História Paraguaja

História Paraguaja

Paraguaj je tropická vnútrozemská krajina Južnej Ameriky, ktorej dejiny zahŕňajú divoké boje, nadvládu Španielov, utláčanie, ekonomické vzostupy a pády, chvíle na výslní, prekvitanie, ale aj úplný prepad do chudoby. Obyvatelia boli v celej histórii štátu vystavovaní extrémom.

Paraguajcom sa v období “pokoja” a získaní nezávislosti v roku 1811 podarilo vybudovať vôbec prvú železnicu v Južnej Amerike. Vybudovali cesty, stovky škôl či hutnických továrni. Krajina si prechádzala významnými zmenami, až kým sa neocitla v najkrvavejšom konflikte Južnej Ameriky - v Paraguajskej vojne. Prišla vtedy o viac ako polovicu svojho obyvateľstva a stratila polovicu územia.

Po zničujúcej vojne, ktorá premenila Paraguaj z jedného z najrozvinutejších štátov v Južnej Amerike na zničenú a chudobnú krajinu bez obyvateľstva, sa muselo hlavné mesto a aj krajina spamätávať desaťročia. Až na konci 19. storočia sa začalo mestu Asunción viac dariť hlavne vďaka novým prisťahovalcom z Európy a Osmanskej ríše.

Krajina sa pomaly “spamätala” po všetkých bojoch a v roku 1954 sa do vedenia štátu dostal generál Stroessner ako diktátorský vládca a sympatizant nacistickej ideológie. Napriek ideologickému zameraniu sa mu nedá uprieť, že počas jeho vlády Paraguaj hospodársky rástol a inflácia sa znížila z viac ako 70 % na 6 %.

K významným projektom jeho vládnutia patrí vybudovanie priehrady a vodnej elektrárne Itaipú, ktorá patrí medzi najväčšie na svete. Ako to však u väčšiny záporných hrdinov chodí, aj jeho história sa blížila ku koncu.

Údajne v boji proti nadvláde diktátora v krajine a pri demokratizácii Paraguaja zohrala najvýznamnejšou úlohu návšteva pápeža Jána Pavla II., kedy krátko nato došlo k prevratu a vzdaniu sa zo strany Stroessnera.

Dnes má už Paraguaj demokratickú formu vlády s dvojkomorovým parlamentom. Okrem španielčiny je tu oficiálnym úradným jazykom aj guaraníjčina. Hovoria ňou najmä ľudia žijúci na vidieku, ale často sa s ňou stretnete aj v mestách, keď sa započúvate napríklad na trhu či v parkoch, kde miestni zvyknú sedávať a popíjať tereré.

Podnebie je tu veľmi príjemné a priemerná ročná teplota je 23 °C. Mráz tu netrvá nikdy dlhšie ako jeden deň v roku. V hlavnom meste Asunción, v ktorom žije niečo vyše pol milióna obyvateľov, nájdete moderné budovy prelínajúce sa s historickými stavbami, mercado, parky, či jazero s piesočnatou plážou, kde sa môžete okúpať.

Dopraviť sa sem je o niečo zložitejšie, v krajine je len jedno letisko a železničná preprava bola celkom zastavená. Avšak počas vašej cesty s BUBO po Južnej Amerike ju budete môcť navštíviť, uvidíte Itaipú a naši sprievodcovia vám rozpovedia o divokej histórii krajiny. Možno ochutnáte aj miestne špeciality či tortillu de caballo ako nikde inde.

K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

4094
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

16 dní

Trvanie

5739
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

19 dní

Trvanie

5739
Najunikátnejšie extrémne body Zeme Blog

Blog Najunikátnejšie extrémne body Zeme

Planéta Zem má mnohé extrémne body, ktoré dajú riadne zabrať každému cestovateľovi. Body, kde som tiež musel ísť často na hranu svojich možností.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Ľuboš Fellner vyzradil veľké plány: BUBO chystá expanziu! Blog

Blog Ľuboš Fellner vyzradil veľké plány: BUBO chystá expanziu!

BUBO má dnes unikátnu pozíciu v Európe. Asi niet inej krajiny, kde by jedna cestovná kancelária pokrývala 80 % domáceho trhu. Na čo je Ľuboš…

Kristína Silná 7 min. čítania
Holi - instagramový sviatok farieb a vyháňanie diabla Blog

Blog Holi - instagramový sviatok farieb a vyháňanie diabla

India a iné hinduistické časti sveta sa zmenia na farebnú dúhu počas Holi - festivalu farieb. Po západe slnka sa v tento výnimočný deň - sviatok…

Ľuboš Fellner 6 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: