BUBO na púti Mazu v Taiwane!

BUBO na púti Mazu v Taiwane!

Koncom apríla sa nám podarilo uloviť jedinečný zážitok. Zúčastnili sme sa pútnického festivalu Daija Mazu. Púť sa koná na počesť bohyne Mazu, ktorú vyznávajú najmä taiwanskí taoisti, ale je veľmi populárna aj v iných budhistických či taoistických krajinách východnej Ázie. Púť Mazu je jedna z najdôležitejších a najväčších náboženských podujatí v Taiwane. Viera a zvyky Mazu boli zapísané v roku 2009 do svetového dedičstva UNESCO a podľa Discovery Channel je táto púť jeden z troch najlepších náboženských festivalov sveta.

Sochu bohyňe umiestnenú na nosidlách nosia ľudia pešo v sprievode cez chrámy v Taichungu, Chang Hua, Yunlin a Chiayi až do chámu v Dajia, kde táto púť končí. Púť trvá 9-12 dní a má dĺžku približne 300 km. Veriaci si na púť prichádzajú pre požehnanie a vyjadrenie úcty. Pútnický festival absolvujú obyvatelia z celého ostrova a každý rok sa tu zíde približne milión veriacich. Tento rok sme sa s BUBO na zájazde v Taiwane pridali k skupine pútnikov a časť púte absolvovali s nimi!

Naša trasa viedla z Taichung do Chang Hua, pričom Taichung je považovaný za "mekku" Taiwanu. Vopred sme si pozreli cez špeciálnu stránku (https://mazu.skyeyes.tw/), kde sa aktuálne približne nachádza socha Mazu, aby sme ju mohli vidieť. Počas cesty je pre pútnikov pripraveného množstvo občerstvenia, nápojov, darov ako dáždniky, mydlá či iné hygienické potreby. Všetko zadarmo. 

Mazu je medzi taoistami veľmi obľúbená. Je to bohyňa mora, ktorá v minulosti ochraňovala rybárov počas plavieb. Je obľúbená aj pre jej milosrdný výraz a časom sa stala ochrancom nielen rybárov, ale všetkých. Nachádza sa v chráme Zhenlan v okrese Dajia v Taichungu.

Púť z Dajiovho chrámu Zhenlan sa koná počas tretieho mesiaca lunárneho kalendára, približne v čase narodenín Mazu. Preto môžeme túto púť nazvať aj jej narodeninovou oslavou. V tomto čase sa konajú po celej krajine rôzne iné slávnosti ako tradičné bábkarske predstavenia či tance drakov a levov. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Bali (IND), Taiwan, Macao, Hongkong, Indonézia, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4554
K

Ázia  

Taiwan, Macao, Hongkong, Filipíny


náročnosť

15 dní

Trvanie

3116 4451€
K

Ázia  

Taiwan, Macao, Hongkong


náročnosť

10 dní

Trvanie

2692 3059€
Čínsky nový rok 2024 - horoskop pre rok Draka Blog

Blog Čínsky nový rok 2024 - horoskop pre rok Draka

Dňa 10. februára 2024 skočilo poldruha miliardy Číňanov do nového roka. Skončil sa totižto rok Zajaca a začal sa rok Draka. Čo možno očakávať počas…

Lukáš Holas, Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Ako zažiť skvelý Taiwan? Blog

Blog Ako zažiť skvelý Taiwan?

Supermoderný a prírodne unikátny raj, to je ostrovný štát Taiwan, kde sa exotika prelína s tradíciami a kde sa vybúrili ľudia i naša planéta. Prečo…

Nikola Deckous 11 min. čítania
Budhizmus pre začiatočníkov Blog

Blog Budhizmus pre začiatočníkov

Budhizmus je mnohými považovaný za náboženstvo, avšak je to viac filozofia o tom, ako správne žiť než náboženstvo. Pre korektnejšie pomenovanie v…

Michal Čičmanec 6 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: