Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.
Našli ste chybu? Kontaktujte nás.
Čaj je horúca tekutina rôznych chutí a farieb. Zelený, čierny, biely... A potom sú tu ovocný, lipový, šípkový - "nečaje", lebo od skutočných čajov majú ďaleko. Niektoré čaje majú veľa kofeínu (resp. teínu), a tak nabudia podobne ako káva. Niektoré čaje sú iba na zahriatie, no sú tu také, ktoré sú veľkým gurmánskym zážitkom.
Poznáme čaje s blahodarnými a liečivými účinkami, čaje čo fungujú ako prevenciai výškovej choroby, čaje na chudnutie a na krásu.
Téma čaju dokáže byť poriadne rozsiahlou. Poďme si rozobrať na drobné, čo o čaji (ne)vieme a kam do sveta zamieriť za top čajmi? Týchto 10 bodov je skôr zaujímavosťami o čaji ako o jeho neustále sa (z bodu na bod) zlepšujúcej chuti.
10. miesto: Kde je najstarší čajovník? #
Odkiaľ pochádza čaj? Už z latinského názvu rastliny Camellia sinensis vyplýva, že je to Čína. Ak chcete vidieť ten najstarší čajovník, musíte prejsť Čínou až na absolútny juh - do provincie Jün-nan (Yunan), na hranice s Mjanmarskom a Laosom. Práve tu nájdete najstaršie čajovníky sveta, na ktoré sa my už roky na našich zájazdoch do Číny chodievame pozerať.
Podľa legendy vznikol čaj vtedy, keď pod jedným stromom už v roku 2 737 p.n.l. zakempoval čínsky cisár Šen Nung (prezývaný „Božský farmár“). Náhodne mu do kotlíka, kde sa varila voda, spadol list z čajovníka a údolím sa rozvinula nádherná vôňa a udial sa zázrak.
Provincia Jün-nan je známa aj čajom Pu Erh, ktorý podľa čínskych lekárov posilňuje telo, vyrovnáva sily jin a jang a život robí dlhým a zdravým.
Pu Erh je úplne iný čaj ako všetky ostatné – ide vlastne o veľké listy starých čajovníkov, nie o tie maličké lístočky, ktoré poznáme z dnešnej doby šľachtených čajovníkov. Tieto obrovské listy sa uložia na seba a začnú fermentovať ako listy tabaku. Pu Erh takto dostáva zvláštnu zemitú chuť. Predáva sa v akýchsi kvádroch, plackách či malých pukoch a je to drahý vzácny čaj, ktorý si ja pripravujem iba na zvláštne príležitosti.
Ak putujete za Pu Erhom, putujete zároveň za najstarším čajovníkom. My na našich zájazdoch Jün-nanom chodievame za kráľom čajovníkov, ČCHA ŠU WANG s veľkými listami a pevným kmeňom, ktorý bol pôvodne vysoký 34 metrov a dnes má vraj okolo 1 700 rokov.
Mesto Puer, po ktorom je čaj pomenovaný, leží iba kúsok od obratníka Raka. V samotnom meste sa však čaj nepestuje, iba sa tu predával a podľa toho získal meno ako perzské koberce Buchara, ktoré sa taktiež v uzbeckej Buchare nikdy netkali. Čína je rodiskom čaju a dnes je zároveň krajinou, ktorá ho pestuje, jednoznačne, najviac na svete.
9. miesto: Tibetský čaj ako iný zážitok #
Čaj sa do Tibetu dostal v 8. storočí. To je dosť skoro, keď si uvedomíme, že do Európy, konkrétne do Holandska, sa dostal až v 17. storočí (v roku 1610). Do Británie sa dostal neskôr po tom, čo si anglický kráľ Karol II. zobral portugalskú princeznú z Braganzy a táto kultúrna osoba doniesla do ostrovnej krajiny (okrem iného) aj čaj.
Tibet dnes patrí Číne, no tak, ako je čaj v Číne lahodný, tak je tibetský čaj s jačím maslom gee a soľou hnusný. Hovorí sa:
Iba jediná vec je hnusnejšia než horúci tibetský čaj... a to studený tibetský čaj. Cestovateľské porekadlo
Ide o čierny čaj, ktorý je skutočne silný a vždy vám ho podajú zmiešaný so spomenutými dvomi ingredienciami. Naozaj nie je pre každého a rátajte s tým, že jeho chuť vám nesadne.
V Tibete ho však pijú všetci. Pokiaľ si ho objednáte, nepomôže vám ani to, pokiaľ ho rýchlo do seba kopnete na štýl poldecáku. Okamžite k vám príde mladá Tibeťanka a so širokým úsmevom na tvári vám naleje šálku - opäť do plna. Tibetský čaj je nekonečný a nemáte kam utiecť.
Dám vám však radu. Keď budete tibetský čaj vnímať skôr ako polievku, tak ho zvládnete a nepokazí vám dojem z dobrodružnej dovolenky v Tibete. Ja som ho však vypil mnoho, naozaj na hektolitre a odporúčam to aj vám. Pomáha totižto proti výškovej chorobe.
Zaujímavosti o čaji:
- Čína vs Japonsko. Čína vyprodukuje 27-násobne viac čaju než Japonsko.
- Prvé ice tea vyskúšali Američania v roku 1904 a bola to viac menej náhoda, kedy v Missouri nechceli v otrasných horúčavách zákazníci piť horúci čaj, a tak podnikateľ, aby nemusel čaj vyliať, do neho nasypal ľad. Dnes sa v USA pije ročne 50 miliárd pohárov ľadového čaju.
- Prvé čajové vrecúška boli vyvinuté taktiež v Spojených štátoch a taktiež náhodou. V roku 1908 poslal newyorský obchodník s čajom vzorky svojho produktu zatavené v hodvábnych vrecúškach do reštaurácií a kaviarní po celom meste. Po nejakom čase zistil, že reštaurácie varia jeho čaj priamo v hodvábnych vrecúškach, aby ušetrili čas. Tento spôsob varenia sa okamžite uchytil.
- Čaj obsahuje polyfenoly – antioxidanty, ktoré reparujú bunky a môžu pomôcť nášmu telu brániť sa kardiovaskulárnym ochoreniam, rakovine, osteoporóze či cukrovke. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, nie je to len zelený čaj, ktorý je pre vás dobrý. Čierny, biely a červený čaj má tiež zdraviu prospešné flavonoidy a polyfenoly.
- Na svete existuje viac ako 1 500 druhov čajov. Najlepší čaj pochádza z vysokých nadmorských výšok a je ručne zbieraný.
- Čierny čaj vznikol kvôli biznisu. Až do polovice 17. storočia bol všetok čínsky čaj zelený. S nárastom zahraničného obchodu čínski pestovatelia zistili, že čajové lístky dokážu konzervovať špeciálnym procesom fermentácie. Výsledný čierny čaj si zachoval chuť a vôňu dlhšie ako delikátnejšie zelené čaje a bol lepšie vybavený na exportné cesty do iných krajín.
- Kofeín v čaji. V jednej šálke kávy je 105 mg kofeínu a v jednej šálke čierneho čaju 40 mg teínu. Mača (viď. nižšie) má však v šálke ešte viac teínu než káva kofeínu.
8. miesto: Čajové plantáže sú aj v Európe #
Verili by ste tomu? Veď čaj sa pestuje v tropických krajinách a potrebuje extrémne veľa vlahy a plantáže vyzerajú tak romanticky a zároveň exoticky. Jedno také romantické miesto však v Európe existuje, a to sú Azorské ostrovy. BUBO ponúka až tri druhy zájazdov na tieto okúzľujúce ostrovy.
National Geographic označil Azorské ostrovy za najkrajšie miesto na Zemi a mnohí súhlasia. Nádherné tyrkysové jazerá, modré hortenzie, belasé pláže, najviac veľrýb v Európe a k tej všadeprítomnej modrej pridajte aj sýtozelené čajové plantáže.
Tie na Azoroch nesú meno Gorreana a najkrajší výhľad na ne (i krásy ostrova Sao Miguel) máte z vyhliadky Santa Iria, kde som jakživ nevidel turistov.
Najväčší z Azorských ostrovov, Sao Miguel, disponuje 40-hektárovými čajovými plantážami, ktoré každoročne produkujú 40 ton čaju (už od roku 1883). A to bez toho, aby použili akékoľvek pesticídy.
Navštívil som mnohé čajové plantáže v ďalekej exotike, no nikde som nevidel, že by smerovali k moru. Zelené kríčky a modrý oceán v pozadí = totálny unikát.
Jedinú tradičnú čajovú plantáž v Európe otvárajú denne od 8.00 h a cez víkend o 9.00 h. Prejdite sa po výrobni čaju a na konci máte ochutnávku zadarmo. Ide tiež o skvelý suvenír domov, ceny sú veľmi dobré. Ak je ornament a nápis modrým, ide o čierny čaj, ak zeleným = zelený čaj. Ak milujete čierny čaj, odporúčam počas zájazdu na Azorské ostrovy kúpiť Orange Pekoe, ak zelený, tak Hysson.
Čítajte moje blogy o Azorských ostrovoch:
7. miesto: Africké čaje #
Tu nejde ani tak o pikošku ako skôr o stále viac a viac uznávané čaje rastúce v červenej africkej pôde na vskutku prekrásnych plantážach. Keňa je dnes jedným zo štyroch najväčších producentov čaju na svete. Okrem Kene som bol na plantážach v Malawi, Zimbabwe, Tanzánii a v Juhoafrickej republike na plantážach rooibosu.
Tu však nejde o pravý čaj, rooibos neobsahuje kofeín (teín) a ide o akési tvrdé kríky. Ide však o jeden z najzdravších teplých nápojov s protizápalovými účinkami a rooibos dopomáha aj lepšiemu tráveniu, s ktorým môžu mať začínajúci cestovatelia v Afrike problémy.
K pravému rooibosu je ideálne dostať sa z Kapského Mesta smerom na sever (k hraniciam s Namíbiou), no urobiť si malú prestávku. Za Clanwilliam začína oblasť pestovania rastliny rooibos červený. Produkuje sa z neho sušená drť (predtým fermentovaná), ktorá sa používa na prípravu bylinného čaju.
Skutočne ide o jediné miesto na svete, kde sa pestuje a exportuje do celého sveta. Rooibosové plantáže ustúpia náhornej planine Namaqualand a sledujete, ako sa vám krajina mení pred očami.
Pozn. BUBO: Toto miesto navštevujeme na zájazde po juhu Afriky.
Milujem africké čaje, pijem ich s domorodcami na svojich expedíciách. Na zájazde v Rwande máme prekvapujúco luxusný hotel priamo v prostriedku čajovej plantáže, a tak naši klienti prechádzajú čajovými plantážami a ideme pozorovať opice a následne primáty šimpanzy a horské gorily.
Bývame tu v luxusných horských lodgiach. Afriku by ste si mali zaradiť jednak do svojho listu a zohnať si odtiaľ jednak prekvapujúco kvalitné čaje a objednať prekvapujúco kvalitnú dovolenku.
6. miesto: Skutočne unikátny čaj z Maurícia #
Ide o unikátne čajové záhrady v Indickom oceáne s typickým "vanilkovým" čajom. Bois Cheri je najväčším producentom čaju na ostrove, a to už od roku 1882. No aj tak ide o promile svetového čaju. Prečo som sem teda Maurícius zaradil? Maurícijský čaj sa pestuje v súlade so životným prostredím a bez používania pesticídov a nám v BUBO sa táto ekologická filozofia páči.
V malej dedinke Bois Chéri juhu Maurícia sa pestuje čaj na 250 hektároch. Tradične sa tu konajú ochutnávky čaju, ktoré patria k veľkým zážitkom.
Najobľúbenejším čajom je práve ten vanilkový, ktorý vás prekvapí svojou jemnosťou. Na Mauríciu sa pestuje čaj na úrodných vysokých plošinách, kde sú klimatické podmienky ideálne na pestovanie čaju vyššej kvality. Ročne tu producenti čaju nazbierajú 6 700 ton čajových listov, z ktorých sa vyprodukuje 1 200 ton čaju.
Okrem vanilkového aj kokosový čaj, citrónový čaj, karamelový čaj, čaj z kardamonu, čaj z citrónovej trávy, exotický ovocný čaj a ľadový čaj. Čaj Bois Cheri z Maurícia považujú v zahraničí za luxusný výrobok.
Maurícius navštevujeme na zájazde Vanilkové ostrovy, kde spájame noblesné Seychely s dobrodružným Réunionom a oddychom v luxusnom hoteli na Mauríciu. Náš hotel je položený na dvoch golfových ihriskách a aj vodné lyžovanie je v cene. Každopádne, všetci naši klienti (okrem výrobne rumu) navštívia aj čajové plantáže.
Po tom ako na Mauríciu navštívite túto čajovňu, vám bude už navždy voňať inak a pochopíte, prečo my v BUBO voláme luxusný zájazd Indickým oceánom Vanilkové ostrovy.
Čo sa medzi TOP 10 nedostalo?
Poznáme 1 500 až 3 000 variácií čaju, a tak sa toho medzi TOP 10 nedostalo veľa. No zopár vecí ma skutočne mrzí. Neexistuje národ, ktorý na osobu vypije viac čaju než Turci. Turecký čaj sa pestuje v meste Rize na pobreží Čierneho mora v blízkosti Trabzonu v podhorí Kačkaru. Turci vyprodukujú 2x toľko čaju než Japonci a tí, čo Turecko milujú tak ako ja, a teda určite pijú litre čaju z tých typických sklenených pohárikov, si vedia predstaviť, ako ťažko je mi nezaradiť ho do top 10.
Prvá čajová plantáž, ktorú som na svojich cestách svetom navštívil, bola v Malajzii. Bolo to už v roku 1995 vo vrchoch Cameron Highlands a ten čaj má nádherný názov BOH. Kúpil som si ho a dlhé roky som ho pil a je mi tiež ľúto, že sa nedostal medzi TOP 10 čajových zaujímavostí.
Nezaradil som sem ani čaje – nečaje. Nehovorím o šípkovom či lipovom čajíku a rooibos som už spomínal a aj keď ho všade nájdete pod názvom rooibos tea, čaj to nie je. Podobný prípad je Yerba Maté, ktorú popíjajú naši klienti v Paraguaji, Argentíne a ja maté rád srkám, keď na 4x4 prechádzame krížom Patagóniou. Keď teraz hrá Lionel Messi v Miami, tak je najväčším ambasádorom maté v USA.
Mám veľmi rád karkadé, čo je krvavočervený ibištekový čaj a najlepší nájdete okrem Sudánu na juhu Egypta v meste Asuán v blízkosti najkrajšej pamiatky Egypta - Abú Simbel.
Môžem spomenúť aj čaj s CBD. No väčšiu silu má kombucha – čaj, ktorý môj otec vyrábal doma ešte za socializmu. Obsahuje prospešné probiotiká, antioxidanty, aminokyseliny, metylxantínové alkaloidy (kofeín, teofylín a teobromín), sacharidy, kyselinu mliečnu a glukoronovú, vitamíny skupiny B,C,D,E,K. Má antibakteriálne a antimikrobiálne účinky, podporuje trávenie, detoxikuje organizmus, udržuje zdravý nervový systém, podporuje imunitu, udržuje zdravé srdce a pomáha aj pri liečbe artritídy.
5. miesto: Indický čaj a drsná legenda #
Indická legenda vzniku čaju je drsnejšia než tá čínska. Vznik čaju sa prisudzuje zakladateľovi Zen-budhizmu, kráľovskému synovi Bodhidarmovi a je z roku 519 p.n.l. Bodhidarma držal pôst, meditoval deň a noc, no nakoniec sa mu oči zatvorili. Tak sa nahneval, že si odrezal obe očné viečka a zahodil ich za seba! A z nich vyrástol čajovník.
Čierny indický čaj je naozaj veľmi silný, povzbudivý a vy po jeho vypití nezaspíte.
Čaj v Indii začali pestovať v oblasti Ásam, kadiaľ som viedol prvoexpedíciu do Arunáčalpradéšu a Nagalandu už v roku 2006. Boli sme jedni z prvých na svete, ktorí tak učinili. Čaj Ásam je značne silný, často sa spracováva takzvanou metódou CTC: „Rez, roztrhnutie, zvlnenie."
Plantáže sú veľmi nízko položené. Obdobne ako čajové plantáže Srimangal v susednom Bangladéši s nadmorskou výškou cca 75 m n. m., a tým pádom patria k jedným z najnižšie položených čajových záhrad sveta.
Presným opakom je Kolukkamalai, najvyššie položená čajová záhrada sveta vo výške 2 170 m n. m. Nachádza sa na juhu Indie na hranici mojich obľúbených štátov Tamil Nadu a Kerala, kam realizujeme ajurvédske zájazdy Južná India.
Najznámejší čaj Indie rastie na opačnej strane - na severovýchode, a to v oblasti, ktorá má meno Dardželing. Organizujeme sem zájazd Bhután, Sikkim, Dardželing a Nepál, ktorého cesta sa kľukatí Západným Bengálskom, Sikkimom, unikátnym Bhutánom a napokon Nepálom.
Zelený čínsky čaj aj čierny Darjeeling pochádzajú z tej istej rastliny a čo sa týka čierneho čaju, ide o postprocessing a fermentáciu teplým vzduchom. Vždy sa zastavujeme vo fabričke a potom pijeme first flash, prvý zber, respektíve pikošku „mesačný čaj“ zbieraný výhradne za splnu.
Darždeling je šampanské medzi čajmi. V Dardželingu sa naši klienti vždy odvezú vláčikom, ktorý je tu pod patronátom UNESCO a vystúpime v najvyššie položenej vlakovej stanici pod tretím najvyšším vrchom sveta, pod Kančendžongou. Aj keď je Darjeeling najlepším čajom Indie, v Dardželingu toho nájdete omnoho viac.
4. miesto: Najstaršia čajovňa sveta v Japonsku #
Pokiaľ ste čítali môj blog zaujímavosti o káve, hovorili sme si o najstarších kaviarňach sveta a vyhrala to kaviareň Florian v Benátkach. Obľúbená kaviareň Giacomma Casanovu, Caffe Florian bola otvorená v roku 1720. Ako je to s čajovňami?
Tu sú tie čísla úplne inde. Najstaršia čajovňa bola otvorená už v roku 1160 a volá sa Tsuen Tea. Našli by ste ju v japonskom meste Uji patriacom pod prefektúru Kjóto. Ak by ste chceli ísť navštíviť japonské „hlavné mesto čaju“, odporúčam vám prečítať si blog Kjóto - jeho krása zastavila aj atómové bomby.
Spomeniem však aj najunikátnejšie staré čajovne. Nikdy nezabudnem na čajovne v starých hutongoch Čcheng-du v Sečuane, sedával som tam dlho a stále mi dolievali do mojich lístkov novú a novú vodu. Tieto uličky už neexistujú.
Mojou najobľúbenejšou africkou čajovňou je El Fishawi v Káhire - otvorená 24 hodín denne, 12 mesiacov v roku a nezatvorila svoje brány od svojho otvorenia v roku 1773.
Nadšený som z bagdadskej čajovne Shabandar. Istanbulská čajovňa Pierre Loti má krásny vyhlaď na Zlatý roh a vlastne na celé mesto, ktoré v BUBO milujeme. V iránskom Teheráne je čajovňa, ktorá ma titul "najmenšej čajovne sveta", má dva metre štvorcové, je na teheránskom bazáre a vola sa Haj Ali Darvish.
Na atmosféru u rodiny Tsuen nezabudnem. Bol tu už niekto z vás? Napíšte mi. Tsuen nie je ďaleko, ale je predsa len trošku od ruky a nie je to ten povrchný instagramový hit dneška a ja nepoznám nikoho, kto si túto námahu dal. No vám, čo toto čítate, to odporúčam. Krásna stará budova, nenútený prístup a geniálne pripravené čaje!
3. miesto: Gyokuro - najlepší čaj? No poriadne drahý #
Čínsky čaj Lungjing, čo môžeme voľne preložiť ako Dračia studňa, som pil po prvý raz v Hančou a bol to úžasný zážitok. Kilo tohoto čaju stojí okolo 900 eur. Predavači ho sušili priamo predo mnou v horúcich panviciach. Keď letíte biznis triedou taiwanskou leteckou spoločnosťou, ponúknu vám skvelé oolongy, polofermentované čaje. Presnejšie ide o čaj vyrobený z listov, ktoré pred sušením prešli čiastočnou fermentáciou.
No ešte drahšie je japonské gyokuro (len za 100 g dáte pokojne aj 400 eur) - čaj, ktorý rastie prikrytý a pri príprave sa zalieva vodou s teplotou 50 stupňov či dokonca menej. Čierny čaj sa lúhuje 3 až 5 minút v 100-stupňovej vode, zelený 2 minúty v 80-stupňovej vode a najlepšie gyokuro 1 minútu vo vode s teplotou 50 °C.
Keď som pripravoval tento blog, vypil som litre a litre gyokura. Kúpil som ho v Kjóto v Arašijame a bol to čaj zo spomenutej oblasti Uji, teda najlepšie gyokuro na svete. Ta chuť je delikátna, úžasná a je to ako keď pijete to najlepšie víno sveta.
Na svojich cestách svetom chutnám množstvo kávy, no tu veľmi záleží aj od kvality stroja, ktorým kávu pripravujete. Všetky moje poznatky sú spracované v blogu Káva – desať zaujímavostí a kde pestujú tú najlepšiu? No pokiaľ ide o čaj, viem jeho chuť omnoho lepšie posúdiť a gyokuro je veľkým zážitkom. Jemná chuť, ako keď si dáte slivovičku, ktorá bola zakopaná 30 rokov v zemi.
Japonsko produkuje okolo 89 000 ton prevažne zeleného čaju v oblastiach Shizuoka, Kagoshima a Uji. Ľuboš Fellner
Čaj má v Japonsku obrovský kultúrny význam, je to najobľúbenejší nápoj tamojších obyvateľov a je ústredným prvkom čajových obradov. Viac sa dočítate v blogu Šizuoka a príbeh zeleného čaju.
2. miesto: Prečo je cejlónsky čaj taký dobrý? #
Biely či strieborný čaj. Po Číne a Indii je cejlónsky čaj tretím najrozšírenejším vo svete a podobne, ako je kolumbijská káva vo všeobecnosti vysokej kvality, je to tak aj s čajom zo Srí Lanky.
Briti v snahe konkurovať čínskej produkcii čaju zaviedli túto plodinu v roku 1867 a odvtedy sa v krajine vyrábajú jedny z najlepších svetových čajov s jedným pôvodom. Ešte predtým zničila kávové plantáže ostrova pleseň ((Hemileia vastatrix)) a britský botanik James Taylor musel Srílančanom predstaviť pestovanie a výrobu čaju, ktorý je dnes top komoditou krajiny.
Zopár faktov a zaujímavostí o tomto čaji:
- Čajovníky sa raz za týždeň oberajú a udržujú sa tým vo výške asi 1,5m. Keby sa neoberali, merali by asi 10 m.
- Čajový krík je večne zelená rastlina, oberá sa teda po celý rok a dožíva sa 30 až 40 rokov.
- Ak by ste chceli vyrobiť biely čaj, zberali by ste iba najvrchnejšie, ešte nerozvinuté lístky a nechali ich na slnku usušiť. Tento druh čaju je aj napriek “jednoduchej” výrobe jeden z najdrahších, lebo je z najmenších lístkov.
- Ak by ste chceli vyrobiť zelený čaj, zberali by ste 3-4 vrchné lístky a vysušili by ste ich za pomoci teplého vzduchu.
- Výroba čierneho čaju je náročnejšia. Po zbere putujú listy na sušiace sitá, kde oddychujú 20 hodín a zbavia sa približne 50 % vody. Takto predsušené listy sa v špeciálnych strojoch jemne zožmolia, pričom sa poruší ich povrchová štruktúra. Vďaka tomu sa v listoch spustí proces oxidácie, niekedy nesprávne nazývaný aj fermentácia. Listy sa nechajú oxidovať asi 2,5 hodiny, kedy vlastne čierny čaj získava svoju charakteristickú vôňu, chuť aj farbu. Takto zoxidované listy pokračujú do sušičky. Po tomto procese sa z vysušeného čaju odstraňujú zvyšky vlákien zo stoniek či stredu listov, ktoré sú v našej šálke nežiaduce. Tieto vlákna majú svoje ďalšie využitie, používajú sa na plantážach ako hnojivo.
- Keď máme čaj zbavený vlákien, vytriedi sa podľa veľkosti a pokračuje na balenie. Jemnejšia zmes vám po zaliatí dá čaj intenzívnej chuti a farby, väčšie listy zase ponúkajú jemnejšiu arómu, farbu aj chuť.
- Dôležité je vedieť, že zelený aj biely čaj sa zalievajú viackrát, biely dokonca až trikrát.
Srí Lanka je rajskou záhradou a na svoje objavenie ešte len čaká. Je blízko rovníka, a tak je tu teplo 365 dní v roku.
Na dovolenke na Srí Lanke sa nedajte spútať iba hotelom pri mori, ale vyberte sa do prekrásneho vnútrozemia. Tak, ako to robíme my, nejde iba o ležanie v kvalitnom hoteli, ale o inteligentný poznávací program, kde sa zastavíme aj na čajovej plantáži. Budete to vy, kto si natrhá svoj vlastný čaj a potom si môžete priamo vo výrobni kúpiť exkluzívny biely čaj za zlomkovú cenu.
Biely čaj môžu piť aj tehotné ženy. Na Srí Lanku tento rok odlietame každý jeden týždeň, a to najkvalitnejšou leteckou spoločnosťou sveta. Srí Lanka je výhodným a veľmi kvalitným tipom nielen čo sa týka čaju.
1. miesto: Najväčší hit medzi čajmi #
Ktorý čaj je v dnešnej tabuľke tým najväčším hitom? Presnejšie povedané, ohromným hitom. Čajový prášok, ktorý dnes okrem čaju nájdete v zmrzline, čokoláde, zubnej paste, v japonských sladkostiach, moči... Áno, ide o japonský unikátny čaj mača.
Mača laté je považovaná za lepšiu než klasické laté z kávy.
Dnes je v móde a dostanete ju aj na Slovensku. Unikátnejšia je však jeho príprava priamo v Japonsku pri čajovej ceremónii v Zen-budhistickom kláštore. Pred bojom ho pili samuraji.
Ide o čaj zmiešaný s mliekom. Najčastejšie sa pripravuje tak, že zmiešate napenené mlieko alebo rastlinný nápoj (napríklad sójový) a jasnozelený prášok. Ten sa sprvu rozmieša v horúcej vode (len malé množstvo). Rozmixuje sa špeciálnou metličkou a ide priam o ceremóniu.
Legenda o mači:
Maču si pripravovali už čínski budhistickí mnísi. Jeden z nich, ktorý sa volal Esai a pochádzal z Japonska, si všimol, že im pomáha sústrediť sa i uvoľniť sa počas meditácie. Rýchlejšie dostal ľudí pijúcich maču do stavu tzv. bdelej pozornosti.
Esai sa po niekoľkoročnej pauze vrátil do Japonska so semienkami špeciálneho zeleného čaju. Zasadil ich pri chráme v Kjóto a keďže rastlín bolo málo, mača sa stala luxusným tovarom. A pripravovala sa najmä ako obeta pre Budhu.
Príprava čaju z prášku sa napriek tomu postupne rozšírila z budhistických kláštorov aj medzi bežný ľud. A stala sa základom pre tradičný japonský čajový rituál chado. Hlavným cieľom chado je nielen pochutnať si na lahodnom nápoji, no tiež stretnúť sa so známymi a vymieňať si zážitky.
Pravdou je, že mača obsahuje na gram viac kofeínu (teínu) než káva. Je to ohromné povzbudzovadlo, ale zároveň ide o veľmi zdravý čaj s množstvom antioxidantov a pijú ho najmä tí, ktorým nesedí káva. Nepresvedčil som vás na ochutnanie mače? Posledné výskumy dokázali, že pri pravidelnom pití zeleného čaju mača schudnete.
Čaj má v Japonsku obrovský kultúrny význam, vychádza z neho japonská filozofia prístupu k životu. Mača stojí nezlomne na jeho vrchole. V BUBO organizujeme 90 % zájazdov do Japonska a vieme, kde kúpiť tu najlepšiu maču!
Čo dodať na záver #
Čaj je alchýmia. U nás sa stále hovorí o víne, o jeho odrodách, svahoch, ale to isté má aj čaj. Je tu toľko faktorov, podľa ktorých sa delí. Toľko kvalít, toľko druhov, chutí... Keď budete nabudúce piť jednu z 3,7 miliárd šálok čaju skonzumovaných každý deň, spomeňte si na to, že aj čaj môže byť unikátnym zážitkom.
No ani vám nemusím písať, že ešte väčší zážitok budete mať ak si čaj natrháte sami na jednej z najlepších svetových čajových plantáži. Radi pre našich ctených klientov takúto cestu zorganizujeme.
Tak čo, páčil sa Vám tento blog? Blogy v cestovateľskom magazíne BUBO píšu profesionáli, ktorí videli celý svet, v danej destinácii sú ako doma, opakovane sa sem vracajú a tak by mali byť naše blogy kvalitnejšie a zároveň aktuálnejšie. Zakladáme si na originálnych fotografiách a originálnych názoroch, nič nekopírujeme, čo je na Slovensku taktiež prevratný prístup.Blogy píšeme kvôli vám a rozvíjame slovenské cestovateľstvo. Môj hlas je hlasom umelej inteligencie, ale snažíme sa aby znel fajn. Čo poviete? Zároveň sa ospravedlňujem za chybičky, no sľubujem, že sa budem zdokonaľovať. Tak ako sa zdokonaľuje rok za rokom BUBO. Preto sme o triedu až dve lepší než akákoľvek konkurencia. Ďakujeme že ste s nami a počujeme sa o chvíľu! Nový cestovateľský blog v BUBO vydávame každý jeden deň!