Nvidia a Jensen Huang

Nvidia a Jensen Huang taiwanský technologický podnikatel

Tajwanský miliardár, technologická celebrita, výrobca čipov pre umelú inteligenciu.
Jensen Huang plánuje sídlo Nvidie, firmy, ktorá má hodnotu 3 trilióny USD, presunúť na Taiwan. Tu predsa sídli taiwanský gigant na výrobu čipov TSMC, ktorý vyrába pre Nvidiu prakticky všetko.

Tu na Taiwane sa predsa Jensen narodil. Nateraz je centrum Nvidie v Kalifornii a posledná veľká konferencia Nvidie v San Jose bola na štadióne a pripomínalo to koncert Taylor Swift.

Jensen Huang nosí koženú bundu posledných 20 rokov a to dokonca aj v Singapure, kde je celoročne 30 stupňov a cítite sa ako v skleníku. Image nie je nanič myslí si. Veľa ľudí ho dnes nepozná, no ja ho sledujem už dlhšie na Instagrame. Na začiatku mi pripadal ako obchodníci s Bitcoinom, no postupne som v jeho radách videl, že ten chlap nestrieľa do vetra, ale čosi za tým je.

Narodil sa na Taiwane ale rodičia emigrovali do Bangkoku keď mal 5 rokov. Potom, keď mal 9, s bratom ho poslali strýkovi do USA a ten dal bratov po katolíckej školy. Pomýlil si to s „boarding school.“ No ani táto skúsenosť Jensena nezničila a zmaturoval o dva roky skôr – preskočil dva ročníky. Učil sa famózne - to pre tých čo tvrdia, že školy sú dnes nanič. Masters si urobil na Stanforde.

Pikoškou je, že CEO americkej firmy vyrábajúcej chipy, AMD (ide ženu pôvodom z Taiwanu-Lisa T. Su) je jeho rodina. Trošku podozrivé nie? Možno dostal od tety tipy (chvíľu aj v AMD pracoval), kontakty, no rozhodovať sa musel sám a je toho schopný. Dnes 61-ročný rocker si ide svoje a preto je aj tak ohromne úspešný!

Záujem o AI (umelú inteligenciu) prudko vzrástol po spustení ChatGPT v roku 2022. Chatbot bol vyškolený pomocou desaťtisíc grafických procesorových jednotiek práve od Nvidie. Nvidia je dnes treťou najcennejšou spoločnosťou po Microsofte a Apple.

Jensen Huang vlastní v Nvidii minoritu a jeho majetok sa dohaduje okolo 100 miliárd a je teda 14. najbohatším človekom na našej planéte.
Apropos, vedeli ste, žer dnes sa prakticky 100% čipov najvyššej kvality vyrába na Taiwane? Táto informácia dodáva zápasu Čína - USA o ostrov Formosa (takto Taiwan nazvali Portugalci) ešte úplne iný rozmer.
  

O Taiwane píšem veľa a mnoho rokov:

V týchto krátkych blogoch nezdielam naratív o napadnutí Taiwanu Čínou a zlej Číne ako takej. Čína si je vedomá, že USA je vojensky omnoho silnejšie. USA sú si vedomí, že Taiwanci sú Číňania. Ok je tam rozdiel ako medzi žocharmi a trogarmi v Nitre a Topolčanoch.
Odkazujem vás tu na iné zdroje, hovorím o kultúre Lapita a idem viac do hĺbky. Bol som na Taowane mnoho razy, bol som aj na susednej Okinawe plnej vojakov USA.  Stretávam sa s veľvyslancami USA aj Číny tu v Bratislave, ale aj s bežnými Taiwancami a pýtam sa ich ako sa na v západnom svete medializované správy pozerajú. Nafotil som „slnečnicovú demonštráciu“ v Taipei, ktorú popisujem v blogu z 1. apríla 2014 Čínska republika či Taiwan.
 
 A hlavne dlhodobo Taiwan sledujem. Taiwan je extrémne zaujímavým a úspešným príbehom. Rodený taiwanský Číňan Jensen Huang ukazuje, že Taiwanci skutočne dokážu dobyť svet. Poklona!
 
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Taiwan, Macao, Hongkong


náročnosť

10 dní

Trvanie

2793 3174€
K

Ázia  

Bali (IND), Taiwan, Macao, Hongkong, Indonézia, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4824
K

Ázia  

Taiwan, Macao, Hongkong, Filipíny


náročnosť

15 dní

Trvanie

3096 3870€
Taiwan - Formosa, tipy na krásny ostrov Taipei

Taipei Taiwan - Formosa, tipy na krásny ostrov

Taiwan je jednoducho nádherný. Portugalským moreplavcom v 16. storočí stačil pohľad na zubaté pásma vysokých hôr s hustými lesmi a ostrov tak…

Ivana Žibritová 35 min. čítania
Čínsky nový rok 2024 - horoskop pre rok Draka Blog

Blog Čínsky nový rok 2024 - horoskop pre rok Draka

Dňa 10. februára 2024 skočilo poldruha miliardy Číňanov do nového roka. Skončil sa totižto rok Zajaca a začal sa rok Draka. Čo možno očakávať počas…

Lukáš Holas, Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Ako zažiť skvelý Taiwan? Blog

Blog Ako zažiť skvelý Taiwan?

Supermoderný a prírodne unikátny raj, to je ostrovný štát Taiwan, kde sa exotika prelína s tradíciami a kde sa vybúrili ľudia i naša planéta. Prečo…

Nikola Deckous 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: