Postracal som celu skupinu! Vsetci su roztruseni po plazi, uzivaju si den (slnecny) volna. Vsetci (do jedneho) su v poriadku, objednani na masaze, zachvilocku ich pojdem pohladat a pojdeme spolu na obed. U Vas sa blizi vikend (my dni nerozlisujeme), rozpravam o jedle, rozhodol som sa poslat Vam inspiraciu na temu "Co dnes (zajtra, v nedelu, o tyzden) varit?" V polynezii je zvykom miesat sladke chute prave k masu, vacsina povodnych receptov bolo takych, co ostrov dal. Konzumuje sa tu hodne zeleniny a ako priloha su na skrob bohate nahrady zemiakov - manioka, taro, ale aj banany a pod. Teraz Vam prinasam recept na vikend. Spravte si Polynezske kurca. Recept je vykalkulovany pre 4 osoby, Za hodinku by ste mali byt hotovi, cas pripravy zalezi od Vasej sikovnosti (a ci musite este odbehnut do obchodu), ale do 10 minut by to mal zvladnut kazdy. Budete urcite potrebovat tieto suroviny: 1 cajova lyzicka olivoveho oleja 1 cajova lyzicka soli 1 cajova lyzicka specialneho BUBO korenia, ak nemate pouzite mletu cervenu papriku za dve hrste muky (cca 118,3 mililitrov, normalne zoberte standardny pohar na dzus a dopolovice ho naplnte mukou - miestne kucharky si nemyslite ze maju odmerky. Pohar na dzus neodkladajte, zachvilu v nom budete merat dzus.) Teraz sa polovica gazdiniek spyta ci hladkej, ci hrubej, uprimne povedane, to by ste mali vediet lepsie ako ja (u mna je muka ako muka, stale je to jemny biely prasok), predpokladam ze hladkej. cca 800 g - 1 kg kuskov kuracieho masa (najlepsie bez kosti, ale je to jedno napokon ake kusky) 1 pohar pomarancoveho dzusu (cojaviem, taky dvojdecovy) 2 cajove lyzicky hnedeho cukru 2 cajove lyzicky octu 1 cajova lyzicka drveneho muskatoveho oriesku 2,5 dcl nakrajanych broskyn (na kolieska, pasiky, kocky, je to jedno) Ak ste pripraveni, postupujte nasledovne: 1. Rozohrejte trosku olej v hlbokej panvici, alebo hrnci (musi byt dost velka na to, aby sa tam zmestili vsetky prisady) 2. V dalsej plytkej nadobe (miska, tanier, aj pracovna doska) zmiesajte sol, papriku a muku. Kuracie kusky v tejto mukovej zmesi obalte. 3. Obalene kusky masa opecte zlahka na panvici s olejom zo vsetkych stran (5 minut by malo stacit) 4. Zvysok prisad (vsetko co zostalo OKREM broskyn) pridajte na panvicu 5. povarte zakryte na miernom ohni, az kym sa kurca neuvari (30 - 40 minut) 6. Na zaver pridajte broskyne a dovarte este 5 minut. 7. Dobru chut, napiste ci ste sa to odvazili vyskusat a ake to bolo, my si ideme dat u miestnej kucharky inu specialitu - udenu rybu s hranolkami, matovym dressingom a salat. Marek, ty tam s mnichom daj odvetu, ved si spomen ako si v Turecku vyhral v "begemone". Cestovaniu zdar! Ozveme sa coskoro, najskor z Noveho Zelandu (tam uz aj budeme mat mobilny signal - 30.3.), zajtra ideme na okruh ostrovom a ranny sobotny trh.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Cookove ostrovy
- Rarotonga Aitutaki, velka noc v Tichomorii
- Rarotonga, Cookove ostrovy
- Holoturie, morske hviezdice, farebne rybicky, mureny, chardonnay a sauvignon blanc
- Rarotonga - najväčší z Cookovych ostrovov
- Cesta okolo sveta - Cookove ostrovy - Avarua
- 5* hotel na Cookových ostrovoch - The Rarotongan