Barbagiuan - národné jedlo Monaka

Barbagiuan - národné jedlo Monaka Monako a tradičné jedlo

Môže mať maličké Monako svoje vlastné národné jedlo? Ak sa pozrieme na jeho polohu, bude zrejmé isté, že v monackej kuchyni dominuje prelínanie francúzskych aj talianskych chutí a skutočne sa niet čomu diviť. Poloha na brehu Stredozemného mora predurčuje Monako na skvelý gastronomický región, v ktorom nájdete všetko, od skvelého pouličného jedla až po vyhlásené michelinské reštaurácie lákajúce hostí z celého sveta. Monako má predsa len niečo svoje, na čo ukáže prstom a povie, že ide o národné jedlo. Týmto jedlom je Barbagiuan, ktorý sa tak zrástol s Monakom, že ho domáci jedia okrem iného vždy počas 19.novembra, kedy miniatúrna krajina oslavuje svoj národný deň. Barbagiuan by sme mohli pokojne nazvať predjedlom, hoci ak ich zjete niekoľko, budete zasýtený ako po plnohodnotnom obede. Jedlo má najčastejšie trojuholníkový tvar, aký mávajú známe druhy indických samos. V preklade z monackého dialektu je Barbagiuan „strýko Ján“ a príbeh hovorí, že ako šéfkuchár už nemal omáčku k cestovinám, tak ich jednoducho naplnil a vypražil. Často z jednoduchých nápadov vzniknú ikony. Barbagiuan sa dnes naplní zmesou ricotty a švajčiarskeho syru, hoci plnkou môže byť aj cibuľka, ryža, pór, špenát alebo dokonca parmezán. Chuti sa tu medze nekladú. Najlepší Barbagiuan nájdete podľa nás v BUBO v štvrti La Condamine na miestnom trhovisku. Foto: theculturetrip.com


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Monako, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

3747 4210€
E

Monako, Taliansko, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

3843 4270€
E

Monako, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2350 2975€
Mestá obchodu - Hanza
Blog

Blog Mestá obchodu - Hanza

Sever má zvláštny talent presviedčať ľudí faktami, ktoré vyznejú ako emócia. Predstavte si prístav ráno: vzduch chutí po soli, dechte a po tej…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Vianoce na severe: O svetle, ktoré si vytárajú ľudia sami
Blog

Blog Vianoce na severe: O svetle, ktoré si vytárajú ľudia sami

Zima na severe Európy má zvláštny charakter. Nejde len o chlad, ktorý sa človeku dostáva pod kožu, ani o nekonečnú noc, ktorá sa od polárneho kruhu…

Peter Droba 17 min. čítania
Najväčší moreplavci histórie: Objavitelia, ktorí zmenili svet
Blog

Blog Najväčší moreplavci histórie: Objavitelia, ktorí zmenili svet

Keď človek navštívi všetky krajiny sveta, a mnohé z nich opakovane, pociťuje istú vďačnosť niekoľkým odvážnym ľuďom, ktorí nemali mapy (práve oni…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: