Ottawa medzi anglickým a francúzskym svetom

Prehliadka

Ottawa medzi anglickým a francúzskym svetom

Ottawa by sa dala označiť ako mesto vyvolené kráľovnou. Miesto na kopci nad riekou si práve Kráľovná Viktória vybrala ako to pravé pre vznik tejto neogotickej krásky. Dá sa povedať, že je tým „najkanadskejším“ mestom. Nájdeme tu krásne neogotické stavby parlamentu, ktoré očaria každého návštevníka, množstvo zelene, prvotriedne múzejné zbierky, malebný Rideau kanál, ktorý je zapísaný na zozname UNESCO a plavba po ňom je veľkým zážitkom alebo pestrý mestský trh. Ottawa je šarmantná a elegantná, je plná života. Toto krásne mesto je aj kultúrnym a intelektuálnym centrom Kanady a určite stojí za návštevu.

Ottawa Počasie

slabé sneženie

slabé sneženie

1°C

Predpoveď 19.Mar

Východ slnka 07:06

Západ slnka 19:13

Sneh 0.66mm

Ottawa je hlavným mestom Kanady, štvrtým najväčším v zemi a druhým najväčším po Toronte v provincii Ontário. Sídli tu celá kanadská vláda a môže sa pochváliť jedným z najkrajších komplexov historických parlamentných budov na svete. Mesto leží na brehu rieky Ottawa, ktorá tvorí hranicu medzi provinciami Ontário a Quebec. Vancouver alebo Quebec? Pre mnohých je najkrajším mestom Kanady práve Ottawa. 

Ottawa je vraj siedme najchladnejšie mesto na svete.

Meno dostala od slova „odawa“, ktoré v preklade znamená obchodníci, čo boli prví obyvatelia tejto lokality. Z pomenovania indiánskeho kmeňa Outawak, pôvodného obyvateľstva, ktoré sa usadilo na brehu rieky. Na prelome 18. a 19. storočia sem prišiel Philemon Wright a založil osadu oproti cez rieku v meste Hull. Oblasť pokrývali husté borovicové lesy, tak začal úspešne obchodovať s drevom. Z divočiny ho splavoval do civilizácie po rieke.  V roku 1857 anglická kráľovná Viktória vybrala Ottawu ako hlavné mesto. Nesmela nahnevať anglickú časť Kanady, ktorá videla ako najdôležitejšie mesto krajiny Toronto, ani francúzsku, ktorá vsádzala svoje nádeje do Montrealu alebo Quebec City. Nakoniec sa rozhodla pre Bytown (pôvodný názov Ottawy). O tomto sa rozpráva viacero legiend, prečo sa rozhodla, že ním bude práve toto mesto. Jednou z nich je, že zapichla špendlík do mapy potom, ako videla romantickú pohľadnicu, na ktorej jej Bytown učaroval alebo že sa jej páčili farby miestnej rieky. Alebo že mesto ležalo uprostred kanadskej divočiny, ťažko nájditeľné pre Američanov, ktorí sa pokúšali zmocniť sa aj územia Kanady. Umiestnenie mesta však mohlo byť aj zo strategických dôvodov: nachádza sa totiž na rozhraní anglického a francúzskeho územia a to je zrejme najväčší dôvod, prečo ako hlavné mesto kráľovná Viktória vybrala Ottawu.    

Ottawa je vraj siedme najchladnejšie mesto na svete po mestách v Mongolsku, Kazachstane, Rusku, Fínsku, Islande či Estónsku. Rekordnú snehovú pokrývku si jej obyvatelia užili v zime v 1971 a to neuveriteľných 444,1 centimetrov snehu, pritom priemerná je polovičná. 

Nič nesmie byť vyššie ako parlament #

Preto v Ottawe nenájdeme mrakodrapy. Parlament, ako najdôležitejšia budova Kanady, musí dominovať a to nielen svojou výškou. A tam začneme aj našu prehliadku hlavným mestom zeme javorového listu.

Parliament Hill (Parlamentný vrch) je domovom federálneho zákonodarného orgánu, ktorý vznikol založením Kanady v roku 1867. Parlament sa skladá sa z kanadského monarchu, panovníka, ktorým je Kráľovná Alžbeta II., reprezentovaná Generálnym Guvernérom (2019 - Generálna guvernérka Julie Payette). Parlament je dvojkomorový: horná komora - Senát a dolná komora- Snemovňa reprezentantov, ktorá je, čo sa týka postavenia, dominantná. Má 443 miest: 338 poslancov, ktorí sú „zástupcami“ voličov a 105 senátorov, menovaných Generálnym Guvernérom na návrh predsedu vlády. 

Hlavná veža kanadského parlamentu - Peace Tower. video: Veronika Hulíková - BUBO

Hlavná veža kanadského parlamentu - Peace Tower. video: Veronika Hulíková - BUBO

Prehliadku začíname na Wellington Street. Na tejto ulici sa nachádza nielen parlament, ale aj informačné centrum Capital Information Kiosk. Práve sem treba ísť vyzdvihnúť si lístky na 1,5 hodinovú sprevádzanú prehliadku parlamentných budov zvnútra, ktoré sú zadarmo (pozn. lístky sa dajú zarezervovať aj na internete na visit.parl.ca). Treba si vybrať, ktorú časť chcete vidieť: Kanadský senát, ktorý sa nachádza kúsok od historických budov (Senate of Canada, 2 Rideau Street), Západný blok, kde sídli Snemovňa reprezentantov alebo Východný blok s kanceláriami pre poslancov a krásne historické priestory. Centrálny blok, aj s hodinovou vežou s vyhliadkou, je uzatvorený pre momentálnu rozsiahlu rekonštrukciu (od januára 2019 na 10 rokov).

V sídle kanadskej demokracie. video: Veronika Hulíková - BUBO

V sídle kanadskej demokracie. video: Veronika Hulíková - BUBO

Parlamentné budovy na Parliament Hill boli postavené v rokoch 1859-1866 v neogotickom štýle. Hodinová veža Peace Tower je  92,2 m vysoká a nahradila 55 metrovú Victoria Tower, ktorá zhorela v roku 1916 pri rozsiahlom požiari centrálneho bloku. Je navrhnutá vo vysoko gotickom viktoriánskom štýle s 370-timi chrličmi. Na vrchole sa nachádzajú takmer 5 metrov veľké hodiny z každej strany fasády. Je najvyššou stavbou mesta Ottawa. Pred budovou v strede horí večný oheň, kde sú zástavy provincií a rok, kedy sa pridali ku Kanade (teritórium Nunavut chýba, pretože sa oddelil od Severozápadného teritória v 1999 a večný oheň nainštalovali v 1967 k 100. výročiu založenia Kanady).

BUBO odporúča počas letných mesiacov multimediálnu show s hudbou, svetlom a lasermi  (svetelno-zvuková show), premietanú na historickú budovu parlamentu. Témou je vzrušujúca cesta kanadskou históriou, ktorá ukazuje príbehy o budovaní národa, partnerstve, objavovaní či vízii. Northern Lights je možné vidieť od júla o 22:00, v auguste o 21:30 a v septembri od 21:00 (od 9.7. do 8.9.).

Po prehliadke parlamentu vyjdeme von z areálu a odbočíme smerom doľava. Oproti cez cestu je veľká budova pieskovej farby, kde sú kancelárie Premiéra Kanady. Volá sa Langevin Block a je pomenovaná po jednom z „Otcov“ Konfederácie Hectorovi Langevinovi. Postavili ju z pieskovca koncom 19. storočia. Bola prvou vládnou budovou, ktorej našli miesto mimo areálu Parliament Hill. 

Kde sa najesť:

Ak vás po prehliadke parlamentu chytil hlad, tu je tip, kde sa dobre najesť: tesne za Langevin Block odbočte doľava na Elgin Street, na rohu ulice je autentický Irish Pub zo siete D’Arcy McGee‘s, kde skvelo varia (na križovatke Elgin street a Sparks Street- čo je pre zaujímavosť jedna z prvých ulíc v Ottawe). Je to veľmi príjemná zástavka na obed. Ponúkajú okrem čapovaného piva aj výborné Fish and Chips, jahňacie lýtko, kuracie alebo hovädzie zapečené v koláči- Chicken Pie, Shepherd‘s Pie (kanadské hovädzie, v hnedej omáčke zapečené na zemiakovej kaši v koláči), Guinness Steak Mushroom Bowl (hovädzie na pive Guiness zapečené s hríbmi a zemiakovou kašou), či výbornú cibuľovú polievku alebo Seafood Chowder (hustá biela polievka so zemiakmi a morskými plodmi), lososa na javorovom sirupe alebo klasické burgre.

Po chutnom obede pokračujeme ďalej v prehliadke. Hneď cez ulicu Elgin sa nachádza vojenský pamätník venovaný obetiam z každej vojny, v ktorej kanadskí vojaci bojovali. Pri ňom sa zastavíme a pozrieme si výmenu stráži, ktorá sa koná každú pol hodinku.  

Systém plavebných komôr na Rideau kanáli a hotel Fairmont Château Laurier. video: Veronika Hulíková - BUBO

Systém plavebných komôr na Rideau kanáli a hotel Fairmont Château Laurier. video: Veronika Hulíková - BUBO

Kanál naprieč Hornou Kanadou #

Obídeme pamätník z pravej strany smerom k Chateau Laurier. Napravo uvidíme vejúce zástavy každej kanadskej provincie. Prejdeme na druhú stranu cesty (Wellington Street) a tesne pred „zámočkom“ je Rideau kanál, ktorý naprojektoval v roku 1832 vojenský inžinier John By (predchádzajúce meno Ottawy bolo Bytown, pomenované po ňom). Je zapísaný aj v registri UNESCO. Túto „vodnú cestu“ postavil ako prevenciu v prípade vojny s Američanmi, aby sa mohli po vode presúvať vojaci alebo zbrane. Kanálom spojili Ottawu s vojenskou základňou v meste Kingston, ktoré leží na brehu jazera Ontário. Plavba medzi týmito dvomi mestami na parníku trvala 7 dní. Celý projekt vyšiel na vyše osemstodvadsaťdva tisíc libier a pre neočakávané prekročenie rozpočtu Johna By-a odvolali a poslali ho späť do Londýna. Jeho úspech mu nikdy neuznali. Kanál na vojenské účely nepoužili, ale bola to dôležitá hlavná vodná cesta prisťahovalcov a obchodná tepna pre drevo, nerastné suroviny a obilie smerom na východ do Montrealu. Dnes sa po kanáli vozia na loďkách výletníci. Je zaujímavé sledovať, ako sa jednotlivé úrovne napúšťajú vodou, aby hladina stúpla a loď tak mohla preplávať o kaskádu vyššie. Brány otvárajú ručne a po niekoľkých zdolaných kaskádach tak loď môže pokračovať ďalej.      

Chateau Laurier #

Chateau Laurier je jeden z hotelov siete Fairmont, ktoré postavil predchodca Kanadskej národnej železnice Grand Trunk Railway (Veľká diaľková železnica), ktorá spájala Hornú a Dolnú Kanadu (súčasné provincie Ontário a Quebec s ďalšími šiestimi štátmi USA). Hotel vystavali vo francúzskom neogotickom štýle, podobnom parlamentným budovám a hostia sa v ňom môžu ubytovať v takmer štyristo tridsiatich izbách. Otvárali ho v roku 1912 a práve na úvodnú recepciu sa mal dostaviť aj vtedajší prezident železničnej spoločnosti Charles Hays. Okrem toho, sa späť domov ponáhľal z Európy aj kvôli jednej zo svojich dcér, ktorá bola tehotná. Najrýchlejšou cestou bola plavba loďou. Nasadol teda na Titanic. Domov žiaľ nikdy neprišiel, bol jednou z obetí. Jeho manželka a ďalšia dcéra, ktoré boli s ním, sa zachránili. 

Za hotelom Chateau Laurier sa vydáme ulicou doľava. Budeme míňať Connaught Building, čo je finančný úrad, vládna administratívna budova postavená v tudorovsko-gotickom štýle začiatkom 20. storočia. Hneď vedľa stojí Americká ambasáda obohnaná vysokým a neprekonateľným plotom. Pokračujeme ďalej okolo parku až ku križovatke.

Na druhej strane cez cestu prídeme k Národnej galérii Kanady. Tá pravá zástavka pre milovníkov výtvarného umenia. Galéria vznikla v roku 1880 a mala maličkú zbierku. Dnes do nej patrí viac ako 75 000 umeleckých diel od staroveku až po súčasnosť. Má jednu z najlepších kolekcií kanadského a domorodého umenia na svete, ako aj majstrovské diela iných umeleckých smerov z rôznych kútov sveta. Sídli v jednej z najznámejších verejných budov Kanady a patrí medzi najuznávanejšie umelecké inštitúcie sveta. 

Jozef Zelizňák v Kanadskej národnej galérii

Jozef Zelizňák v Kanadskej národnej galérii

Zaujímavú monumentálnu modernú budovu Kanadskej národnej galérie projektoval izraelsko-kanadský architekt Moshe Salfdi. Jeho krásne projekty sú známe po celom svete. Ak navštívite Montreal, nájdete v ňom staršiu zaujímavú experimentálnu prácu Habitat 67, postavenú v štýle brutalizmus pri príležitosti medzinárodnej výstavy Expo 67. Aj na opačnej strane zeme stojí jeho najznámejší projekt, luxusný hotel v supermodernom Singapure Marina Bay Sands a Art Science Museum v tvare lotosového kvetu. 

Pred galériou je nainštalovaná neuveriteľne fotogenická socha z bronzu, nehrdzavejúcej ocele a mramoru Maman, od francúzsko- americkej autorky Louise Bourgeois. Rovnaká inštalácia sa permanentne nachádza aj na siedmych ďalších miestach po celom svete od Británie, cez Španielsko, Japonsko, Južnú Kóreu, USAKatar. Socha znázorňujúca obrovského pavúka patrí medzi najväčšie na svete s výškou cez deväť metrov. 

Notre Dame Cathedral Basilica #

Oproti galérii je krásna neoklasicistická neogotická katedrála rímsko- katolíckej cirkvi, ktorá sa začala stavať v roku 1879 pre francúzskych a írskych veriacich. Zaujímavosťou je strecha a zvonica z cínu, čo je typické pre francúzsko- kanadské kostoly. Vo vnútri je krásne zdobená s farebnými vitrážami a stovkami sakrálnych sošiek. Je to najstarší a najväčší kostol v Ottawe.

Keď vyjdeme z baziliky, odbočíme doprava. Kúsok ďalej stojí budova, ktorá vyzerá ako stredoveký hrad. Je to Kanadská kráľovská mincovňa. Počas komentovanej prehliadky sa dozviete o histórii kanadskej meny, ako sa určuje orientácia portrétov britských monarchov vyobrazených na kanadských minciach alebo prečo na nich, ako jediných na svete, nemá kráľovná korunu. Veľkou zaujímavosťou je, že mincovňa razila aj české koruny.

Byward Market #

Vrátime sa späť okolo galérie a baziliky, pokračujeme zopár stoviek metrov, asi na úroveň americkej ambasády a odbočíme doľava. Prídeme k Byward Market, čo je trhovisko, podľa ktorého sa volá celá štvrť. Je to výborné miesto na nákup nielen suvenírov, čerstvého ovocia či pravého kanadského javorového sirupu. Vedľa sa nachádza aj nákupné centrum. A čas tu môžete stráviť s dobrým jedlom v príjemných reštauráciách. 

Kde sa najesť:

Odporúčame reštauráciu Fish Market Restaurant, kde varia geniálne (podľa Martina Hrnka). Určite treba vyskúšať jedlá z rýb. Ak máte chuť na dobrý steak, tak The Keg Steakhouse and Bar je to pravé miesto. Ako dezert si môžete dať výbornú kanadskú sladkosť Beaver Tails, ktorá vznikla v roku 1978 práve tu. Stánok nájdete na rohu William a George Street. Je to vysmážané cesto v tvare bobrieho chvostu a navrch si môžete vybrať na čo len máte chuť od orieškov, banánov, či čokolády. V tomto stánku sa zastavil aj bývalý americký prezident Barrack Obama, keď smeroval na letisko, aby si na cestu kúpil bobrí chvost. Pomenovali jednu variáciu aj po ňom: Obama tail.

Na Byward Market zakončíme našu prehliadku dobrou večerou. Ottawa je zaujímavé a veľmi príjemné mesto, ktoré sa určite oplatí navštíviť. Ak nemáte viac času, jeden deň úplne stačí, aby ste pozreli tie najkrajšie a najdôležitejšie miesta tejto gotickej krásky na brehu rieky Ottawa.

Kam sa ísť zabaviť:

V Ottawe nájdete množstvo barov a podnikov, kde sa dokážete príjemne pobaviť. Od tanečných, cez jazzové so živou hudbou, až po klasické Irish puby. Priamo pri Byward Market sa nachádza bar Social s živou jazzovou hudbou a výbornými miešanými drinkami. Známy je aj Irish pub Heart and Crown, kde tiež hrávajú hudobníci. Ak si chcete zatancovať, určite navštívte Caliente Latin Night Club. Živú hudbu a DJov nájdete v Mercury Lounge. V hlavnom meste sa určite nudiť nebudete ani počas noci.

TOP 10 Ottawy

  1. Parliament Hill a prehliadku parlamentných budov v hlavnom meste Kanady určite nemôžete vynechať. Ak by ste náhodou nedostali lístky, krásne neogotické stavby vás očaria aj zvonku.
  2. Rideau kanál je vodná cesta vybudovaná pre potreby vojakov ako prevencia v prípade vojny s Američanmi. Je zapísaný v registri UNESCO a určite stojí za návštevu. Počas letných mesiacov sa dá ísť aj na plavbu elektrickou loďkou, či ho môžete splaviť aj na kajaku. Ak navštívite Ottawu v zime, po zamrznutom kanáli sa dá korčuľovať.
  3. Ak ste milovníkom umenia, musíte sa zastaviť v National Gallery of Kanada. Už len budova galérie je architektonickým skvostom. Krásna zbierka kanadského, amerického aj európskeho umenia sa vám určite bude páčiť. (vstup: 20 $, otváracie hodiny: 10:00- 17:00, vo štvrtok je otvorené do 20:00 a v pondelok a utorok je galéria zatvorená)
  4. Chateau Laurier je luxusný hotel v srdci Ottawy postavený kanadskými železnicami. Jeho impozantná fotogenická stavba sa týči vedľa najdôležitejších budov krajiny. Fotka tejto stavby vám určite nesmie chýbať v albume.
  5. Byward Market je trhovisko a štvrť kde sa nachádza množstvo stánkov s čerstvým ovocím, suvenírmi, ale aj reštauráciami. Je to nákupná zóna v centre mesta.
  6. Potulkami mestom sa určite musíte zastaviť pri vojenskom pamätníku War Memorial, kde sa každú pol hodinu vymieňa stráž.
  7. Ak máte radi sladké, určite ochutnajte na Byward Market „bobrí chvost“. Táto kanadská pochúťka Beaver Tails vznikla práve v Ottawe. Neoľutujete.
  8. Milovníci numizmatiky nesmú vynechať Kanadskú kráľovskú mincovňu. Okrem prehliadky si mince môžete do svojej zbierky aj kúpiť. (vstup: 10 $, otváracie hodiny: 9:30- 17:30)
  9. Notre Dame Cathedral Basilica je krásna rímsko-katolícka katedrála so sídlom biskupa. Zaujímavá je svojím zdobením nielen zvonku, ale aj zvnútra.
  10. Počas letných mesiacov určite nevynechajte multimediálnu show s hudbou, svetlom a lasermi Northern Lights, premietanú na historickú budovu parlamentu. Témou je vzrušujúca cesta kanadskou históriou, ktorá ukazuje príbehy o budovaní národa, partnerstve, objavovaní či vízii.

 

Luxusné tipy v Ottawe:

  • Luxusné ubytovanie nájdete určite v samom centre mesta v krásnom historickom hoteli Fairmont Chateau Laurier alebo Lord Elgin.
  • Výborné jedlo a skvelý servis vás uvíta v reštauráciách Atelier, The Shore Pub či Sur Lie Restaurant.

Čo vidieť v Ottawe navyše:

  1. Sídlo Generálneho Guvernéra Kanady, ktoré sa nachádza asi 10 minút jazdy od parlamentu v krásnej budove Rideu Hall z roku 1838.
  2. V Ottawe môžete navštíviť množstvo múzeí. Páčiť sa vám bude Kanadské vojnové múzeum, ale aj Prírodovedné, Vedecko-technologické, Letecké a vesmírne,  Poľnohospodárske, či Detské múzeum. Aj mimo mesta v susednom Hull- Gatineau môžete navštíviť Múzeum civilizácií, či Historické. Stačí si len vybrať, ktorú oblasť obľubujete.
  3. Za umením sa určite vyberte do Galérie moderného umenia alebo Ottawskej Art galérie.
  4. Ak vás zaujíma príroda, na kanáli Rideau si pozrite vodopády Prince of Wales Falls, alebo prírodnú rezerváciu pri meste The Mer Bleue. Na prechádzku vyrazte do Jacques Cartier park v susednom Hull- Gatineau, ktorý sa nachádza pri rieke Ottawa.
  5. V Ottawe organizujú aj množstvo festivalov alebo môžete navštíviť aj divadlá. Po anglicky hrávajú v Ottawa Little Theeatre, Centrepointe Theatre a Great Canadian Theatre. Po francúzsky v La Maison de la Culture de Gaineau, Le Théâtre de la Nouvelle Scène a Le Théâtre de l'Ile.

Zamilujte si Kanadu, ponorte sa do našich blogov z krajiny javorového listu

  • Quebec - ako vyzerá toto krásne, no menej navštevované kanadské mesto?
  • Niagarské vodopády - najznámejšie vodopády sveta v našom BUBO blogu
  • Montreal - vyberte sa do mesta s veľkolepými modernými stavbami
Veronika Hulíková

Veronika Hulíková

Veronika Hulíková

Vyštudovaná novinárka vždy perfektne pripravená odsprevádzať poznávací zájazd do západných parkov USA, Kanady, na Aljašku i východné pobrežie USA. Venuje sa Novému Zélandu, a Austrálii. Kedže novinárčina je o hľadaní informácií, perfektne využíva svoju 12 ročnú prax pri sprevádzaní. Klienti na nej oceňujú jej neuveriteľnú ochotu, vždy je neustále nápomocná a je výbornou šoférkou. Veronika rada robí na zájazdoch klientom prekvapenia. Cestovanie jej dáva neuveriteľný pokoj, rozhľad a pokoru. Miluje hamburgery a ochutnáva ich všade po svete. Jej postava však tomu nezodpovedá.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Aljaška, Yukon - volanie divočiny

Zo zájazdu:

Veronika Hulíková

Posledná úprava článku | Prečítané: 1022

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Montreal - čo vidieť v hlavnom meste francúzskej Kanady Montreal

Montreal Montreal - čo vidieť v hlavnom meste francúzskej Kanady

Juraj Slafkovský hráva v jednom z najhokejovejších miest na svete. Poďme si ho spolu prejsť. O Montreale miestni obyvatelia hovoria: "Starý v duši,…

Veronika Hulíková 19 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Zvieratá za polárnym kruhom Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá za polárnym kruhom

Safari za polárnym kruhom? Na safari predsa zvykneme chodiť do Afriky, unikátnu faunu pozorujeme v Austrálii... No čím ďalej, tým viac dobrodružne…

Martin Karniš 29 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3514 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek