Najväčší dostupný park tmavej oblohy na svete

Najväčší dostupný park tmavej oblohy na svete Žiaden svetelný smog - fascinujúca nočná obloha

Najväčší národný park Kanady Jasper s rozlohou vyše 11 tisíc km2 je jednou zo štyroch rozľahlých prírodných rezervácií kanadských Skalnatých vrchov. Ide o jednu z najväčších prírodných rezervácií na svete, ktorú ročne navštívi takmer 2.5 milióna turistov. Vďaka svojej rozlohe sa park od roku 2011, kedy bol označený Kráľovskou astronomickou spoločnosťou v Kanade ako rezervácia tmavej oblohy, stal druhým najväčším parkom tmavej oblohy na svete a najväčším dostupným parkom tmavej oblohy vôbec - čo znamená, že v rámci rezervácie je mesto.

Najväčší park Greater Big Bend International Dark Sky Reserve sa nachádza na území štátov USA a Mexiko s rozlohou vyše 24 tisíc km2.

Podľa Kanadskej kráľovskej astronomickej spoločnosti je tmavá obloha oblasťou, v ktorej nie je viditeľné žiadne umelé osvetlenie, a sú zavedené aktívne opatrenia na vzdelávanie a podporu znižovania svetelného znečistenia verejnosti. Žiara oblohy spoza hraníc rezervácie má porovnateľnú alebo menšiu intenzitu ako žiara prirodzenej oblohy. Ako rezervácia tmavej oblohy sa Národný park Jasper zaviazal chrániť a zachovávať nočnú oblohu a znižovať alebo eliminovať svetelné znečistenie vo všetkých jeho formách.

Jasper je jednou zo 17 vyhlásených rezervácií tmavej oblohy v Kanade. Každoročne v októbri sa tu koná Jasper Dark Sky Festival plný zaujímavého astronomického programu a obdivovania nočného divadla. Miestne planetárium Jasper ponúka interaktívne predstavenia každú noc v roku vo svojej novej 50-miestnej kupole, exkurzie s pozorovaním hviezd pomocou najvýkonnejších teleskopov v Skalistých horách a špeciálne programy počas festivalu.

Rastúci počet dôkazov naznačuje, že svetelné znečistenie môže negatívne ovplyvniť ľudské zdravie spolu s populáciou hmyzu a zvierat. Jasper Dark Sky Preserve je skvelý spôsob, ako vidieť to, čo videli vaši predkovia z akéhokoľvek kúta zeme - skutočne tmavú i žiarivú nočnú oblohu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2797 3108€
K

Amerika  

Kanada


náročnosť

13 dní

Trvanie

4039 4590€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: