Metro v Štokholme

Metro v Štokholme Najkrajšie metro na svete

V Štokholme sa budete cítiť čarovne v úzkych mestských uličkách, ako aj v podzemí. Na najstaršie metro na svete natrafíte v Londýne, ale kde sa nachádza to najkrajšie? Pod švédskou metropolou leží prepletená sieť podzemných vlakových liniek. Viac ako 90 zo 100 staníc v 110 km tunelovom systéme, niekedy označovanom ako „najdlhšia umelecká galéria na svete“, bolo od 50. rokov vyzdobených maľbami, inštaláciami, mozaikami a sochami.

Na vytvorení jedinečnej atmosféry sa podieľalo 150 umelcov. Vlaky denne prepravia 1 milión cestujúcich, ktorí majú tú česť obdivovať kvalitné umenie na viacerých mestských zastávkach.

Stanica T-Centralen

Najvýznamnejšou stanicou je T-Centralen. Funguje ako hlavný uzol štokholmského metra. Stanica zdobená modrými maľbami sa celkom vhodne spája s mestskou linkou rovnakej farby.  Prvýkrát sa po nej previezli cestujúci v roku 1975, kedy sa stala prvou stanicou zdobenou umeleckými dielami. Vďaka tomu ju miestni nazývajú zakladateľkou mestskej podzemnej umeleckej siete.

Jej autor, Per Olof Ultvedt, zvolil modré odtiene nielen na základe estetických princípov, ale aj kvôli relaxačnému účinku. Takýmto spôsobom sa pokúsil spomaliť ruch veľkomesta a dopriať jeho návštevníkom príjemný čas na oddych počas čakania na ďalší spoj.

Stanica Kungsträdgården

Centrum mesta zdobí stanica Kungsträdgården - Kráľovská záhrada. Ako už jej názov napovedá, leží pod kráľovskou historickou oblasťou. Podzemné umenie na tomto mieste opisuje príbeh mesta nachádzajúcim sa nad ním. Farebné kombinácie, ako červená, biela a zelená, sú odkazom na starú francúzsku formálnu záhradu. Stanica sa zároveň stala prípadovou štúdiou pre historikov aj biológov.

Podzemný tunel si vytvoril vlastnú a jedinečnú faunu a flóru s veľmi špecifickými živočíšnymi a hubovými druhmi. Prvenstvo má v tom, že je jediným miestom v severnej Európe, kde sa vyskytuje jaskynný pavúk Lessertia dentichelis.

Tento druh sa pravdepodobne pri výstavbe stanice zviezol na zariadeniach a strojoch, potrebných na vybudovanie tunelov, cestujúcich z južnej Európy. V roku 2016 vedci objavili na povrchoch stien aj dovtedy neznámu hubu s unikátnou štruktúrou DNA.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5620 7025€
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

4291 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

4847
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Blog

Blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku Blog

Blog KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku

Jordánsko je snom mnohých cestovateľov - nájdete tu div sveta Petra, najnižšie miesto sveta Mŕtve more, úžasnú farebnú púšť a po celej krajine…

Viktor Háber 11 min. čítania
Najkrajšie a najvýznamnejšie mešity sveta Blog

Blog Najkrajšie a najvýznamnejšie mešity sveta

Mešity. Krásne architektonické diela s ohromnou históriou sú pýchami moslimského sveta. Svätostánky islamu vedia byť ohromným turistickým lákadlom…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania