie odporúčam nakúpiť vo Feze. Mesto je priam preslávené svojimi koženými výrobkami pochádzajúcimi z domova troch starých kožiarskych garbiarní. Najstaršia je garbiareň Chouara, ktorá má viac ako tisíc rokov. Desiatky miestnych pracujú s kožami z kráv, oviec, kôz či tiav. Vďaka skvelým zručnostiam ich premieňajú na vysokokvalitné kožené tašky, kabáty, topánky či papuče.

Keď už budete tu, kúpte si aj iný zážitok, a to drink a jedlo v niektorom z nočných klubov, ktoré strčia do vrecka aj európske. Myslím napríklad Palais Jad Mahal - klub modelky Adriany Sklenaříkovej pôvodom z Brezna, ktorý otvoril jej bývalý manžel v srdci Marakéša.

Maroko je lacné a kvalitné a odporúčam ho prejsť od zasneženého Atlasu po Saharu, vidieť krásnu mešitu Hassana II. v Casablance, mešitu Koutoubia v Marakéši, filmové štúdiá Atlas či blízky Ait Ben Haddou, kde sa nakrúcala aj Hra o tróny. A následne sa v púšti povoziť na ťavách.

3 fotografie

Marocké nákupy

Dobrodružstvo, ktoré opisujem, viete zažiť na BUBO zájazde do Maroka. Prípadne si spojte Maroko a Tunisko a spoznajte dve fantastické krajiny severu Afriky.

8. miesto: Dobrodružstvo na Sahare #

Maroko je jednou z krajín, kde siaha Saharská púšť, ja ju však do tohto rebríčka dávam ako jeden veľký celok. Sahara je prekrásna. Je to podobné, ako keď sa nám páčia hory. Ide o najväčšiu horúcu púšť sveta s rozlohou Európy, ktorá sa z roka na rok rozširuje.

Málokto to vie, ale Sahara je kolískou ľudstva s petroglyfmi, ktoré ako keby vyryl Pablo Picasso zopár desaťročí dozadu, no tieto majú 12 000 rokov a stále pôsobia tak novo.

Národný park Tassili n’Ajjer (UNESCO) je rozlohou o polovicu väčší než Slovensko. Vy uvidíte to najlepšie s kompletným servisom a doprovodom domácich Tuarégov.

Národný park Tassili n’Ajjer (UNESCO) je rozlohou o polovicu väčší než Slovensko. Vy uvidíte to najlepšie s kompletným servisom a doprovodom domácich Tuarégov.

Len na chvíľu zavrite oči a predstavte si, ako sa zvečerieva, slnko zapadá nad dunami, váš ohník horí a na oblohe sa objavujú milióny hviezd. Už dlho ste nezažili takú romantiku. Nikde nikto, iba vy, vaši kamaráti - spolucestovatelia a Tuarégovia, pre ktorých je táto nehostinná časť našej Zeme životom, ktorý nadovšetko milujú.

Desať faktov o Sahare:

  1. Sahara má rozlohu približne 9,2 milióna štvorcových kilometrov. Je najväčšou horúcou púšťou, no nie púšťou celkovo, tou je Antarktída.
  2. Rozkladá sa na severe Afriky a siaha do Alžírska, Čadu, Egypta, Líbye, Mali, Mauretánie, Maroka, Nigeru, Sudánu či Tuniska.
  3. Saharská púšť je známa svojimi extrémnymi teplotami, pričom v niektorých oblastiach dosahujú denné teploty vyše 50 stupňov Celzia. V noci, naopak, klesajú pod bod mrazu.
  4. Sahara je domovom rôznych druhov rastlín a živočíchov prispôsobených púšti, vrátane ikonických jednohrbých tiav - dromedárov, fenekov, teda malých príbuzných našich líšok, mnohých zaujímavých druhov rastlín.
  5. Najvyšším vrchom Sahary je hora Koussi v Čade, ktorá dosahuje nadmorskú výšku 3 415 metrov.
  6. Sahara má bohaté kultúrne dedičstvo a našli sa tu významné archeologické náleziská ako pyramídy Meroe v Sudáne či bájne Timbuktu.
  7. Na Sahare občas aj prší. Niektoré oblasti nezažijú dážď roky, zatiaľ čo v iných môže sporadicky pršať, a to vedie k rastu dočasnej vegetácie.
  8. Piesočné búrky, známe ako habooby, sú na Sahare bežné. Taktiež sezónne intenzívne prachové búrky (Harmattan) môžu spôsobiť zníženú viditeľnosť, poškodenie infraštruktúry a zdravotné problémy pre ľudí aj zvieratá.
  9. Sahara po stáročia zohrávala dôležitú úlohu v rámci migrácie a obchodu. Staroveké obchodné cesty, ako napríklad Transsaharská, spájali subsaharskú Afriku s oblasťou Stredozemného mora a uľahčovali výmenu tovaru i zdieľanie kultúr.
  10. Rozširovanie púštnych oblastí a zasahovanie do ornej pôdy má negatívny vplyv na miestne komunity a ekosystémy. Aj tu teda vo veľkom vidno klimatickú zmenu.
Sadnúť si na piesočnú dunu, na okamih spomaliť a stíšiť sa. Byť v dnešnej dobe overtourizmu sám, to je najväčší luxus. 

Sadnúť si na piesočnú dunu, na okamih spomaliť a stíšiť sa. Byť v dnešnej dobe overtourizmu sám, to je najväčší luxus. 

Sahara nie je len púšťou s vysokými dunami, na ktorých si viete vyskúšať sandsurfing. Sú to najmä kamenné útvary a púštne hory, kde sa príroda naozaj vybláznila. Ak niekomu ukážete fotografie, bude si myslieť, že sú z Utahu či Arizony. Rôzne krásne oblúky, hory, dokonca jazerá v strede púšte, zelené oázy. Napríklad o oblasti Ennedi v Čade tvrdím, že ak by bola skutočne na západe USA, išlo by o najnavštevovanejšie miesto na svete. Bez hocijakej konkurencie.

Oveľa dostupnejšou destináciou je však Národný park Tassili n’Ajjer (UNESCO), ktorý je rozlohou o polovicu väčší než Slovensko a viete si ho spojiť s klasickou návštevou Alžírska (viď zájazd Alžírsko a Sahara).

Saharu navštevujeme na našich zájazdoch v Maroku, Čade, Sudáne, Mauritánii, Tunisku, Egypte, Mali, Nigeri či Alžírsku, a to som nespomenul všetky krajiny. Sahara je veľkým dobrodružstvom a ak nájdete odvahu, rozhodne nebudete ľutovať.

Mohlo by Vás zaujímať: video o Sahare (15 minutový dokument Ľuboša Fellnera na Youtube)

6 fotografií

Úlovky zo Sahary

7. miesto: Výstup na Kilimandžáro (Tanzánia) #

Opakom teplej Sahary je chladné Kilimandžáro. Hora ležiaca v Tanzánii, ktorá je najvyšším voľne stojacim vrchom na celom svete, je veľkou výzvou. Veď leží vo výške 5 895 m.n.m. V jej okolí nikde nič, iba planiny plné slonov, levov a žiráf a zrazu sa k nebesiam týči prekrásna hora.

Kilimandžáro je dole džungloidné a hore nájdete ľadovce – a je o to exotickejšia, že sa nachádzate presne na rovníku. Výstup na Kilimandžáro vás určite nadchne. Keď som počul, že na vrchol nevyšli Zdeno Chára, tenistka s ohromnou kondíciou Martina Navrátilova či cyklista Peter Sagan na výstup spomínajú ako na fyzicky najťažšiu vec, čo zažili, tak som mal náležitý rešpekt.

Zďaleka nemám takú kondíciu ako oni, no vyšiel som na vrch poľahky. Pochopil som princíp a pripravili sme trasu, ktorú nazývame Výstup na Kilimandžáro BUBO route. Tí, čo sa vyznajú, ide o Lemosho route, ale naša trasa je pozmenená presne na mieru tatranského národa = lepšie sa aklimatizujeme a predchádezame výškovej chorobe.

Druhým trikom, ako sa dostať až úplne hore, je servis, ktorý sa vám v tejto lokalite dostane – kuchári či nosiči batožín. Vieme, ako zabezpečiť, aby bol vôbec najlepší, a to bezkonkurenčne. Práve daná trasa, lepší servis a, do tretice, motivovanejší sprievodcovia (vysvetľujem nižšie). Na vrchol ide jeden klient s jedným sprievodcom, teda jeden na jedného. Všetko sa to premietne spolu k hranici úspešnosti výstupu 100 %.

5 fotografií

Výstup na Kilimandžáro

Ten rozdiel sa prejavuje v našej úspešnosti. Potom na vrchole spoločne tancujeme. Tam, kde iným býva zle, sú BUBO skupiny v absolútnej pohode. A ak by vás predsa len zastihla výšková choroba, poznáme super trik, ako sa jej rýchlo a efektívne zbaviť.

Tanec na vrchole Kilimandžára.

Tanec na vrchole Kilimandžára.

Som hrdý na to, že BUBO je ako prvá a jediná CK Slovenska členom KPAP. Ide o organizáciu, ktorá zabezpečuje to, že naši lokálni sprievodcovia a nosiči dostávajú stravu 3x denne. Lepšie ich platíme, majú lepší vystroj – topánky, stany. Prosto našich nosičov nevykorisťujeme, ale pristupujeme k nim ako k partnerom, ktorí nám pomáhajú zdolať vrch.

Bonusový tip: Po zdolaní Kilimandžára je možnosť pokračovať na safari do krátera Ngorongoro alebo oddychovať na Zanzibare, ktorý (rovnako ako Kilimandžáro) patrí Tanzánii.

6. miesto: Dobrodružná doprava v Egypte #

Egypt je krajina krásneho mora a pamiatok. A prepravovať sa po ňom dá mnohými spôsobmi. Zviezť sa môžete na ťavách, hoci tie milujú hlavne naše deti a ide o skutočne dobrodružnú prepravu. Voziť sa na ťave odporúčam nielen pred pyramídami, ale aj na Sahare a ulovíte tak maximálny zážitok.

Na Saharu sa tiež dá preplaviť domorodou felukou krížom cez najdlhšiu rieku sveta Níl, a tak je feluka ďalším exotickým dopravným prostriedkom. Niečím unikátnym, čo ste ešte neskúsili. Keď sa plavíte nílskymi kataraktami, budete sa cítiť ako za čias faraónov a pre mnohých ide o top zážitok z dopravy v Egypte.

Ďalším dopravným prostriedkom, ktorým odporúčam vyskúšať, je elektrické žlté ekologické autíčko, ktorým v BUBO jazdíme k hrobke faraónky Hatšepsut. Naše cesty do Egypta tak nadobúdajú aj ekologický rozmer a domácim ukazujeme, že sa to oplatí.

Egypt patrí medzi najlepšie krajiny sveta, kde sa oplatí vyskúšať si let balónom. Západne od Luxoru, nad Údolím kráľov, lietame v BUBO balónmi, slnko práve vychádza my sme na pomedzí púšte a úrodnej pôdy zavlažovanej Nílom. Poviem vám, táto archaická predpotopná doprava sa sem hodí, je cool a je to skutočne veľký zážitok.

5 fotografií

Všetky formy dopravy v Egypte

Ďalšou exotickou dopravou je egyptský vlak, kde si zacvičíte jogu. Osobitný zážitok z kategórie možno menej pohodlných, ale zato autentických. Samozrejme, viete sa tu pohybovať autobusmi po cestách a križovatkách, kde zažijete mnoho trúbenia a všetky porušenia dopravných predpisov. Ale aj vnútroštátne prelety sú k dispozícii, pokiaľ si chcete nejaké trasy skrátiť.

Ďalšie tipy na exotickú dopravu v Egypte: Ísť peši hore na pyramídy či dovnútra. Rovnako tak plaviť sa loďou po Červenom mori a zažiť top šnorchlovanie v živote. Vyťažte z Egyptu maximálne poznanie.

Hamarský trh v Dimeke.

Hamarský trh v Dimeke.

5. miesto: Kmene južnej Etiópie #

O severnej časti Etiópie som už čo-to napísal. Tu je miesto, kde sa nachádzajú kresťanské chrámy a pestuje sa tu výborná káva. Etiópia je však obrovská, má rozlohu vyše milión štvorcových kilometrov a jej juh prináša úplne iné než kávové zážitky.

Juh je animistický, diametrálne odlišný a s úžasnými kmeňmi. V povodí rieky Omo nájdete najexotickejšie kmene celého sveta – nilotské v ich prirodzenom prostredí. Ich zástupcovia sú polonahí, niekedy majú pri zápasoch donga iba klobúk na hlave, iné zase preskakujú dobytok a dosahujú tým dospelosť.

Živia sa mliekom a krvou svojich kráv. Tie nezabíjajú, naopak, muži pre ne skladajú básničky. Niektorí tu chodia na chodúľoch, iní zase majú v spodnej pere veľký disk. A žijú v najexotickejších domoch, aké ste kedy videli. K ľuďom sú veľmi milí, avšak, pozor, za fotografie vás tu poriadne zinkasujú.

Tie zvyky sú ako z praveku a naozaj neviem, dokedy tieto kmene vydržia žiť pôvodným životom. Mnoho kmeňov po celom svete sa začína z roka na rok čoraz viac civilizovať. Treba ich preto vidieť, kým naozaj žijú pôvodným životným štýlom. Pokiaľ o tomto chcete vedieť viac, môj kolega Martin Karniš napísal výborný blog z prvej ruky o kmeňoch južnej Etiópie.

Bonusový tip: Etiópiu si viete spojiť s Djibuti, kde nájdete najnižší bod Afriky, soľné jazerá a môžete sa šnorchlovať so žralokom veľrybím. Prípadne preskúmať Etiópiu ako celok vrátane pekla v Danakile. Nechajte sa inšpirovať výberom zájazdov do Etiópie.

4. miesto: Zážitky z Namíbie #

Namíbia je bývalá nemecká kolónia na juhozápade Afriky. A cítiť to poriadne. Je tu akosi väčší poriadok a všetko tu funguje. Žiadne nebezpečenstvo, iba luxusné lodže, skutočný komfort, a napriek tomu turistami nedotknutá absolútna exotika.

Prvý raz som sem zorganizoval expedíciu vo februári a marci roku 2000, vtedy sme prešli krížom cez Kalahari a oslavovali výročie samostatnosti mladej Namíbie (21. marec 1991). Poviem vám, že som ostal úplne ohúrený a Namíbia je pre mňa dodnes cestovateľská bomba a celá krajina je jeden veľký zážitok.

Namíbia je totiž nesmierne rôznorodá a keď na hodinu v aute zavriete oči, ocitnete sa v inej krajine. Púštne a kamenisté oblasti zrazu vystriedajú zelené lesy či piesočné duny vlievajúce sa do oceánu, kde je zase hmlisto a chladnejšie.

Najprv náročný výstup na dunu Big Daddy, spád však bude nesmierne rýchly, zábavný a nezabudnuteľný zážitok.
Foto: Martin Šimko — BUBO

Krajina je dokonalosťou pre tých, ktorí hľadajú rôznorodosť. Uvidíte tu druhý najväčší kaňon na svete Fish River Canyon, najvyššie pieskové duny, pričom na jednu z nich (Big Daddy) vyjdete a potom zbehnete do dokonalého údolia Deadvlei s roky mŕtvymi akáciami, kde budete pravdepodobne sami na jednom z najfotogenickejších miest sveta.

V rámci pozorovania zvierat zamierite na Pobrežie kostier so stroskotanými loďami, ktoré je plné uškatcov. A hneď na to vstúpite do Národného parku Etosha s obrovskými slonmi, žirafami, antilopami, levmi, gepardmi, leopardmi, nosorožcami a mnohými inými zvieratami.

Cape Cross - najväčšia kolónia uškatcov.

Cape Cross - najväčšia kolónia uškatcov.

Idete hlbšie a severnejšie do vyprahnutej krajiny za fascinujúcim kmeňom Himba a Damara, prípadne si to otočíte na farmu s najväčším meteoritom na svete - Hoba váži neuveriteľných 60 ton. Inde vo svete by bol už prevezený do múzea. Bývanie v Namíbii je samostatnou kapitolou – luxus uprostred ničoho. Zážitok za zážitkom.

Namíbia je skrátka dokonalá a vhodná pre tých, ktorí už v Afrike boli, rovnako ako aj tých, ktorí sem idú prvýkrát. Nevyskytujú sa tu žiadne choroby a aj maláriu tu v podstate treba hľadať a vyskytuje sa len v pohraničnej oblasti s Angolou.

Bonusový tip: Namíbiu si pohodlne viete spojiť s Kapským Mestom, safari v Chobe a Viktóriinými vodopádmi. Odporúčam preto zájazd JAR, Namíbia, Botswana, Zimbabwe a Zambia.

3. miesto: Safari v Keni a Tanzánii #

Keňa a Tanzánia sú rodiskom safari. A keďže začali skôr, sú popredu najďalej. Práve tu, v národných parkoch Tanzánie a Kene, máte najväčšiu šancu vidieť veľkú päťku – Big Five (lev, leopard, byvol, slon a nosorožec). Týmto pojmom sa kedysi označovala veľká lovná zver v Afrike. Dnes je oveľa prísnejšie chránená, a to je fantastické.

Mnoho ráz sme za tie roky, čo v BUBO organizujeme safari zájazdy, zmenili národné parky. A to vtedy, ak populácia pakoňov a s nimi aj levov uhynula, poprípade opustila jeden park a presunula sa vedľa. Tie parky majú naďalej otvorené a turisti to nevedia, lebo fotografie z minulosti existujú.

Úplným topom safari sú národné parky Masai Mara v Keni a Serengeti na druhej strane rieky Mara v Tanzánii. Pozorujete tu najväčšiu migráciu zveri na našej planéte a je to neuveriteľný zážitok. O safari a radách, kedy a kam ísť, sme už napísali viacero blogov, aby ste sa vedeli zorientovať a vybrať si to najlepšie safari priamo pre vás.

Okrem zvierat v tejto oblasti stretávame aj kmeň Masajov - kočovný národ, ktorý sa pri stavbe svojich nezvyčajných obydlí tradične spoliehal na ľahko dostupné materiály a domorodé technológie. V kmeni napríklad veria, že pochovávanie je škodlivé pre pôdu. Meradlom bohatstva u zástupcov kmeňa je dobytok a počet detí.

Safari v tejto časti Afriky si viete pohodlne spojiť s oddychom pri Indickom oceáne (či už Keňa alebo Zanzibar), prípadne si spraviť čisto dobrodružné dni v najlepších národných parkoch sveta. Preto odporúčam spojenie Keňa, Tanzánia a Zanzibar.

Stretnutie s Masajmi.

Stretnutie s Masajmi.

Prečo ísť na safari s BUBO?

  • Safari realizujeme už 30 rokov a väčšina Slovákov, čo safari zažila, ho zažila s BUBO.
  • Na safari chodíme výhradne v safari autách 4x4, ktoré sú pohodlné a dokonca v nich je aj pripojenie na internet.
  • Vo veľkom terénnom aute sú štyria až šiesti klienti – vždy malé skupiny.
  • Na každom zájazde je aj slovenský vyškolený sprievodca, odborník a organizátor + vysokoškolský vzdelaný sprievodca so špecializáciou na ekológiu a safari. Bez nich by bola safari možno aj nuda.
  • Dnes máme vyše 90 % trhový podiel na africkom safari. Ak chcete kvalitu a slovenského sprievodcu – treba sa obrátiť na nás.

2. miesto: Africké expedície #

Celý rebríček TOP 10 sme v BUBO dávali dokopy viacerí odborníci. Avšak, priznám sa, toto miesto som si presadil ja a ide mi zo srdca. Ak hovoríme o zážitku, expedície sú tým najlepším, čo viete zažiť. V Afrike sa to stále dá, aj keď aj tu sa krajiny rýchlo menia a rozvíjajú.

Prešiel som všetkých 54 krajín ako prvý Slovák a bol som na čele najnáročnejších expedícií ako napr. Ebola tour, Africký roh, Kalahari, z Kadugli do Talodi a aj Čad som prešiel s odvážnými Bubákmi už v roku 2010 dlho pred masou ostatných. Expedície do Afriky som začal realizovať už v roku 1993 a smerovali cez najmenej navštevované africké krajiny, kde sa ľudia aj dnes boja vycestovať.

Africké expedície som realizoval od najvyššieho po najnižší bod kontinentu a od džungle a rovníka po vyprahnutý Sahel - úzky pás medzi Saharou a savanou, ktorý mám najradšej. Stretol som mnohých ministrov, kráľov, sultánov a získal mnoho kontaktov, ktoré mňa a mojich spolucestovateľov z BUBO posúvali ďalej a ďalej. Ako lekár tu dodnes často liečim domácich a aj toto (nezištná pomoc) v budovaní kontaktov pomáha. Do Afriky nosíme s BUBO charitu a pomáhame jej.

Keď som začal expedície boli príliš drsné a bola to chyba. Pochopil som to a BUBO je priekopníkm luxusných expedícii, ktoré zvládnu viacerí a hlavne v zdraví. Vyuššia kvalita sa rovná zdravie, respektíve je tu silná koreplácia a aj to je dôvod, že žiaden klient BUBO nedostal na zájazde maláriu.

Africká expedícia je vždy celá jedným veľkým zážitkom. Tu je všetko iné a vy jasne vidíte, aká je naša planéta fascinujúca. Expedície na africké unikátne festivaly, to je univerzita cestovateľstva.

Blatová mešita v Mali.

Blatová mešita v Mali.

Priznávam, že expedície si nikdy nezískali srdcia más, no ide o špecialitky v malých skupinách s top sprievodcami a najlepšími kontaktmi.

1. miesto: Zážitky zo zájazdu 3x Naj Afriky #

V tomto rebríčku vyhral najobľúbenejší africký zájazd našich klientov - 3x Naj Afriky, ktorý je zážitkami doslova nabitý! Ak chcete navštíviť subsaharskú Afriku po prvý raz, tak toto je daný zájazd, ktorým by ste mali začať. Ide o bezpečnú oblasť bez tropických chorôb, a preto ju navštevujú aj rodiny s deťmi a lovia tu unikátne zážitky.

Kapské Mesto, safari v Botswane a Viktóriine vodopády. Tri svetové zážitky, kde je každý sám o sebe unikátom a všetko sa to dá spraviť za deväť dní. Krátke trvanie, super cena, top služby a naši klienti oceňujú profesionalitu, bezpečnosť a možnosť individualizácie služieb.

Prvým zážitkom v rámci zájazdu 3x Naj Afriky je Kapské Mesto, ktoré má prezývku „najkrajšie mesto sveta“. Začnete tu výstupom na Stolovú horu a ochutnávkou morských potvoriek a výborného vína (viď top vína sveta). Luxus Kapského Mesta plného Rolls Royceov či Porsche viete porovnať s tými najluxusnejšími oblasťami sveta.

Na Myse dobrej nádeje sa ocitnete na najjuhozápadnejšom bode Afriky a v historickom Simon’s Town na Boulders Beach pozorujete milé tučniaky africké. Leží tu tiež najstaršie vinárstvo Afriky, ktorého klientelu tvorili Napoleon Bonaparte, Charles Dickens a nemeckí či ruskí cári.

Botswana je krajina, ktorá má najväčšiu populáciu slonov na svete. Je takmer nemožné ich v NP Chobe nevidieť.

Botswana je krajina, ktorá má najväčšiu populáciu slonov na svete. Je takmer nemožné ich v NP Chobe nevidieť.

Ľahko tu preletíte na sever a navštívite safari v Botswane v Národnom parku Chobe. Ide o jeden z najlepších národných parkov Afriky s tým, že tento je najlepší na svete na hrochy a slony.

Je unikátny aj v tom, že sa tu robí safari z klasického džípu, ale aj z lode a na zvieratá sa pozeráte z inej perspektívy. Všetko to stihnete v jeden deň a vidieť slona, ako pláva z brehu na breh, pričom z vody mu trčí iba chobot, je vtipný a zároveň intenzívny zážitok.

Viktóriine vodopády vo svojej plnej kráse.
Foto: Tomáš Hušek — BUBO

Nesmiem vynechať záverečný zážitok pri mohutných Viktóriiných vodopádoch. Už iba samotný pohľad na Dym, ktorý hrmí (z domorodého Mosi Oa Tunya) vás očarí a budete celí mokrí. Zastaviť sa tu môžete na mnohých vyhliadkach a z každej budú vodopády úplne iné, masívne, ohromujúce. Právom patria medzi najkrajšie vodopády na Zemi.

S vodopádmi sa však dá spojiť ešte viac zážitkov. Rafting na rieke Zambezi považujem za top vo svete. Rovnako tak let nad vodopádmi považujem za jeden z najlepších letov vrtuľníkom na svete. Topkou je aj bungee jumping z Mosta Cecila Rhodesa. Celý deväťdňový zájazd je jedným obrovským zážitkom, a preto je taký populárny a musel som ho dať na zlatú priečku.

Záverečné slová #

Toto sú pre mňa najväčšie africké zážitky. Zážitky z kontinentu, ktorého sa mnohí boja. No ak pôjdete s profesionálmi, niet dôvodu na obavy. Z Afriky ako ľudia (hominidi) pochádzame a keď sem vstúpite, verím, že aj vy pocítite to deja vu a Afriku si zamilujete.

Teším sa na vás a prajem šťastné cesty!

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 364

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali

15.11. → 05.12.

náročnosť

21 dní

Trvanie

8240
K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1833 2350€
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

7340
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

4212 5770€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.