História Paraguaja

História Paraguaja

Paraguaj je tropická vnútrozemská krajina Južnej Ameriky, ktorej dejiny zahŕňajú divoké boje, nadvládu Španielov, utláčanie, ekonomické vzostupy a pády, chvíle na výslní, prekvitanie, ale aj úplný prepad do chudoby. Obyvatelia boli v celej histórii štátu vystavovaní extrémom.

Paraguajcom sa v období “pokoja” a získaní nezávislosti v roku 1811 podarilo vybudovať vôbec prvú železnicu v Južnej Amerike. Vybudovali cesty, stovky škôl či hutnických továrni. Krajina si prechádzala významnými zmenami, až kým sa neocitla v najkrvavejšom konflikte Južnej Ameriky - v Paraguajskej vojne. Prišla vtedy o viac ako polovicu svojho obyvateľstva a stratila polovicu územia.

Po zničujúcej vojne, ktorá premenila Paraguaj z jedného z najrozvinutejších štátov v Južnej Amerike na zničenú a chudobnú krajinu bez obyvateľstva, sa muselo hlavné mesto a aj krajina spamätávať desaťročia. Až na konci 19. storočia sa začalo mestu Asunción viac dariť hlavne vďaka novým prisťahovalcom z Európy a Osmanskej ríše.

Krajina sa pomaly “spamätala” po všetkých bojoch a v roku 1954 sa do vedenia štátu dostal generál Stroessner ako diktátorský vládca a sympatizant nacistickej ideológie. Napriek ideologickému zameraniu sa mu nedá uprieť, že počas jeho vlády Paraguaj hospodársky rástol a inflácia sa znížila z viac ako 70 % na 6 %.

K významným projektom jeho vládnutia patrí vybudovanie priehrady a vodnej elektrárne Itaipú, ktorá patrí medzi najväčšie na svete. Ako to však u väčšiny záporných hrdinov chodí, aj jeho história sa blížila ku koncu.

Údajne v boji proti nadvláde diktátora v krajine a pri demokratizácii Paraguaja zohrala najvýznamnejšou úlohu návšteva pápeža Jána Pavla II., kedy krátko nato došlo k prevratu a vzdaniu sa zo strany Stroessnera.

Dnes má už Paraguaj demokratickú formu vlády s dvojkomorovým parlamentom. Okrem španielčiny je tu oficiálnym úradným jazykom aj guaraníjčina. Hovoria ňou najmä ľudia žijúci na vidieku, ale často sa s ňou stretnete aj v mestách, keď sa započúvate napríklad na trhu či v parkoch, kde miestni zvyknú sedávať a popíjať tereré.

Podnebie je tu veľmi príjemné a priemerná ročná teplota je 23 °C. Mráz tu netrvá nikdy dlhšie ako jeden deň v roku. V hlavnom meste Asunción, v ktorom žije niečo vyše pol milióna obyvateľov, nájdete moderné budovy prelínajúce sa s historickými stavbami, mercado, parky, či jazero s piesočnatou plážou, kde sa môžete okúpať.

Dopraviť sa sem je o niečo zložitejšie, v krajine je len jedno letisko a železničná preprava bola celkom zastavená. Avšak počas vašej cesty s BUBO po Južnej Amerike ju budete môcť navštíviť, uvidíte Itaipú a naši sprievodcovia vám rozpovedia o divokej histórii krajiny. Možno ochutnáte aj miestne špeciality či tortillu de caballo ako nikde inde.

K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

2368 2960€
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

16 dní

Trvanie

3192 3990€
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

19 dní

Trvanie

3588 4485€
Silicon Valley - sídlo najväčších firiem sveta Blog

Blog Silicon Valley - sídlo najväčších firiem sveta

Silicon Valley je meno, ktoré každý podvedome pozná ako centrum gigantických svetových korporácií a ambicióznych technologických startupov. Táto…

Filip Bobek 15 min. čítania
Kaňon Colca - svet kondorov Kaňon Colca

Kaňon Colca Kaňon Colca - svet kondorov

V rozoklanom srdci andských hôr leží jeden z najväčších skvostov Južnej Ameriky. S bohatou históriou siahajúcou ešte do čias pred Inkami bol…

Peter Droba 15 min. čítania
KVÍZ: Ako dobre poznáte Taliansko? Blog

Blog KVÍZ: Ako dobre poznáte Taliansko?

Cestoviny tagliatelle určite poznáte. Viete však, ktoré mesto v Taliansku drží recept ich výroby? Poznáte dominantu slávnej Florencie a spoznáte…

Viktor Háber 14 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: