Rúška a dokonalá hygiena - dávno pred Koronou

H

Hana Naňová

Klimatizovaná miestnosť s konštantnou teplotou, postavy v bielych  plášťoch, čiapky, rúška, chirurgická čistota. Zaneprázdnený tím, sústredený nad stolom. Takmer ako na operačnej sále.  Ste v reštaurácii Din Tai Fung pod vežou 101 v Taipei a cez veľké priehľadné sklené steny môžete nazrieť priamo do kuchyne, kde vládne vysoké pracovné nasadenie. Reštaurácia Din Tai Fung sa preslávila najmä špecialitou Xiao Long Bao – ručne vyrobenými plnenými „parenými buchtičkami“ z tenučkého, jemného a neuveriteľne chutného cesta. Pripravujú sa na pare v špeciálnych košíkoch z bambusu. Xiao Long Bao sú plnené vývarom a mäsovou zmesou podľa výberu. Napriek tomu, že sú vyrobené ručne, sú takmer identické. Každá náplň má presne 21 g (každú náplň vážia, odchýlka 0,4g). Môžete si vybrať zo širokej ponuky: bravčové, kuracie, krevetové, krabie... Všetky sú vynikajúce! Úplný top sú Xiao Long Bao plnené bravčovým mäsom a hľuzovkou. Skutočne výnimočný kulinársky zážitok. V jedálnom lístku sú v ponuke aj ďalšie obľúbené taiwanské špeciality, ako napr. beef noodle, wontons, dim-sum a iné. Din Tai Fung bola založená na Taiwane v roku 1958 ako rodinná firma, ktorá obchodovala s kuchynským olejom. Zo skromných začiatkov sa v 70.tych rokoch pretransformovala na reštauráciu, ktorá sa vďaka poctivej práci a prístupu rozrástla na medzinárodne uznávanú taiwanskú sieť reštaurácií, s pobočkami po celom svete. 160 reštaurácií v 14 krajinách a teritóriách si vyslúžilo mnohé medzinárodne uznávané ocenenia za kvalitu a výnimočnosť, niektorým z nich bola udelená Michelinova hviezda. Ikonickým symbolom každej prevádzky je práve tím pracovitých kuchárov, ktorí ručne, trpezlivo a neúnavne vyrábajú famózne Xiao Long Bao a iné taiwanské špeciality. Hlavným krédom firmy je poctivá kuchyňa a taký prístup k zákazníkom, aby sa cítili ako doma. Ak náhodou váhate, čo si vybrať, ako správne vychutnať podávanú špecialitu, alebo ako použiť príbor či paličky, nevadí, personál vám s láskou a trpezlivosťou ochotne poradí. Počas celej svojej histórie si majitelia zakladali na používaní kvalitných prírodných surovín a ingrediencií na prípravu ručne vyrábaného cesta a náplní. Ak ste v Taipei, či už počas nášho BUBO zájazdu Taiwan, Hongkong, Macao, alebo v Taipei len prestupujete, a máte možnosť a dostatok času odskočiť do mesta, určite by ste reštauráciu Din Tai Fung nemali vynechať. Nenechajte sa odradiť dlhším radom a čakacou dobou, ktorá sa môže pohybovať od 5 do 45 minút.  Možno budete prekvapení, ako rýchlo budete sedieť za stolom. Rezervácia je dobre zorganizovaná. Po registrácii dostanete poradové číslo a pager, ktorý vás upozorní, že ste v poradí, takže kľudne môžete využiť čas, kým čakáte, v okolí reštaurácie. Gurmánsky zážitok určite stojí za chvíľu čakania. Na mojich cestách sa snažím vyhýbať globálnym sieťam reštaurácií. Naopak, užívam si miestnu autentickú kuchyňu a jej špeciality. Din Tai Fung, napriek tomu, že sa rozrástlo na významnú medzinárodnú sieť, skutočným autentickým kulinárskym zážitkom a zárukou kvality zostalo. Plán bol, že sa tento rok počas cesty na našu dovolenku na Okinawu zastavíme v Taipei a oslávime dobrou večerou moje narodeniny v tejto skvelej reštaurácii. Korona nám skrížila plány, ale verím, že nie na dlho. Možno tu oslávime práve jej koniec.

Zobraziť viac príspevkov z krajiny Taiwan

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

BUBO HISTÓRIA

Pozrite si históriu slovenského cestovateľstva