Najkrajšia cesta vlakom vo Švajčiarsku

Najkrajšia cesta vlakom vo Švajčiarsku Švajčiarský ľadovcový expres

Glacier Express je pravidelný pravidelný vlak medzi Zermattom na úpätí Matterhornu a St Moritz v lyžiarskej oblasti Engadin. Úzkorozchodný vlak je považovaný za najpomalší rýchlik v Európe, trvá mu sedem a pol hodiny, kým prejde niečo vyše 290 km, v priemere okolo 38 km za hodinu. Ale to vám nebude vadiť, pretože za panoramatickými vyhliadkovými oknami vlaku sa rozprestiera veľkolepá švajčiarska horská scenéria, ktorú si môžete vychutnávať počas svojho obedu.

Glacier Express prevádzkujú spoločne tri železničné spoločnosti: Visp-Zermatt-Bahn (VZ), Rhétska železnica (RhB) a Furka Oberalp Bahn (FOB); úspešne zúročili turistický potenciál súvislej trate Valais – Graubünden otvorenej v roku 1926. Keď dobre situovaná spoločnosť objavila kúzlo švajčiarskych Álp, kedysi izolované horské dedinky ako Zermatt a St. Moritz sa zmenili na kozmopolitné letoviská.

Po otvorení spojovacej trate Visp – Brig 25. júna 1930 prvýkrát premával Glacier Express z Zermattu do St. Moritza. Vlaky boli zložené z elegantných salónnych a osobných vozňov 1., 2. a 3. triedy spolu so stravovaním. Vlaky boli vybavené najmodernejšími elektrickými lokomotívami tej doby – známymi ako „krokodíly“. V 90. rokoch sa členom združenia Furka-Bergstrecke podarilo dostať parné stroje odoslané do Vietnamu v roku 1947 späť do Švajčiarska, kde vyvolali skutočný boom.

Vďaka špičkovým technológiám a cieleným marketingovým opatreniam na dovolenku vo Švajčiarsku sa Glacier Express v 80. a 90. rokoch premenil na výrazný prvotriedny švajčiarsky turistický produkt. Celosvetový dopyt po tomto jedinečnom švajčiarskom alpskom vlaku stále narastá. Za jeho úspechom stoja nielen rozsiahle investície do infraštruktúry, ale aj exkluzívne zaujímavosti vrátane dokonalých stravovacích služieb.

Glacier Express zostal po celé roky verný svojim koreňom: spája tradíciu so súčasným komfortom. V zime premáva denne jeden vlak, zatiaľ čo v lete premáva trikrát. Samozrejme cesta vlakom prispieva aj k ochrane životného prostredia, je to ekologický spôsob prepravy, ktorý často využívame aj na našich BUBO zájazdoch.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

24.08. → 01.09. +1 termín

náročnosť

9 dní

Trvanie

2039 2265€
Najscestovanejší Švajčiar: V Uzbekistane ma replika pušky dostala pred súd Blog

Blog Najscestovanejší Švajčiar: V Uzbekistane ma replika pušky dostala pred súd

Thomas Büchler je najscestovanejším mužom zo Švajčiarska a celkovo podľa webu NomadMania 13. najscestovanejším človekom na Zemi. Už ako študent…

Viktor Háber 18 min. čítania
Moje najkrajšie cesty planétou Blog

Blog Moje najkrajšie cesty planétou

Vybrať si jednu, dve, či zopár tých naj ciest zo všetkých možných, ktoré BUBO ponúka naprieč svetom, nie je vôbec jednoduché. Osobne som pochodil s…

Najkrajšie miesta Álp s BUBO Blog

Blog Najkrajšie miesta Álp s BUBO

Alpy ponúkajú more úžasných, rozprávkových miest. Nepreháňam ani len trochu. Azda každý vrchol (a len tých sa tam nájdu tisíce), stena, hrebeň,…

František Kekely 4 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: