V našich blogoch zachádzame na tie najexotickejšie miesta na všetkých kontinentoch od severného po južný pól. Tentoraz sme sa však rozhodli urobiť výnimku a ostať doma na starom kontinente. Európa má v sebe prakticky všetko. Úžasné atmosférické mestá, kde sa rôznorodosť prejaví v architektúre a temperamente ľudí a unikátna príroda všade navôkol. Na to, aby ste zažili exotiku, nemusíte ísť ďaleko za hranice. Vydajte sa so mnou po najkrajších mestečkách Európy. Predstavím vám klasiky, ale aj tie menej známe a netradičnejšie tipy.

Prehliadka najkrajších európskych mestečiek.

Prehliadka najkrajších európskych mestečiek.

Všetci chodíme do Paríža, Londýna, Ríma, Lisabonu... No na starom kontinente existuje toľko neznámych a pritom prekrásnych miest a mestečiek. Niektoré tipy v tomto rebríčku určite poznáte, no naozaj som zvedavý, či budete poznať prvé miesto. A pritom ide o mesto, z ktorého budete totálne nadšení.

Chcem povedať, že do všetkých týchto tipov v rámci európskej TOP 10 sa viete vybrať na predlžený víkend a budete ohromení. Tu sú moje tipy na predlžený víkend či na krásnu európsku dovolenku.

10. miesto: La Rochelle, Francúzsko #

Mesto položené na Atlantickom pobreží je jednoducho čarovné. Mesto troch mušketierov, kardinála Richelieu a templárov. Zabicyklujte si na ostrove Ile d‘Aix a objavte pevnosť Boyard. Na sever to máte 3,5 hodiny k prekrásnemu Mont Saint Michel v Normandii, na juh je to 1,5 h do mestečka Cognac – áno, tam, kde sa vyrába najlepší koňak sveta a odtiaľ už iba 1, 5h do Bordeauxnajlepším vínom sveta.

4 fotografie

Poklady La Rochelle

Strategická poloha, ohromné múry a kamenné veže okolo starého prístavu. Mesto La Rochelle je veľmi scénické s perfektnou atmosférou a dostatočne veľké, aby ste tu strávili zopár dní.

Michelinské reštaurácie, kde ochutnávame ustrice na zájazde Tour de France pre gurmánov a spoznávame aj tunajšie pláže... La Rochelle s ohromnou históriou je dnes študentským mestom s kvalitným ragbyovým teamom a veľmi populárnym maratónom.

Prekvapilo ma, aký je La Rochelle iný od ostatných miest, aké som vo Francúzsku dovtedy navštívil. Možno je dôvodom to, že to bolo centrum kalvínov a hugenotov? Každopádne, La Rochelle je prekrásny s ohromným šarmom.

Nádherná panoráma krásneho prístavu v La Rochelle.
Foto: Robert Taraba — BUBO

9. miesto: Porto, Portugalsko #

Porto je veľké mesto, uznávam, a uvažoval som, či by v našom zozname malo byť, lebo je príliš známe... Ale, na druhej strane, ho stále videlo minimum Slovákov, ktorí väčšinou navštevujú Lisabon. Lisabon je krásny, ale v roku 1755 ho postihlo veľké zemetrasenie... Porto je starobylé, nezničené, a preto je najkrajším mestom Portugalska a nielen Portugalska, atmosférou ide o jedno z najkrajších miest na svete. Prekrásne uložené vo vrchoch smerujúcich k rieke Douro.

6 fotografií

Prekrásne Porto

Porto je relatívne veľké, ale centrum mesta prejdete peši bez akýchkoľvek problémov. Porto má energiu, atmosféru, krásnu históriou, je plné zážitkov a chutí po sladkom portskom víne. V BUBO Porto milujeme a navštevujeme ho každý rok, pretože kto sa do neho raz dostane, ten o ňom už bude navždy snívať. Vyberieme sa na nábrežie rieky Douro, kde sa Vám naskytne výhľad na ikonický kovový most Luiz I., ktorý navrhol Gustav Eiffel. Lodičky plaviace sa po rieke a podniky postavené jeden vedľa druhého. Ako sa dá odolať?

Počuli ste už o Francesinhe? Najtypickejší streetfood Porta je zážitkom a perfektne sa k nemu dopĺňa lokálne remeselné pivo. Piť pivo v meste vína nie je hriech. Viete prečo? Lebo portské víno nemá nič spoločné s Portom!  Po tom, ako prejdeme na druhý breh rieky, sa môžeme tešiť na skutočný príbeh portského vína. Koľko ste už o ňom počuli, však? Navštívime lokálne vínne pivnice a spravíme si ochutnávku najlepšieho Porta.

Panoráma nádherného Porta. Video: Ľuboš Fellner

Panoráma nádherného Porta. Video: Ľuboš Fellner

Rozdiel medzi Tawny, Ruby a Colheita? V tomto momente však nie sme v Porte, ale vo Vila Nova de Gaia, meste na druhom brehu Douro, kde už z diaľky vidno vínne pivnice všetkých svetových značiek ako Sandeman, Graham´s, Taylor´s, Ferreira, Ramos Pinto a ďalšie. Unikátny zážitok je popíjať portské priamo v Gaia. Sudy s vínom sa dovážajú na ľavý breh rieky Douro a skladujú v pivniciach v meste Gaia. Práve tu sú ideálne podmienky na skladovanie. Portské víno nikdy neprešlo Portom a názov sa uchytil len preto, že Porto je svetové mesto.

Vila Nova de Gaia nie je Porto a veľmi rýchlo vám to miestni vysvetlia. Posedíte si v kaviarničke, kde písala J.K Rowlingová pasáže z knihy Harry Potter a Kameň mudrcov? Dať si v nej kávu je zážitkom, pretože máte pocit, že ste sa ocitli v Paríži pred niekoľkými desiatkami rokov. Čo by ste ešte chceli robiť? Odviezť sa lanovkou? Skúsiť adrenalínový výstup na most? Alebo len tak posedávať v uličkách a ochutnávať portugalský život? Každý si na zájazde do Portugalska vyberie v Porte to svoje!

Naše rebríčky majú zmysel a vysokú výpovednú hodnotu. Nie sú robené z pohodlného kresla, ale sú ťažko vydreté priamo v teréne. Zakladateľ BUBO, ktorý je podľa medzinárodných cestovateľských organizácii TCC a Nomadmania jednoznačne najscestovanejší Slovák, naozaj všetky tipy prešiel. Porovnanie je vždy individuálnou záležitosťou, ale v tomto prípade ste v „rukách“ toho najpovolanejšieho. Veríme, že aj tento blog bude pre vás prínosom. Pozrite si všetky naše cestovateľské rebríčky TOP 10!

8. miesto: Belfast, Severné Írsko #

Toto je jediné nie úplne najkrajšie mesto v tejto tabuľke. Dal som ho sem, lebo je prekvapujúco zaujímavé. Ide o hlavné mesto Severného Írska. Drsnej a krásnej krajiny. Všade je tu blízko, strmé útesy, žlté kvety a biely príboj...

Prekvapením Belfastu bolo moderné šesťposchodové múzeum Titanicu. Nachádza sa na mieste, kde Titanic v roku 1912 navrhli, postavili a spustili na vodu. Príbeh Titanicu a jeho potopenia v studenom severnom Atlantickom oceáne poznáme, ale málokto vie, že práve v Belfaste ho vyrobili. Múzeum je podrobné a super...

Drsná príroda Severného Írska.
Foto: archív — BUBO

V Belfaste som spal v najbombovejšom hoteli sveta, ktorý vyletel do vzduchu najviac ráz, a teda Hotel Europa. Medzi rokmi 1970 až 1994 môj hotel zničila explózia 33-krát. Presne tak – najbombovejší hotel na celom svete! Tak prečo tu spím? Nebol v okolí iný hotel? Tento dávajú zadarmo? Opak je pravdou! Hotel Europa je najvychytenejším hotelom mesta. Už som napísal blog o najunikátnejších hoteloch sveta a tento by sa sem určite hodil.

Hotel je položený na takzvanej Golden mile (Zlatej míli), na významnej ulici Great Victoria Street, a práve kráľovná Viktória udelila mestu v roku 1888 mestské výsady a vlastne ho tým založila. Kedysi prosto prišiel na recepciu balíček a na ňom bol lístoček “IRA.” Kým to recepčný uvidel, bolo neskoro, potom už nevidel nič.

Hotel navštívili mená ako Bob Dylan, Brad Pitt, Julia Roberts, U2 a niekoľko prezidentov USA. Veď dvadsiati majú írske korene. BBC natočila dokument The Europa Hotel – Bombs, Bullets and Business as Usual, ktorý vám odporúčam.

Apropo, vedeli ste, že najstaršia páliareň whisky na svete je Bushmills zo Severného Írska? Škóti by, samozrejme, nesúhlasili. Dajte si whisky a poprechádzajte sa po Obrom chodníku. Severné Írsko sa mi veľmi páčilo svojou atmosférou a prírodu a my sem dlhé roky na zájazde Írsko a Severné Írsko absolútne bezpečne sprevádzame množstvo Slovákov.

Potulky Severným Írskom.

Potulky Severným Írskom.

7. miesto: Tórshavn, Faerské ostrovy #

Ide o hlavné mesto Faerských ostrovov, ktoré patria Dánsku. Nie na Islande, ale tu sa nachádza najstarší parlament sveta. Tórshavn je bájny prístav boha Thora z vikingskej mytológie, nachádza sa na najväčšom ostrove Streymoy. Letisko sa nachádza na inom ostrove Vagar, ale ten je dnes so Streymoyom prepojený 4,5 km dlhým podmorským tunelom.

Na Faeroch všetko sedí, všetko je dokonalé. Cestou sa môžete zastaviť v reštaurácii Koks, ktorá bola dlho jednou z najexotickejších Michelinských reštaurácií sveta. Teraz sa presunula do Grónska, ale hovorí sa veľkom „comebacku.“

Príchod do Torshavnu trajektom. Video: Ľ. Fellner

Príchod do Torshavnu trajektom. Video: Ľ. Fellner

Tórshavn si získa návštevníkov svojou severskou atmosférou, čistotou a kompaktnosťou. Budete sa tu jednoducho cítiť veľmi dobre. Mne sa páčia domčeky pokryté trávou a nikde som ich nevidel viac než tu - na Faeroch.

Faerské ostrovy sú značnou exotikou, no my sem každoročne na zájazdoch na Faerské ostrovy vypravujeme 20 termínov. Faerské ostrovy si odporúčam spojiť s okruhom Islandom v peknej severskej dvojkombinácii.

6. miesto: Meteora, Grécko #

Nie každá krajina mala toľko šťastia, aby ju obdarili bohovia krásou Grécka. Na severe krajiny, 3,5 hodiny južne od Solúnu (Thessaloniki) a hodinku od najvyššej hory Olymp, na ktorej, ako vieme, sídlia bohovia, leží Meteora. Ide o mimoriadne fotogenické miesto. Holé skalnaté bralá sú obrastené zeleňou vytvárajúcou nádherne kontrasty.

3 fotografie

Meteora - ako z iného sveta

Kedysi sa Tesáliou preháňali bájni Kentauri. Na vrchole úzkej skaly stojí Kláštor sv. Trojice. Je fascinujúce, ako mohla ľudská ruka také niečo postaviť. Čo sa týka stavby kláštorov, stále nie je známe, ako sa vlastne prví osadníci dostali hore na vrchol skaly. Jedna z teórii hovorí o tom, že púšťali šarkany, ktoré niesli laná a z nich následne zhotovili rebríky. Ako to naozaj bolo, to sa už dnes ťažko dozvieme.

Samotná história kláštorov v Meteore sa začína niekedy na začiatku 11. storočia. V tomto období prichádzajú prví pustovníci, ktorí obývajú jaskyne a neskôr začínajú budovať prvé kláštory.

Panoráma nádhernej Meteory.
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Tri hodiny na juh od Meteory je známa veštiareň v Delfách, ktorú taktiež navštevuje minimum turistov prichádzajúcich do Grécka. My na zájazde Totálne Grécko pokračujeme do Olympie po stopách prvých olympijských víťazov, do Sparty, Mykén, Epidauru a končíme v Aténach, respektíve si naši klienti pobyt predlžujú na jeden z ostrovov - Mykonos, Rodos či Santorini.

5. miesto: Longyearbyen, Špicbergy #

Longyearbyen je európske mesto s najviac naj. Na sever od neho žije tak 80 ľudí, na juh 8 miliárd. Ide o najsevernejšie hlavné mesto sveta s najsevernejším komerčným letiskom, najsevernejšími reštauráciami, najsevernejším kostolom či bankomatom. Už aj na tomto vidíte, že ide o civilizáciu, vysokú civilizáciu a neposielam vás na istú smrť. Služby sú perfektné a vy toto dobrodružstvo zvládnete!

Špicbergy boli nedostupné, no dnes sú tu za rohom. Naozaj sa sem dá poľahky dostať a my sem realizujeme zájazdy počas celého roka. V zime, keď pristávame a máme šťastie, už v lietadle vidíme polárnu žiaru. V zime tu chodíme na psích záprahoch a snežných skútroch. V lete na plavby do Barentsburgu, pozorujeme mrože, veľryby, kosatky, ľadové medvede a pižmoňov.

V centre mesta máme výborné hotely i reštaurácie. Longyearbyen je bezcolná zóna, a tak tu kúpite najlacnejší alkohol v celom Nórsku, ktorému Špicbergy patria.

3 fotografie

Severský Longyearbyen

Už som to vo svojich predošlých blogoch spomínal, v Longyearbyene existujú dva svetové archívy - archív semien s kapacitou 2,5 miliardy a arktický digitálny archív, kde sme uložili na 500 rokov zážitky našich klientov v digitálnej podobe.

Naši klienti sú najscestovanejšími Slovákmi, ktorí boli na mnohých miestach našej planéty prví a predbehli, doslova, svoju dobu. My si tieto unikátne zážitky vážime a preto sme ich do arktického archívu uložili.  Ja osobne sa snažím, aby bol každý zájazd s BUBO výnimočný, zmysluplný a plný zážitkov. Taký, aby nášho klienta rozvíjal.

Čo sa medzi TOP 10 mestečiek Európy nedostalo?

Pripúšťam že stovky miest. Európa ma mnoho prekvapení. Nedal som sem našich susedov – krajiny, s ktorými máme hranice, lebo iba u nich by som  našiel 10 úžasných prekvapení od ukrajinského kultivovaného Ľviva (vo vojne) cez poľský Krakov, rakúsky Salzburg, maďarský Debrecín, Český Krumlov, Telč či Mikulov.

Nedal som sem ani Chorvátsko, pritom Dubrovník je jedným z najkrajších mestečiek na celom svete, avšak trošku trpí overtourismom.

Neviem, či poznáte švajčiarsky Gstaad? Ide o jednu z najluxusnejších dediniek, aké som kedy videl, kde predajne Louis Vuitton sídlia v dreveniciach. No Gstaad je dedinka...

Mne sa veľmi páčil aj Vaduz a o tom, čo vidieť v Lichtenštajnsku, som napísal aj blog. Nedal som sem ani nemecké mestá, pritom teraz žijem takú nemeckú kapitolu a brázdim Nemecko - jednu spolkovú krajinu po druhej. Posledne ma nadchol hrad Warburg, Drážďany a dlhšie som býval v Brémach, odkiaľ je to do Hamburgu naozaj kúsok.

Z každej krajiny som dal taktiež maximálne jedno mesto a iba Francúzsko by do tabuľky mohlo pokojne dodať všetkých 10 – Ivoire, Roussillon, Gordes, Colmar, Cassis, Courchevel, Saint-Paul-de-Vence, Pau, Carcassonne, Annecy...

4. miesto: Bruggy, Belgicko #

Z toho mesta musíte byť nadšení. Ako môže byť niečo také prekrásne? Bruggy sú ako keby z rozprávky. A určite sú jedno z najkrajších miest Európy s úžasným stredovekým centrom. Belgické Bruggy sú domovom najlepšej čokolády, čipiek a tých najromantickejších kamenných uličiek.

3 fotografie

Po Bruggách

Stredoveké centrum, centrum hrdého Flámska s bohatou históriou. Bruggy, prezývané Benátky severu, sú popretkávané kanálmi, po ktorých sa musíte previesť. Od hlavného mesta Európy, Bruselu sú iba 90 km.

Lacné lety, rýchla doprava a výborný tip na predlžený víkend. Alebo si spojte Bruggy s Parížom a Londýnom – tak, ako to na našom zájazde robíme my.

Staré gildové domčeky pripomínajú rozprávku.
Foto: archív — BUBO

3. miesto: Tallinn, Estónsko #

Tallinn je naozaj krásny. Malé kompaktné mesto je hlavným mestom krajiny, ktorá vďaka svojim progresívnym opatreniam a technologickému prerodu získala prívlastok „európsky Sillicon Valley“. Estónsky Tallinn som po prvý raz navštívil v roku 1994 a čakal som akési šedé postsovietske mestečko. Opak bol pravdou a našiel som zázrak, čosi prekrásne.

3 fotografie

Rozprávkový Tallinn

Historické centrum mesta, plné silnej atmosféry, je obohnané stredovekými hradbami. Pôvodne boli dlhé 2 km a mali 47 bášt. V Tallinne si pozrite Horné a Dolné mesto, medzi ktorými panovala rivalita storočia. Vyjdite na vežu Kostola sv. Olafa, ktorá bola v 16. a 17. storočí najvyššou vežou v celej Európe. Meria úctyhodných 124 metrov a plnil aj tú funkciu, aby navádzal lode do miestneho prístavu.

Na farebnom naozaj krásnom radničnom námestí musíte navštíviť lekáreň. Jedná sa o najstaršiu doteraz fungujúcu lekáreň ešte z roku 1422, ktorú vraj navštevoval aj ruský cár Peter Veľký. Určite nevynechajte uličku, Pasáž svätej Kataríny. Na obed si dajte krvavničky a medvedie mäso zapite škoricovým pivom.

Estónsky Tallinn nájdete na našom zájazde Veľký okruh Pobaltím, respektíve ho na osemdňovom okruhu spájame s Fínskom, Švédskom a Dánskom na našom zájazde Metropoly Škandinávie.

2. miesto: Santiago de Compostela, Španielsko #

Aj tí, čo veľmi dobre poznajú Španielsko, väčšinou navštevujú Barcelonu, Madrid, Granadu, Marbellu či Toledo... No ja vám dávam do pozornosti hlavné mesto Galície - Santiago de Compostela. Mesto ma nadchlo a nadchne aj vás. A vôbec nemusíte byť pútnik. To mesto je iné, ako by ste očakávali, pije sa tu napríklad biele víno a národným jedlom sú chobotnice. Úžasné.

Priväzujeme si na svoju tašku škrupinu z mušle svätého Jakuba (Hrebenatku) a vstupujeme do starého mesta. Santiago sa môže pochváliť jednou z najstarších univerzít Európy (pochádza z roku 1495), je aj konečným cieľom púte Camino de Santiago. Základom prehliadky mesta je, samozrejme, Katedrála svätého Jakuba, ktorý bol rybárom na Genezaretskom jazere na severe dnešného Izraela a v katedrále je pochovaný.

V prekrásnej katedrále si vychutnajte botafumeiro - exotický zvyk, kedy skupina starých mužov tesne nad vašimi hlavami rozkmitá obrovské kadidlo. Vraj ho zaviedli preto, aby zmiernili ten smrad, ktorý do katedrály prinášali stredovekí pútnici.

Na obed si dajte pulpo a la gallega, resp. polbo a feira. V Galícii odporúčam pozrieť aj unikátny maják - Herkulovu vežu. Maják, ktorý je v prevádzke od 1. storočia. Ide o najstarší funkčný maják sveta a absolútny svetový unikát pod patronátom UNESCO.

Zelené Španielsko je jediná oblasť krajiny, ktorú moslimovia nedobyli, a tak tu kresťanstvo vydržalo. Obyvatelia majú úplne iný pôvod, často keltský. Práve tu je najvyššie HDP. Ako keby ste boli v inej krajine.

Pozrite si náš gurmánsky zájazd do severného Španielska

Ak som vás presvedčil na Santiago, tak vám odporučím celú cestu po neznámom Zelenom Španielsku (Espagna Verde). Začnite v Baskicku známom úžasnými Michelinskými reštauráciami a skvelými múzeami a architektúrou a prejdite cez Kantábriu, Astúriu až do Galície a cestu záverujte v nádhernom Porte, o ktorom píšem vyššie.

1. miesto: Matera, Taliansko #

Na prvé miesto som umiestnil taliansky šperk. Nehovorím o Ríme, Benátkach, Miláne, Florencii, Siene či Neapole... Hovorím o menšom meste či mestečku? Nie je to ani Cinque Terre v Ligúrii, ani vežovité San Gimignano, ani Viterbo, ani pobrežie Amalfi..

Vyberieme sa ešte viac na juh Talianska, ale nie je to ani Palermo. Smerujeme k opätku na talianskej čižme, no nie je to Alberobello so svojimi kamennými domčekmi trulli, ktoré spomínam aj v blogu unikátne tipy na Taliansko.

Matera ako z posledného Jamesa Bonda. Video: Ľuboš Fellner, BUBO

Matera ako z posledného Jamesa Bonda. Video: Ľuboš Fellner, BUBO

Mestom, o ktorom hovorím, je mesto, ktoré ste mohli vidieť vo filmoch o Ježišovi či Jamesovi Bondovi. Na prvé miesto som umiestnil neuveriteľné skalné mesto Matera. Poznáte? Je to naozaj úžasný tip a Matera je skvost.

Matera je okrem toho, že je prekrásna, zároveň najstarším mestom Talianska. To iba tak mimochodom... Prosto, prvú priečku si zaslúži. Filmoví režiséri Materu (spomínam ju aj v blogu čo vidieť v Apúlii) dlho volajú Malý Jeruzalem a vy tu môžete, ako kedysi, bývať v skalných jaskyniach.

5 fotografií

To najlepšie z Matery

Tak toto boli európske špeciality, mestá a mestečká, ktoré nie sú až také známe, ale ak sa ich rozhodnete navštíviť, budete nadšení. Ide o menej známe šperky. O mnohých ste určite vedeli, no ak som vás niektorým tipom prekvapil, som rád a tento blog splnil svoj cieľ - inšpirovať k cestovaniu.

Ak vybočíte z tých hlavných instagramových trás, kadiaľ chodia všetci na svojich cestách, zažijete jednak menej turistov, ale zároveň ide o udržateľnejší cestovný ruch. Návštevou menej známych miest bojujete s overtourizmom.

Šťastné cesty prajem!

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 5663

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2556 3195€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.