Slovinský Kranj

Slovinský Kranj

Slovinsko je plné miest, o ktorých ste zrejme nikdy nepočuli, a Kranj nebude výnimkou. Neobjavujte len známe miesta, ako Ľubľana či jazero Bled, ale dajte šancu aj iným, krásnym miestam. Skúste sa pozrieť na mestečko Kranj na sútoku riek Sáva a Kokra. 

Kranj má svoje stredoveké črty a presne pre ne sa stal obľúbeným výletným cieľom domácich. Za pekného počasia dotvára panorámu starého mesta vrch Storžiča, ktorý presiahol dvojtisícovku o 130 metrov. Aj keď je Kranj v Slovinsku známy ako priemyselné mesto, akonáhle sa človek ocitne hore v uličkách starého mesta ostane očarený. Strategická poloha na brehu dvoch riek ho už v staroveku predurčila na významné postavenie, a tak ním prúdil obchod medzi rímskou Emonou a mestom Virunum.

Hlavnou tepnou mesta je ulica Čankarjeva. Vybieha z miesta zvané Pungert ležiace na trojuholníkovom výbežku na konci mesta. Pod ním je už len hlboká priepasť a rieky, ktoré sa navzájom prepletajú. Kranj pôsobí naozaj malebne a miestami svojou atmosférou pripomína alpské mestečko. Hlavnú triedu ozdobili malé podniky, reštaurácie, staré domy s rozpadávajúcimi sa freskami, čokoládovňa, ktorej vôňa nebezpečne preniká do ulice a viaceré obchody.

Farský kostol sv. Kancejána s vysokou vežou je symbolom mesta a leží priamo v jeho strede. Stojí tu už 600 rokov a preto niet divu, že je najstarším v meste. Tu na priestrannom námestí pred budovou divadla má svoju sochu France Prešeren, jeden z najväčších slovinských básnikov, ktorého podobizeň nájdeme aj na dvojeurovej minci. Časť jeho básne sa dostala dokonca do slovinskej hymny a jeho život je s Kranjom naveky prepojený. Za starým mestom spočíva totiž jeho hrob a ten je povinnou zastávkou každého školského výletu.

V Kranji leží niekoľko historických domov a najviac sa ich vyskytuje v okolí námestia Glavni Trg. Pod ich ošumelými fasádami sa krčí antikvariát nasiaknutý vôňou starých kníh a kamenná fontána bez kvapky vody. Pri moste nad riečkou Kokra stojí zaujímavý dom s názvom Mitničarska hiša. Patril k najdôležitejším v meste, pretože tu svojho času sídlil výberca daní. Miestny trh ukrývajúci sa len pár metrov odtiaľ ožíva od skorého rána. Obchodníci ponúkajú domáci med, kvety, drevené výrobky od saní až po vyrezávané lyžice a nesmie chýbať ani zelenina a ovocie. Obchod majú miestni v krvi, pretože tu prekvitá už od 11. storočia a nič sa nezmenilo ani o storočia neskôr, keď padlo do rúk bavorským kniežatám.

Na stredoveké obdobie odkazujú aj hradby okolo mesta, ktoré vidno pri pohľade z jeho spodných častí. Do dnešných dní prežilo niekoľko múrov či strážnych veží. Aj v Kranji platí, že malé, neznáme mestečká dokážu človeka prekvapiť niekedy viac ako notorické známe miesta. Síce sa do blogu Najkrajšie mestečká Európy - netradičné tipy nedostalo, Slovinsko ešte len čaká na svoj turistický boom a keď vypukne, Kranj si nenechá ujsť žiaden turista.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Taiwan, Macao, Hongkong, Čína


náročnosť

18 dní

Trvanie

3343 4990€
K

Ázia  

Vietnam


náročnosť

12 dní

Trvanie

3147 3702€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3845
TOP 10: Najexotickejšie golfové ihriská
Blog

Blog TOP 10: Najexotickejšie golfové ihriská

Ktoré sú tie najkrajšie, najlepšie, najťažšie golfové ihriská? Najsevernejšie golfové ihrisko? Najjužnejšie? Najvyššie? Ktoré je to najexotickejšie…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Karakalpakstan - púštny koniec sveta
Prehliadka

Prehliadka Karakalpakstan - púštny koniec sveta

Hodvábna cesta a slávne mestá ako Buchara či Samarkand. Práve tieto destinácie sú zväčša tými, ktoré navštívime na zájazde do Uzbekistanu. Počuli…

Dominika Ďurišová 17 min. čítania
TOP 20: Najväčšie ostrovy sveta
Blog

Blog TOP 20: Najväčšie ostrovy sveta

Ktoré sú tie najväčšie ostrovy sveta podľa rozlohy? Prv, než odpoviem, budem konštatovať, že ostrovy sú často unikátnejšie než samotná krajina. Sú…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania