Balatonfüred - brána do Balatonu

Balatonfüred - brána do Balatonu Kúpanie a jedlo na severe Balatonu

Priezračná voda, na ktorej nechýba množstvo člnov či jácht, pri nej trávnaté či piesočnaté pláže, v meste starobylé uličky a sýto zelené kopcovité okolie. Ak to znie ako opis Makarskej riviéry v Chorvátsku, mýlite sa. Maďarské (a dalo by sa povedať, že aj slovenské) more – jazero Balaton – pripomína práve túto populárnu dovolenkovú destináciu. Ku slovenským hraniciam je však podstatne bližšie – len niečo vyše 100 kilometrov a ponúka zážitok kultúrny, športový aj gurmánsky. Rovnako tak potvrdí, ale aj zničí viacero mýtov či stereotypov.

Balaton sa rozprestiera na ploche 592 kilometrov štvorcových a ide o najväčšie jazero v strednej Európe, dokonca väčšie ako Ženevské jazero vo Švajčiarsku. Už pri príchode do prístavného mesta Balatonfüred, pripomínajúceho prímorské destinácie, udrie do očí nielen jeho rozsiahla plocha či priezračná farba vody odrážajúca modrú oblohu.

Uličky a kopce Balatonfüredu

Balatonfüred zaujme už pri vstupe do centra pomedzi typické starobylé uličky, atmosférou neraz pripomínajúce starú zachovalú dedinu na slovensko-maďarskom pohraničí. Z nich sa zrazu vynorí miestny rímskokatolícky neorománsky kostol známy aj ako Červený kostol. Jasná dominanta mesta s dvomi 35-metrovými vežami, postavenými z červeného pieskovca, písala svoju históriu už v roku 1926. Vnútri je nad oltárom namaľovaný výjav poslednej večere, pričom drevené pódium zdobí rezba svätého Jána Krstiteľa.

Pokračujeme po ceste, kde dedinské domčeky vystriedajú moderné luxusné vily. Neraz sa pri nich vynorí myšlienka, že ide o luxus, ktorý si mohol dovoliť iba milionár (rozumej v eurách, nie forintoch). Luxus balatonských víl na druhej strany cesty doplnia vinice vinárskej oblasti Badacsony. Zrejúce hrozno sa svojou kvalitou radí hneď za svetoznámy Tokaj a počas jesene nechýbajú vinárske slávnosti.

Okolité kopce vulkanického pôvodu zároveň rozbúrajú mýtus, že Maďarsko je len rovinaté. Akonáhle sa dostaneme do bezprostrednej blízkosti Balatonu, prechádzame dlhú uličku, ktorú tvoria hotely a privátne rezorty so súkromnými piesočnými i trávnatými plážami. Po dlhšej prechádzke sa dostávame k promenáde Tagore.

Kvetinovú alej strieda drevený chodník a vysoko sa týčiace stromy vytvárajúce z oboch strán pomyselný zelený tunel. Nasleduje komerčná časť a obchodíky so suvenírmi sa striedajú s talianskymi reštauráciami, fastfoodmi na americký spôsob, ale aj maďarskou kuchyňou.

Kuchyňa v Maďarsku a ťažký jazyk

Hoci maďarčina nie je ani zďaleka jednoduchá, čo nie je mýtus a toho dôkazom je, že aj magazín Business Insider ju zaradil medzi osem najťažších na svete, slovo „egészségedre!” zrejme počul už každý Slovák. Znamená to „nazdravie!” a je počuť z každého baru, v ktorom ochutnávame lahodné čapované pivo Soproni, pôžitok pre každého pivkára. Milovníci vína by mali na odporúčanie miestnych zase zacieliť na biele polosuché víno Cserszegi Füszeres - chuťovo pripomínajúce muškát a v minulosti ocenené ako víno roka.

Lovci dobrého jedla si tiež prídu na svoje. Maďarská kuchyňa patrí medzi najlepšie na svete, o čom presvedčí typická rybacia polievka halászlé či čerstvý chlieb mäkký ako vata. Hlavné jedlá zase hýria pikantnosťou a či už si zvolíte klobásku alebo maďarskú pizzu, chuťové bunky prídu na svoje. Nemožno opomenúť domáci segedínsky guľáš ako od babičky a ako dezert somlói halušky sladšie ako palacinky so zmrzlinou. Po skvelom jedle sa lúčime pokusom vysloviť komplikované „köszönöm” (ďakujem), alebo len skrátene „köszi” (díky). Usmievavé čašníčky ocenia snahu a rozlúčia sa ďalším povedomým „viszlát” (dovi).

Prezeráme si ďalej pokojný sever Balatonu. Pri pohľade na otužilcov, ktorí sú v májovom jazere ponorení až po plecia či v ňom plávajú, sa rozbúra ďalší mýtus o hĺbke jazera. Hoci jeho južná strana neponorí človeka hlboko ani po dlhej prechádzke, sever vôbec nie je plytký a vo vode sa dá zaplávať naozaj ako v mori, nohami sa dna nedotýkate. Najväčšia hĺbka jazera je pritom 11 metrov, priemerná 3 až 4 metre.

Krásy jazera len dopĺňajú luxusné kotviace lode či výhľad na blízky „polostrov” Tihányi. Už zdiaľky badať jeho dominantu, ktorou je benediktínske opátstvo. Kláštor pochádza ešte z 11. storočia s freskami z 18. storočia a ponúka spektakulárne výhľady na jazero.

Balaton pre športovcov

Opomenúť nemožno, že na svoje si prídu nielen dovolenkári, ale aj milovníci športov. Windsurfing, jachting či člnkovanie nie sú pritom jediné športy, ktoré si môžu vychutnať pri nádhernom jazere. Celé ho totiž obklopuje nová cyklotrasa a najväčší vytrvalci si môžu obísť celé jazero. „Je to necelých 200 kilometrov. Počas leta je na trase viac cyklistov ako na Giro d’Italia,“ hovorí nám rekreačný cyklista z Komárna, ktorý si jazero obišiel už viackrát. „Cyklista v dobrej kondícii to dokáže za 9 až 10 hodín,“ dopĺňa.

Známym mýtom o Maďarsku je okrem spomenutého aj to, že je lacné. Fakt, že sa dá pri Balatone prenajať čln za 13 eur na deň, nás o tom len presvedčí. Potvrdia to aj ceny spomenutého kvalitného jedla či vynikajúceho ľahkého alkoholu. Ceny služieb, potravín či rekreácie sa dajú porovnať so Slovenskom a idú dokonca nižšie, ľudia tak nemusia siahnuť hlboko do peňaženky.

V súhrne sa dá povedať, že mesto Balatonfüred je vstupnou bránou k najväčšiemu stredoeurópskemu jazeru z jeho pokojnejšej severnej strany plnej zelene a zážitkov. Veľmi rýchlo potvrdí pozitívne mýty a vyvráti negatívne stereotypy. „Maďarské more“ tak ponúka zážitok porovnateľný s Makarskou riviérou a návštevníci určite viackrát zabudnú, že Balaton je „len“ jazero.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

3992 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3562 5089€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€
Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť Blog

Blog Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť

Chystáte sa na svetovú výstavu Expo 2025 v Osake? Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavých riadkov o tom, ako to bude vyzerať a čo by ste…

Martin Šimko 8 min. čítania
Ako vychovať vaše dieťa? Blog

Blog Ako vychovať vaše dieťa?

Vzbudil vo mne túžbu po poznaní a od malička mi vštepoval, že stačí, ak bude najlepší len jeden - ja. Aj za spôsob, akým cestujem, vďačím svojmu…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 10 min. čítania