Kráľovná Alžbeta II. - najscestovanejší monarcha

Kráľovná Alžbeta II. - najscestovanejší monarcha

Dnes už bývalá kráľovná Alžbeta II. sedela na britskom tróne dlhých 70 rokov. Oficiálne naň nastúpila 6. februára 1952 a o sedem desaťročí neskôr sa stala najdlhšie vládnucim britským monarchom v histórii.

Alžbeta II. zomrela vlani vo veku 96 rokov. Svoje posledné hodiny dožila v kruhu rodiny na zámku Balmoral v Škótsku. Lekári niekoľko hodín pred jej smrťou hlásili, že sú znepokojení jej zdravotným stavom. Pred Buckinghamským palácom v Londýne sa už vtedy schádzali tisíce ľudí. Tie sa napokon s plačom rozlúčili so svojou vládkyňou. Symbolom monarchie, ktorý správne reprezentoval jednu z najmocnejších krajín sveta a celý Commonwealth.

Kto bola kráľovná Alžbeta II. #

Narodila sa 21. apríla 1926 v meste Londýn pod celým menom Elizabeth Alexandra Mary. Bola prvorodenou dcérou Alberta, vojvodu z Yorku a Elizabeth Bowes-Lyonovej, vojvodkyne z Yorku. Kráľovnou vôbec nemusela byť. Po smrti starého otca Juraja V. sa stal kráľom jej strýko Eduard III. Ten dal však prednosť láske pred trónom, za ženu si zobral rozvedenú Američanku Wallis Simpsonovú a vzdal sa kráľovského titulu. Ten prevzal jeho brat Juraj VI., razom sa tak z malej Elizabeth stala nástupkyňa.

Počas druhej svetovej vojny sa Elizabeth a jej sestra Margaret zdržiavali na Windsorskom hrade. Vtedy staršia so sestier po prvý raz vystúpila aj na verejnosti vo vysielaní stanice BBC - povzbudzovala deti vo Veľkej Británii, ktoré museli podstúpiť evakuáciu. Ako 18-ročná sa stala štátnou poradkyňou v neprítomnosti kráľa.

Kráľovnou Spojeného kráľovstva sa stala okamžite po smrti svojho otca – 6. februára 1952 vo veku 26 rokov. Za kráľovnú ju korunovali v júni 1953 a oficiálne prijala meno Alžbeta II.

Kráľovná Alžbeta II. - fakty a zaujímavosti:

  • Bola v poradí 40. panovníčka na anglickom tróne od čias Viliama Dobyvateľa
  • Počas 9. septembra 2015 sa stala najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Spojeného kráľovstva, prekonala kráľovnú Viktóriu
  • Najdlhšie slúžiacou panovníčkou sa stala 13. októbra 2016 - po smrti thajského kráľa Pchúmipchóna Adundéta (Rámu IX.), ktorý vládol 70 rokov
  • Dlhšie ako ona celkovo vládol suverénnemu štátu iba francúzsky kráľ Ľudovít XIV. - 72 rokov a 110 dní
  • Okrem iného bola ako kráľovná na čele anglikánskej cirkrvi, britského Spoločenstva národov, britskej armády, letectva a námorníctva i vyše 700 organizácií
  • Ako dieťa sa vzdelávala doma. Spolu s Margaret sa vzdelávali pod dohľadom svojej matky a ich vychovateľky Marion Crawfordovej. Mali hodiny histórie, jazyka, literatúry a hudby
  • Medzi krajiny Commonwealthu patrili v čase jej nástupu na trón Spojené kráľovstvo, Kanada, Austrália, Nový Zéland, Južná Afrika, Pakistan a Cejlón (Srí Lanka)
  • Vymenovala dohromady 16 premiérov (dva dni pred smrťou aj Liz Trussovú)
  • Je jedinou osobou na svete, ktorá môže vo Veľkej Británii šoférovať aj bez vodičáku
  • Bola fanúšičkou futbalu. V Premier League podporovala Arsenal a bola aj pri jedinom triumfe Angličanov na MS 1966
  • Jej obľúbeným psím plemenom bol corgi. Okrem psov vlastnila aj slona, gigantické korytnačky, geparda či leňochodov

Vzťah kráľovnej Alžbety II. a princa Philipa #

Na tróne sa kráľovná Alžbeta II. stala symbolom a ikonou. Obdivuhodne reprezentovala svoju krajinu počas 70 rokov a bola svedkom významných historických udalostí. Medzi nimi napríklad začiatok i koniec studenej vojny, atentát na Johna F. Kennedyho, černobyľská jadrová havária, vznik Európskej únie či nové udalosti ako útok na dvojičky v New Yorku, brexit, koronavírus a ruská vojenská invázia na Ukrajinu, pre ktorú BUBO zriadilo azylový dom.

Vďaka svojej štátnickosti si Alžbeta II. získala obdiv mnohých, ľudia však riešili v dobrom aj jej súkromie – vzťah s princom Philipom. Veď manželmi boli obdivuhodných 73 rokov, čo je v dnešnej dobe priam nevídaná záležitosť. A rozdelila ich len smrť – Philip zomrel 9. apríla 2021 ako 99-ročný.

Spoznali sa pritom už vtedy, keď mala Elizabeth 8 rokov, a to na svadbe jeho bratranca. Philip mal vtedy 13 rokov. O 12 rokov neskôr ju požiadal o ruku a svadbu mali v čase, keď Elizabeth dovŕšila vek 21 rokov. Philip sa kvôli svadbe vzdal všetkých svojich titulov, ktoré ho spájali s nemeckými koreňmi, a prijal matkino meno Battenberg v poangličtenej forme Mountbatten. Ako dieťa pochádzajúce z gréckej i dánskej kráľovskej rodiny bol pokrstený pravoslávne, konvertoval však na anglickú cirkev. Neskôr sa z neho stal vojvoda z Edinburghu.

Obaja spolu žili na ostrove Malta, kde Philip slúžil v námorníctve. Budúca kráľovná prakticky pendlovala medzi ostrovom a Londýnom. Spolu mali postupne štyri deti. Ich najstarším dieťaťom bol Charles – dlhodobo princ Charles. Dnes je z neho kráľ Charles III., v slovenskej verzii Karol III. Na trón čakal priam neuveriteľne dlhých 73 rokov.

Spolu s Philipom mala Alžbeta II. ešte ďalšie tri deti – princeznú Annu, princa Andrewa a princa Edwarda.

Alžbeta II. – Kráľovná milióna míľ #

Alžbeta II. bola, nepochybne, významnou osobnosťou a ikonou. Určite sa počas svojho panovania dala označiť za najmocnejšiu ženu sveta a tiež najmocnejšieho panovníka celkovo. Kráľ/ovná Spojeného kráľovstva a krajín Commonwealthu (Spoločenstva národov) je tiež pozícia, ktorá so sebou prináša príjemnú povinnosť – cestovanie.

Telegraph nazval vo svojom článku Alžbetu II. „Kráľovnou milióna míľ“. Taktiež jej prischol prívlastok „najscestovanejší monarcha“. Toto médium vypočítalo, že kráľovná precestovala minimálne 1 032 513 míľ, teda 1 661 668 kilometrov.

Za celý svoj život precestovala 117 zo 195 možných krajín a do niektorých (najmä Kanada či USA) sa vracala opakovane. Pri takomto počte kilometrov sa to tiež dá prepočítať na cesty okolo Zeme. Je to ekvivalent 42 ciest po celom obvode našej planéty. Môžeme ju tak právom zaradiť medzi top cestovateľov sveta, keďže svet precestovala viackrát prakticky Od pólu k pólu.

Už po nástupe do kráľovskej funkcie absolvovala veľký Commonwealth Tour (1953-1954) a napríklad počas neho cestovala po Austrálii a prešla priemerne 300 kilometrov denne. Za iba šesť mesiacov prešla takmer 71 000 kilometrov. Zavítala okrem iného do Západnej Indie, Austrálie, na Nový Zéland, do Ázie aj Afriky. S titulom prišli zahraničné cesty kráľovnej Alžbety II., ktoré sa zapísali do histórie.

Kráľovná Alžbeta II. a cestovanie:

  • V roku 2011 navštívila Írsku republiku. To z nej učinilo prvú britskú panovníčku, ktorá navštívila krajinu od získania nezávislosti v roku 1922
  • Nikdy nepodnikla zájazd do Izraela a ani zájazd do Grécka - z politických, resp. rodinných dôvodov viažúcich sa k princovi Philipovi
  • Má svoju vlastnú aerolinku. Odkedy bola kráľovnou, sériu inteligentných lietadiel a vrtuľníkov s pevnými krídlami s logom kráľovskej koruny premenovali na „The Queen's Flight“
  • Domáce cestovateľské povinnosti absolvovala radšej vlakom ako lietadlom (napr. G7 v Cornwalle, 2021)
  • Jej obľúbeným spôsobom cestovania bola údajne Royal Yacht Britannia
  • Milióny cestovateľov podnikli zájazd do Veľkej Británie len preto, aby videli Buckinghamský palác
  • Vždy zo sebou nosila aspoň tri druhy oblečenia + niečo, čo bolo celé iba čierne - pre každý prípad možného smútočného obradu

Zahraničné cesty kráľovnej Alžbety II. #

Malta

Ešte s titulom princezná Elizabeth prežívala podľa viacerých najlepšie roky svojho života s Philipom na Malte, kým slúžil v armáde. Bývali v hoteli Phoenicia pri mestských bránach hlavného mesta Valletta, ktorý je dodnes päťhviezdičkovým hotelom hodným návštevy rovnako ako celá Malta a napríklad jedna z najkrajších pláží sveta – Blue Lagoon na malom maltskom ostrovčeku Comino.

Na Maltu poslednýkrát vkročila kráľovná Alžbeta II. v roku 2015. Stalo sa to po takmer šiestich rokoch bez hocijakej zahraničnej cesty. Dnes je to miesto o to symbolickejšie, že bolo posledným, ktoré navštívila vo dvojici spolu s Philipom.

Mohlo by vás zaujímať:

Čo vidieť na Malte

Keňa

Stále ako princezná Elizabeth mala tú najpamätnejšiu v Keni. V krajine, ktorá je známa vďaka tomu najlepšiemu, čo ponúka africké safari či možnosti výstupu na Kilimandžáro zo susednej Tanzánie, sa vo februári 1952 dozvedela o smrti svojho otca Juraja VI. Môžeme tak povedať, že Keňa bola krajinou, kde jej prvýkrát prischlo označenie Jej veličenstvo a anglická hymna sa na dlhých 70 rokov zmenila na „God Save the Queen“.

USA

Poďme už skutočne k časom Alžbety II. ako britskej kráľovnej. V roku 1957 zamierila na svoju vôbec prvú cestu do USA, ktorú navštevovala opakovane, hoci oficiálne ako britská kráľovná „len“ štyrikrát a ako kráľovná Kanady dvakrát – pod týmto titulom. V hlavnom meste Washington sa stretla s prezidentom Dwightom Eisenhowerom a zastavila sa aj v New Yorku a prespávala v unikátnom hoteli Waldorf Astoria (ktorý Ľuboš Fellner zaradil medzi najunikátnejšie hotely sveta), ktorý je ikonou Art Deco a v prezidentskom apartmáne tu prespávali všetci americkí prezidenti od Herberta Hoovera po Baracka Obamu.

Kráľovná Alžbeta II. tiež navštívila Yosemite v roku 1983 na svojej poslednej ceste do Kalifornie. Začala ju v San Diegu, pokračovala do Los Angeles a v Santa Barbara sa stretla s vtedajším prezidentom Ronaldom Reaganom. Potom odcestovala do mesta San Francisco, do Sacramenta a NP Yosemite, kde videla aj najvyššie stromy sveta – sekvoje, rovnako ako klienti BUBO na zájazde USA – Západ.

Austrália a Nový Zéland

Jeden a pol milióna Austrálčanov sa tlačilo v uliciach Sydney pri jej príchode v roku 1954. Na jednom podujatí v Austrálii jej odovzdali 161 kytíc, inokedy jej dali päť ton sušeného ovocia. Za 58 dní v krajine uskutočnila 35 letov a precestovala 13 000 míľ. Práve v tejto krajine strávila Alžbeta II. najviac času celkovo. Otvorila päť parlamentov, odhalila dva vojnové pamätníky, prezrela si oceliareň a povrchovú uhoľnú baňu a pozrela si detskú kríkovú pantomímu. „Ste vo svojej vlastnej krajine, medzi svojimi vlastnými ľuďmi... My sme vaši,“ zaznelo počas ciest okolo Austrálie.

Neďaleký Nový Zéland, krajinu Pána prsteňov, navštívila desaťkrát počas svojich ciest po Commonwealthe, počnúc spomínanou pokorunovačnou cestou v rokoch 1953-1954. Tu oslávila aj zlaté jubileum v roku 2002. Oslava zahŕňala maorskú uvítaciu ceremóniu, pri ktorej si obliekla slávnostný plášť Korowai vyrobený z drahého peria vtáka kivi – symbolu Nového Zélandu. Kráľovná tiež v rámci obradu povedala niekoľko slov po maorsky.

Kanada

Kráľovná Alžbeta II. absolvovala 22 oficiálnych návštev Kanady. Počas panovania bola kanadskou kráľovnou a zároveň aj hlavou štátu. Jej prvá návšteva bola v roku 1951, posledná zase 2010. V roku 1959 podnikla kompletné turné okolo Kanady a v roku 2002 zase navštívila provincie Britskej Kolumbie, New Brunswick, Manitobu, Ontario, Quebec a územie Nunavut. V Ontariu sa v roku 2010 prihovorila zhruba 100 000 ľuďom.

Karibik

Vzťah kráľovskej rodiny ku Karibiku sa niekoľko rokov dozadu dostala pod drobnohľad, pretože posledná kráľovská prehliadka ostrovov, ktorú podnikli vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge (William a Kate), vyvolala nevôľu nad koloniálnou históriou regiónu. Napriek tomu kráľovná počas svojej vlády navštívila sedemkrát počas turné po Commonwealthe a zastavila sa na ostrovoch Jamajka, Bermudy, Bahamy, Trinidad a Tobago a Barbados.

Obľúbeným rezortom kráľovnej bol The Half Moon v Montego Bay na Jamajke, kde sa zdržiavala na svojom výlete v roku 2002. Tento hotel má dve míle súkromnej pláže, obrovské kúpeľne a tri reštaurácie. Luxus, aký si vychutnávajú aj klienti BUBO.

India

Keď Alžbeta II. a princ Philip navštívili Indiu v roku 1961, bola to prvá návšteva britského panovníka od vyhlásenia nezávislosti Indie (1947). Kráľovský pár navštívil Bombaj, Chennai či Kalkatu a tiež mesto Agra a dnes už jeden zo siedmich divov sveta - Taj Mahal. Palác Maharajah je teraz tiež domovom hotela - paláca Rajmahal a má 13 izieb vrátane Queen Elizabeth Suite – áno, nesúcom meno práve po už dnes zosnulej britskej kráľovnej.

Singapur

V októbri 1989 kráľovná navštívila Singapur na tri dni v rámci turné po juhovýchodnej Ázii. V chránenej oblasti Tanjong Pagar boli spolu s manželom svedkami levieho tanca - tradičnej súťaže, ktorej cieľom bolo priniesť šťastie a bohatstvo s koreňmi v čínskej kultúre. V roku 2006 opäť navštívila Singapur a ubytovala sa vo svetoznámom hoteli Raffles. V roku 1953 premenovali hotelový Raffles Grill na Elizabethan Grill na pamiatku jej korunovácie.

Škótsko

Počas svojej vlády bola kráľovná Alžbeta II. svedkom referenda o nezávislosti Škótska od Spojeného kráľovstva. Krajina sa ale napokon od neho neodtrhla a kráľovnej sa určite uľavilo. Milovala totiž zámok Balmoral, ktorý mala vo svojom vlastníctve a kde v septembri 2022 aj skonala.

V roku 2006 spolu s Philipom, Charlesom (terajším kráľom Karolom III.) a jeho súčasnou manželkou - Camillou, vojvodkyňou z Cornwallu - sledovali, ako Balmoral súťaží v preťahovaní lanom na Braemar Gathering, Highland Games, na ktorých je monarcha tradične uznávaným náčelníkom. Je to tradícia prinajmenšom od vlády Malcolma Canmorea - škótskeho kráľa spred cca 900 rokov.

Južná Afrika

Do JAR zamierila už ako mladá princezná so svojimi rodičmi a sestrou. Počas turné dovŕšila 21 rokov a bola súca na výdaj. V prejave v Kapskom Meste v deň svojich narodenín prisľúbila záväzok voči Commonwealthu a sľúbila, že „celý život bude venovaný vašej službe“. To napokon aj splnila.

Úsvit apartheidu v roku 1948 znamenal, že kráľovská rodina JAR niekoľko rokov nenavštívila (napriek tomu, že kráľovná bola do roku 1961 de facto jej panovníkom). Bol to teda dôležitý moment, keď kráľovná a vojvoda z Edinburghu v marci 1995 cestovali do Južnej Afriky na palube Royal Yacht Britannia, čo bolo gestom podpory novej vláde prezidenta Nelsona Mandelu.

BONUS:

Slovensko

Na pozvanie vtedajšieho slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča navštívila britská kráľovná Alžbeta II. aj Slovensko, a to v roku 2008. Najprv prišla do Bratislavy a na hrad Devín, neskôr navštívila Vysoké Tatry. Vyskúšala si lanovku na Hrebienku a otvorila aj hokejový zápas v Poprade.

V BUBO želáme Spojenému kráľovstvu všetko dobré pod novým kráľom Karolom III. a vyjadrujeme mu tiež úprimnú sústrasť za panovníckou ikonou, akú svet už zrejme nikdy nebude mať. Úžasná reprezentácia krajiny, ale aj príklad veľkého cestovania. To a oveľa viac bola Alžbeta II. Odpočívajte v pokoji, Vaše veličenstvo!

Všetky cesty kráľovnej Alžbety II.

50. roky: Panama, Bermudy, Jamajka, Fidži, Tonga, Nový Zéland, Austrália, Kokosové ostrovy, Cejlón (Srí Lanka), Jemen, Uganda, Malta, Gibraltár, Nórsko, Nigéria, Švédsko, Portugalsko, Francúzsko, Dánsko, Kanada, USA, Holandsko, Kanada

60. roky: India, Pakistan, Nepál, Irán, Taliansko, Vatikán, Ghana, Libéria, Sierra Leone, Gambia, Kanada, Fidži, Nový Zéland, Austrália, Kanada, Etiópia, Sudán, Nemecko, Kanada, Barbados, Britská Guyana, Trinidad a Tobago, Grenada, Svätý Vincent, Svätá Lucia, Dominika, Montserrat, Antigua, Svätý Krištof, Nevis, Britské Panenské ostrovy, Turks & Caicos, Bahamy, Jamajka, Belgicko, Malta, Brazília, Čile, Rakúsko

70. roky: Kanada, Fidži, Tonga, Nový Zéland, Austrália, Turecko, Thajsko, Singapur, Malajzia, Brunej, Maledivy, Seychely, Maurícius, Keňa, Francúzsko, Juhoslávia, Cookove ostrovy, ostrov Norfolk, Nové Hebridy, Britské Šalamúnove ostrovy, Papua-Nová Guinea, Indonézia, Bermudy, Barbados, Bahamy, Mexiko, Jamajka, Hongkong, Japonsko, Fínsko, USA, Luxembursko, Západná Samoa, Britské Panenské ostrovy, Antigua, Nemecko, Kuvajt, Bahrajn, Saudská Arábia, Katar, Abú Zabí, Dubaj, Omán, Dánsko, Tanzánia, Malawi, Botswana, Zambia

80. roky: Švajčiarsko, Austrália, Taliansko, Vatikán, Tunisko, Alžírsko, Maroko, Nórsko, Nový Zéland, Srí Lanka, Kanada, Papua Nová Guinea, Šalamúnove ostrovy, Nauru, Kiribati, Tuvalu, Fidži, Bermudy, Jamajka, Kajmanské ostrovy, Mexiko , Švédsko, Cyprus, Keňa, Bangladéš, India, Jordánsko, Portugalsko, Belize, Bahamy, ostrov Little Inagua, Svätý Krištof-Nevis, Antigua, Dominika, Svätá Lucia, Svätý Vincent a Grenadíny, Barbados, Grenada, Trinidad a Tobago, Nepál, Čína, Hongkong, Španielsko, Singapur, Malajzia

90. roky: Nový Zéland, Island, Kanada, Spojené štáty americké, Keňa, Namíbia, Zimbabwe, Austrália, Malta, Francúzsko, Nemecko, Maďarsko, Cyprus, Anguilla, Dominika, Guyana, Belize, Kajmanské ostrovy, Jamajka, Bahamy, Bermudy, Rusko, Poľsko, Česká republika, Thajsko, Pakistan, India, Brunej, Malajzia, Južná Kórea, Ghana, Južná Afrika, Mozambik

2000. roky: Austrália, Taliansko, Nórsko, Jamajka, Nový Zéland, Kanada, Nigéria, Francúzsko, Nemecko, Malta, Singapur, Litva, Lotyšsko, Estónsko, Holandsko, Spojené štáty americké, Belgicko, Uganda, Turecko, Slovinsko, Slovensko, Bermudy, Trinidad a Tobago

2010. roky: Kanada, Spojené štáty americké, Spojené arabské emiráty, Omán, Írsko, Austrália, Taliansko, Vatikán, Francúzsko, Nemecko, Malta

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 1058

Mohlo by Vás zaujímať

Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Ascension - peklo Atlantického oceánu Prémiový blog

Prémiový blog Ascension - peklo Atlantického oceánu

Najťažšie dostupný ostrov. Ostrov, kam sa nedá dostať. Ascension, exotické britské zámorské územie, má mnoho asociácií. Britskí objavitelia ho…

Ľuboš Fellner 38 min. čítania
Tristan da Cunha - najvzdialenejší ostrov Prémiový blog

Prémiový blog Tristan da Cunha - najvzdialenejší ostrov

Podľa Guinnessovej knihy rekordov je Tristan da Cunha, lokalizovaný v prostriedku južného Atlantického oceánu, najizolovanejším obývaným ostrovom…

Ľuboš Fellner 41 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Londýnske metro – čo ste o ňom nevedeli? Blog

Blog Londýnske metro – čo ste o ňom nevedeli?

Systémy hromadnej dopravy existujú z jednoduchého dôvodu – aby nás dostali z bodu A do bodu B, podľa možnosti v čo najkratšom čase. Väčšina bežných…

Matej Kolman 14 min. čítania
Londýn pre pokročilých - skryté poklady mesta Blog

Blog Londýn pre pokročilých - skryté poklady mesta

Čarovné miesta, ktoré oko bežného turistu prechádzajúceho sa Londýnom nikdy neobjaví. Takzvané "hidden gems" či skryté poklady destinácie. Pri…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

3189 4555€
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2368 2960€
K

Európa  

Veľká Británia, Írsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2153 2760€
K

Európa  

Veľká Británia, Škótsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1880 2685€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.