Chudžand - na jeden deň v Tadžikistane

Prehliadka

Chudžand - na jeden deň v Tadžikistane

Ak sa ocitnete v uzbeckom Taškente a pozriete sa na mapu, neláka vás pozrieť sa ako to vyzerá za neďalekými hranicami v tadžickom meste Chudžand? Načo rozmýšľať! Vyberte sa do Tadžikistanu a objavte, ako vyzerá historické mesto, ktoré patrí k najkrajším v celej krajine.

Chudžand Počasie

zamračené

zamračené

17°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 06:42

Západ slnka 19:11

Chcete vidieť Tadžikistan, aspoň na deň sa ho nadýchnuť a porovnať si ho s Uzbekistanom? Ak ste v Taškente, tak to nie je vôbec zlý nápad. Vyberte sa z Taškentu po uzbeckých raňajkách už okolo pol ôsmej a vydajte sa k hraniciam oboch krajín. 

Hranice medzi Uzbekistanom a Tadžikistanom dnes už nie sú náročné. Už tu odpadla sovietska, byrokratická mašinéria, ktorá trápila cestovateľov ešte pred pár rokmi. Kedysi ste tu museli vypísať dve tlačivá, deklarovať koľko valút so sebou máte, čo si veziete a podobne, ale dnes len prídete, prejdete kontrolou a idete si pre výstupnú pečiatku. Strávite tu pár minút a kráčate na tadžickú stranu. Aj tá je dnes rovnako jednoduchá. Pozdravy s tadžickými pohraničníkmi, papierové e-vízum v ruke a o pár minút sa pas teší z novej pečiatky, pár metrov nato ste vonku z hraničného pásma. Ešte hodinu času v mikrobuse a ocitnete sa na periférii zaujímavého mesta menom Chudžand! 

Po tom ako ráno opustíte Taškent, prejdete hranicou a prídete do Chudžandu. Mesto sa akurát prebúdza a vy si ho môžete vychutnať. 

Mesto na brehu Syr Darye #

Prehliadku Chudžandu začnite neďaleko najhistorickejšieho miesta, ktoré toto tadžické mesto v sebe ukrýva. Leží na okraji mohutnej rieky Syr Darya. Pamätáte si na ňu zo zemepisu? Amu Darya a Syr Darya ako dve obrovské rieky celej strednej Ázie. Teraz stojíte na jej brehu a hľadíte na neveľké mongolské hory, druhý breh Chudžandu, kde sú sovietske sídliská, ale aj staré lietadlo odstavené na dosah rieky. 

Koryto Syr Darye je obrovské a človeka prekvapí, aká je na prvý pohľad voda v rieke čistá. Svoju vyše 2000 kilometrovú púť začína rieka v úrodnej Ferganskej kotline, kde sa zrodí z dvoch prítokov a pokračuje až k Aralskému jazeru, ktoré však posledné desaťročia mizne pred očami. Uzbecké bavlníkové plantáže a ich „geniálne“ sovietske zavodňovanie si vyžiadalo krutú daň, a tak dnes Syr Darya jednoducho vysychá. Na nábreží rieky, ktorú Alexander Veľký a starovekí Gréci volali Jaxartes, za posledné roky vybudovali príjemný park ozdobený bustami velikánov tadžickej či perzskej histórie, ktorá je na týchto miestach veľmi úzko prepletená. Spomedzi všetkých tvárí hľadiacich na mesto, púta najväčšiu pozornosť Bú Ali Siná, ktorého západný svet pozná ako slávneho lekára Avicennu. Za parkom si každý všimne mohutné múry niekdajšej pevnosti či citadely. Bolo to tu, kde mal Alexander Veľký založiť pevnosť s menom Alexandria Eschaté, teda „Najvzdialenejšia Alexandria“ celého Alexandrovho sveta. Pevnosť prešla modernou rekonštrukciou a dnes sa za jej bránou nachádza historické múzeum s niekoľkými vzácnymi artefaktmi z tadžickej histórie, ale aj moderné mozaiky z dobyvateľovho života, ktoré hovoria o Alexandrovom živote. 

V historickom múzeu #

Múzeum vám zaberie polhodinu, možno o čosi viac, ak si poviete, že sa do tadžickej histórie chcete ponoriť hlbšie. Ak máte zálusk na malý suvenír s tadžickou tematikou, toto miesto bude jediné, ktoré v Chudžande nájdete, a tak si ho nenechajte ujsť. Peniaze meniť ani nemusíte, pretože sa tu dá platiť dolármi a ak budete platiť viac, vezmú od vás aj eurá. 

Alexander Veľký práve tu v Chudžande založil pevnosť s menom Alexandria Eschaté, teda „Najvzdialenejšia Alexandria“

Obed s chuťou Tadžikistanu #

Po prehliadke múzea aj ruín pevnosti, či výhľadoch na Syr Daryu, volá o pozornosť obed. Bola by škoda byť v Tadžikistane a nič neochutnať, no nie? Zhruba 15 minút od múzea leží reštaurácia Zaytun. Nie je obyčajná - je luxusná, zážitková, ulovíte tu nielen jedlo, ale aj zážitok, je to naša BUBO dlhoročná reštaurácia. Vojdeme dnu a usadíme sa do vlastného salónika v imitácii starého mesta alebo v hlavnej časti, kde do očí udrú krásne, tadžické detaily? Výber je na vás. Objednajte si tadžický plov, tadžické kebaby z mletého mäsa, jahňacie kotletky, typickú polievku džavarí, okrúhle, čerstvé pecne chlebov zvaných non a kanvice čierneho aj zeleného čaju. Alkohol sa v tejto krásnej reštaurácii nepodáva a je to vítaným bonusom, pretože si užijete tradičnú atmosféru. 

Kam sa podel Lenin? #

Neďaleko týchto miest, kde leží reštaurácia Zaytun objavíme sídlisko plné socialistických panelákov. Po krátkom presune sa odrazu z ničoho nič pred vami objaví v neveľkom parku obrovská socha večne živého Lenina. Chudžand sa niekoľko desaťročí na sovietskych mapách označoval ako Leninabad, teda Leninovo mesto. Až po páde režimu sa v roku 1991 opäť ľudia mohli vrátiť k starému názvu, aký používajú dodnes. Až do roku 2011 stál tento 13-metrový Lenin na jednom z hlavným námestí na nábreží rieky, no potom si povedali, že je čas vyhodiť tento bizarný symbol zabudnutej doby z očí a ukryli ho sem do parku, kde takmer nikto nechodí. Ani mnohí turisti netušia, že Khujand stále skrýva svoju sochu Lenina. Vedľa sochy preniesli z mesta aj červený kosák s kladivom a socialistická idylka je na svete. Dodnes tu viacero ľudí verí na ideály spojené s Leninovou osobou, ale už sú našťastie v menšine. Park dotvára ešte jeden zabudnutý pomník, ktorý spomína obete v ničivej afganskej vojne v ktorej si Sovieti naivne mysleli, že dokážu poraziť nebojácnych Afgancov. Pri pomníku je ticho, nikto sa tu nezastaví, akoby chceli ľudia zabudnúť. 

Srdce starého mesta #

Je čas pohnúť sa odtiaľto naspäť do centra mesta. Prekročíme rieku Syr Daryu a za pár minút už môžeme zaparkovať na okraji veľkolepého námestia s dominantami Chudžandu. Práve toto je najkrajšie miesto regiónu a jeho prehliadku si viete rozdeliť na dve časti. Ak sa na námestie pozeráte priamo, tak po vašej ľavej strane si pozornosť pýtajú islamské stavby a na pravej strane zase pulzuje svet orientálneho bazáru Pandžšanbe. 

Vykročte najprv k histórii a k starej mešite a hrobke. Ústrednou budovou celého komplexu je staré mauzóleum postavené pre básnika a zároveň panovníka, šejka Masal ad-Dína Chudžandího. Podľa legiend vedel privolávať zázraky, a hoci ho po smrti pochovali na perifériu vtedajšieho Chudžandu, neskôr preniesli jeho telo sem a postavili mu mauzóleum, ktoré tu stojí dodnes. Pôvodnú stavbu zničili Mongoli, a hoci ju postavili nanovo o dvesto rokov neskôr, ani tá nevydržala nápor storočí a zmizla. Preto dnes domáci hovoria, že súčasné mauzóleum pochádza zo 16. storočia. Súčasťou komplexu je aj moderná Piatková mešita s piatimi kupolami a vysokým minaretom. Sem sa v pravidelných intervaloch schádzajú domáci k svojim modlitbám, pretože je najdôležitejšou mešitou celého mesta. 

3 fotografie

Bazárový svet #

Teraz sa vyberieme vychutnať si bazárový svet Pandžšanbe ukrytý v obrovskej budove. Kráčajte smerom k fontáne a napokon vás bazárový bzukot pohltí. Chudžandský bazár Pandžšanbe patrí k najväčším trhoviskám celej strednej Ázie a sám o sebe je tak príťažlivým miestom, že dokáže pritiahnuť návštevníkov. Naokolo stojí niekoľko výstavných budov, ktoré sme už spomínali, no najväčšou je samotný bazár, ktorý je postavený v stalinistickej, monumentálnej architektúre. Vojdite dnu a nechajte sa unášať atmosférou. Práve o nej totiž tento svet je. Strávte tu pokojne aj hodinu času a vedzte, že čas tu bude bežať skutočne rýchlo. Hneď za vstupom čakajú malé mäsiarstva, za nimi prví predavači zeleniny, ovocia, babičky predávajúce okrúhle chleby, ktoré sem stále čerstvé nosia pomocníci. Všimnete si čerstvý tvaroh, syry, smotanu, mlieko aj churuty, sušené mlieko vo forme guľôčok, aké majú radi v Kirgizsku. Obchodníci vychvaľujú svoje melóny, marhule, oriešky, pistácie, mandle, ťahajú vám pod nos koreniny, bylinky, čaje. Okrem tovaru tu na vás čakajú milí ľudia - exotickí, príjemní, milí, krásni a radi sa s vami dajú do reči. Tadžikistan nezažíva turistický valec, pre nich budete exotickí práve vy. Užite si potulky bazárom dosýta! 

Bazár Pandžšanbe je dušou mesta

Po tom, ako ste nakúpili drobnosti, či ochutnali niekoľko lokálnych chuťoviek, je čas pobrať sa zase ďalej. Čas neúprosne beží, a tak sa aj prehliadka Chudžandu blíži ku koncu. Pred nami je opäť prechod na hranicu a napokon cesta do uzbeckého Taškentu. Samozrejme, že jeden deň na Tadžikistan je veľmi málo, ale na strane druhej, kedy zažijete takýto unikátny a intenzívny deň? Užite si to. 

TOP 10 Chudžandu

  1. Bazár Pandžšanbe
    Najdokonalejším miestom celého Chudžandu je krásny bazár Pandžšanbe v centre starého mesta. Ukrýva sa v okázalej, obrovskej budove, no je tak živý, že sa vylieva zo svojho koryta a pohlcuje aj okolité uličky. Zažijete tu nádych Orientu, exotiku Tadžikistanu, milé stretnutie, ale aj množstvo fantastického tovaru. 
  2. Hrobka Masal ad-Dína
    Na hlavnom námestí oproti bazáru Pandžšanbe stojí ikonická a azda najkrajšia budova celého Chudžandu. Je ňou staručké mauzóleum Masal ad-Dína, ktorého osud sa preplietol s osudom mesta. Dnes na hrobke stretnete stovky holubov a sem tam aj pútnikov. 
  3. Piatková mešita
    Najzaujímavejšou mešitou Chudžandu je Piatková mešita stojaca na okraji námestia. Dominuje jej minaret aj jej modrá kupola. Môžete vojsť dnu, ale vyzujte si topánky a vychutnajte pokoj tadžickej mešity. 
  4. Staroveká Citadela
    V parku na brehu rieky Syr Darya nájdete hlinený pahorok, ktorý v sebe skrýva históriu celého mesta. To poznal už Kýros Veľký, Alexander Veľký ho nanovo založil ako svoju „Alexandriu Eschaté“ a všetko sa to dialo na mieste tohto pahorku. Je žiaľ, zatvorený, ale keď podídete bližšie, môžete sa na neho pozrieť a všimnete si aj jeho ruiny. 
  5. Historické múzeum
    Najlepšie múzeum Chudžandu leží na okraji parku s Citadelou a oproti nemu sa dvíha staré divadlo. Vojdite do múzea cez zrekonštruovaný vstup pripomínajúci okázalú bránu a objavte prierez tadžickými dejinami, od tých najstarších, cez islamské dejiny, Mongolov, slávne dynastie až po červenú sovietsku hviezdu, ktorá krajinu dusila v 20. storočí.
  6. Busty vytrhnuté z histórie
    Nábrežie Syr Darye je príjemným miestom na túlanie sa a dokonca tu nájdete aj busty niekoľkých dôležitých postáv, ktoré sa preplietli s históriou Tadžikov či Tadžikistanu. Nájdete tu kráľovnú Tomyrys, ktorá mala zabiť Kýra Veľkého, Begoviča, Avicennu či Chudžandího.
  7. Rieka Syr Darya
    Zážitkom v Chudžande je vidieť na vlastné oči aj povestnú, ba až magickú rieku Syr Darya, ktorá spoločne s Amu Daryou tvorí riečnu sieť Strednej Ázie. Ocitnete sa na jej brehu a prekvapí vás ako je čistá.
  8. Socha Lenina
    Kedysi sa Chudžand volal Leninabad, teda Leninove mesto, a hoci sa spomienky na neho už vytratili, stále tu nájdete 13-metrovú sochu večne živého vodcu. Už nie na hlavnom námestí, ale na okraji mesta -stále je však impozantná. 
  9. Pamätník vojny v Afganistane
    Nejde o najznámejšiu pamiatku mesta, ale je to svojím spôsobom unikátna pamiatka, pretože to, že Sovieti v Afganistane prehrali a, že prišli o tisíce svojich mužov si neradi pripomínajú. Preto podobné pomníky nenájdete tak ľahko a Chudžand je aj v Strednej Ázii skôr výnimkou! 
  10. Tadžický obed
    Tadžická kuchyňa je skvelá a vychutnať si ju viete v luxusnej reštaurácii Zaytun, kde vám radi naservírujú lahodné miestne špeciality od tadžického plovu cez šašlíky, jahňacinu, polievku džavarí až po kanvice voňavého čaju. Byť tu a neochutnať tadžické jedlá, to by bol hriech! 

Čo vidieť navyše? #

  1. Palác Arbob
    Pár kilometrov za mestom sa ukrýva historický palác Arbob. Nehodí sa do orientálnych reálií Chudžandu, pretože ho postavili v 50. rokoch 20. storočia a nesie v sebe príliš silný sovietsky vplyv. Jeho predlohou je petrohradský palác v záhradách Petrodvorca. V roku 1992 v paláci vyhlásili Tadžikovia nezávislosť a zvolili si ako bude vyzerať tadžická vlajka. 
  2. Jazero Kairakum
    Asi 15 kilometrov od Chudžandu leží vodná nádrž Kairakum, obrovská vodná plocha, ktorá je strategickým miestom pre život celého mesta. Okrem toho je obľúbeným výletným cieľom domácich, ktorí k vodnej nádrží prichádzajú za svojimi piknikmi. 
  3. Monument Ismaila Somoního
    Ismail Somoní má pre Tadžikov nesmierny význam, a preto sa z námestia rozhodli vykopnúť Lenina, odsunúť ho na perifériu (nielen dejín) a na jeho miesto postavili Somoního, ktorý založil slávnu dynastiu Samanidov, o ktorej budú básniť aj v uzbeckej Buchare. 
Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 400

Mohlo by Vás zaujímať

Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – sex a najťažšia časť cesty

V druhej časti môjho blogu o veľkom cestovateľovi nejde samozrejme iba o sex na cestách. Mladý Marco Polo prechádzal Arménskom, kde pod nedostupným…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Tadžikistan - rozprávkovou zabudnutou krajinou Prémiový blog

Prémiový blog Tadžikistan - rozprávkovou zabudnutou krajinou

Tadžikistan – bodka za mojím ázijským putovaním. Posledná krajina, ktorú som na tomto obrovskom fascinujúcom kontinente ešte poriadne neprešiel a…

Ľuboš Fellner 56 min. čítania
Dušanbe – Stalinovo úspešné dieťa Dušanbe

Dušanbe Dušanbe – Stalinovo úspešné dieťa

Vedeli ste, že Dušanbe znamená pondelok? Napriek tomu je v tejto stredoázijskej metropole rozhodne čo vidieť každý deň... Pritom vôbec nejde o…

Chudžand - na jeden deň v Tadžikistane Chudžand

Chudžand Chudžand - na jeden deň v Tadžikistane

Ak sa ocitnete v uzbeckom Taškente a pozriete sa na mapu, neláka vás pozrieť sa ako to vyzerá za neďalekými hranicami v tadžickom meste Chudžand?…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

6831
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.