Smetiarske autá na Taiwane hrajú Beethovena

Smetiarske autá na Taiwane hrajú Beethovena

Na Taiwane sa systém odvozu odpadu líši od toho, na čo sme zvyknutí v mnohých iných krajinách. Namiesto toho, aby ľudia odkladali odpadkové vrecia na chodník a čakali na príchod smetiarskeho auta, na Taiwane sa používa systém „neodkladaj odpad na zem".

Ako to funguje?

V každej štvrti sú stanovené presné harmonogramy pre vývoz odpadu. Obyvatelia vedia, kedy a kam majú priniesť svoje roztriedené odpadky.
Využívajú sa tri typy košov: na komunálny odpad, recyklovateľný odpad a biologicky rozložiteľný odpad.
Smetiarske autá prichádzajú do štvrte v stanovený čas a prehrávajú slávnu skladbu „Pre Elišku" od Ludwiga van Beethovena. Toto je signál pre obyvateľov, aby vyniesli svoje roztriedené odpadky k autu.
Obyvatelia nevkladajú odpad do vriec na chodník. Namiesto toho ho vysypú priamo do košov v smetiarskom aute. Smetiari potom triedia odpad priamo na mieste.

Aké sú pozitíva?

Tento systém má mnoho výhod. Udržuje ulice čisté, znižuje výskyt škodcov a podporuje recykláciu. Je to tiež efektívny spôsob zberu odpadu. Systém „neodkladaj odpad na zem" sa na Taiwane používa už desaťročia a je veľmi populárny medzi obyvateľmi. Niektoré mestá na Taiwane experimentujú s rôznymi druhmi hudby namiesto Beethovena, aby upozornili na príchod smetiarskeho auta.
Vďaka tomuto systému sa Taiwanu podarilo dosiahnuť jednu z najvyšších mier recyklácie na svete. Pridajte sa na zájazd na Taiwan s nami.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Taiwan, Macao, Hongkong


náročnosť

10 dní

Trvanie

2793 3174€
K

Ázia  

Bali (IND), Taiwan, Macao, Hongkong, Indonézia, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4824
K

Ázia  

Taiwan, Macao, Hongkong, Filipíny


náročnosť

15 dní

Trvanie

3096 3870€
Taiwan - Formosa, tipy na krásny ostrov Taipei

Taipei Taiwan - Formosa, tipy na krásny ostrov

Taiwan je jednoducho nádherný. Portugalským moreplavcom v 16. storočí stačil pohľad na zubaté pásma vysokých hôr s hustými lesmi a ostrov tak…

Ivana Žibritová 35 min. čítania
Čínsky nový rok 2024 - horoskop pre rok Draka Blog

Blog Čínsky nový rok 2024 - horoskop pre rok Draka

Dňa 10. februára 2024 skočilo poldruha miliardy Číňanov do nového roka. Skončil sa totižto rok Zajaca a začal sa rok Draka. Čo možno očakávať počas…

Lukáš Holas, Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Ako zažiť skvelý Taiwan? Blog

Blog Ako zažiť skvelý Taiwan?

Supermoderný a prírodne unikátny raj, to je ostrovný štát Taiwan, kde sa exotika prelína s tradíciami a kde sa vybúrili ľudia i naša planéta. Prečo…

Nikola Deckous 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: