Niekto zbiera známky, odznaky, iný vína, Pokémonov. Ja na svojich cestách navštevujem majáky na konci sveta. Poďme sa spoločne pozrieť za najkrajšími majákmi na našej planéte a možno popri tom získate ďalšie cestovateľské inšpirácie.

Maják sa v čase GPS, kde sa viete technikou zradným skaliskám vyhnúť,  zdá zbytočným, no predstavte si, že z 21 600 majákov mnohé stále fungujú. Keď som sa začal majákmi zaoberať, fascinovalo ma, že každý je unikátny a ich tvary sa značne líšia. Maják - to nie je masová výroba, ale naopak nádherná kusovka.

Maják, to je nádherná kusovka Ľ: Fellner

Aj keď prídete na odľahlý ostrov, k majáku je to ešte kus cesty, až na úplný koniec ostrova na skalisko, do ktorého bije rozbúrený oceán. Je náročné sa tam dostať, často už na to nie je energia a čas. Vo väčšine prípadov však ide o romantické miesta a tento blog vo vás možno zaklíči novú zábavu a obohatí vaše nadchádzajúce cesty.

Najviac majákov sa nachádza v USA a to v štáte Michigan, kde je ich iba okolo Veľkých jazier 115. Povolanie „starostlivosť o majáky“ bolo v USA jednou z prvých štátnych zamestnaní, kde sa ženy vedeli uchyť už v 19. storočí. Svetlo majáka vidia lode už zo 40 km vzdialenosti, ale piloti lietadiel reportujú, že ho vidia zo 70 až 80 km kvôli odrazu od oblakov. Zosilnenie svetla je spôsobené „šošovkou“, ktorá sa nachádza v „lucerne“ veže.

Reflektorový systém a Fresnelov systém využívali buď pevné (stále svetlo) alebo otočné (blikajúce) systémy. Typ signálu sa nazýva charakteristika. Niektoré majáky zobrazujú zelené alebo červené svetlo a niektoré biele svetlo so zeleným alebo červeným sektorom. Používa sa skupinové blikanie, rýchle blikanie ale aj rovnaký interval. Prvým Americkým majákom využívajúcim elektrickú energiu bola od roku 1886 Socha slobody.

Maják v Alexandrii – Egypt #

Tento div sveta je u mňa mimo poradia. Píšem tu o ňom preto, že  ide o jeden z najznámejších majákov sveta. Alebo inak, ide o jeden z mála všeobecne známych majákov. Alexandria bola založená v roku 331 pnl veľkým vojvodcom Alexandrom Macedónskym. Ten určil aj miesto, kde sa má postavať najvyšší maják sveta a Ptolemaios I a jeho syn Ptolemaios II. to vykonali. Iba promile návštevníkov Egypta sa sem dostane, ale my v BUBO vždy.

Maják na ostrove Faros bol totižto unikátny stáročia a aj dnes je toto miesto stále unikátne. Moderní historici diskutujú o jeho výške a odhady sa pohybujú od 100 do 140 metrov, čo by v každom prípade urobilo z majáka druhú najvyššiu architektonickú stavbu na svete po pyramídach v Gíze. Maják zmizol z historických záznamov po mohutnom zemetrasení v 30. rokoch 14. storočia. Žulové základy veže boli však znovu použité v pevnosti Qait Bey resp. Qaitbay, postavenej o sto rokov neskôr.

Alexandria je celkovo úžasným mestom s krásnou polohou pri Stredozemnom mori, mesto posledného faraóna Egypta. Mesto trojuholníka  lásky medzi krásnou Kleopatrou, udatným Júliom Caesarom a Markom Antóniom. Alexandria bola bezmála tisíc rokov hlavným mestom Egypta a Alexandrijská knižnica obsahovala vedomosti celého sveta. Sesterským mestom Alexandrie je Bratislava.

Blog o Alexandrovi Veľkom

Zájazd k majáku v egyptskej Alexandrii: Najlepší zájazd Egyptom

10. Maják na ostrove Mykines - Faerské ostrovy (Dánsko) #

Toto je prekrásny romantický maják na ostrove papuchálkov (mníšok). Faerské ostrovy sú exotickou krajinou v divokom severnom Atlantiku na polceste medzi Škótskom a Islandom. Írsky mních Svätý Brendan už v roku 565 o Faeroch hovoril ako o ostrovoch oviec a raji vtákov. Faery majú vlastnú telefonickú predvoľbu, vlastné poštové známky, internetová stránka sa končí .fo, platíte tu faerskými korunami a majú aj vlastnú vlajku.

Na ostrov Mykines sme prileteli helikoptérou a prespali sme tu v osade rovnakého mena. Na maják som mal teda dosť času ako aj na vychutnanie si severskej verzie Havaja plnej zelene a strmých útesov. Päť minút od osady Mykines smerom k majáku sa nachádzajú útesy plné vtákov včítane vzácnej Suly bielej s modrými očami a rozpätím krídel 2m. Je to jediné mesto na Faerských ostrovoch kde tento vták hniezdi.

16 fotografií

Mnohí tvrdia, že práve na tomto „vtáčom ostrove“ je najviac vtákov na našej planéte

Pešo pokračujeme mostíkom cez scénickú roklinu na ďalší ostrov Mykineshólmur. Mnohí tvrdia, že práve na tomto „vtáčom ostrove“ je najviac vtákov na našej planéte. A práve tu, na najzápadnejšom bode Faerských ostrovov, sa nachádza náš maják. Čo poviete?

Blog Mykines

Zájazd k majáku Mykines na Faeroch: zájazd na Faerské ostrovy

9. Maják na ostrove Pico – Azorské ostrovy (Portugalsko) #

Maják na najdobrodružnejšom a najexotickejšom ostrove Azorských ostrovov. Pri tomto ostrove nájdete najviac veľrýb v celej Európe, výborné biele víno, ktoré si nechal dovážať do svojich pivníc aj Ruský cár a najvyšší vrch Stredoatlantického chrbta. Na unikátnu sopku Pico každoročne vystúpi desiatka klientov BUBO. Ostatní putujú až na absolútny východ ostrova ku Calheta de Nesquim k červeným veterným mlynom a ďalej až k majáku na Ponta da Ilha. Toto je ultimátna hranica medzi Európu a Amerikou, práve tu sa od seba oddeľujú litosferické platne.

8 fotografií

Ostrov Pico leží presne na hranici Európy a Ameriky

150 m od majáka vstúpite na lávové pole - stuhnutá čierna láva evidentne zatuhla po tom, ako sa dotkla studeného Atlantiku. Pozor, nechoďte až úplne k okraju, ten sa môže odtrhnúť a vy sa nachádzate vysoko nad oceánom. Nie sú tu zábradlia, nejde o turistickú atrakciu, ale o nádherné divoké miesto.

Maják je moderný, ale na elektrický prúd bol napojený až v roku 1993. Ide o kvadratickú stavbu s 19m vysokou vežou.

Blog o ostrove Pico

Zájazd k Majáku na ostrove Pico na Azoroch: veľký okruh Azorskými ostrovami

8. Maják v Galle – Srí Lanka #

Pôvodný maják tu postavili Briti v roku 1848 a hoci bol skonštruovaný z kovových plátov, v roku 1936 ho zničil požiar. O dva roky neskôr a o 100 metrov ďalej bol spustený do prevádzky nový, tento krát už betónový maják vysoký 26,5 metra. Pôvodná optika pozostávala zo sklenenej šošovky ponorenej v ortuti, ktorá eliminovala trenie.

Maják je postavený priamo na hradbách miestnej pevnosti, ktorú začali stavať Portugalci, no jej nedobytné múry dokončili až Holanďania v druhej polovici 17. storočia. Práve vďaka nim táto pevnosť a aj samotný maják prežili ničivú tsunami ktorá 26.12.2004 udrela na pobrežie Srí Lanky a vyžiadala si viac ako 100 000 obetí. Maják je spolu s pevnosťou od roku 1988 na zozname svetového dedičstva UNESCO a je nielen navštevovanou pamiatkou, ale aj stále funkčnou stavbou slúžiacom moreplavcom. 

7 fotografií

Maják v Galle a nádherná príroda v blízkom okolí

7. Maják Diamond Head – Havaj (USA) #

Maják Diamond Head na Havajských ostrovoch bol pôvodne postavený v roku 1899 a je jedným z najznámejších majákov v Tichomorí. Stojí v tieni Diamond Head, veľkého vulkanického hrebeňa na južnom cípe ostrova O'ahu, na východnej strane pláže Waikiki.

Maják je v národnom registri historických miest a je len pár krokov od pláže Kaimana. Má výhľad na jedno z najobľúbenejších surfovacích miest na O'ahu, ktoré navštevujú skutočne skúsení surferi, ale aj tí, ktorí sa práve učia.

Maják tiež označuje cieľovú čiaru pre preteky Transpac Yacht Race, ktoré sa začínajú tisíce kilometrov odtiaľto v Long Beach v Kalifornii

8 fotografií

Diamond Head sa týči na východnej strane pláže Waikiki, na Havajských ostrovoch

Vybral som sa k nemu s manželkou na ranný beh. Z hotela Trump sme prebehli celú pláž Waikiki a potom už iba stúpali hore a vychutnávali si majestátny výhľad na Tichý oceán. Ráno ešte nebolo tak otrasne dusno a športovo ladeným cestovateľom tento zážitok môžem iba odporučiť.

Blogy o Havaji

Zájazd k Majáku Diamond Head na Havaji: zájazd, okruh Havajskými ostrovami

6. Maják na Cabo da Roca – Portugalsko #

Maják Cabo da Roca (portugalsky Farol de Cabo da Roca) sa nachádza 165 metrov nad Atlantickým oceánom na najzápadnejšom území Portugalska (a kontinentálnej Európy). V lete 1993 mi s bratom na tomto mieste vyhotovili diplom o pokorení magickej hranice „Najzápadnejšieho bodu kontinentálnej Európy“. Vtedy sme sem prišli zo Slovenska na staručkom autobuse. Dnes sem pravidelne lietame na vskutku nádherných zájazdoch Portugalskom.

Maják sa nachádza v obci Sintra, kráľovskom meste známom excentrickým palácom. 22 m vysoký maják je nádherne situovaný na výbežku, ktorý vyčnieva do oceánu a je tvorený žulovými balvanmi a vápencom. Bol to prvý nový účelový maják, ktorý bol postavený v Portugalsku.

Blogy o Portugalsku

Zájazd k Majáku Cabo da Roca: zájazd Portugalskom

Pohľad od majáku na juhu Afriky. Video: Ľ. Fellner

Pohľad od majáku na juhu Afriky. Video: Ľ. Fellner

5. Maják - mys Dobrej nádeje - Juhoafrická republika #

Na Diazovej pláži na videu vyššie pristál môj pradedo v 19. storočí keď sa plavil okolo sveta. Áno mám to tu rád. Tieto konce sveta sú tak romantické. 

Cape Point je výbežok v juhovýchodnom rohu Kapského polostrova. Ide o hornatý a značne malebný terén, ktorý sa tiahne asi tridsať kilometrov na juh od Stolovej hory v Kapskom meste smerom na extrémny juhozápadný cíp afrického kontinentu. Maják sa nachádza asi 2,3 kilometra východne od Mysu dobrej nádeje. Najjužnejšie miesto kontinentu , Strelkový mys, leží 150 km na východ.

4 fotografie

Cape Point je výbežok v juhovýchodnom rohu Kapského polostrova

Ešte raz, ide o prekrásne miesto a určite sa vám bude páčiť. Najprv vyjdeme pešo k majáku a následne si dáme prechádzku okolo Diazovej pláže k samotnému Mysu Dobrej nádeje. Priznávam, maják nie je až tak impresívny, ale táto oblasť rozhodne je. Niekedy stretneme pštrosy, opice a v mori vidíme tučniaky. Je zaujímavé, že túto krátku prechádzku realizuje minimum turistov. Je to preto, lebo ak nemáte šoféra museli by ste sa k autu vrátiť a to je hore kopcom... My šoféra máme a poznáme tu každý kameň, každú odbočku a vyhliadky s tými najlepšími výhľadmi.

Starý maják bol prvýkrát zapálený 1. mája 1860. Druhý maják sa začal stavať v roku 1913, ale bol dokončený až v roku 1919. Oneskorenie bolo spôsobené kombináciou prvej svetovej vojny (1914-1918) a ťažkostí s jeho umiestnením. Druhý maják sa nachádzal na samom konci výbežku Cape Point. Starý maják sa nachádza na vrchu (262 m od hladiny oceánu) a nový, 700 m vzdialený maják, je položený nižšie (87 m od oceánu) a tak svetlo vidieť aj keď sú mraky nízko. Ide o najsilnejšie svietiaci maják Afriky s intenzitou 10 megacandelov.

Blogy o Juhoafrickej republike

Zájazd k majáku pri myse Dobrej nádeje: zájazdy do Juhoafrickej republiky

Za majákmi putujem na neuveriteľné miesta sveta. Maják v jednom z najkrajších (best beach town) prímorských mestečiek sveta v José Ignacio v štáte Uruguaj. Teraz prichádza prvá štvorka sveta. Príjemné čítanie prajem.

4. Maják na Cape Bruny - Tasmánia (Austrália) #

Maják Cape Bruny je jediným majákom na juhu Tasmánie, ktorý je otvorený aj pre turistov. Maják Cape Bruny z roku 1836 (prvý raz zapálený v roku 1838), je zapísaný do zoznamu dedičstva UNESCO a je druhým najstarším majákom v Austrálii.

Druhý najstarší maják a maják s najdlhšou prevádzkou v celej Austrálii Ľ: Fellner

11 fotografií

Zopár fotografii zo vzdialenej Tasmánie

Tento maják je ukážkou toho, ako sú všetky majáky ďaleko na samote. Už samotná Tasmánia je značne od ruky, no my z hlavného mesta Hobartu ideme najprv autom, potom trajektom na ostrov Bruny a následne krížom cez celý ostrov na absolútny juhozápadný cíp. Odmena je však náležitá. Nádherný biely maják sa týči 114 metrov nad dramatickými vrcholmi útesov a nad zátokou. Vietor fučí a obrovské vlny čeria vody studeného oceánu. Tento maják bol v prevádzke 158 rokov, čo je najdlhšie zo všetkých austrálskych majákov.

3. Maják – Hornov mys – Ohňová Zem (Čile) #

Tak tu sme už pri maximálnej exotike a jednom z najťažšie dostupných majákov našej planéty. Trvalo mi dlho, kým som sa na najjužnejší bod Ameriky dostal. Predtým som vždy iba preplával okolo. No vylodiť sa, to je vskutku exkluzívny zážitok.

Vyrazili sme loďou z najjužnejšieho mesta sveta z Ushuaia, ktoré prezývajú Fin del Mondo (koniec sveta), preplavili sa Beaglovým kanálom a vstúpili na otvorené more v Drakovom prielive. Hornov mys je magickým bodom, skalou v studenom mori bez akéhokoľvek prístavu, obrovskou cestovateľskou výzvou.

Hornov mys je magickým bodom, skalou v studenom mori bez akéhokoľvek prístavu, obrovskou cestovateľskou výzvou Ľuboš Fellner

Všade sa píše, že najjužnejší bod Amerického kontinentu objavili Holanďania v roku 1616, no keď si pozeráte zápisky plavieb Francisa Drakea, tak je vám jasné, že okolo plával prvý on a to 38 rokov pred Holanďanmi. 

6 fotografií

Maják na konci Ameriky

Plavbu na Hornov mys organizujeme odvtedy každoročne, používame najluxusnejšiu loď a aj tí z vás, ktorí majú radi tie najlepšie veci budú veľmi spokojní. Zakotvíme a robíme tu výsadku na našich zodiakoch. Treba vedieť, že vylodenie na Hornovom myse nie je isté na 100% nikdy. More je tu drsné, veď nie nadarmo bolo medzi námorníkmi prekonanie “Horna” brané ako zloženie rigoróznych skúšok, ako akási námornícka atestácia.

Vystúpime na ostrove, vpravo sa ide k pamätníku pripomínajúceho albatrosa, no ja mierim ihneď k majáku vľavo. Spoločne so svojou rodinou žije v majáku strážca ostrova. Mladý dôstojník a jeho rodina boli vybraní spomedzi 50 vojenských rodín a dnes sú považovaní za hrdinov v celej krajine. Žijú tu pol roka bez toho, aby ich navštívil čo len jediný človek a tak sme vzácnou návštevou. Pozývajú ma dovnútra ich domova, ja vchádzam hore do majáka a pozerám sa na okolie. Pred chvíľkou snežilo, no práve vyšlo slniečko a nad skaliskom Hornovho mysu vyšla dúha. Zaujímavosťou je, že maják na Hornovom myse leží o 2400 km južnejšie než maják na myse Dobrej nádeje.

2. Maják v Janove -Taliansko #

Domáci majáku inak ako La Lanterna nepovedia. Ide o jeden z najstarších a najvyšších majákov na svete. Ten v Saudskoarabskom meste Jeddah je vyšší, ale v tomto prípade ide o modernú stavbu. Maják v Janove je klasickým unikátom, ktorý si zaslúži samostatnú návštevu. V prípade Mysu dobrej nádeje či Hornovho mysu ide skôr o dané miesto, ako o samotný maják. V tomto prípade je to o majáku. Absolútne výnimočnej stavbe.

Tretí najstarší a druhý najvyšší klasický maják sveta Ľ. Fellner

Podľa tohto majáku sa vracal domov aj Krištof Kolumbus, keďže maják už počas jeho života stál. Dokonca jeho strýko Antonio Colombo sa o maják staral. Na majáku nájdeme erb zobrazujúcim svätého Juraja, patróna mesta. S vežou susedí Museo della Lanterna, ku ktorému sa dostanete prechádzkou od starých mestských hradieb k úpätiu majáka na via Milano. Janovský maják zo 16. storočia je so svojimi 117 m najvyšším tehlovým majákom a s Herkulovou vežou bojuje o titul najstaršieho fungujúceho majáka na svete. Ja o ňom pre istotu hovorím ako o treťom najstaršom a druhom najvyššom klasickom majáku sveta. Každopádne ide o unikát hodný návštevy a zároveň o najľahšie dostupný maják v celom mojom blogu.

1. Herkulov maják – Galícia (Španielsko) #

Už od prvého storočia Herkulova veža panovačne dohliadala na španielske pobrežie severného Atlantiku. Vďaka tomu je najstarším majákom, ktorý sa dodnes používa.

Predpokladá sa, že bol vymodelovaný podľa Alexandrijského majáku – jedného zo siedmich divov starovekého sveta. Pevná a štvorcová veža majáku, vysoká 57 metrov, bola prvýkrát postavená Rimanmi a opravená a zrenovovaná v rokoch 1788 až 1791 architektom Eustaquio Gianninim. Okrem ohromujúceho veku a architektúry je výnimočná aj malebná poloha na polostrove v Galícii pri meste La Coruna. Herkulova veža je pod patronátom UNESCO.

4 fotografie

Jednička medzi majákmi, najstraší stále funkčný maják sa nachádza v Galícii

Najstarší funkčný maják sveta Ľ. Fellner

Po potlesku ešte pridávam ...=) #

I. "Požiarna veža" zároveň používaná ako  maják na najvyššom bode Princových ostrovov v Marmarskom mori v Turecku

II. Maják na najvýchodnejšom bode Falklandských ostrovov

 III. Cape Spear Lighthouse na najvýchodnejšom bode Severnej Ameriky

IV. Najjužnejší bod celých Kapverdských ostrovov na Ponta Temerosa na ostrove Santiago a vietor pri majáku Farol de Dona Maria Pia. Som v hlavnom meste Praia.

V. Strašne fučí pri majáku na luxusnom ostrove Svätého Bartolomeja nad hlavným mestom Gustavia

VI. Ďalšie francúzske územie – hyperexotický maják na Pointe Aux Canons v St. Pierre et Miquelon

 VII. Portland Head Light v štáte Main. Zrejme najfotogenickejší maják USA.

VIII. Maják na Venušinom bode – Tahiti. Ide o najstarší maják v celom južnom Pacifiku postavený na severe zátoky  Matavai, kde pristálo mnoho moreplavcov ako James Cook či William Bligh s loďou Bounty.

IX. maják nad hlavným mestom Markézskych ostrovov, nad Taiohae.

Máte TIP na maják, ktorý by sa do tohoto blogu ešte hodil? Napíšte mi!

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce BUBO.  V Španielsku a Portugalsko bol hneď po Nežnej revolúcii a prvý zájazd sem uskutočnil v roku 1993, kedy BUBO vzniklo ako startup. Už vtedy prešiel neznámu severnú časť Iberského polostrova, takzvané Zelené Španielsko. Nedávno sa do tejto oblasti vrátil, aby pripravil pre svojich ctených klientov veľmi aktuálny a vysokokvalitný zájazd plný zážitkov. Ľuboš verí, že práve cez zážitky človek veci najlepšie pochopí.
Prešiel všetky krajiny sveta od severného po južný pól a do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát. Je právom považovaný za najscestovanejšieho Slováka (podľa medzinárodných inštitúcii TCC a Nomadmánia).
Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Osobne pomáhal pri testovaní vtedy najpostihnutejšej oblasti Slovenska, v Žiline. Vyše štyroch mesiacov pracoval počas najhoršieho obdobia v rokoch 2021 a 2022 na covidovom „červenom“ oddelení nemocnice. Počas ukrajinskej krízy poskytol zdarma dom v centre Bratislavy, kde sa ubytovalo vyše 400 utečencov.
No základom jeho snaženia je dodať svojim klientom najkvalitnejší produkt v cestovnom ruchu na Slovensku. Chce sa odpútať od priemeru a realizovať zájazdy pre slovenskú elitu. „Iba vzdelaná elita vie Slovensku pomôcť rásť“ hovorí. Začítajte sa do itineráru, ktorý pre vás pripravil, alebo sa zúčastnite jedného zo zájazdov, ktoré stále sprevádza.


Odporúčaný zájazd:
Galícia, Astúria, Kantábria, Baskicko

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 2051

Mohlo by Vás zaujímať

Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Lanzarote - sopečné dielo prírody Lanzarote

Lanzarote Lanzarote - sopečné dielo prírody

Premýšľate, ktorý z Kanárskych ostrovov by pre vás mohol byť tou správnou voľbou? Ak vás láka drsná, no malebná sopečná krajina, minimalistická…

Martin Šimko 13 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste Madrid

Madrid Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste

Kastílsky Madrid, divoko bijúce srdce Španielska. Jedna z najväčších európskych metropol na gigantickom Pyrenejskom polostrove, kde je futbalové…

Daniela Mihaldová 24 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Španielsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

1255
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2120
K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2860
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2490

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.