Môže mať maličké Monako svoje vlastné národné jedlo? Ak sa pozrieme na jeho polohu, bude zrejmé isté, že v monackej kuchyni dominuje prelínanie francúzskych aj talianskych chutí a skutočne sa niet čomu diviť. Poloha na brehu Stredozemného mora predurčuje Monako na skvelý gastronomický región, v ktorom nájdete všetko, od skvelého pouličného jedla až po vyhlásené michelinské reštaurácie lákajúce hostí z celého sveta. Monako má predsa len niečo svoje, na čo ukáže prstom a povie, že ide o národné jedlo. Týmto jedlom je Barbagiuan, ktorý sa tak zrástol s Monakom, že ho domáci jedia okrem iného vždy počas 19.novembra, kedy miniatúrna krajina oslavuje svoj národný deň. Barbagiuan by sme mohli pokojne nazvať predjedlom, hoci ak ich zjete niekoľko, budete zasýtený ako po plnohodnotnom obede. Jedlo má najčastejšie trojuholníkový tvar, aký mávajú známe druhy indických samos. V preklade z monackého dialektu je Barbagiuan „strýko Ján“ a príbeh hovorí, že ako šéfkuchár už nemal omáčku k cestovinám, tak ich jednoducho naplnil a vypražil. Často z jednoduchých nápadov vzniknú ikony. Barbagiuan sa dnes naplní zmesou ricotty a švajčiarskeho syru, hoci plnkou môže byť aj cibuľka, ryža, pór, špenát alebo dokonca parmezán. Chuti sa tu medze nekladú. Najlepší Barbagiuan nájdete podľa nás v BUBO v štvrti La Condamine na miestnom trhovisku. Foto: theculturetrip.com
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Monako
- Predjedlo Tomates à la Monegasque
- Festival gastronómie
- Stocafi - tip na jedlo v Monaku
- Reštaurácia Louis XV.
- Kniežací palác v Monaku
- La Condamine - fotogenické Monako
- Kasíno v Monte Carlo
- Katedrála Notre Dame v Monaku
- Veľká cena F1 v Monaku
- Luxusný hotel v Monaku - Hotel de Paris
- Automobilové múzeum v Monaku